Vi debatterar och pladdrar men vad handlar det om?

Patrik Engellau

Allt oftare grips jag av den isande känslan av vårt land befinner sig bortom kontroll, strömmen mot vattenfallet går nu fortare än skutans motorer förmår driva oss bakåt mot räddningen. Det är stadiet före det fria fallet.

Det kan hända att vi, eller i varje fall några av oss, har tur och inte drabbas så mycket av det som man kan förvänta sig inträffa när det statliga våldsmonopolet bryter samman och tillvaron ligger öppen för envar som har ett övertygande vapen och visar sann beslutsamhet att bruka det.

Jag grips av panik när jag tänker på det. Men oroar jag mig i onödan? Se där en avgörande fråga. Hur ska man veta? Nu ska jag tala om hur jag tänker.

Jag frågar mig om våra ledare och ansvariga verkar veta vad de håller på med. Stämmer deras löften och uppfattningar med verkligheten? Inrikesminister Ygeman sa förra året att han skulle deportera 80 000 personer. Utfallet blev bara någon procent om jag är korrekt informerad. Polisen skulle få förstärkningar, men i verkligheten slutar snutar snabbare än man hinner rekrytera nya. Den kommunala hemtjänstens bilar sätts i brand. Sverige ligger öppet för envar som orkar ta sig över Öresundsbron. Och har de väl kommit in sitter de säkert och garanteras försörjning på min bekostnad. Varje exempel en skitsak, men när exemplen ovanpå varandra blir ett jätteberg?

Låter det fördomsfullt? Javisst. Det finns två motsatta berättelser. Den ena är att Sverige är på rätt väg och att migrationen kommer att rädda nationen och skapa ökad tillväxt och rädda pensionerna. Den andra är att Sverige är på fel väg och att den vägen leder till avgrunden. Hur ska man veta? Man tolkar uttalanden och händelser, man gör bedömningar, man försöker bilda sig en uppfattning.

Själv blir jag alltmer benägen att förtvivla. För varje dag som går så tappar den första berättelsen trovärdighet. Det är inte så att det plötsligt kommer fullständigt övertygande bevis för att den berättelsen är fel. Det handlar bara om att indikation läggs till indikation och att det till slut inte finns någon rimlig anledning att tro att den berättelsen skulle vara tillförlitlig.

Vilken av de två berättelserna man än bekänner sig till är man fördomsfull eftersom man inte vet. Det enda man vet är att våra styresmän politikerna ansluter sig till berättelsen att de har full kontroll och sköter allt till det bästa samt att denna inställning hos styresmännen ligger i deras intresse eftersom de från början försvurit sig till denna berättelse.

Men om de skulle ha fel och allt gå åt helvete så är det emellertid jag som kommer att drabbas. Vi medelklassare som jobbar, betalar skatt och ser till att allt fungerar har lämnat ifrån oss ansvaret för oss själva och nationen till ett gäng som sprätter ut våra pengar med den glada beslutsamheten hos fulla sjömän på landpermission. Och det är vårt eget fel.

95 reaktioner på ”Vi debatterar och pladdrar men vad handlar det om?

 1. Mangan skriver:

  Men om vi tittar på hela människans historia så vet vi. Vi vet vilka faktorer som orsakar konflikter. Varför skulle Sverige vara annorlunda? Vår priveligierade elit tror det för att de tror att alla människor i hela världen tänker som de gör. Oj oj oj vad fel de har. Och felet går inte att åtgärda utan krig. Snacka om dumhet och oförsiktighet.

  Gillad av 3 people

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Efter ett bottennapp kommer här en utmärkt artikel. Det är förståeligt att man måste skifta perspektiv och söka nya infallsvinklar om det självpåtagna kravet är att skriva en ny artikel varje dag, men lite konsekvens hade varit klädsamt.

  Idag läser vi om de två Sverigebilderna där Patrik Engellaus känsla är att landet, trots mobiliserande av motkrafter, obönhörligen dras mot en rättsstatskollaps. Det ger onekligen ett intryck av brådska.

  Igår bjöd Patrik på en plädering för startandet av nya partier – som om vår riksdag inte har tillräckligt med partier – med SD-drag i programmet men utan järnrör.

  Skall vi vänta femton år på att ett nytt parti i bästa fall har vuxit sig starkt och då försöka bygga upp ett raserat land, eller skall vi satsa på det enda parti som har kraft och stöd nog att förhindra kollapsen?

  Svaret får vi hösten 2018 och än har jag inte gett upp hoppet om att Sverigedemokraterna då med bred marginal blir riksdagens största parti.

  2022 år det försent!

  Gillad av 6 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Kan bara hålla med. Det finns helt enkelt inte tid att sitta och vänta på att ett nytt parti ska få avgörande politiskt inflytande. Detta kan ta decennier, och polisen håller bland annat redan nu på att tappa kontrollen över den grova brottsligheten i landet.

   Dessutom fortsätter ett inflöde av hundratusentals asylmigranter + ”anhöriga” trots att detta späder på en redan nu omöjlig situation.

   Det hävdas att det ”går bra” — men då talar man om andra saker. Ekonomin kan ännu fungera i betydelsen att företagen drar in pengar, samtidigt som civilsamhället i praktiken förvandlats till en krigsekonomi där resurserna fokuseras på att hålla migranterna nöjda.

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det tror jag också!

   2018 kan vara Point of no return?
   Man blir inte optimistisk,
   när man hörde den hetaste kandidaten…

   Skulle en okarismatisk manlig Batra förändra någonting,
   om politiken är densamma!

   Kan det falla styvnacken in,
   att det var politiken som var fel,
   inte primärt partiledaren???

   Hur kan någon enda Allianspolitiker gå i Sossefällan,
   precis varenda gång?

   Här(S)ka genom att söndra,
   det enda ämne Stefan behärskar!

   Tror Ni verkligen att Stefan vill Ert bästa???

   Då måste man vara mer än naiv!!!

   Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Den stora svårigheten är förbunden med det långa tidsperspektivet. Förstörelsen har fortgått sedan 1932 eller sedan socialismen först fick inflytande. Nietzsche var ett geni som kunde förstå detta genom tankeexperiment. Många av oss kunde förstå det när vi såg de första praktiska resultaten. Men de flesta måste känna det i det egna skinnet för att tro det.

  Gillad av 4 people

 4. U_S skriver:

  ”Vilken av de två berättelserna man än bekänner sig till är man fördomsfull eftersom man inte vet.”

  Jag delar inte den uppfattningen.

  Nästan alla samhällsvetenskapliga orsakssamband bygger på empirisk bevisföring. Man kan t.ex rimligen anta att folk arbetar fler timmar om man sänker marginalskatterna. Det går inte att bevisa med säkerhet att så kommer att bli fallet och teoretiskt kan man mycket väl argumentera för att motsatsen bör gälla, dvs. eftersom folk då har mer pengar kvar med samma arbetsinsats, bör de arbeta mindre. Men eftersom empirin starkt pekar på att folk kommer att jobba mer, så är det detta man bör utgå från.

  Som vi alla vet, finns det aldrig någon brist på folk som hävdar att kommunismen visst kan leverera välstånd. Men vi skakar bara på huvudet åt detta, eftersom empirin är så förkrossande negativ. Men även här gäller att vi inte kan bevisa att det är omöjligt att få kommunism att fungera. Folk behöver bara agera på ett helt annat sätt än vad de har gjort tidigare, så kan det gå finfint.

  Så är man fördomsfull om man tror på ökad produktion om skatterna sänkas? Är man kommunistofob om man inte tror att det är möjligt att slutligen skapa Marx lyckorike? Eller har man bara rimliga förväntningar, givet de utfall man hittills har kunnat observera?

  Det som sker nu i Sverige är att vi genomgår en helt extremt snabb demografisk omvandling och om denna får fortsätta blir vi ganska snart ett land med MENA majoritet. Det går väldigt, väldigt fort och troligen är helsvenska barn inom en ganska snar framtid en minoritet i de yngsta åldersgrupperna.

  Empirin för hur det går för sådana länder är ungefär lika entydig som den för kommunismen. Om det inte finns olja att pumpa ut marken, blir det fattigt och eländigt. Men befolkningen bara fortsätter att växa. För de icke-muslimska minoriteterna finns det endast dåliga och katastrofala utfall. Det absolut bästa man kan hoppas på är något liknande kopterna i Egypten, som tillåts att leva på muslimernas sopberg. Men betydligt mera troligt är fördrivning eller utrotning.

  Att tro på något annat utfall om det blir muslimsk majoritet i Sverige är rent magiskt tänkande. Det kommer inte att ske.

  Gillad av 7 people

  • uppstigersolen skriver:

   Om vi tillsammans är beslutsamma nog så kan vi återta vårt land. Muslimerna är möjligen våldsamma men har svårt att organisera sig. De slåss inbördes. Europeer i allmänhet och svenskar i synnerhet är bra på att organisera sig. Vi kan utan vidare med etthundratusen man återta landet. Tillräckligt många av svenskarna har fått militär utbildning. Några har dessutom varit i krig. Mali, Afghanistan, Kosovo tex. Så misströsta ej, vi kan vinna. Dock måste det tydligen gå upp ett ljus för vissa innan det sker.

   Gillad av 1 person

  • Olle Reimers skriver:

   Det finns en intervju på You Tube med en medlem av EUkommissionen som hävdar att det är oundvikligt att Europa blir en kulturellt blandad kontinent. Oundvkligt. Därför är det lika bra att vi tar skeden i vacker hand och anpassar oss.

