Komplexa problem kräver enkla lösningar

Patrik Engellau

Antag att det kommer ett slagregn när du sitter i sommarstugan. Plötsligt upptäcker du att det sipprar vatten från innertaket. Då kanske du säger till sambon att du ska gå och hämta en hink och ställa under droppet. Men sambon gillar inte den lösningen, utan ser det hela mer i stort. Det hjälper väl inte, säger sambon irriterat, du ska alltid göra det lätt för dig. Vi måste gå upp på vinden och se vad det beror på. Vi kanske måste lägga om hela taket. Lägg av med dina quick fixes.

Då hjälper det kanske inte att du argumenterar att hinken bara var tänkt som ett första steg och att det andra fick komma senare. I stället utvecklas det hela till ett gräl mellan dig och sambon om hur ett samlat grepp på läckaget bästa ska utformas. Under tiden växer pölarna på golvet under droppet. Efter ett tag börjar du misstänka att sambon av någon obegriplig anledning inte vill lösa problemet.

Det är möjligt att det inte går till på det sättet i din sommarstuga, men i svensk politik sker motsvarande dagligdags. Ledarna vet att de har ett problem men eftersom de saknar en långsiktig, genomtänkt strategi så gör de inget alls. Eller rättare sagt: de låtsas vara fullt upptagna med att framgångsrikt och långsiktigt bekämpa alla kriser (ungefär som när Hitler till slut satt i sin bunker och kommenderade fram nya arméer som visserligen inte fanns men var fullt tillräckliga för att Goebbels i triumf skulle kunna meddela tyska folket de uppmuntrande nyheterna i den tyska radion).

Ta migrationspolitiken som exempel. Kommer du ihåg den där om att vi ligger på Europas lägsta nivå när det gäller tillgänglighet och bidragsvillkor för migranter? Google ger 112 000 träffar på ”Europas lägsta nivå” och de flesta verkar handla om migrationspolitiken efter tidvattenvågen hösten 2015. ”Sveriges nya migrationspolitik på EU:s lägstanivå” skrev Svenska Dagbladet den 24 november. ”Det har varit historiskt svåra beslut att fatta, säger vice statsminister Åsa Romson (MP)”.

I själva verket var det ingenting alls. Bara luft. Eller minns du det där med stängda gränser? Ett kort tag och knappt ens då. Eller Ygemans utfästelser för mer än ett år sedan om repatrieringen av 80 000 personer utan asylskäl?

Man kan fatta att makthavare i det längsta vill tro på sina favoritprojekt och om det behövs gärna skarvar i kommunikationen till undersåtarna. Man förstår det särskilt väl i fallet Adolf Hitler som rimligtvis begrep hur rökt han skulle vara om kriget förlorades. Men för våra svenska ledande politiker föreligger inget motsvarande hot även vid ett officiellt erkännande av migrationsprojektets fallissemang. Det värsta de kan drabbas av är väl att förlora jobbet. Så varför kastar de inte in handduken, vänder på klacken och börjar lösa problemen innan det gått så långt att de inte längre kan lösas?

En förklaring är förstås den där risken med jobben, men annars tror jag det är sommarstugeläckagesyndromet. De vet inte vad de ska göra och gör därför inget alls. Problemet är faktiskt mycket komplext och deras tanke svindlar. Den ene tycker si och den andre tycker så och det går inte att komma överens om någonting. Utmaningen är jättestor och om fem år har det kanske kommit en halv miljon små utmaningar till.

Det är i sådana lägen det behövs någon som kommer med en enkel och otillräcklig första lösning för att få andrum och handlingsutrymme, i det här fallet till exempel att provisoriskt stänga gränserna på några år och att upphäva multikulturpolitiken. Men det räcker inte på längre sikt. Det behövs en massa andra åtgärder som noggrant måste genomtänkas innan de kan implementeras, till exempel en reform av bidragssystemet för migranter. Där ligger ett i sanning komplext problem. Men den som tar den komplexiteten som ursäkt för att inte genomföra de enkla och snabba introduktionslösningarna kan rimligtvis anklagas för att egentligen inte vilja göra något alls åt situationen.

72 reaktioner på ”Komplexa problem kräver enkla lösningar

 1. Detta är inte Moab skriver:

  Så är det, är Afhanistan mera och mera osäkert som aktivisterna på SVD skriver eller skall man sluta lyssna på de aktivister på migrationsverket som gör dessa bedömningar och se vad andra länder tycker om Afghanistan, eller skall man helt enkelt inse att det är slut nu, vi stänger gränsen och skapar ett emigrationsverk istället där man endast anställer folk som är medlemmar av SD? Vi klarar inte av nyanserna i detta längre och asylaktivisterna på SVD borde med varenda afghankramande tangenttryck inse att de tar pengar från en cancersjuk eller en kvinna som inte blir förlöst, eller en våldtät som inte blir utredd, och ger till en afghan på trappan.

  Jag tänkte så här dock efter att ha lyssnat på Stephen Hicks och hans ganska självklara krossade av postmodernism som filosofi annat än för hycklare och svaga människor som vill ont för att de själva är dåliga människor: tänk om det helt enkelt är så att i de flesta länder så finns det helt enkelt fler dåliga människor än bra? Då kommer alla filosofier som bygger på att man skall vara ärlig, göra sitt bästa, se verkligheten som den är och inte skada andra om det kan undvikas alltid att vara i underläge. Tänk om det i Sverige tidigare fanns en fin balans mellan de som gjorde något av egen kraft och de som endast gjorde något om de var tvungna och tänk om denna balans nu är rubbad. Då är slaget förlorat. Då återstår bara att flytta till Schweiz eller Singapore eller USA (i lämplig del av landet) om Trump kan vända landet.

  Tänk om sjuklövern helt enkelt har insett att det finns fler småsinta odugliga som hellre ever på andra i hyckleri än sådana som jag? De har som H&M helt enkelt anpassat sig till de största kundbasen och sett till att utvidga den med sådana som aldrig kommer att handla annat än hos H&M. Då är det kört.

