Den som har stabil makt behöver inga kontanter

Patrik Engellau

En av Brasiliens underligaste och kortvarigaste presidenter, Jânio Quadros, styrde landet under sju månader i början av år 1961. Han går till historien för att han lyckades förbjuda både tuppfäktningar och bikinis. Ursprungligen var han skollärare i geografi och det var många som undrade hur han på bara några år, politiskt steg för politiskt steg, lyckades ta sig till landets högsta ämbete särskilt som han inte verkade ha några förutsättningar. Wikipedia skriver: ”Han var inte rik, han tillhörde inte någon viktig klan, han hade inga beskyddare, han ägde ingen tidning, han hade inga pengar, han var inte knuten till någon ekonomisk grupp, han stöddes varken av USA eller Ryssland, han var varken snygg eller särskilt sympatisk”.

En gång höll han presskonferens och fick frågan om sin metod. Han låtsades leta efter sitt cigarrettpaket, hittade det inte och frågade om någon hade en cigarrett att bjuda på. Tjugo askar och fodral sträcktes fram emot honom. ”Så gjorde jag”, sa han. Han menade att varje politisk nivå erbjöd tillräckligt med stöd för att ge honom den makt han behövde för att ta sig till nästa nivå. Det fanns alltid resurser.

Jag kom att tänka på den historien när jag läste Lennart Bengtssons krönika om hur den svenska statsapparaten, som tidigare besattes av personer som tillsatts efter förtjänst och skicklighet, nu blivit ett politiskt förläningssystem. Fina jobb delas ut som belöningar till mer eller mindre misslyckade politiker, tänk på integrationsminister Erik Ullenhag som nu blivit ambassadör i Jordanien, Håkan Juholt som blivit dito på Island, Carin Jämtin som blivit generaldirektör för SIDA.

Sverige brukar hamna bäst i världen på Transparencys och andras mätningar över korruption, alltså i vilken utsträckning det förekommer att makthavare tar kontanta mutor och andra slags personliga ersättningar för att fatta det ena eller det andra beslutet som den betalande önskar. Sådant kan säkert förekomma även i Sverige, men jag tror inte att det är vanligt och när det någon gång upptäcks reser sig Sverige upp som en man och uttrycker sin avsky.

Vem behöver kontanter? Tänk dig en skala vid vars ena ändpunkt står en afrikansk transportminister som inte funderar på annat än hur han ska fylla sitt bankkonto i Zürich och vid vars andra ändpunkt drottning Elizabeth II av Storbritannien återfinns. Skillnaden dem emellan är att transportministern bara har en kort tid på sig att skapa lite ekonomisk

trygghet för sig själv eftersom han riskerar att bli avsatt när som helst. Han smider medan järnet är varmt. Drottningen, däremot, sitter på en tron som varit stabil i flera hundra år. Det skulle förvåna mig om hon någonsin använder pengar, för när hon vill ha något finns det alltid andra som sköter det praktiska ungefär som med Quadros och cigarretterna. Skalans ändpunkter karaktäriseras av å ena sidan ”ett gyllene tillfälle” och å den andra av ”långsiktig och stabil trygghet”.

Svenska politiker har det mer som drottning Elizabeth II än som den afrikanske transportministern. De vet att de kommer att landa mjukt oberoende av om deras egna partier eller några andra regerar. Erik Ullenhag fick sin ambassadörspost av så kallade politiska motståndare. Motståndare i valkampen, ja, men inte i de frågor som verkligen betyder något, nämligen den personliga tryggheten och det ömsesidiga omhändertagandet. Svenska politiker behöver inte sjaska ned sig med utländska bankkonton för att få allt de behöver.

Om man räknar i kronor för skattebetalarna är det väl rimligt att tro att Ullenhags sinekur i Mellanöstern ger honom i runda slängar lika mycket som en ordinär afrikansk transportminister kan kapa åt sig under sin ämbetsperiod, kanske mer. Sedan ska Ullenhag ha sin hyggliga pension. Räkna ut nuvärdet av framtida betalningsströmmar så hamnar nog den korrumperade transportministern rejält på efterkälken.

50 reaktioner på ”Den som har stabil makt behöver inga kontanter

 1. Sture skriver:

  Patrik,
  elegant argumentation. Sveriges politiska system är genomkorrumperat, men detta går inte att spåra. Dags att byta ut detta politiska system i vilket politikernas löner, pensioner och övriga förmåner betalas av skattebetalarna. Om de representerar några (läs: den representativa demokratin) så skall de också få lön av dem, som de representerar, och vara ansvariga inför dem.