   Undrar varför Kina är 99 % kinesiskt? Liksom Japan. Nigeria är 98.5 % nigerianskt.

   Oundvkligt?

   Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  Den liberalism och globalism som styr skeendet, är inte tillräckligt koncis, konsekvent och intelligent och jag har försökt komplettera med det som fattades. https://www.flashback.org/t407579

  De liberala auktoriteterna hade åkerbrukets markägande som bas för sitt idébygge men jag menar att man måste använda jägarnas och samlarnas allemansrätt som grund för att få allt att stämma. – Då bör odlaren som styckar av ett område att ha för sig själv, betala kompensation åt alla andra som ju då får minskat utrymme för sin försörjning. – Ges denna ersättning i form av årlig avgift, har man ett system som kan tillämpas generellt för alla nya begränsade resurser som det annars kunde bli konflikter om.

  Äganderätten kan alltså vara lika skyddad men betalningen vid en försäljning är för värdeökningen som ägarna tillfört.

  Denna ordning hade räddat Islänningarna från många blodiga konflikter om gränsdragningar mellan ägor men i de isländska berättelserna från heden tid hittar man en annan viktig ingrediens för en konsekvent liberal ordning, lokalt och globalt: Ekonomisk garant som betalar bot för förluster som deras klienter kan förorsaka.

  Med krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet, kan man sedan ha global rörlighet för redigt folk som har ordnad försörjning och låg brottsbenägenhet.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   I verktygslådan för en centralmakt inställd på normalitetens återställande:

   Säga upp en del förpliktelser vi tagit på oss som FN- och EU-medlemmar utan att ha en chans att uppfylla.

   Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet. – Garant som blir betalningsskyldig för sina klienters försörjning och sjukvård och för förluster de kan komma att förorsaka andra.

   Bevakade enklaver intill internationell flygplats för vilsna resenärer utan ekonomisk garant, varifrån man är fri att ta sig till avlägsen destination i mån av förmåga.

   Skattebetalarnas direkta makt över sina pengars fördelning över ändamål som godkänts för skattefinansiering.

   Asylverksamheten överlåter vi till UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda ägna detta ändamål.

   Kommunal självstyrelse.

   Gillad av 2 people

 6. Regina skriver:

  Vill man skingra dimman något i dagen undringar, är det lämpligt att gå in och läsa vad som skrivs på länkarna nedan – om de planer Regeringen har för vårt framtida samhälle.

  I migrationens efterföljd ser man, exempelvis, hur en kommunikations- och exploateringsaxel från Nynäshamn i söder, via Stockholm, och Uppsala, och vidare upp mot Gävle, planeras. Även planer för Göteborg och Malmö tas upp i dokumenten.

  Allt handlar i princip enbart om yttre externa faktorer, om den infrastruktur en ny befolkning behöver för att bättre kunna etablera sig på en mer eftersträvansvärd dynamisk arbetsmarknad, via bra kommunikation, nya bostäder, till lägre hyror, allt parat med tämligen fluffiga visioner om miljö och ekologisk hållbarhet i byggande och miljö. Och att man även vill bli till ett föredöme för alla övriga i världen.

  Man identifierar visserligen också ett visst lokalt motstånd mot dessa planer, både folkligt och i olika delar av planprocessen, men också hur man bäst och effektivast skall ta sig förbi dem. Snabbhet i handling och effektivitet i planeringen blir då eftersträvansvärda mål. Planeringen behöver smörjas upp. En effektiv vägen mot det nya Sverige målas upp. Och det tycks brinna i knutarna.

  Kunskap och insikter om kulturella motsättningar, och eventuellt medföljande framtida problem, lyser helt med sin frånvaro.

  Man häpnar över hur myndighetssverige aningslöst ångar på i sin byråkratiska effektivitet. Läs och begrunda. Varning! Kan störa nattsömnen om man läst och förstått…!

  Men det goda är man förstår både styrkan, målmedvetenheten och initiativkraften från Regeringen och Myndighetssveriges sida. Och det allvar och seriositet man lägger ned i att omskapa Sverige.

  Själv läser jag med skräck vad som kommer att hända, och häpnar över den aningslöshet myndighetstexten utandas. Allt är värre än jag anat. Och rätt många frågetecken förvandlas efter genomläsning till skräckens feta utropstecken.

  Länkar:

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/09/forslag-pa-nio-nya-hallbara-stadsdelar-och-stader/

  http://www.regeringen.se/4a48e0/contentassets/6f404cf8ead7404c909361d941c4d991/delredovisning-31-aug-2017-av-uppdrag-att-samordna-storre-samlade-exploateringar-med-hallbart-byggande.pdf

  http://www.regeringen.se/4a48e0/contentassets/6f404cf8ead7404c909361d941c4d991/bilaga-till-delredovisning-31-aug-2017.pdf

  Gillad av 3 people

 7. Walfrid skriver:

  Vårt eget fel och vårt eget fel… Fram till förrförra valet hade jag själv ingen aning om att invandringen var, eller höll på att bli ett stort problem och en stor kostnad. När man går till jobbet var dag har man inte alltid så mycket kraft över för de stora problemen och överlåter dem gärna till politikerna som man i grunden nog litar på. Sedan röstar man efter höger-vänster-skalan som man alltid gjort. Jag tror och hoppas att det inte finns alltför många som jag kvar utan att de flesta öppnat ögonen och röstar därefter, politikerna visade sig ju vara synnerligen svekfulla.
  För att få veta vad som händer i landet måste man vara aktiv och söka på nätet. Den som inte gör det kan säkert leva i sin bubbla av omedvetenhet ett tag till.

  Gillad av 6 people

 8. ericr45 skriver:

  En god beskrivning av hur jag själv upplever situationen i Sverige idag.
  Vår sk ”regering” tycks, när den sysslar med något öht, syssla med sådant som är mindre viktigt.
  Hur många nya jobb ger t ex utflyttning av verksamheter till obygden?
  Hur mycket kommer verksamheten i närtid att handikappas av alla nya orutinerade anställda?
  Men viktigast, har regeringen en plan för hur man tänker sig landet ska se ut om 10 år? om 20år?
  Eller går allt på dag-till-dag-basis?
  Jag tror att En Plan saknas och att man bara administrerar, inte styr.
  I längden ett katastrofalt beteende och resultatet ser vi nu….

  Gillad av 1 person

 9. Elof H skriver:

  ”Sverige ligger öppet för envar som orkar ta sig över Öresundsbron. Och har de väl kommit in sitter de säkert och garanteras försörjning på min bekostnad. Varje exempel en skitsak …”

  Där blev formuleringen olycklig, knappast en skitsak med hundratusentals (miljoner?) människor som förväntar sig livstids försörjning på Sveriges bekostnad?

  Det är också här lösningen på problemet ligger. För varje procent som bidragen sänks och möjligheterna till välfärdsbedrägeri minskas så minskar också problemen. Erbjuder vi bara enkelt tak över huvudet och tre mål mat om dagen är jag övertygad om att hundratusentals skulle återvända hem för gott. Folk blundar för denna enkla sanning, de allra flesta har kommit hit för den föga ädla anledningen pengar.

  Gillad av 3 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Tre mål mat och tak över huvudet — utan krav på arbete! — vore rena himmelriket för migranter från lusfattiga länder. Somliga lever hellre illegalt i landet än att återvända ”hem”.

   Det finns helt enkelt ett migrationstryck, som aktivt måste motarbetas, medan våra myndigheter gör precis tvärtom — GÖDER migrationstrycket.

   Gillad av 3 people

  • Anna skriver:

   Ja, det var ju faktiskt vad en kommentator på Aktuellt sa, och de kunde inte redigera det för det var i direktsändning (underbart!!) Det var i ett inslag om flyktingar som dör när de flyr över Medelhavet, hon konstaterade helt lugnt att det rörde sig om folk från Afrika som såg Europa som en stor Bankomat! Inget om krig etc som det alltid är när det talas om varför folk tar sig till Europa, utan för en gångs skull FAKTA i Svt!!!!

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Snarare 2026!

    Utan ekonomiska resurser o uppbyggd gräsrotsorganisation,
    närmast en omöjlig uppgift på fyra år!

    Såvida man inte får generös uppbackning av media typ Ny Demokrati…

    Nu råder närmast det motsatta förhållandet!
    Men tanken på att ersätta Liberalerna känns bra!!!

    Gilla

 10. oppti skriver:

  När sanning döljs för allmänheten så tar media på sig ett ansvar.
  När de förenklar och förtiger och driver kampanjer för enskilda fall så polariserar de oss.
  De som vet har ett ansvar att förmedla sin kunskap.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Lite OT

   Men här är ett exempel på hur vi sällan får ta del av den hela bilden. Här gäller det postutdelningen (citerat från ett annat diskussionsforum):

   ”… men vill ni veta varför Post Nord har havererat,så ta till er detta .. jag har ju under sommaren sökt ett antal jobb , bl a ett par jobb på Post Nord här i kommunen ,, var nere personligen och sökte jobb som postutdelare , tyckte det passade mig då jag fystränar och springer , kombinera arbete med träning var min tanke .. träffade chefen där nere ,, han sade ”jag vill anställa dig ”, jag tar alla uppgifter samt telnummer så får vi se , men ha inte för stora förhoppningar , och det handlar inte om åldern , utan helt enkelt att nu skall vi sedan något några år anställa nyanlända , dels av en politisk korrekt anledning samt att det blir billigt för Post Nord då staten betalar 50% av lönen för Nyanlända … Problemet för mig är att de kan inte läsa , varken adresser eller namnen ,samt tycker att hittar man inte adressaten så slänger man försändelsen åt helv. ,då är ju problemet löst :(.. massor med post lämnar sortering men kommer aldrig dit den skall ..”