  Gillad av 1 person

  • PYJ skriver:

   Alla ska sluta att läsa, lyssna och titta på MSM.

   Kan det vara dessa propaganda organ som skapat masspsykosen i Sverige?

   De ser nazister, fascister, rasister och alla andra epitet överallt, likt trollet som såg en hel tomtearmé i ”trolltyg i tomteskogen”.

   Nedan ser ni en länk som handlar om den oskyldiga motdemonstrationen på Medis. Alltså mot den omtalade sittstrejken av de ensamkommande männen från Afghanistan och inte -30 talets Tyskland.

   Här är beviset:

   https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=3928703

   Hjärntvätten är konstant och oändlig!

   Gillad av 2 people

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Ett bra ord för detta är handlingsförlamning. Dagens svenska regering pratar gärna om de problem som är deras uppgift att lösa och kallar dessa för spännande utmaningar. De hoppas helt enkelt att de skall lösa sig av sig självt. Tänk bara en dag så försvinner kanske bara tiggarna framför butikerna utan att vi behöver göra något! I den officiella världen har de ju blivit EU-migranter och därför väntar man förstås att EU skall ge besked om vad som skall göras. Att andra länder inom EU löser dylika problem på nationell nivå kan man liksom inte bara förstått utan tittar bara med tom blick framför sig.

  Gilla

 3. Gösta Svensson skriver:

  Om alla är ansvariga är ingen ansvarig.
  Det har jag erfarit genom åren både då det gäller arbetsliv och övrigt liv.

  Inte så att jag förespråkar diktatur, men någon j-a ordning på beslutsfattandet måste det vara, annars resulterar allt i ett evigt snackande och velande.

  Gillad av 1 person

 4. Martin skriver:

  Vid en sänkning av bidragen räds de väl för plundring och upplopp. Utan att förfoga över tillräckliga resurser för upprätthållandet av lag och ordning. Då bli det jobbigt. Den bland ”ledarna” tydligen väldigt omhuldade Sverige-bilden kommer brutalt måsta slaktas inför världens ögon. Militären skulle troligen behöva kallas in (som i Frankrike väl). Det kräver kanske lagändringar. Verkställighet av hundratusentals utvisningar kräver en massa extraresurser som måste tas ur väljarnas fickor. Polisens också. Det blir ytterligare försämringar i välfärden och ökad otrygghet i samhället. Man behöver ålderbestämningar på väldigt många. Medborgarna kommer i kläm hur man än gör. Men pilen måste ut innan de inre blödningarna tar kol på patienten.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Tar kål på. Gör kålpudding av.

   Du beskriver felet i en ambition att reptatriera ett litet antal utlänningar. Höjer man ambitionen till en miljon utlänningar så måste man också anpassa metoderna till denna högre ambition. Då kan man inte slösa bort alla pengarna på att använda fem privatjetsflygningar per utvisning. Man måste använda bojor, blöjor och oceangående passagerarfärjor och/eller tåg och buss.

   Ta färjan som användes som utlänningsförläggning uppe i Norrland och bygg om den till flytande fängelse. Där kan de utvisade sitta tills båten är full och sedan åka raka vägen hem, tretusen åt gången.

   Gillad av 2 people

   • Martin skriver:

    Jodå, jag vet att inlägget innehåller några stav- och grammatikfel. Jag tror 100 000-tals utvisningar ligger närmast nuvarande verklighetet då det sannolikt är ungefär så många som lagligen kan utvisas.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Man kan använda piska, och man kan använda morot, och man kan dra in morötter. Man kan omrpröva beslut som fattats på felaktiga grunder. Och man kan befrista permanenta uppehållstillstånd. PUT betyder inte att man har fått en rätt att stanna hur länge som helst, utan bara att ingen frist ännu har satts. Vi skall inte låta oss luras av demagogiken!

    Gilla

 5. Alexander Zetterberg skriver:

  Underbar analogi!

  Men jag undrar om inte politiker av alla schatteringar vid det här laget redan inser att migrationspolitiken etablissemanget fört det senaste årtiondet har varit katastrofal, och att Sverigedemokraterna har haft rätt från första stund.

  Så hur skall dom agera nu då?

  Att ge Sverigedemokraterna rätt och börja samarbeta med SD för att lösa migrations- och integrationsfrågan skulle innebära ett övergivande av den ideologiska överbyggnad med identitetspolitik, offergruppstänkande och tycka-synd-om mentalitet, som dom underkastat sig.

  Det blir en för stor uppoffring, och som du påpekar, dom är inte trängda och behöver inte betala något pris för Sveriges eventuella undergång. Deras banala godhet kostar inget och dom kommer aldrig som Hitler överväga suicid…

  Om någon på denna blogg till äventyrs ännu inte läst ”Den banala godheten” är det hög tid. I boken visar Ann Heberlein hur destruktiv och omoralisk den postmoderna offergruppsideologin är, inte bara för samhället utan även för de individer och grupper som utsätts för den banala godhetens omsorger.

  Gilla

 6. AH skriver:

  ”Complexity describes the behaviour of a system or model whose com-ponents interact in multiple ways and follow local rules, meaning there is no reasonable higher instruction to define the various possible interactions.”
  (en.wikipedia.org/wiki/Complexity)

  Jag tror att många komplexa problem (till skillnad från komplicerade problem) lättast åtgärdas genom just enkla lösningar. Genom att moderera en eller flera interaktion mellan komponenter i ett system kan man helt förändra systemets beteendet. Något som är mycket svårt att göra om man försöker påverka hela systemet på makronivå.

  Gillad av 1 person

 7. oppti skriver:

  Droppar det från taket?
  Det är väl bara att ställa en kruka under så får du självvattnande växter!
  Vi behöver mer växter i husen och dessutom blir det renare luft där då!
  Flytta gärna in ett träd så skogen utanför kan få mer utrymme!