  Liked by 6 people

  • Sture skriver:

   I slutet på 1970-talet läste jag väldigt många av dissidenternas böcker från Östblocket, bl. a. Milovan Djilas bok ”Samtal med Stalin”. Och där togs detta problem upp. Milovan Djilas frågade Stalin om hans lön som partisekreterare för bolsjevikpartiet, som således styrde över hela Sovjetblocket. ”Inte mycket”, svarade Stalin. Så drog han ut en byrålåda och pekade på ett antal småmynt i lådan. ”Detta är min lön”, svarade Stalin. Och det var sannerligen inte mycket för alla de ”uppoffringar” som Stalin gjort för de sovjetiska folken.
   Precis som Patrik påpekat så behövde han ingen lön, han fick ändå allt han pekade på.

   Liked by 2 people

 2. Magnus Furugård skriver:

  O ja. Men det finns många andra sätt också. Att beställa och utföra tjänster åt varandra är också en metod. Läs gärna Rebecca Uvells http://uvell.se/2017/08/06/sandro-scocco-miljonerna-och-skatteplanerandet/.
  Bekymret är inte bara att de stjäl iifrån det allmänna och oss skattebetalare. Det tar också ned effektiiteten i hela systemet, dels därför att vi får mindre kunniga chefer och dels verkar som ett hinder för att locka till sig och utveckla de bästa tjänstemännen. Om jag vill går aspirantskolan, har jag då någon möjlighet att bli ambassadör i framtiden? Om jag är den dugligaste polisen, har jag då möjlighet att bli en framtida polischef? Och så vidare. Dessutom skapar det en sort mygelkultur där ledare i svenska samhället föregår med dåligt exempel istället för ett gott. Så varför ska jag då inte göra som dem? Har man klivit in på den här vägen går det bara åt ett håll och det krävs ganska hårda tag för att bryta trenden.

  Liked by 9 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Jag rekommenderar också att ni skummar det Uvell skriver. Hon är ju ett föredöme för allt som heter grävande journalistik.

   Reflektion: Hur bär man sig åt inne i huvudet för att kombinera en attityd av ”better than you” med ett faktiskt beteende av vinstmaximering. Det är väl helt ok att vinstmaximera inom lagens gränser men att parallellt med detta kritisera andra för att de gör vad jag själv gör är märkligt.

   Ännu märkligare är att snälla journalister inom rörelsen fortsätter att högakta dessa vinstmaximerare

   Liked by 3 people

  • Jan Molin skriver:

   Återigen detta med de och dem: ”Så varför ska jag då inte göra som dem?” Rätt är: …..göra som de (eller dom)? Det kallas för subjekt i ofullbordad sats, dvs: ….göra som de (eller dom) gör?”. Verbet gör är underförstått i meningen. Med detta menar jag inte att vara översittare eller övernogrann, jag tycker bara att språket är viktigt. Jag är inte gammal lärare eller annat inom skrivområdet, bara en fd ingenjör som gick i skolan innan Palme med sina socialdemokrater bestämde på 60-talet att kunskaper ej är viktiga. Du är inte ensam om svårigheter med svenskan, detta fel och en mängd andra begås dagligen i våra tidningar, radio och teve. Trots att just dessa borde behärska språket, som ju är deras yrke. Samma sak med många lärare.

   Liked by 2 people

   • Sture skriver:

    @ Jan Molin,
    jag gick också i realskolan och fick lära mig det där med ”subjekt i en ofullständig sats”. Och jag har alltid betraktat detta som korkat, ty så säger man ju inte. Folk säger: han är större än mig eller han är lika stor som mig. Och vad är det egentligen för fel med detta? Så säger man i danska språket och i engelska språket. Men just hos oss har någon petimeter kommit på att det är ”subjekt i en ofullständig sats”.
    Grammatiken i varje språk är utvecklad spontant utan att någon tänker på hur man talar – det bara blir så. Och först i efterhand har språkforskare försökt skapa teorier om hur man gör när man talar. Man gör upp en grammatik för varje språk – som en efterkonstruktion.
    Och då skulle det gå alldeles utmärkt att säga att när man t. ex. gör jämförelser och ordet står ensamt utan predikat så använder man objektformen eftersom man betraktar detta som ett undantag. Alla språk innehåller UNDANTAG.
    Men så har någon petimeter kommit på att allt måste vara fullständiga meningar och om det inte finns något predikat utan bara ett pronomen så är det ändå en mening – om än ”ofullständig”.
    Men ”som jag” eller ”som mig” är väl ingen mening?
    Det finns många andra tillfällen där ”språkexperterna” krånglat till det och försöker få folk att prata så att det blir grammatikaliskt rätt men där det inte stämmer med hur folk pratar i verkligheten. Ta t.ex. hur de vill att man skall placera s:et i uttrycket ”mannen från Köpenhamns mamma” var väldigt sjuk. Så pratar alla människor men så får man inte skriva utan ”mannens från Köpenhamn mamma” skulle då var mera grammatikaliskt riktigt. Ingen säger så.
    För övrigt tycker jag vi skall skippa den där regeln om ”subjekt i en ofullständig sats”. Den är störande. Och den finns inte i många andra språk.

    Gilla

 3. BjörnS skriver:

  Det ska bli mycket intressant att se hur Ygeman & C:o fortsätter att segla från den ena höga posten till den andra – oavsett ministär – och vilka argument som används. Det är en sorglig dans för oss skattebetalare.

  Liked by 1 person

 4. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Så rätt Patrik!
  Egenintresset ljuger aldrig.
  Jämför Juholt och Persson.
  Den förre, en ren amatör som trixade med bosättningen och nasade åt sig några hundralappar, den senare, proffset i den svenska nomenklaturans politiska klass.
  Man tager sin frilla och ger henne en helt absurt onödig post som VD för ett självspelande piano och vips kan man förvärva sig en fet gård med skogsegendomar i miljonklassen.
  Persson hävdade godmodigt att han mycket väl kunde tänka sig att bo i Rosengård när det begav sig, nå det blev en annan gård.
  Vad sysslar människorna med som tar fram Sveriges korruptionsindex?
  Är de mutade eller inkvoterade från ungdomsförbunden o värdegrundssäkrade?

  Liked by 8 people

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Svenska politiker är inte billiga i drift, de miljoner som FR kapat åt sig efter flykten från politiken handlar knappast om välgörenhet. Dessutom kan man räkna på vad politiker kostat i form av tokiga beslut. Familjen Reinfeldt tillhör nog de dyrare på senare tid med massinvandringens kostnader och kostnader inkl. mutor för Nya Karolinska.

  Liked by 5 people

 6. Steven Jörsäter skriver:

  Den svenska korruptionen är sannolikt världsbäst. Det mest geniala är att allt pågår inför öppen ridå så det finns inget som kan avslöjas.

  Hur det kan få fortgå är däremot svårare att förstå. Att de allra flesta journalister har mycket dåligt omdöme är vi pinsamt medvetna om men att det inte finns några som har tagit till sin livsuppgift att tydliggöra det som pågår är ändå mycket märkligt. Något hopp om bättring inom det politiska systemet finns knappast. De borgerliga knorrade på sin tid ibland men när de fick makten blev de än värre.

  Kan det finnas kopplingar till näringslivet? Här har det under mycket lång tid utvecklats en praxis att ledningarna kan utkvittera enorma bonusar hur mycket företagen än missköts. Och blir de äntligen avsatta väntar astronomiska fallskärmar hur allvarliga fel de än har begått. Eftersom alla äger aktier, åtminstone genom pensionsfonder, så är alla med och bidrar. Och får maktlösa stå och se på eländet.

  Det svenska folket är grundlurat.

  Liked by 4 people

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Ekonomiskt sett var det en samhällsekonomisk VINST att bli av med Ullenhag…
  Skadligare är svårt att hitta!

  En piss i Mississippi totalt sett!
  Men dessvärre är han inte ensam!

  Men Nord-Korea hade varit bättre)

  Därifrån ges inga visum till Sverige…
  Ambassaden i Jordanien lär vara rätt frikostiga med den saken?

  Av någon anledning, som KAN vara relaterat till denna artikel…
  Därmed inte sagt att det är relaterat till Ambassadören!

  Liked by 2 people

 8. Moab skriver:

  Precis, mycket bra observation. Den som har makten behöver ingen korruption, man rekriverar så mycket man behöver från medborgarna (EU och FN är inte dåliga här heller) och sedan hittar man på olika ”ändamål” som är tillräckligt dyra så att grädden som skummas av inte märks, det gäller ju klimatet! Eller människor på flykt! Det är inte korruption, det är helt enkelt rekvirering av de medel man anser sig behöva.