   Gillad av 6 people

 11. Christer H skriver:

  ” ett gäng som sprätter ut våra pengar med den glada beslutsamheten hos fulla sjömän på
  landpermission”!
  Underbar liknelse – tyvärr helt relevant.

  Beträffande våra förtroendevaldas uppfostrande och styrande attityder mot folket – är det
  folkstyre och god demokrat som våra folkvalda förtroendemän och kvinnor praktiserar eller
  ett uttryck för maktens arrogans, förakt mot medborgarna och uppdraget från medborgarna?

  I Schweiz styr folket och landet är välskött och välmående.
  I Sverige styr DPA, Den Politiska Adeln, med låtsasdemokrati och maktens arrogans.
  Plus ett skatteuttag i världstopp.

  Demokrati och folkstyre? Javisst – i rakt nedstigande led från DDR. En märklig blandning av
  kommunism och nationalsocialism i svensk tappning.

  Gillad av 5 people

 12. Martin skriver:

  Att prata om pengar låter kanske lite kyligt i S+V+MP+FI-öron. Det handlar ju mestadels om ljugande ”människor”. Men pengar är handling, resultatet av att någon omsatt sin dyrabara tid och energi till aktivitet, ofta under stort besvär. De ska inte behandlas med lättsinnig nonchalans. Det ska vi ta ur våra ovänner politikerna.

  Gillad av 1 person

 13. uppstigersolen skriver:

  Ja du Patrik. Vi som läser här vet vad det handlar om. Nuvarande ledning vet inte vad som händer. Titta på Margot Wallström. Igår stod hon i TV och nästan försvarade NordKoreas förberedelser för krig. Hon vill dessutom inte att vi ska kunna försvara oss. Hon är liksom de övriga i ledningen för Sverige fullständigt förblindad av sin ideologi. Sverige ska vara en humanitär supermakt. Inte för svenskar utan för all världens folk. Ungefär som Löfven. Toaletter åt alla. Vad händer när polisen har gått hem och våldsverkarna står utanför dörren? Är du jägare och våldsverkarna är få så löser det sig. Är de många eller du inte är jägare så be en bön att ett under inträffar.

  Gillad av 1 person

 14. Christer Carlstedt skriver:

  När jag var liten så tillbringade jag några somrar på landet. Vi hade jättekul. Bland annat hoppade vi ner i stora högar med hö från övre planen. Inte sjutton skulle vi ha gett oss till att hoppa utan att först ha kollat att det verkligen fanns tillräckligt med hö nedanför för att garantera en mjuk landning.

  Vårt politikerfrälse säger åt oss att hoppa utan att kolla och att det finns en massa hö under.
  Ungefär som att vi fick oss berättat att bland migranterna fanns en väldig massa läkare och ingenjörer som skulle fylla våra tänkta vakanser.

  Politikerna ljög. Det var i själva verket inte mer hö nedanför skullen än vad de lyckats skrapa ihop med vänstra handen och sprida ut.

  Jag tycker mig ha hört berättelser om att landets ekonomi är urstark.
  Jag är möjligtvis en aning trögtänkt, men då begriper inte jag riktigt av vilken anledning vi behöver höja ett antal skatter?

  Det är inte bra för politikens förtroende att dess representanter upplevs som att de narras.
  Till slut betyder det ju att folk i gemen tror att allt från en politikermun är lögn, alldeles oavsett hur sant det än är.

  Kommer ni ihåg hur gräsligt synd det var om alla som vällde in i landet? Förföljda i sina hemländer och utsatta för krig och elände.
  Något år senare deklareras att 80.000 stycken på ett ungefär skulle avvisas från landet.

  Då var ju alltså den första utsagan om flyktskälen uppenbarligen lögn, för annars skulle de ju inte kunna avvisas?

  För mig som svensk är det direkt pinsamt att våra valda ombud, som vi för övrigt inte alls valt själva, är så uppenbart klantiga.

  Gillad av 7 people

  • Kristina von Heland skriver:

   De sa att de skulle sänka skatten för pensionärer. Den sk sinkskatten för utomlands boende svenskar höjs till 25%. Det intressanta är att en utomlands boende pensionär inte har tillgång till tex sjukvård om han är i Sverige utan ska betala själv eller med den privata försäkringen. Man ska alltså betala samtidigt som man utesluts från det allmänna? Om utlandssvenskarna röstar blir det en del röster då man har svenskt pass. Det är helt klart ett folkbyte som sker-runt en miljon utlandssvenskar räknas det med från 600 000 för några år sedan.
   De vill ju inte ha privat sjukförsäkring samtidigt som en grupp svenskar inte har tillgång till det svenska systemet utan måste ha alla privata försäkringar själva.

   Gillad av 1 person

  • Tjalle skriver:

   ”Jag tycker mig ha hört berättelser om att landets ekonomi är urstark.”
   Jag också.
   Men är också lite undrande varför pengar då saknas i skolan, sjukvården, polisen, förlossningsvården, äldrevården …
   Eller kan jag strunta i alla förpliktelser och därmed ha ”urstark ekonomi” ?

   Gilla

 15. JAN BENGTSSON skriver:

  Den nye partiledar(KANDIDAT)en i M verkar inte oroad?

  Vi kompromissar INTE med våra värderingar!!!

  Så Ni kör hellre med öppna ögon över avgrunden, typ lymlar)

  Man skulle tro att HAN varit militär?

  NÄR kartan o verkligheten inte stämmer överens,
  då gäller ALLTID kartan!!!

  Hur kan ALLIANSEN låta Stefan (S)tyra NARRAtivet???
  Tror någon av dem, att han vill DERAS BÄSTA)

  Då är man bra NAIV!!!

  Gillad av 2 people

  • Kristina von Heland skriver:

   Hanif Bali hade ett bra twitterinlägg då han kallade de afghanska ”pojkarna” för lajvare. Han kallade det för ett stort bedrägeri vilket jag är benägen att hålla med om.
   Att ha brottslingar-illegaler-sittande och strejkande och flyttandes runt utan att utvisa dem dem är en bra symbolfråga. De ser ganska gamla ut på bilderna. Såg att det var 20 skjutningar i Sverige förra veckan. Skjuts det mer i Sverige än i Afghanistan? Per capita.

   Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Där hade M en partiledare man borde valt!!!
    Ett Moderat Trumpkort, om man vill skämta lite)
    Som är hemtam med sociala medier!

    Gilla

 16. Rolf Ahlqvist skriver:

  Jag tror räddningen i nuvarande kaos, inte ligger i det sekulära samhällets splittring och tvehågsenhet utan i ett västerländskt, kristet paradoxsamspel mellan det sekundära samhällets våldsmonopol, men också motsatsen, ett fridsmonopol där vi ser till den djupaste meningen med tillvaron. Om vi inte väljer väg där, så väljer Gud åt oss eller i oss.

  I TV går nu ett vällovligt program som heter ”Meningen med livet”, om jag minns rätt. Och det är ju en välgrundad fråga, som varje människa undrar över nästan varje dag, vecka, månad eller kanske mer långvarigt under år. Och samtidigt är det ju definitionen över vad Jesus vill att vi ska tänka över. Sinnesändra oss i vår bortvändhet från Gud fader till att stå på hans sida i förhållande till hans universelle motståndare som enligt Jesus är lögnare från begynnelsen, ja i och för sig än mer, mördare i form av uppror
  mot Gud. Då kan en människan se att Guds dom och straff är rättvist, och stå upp för den åsikten. Men den som vill till paradiset måste dessutom omvända sig att tro på Jesu frälsning av oss syndare, och ha möjlighet att nå Jesu rike, och av nåd därför inte behöver motse straff eller dom.

  Nu är jag 84 år och bor på ett äldreboende och jag är säker på att ”meningsfrågan” är dold men viktig hos varje boende här. Och jag anser att kyrkan där har möjlighet att gå ut med en ”livsförbättringsreklam” så kraftfullt, att det sekulära samhället skulle ändras så att Jesu paradismöjlighet kom i jämbredd med det fortsatta civila samhället. Det behövs att nutidsmänniskan vaknar till, istället för att blunda för att någon form av straff väntar i slutet av tiden och historien. Pengar till reklam har kyrkan, och direkt tydlig, glad och självrättfärdig reklam tror jag ger resultat.Bara kyrkan överser med att man måste ha lite hjälp av erfarna reklammakare, och glömmer sin stolthet
  som redan är ordentligt tillintetgjord, nästan.

  Den 50-åriga kristna nedtrycktheten och i viss mån kränkningen av Jesus evangelium, kunde då upphöra tämligen snart. Själv har jag blivit så påverkad av kyrkans bristande aktivitet på det här området, att jag anser det rättvist att jag sänker mitt bidrag till kyrkan och ger motsvarande summa till barncancerfonden istället.Det är så oerhört starka värden inom varje människa som berörs, om en människa kan gå från oro
  till möjlig visshet i ”meningen med livet frågan”, så här nära tidens slut eller historiska vändpunkt. Det kan inte mätas i pengar. Även om jag gör så nu, för att jag som underlägsen i hierarkin, eller om jag möjligen i en dold hierarki
  vill göra min röst hörd.

  Gillad av 2 people

 17. Abrakadabra skriver:

  ”Vilken av de två berättelserna man än bekänner sig till är man fördomsfull eftersom man inte vet.”

  Inte alls.