  Gilla

 8. 5ven55on skriver:

  ”Det är i sådana lägen det behövs någon som kommer med en enkel och otillräcklig första lösning för att få andrum och handlingsutrymme, i det här fallet till exempel att provisoriskt stänga gränserna på några år och att upphäva multikulturpolitiken.”

  Det är den akuta och självklara initiala lösning många av oss skrikit om länge nu. Men politiker och media har inte ens börjat tänka tanken verkar det som. De måste bort. De är fullständigt inkompetenta (eller, i värsta fall, ondsinta).

  Gillad av 1 person

 9. Gett upp hoppet skriver:

  Politiker och det månghövdade etablissemanget har skapat en psykologisk situation de inte klarar sig ur, likt fiskar som simmat allt längre in i ryssjan. Nu klarar de inte av att vända. Delvis för att vägen in i ryssjan kantat deras egen karriärväg. Och den vägen stavas ”mer öppna gränser”, ”alla människors lika värde”, ”ett understödjande av all multikultur”, och ”en korrekt värdegrund”.

  Begreppen har för många fungerat som signalord. De har signalerat egen intellektuell förträfflighet. Och att man besitter en stor empatisk förmåga. Att man tänker stort och är internationalist. Man har i praktiken använt sig av högstämda fraser och mantran som en slags lågintensiva besvärjelser – om det sant goda. De har signalerat empati och mänsklig vidsynthet. Och framförallt, att man står och stått på den rätta sidan. Att man är en sann humanist.

  Men i grunden har begreppen man använt sig av aldrig synats. Inte vilka konsekvenserna kan bli i en komplex värld där mänsklig psykologi inte alltid går att kontrollera och kanalisera. De har själva inte förstått kraften i de verktyg de haft och som använts som samhällsomdanare. Vilka mer okontrollerbara krafter de släppt lösa, om man inte förmår tänka mer återhållsamt, och i flera led.

  Om man över huvudtaget kan tala om naivitet så handlar det om de följdeffekter mer goda tankar kan få om de sjösätts utan någon djupare analys.

  Det tänkta har från allra första början varit ogenomtänkt. Och nu börjar vi se resultatet och effekterna av det. Vi ser det dagligen i allt svartare tidningsrubriker. I allt fler överfallsvåldtäkter. I en skola där 30-åringar sitter bredvid 15-åringar, i samma klass.
  Vi märker av det i ett växande antal utanförskapsområden. I mer kulturella konflikter och motsättningar. Och i en kommunal ekonomi som i allt högre grad tvingas sätta egna medborgare åt sidan. Priset på goda föresatser börjar nu allt mer få betalas.

  Men de politiskt korrekta simmar fortfarande runt i det utrymme som alltjämt finns kvar längst in i ryssjan. De flesta tycks inte inse att de hamnat i en intellektuell återvändsgränd. Det tär för mycket på det egna självförtroendet. Att erkänna att man haft fel är stort. För de flesta allt för stort. Och visst, en felaktig färdriktning som pågått i decennier, är inte lätt att vända. Bättre då fortsätta framåt och låtsas som om inget farligt har hänt. Skapa illusionen av att allt är som det borde vara. Och gärna då utse en samlande fiende. Att förlägga problemen utanför sig själv. Att externalisera. Och då passa SD in i det psykologiska pusslet. De kan man rentav få hata, fast man själv hatar allt hat. För hat kan mänskligt förena. En yttre fiende förenar människor. Så fungerar visst hat, och har alltid gjort. Även godhetsriddare måste väl få hata, om syftet med hatet är gott, kan man tänka sig att en del tänker.

  Der går bra för Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson. Etablissemanget befinner sig i olika stadier av fortsatt självförnekelse. Det är därför de inte klarar av att vända. Hellre fortsätter de som vanligt. Att erkänna att de som man pekat ut som onda, kanske varit de goda, klarar inte många psykologiskt av. Sverige har nu hamnat i ett fryst limbo. Enbart verkligheten själv kommer att tvinga människor till nya insikter, men då är det redan för sent. Det är med smärta jag åser denna mänskliga katastrof, som pågår i en slags surrealistisk slow motion.

  Gilla

 10. Christer Holm skriver:

  Ja, de där 80 000 mm. Politiska Internutredare borde såsom en hårdför militärpolis handfängsla och avlägsna de som far med osanning.

  Gilla

 11. Eva Danielsson skriver:

  Jag tror att många politiker vet hur svårt och svårlöst läget är. Och bara försöker skaffa sig själva tid genom avledningsmanövrer i st f att börja ta itu med att stänga gränserna, inte minst för anhöriginvandring, som ett första steg. Och ser till att genomföra utvisningar.

  När något ger stark ångest så kan en grupp hantera det genom att hjälpas åt att släta över och då känna lite mindre ångest en stund. Och om gruppen har en ledare som inte vet vad han inte vet, så hjälper det också till att trycka bort oron. Statministern uppför sig ju som vanligt, så då är det väl ingen katastrofsituation ännu eller i varje fall håller det folket där ute lugna en stund till. Typ.

  Media är samtidigt upptagna med sina egna interna branschkrig parallellt med att propagera för världsfrånvända ideer. I en egen bubbla.

  Vanligt folk, som ännu inte har öppnat ögonen, strävar på med sin vardag och lägger inte ihop det som ändå sipprar ut om bränder, våldtäkter, gängmord, otrygga förorter, köer till sjukvården, större dagisgrupper, bostadsbristen m m, till att detta är effekter av ansvarslös invandringspolitik. När varken makthavare eller media säger något om sådana samband och inte ens verkar bekymrade, så är det väl sant att alternativmedia är hatsajter och att SDröstande är rasister. Och det vill man inte bli smittad av. Eller störd av. Och att allt är bättre än någonsin i konungariket Sverige.

  Vi är ett trygghetsdekadent folk. Som hade ett guldläge ekonomiskt och socialt i flera decennier. Det är bara några av oss som är lite ängsligare eller svårare att dupera, som inser att guldläget är bortslarvat sedan tio år tillbaka och att nuläget handlar om skademinimering.