  Detta är det som ytterst förklarar etablissemangets hat mot SD, och det förklarar DÖ och moderaternas velighet och Centers positionering för massinvandring. De är alla nervösa för att sjuklöverns maktuppdelningen skall skadas och att dessa uppdrag kanske måste delas, och än värre, om det uppstår en spricka i fasaden, att medborgarna återigen anser att dessa poster besätts med kompetens som en faktor. Detta är också mitt främsta argument för att rösta på SD som instrument för förändring och murbräcka. Etablissemanget kommer inte att byta fot om de inte känner att sin plats runt köttgrytorna är hotade, därför kan jag inte förstå de som tror och hoppas på att någon inom sjuklövern skulle ha tagit sitt förnuft till fånga, har inte naivitet nått sitt bäst-före datum?

  Endast platsen runt köttgrytorna spelar roll just nu i den demokratiska processen.

  Liked by 11 people

   • Kent Forssgren skriver:

    MOAB, JAG INSTÄMMER.
    Jag bifogar en kommentar som jag nyss skickade in på Ledarsidorna angående KU:
    https://ledarsidorna.se/2017/08/julikrisen-sista-ordet-inte-sagt/

    TRO INTE FÖR MYCKET PÅ KU.
    KU är ett spel för galleriet, det är min åsikt – och erfarenhet.
    2010 bidrog jag med underlag för en anmälan som den socialdemokratiska oppositionen gjorde mot miljöministern Maud Olofsson, för bland annat jäv med anledning av Sveriges största vindkraftsprojekt: 1001 snurror i Markbygden i Piteå kommun.
    Maud Olofsson var som minister mycket aktiv i främja detta projekt.
    Hennes son var en av sju anställda på Svevind och Markbygden Vind AB. Han ingick i dess ledningsgrupp!
    http://www.vk.se/1149117/vindkraft-forandrar-villkoren
    Anmälan gällde också bristande styrning av Vattenfall.
    Det som föranleder min aning om att detta med KU, enbart är ett spel för galleriet är följande.
    Under den då föregående mandatperioden, då den politiska maktens roll var ombytt, gjorde dåvarande oppositionen likaså en anmälan av regeringen till KU för bristande styrning av Vattenfall.
    Jag har synat frågor och svar i de båda förhören: de var i stort sett lika dana.
    Vattenfall hade då med andra ord inte mycket till styrning från ägaren.
    Det kom att bli än värre – Nuon!

    Liked by 1 person

 9. Martin skriver:

  Erik Ullenhag ser fram emot att ”lära” sig nya saker om Jordanien, säger han i intervju om nya jobbet. Ja, tänker jag, han gjorde ju ett jättabra och samvetsgrannt jobb som migrationsminister. Både faktabaserat, sanningsenligt och rakryggat. Det blir säkert utmärkt!

  Förordandet kanske delvis kan vara ett resultat av att motståndarlaget, meningsskiljaktigheter till trots, ändå tycker att han var en exemplarisk PK-förkunnare under sin tid som minister, till och med ”bättre” och effektivare än de själva kunnat åstadkomma med någon ur egna led. Det är sossarna m.fl. säkert nöjda med och vill med tjänstetilldelningen visa sin välvilja även mot dem bland motståndarna som trots allt plikttroget gått deras ärenden.

  Gilla

  • Moab skriver:

   När jag fick mitt första jobb i finansbranschen så,sade jag något liknande i ett möte om att lära sig, då svarade vår IT-chef, lära dig? Du skall göra! Bekvämt att glida in på de högsta posterna för att lära sig.

   Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Se de trodde eller visste att varje kärnfysiker automatiskt också var en erfaren quant. Vem föraktade de mest — dig, sig själva, sanningen eller sina kunder? Dum fråga.

    Gilla

 10. Janne skriver:

  Efter alla skandaler på olika myndigheter har jag svårt att tro när det hela tiden hävdas att svenska myndigheterna är inte korrumperade. Kanske är det så att allmänheten inte behöver betala till en tjänsteman för att få sitt ärende behandlas men vad händer vid olika upphandlingar?
  Där är korruptionen mer eller mindre standard. Även polismän verkar låta sig bjudas av leverantörerna av olika tjänster.
  Varken ministrar eller GD ar riskerar ekonomisk smäll under sin förordnadetid. Får man sparken, sitter man utan arbetsuppgifter på elefantkyrkogården. Eller börjar det flyta riktigt stora pengar- se Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt.