  Om nu invandringen var lönsam , varför måsta man då tvinga på folk den?

  Varför vill man inte publicera kostnaden?

  Varför visar propagandainstituten 5 åriga flickor när majoriteten är vuxna män?

  Varför vill och får inte BRÅ publicera statistik?

  m.m.

  Gillad av 2 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Utgående från bland annat norska siffror, kan man uppskatta de rent monetära kostnaderna till runt 300 miljarder (300 000 000 000) kronor per år.

   Men då missar man de skador som handlar om en förlorad kulturell sammanhållning och en förlorad vardagstrygghet för i synnerhet kvinnorna. Sådant som berör själva hjärteroten i samhället.

   Det är sådana saker man är beredd att gå i krig för att undvika — i ett fungerande samhälle. Det land som inte har förstånd att försvara sig mot invasion utifrån är inget land öht., utan bara ett laglöst territorium.

   Gillad av 5 people

 18. Erik Sandewall skriver:

  Helt rätt analys med de två berättelserna. En sak som ändå borde kunna göras för att hantera situationen vore att hitta eller skapa ett forum där dessa två verklighetsuppfattningar kunde ställas mot varandra och granskas, och att vi kunde få en seriös bedömning av sannolikheten för vardera alternativet liksom för de mellanlägen som förstås också är möjliga. Med forum menar jag då inte ett debattforum, utan en institutsmiljö eller liknande där personer med kompetens för detta slags arbete tog fram relevant information och analyserade den. Även jämförelse med andra länder och historiska jämförelser borde ingå. Detta vore verkligen en angelägen uppgift t ex under rubriken ‘framtidsstudier’.

  För att ett projekt av detta slag ska fungera bör det dock inte initieras av det statliga och därmed politiska systemet, eftersom där finns för mycket vested interests i vilka slutsatser som ska komma fram. En finansiering från näringslivet borde ha större chans att ge ett sakligt välgrundat resultat.

  Gillad av 1 person

 19. M Boberg skriver:

  Medelklassen jobbar generellt sett väldigt hårt och har mycket litet eller tar sig inte tid att reflektera, analysera är för upptagna med sin bubbla (fackidioter) och när man upplyser dessa (om version 2) så säger dom är det så och sen måste dom jaga vidare i ekorrhjulet så än tar det ett tag men sedan drar dom smarta snabbt, finns mycket bra alternativ på både nära och längre håll beroende på smak, tycke och vad man har för färdigheter.

  Gillad av 1 person

 20. Abrakadabra skriver:

  ”Vilken av de två berättelserna man än bekänner sig till är man fördomsfull eftersom man inte vet.”

  Inte alls.

  http://iotakt.se/en-minister-i-mangden/

  ”Häromdagen intervjuade Svenska Dagbladet socialminister Strandhäll om krisen i svensk sjukvård. Strandhäll tar situationen på allvar. Det är ett extremt bekymmersamt läge. Det är en situation som regeringen inte kommer att kunna vända på en femöring. Socialminister Strandhäll har stor respekt för att personalen i vården är frustrerad och arg, uppgiven och upprörd.”

  ”Den som såg en svensk vårdkris i januari var enligt vår nuvarande socialminister faktaresistent.

  ” – Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresisitens. Eller alternative facts som en del säger.” – Strandhäll på Twitter 24 januari 2017, klockan 21:18 om den svenska sjukvården. Felstavningen är statsrådets egen…”

  ”Vi har alltså fått en socialminister som för lite mer än ett halvår sedan inte ville veta av någon vårdkris, som hånade de som förde den på tal. Vi har fått en socialminister som rör sig och rör sig mycket i sin värld av insikter. Det hon hånade oss för då, är idag hennes sanningar. Det är ett hån, det också.”

  Den här typen av orwellska lögner kan bara fungera när man vet att man har nästan all media på sin sida.

  Gillad av 6 people

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Det du just har gjort Abrakadabra kallas journalistiskt arbete!
   Förnämligt.
   Det kusliga är med denna frilagda omsvängning och detta tydliga hyckleri är att den inte enbart kan begränsas till vårdområdet, vi får samma falska utsagor om kriminaliteten nerkörda i halsen från BRÅ’s ståuppare, scenens ståuppare och parlamentets ståuppare.
   Så småningom måste man alltså medge, även från maktens håll och från maktens vasaller att det inte är bilden som gäller, inte är kartan som gäller längre utan nu tränger sig verkligeheten på, nu måste vi erkänna hur terrängen börjas likna slukhål framför oss.

   Gillad av 2 people

 21. Vax skriver:

  Irakiska och afghanska asylsökande från Finland redan har börjat gå över gränsen till Haparanda. Samtidigt genomförs inga gränskontroller på den svenska sidan.

  Asylvandrare från Finland kommer att kunna stanna kvar i Sverige i flera år eftersom Migrationsverket inte planerar att använda någon snabbprocedur vid handläggning av deras asylansökningar. Den 5 september, under en demonstration i finska Torneå, planerar en grupp asylsökande med avslag att gå över gränsen till Sverige och söka asyl här – ett brott mot Dublinförordningen.

  https://samnytt.se/uppgifter-asylmarschen-mot-sverige-har-redan-borjat/
  Marschen mot avgrunden accelerar. Vad händer när övriga grannländers asylanter som fått avslag får korn på detta? Det är inte svårt att sia om framtiden, det är bara att goggla på Libanon.

  Gillad av 1 person

 22. Jan Ivarson skriver:

  ”Och det är vårt eget fel”.
  Så avslutas artikeln och det instämmer jag i.

  Många kritiserar med rätta våra politiker, men det är faktiskt folket som valt dem. Om svenskarna inte genomskådat medias och politikernas lögner, så får de ta konsekvenserna. Varför skall vi ha ett försvar när vi dagligen låter oss invaderas?

  Hur pålitligt blir ett försvar med soldater ur olika folkgrupper som tidigare stridit mot varandra och redan bekämpar varandra i Sverige?

  Det är dags fundera över vilka utländska herrar och vilken religion vi vill leva under. Vår egen kultur anses ju av många vara undermålig.

  Gillad av 4 people

 23. Björn skriver:

  Jag förstår inte hur nån enda person här i Sverige, kan tro att ”det går åt rätt håll”! Precis ALLA ”indikatorer” pekar ju på det motsatta! Men i och för sig har ju ”tron” tagit makten över mångas förnuft, även i andra sammanhang!

  Gillad av 2 people

 24. Gustav skriver:

  Enligt Lars Wilderäng’s källor hos NTE (Nationella transportenheten), de som verkställer utvisningar så är ”Kapaciteten med dagens anställda är 4 000 utvisningar om året och 30 ytterligare anställda kommer dra upp detta till drygt 5 000.” [1].

  Så i det tempot tar det 16-20 år att utvisa 80 000, vilket då självklart inte innefattar eventuella framtida utvisningar som ska verkställas…

  Gilla

 25. 77711n skriver:

  Vägen mot krasch påbörjades under mitten av 70-talet och för egen del var invandringspolitikens flopp skönjbar redan i början av 80-talet – då jag ensam stod upp och pekade på detta i en TV-intervju.

  Som jag ser saken kan jag inte se den på annat sätt än att de som styr landet inte har någon insikt i analys och slutsatser och att de elementära kunskaper som finns helt förblindas av den sammansvetsade ideologiska, heliga, men fullständigt galna föreställningen om global gemenskap utan nationella gränser.

  Gillad av 2 people

 26. Sixten Johansson skriver:

  Jag pusslar ännu med bitar som gör skeendet mer förståeligt. Tolka det inte som uppgivenhet eller ursäktande av maktelitens handlande. Var sak har sin tid. Framöver behöver alla klarsynta och dugliga mera stöd och de värsta samhällsförstörarna måste avsättas och brännmärkas, även om jag inte tror att samhällsutvecklingen går att vända.

  Sverige visar i realtid hur ett välmenande samhälle utifrån sin historia, sin kollektiva självbild och en ideologiserad verklighetstolkning tar oändligt många små steg, som flyttar samhällskroppen från fast mark ut i ett träsk, där kroppens olika delar gradvis smälter samman till en oformlig, ryggradslös massa.

  Blindheten för skeendet beror mycket på att vi med gamla ögon och begrepp hanterar enheter, som omärkligt omvandlas. Både utifrån och inifrån uppfattas massmedia, partiväsendet, skolan, rättsväsendet osv som fristående, avgränsbara entiteter, närmast som de var för ett halvsekel sedan. Men nu transformeras de och växer ihop, gränserna upplöses. Paradoxalt nog försvinner då även de sista resterna av ett komplext samhälles styrbarhet, men både centralmakten och befolkningen vill fortsätta att tro på det starka, styrbara välfärdssamhället, fast det redan klafsar i dyn.

  Det är välkänt att centralstyrning inte fungerar och att beslutssystem av typ marknadsekonomi är vida överlägsna. Men från historien vet vi att centralstyrning ändå fungerar då den tillämpas på ”hårda” samhällsmaskinerier och med ”hårda” mål och metoder, t ex militära eller offensivt ekonomiska. Centralmakten använder ”mjuk” propaganda, politisering och ideologisering för att förstärka det hårda systemet och inrikta det på bestämda mål.