  Några är modiga och energiska och driver ”hatsajter” som denna. Tack för det. Jag kan bara hoppas att det till slut kan påverka till en synvända mer allmänt. Jag vill inte behöva hoppas på att själva verkligheten ska krypa inpå de styrande genom att de drabbas personligen på något sätt. Jag vill inte heller hata eller kalla någon fula tillmälen. Jag hoppas bara på en strimma sunt förnuft som kan spridas och bli den nya trenden. Så att vi tillsammans skyndar oss att placera ut hinkar på golvet och vågar snickra ihop drastiska modeller för ett nytt sorts välfärdssamhälle och börjar värna om vår egen nation och närma oss våra grannationer.

  Vi har inte ägnat oss åt slavhandel i Sverige och vi anses inte vara ett rasistiskt folk, så varför ska vi tillhandahållas att känna oss skyldiga till att utan urskillning ta hand om folk från ”långtbortistan” med mörk hudfärg. För att allmänt sona våra synder enligt den kristna arvssynden? Eller ”guilt by association” med USA, kanske, vars vänster har fört fram dessa identitetspolitiska ideer till absoluta absurditeter, vilket sägs bottna i deras arvssynd för slaveri och diskriminering av den svarta befolkningen. Som ett försök att upprätta sin syn på sig själva som ett anständigt folk. Behöver vi något sådant här? Skulle inte tro det. Och vanliga ungdomar vet inte ens varför de tycker och ska tycka i enlighet med dessa påhitt.

  Även om vi känner en kulturell samhörighet med USA och alltid härmar trender därifrån, så är der dags att göra slut med just det här ideologiskt destruktiva skräpet. Släng ut tramset om humanistisk stormakt, mångkultur och allas lika värde. Det är pinsamt högmodiga och dumma ideer.

  Vi behöver återupprätta oss själva som ett förnuftigt, modernt folk som baserar åsikter och handlingar på fakta och som tror att lagom är bäst.

  Gillad av 3 people

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Så sant, så sant men samtidigt kommer man ingenstans med dessa påpekanden, det hela rullar på i samma riktning ändå.

  Det är inte bara politikerna som måste ompröva och omprövas, det gäller även deras uppdragsgivare – väljarna.

  Den grundläggande orsaken till att detta vansinne kan fortgå är att den uppbyggda låtsasvärlden fungerar, där sanningen skapas av media och politiker och där denna sanning accepteras eller i vart fall inte ifrågasätts av väljarna. Varför det är så kan man diskutera, det kan bero på långvarig indoktrinering, lättja, okunnighet eller en känsla av att det inte angår mig.

  Med andra ord så måste väljarna komma till insikt om att det finns alternativa sätt att beskriva vad som händer än det som fabriceras i MSM och att det faktiskt påverkar folks levnadsförhållanden. Jag har ingen patentlösning på hur detta kan förändras men jag tror det är nödvändigt att så sker.

  P.S: Exempel på vad jag menar finns dagligen: ”En norsk minister åkte till en av våra fina stadsdelar där det sprudlar av energi, och är kritisk, så gör man inte som utländsk minister, be om ursäkt.”

  Däremot är det OK om en svensk minister åker till Gaza och läxar upp Israel.

  Gillad av 1 person

 13. uppstigersolen skriver:

  Men vi som av någon anledning lyssnade på Stockholms borgarråd Karin Wanngård igår fick höra att dels ska Sylvie Listhaug be om ursäkt för att hon kom till Stockholm, dessutom håller hon (Karin) på att lösa problemen i Rinkeby. Dessutom behöver vi öka invandringen för att lösa bristen på folk. Så Patrik, din tro på att politikerna känner till problemet men inte vet hur de kan lösa det stämmer absolut inte på sossar i Stockholm, tvärtom. Problemet är elaka människor som inte förstår hur bra invandringen är för Sverige.

  Gillad av 2 people

 14. Aha skriver:

  Sommarstugeläckaget kan vara en förklaringsmodell. Jag hävdar dock att politikerna vet vad som behöver göras men att de är till döden låsta av Sveriges och PK-modellens godhetsimage (andra länder lär ha samma problem, Sverige torde dock vara bäst i klassen på att vara sämst).
  – Minska bidragen för invandrarna? Storm bland kulturvänstern.
  – Sätta in buset på långtidsförvaring, outsorcat till Baltikum? Internationell uppståndelse, Sverige ger upp sin godhetsimage, etc.
  – Skicka tillbaka de som asylfuskat? Inhumant, kyrkan häver upp sin röst.
  – Utvisning vid brott? Inhumant.

  I den fåfänga väntan på att läckaget ska lagas en gång för alla, oroar sig politikerna över det värsta som kan hända, att huset brakar ihop och blir obeboeligt och det är lika med storskaliga upplopp i förorterna.

  Gilla

 15. weasel skriver:

  En fråga ;
  Vad gör man om ens sambo är miljöpartist eller centerpartist och säger ”Låt bli att ställa fram hinken, det är mycket bättre om du istället tar en slägga och går upp på taket och slår upp ett nytt och större hål ” ?
  :/

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Men har du valt en sådan partner gör du klokt i att lämna henne/honom. Flytta in hos någon som har ett tätt tak istället. Alternativt släng ut knäppskallen, laga taket och hitta ny partner.

   Gilla

   • weasel skriver:

    Det låter som en bra idé, men… vad gör man om svenska folket har röstat fram att jag ska ha den här partnern … ?

    Gilla

 16. Erik skriver:

  Att fortsätta importera socioekonomiska faktorer i en takt av 25-30 000 per år är fullständigt ohållbart.

  Vi vet att det till större delen handlar om en predestinerad underklass med alla de konsekvenser det får för samhället, både ekonomiskt och socialt.

  Varför väljer Sverige att välkomna just dem?

  Hur tänker man? För det gör man väl?