  Liked by 3 people

  • Moab skriver:

   Det finns så klart uppenbar korruption också, jag gissar att många miljarder kan sparas den vägen på försäkringskassan och migrationsverket eller Malmö kommun. När invandrare betalar ut till invandrare i högre grad så skall det nog bli riktig fart!

   Liked by 3 people

 11. Christer L skriver:

  Idag skriver P E en krönika med titeln: Den som har stabil makt behöver inga kontanter. Göran Perssons d. y. ansåg: ”den som är satt i skuld är ej fri”. G P och P E står på samma sida i saken – frihet är makt, makt är pengar. Men jag vill poängtera att även stora låntagare är mäktiga på sitt sätt. Det är en makt som man glömmer bort litet granna. Vilket kan sluta illa. Makt är förmåga att förstöra (av vilket följer inflytande etc).

  En långivare tjänar inget på att låntagaren förlorar sin förmåga att betala sina procent – det är därför det måste finnas säkerhet. Men hur säker är säkerheten? Som den amerikanska störtdykningen för lånecirkusens akrobater för ett decennium sedan visar, tjänade bankerna inte på fastighetslånen. Lehman Brothers föll och hela bankvärlden skakades och marknaden i stort förlorade massor. Detta var alltså låntagarnas kollektiva makt över bankvärlden: – ”ni förlorar på att vi dör” – ett predikament som bankvärlden för sent insåg att den försatt sig i.

  Den som lånat ut pengar är ej fri, kan man således också säga. Ju större lånet är, som USA:s statsskuld, desto mäktigare är låntagaren – vad är vi utan USA? Litet förenklat resonerat, men dock en synpunkt i all ödmjukhet från en icke-akademiker.

  Egentligen handlar makt om våld. Ordet våldskapital låter mer civiliserat än ordet våldsmakt. Och man kan förenkla det och bara säga makt, om man vill diskutera på en högre nivå. Men utan våld, ingen makt. Att järnhanden döljer sig i finaste chamoise ändrar i princip inte mycket.

  Liked by 2 people

 12. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  Sverige lider av en inne/ute korruption som kan sido-steppa hela ordinarie korruptionsmätningssystemet. Direkta mutor behöver aldrig förekomma. Är du inne sitter du tryggt och blir omhändertagen, likväl som du tar hand om ev. olycksbröder inom just den kretsen. Och vad är väl bättre än att även stötta en ”fiende” eller”motståndare” inom kretsen? Starkare än så kan man inte demonstrera sin solidaritet med kretsen, för att bli ännu bättre omhändertagen själv vid behov, längre fram.
  Är du ute, är det otroligt svårt att arbeta sig in…
  Dessa system finns överallt: arbetsmarknaden, näringslivet och företagsledningar, bank o finans, politik och myndighet, skola och universitet… t.o.m. i bostadsmarkanden…
  Sverige är korrupt så det bara sjunger om det, men det är jädrigt snyggt skött och svårmätt. Och detta har inget att göra med om du är över- eller underklass, sosse eller moderat, etc, etc. Inom varje innekrets verkar alla i symbios och alla hjälper alla.

  Liked by 2 people

 13. T Bertilsson skriver:

  ”Drottningen, däremot, sitter på en tron som varit stabil i flera hundra år. Det skulle förvåna mig om hon någonsin använder pengar, för när hon vill ha något finns det alltid andra som sköter det praktiska…”

  Såsom en kuriositet kan nämnas att Hennes Majestät alltid själv lägger sin kollekt i reda penningar vid söndagens gudstjänst, som hon troget besöker.

  Liked by 2 people

 14. Elof H skriver:

  Kommer det någon politisk kraft som vill ta bort denna korruption så kommer vi få se på ett ramaskri och fulspel vi aldrig tidigare skådat. Inte ens SD har väl detta på sin agenda?

  Tänk vilken revolution, generaldirektörer och ambassadörer med kompetens, tanken svindlar.

  Liked by 2 people

 15. Hexe skriver:

  Nepotismen inom PK är utbredd. Ygeman är de det senaste exemplet på det.
  För att inte tala om parhästen Eliasson, som måste vara teflonbehandlad.