  Ju mer omfattande välfärdssystemet blir, ju mer människoinriktad och ”mjukare” blir även ekonomin. Centralmaktens fingrar och ideologiska hänsyn tränger in överallt. Både anställda och företagare drivs allt närmare en symbios eller fusion med centralmakten. Men ett välfärdssamhälles centralmakt kan inte längre styra det eller uppnå ”hårda” mål. Trots att staten växer och utövar allt mer ”mjuk” påverkan blir den allt ryggradslösare och kommer bara att fungera som en sorts bevattningsanläggning. Dess huvudroll blir att suga upp skattepengar ur basen och låta pengar strila ner över vissa kategorier för att uppnå en utopisk jämlikhet och rättvisa. De som skriker högst i rätt tid och tonart får mest. Riksdags- och kommunpolitikerna står överallt med händerna för öronen, blundar och strilar, för de flesta har villigt varit med och skapat ett förment humant system, som inte medger förment inhumana lösningar. Så dumma är inte världens miljoner flytthågade att de inte försöker ta sig till penningstrilet i ett land, vars centralmakt på fullaste allvar vill och måste ge allt åt alla skrikhalsar.

  Gillad av 2 people

  • Lars skriver:

   Hur kan du komma fram till att systemgränserna upplöses? Mediavärlden och politiken är symbiotiska, de lever på varandra, men gränserna finns. Inträdesbarriärerna för att bli en del av något av systemen är höga – journalistutbildning, anställning, politiska ungdomsförbund, politisk karriär. Uppgifterna skiljer sig åt, belöningssystemen är annorlunda. Att båda systemen styr människors tänkande, att politiska hänsyn tas av universitet, media, myndigheter tycks tydligt. BRÅs forskare publicerar inte statistik som är obekväm för politiker. Statssekreterare är politiska tjänstemän. Styrelsemyndigheter avskaffas och verkschefer utses av regeringen.

   Jag tror du har en poäng i att banden mellan olika system ökat i viss mening, att rollerna flyter samman vad gäller högre beslutsfattare, personband kopplade till politiken blir mer frekvent förekommande exempelvis inom polis, försäkringskassa, arbetsmarknadsverk, SIDA, naturvårdsverk m.fl. Advokatkåren har stort inflytande via sin styrelse över domartillsättningar och har en politisk agenda. Nätverk för verkschefer och jurister finns inom Advokatsamfundet.

   Näringslivet har sina egna kretsar med kopplingar via styrelser, samarbetsorgan, ägare.

   Jag tror inte att vi talar om fler än ca 1000 personer i Sverige som har det tunga inflytandet över utvecklingen. Övriga är mer av arbetsmyror hur kompetenta de än må vara. En fd amerikansk statssekreterare hävdar att World wide är det ca 1000 personer som har inflytande, vår Carl Bildt hörde dit.

   Styrning av system sker top down, inte bottom up. Även om val är viktiga i demokratin och även om stabilitet och förtroende av befolkningen för ledningen är primärt mål för de styrande, så kan man med information och under antagande om bristande kunskap förmedla olika bilder av verkligheten efter vad man vill. När resultaten uteblir som inom sjukvård och äldre omsorg eller bostadsbrist eller invandring, då reagerar människor på det naturligtvis, men frågan är om de har kunskap för att utkräva ansvar av de som åstadkommit det hela?

   Gillad av 1 person

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    I en fungerande demokrati kan folket byta ut en inkompetent regering och ersätta den med en annan mer kompetent.
    I Sverige måste vi konstatera hur vi blott har att välja mellan olikfärgade men lika inkompetenta regeringsalternativ.
    Därför är problemet de politiska system vi har i landet ity dessa inte mäktar inspirera och föda organiserad kompetens i ärendet demokrati.
    Således erfordras en ny konstitution, d.v.s. en uppsättning statuter som fastslår hur samhälle och stat skall förhålla sig till varandra.
    Därför föreslår jag att det Riksdagen behöver är ett parti som vi kan benämna:
    Den Nya Författningen.
    Målet för detta politiska parti skall vara att; upprätta det svenska medborgarskapet, gå tillbaka till nationen – d.v.s. utträda ur EU med målet att skapa en Nordisk Union i stället -, särskilja utnämningen av domare och polischefer från den politiska maktens sfär, fimpa asylrätten, återkalla medborgarskapet för de som ljugit sig in i landet, att rusta upp försvaret, frånhända staten ekonomiskt inflytande över medierna.

    Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars, du och många andra som skriver här besitter mycket information och kunskaper om allt konstaterbart och mätbart i samhället och jag läser det mesta med intresse. Men jag vill främst få grepp om det andra, det osynliga, ogripbara och ”mjuka”, medvetandeinnehållen och förändringarna i verklighetstolkningen, relationerna och strukturerna. Jag studerar pusselbitar och mönster, men försöker inte bevisa något. Intuitivt uppfattar jag att den politiska maktens symbios med olika aktörer och institutioner – formellt klart avgränsbara entiteter – nu går allt djupare till följd av den mjuktotalitära PK-ideologiseringen på alla nivåer. Med upplösning av gränserna syftar jag på följderna av sammanväxandet, banden och beroendena, intressegemenskapen och den delade verklighetstolkningen. Inom professionerna sker ju också en sorts kontinuerlig normupplösning – t ex när ”dubbla” rätts- och belöningssystem uppstår eller när nya, svåra moraliska / etiska aspekter måste vägas in. Den kluvenhet, handlingsförlamning och ryggradslöshet som allt detta resulterar i drabbar även det översta skikt som formellt styr och förväntas styra – de simmar i sin egen soppa. Öppna, komplexa system går inte att styra och ett ryggradslöst komplext system än mindre, men man kan låtsas, så länge man tjänar på det.

    Gilla

   • Lars skriver:

    En författningsdomstol löser vissa problem men inte alla och jag är osäker på vilka delar en författning skulle avse (åldersgränser för inval, reträttposter, personliga band, belöningssystem? eller vad). Diskuterade med en hovrättsrådman en gång. Han hävdade att institutioner för att omvandla EU parlamentet till beslutande församling redan fanns och att man borde gå vidare den vägen omedelbart. Jag hävdade att även om man inför formell demokrati så kommer inte församlingen av vara legitim.

    Jag tror man måste se vidare än till formella lösningar. Annars har du rätt i synen på inkompetenta partier att välja mellan, men jag tror man måste problematisera mer innan man söker en lösning dvs söka svar på varför inkompetensen är hög, varför ansvarsutkrävande av väljare inte sker, varför styrningen av Sverige slår fel etc.

    Jag tror man ska vara försiktig och inse att man, som jag, har svårt med kunskap och insikt och överblick. Hur ska man t.ex. klara av att analysera problem i stora komplexa landsting? inte på egen hand hursomhelst. Vi människor söker få grundläggande orsaker till hur saker och ting fungerar (t.ex. allt är socialismens fel (knappast sant med tanke på at västvärldens och Sveriges mest framgångsrika period var den mellan 1945- 1970) och det är en styrka (Ochams rakkniv eller söka basproblem som i sig skapar följdproblem) men vi lurar ofta oss själva den vägen (t.ex. orsaker i barndomen eller brist på vilja eller ekonomiska incitament eller privatiseringens förträfflighet eller att samma belöningssystem är adekvata på universitet, i statsförvaltning eller i privata företag (eller i skolan)).

    Samlar man en grupp experter så kan man komma fram till en gemensam problembild som de upplever det dvs man ser en diskrepans mellan vad man vill uppnå och situationen nu, men deras upplevelse är samtidigt färgad av teorier och tankegångar som styr vad de uppfattar t.ex. juristen jag nämnde ovan var färgad av sin praktik och teorier kring juridik (självklart en mycket kompetens person, jag kan inte mäta mig, och diskussionen var kort) och ändå missar han ur legitimitetsaspekten, ur ekonomiskt perspektiv, ur intresseperspektiv och ser på det formella regelverket. Jag kan självklart missförstått den bakomliggande tankegången, det är inte lätt att snabbt klargöra det.

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Lars: Karl-Olov Arnstberg har skrivit bra om solidariska experter som stjälpte snarare än hjälpte de romer som borde tagit sig ifrån den kulturens skitliv och just yrkesidiotin bland högutbildade tycks vara en farsot i väst.
    Teoribildandet skymmer sikten för terrängen och kartan blir till slut en slags 3D-bild hos dessa cerebralt högpresterande och utopiska experter.
    Vad vi i Sverige skulle behöva är naturligtvis en schweizinspirerad modell där politiker gör 3 månaders värntjänst till relativt låg betalning i de politiska parlamenten.
    Politiska ungdomsförbund är i sammanhanget farliga institutioner som producerar en slags orienterare där blott kartornas informationer gäller medan terrängen negligeras.
    Att våga vägra debatten är utslag av sådan ideologisk utbildning.
    Då föds vilsna parlamentariker, då föds vilsna byråkrater, då föds även vilsekomna medier.
    Kan man lagstifta om sunt förnuft? Knappast, men man kan förorda den erfarenhet som sunt förnuft förutsätter.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sixten: Jag tror du far efter kulturbegreppet dvs uppfattningar, värderingar, beteende, handlingssätt som bildar någon slags gemensamt kitt mellan olika system, något som är mer eller mindre gemensamt för samhället t.ex. humant patos, men jag tror PK har mer med systembevarande, med makt, att göra.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars (14:22), du har helt rätt om PK som systembevarare och maktens redskap, men det går inte att separera kultur från t ex PK. Alla de svårgripbara, osynliga och mjuka ingredienserna i kittet flyter ihop och blandas med den påtagligare verksamheten, vare sig det handlar t ex om produktion eller om politisk maktutövning. Vi kan tala om arbetsplatskultur, ungdomskultur, politisk kultur osv. och man bör hellre utvidga kulturbegreppet än inskränka det. Kultur hänger ihop med normsystem, som anger förväntat beteende, vilket i sin tur utgör basen för tillit, förtroende. Vår tid är öververbaliserad och ordtroende, men ord, termer, begrepp ger lätt illusioner av klara gränser, konstans och exakthet (ungefär som digitala klockor!). Man kan vara hur exakt som helst på ordplanet och tro sig tänka och observera lika exakt, men verkligheten är grötig, vattnig och dimmig.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sixten: Men….om vi är överens om att vi ser klara entiteter, system, med gränser och försvar och funktioner för att styra och organisera och upprätthålla värderingar och vi ser individer röra sig mellan dessa entiteter och i sina familjer ha motsvarande funktioner som att upprätthålla värderingar och vi ser dem fungera över tid så att historien ger sig tillkänna i nuet. Då måste väl frågan vara, för att kunna styra och därmed utöva makt, vilka entiteter, vilka system är viktigast, har mest inflytande, för att påverka denna flytande kultur som via individer tränger in i alla system? Vilka är de? Vad har de för syften? Hur medvetet styr de? Hur påverkar de flest människor? Vem styr systemen? Vem äger?