  Gilla

 17. Jonas skriver:

  Jag tycker att du har en fördomsfull syn på taket genom att antyda att det inte håller tätt och majoriteten av taket håller faktiskt tätt, varje dag och i alla väder. Om du inte tänker över din värdegrund och ber taket om ursäkt så kan du ta och lämna huset och sova ute i regnet.

  Gillad av 1 person

 18. PYJ skriver:

  I dagens text skriver PE:

  ”Problemet är faktiskt mycket komplext och deras tanke svindlar. Den ene tycker si och den andre tycker så och det går inte att komma överens om någonting.”

  Sedan skriver PE:

  ”Det är i sådana lägen det behövs någon som kommer med en enkel och otillräcklig första lösning för att få andrum och handlingsutrymme, i det här fallet till exempel att provisoriskt stänga gränserna på några år och att upphäva multikulturpolitiken.”

  Då undrar jag vad som är komplext förutom att etablissemanget tänker fel?

  Tycker Japan att dessa frågor är komplexa?

  De enkla lösningarna finns i mängder synliga för det svenska politiska- och mediala etablissemanget. Trots alla dessa synliga enkla lösningar verkställs inte dessa. Jag undrar varför?

  Hur har ett folk kunna bli så hjärntvättade? Vilka har drivit denna propaganda och varför?

  Sluta tjata om att vi är fredsskadade, ungefär som om det skulle vara skadligt att leva i fred.

  Allt handlar om informationsflöde och vilken propaganda som förs och hur länge.

  Vakna!

  Gilla

 19. Björn skriver:

  Det var den bästa beskrivningen av det rådande läget i Sverige, jag läst på länge! När man lyssnar till dessa åsiktsmarinerade och verklighetsresistenta politiker, som t.ex Stockholms finansborgarråd på TV igår, blir man ju gråtfärdig av förtvivlan! Vad är detta för människor egentligen? Hur kan man bli sån? Och hur har de kunnat få sånt totalt inflytande över vår tillvaro?! Det är som värsta skräckfilmen, alltihop!

  Gillad av 2 people

 20. Moab skriver:

  En tredje lösning är som Mr Beauchamp föreslår i filmen ”The Unforgiven” när Little Bills tak läcker: ”Hang The carpenter”.

  Kokar inte problemet ner till vilken typ av människor som styr? Är inte att inte kunna laga taket intimt förbundet med att inte vilja, dvs helt enkelt att politikerna helt enkelt är ganska begränsade? Dåliga människor? I gamla tider fanns ett riddarideal, hjälten är en mycket gammal arketyp, Joseph Campbell skriver om denna i ”The Hero with a thousand faces”. Är det så att vi lever i en tid där man glömt att det finns hjältar och att vi alla skall sträva mot detta ideal? Är det så att istället för att hylla hjälten så har vi med socialism och postmodernism börjat hylla dess motsats? Är det så att vi nu börjar skörda vad som såtts, och helt enkelt fått allt ifrån mediokra till rent ut sagt onda människor som styr oss? Där i andra tider man tvingade även dessa att mäta sig mot ett hjälteideal även om verkliga hjältar var sällsynta, så har man idag helt gjort sig av med hjälten som koncept, vem är han att tro att han gjort något bra? Antagligen en vit priviligierad man, då kan ju vem som helst döda drakar, och vad har draken gjort för ont förresten?

  Är det så enkelt så att vi överallt nu styrs av mediokra och omoraliska människor, i så fall så är det ju inte förvånande att taket läcker, hur skulle det kunna vara på annat sätt? Vi har skapat en samhällsordning där det mediokra, egoistiska, hycklande och onda hyllas över det exceptionella, självuppoffrande, ärliga och goda.

  Gilla

  • Christer Holm skriver:

   Japp, det mediokra i det postmoderna slingrande samhället som prisar den kluvna tungans nya hjältar. En värld där Reacher (tack för ett ypperligt förslag på min kommentar. Taget.) endast fiktivt och i rätt sammanhang får hyllas.

   Gilla

 21. tlidforss skriver:

  En bra analogi av Patrik E. Jag skulle vilja fråga Löfven: Är det någon i regeringen, stat eller kommun som kan och törs att gå ut och förklara hur Sverige kommer att se ut och fungera om 10 år eller 20 år? Vi kommer att vara ett supersegregerat samhälle med många olika skikt, fattiga, rika, religiösa grupperingar och klaner, regionala och lokala områden som alla styrs och kontrolleras olika, åsikter som förtrycks eller censureras, våld i alla dess former, noll förtroende för myndigheter, privata grupper som skaffar vad grupperna behöver. Sverige kommer att vara en låtsas nation om den överhuvudtaget finns kvar.

  Gillad av 1 person

 22. Hovs--hällar skriver:

  Jomenvisst — fast jag tycker analogin med takläckan haltar en aning. Den skulle stämma bättre om sambon helt enkelt vägrade erkänna att det fanns ett problem; och sagt att ”såhär har det alltid varit, och det är inget att oroa sig för!”

  I själva verket är det normalt att det sipprar in lite vatten när det regnar kraftigt, och den som inte tål se det är det något fel på. Men OK, bara för att du tjatar så förbannat ska vi tillsätta en utredning. Det vill säga, min svåger, som i sin meritlista har att han doktorerat på julmust,och därför är expert på sånt här, ska titta in senare i sommar säger han.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   ”Du hallusinerer, det med vannet er bare noe du innbiller deg. Du er nok litt gal, jeg skal bestille time hos psykiateren for deg i morgen.”

   Viktig for manipulatører å få folk til ikke å stole på sine egne sanser.