  Nomineringsprocessen i de politiska valen är ett annat exempel, här släpps inga gräsrötter fram.

  Transportgate är ett annat lysande exempel på hur snett det kan gå när tjänster tillsätts efter partibok och inte kompetens,
  Statsråd Anna Johansson dotter till sosse pampen Göran Johansson.
  GD Maria Ågren miljöaktivist
  Styrelseledamot Elvy Söderström (s) tillsattas och god vän med Löfven.
  Ordförande Rolf Annerberg (s) god vän till Löfven. Anneberg som skyller på att regeringen! var pådrivande. Inte då konstigt att de lät Ågren slinka ut genom bakdörren med bara böter och samtidigt en löneförhöjning.
  Hela etablissemanget stinker.

  Liked by 3 people

  • Lilla fröken PK skriver:

   Nomineringen, ja. Väljaren kan visserligen se vilka personer som stär på valsedeln, och kan kryssa dem han gillar. Tidigare kunde man också stryka den poliriker man ogillade. Det senare är borttaget sedan länge. Det blev väl för pinsamt för toppnamnen att få många strykningar. Också ett steg i fel riktning och ett sätt att minska det demokratiska inflytandet.

   Liked by 2 people

 16. phnordin skriver:

  Ullenhag tillhör den kategori politiker som lyckats klamra sig fast vid de politiska köttgrytorna. Han har skadat Sverige genom att förfäkta sina världsfrånvända åsikter av PK -istisk natur. Vem, utanför den ingrodda PK- kretsen, kan påstå att han är värd sin nuvarande ställning?

  Liked by 1 person

 17. Jaxel skriver:

  Krönikans reflektion om korruption i ett afrikanskt respektive svenskt perspektiv ät träffande.

  Undertecknad skulle dock vilja lägga till en ytterlgare dimension.

  Under medeltiden spenderade världsliga härskare, och även andra, betydande summor på avlatsbrev.

  ”Romersk-katolsk teologi slår fast att tro allena, oavsett om den baseras på rent förnuft eller känsla/upplevelse, inte är tillräcklig för att rättfärdiga människan och att enbart sådan tro som manifesterar sig i välgörenhet och andra goda gärningar (fides caritate formata) leder till frälsning.”

  ”Avlatsbrev var ett dokument, ett påvligt brev, där köparen tillförsäkrades syndaförlåtelse som erkänsla för de pengar han betalade…….” (1).

  Sådana brev ansågs alltså ge köparen syndernas förlåtelse och därmed en plats i himmelen. Man skulle också kunna uttrycka det som att välgörenheten i form avlat gav inre frid.

  Jämför med Sverige av idag. Sveriges styrande spenderar enorma summor pengar på visa sig som goda människor. Det handlar om summor som får mer klassisk ekonomisk korruption att blekna, exempelvis var Migrationsverkets kostnader för 2016 närmare 60 miljarder kronor eller någon stans emellan tio och femton tusen kronor per hushåll i landet.

  Liksom medeltidens köpare av avlatsbrev så köper sig alltså våra styrande inre frid genom att oerhört frikostigt spendera pengar på välgörenhet. I detta senare fall pengar som uttaxerats från skattebetalarna. I jämförelse med mer typisk klassisk korruption med avsikt att tillskansa sig materiell välfärd handlar denna sorts korruption om helt hissnande summor.

  Liked by 2 people

 18. Strix skriver:

  Bara tanken att ca 1,5 miljoner avsatta offentliganställda skall förena sig med den invandrade miljonen främlingar till en revolutionsmilis, en formidabel kader av angivare, sympatisörer och medlöpare i Löfen/BATRA´s avsikter med Sverige och svenska folket, kan få vem som helst att ge upp hoppet om ett befriat Sverige.
  Det tog sju år för Palme att ödelägga Sverige. Hur många år tar det för SD att rensa ut i träsket.
  Beundrar SD som inte räds frågan, vad vi vet?