    Man tänker skola, universitet, religion, media, partier, teoretiska system som ekonomi, psykologi, teologi, etnologi eller hur? Man tänker ritualer och ritualiserat beteende. Keynes hävdade att ”Bakom varje statsman står en för länge sedan avliden nationalekonom”. Och man kan nog hävda samhällsekonomins primat för ingen ideologi kan i längden gå emot ekonomiska krav (undantag kanske Islam) och statiska samhällen.

    Propagandan, reklamen, tog kanske fart under Goebels, men inget samhälle är befriat från det.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars (01:54), utvecklingen nu innebär nog att de klara entiteterna kommer att bli allt mer flytande och klibba fast i varandra. Tidsskalan är omöjlig att förutspå, men Sverige går i täten. Västländernas komplexa samhällssystem går sannolikt inte längre att styra, bara att manipulera, och utan realistiska, mogna och starka ledare och utan reell styrbarhet kommer civilisationen att återgå till tidigare stadier präglade av girighet, fullskalig egoism och tribalism, både på lokal nivå och globalt.

    Färden går då mot Apornas planet, där alla redan som spädbarn får en globomobil i handen och chips i nacken. De gamla distinkt uppbyggda kunskapsfälten, allt på -logi och -grafi, får i en makrovirtuell och relativ värld samma status och användbarhet som sanskrit har i dag. Du vill ställa distinkta frågor om hela skeendet, men svaren kan inte bli distinkta, eftersom ”allt flyter”. Egentligen har svaren om verkligheten aldrig varit så distinkta som vi har velat tro och de fältgränser vi tyckt oss se har varit illusoriska. Vi är inne i ett globalt medvetandesprång och våra auktoriteter vet ännu mindre än vi och de är mer korrumperade och vilsegångna. I dag gäller det att lyssna inåt och utåt, försöka utveckla sin intuition och hitta lagom likasinnade.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sixten: Jag noterar att du är fast i felaktiga föreställningar om vad system är för något. Öppna system går att styra, alla system styrs för att kunna hänga samman. Vad du ser är att vi lever i en pluralistisk värld med många system där systemen har utbyte t.ex. amerikanska universitet (system) producerar mycket som når oss. Du ser en styrning i att t.ex. Handelshögskolan och annan ekonomutbildning följer den gängse traditionen och implementerar kurser som i huvudsak använder amerikanska läroböcker. Du ser motsvarande hor psykoterapeuter där utbildning och legitimationskrav garanterar vissa förhållanden, där Amerikanska APA har stor betydelse. Du ser styrning i DSMV. DU ser styrning av skolor med läroplaner och gemensam utbildning. Du ser styrning via lagstiftning. Du ser styrning i kyrkans budskap. De olika systemen är hierarkiskt uppbyggda, med mer eller mindre stor förmåga att anpassa sig till krav utifrån.

    Jag noterar att du blandar samman individ med system. Du trycks (tror jag) tro att professioner av olika slag har någon större självbestämmanderätt. Då lever du i en illusion som naturligtvis uppmuntras av arbetsgivare eftersom man självklart vill ha självständiga och tänkande och engagerade individer på många positioner.

    Hur styr man en lärare på bästa sätt? Egentligen ganska enkelt och generellt giltigt. Släng in läraren i ett klassrum med trettio elever, en lärobok och en studieplan och centrala prov. Sedan får han eller hon försöka klara av situationen. Du får se att som idag lärare är fogliga och tycker som alla andra och går du in i ett kollegierum för att ta del av diskussionerna så upptäcker du att pladdret avser senaste resan, TVn, villan, barnen mm. Aldrig något om samhälle, det är de tämligen okunniga om.

    Så Sixten, du använder en felaktig systemdefinition, en modell som inte förklarar hur sociala system konstrueras och fungerar och tror på ett osynligt, oåtkomligt kitt, ett tankeinnehåll som sprider sig och påverkar alla sociala system. Du ser inte att de är styrda och har gränser utåt och inte släpper igenom vad som helst. Du använder i grunden en individpsykologisk ansats, gamle Freud spökar.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars (14:52), här måste jag sätta stopp i vår dialog, därför att du och jag tänker och skriver på två helt olika plan som inte kan mötas. Du företräder närmast det akademiska tänkandet och definierandet, som jag naturligtvis vet värdet av, i viss mån också behärskar och kan njuta av. Men i det mesta som jag skriver numera använder jag bara vardagsspråket icke-akademiskt kommunikativt, ofta metaforiskt, ibland agitatoriskt, oftast odefinierat, famlande och vagt. Flummigt, kan man säga. Jag är inte ute efter att övertyga någon eller bevisa något. Med logiskt uppbyggt intuitivt flum försöker jag bara själv upptäcka konturer av en verklighet som akademiker inte ser och inte kan hantera, därför att den glider undan deras verktyg, som i sig är funktionella och skarpa nog för många andra ändamål.

    Gilla

 27. Marita Andersson skriver:

  För mig handlar det inte längre om ekonomi utan om hur jag vill att Sverige ska vara. Jag vill inte bo i mellanöstern, så enkelt är det!

  Jag har flyttat ut på landet och bytt kommun för att slippa se eländet, men jag bedriver verksamhet i kommunens centrum och jag ser en förändring som går oerhört fort nu. Vecka för vecka ökar andelen intryck som för mig är negativa och som inte ingår i min bild av ett härligt Sverige.

  Sysslolösa ungdomar som driver omkring utan mål och mening, ”s k ensamkommande”. Muslimska familjer med många barn blir allt fler och de är inte på väg till jobbet.
  Torghandlaren som spelar böneutrop på sin radio så det hörs över torget.
  Tiggarna som förvarar sina bohag i sandlådor och bakom elskåp.
  Kyrkan som har någon form av evenemang på eftermiddagar för ”nyanlända”.
  Flickor vid busshållplatserna som uppvaktas av de unga killarna.
  Aggressivitet och bråk rapporteras på kvällstid.
  Kommunen anlitar ordningsvakter och polisen lyser med sin frånvaro.
  Det kommunala bostadsbolaget har meddelat att samtliga lägenheter skall gå till ”flyktingar”, ungdomar uppfödda på orten får bo hemma hos föräldrarna.
  Jag går inte ut på kvällstid ensam och jag kontrollerar noga att jag inte är förföljd ner i garaget efter att jag behövt gå runt gängen som hänger i centrumet.
  Facebooksidor för grannsamverkan ökar och där finns detaljerad information om hur ligor lägger ut stenar på radhustomterna som något slags signalsystem till varandra om var man kan slå till. Även våldtäktsförsök och andra övergrepp beskrivs noga i dessa grupper.
  Återkommande rapportering om stök på HVB hemmen i kommunen.

  Ekonomin är viktig och vi som arbetar och betalar skatt står för notan, men jag tycker närmiljön och våra livsvillkor i vardagen börjar bli mycket angelägna, även på orter som är så att säga ”vita medelklassorter”. Skrämmande utveckling. Kalla mig främlingsfientlig, det rör mig inte. Jag litar mer på folk jag känner, känner igen eller känner gemenskap med. Övriga har bevisbördan.

  Det är detaljer som dessa tillsammans med svenskens ökande försörjningsbörda som kommer att avgöra valet 2018. Folk pratar mer och mer om det misslyckade mångfaldsprojektet och det är som att öppna en dammlucka när vi märker att det är tillåtet.
  Politikerna kan prata sig trötta om storslagna planer och projekt till ingen nytta.

  Gillad av 11 people

 28. Eva Danielsson skriver:

  Jag vet inte om mitt inlägg på denna krönika censurerades imorse eller om det blev något tekniskt fel.
  Jag vet att den skickades och inväntade granskning, men nu finns den inte med. Skulle det vara möjligt att få något slags meddelande från redaktionen när man blir censurerad?

  Gilla

 29. benjaminngquist skriver:

  Och till er alla som känner en stor oro – eller befogad paranoia – så vill jag ge följande ”lugnande ord”
  I Sverige finns det 400 000 – 450 000 jägare och sportskyttar – lägger vi till Hemvärnet så blir det ytterligare 30 000 man.
  Om samhället i sin slutpunkt kommer att kollapsa p.g.a av en massinvandring från dysfunktionella gangsterstater där hot, våld, övergrepp, våldtäkt och mord är ett naturligt inslag i tillvaron – tror då makthavare och journalister att denna mängd av beväpnade svenska män kommer att lägga sig ner och självdö?
  Och om denna maktelit och PK-media fick höra det jag får höra ”ute i busken” så skulle håret resa sig och kallsvetten börja sippra i pannan…för här förbereder man sig för inbördeskrig…

  Spännande Tider!
  Vänligen
  Bibliotekarien

  Gillad av 7 people

  • Hexe skriver:

   Med sjuklövern vid makten är risken stor att polisens och militärmaktens vapen riktas mot ursprungsbefolkningen.
   Vi har numera degraderats till skattebetalande trälar. Som ska hållas lugna med fake news och blå dunster.