   Gilla

 23. Hortensia skriver:

  Ja, sannerligen, Patrik, men om man, som svenska folket, är sambo med en komplett galenpanna, som inte bara är genuint ohändig, lat och dum, utan också så illvilligt inställd mot den egna familjen, att den förödande, rent livsfarliga översvämningen…

  … aktivt påskyndas genom ständigt fler och kraftigt utvidgade, omhuldade hål i tak, fasad och grund samt utplacering av gigantiska sugrör utmed tomtgränserna, så att grannarna förundrat och förfärat kan bese vår undergång från sina drägligt dränerade egendomar…

  … kan man ju knappast sitta och vänta på, att precis hela familjen Svensson ska duka under för de ohälsosamma vattenmassornas våldsamma vågor, så att sambon ostört kan hålla trendigt multikultibröllop med sin nya, exotiska och spännande, superfertila partner.

  Stackars skötsamma och godhjärtade Moder Svea, som genom decennier har duperats av psykopater och ärkepuckon, har redan lärt barnen simma, satt på vovven och farmor varsin flytväst – och är beredd att sparka ut tokfan till sambo och, äntligen, utbrista i ett:

  Välkommen herr Åkesson, så bra att du tog med dig en ordentlig verktygslåda!

  Gillad av 1 person

 24. Anders skriver:

  Men anledningen till att inget görs är att man inte vill göra något. Asyl- och bidragsfusket har varit väl belagt och allmänt känt, och redskapen för att komma åt det har funnits, men viljan att göra något har saknats. Jag tror det är ett fundamentalt misstag som många debattörer har gjort, nämligen att tro att kunskapen om hur vårt asyl- och bidragssystem missbrukats inte nått fram till den beslutande politiska nivån, och att ändring skulle komma tillstånd om så skedde. Det är lite av samma tänkande som under kommunistdiktaturens terror i Sovjet: ”Om bara Stalin finge veta!”. Merit Wager har t.ex. enträget visat hur asylsystemet helt spårat ur, och har säkert trott att hennes kartläggning av de absurda förhållandena på Migrationsverket skulle leda till rättning. Men så är det inte. För de ”styrande” har velat ha massinvandring, och man har inte brytt sig ett skvatt om huruvida invandrarna har haft asylskäl eller ej, eller om de tillskansat sig bidrag de inte borde fått. Vi måste sluta tro att den styrande klassen vill oss väl. De är antingen utopister eller kallhamrade cyniker, och i båda fallen våra fiender.

  Gillad av 1 person

 25. Fredrik Östman skriver:

  Ett lättförståeligt projekt att samlas runt. Klara och uppenbara målsättningar.

  Ett nytt miljonprogram för Sverige! En miljon repatrieringar netto under tio års tid.

  Då vet varje tjänsteman som ger tillstånd till s.k. anhöriginvandring att det betyder att repatrieringsuppgiften därmed försvåras och målet inte kan uppnås lika lätt. Då vet varje tjänsteman att frikostigt utbetalande av bidrag strider mot det övergripande målet.

  Gillad av 3 people

  • Peter M skriver:

   Marknadsförs lämpligen under kretsloppsmigration så är MP med på tåget. Vi kommer garanterat att minska Co2 utsläppen och vårt avtryck på miljön!

   Gillad av 1 person

 26. Sture skriver:

  Patrik,
  problemet är politikerna själva (och journalisterna). De saknar begåvning. De vet inte vad de skall göra därför att de saknar begåvning, fantasi och kreativitet. Ingenting blir bättre i detta land så länge man inte gjort sig av med dessa intellektuella kretiner. Det handlar inte längre om ”representativ” demokrati eftersom dessa politiker inte längre ”representerar” någon väljarbas utan bara sitt eget intresse av karriär, pengar och makt.
  Tyvärr, tyvärr, tyvärr.
  Man kan hoppas på att det dyker upp nya begåvade individer i de politiska partierna som har förmåga att diagnostisera problemen och kraft att åtgärda dem, kortsiktigt och långsiktigt. Jag när en förhoppning om att sådana individer som Ann Heberlein skulle kunna spela en stor roll i Moderaterna. Men det ser mörkt ut.
  Det som ger mig hopp är den upplysningsverksamhet som förs på alternativa sajter som denna och andra med begåvade och engagerade redaktörer.
  Krisen (som kommer och som jag bävar för) kommer att skaka fram de ledare vi behöver – och befria oss från alla ”byfånar” med fåniga leenden i den högsta politiska ledningen.

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Sture 30 augusti, 2017 at 10:37

   Ann Heberlein (M) är dessvärre en politisk gröngöling och har dessutom sitt hetsiga temperament emot sig.

   Om du läser SvD-artikeln ”Moderaterna väljer ny ledare redan 1 oktober” och tittar på den lista över tänkbara partiledare som SvD listat och som vi läsare kan rösta på, är Carl Bildt just nu etta med 29 procent av läsarrösterna, Mikael Odenberg 25 procent, Hanif Bali 13 procent, Ulf Kristersson 9 procent etc.

   https://www.svd.se/moderaterna-valjer-ny-ledare-redan-1-oktober

   Det är möjligt att Carl Bildt är ointresserad av partiledaruppdraget, men han har INTE tackat nej.
   I norsk media säger Carl Bildt:

   ”Carl Bildt avviser at innvandring i Sverige er et så stort problem som Sylvi Listhaug vil ha det til. – Sverige er et velfungerende samfunn og vi har hatt fremgang i innvandringspolitikken vår, sier den tidligere statsministeren.”

   https://www.nrk.no/norge/carl-bildt-refser-sylvi-listhaug_-_-sverige-er-et-velfungerende-samfunn-1.13663896

   Slutsats: Med Carl Bildt som partiledare för moderaterna kan öppna-era-hjärtan-politiken fortsätta. Med Mikael Odenberg som kan tänka sig att samregera med S skulle resultatet bli ungefär detsamma.

   Gilla

 27. Göran skriver:

  Alla pengar i hela världen kommer inte att integrera en enda kotte om kotten inte vill bli integrerad. Problemet löst. De som inte vill bli integrerade får åka till ett annat land.

  Se på TV-programmet ”Idol” i måndags. Där står det en kille som inte kan leva i sitt eget land på grund av fördomar och åker till Sverige som är mer lämpligt för honom. Efter sex månader i Sverige pratar han svenska nästan som en infödd – vilket är mer är minst 1 miljon personer i Sverige med utländsk bakgrund. Nu kan jag nog nästan slå vad om att Stefan Löfven och resten av hans totalt värdelösa regering och parti kommer att göra allt för att få honom utvisad, för sådana företagssamma personer är inte röstboskap åt socialdemokraterna.

  Gilla

 28. MartinA skriver:

  Det enda sättet gränsen kan försvaras är med dödligt våld. Detta har inte gjorts. Alltså har gränsen blivit meningslös. Allstå kommer medborgarskapet att bli meningslöst.

  Gillad av 1 person

 29. Elof H skriver:

  Samma sak med alla illegala immigranter som kommer över Medelhavet. Den enkla och självklara lösningen är att 1. Köra tillbaka dem till en afrikansk hamn om de räddas på havet och 2. Transportera dem tillbaka till en säker plats i Afrika om de lyckas ta sig in i EU. Alla andra ”lösningar” är dömda att misslyckas och det är därför inte konstigt att konspirationsteorier frodas eftersom allt tyder på att politikerna inte är intresserade av att hitta lösningar som fungerar.

  Gilla

 30. asiktenmin skriver:

  Problemet med din liknelse om ett läckande tak, är att läckaget inte hamnar på de styrandes golv. Hade ett politiskt uppdrag medfört att det var obligatoriskt att bo i en tilldelad bostad i ett ”utsatt” eller ”särskilt utsatt” område, hade det förts en problemlösande och verklighetsanpassad politik sedan länge.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi skulle kanske ha ett rotationsboende för politiker?

   En månad pper halvår bo i ett utanförskapsområde,
   få prya som lärare i närbelägen skola?

   Då skulle man, hen, inse vidden av problemen!

   Gilla

 31. Björn skriver:

  Jag tror att de flesta politiker bara hycklar idealism, men innerst inne skiter i hur det går! ”Försök håll dej undan offentligheten så mycket du kan, stå ut några år, och lämna sen över ”utmaningarna” till andra”, är nog ofta ”tänket”! Sedan väntar ju gröna ängars klöver, och ett ekonomiskt oberoende liv, lååångt från det multikulturella helvete, de själva varit med och påtvingat ”vanligt” folk!!

  Gilla

 32. Christer L skriver:

  Liknelsen med ett läckande tak väcker löjet men inte respekten för problemet. Det handlar naturligtvis om en allvarlig fara, ett hot. Svenska myndigheter har backat tillbaka steg för steg, för att inte provocera de hotande krafterna.

  Det P E talar om är inte ett tak som läcker in vatten, det är en invandring som läcker in jihadism, islamism och krigarkulturer. De utsätter områden för våldsmakt och hotar hela nationen med terror. Nu invänder många att risken att själv bli utsatt för terrorism är minimal, och att det är främlingsfientlighet som är den större risken och gynnar terrorismen. Jag har en annan uppfattning. Som andra nyligen diskuterat här på bloggen måste striden tas, förr eller senare. Ju fler steg som svensk polis tvingas backa för att inte provocera, desto sämre blir samhället att leva i. Provocera fram fienden istället! Ta striden!

  Varför? Varför inte bara ge upp? Det kostar mindre blodspillan. Varför skulle de inte ha samma rätt som vi, deras sätt att leva vara lika mycket värt som vårt? De har kommit hit för att få leva här på sitt sätt, vilket är helt i enlighet med svensk grundlag som definierar Sverige som ett mångkulturellt land.

  Detta förutsätter motsvarande tolerans hos alla parter.

  Sedan är det en annan kategori som också kommit hit. De har liksom jihadister tagit sig in i landet på falska grunder. Medagerande i deras falskheter är svenska myndigheter. Alla dessa bedrägerier om identiteter, åldrar, flyktingskäl, bidrag, organiserat tiggeri osv. hade behövt bemötas, inte retireras inför. Det går inte an att hävda rättigheter med tårar. Mänskliga rättigheter är värt att försvara, men här i landet har detta tema blivit ett sentimentalt geschäft och politiskt falskspel.

  Det behövs tusen eller tvåtusen eller tiotusen poliser, kan man läsa här och där. Till vad? Till att retirera? Till att föra dialog med killarna? En massa socionomer behövs, och en massa lärare, och en massa sjukvårdspersonal osv. Till vad? Det ska satsas en massa miljarder. Till vad? Vilka resultat kan vi vänta oss?

  Mitt tänkande är vad som leder till fascism, eller hur? Nej, det som leder till fascism är förnekandet av problemen. Jag såg ett förslag från en moderat politiker att sjukhusen ska bli ”gated”, som ett sätt att hantera våra nya samhällsmedlemmars oro för sina skjutna släktingar och vänner. Det kan förefalla vara en rationell åtgärd. Men det är i fel ända och för litet. Besläktade åtgärder kan vara på gång i de ”utsatta områdena”, där man siktar på att polisen ska ”finnas synlig”. Men vad ser man då? Och sedan överhuvudtaget, vid köpcentra, torg, tågstationer, t-bana, gångtunnlar, biografer, garage etc. där blir det efterhand så att folk måste legitimera sig och motivera sin närvaro. Hela stadsdelar sedan, de bättre och finare, där en diskret hemlig polis ser till att oönskade tvåbenta inslag i stadsmiljön försvinner. Det är dit vi backande är på väg. Detta blir framtiden. För litet och för sent.

  Min uppfattning är att lagen måste hålla stånd, inte enligt prioritering av den ena eller andra polismästaren eller inspektören beroende på en uppsjö av hänsyn med mera, utan för att hålla ställningarna. Inget takläckage. Vi behöver en statsminister som lovar oss detta och lovar avgå om han eller hon inte kan leverera.