   Gilla

 30. gratiks skriver:

  Är det inte dags att proklamera undantagstillstånd i Sverige? Att pausa alla lagar och bestämmelser som har med invandring att göra så att vi får möjlighet att reda upp den soppa som politkerna kokat ihop. Sverige är numera ett laglöst land och den monstruösa miljárdrullningen måste få ett slut.
  I praktiken:
  Lägg Utlänningslagen och asylrätten i malpåse i förslagsvis fem år. Det finns andra säkra länder att söka asyl i.
  Direktavvisa alla som inte har godkänd legitimation.
  Stoppa all arbetskraftsinvandring, som i mångt och mycket innefattar asylbedrägeri.
  Stoppa all anhöriginvandring – de flesta kan inte försörja sig själva, vilken var tanken från början.
  Utvisa alla som fått avslag och det inom rimlig tid efter det negativa beslutet.
  Utfärda aldrig permanent uppehållstillstånd till en enda asylsökande, endast tidsbegränsade, typ fyra år.
  Det finns säkert en rad andra vettiga beslut att fatta i samma riktning, men det jag vill peka på att det behövs grovt artilleri för att bromsa det svenska samhällets och den svenska kulturens totala kollaps.
  Vi är många som inte står ut med godhetsfascisternas självmordspolitik.

  Gillad av 2 people

 31. Jennifer skriver:

  Problemet är att fler och fler av de sk nya svenskarna saknar drivkrafter att integrera sig själva i samhället. Kriminalitet och maffia rekryterar i allt snabbare takt och mycket snabbare än vad arbetsförmedlingen mäktar med. Religion spär på de negativa drivkrafterna som verkar emot att bli en del av civilsamhället och skuggsamhället växer därmed allt snabbare. Ingen som inte ser det är antingen dum eller naiv eller möjligtvis båda delar. Det handlar inte om könskvotering eller genusförskolor – detta kan man argumentera både för och emot. Det handlar inte om vem som ska går i Pride paraden eller varför. Det handlar inte om några bidragskronor hit eller dit. Det handlar faktiskt om vår personsäkerhet och fortlevnad. Vi är på rask väg att bli ett oerhört segregerat och våldsamt samhälle.

  Gillad av 2 people

  • Hedvig skriver:

   @ Jennifer 4 september, 2017 at 15:22

   Huvudproblemet är politiskt. Våra styrande politiker har över tid nonchalerat att styra landet. Det är ett vanstyre av gigantiska mått som vi nu börjar se resultatet av. Och värre kommer det att bli, mycket värre. Det kommer fr allt våra efterkommande att få lida för.

   Gillad av 1 person

 32. Göran Boström skriver:

  Om man betraktar varje händelse som ett enskilt isolerat skeende kan man kanske hamna i den tveksamhet du uttrycker. Men sätter vi samman flera händelser så framträder en annan bild. Jag behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att ge exempel på vad jag menar:
  – Barcelonaavtalet (1995) syftar till att inkludera Medelhavsländerna i den europeiska gemenskapen, vilket också innebär att människor kommer att kunna röra sig fritt över gränserna. I avtalet förutsåg man att folkförflyttningarna skulle förorsaka kulturella konflikter och därför anmodades länderna att använda media för att bereda vägen för invandrarna. Dessa skulle följa destinationslandets lagar men garanteras att få behålla sin kulturella särart. (T ex våra separata muslimska parallellsamhällen).

  – 1999 skrevs en överenskommelse mellan Tro och Solidaritet (dåvarande Broderskapsrörelsen) att Tro och Solidaritet ska hjälpa Sveriger Muslimska Råd att få inflytande över svensk politik: ”Under kommande mandatperiod ska muslimers delaktighet i socialdemokratin utvecklas så att: 2002 ska bland socialdemokratiska förtroendevalda finnas muslimer på 15 kommunala fullmäktigelistor, 5 landstingslistor och på riksdagslistorna i minst 5 län”. Man skriver också att man ska ”aktivt föra fram muslimer för uppdrag i styrelser och nämnder”. Vidare framgår att Tro och Solidaritet ska hjälpa Sveriges Muslimska Råd att genomföra politiska frågor med koppling till islam. Här några frågor som Tro och Solidaritet åtog sig att driva igenom åt SMR:
  ° ”Lagstiftning, eller avtal, vad gäller muslimska helgdagar”
  ° ”Imamutbildning, med Högskoleverket och utbildningsministern”
  ° ”Överenskommelser på arbetsplatser avseende fredagsbönen”

  – Byggande av ett antal moskéer som ägs av Qatar, Saudiarabien och Turkiet med Av respektive land avlönade imamer som saluför en agenda för att isolera och separera de muslimska enklaverna från det svenska samhllet och därmed omöjliggöra varje form av integration. Och denna ur svensk synpunkt samhällsomstörtande verksamhet tillåts fortgå.

  – 2010 genomdrev alliansregeringarna ett och två, bakom ryggen på svenska folket, en grundlagsändring fastslog att från och med nu är Sverige ett multikulturellt samhälle. Och satte därmed spiken i kistan för det homogena och fina samhälle min generation och våra föräldrars generation byggt upp under 1900-talet.

  – Agenda 2030, som är en del av vad som kallas NWO, den nya värlsdordningen och där man kan föreställa sig att detta kommer att mynna ut i en världsregering och att våra nationalstater blir något slag av lydriken. Regeringen har undertecknat avtalet, utsett agenda2030 delegationen med tidplan för deras arbete.

  – Och så Sveriges närmande till den sk Qatar-Iran-Turkiet axeln genom att etablera en ambassad i Beirut, bemannad av Sida personal (bara det antyder mörkläggning av verksamheten).

  – Och asyl delas ut till höger och vänster utan någon större korrelation med FN´s flyktingkonvention. Enligt UNHCR är c:a 3% av migranterna flyktingar i FN´s bemärkelse men vi tycks kalla alla för flyktingar. Och utvisning av avvisade personer verkställs inte.

  MIN EGEN uppfattning är att de politiker vi valt för att förvalta våra svenska gemensamma angelägenheter har en annan agenda. Jag tror inte att man tappat kontrollen, jag tror inte att man vill ta den. Jag tror att det vi upplever idag har pågått för länge för att inte vara planerat.
  Men vilka är incitamenten???
  Har det med Bilderberggruppen att göra??

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   ”— det homogena och fina samhälle min generation och våra föräldrars generation byggt upp under 1900-talet.” Jag skulle utan vidare hävda att förfiningen började redan på 1500-talet. Och en slags demokrati hade vi redan på vikingatiden.

   Gilla

 33. dolf skriver:

  Med risk för att låta som en (hemska tanke) övervintrad klasskampskommunist så tror jag att jag lugna Patrik. Om jag läst av honom rätt så tillhör han de relativt välbärgade stockholmiterna, så när våldskapitalet faller samman så blir det nog snarare i form av en implosion där ”eliten” (till vilken jag i detta fall räknar Patrik, utan att på något vis avse att skuldbelägga eller kritisera honom för detta) befinner sig i centrum. Så våldskapitalet kommer att ”circle the wagons” runt södermalmarna, östermalmarna eller vad det nu är för några som springer på Operakällaren och köper direktimporterad Avocado i butiken runt hörnet.
  Fast å andra sidan … det gick ju inte så bra för Ludvig XVI

  Gilla

 34. Hedvig skriver:

  För min del tror jag att Sverige redan befinner sig i fritt fall. Den här förödelseprocessen har enligt min mening – i ett alltmer rasande tempo – pågått i 30-40 år.
  För mig har det blivit uppenbarat, sedan jag för ett tiotal år sedan fick mer tid att läsa in mig på de samhällsfrågor, som efter hand akutiserades och pockade på svar.

  Patrik skriver ”Jag grips av panik när jag tänker på det.” Dvs ”när det statliga våldsmonopolet bryter samman”.
  Själv befinner jag mig numera i ett någorlunda ”välkontrollerat” paniktillstånd, som ständigt hotar att bryta ut.
  På den lilla välmående gata, där jag och min man bor och där flertalet hus är bostadsrätter, inträffade det under senhösten tre (3) knivrån. Förövarna som turligt nog omhändertogs av polisen, var sk ensamkommande. Men grupperna av ensamkommande unga män blir bara fler och fler …
  Vi är 75+ och kan varken försvara oss mot våld eller fly. Det är för sent i livet för oss att flytta utomlands.

  Vad kan man annat göra än att rösta på SD och hoppas att de ska ha en liten chans att mildra problemen. Finns det någon som har ett bättre förslag?

  Gillad av 3 people

  • Hedvig skriver:

   En klok politiker i ledningen för det nya liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (MED), Josefin Utas, har skrivit en debattartikel ”Farligt för samhället när SD fryses ut” i SVD som alla borde läsa och begrunda.

   ”Om ett år är det val och SD förväntas nå rekordnivåer.” Partiet kommer att ha mycket svårt att fylla alla politiska poster från riksdag ner till kommunnivå med kompetenta och redbara krafter.