  Till saken hör att statens olika verk ska följa lagar och regler, inget annat. Socialsekreterare inte ska vara ett led i rättsprocessen, inte heller ska domstolar agera ur kriminalvårdshänseende utan enbart fastställa skyldig eller oskyldig och straff enligt skalan, och som sagt ska polisens prioriterande återgå till att vara en nödfallsåtgärd. Det ska inte finnas en skriven lag och en annan oskriven lag som är den skrivna lagen dividerat med straffskalan.

  Det är så samhället måste fungera, det är då samhället kan fungera. Lagen är den struktur som hela bygget vilar på. Det som länge varit på gång med en mjukhet och medkänsla som överordnande praktisk princip håller inte. Och i allt gäller att statens ledning inte backar inför utmaningarna utan faktiskt provocerar hoten – agerar preventivt.

  Gilla

 33. B skriver:

  Jag jobbar i Rinkeby ibland. Det är mycket värre än vad som står i tidningar eller skildras i media och det har blivit mycket värre de senaste fem åren. Det är en skam att vi har politiker som vill lägga ett täcke över och låtsas att det går framåt.
  Man kan köpa allt från prostituerade tonåringar till alla sorters knark och automatvapen. Eller sälja stulna varor. Svensk lag gäller inte där. Jag har sett folk skjuta på andra. Flera gånger varje dag kommer blåljus i form av polisbilar, ambulanser och brandbilar. Jag har själv blivit hotad och fått mitt arbetsfordon beskjutet.
  Känner många som bor i Tensta och Rinkeby. En del går inte längre till centrumen. De är rädda.
  Om folk visste hur det är. Skulle alla rösta på SD.

  Många varit här i 35 år o pratar ändå ej svenska o aldrig haft ett jobb o deras barn o barnbarn är ännu inte integrerade i samhället. De kristna syrierna är de som lyckas bäst.

  Alla försöka att vända utvecklingen har misslyckats. Man har försökt i
  TRETTIO år. Inte ett enda projekt har lyckats.

  Gilla

 34. Moab skriver:

  En annan vinkel på problemet är att båda äkta hälfter är projektledare. Dvs det skall utarbetas agila planer, med tids och kostnadsestimat i Ganttdiagram på hur lång tid och hur mycket resurser det krävs att laga taket alternativt använda spann. Ingen av makarna kan laga tak eller bära spann, men om bara någon sådan person finnes så skall de nog kunna räkna ut hur mycket denna person skall jobba och vad det kostar och göra ett diagram, efter personen har berättat hur lång tid det tar att laga tak och hur mycket material som behövs, alternativt vad en spann kostar och hur stor timpenning för att bära spannar som tarvas.

  Det kan ju också vara så att båda äkta makarna är chefer som inte befattar sig personligen med reparationer eller bärande av spannar, men bara arbetskraften funnes så skulle de nog se till att jobbet blev gjort och hålla många inspirerande coachingsamtal och föredrag om projektets värdegrund.

  Är det så att vi har färre och färre som faktiskt gör något och fler och fler på ledande poster som har låtsasjobb, men som icke desto mindre håller i taktpinnen? De vet inget om inget?

  Gilla

 35. Obs skriver:

  320 MILJARDER KR FÖR INVANDRING I BUDGET 2017 !!
  S+Mp-regeringen fortsätter att höja skatterna och prioritera invandringen. I förslaget till statens vårändringsbudget för 2017 som presenterades under tisdagen den 18 april så höjer S+Mp-regeringen kostnaderna för skattebetalarna i budgeten med ytterligare 6,6 miljarder kr. Därmed är de totala skattehöjningarna uppe i totalt 51,5 miljarder kr (dvs mer än försvarsbudgeten som uppgår till 50,7 miljarder kr!!) jämfört mot 2016 och den nya statsbudgeten för 2017 uppgår nu totalt till 977,7 miljarder kr.

  Av dessa skattemedel uppgår kostnaderna för invandring till inte mindre än totalt 319,98 miljarder kr vilket är 33% av statsbudgeten. Utslaget på en sysselsättning om 4.892.800 personer (december 2016) blir detta en kostnad om

  hissnande 65.397 kr per skattebetalare eller 7,3% av Sveriges BNP.

  http://svenskadissidenter.se/bjorn-olanders-320-miljarder-kr-for-invandring-i-budget-2017/

  Tillkommer gör alla kostnader som lagts över på kommunerna för invandringens kostnader.

  Och det är inte småsmulor.

  Gillad av 2 people

 36. M Boberg skriver:

  Äntligen någon som inte krånglar till (inte fiint att vara enkel) men h-e så enkelt om man inte har massor av helveten att lösa. Hur många h-e? H-e för många men börja för f-n, sluta lappa utan byt ut hela taket ursäkta att jag svär så in i h-e men blir så in h-e glad när någon fattar att det enkla är det enda som gäller när det brinner eller båtj…. läcker som ett såll öös på för …….

  Gilla

 37. B skriver:

  Hur kan det ens vara kontroversiellt att erkänna att ett litet land som Sverige inte kan ta emot hundratusentals asylsökande per år och att en nation inte kan bestå om gränserna inte upprätthålls?

  Gillad av 1 person

 38. Folke Lidén skriver:

  Detta med att, som undertecknad, vara en vit, heterosexuell man som haft hygglig framgång i yrkeslivet och lever på en tämligen acceptabel pension har sina fördelar.
  Man behöver inte längre hyckla och man kan dessutom ”tänka enkelt”.

  En av mina enkla tankar är att inflödet av (bidrags) invandrare till Sverige måste stoppas.
  Asylstopp och stopp för anhöriginvandring. Stopp för arbetskraftsinvandring (maskerad asylinvandring) till arbeten som inte är bristyrken i landet.
  De som, enligt min mening, har genomskådat vanvettet med den humanitära stormakten svävar på målet (Patrik utgör ett av undantagen). Man skriver om att ”förbättra integrationen” och att ”återta förorten”, etc.
  Tyvärr fungerar ingenting av detta om massinvandringen fortsätter, vilket den som bekant gör.

  För övrigt anser jag att massinvandring av bidragstagare bör stoppas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.