   DGS:s läsare med kompetens, erfarenhet och demokratisk ansvarskänsla har här en möjlighet att göra viktig samhällsinsats.

   https://www.svd.se/farligt-for-samhallet-nar-sd-fortsatter-frysas-ut

   Gillad av 2 people

 35. Gert Larsson skriver:

  Jag har sett några kommentarer här på att ‘vår ekonomi går bra’.
  Jag antar att man då menar att vi har en bra utveckling av BNP.
  Dessvärre speglar det inte så stor del av sanningen.
  Anledningen till den utvecklingen är till mycket stor del beroende av vår starka befolkningstillväxt.
  Exempel. Om staten lånar upp och delar ut till nytillkomna som köper saker så ökar BNP.
  Jag undersökte vår utlandsskuld hösten 2014 och i dagsläget. Den är högre nu.
  Förvånad någon? Vad säger politikerna?
  Hur länge ska vi stå ut med lögnerna?

  Hur länge kan MS media stänga ut vår fd präst?

  Gilla

 36. Lars skriver:

  Väg ett som Patrik beskriver har predikats under årtionden, men logiskt analytiskt är det en omöjlig ekvation och beskriver inte verkligheten med de krav på sanning vi trots allt har. Teorin fallerar ty det bygger på kedjebrevs teori med ständigt ökande befolkning och fordrar i princip en fördubbling nu för att motverka ålderspyramidens verkningar. Samtidigt är teknologi och ökad produktivitet den avgörande komponenten för tillväxt som många nationalekonomer visat, medan ökad arbetskraft står för en mindre del. Professor Ekberg visade med exempel för kanske 15 år sedan hur omöjlig tanken med ökad befolkning är.

  Väg två är den rimliga utvecklingen.

  Det finns en del viktiga analyser som behöver göras.

  1) Vem och vilka har drivit på för väg ett? Vilka styrmedel har de haft till förfogande inklusive personband inom eliter, kontroll av media, av politiska partier, av universitet och tankesmedjor?

  2) Vilka syften döljer sig bakom retoriken bakom väg ett? Är det enbart fundamental okunskap på en tonårings nivå eller har man haft en medveten agenda?

  3) Den process som startats och som inbegriper flera politikområden än invandring måste ses som helhet där invandringsproblematiken på ett fundamentalt sätt gör problematiken synlig och har blivit den allvarligaste konsekvensen. Vilken helhetsbild ligger bakom?

  4) När man startar revolutionära processer så drar man igång krafter man inte kan kontrollera. Det visade sig i Ryssland 1917, i Tyskland under mellankrigstiden, i Irak, i Libyen, i Syrien. I lilla Sverige omformas intentioner av olika slag när politik exekveras och uttolkas av de många i olika organisationer – skolor, partier, myndigheter mm – och utfallet kan bli mer omfattande och genomgripande än vad man avsett.

  Gillad av 1 person

 37. Lars skriver:

  Vägen till helvetet är kantad med god vilja! Problemanalyser kännetecknas av att område för område t.ex. sjukvård, invandring, polis, domstolar osv identifiera problem och samband mellan problem för att urskilja basproblem från symptom för att kunna åtgärda basproblemen genom nya målsättningar. Det är en statisk analys. Vi kan t.ex.se att viljan till ett humant samhälle påverkat politik inom kriminalvård, invandring, bistånd men efter implementering händer oförutsedda saker och man kan korrigera basproblem eller lösa frågorna för stunden och så skapa nya problem. Över tid får man dynamiska skeenden man har svårt överblicka. Så bristande analys är ett problem i sammanhanget liksom brist på korrigeringsförmåga och brist på information uppifrån och ned och omvänt.

  Många har konstaterat att borgerligheten och näringslivet tog kommandot över problemformuleringen under 80-tal och framåt. Vänster förtvinar och blir förvirrad. I processerna skapas sediment, det är en trög skuta att vända, en atlantångare. Människor har svårt ändra uppfattning. Många låser sig vid en världsbild inhämtad mellan 20-30 år, men verkligheten förändras och våra kunskaper förändras och det är något man bör bejaka. Det finns inget värdefullt i att livet igenom vara konsistent trogen sina tidiga åsikter och värderingar utan det ger bristande verklighetsuppfattning.

  Min tro är att ett grundläggande problem i Sverige handlar om styrmekanismer om man ser på samhället med systemsyn där olika system nöts mot varandra och där feedbackslingor inte längre tycks fungera. Utan information ingen analys och utan anpassning till en föränderlig omvärld fallerar systemen oavsett om det är Nokia och Ericsson, HM eller domstolsväsendet eller de politiska och mediala systemen.

  Gillad av 1 person

 38. Anna skriver:

  Bra beskrivet Patrik, du har formulerat hur jag tänker! Trots att jag numer, till min sorg, till hör de tärande, så har jag via skatter på både jobb o kapital i många herrans år bidragit till samhällsbygget och har genom förfäders arbete, slit och arv fått hemortsrätt att få hjälp när man blivit så gammal att ingen vill anställa ( =över femtio =ingen ny anställning). Jag vill inte att detta samhälle förstörs och nyttjas av de som inte ens är medborgare här. Jag gillar inte hur jag tänker om människor numer, men det är sorgen över vad som händer som drivit mig till denna okänslighet och vad andra , snsllare människor, kulle kalla oginhet inför mångkulturen. Har jag i mitt hjärta blivit förstockad, som Farao inför Israels barn,? Kanske, det är vad förtvivlan och maktlöshet gör med oss som inte har någon annan utväg…

  Gillad av 2 people

 39. Björn skriver:

  Kan man annat än misströsta! Vi har en regering OCH ”opposition”, som i stället för att be svenska folket om ursäkt för sina förödande missbedömningar och tillkortakommanden, slår sig för bröstet med fraser som ”VI har tagit emot flest asylsökande i hela EU”! Inte ett uns av självkritik eller ödmjukhet inför alla kommande problem de skapat, kan spåras nån stans! Men partivalet 2018 har ju blivit desto enklare….

  Gillad av 2 people

 40. Erik skriver:

  ”Men om de skulle ha fel och allt gå åt helvete så är det emellertid jag som kommer att drabbas. Vi medelklassare som jobbar, betalar skatt och ser till att allt fungerar har lämnat ifrån oss ansvaret för oss själva och nationen till ett gäng som sprätter ut våra pengar med den glada beslutsamheten hos fulla sjömän på landpermission. Och det är vårt eget fel.”

  Det problem vi har i denna del är att för många straffar politiker som är ansvarstagande. En politiker måste kunna sätta gränser för samhälleliga åtaganden utan att straffas för det. Men det är inte ofta dessa politiker får det stöd de behöver. Den som valt att bli politiker tvingas därför antingen sluta eller att agera populistiskt. Vanligt är att långtidsverkande effekter av beslut inte beaktas eftersom den individuella politikerna räknat ut att denne hunnit pensionera sig innan dessa effekter inträder.

  Migrations- och integrationspolitiken har under decennier präglats av lyckotänkande. De flesta har sett indikationer på att integrationen inte fungerar så väl. Det har ofta lett till att man försökt nedtona frågorna och låta dem hanteras i framtiden. En framtid då ansvariga politiker inte längre är ansvariga. Sedan finns Fredrik Reinfeldt-varianten. Fredrik Reinfeldt är jag övertygad om att han var fullt medveten om vad han gjorde då han satte plattan i mattan mot slutet av sin statsministerperiod och predikade en gränslös invandring till Sverige. Han och Anders Borg som ofta talat om ansvarstagande gav upp detta tänkande helt mot slutet. De brassade på som sjutton och har orsakat Sverige mycket svåra skador.

  Fredrik Reinfeldt ska alltid främst ihågkommas att han var en mycket oansvarig statsminister. Karln är svensk borgerlighets största besvikelse i modern tid. Detta förtjänar att sägas om och om igen.

  Gilla

 41. Munchin skriver:

  Poängen i det hela är att hela det svenska Etablissemanget uppkopplat som det är till Euro Kommissionen och EU med frenesi arbetar dag ut och dag in -24/7-för att förverkliga Kalergi-planen i Sverige.Det innebär ett synkront ursinnigt , frenetiskt och hänsynslöst arbete av Etablissemangets olika delar eller om man så vill ”tentakler”:Bankväsendet,Media-apparaten (”The Pravda-machine”), Regering och Riksdag och Svenska kyrkan samt naturligtvis Försvarsmakten.Till sin hjälp i detta sitt arbete har Etablissemanget även organisationer som utifrån sett kan förefalla ”autonoma” som t ex ”Expo” och ”AntiFa” som även de finansieras via skattemedel.Förmodandet att ”allt går åt helvete” är en smula missvisande ,eftersom en helt implementerad Kalergi-plan förvisso innebär-minst sagt-en samhällstransformation och samhällsomvandling med ett helt förändrat samhälleligt ”landskap”.Våld på gator och torg blir ”normaliserat”.Skräck och fasa blir i större utsträckning en ”normalitet”.De skenande socio-ekonomiska klassklyftorna blir en ”normalitet”.Skriande fattigdom och misär blir en ”normalitet”.Etc.Men detta innebär inte att ”allt går åt helvete”-framförallt ej för profitörerna och de verkliga makthavarna.Bilderbergkungen av Sverige sitter fortfarande i sitt slott.Riddarhuset fungerar fortfarande.Tidningar ges fortfarande ut-men läses allt mindre.Börsen fungerar.Etc.Champagne-korkarna smäller fortfarande.”Allt går åt helvete”?Ja.För stora delar av den svenska befolkningen förvisso,men inte för ”dem”-de ”utvalda”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.