  Gilla

 19. Kirurgen skriver:

  Tanken svindlar när jag tänker på möjligheten att skicka ut dagens DGS-krönika med vidhängande kommentarer i massutskick till Sveriges hushåll för information.
  Man skulle också informera om att bruttolön inkluderar personlig arbetsgivaravgift, alltså bunden till person. Folk skulle nog baxna när de såg vilka höga löner de har i förhållande till vad de får ut. Många vet nog inte att arbetsgivaravgiften avser ett personnummer.
  Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Vi måste informera om och sträva efter ett politiskt stabilt system som man har i Schweiz.
  Jag funderar på att sätta en skylt baktill på bilen där det står: läs ”detgodasamhallet.com”.
  Men då skulle jag väl få mina däck sönderskurna och eventuellt få en omgång smörj och det vill jag ju inte ha. Därför informerar jag till höger och vänster om DGS.
  Det finns ju hur många stormrika människor som helst i Sverige och som delar våra värderingar på DGS. Kan inte de daska in 100.000 kr var så att Norells utredning om Muslimska brödraskapet och islamism i Sverige blir klar någon gång.
  Jag har alltid intresserat mig för Polen och Polens intressanta historia. Dessutom har jag Polish connections genom mitt yrke.
  Polen har både grit och integritet och kommer inte att vika sig när det gäller att ta in muslimer i landet. Enligt George Friedmann ( The Next 100 Years) kommer Polen i framtiden att bli mycket starkt då USA kommer att satsa på Polen.
  Hade jag haft råd skulle jag köpt ett havsnäraboende i närheten av Swinemynde (Swinoujscie). Det är otroligt fint längs hela östersjökusten upp mot Litauen.

  PS. I dagens Newsner kan man lästa att det i Sverige finns 355.000 fattigpensionärer som lever på marginalen. Skamligt, över måttan skamligt Ullenhag et consortes.

  Gilla

 20. Vax skriver:

  Föräldrar till unga flickor borde varnas.
  Nöjer man sig med att läsa dagstidningar och se på SVT så är det lätt stt tro att allt är frid och fröjd.

  Men så är tyvärr inte fallet, våra ” nysvenskar” ser våra obevakade lättklädda flickor som mindre värda.

  En våldtäktsliga in Newcastle gav sig på unga flickor från 13 år.

  – Dessa män har systematiskt groomat och utnyttjat sårbara tonårstjejer och unga kvinnor under flera år för sin egen sexuella tillfredsställelse, säger Jim Hope på åklagarmyndigheten i ett uttalande.

  Äldre män våldtog flickorna, som drogades med kokain, cannabis, alkohol eller mefedron.

  Flickorna skickades mellan olika våldtäktspartyn, eller så kallade ”sessioner”, och ibland var de unga offren alltför berusade eller drogade för att ens veta vad som hände med dem. En av flickorna skickades mellan hela 60 olika ”sessioner”.

  En 13-årig flicka har berättat att hon togs från sitt hem och sedan våldtogs upprepade gånger under en våldtäktsfest som om männen deltog i ett ”stafettlopp”.

  – Alla vita kvinnor är till för en sak, för att män som jag ska ha något att knulla och använda som papperskorg, det är vad en kvinna som du är värd, ska en av de dömda männen ha sagt enligt Daily Mail.

  Totalt har 461 personer gripits och enligt polisen finns det 278 offer.

  Kvinnofriden tillhör en förgången tid. Den feministiska humanitära stormakten är i högsta grad ansvarig för det.

  Liked by 4 people

 21. Kirurgen skriver:

  Tanken svindlar när jag tänker på möjligheten att skicka ut dagens DGS-krönika med vidhängande kommentarer i massutskick till Sveriges hushåll för information.
  Man skulle också informera om att bruttolön inkluderar personlig arbetsgivaravgift, alltså bunden till person. Folk skulle nog baxna när de såg vilka höga löner de har i förhållande till vad de får ut. Många vet nog inte att arbetsgivaravgiften avser ett personnummer.
  Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Vi måste informera om och sträva efter ett politiskt stabilt system som man har i Schweiz.
  Jag funderar på att sätta en skylt baktill på bilen där det står: läs ”detgodasamhallet.com”.
  Men då skulle jag väl få mina däck sönderskurna och eventuellt få en omgång smörj och det vill jag ju inte ha. Därför informerar jag till höger och vänster om DGS.
  Det finns ju hur många stormrika människor som helst i Sverige och som delar våra värderingar på DGS. Kan inte de daska in 100.000 kr var så att Norells utredning om Muslimska brödraskapet och islamism i Sverige blir klar någon gång.
  Jag har alltid intresserat mig för Polen och Polens intressanta historia. Dessutom har jag Polish connections genom mitt yrke.
  Polen har både grit och integritet och kommer inte att vika sig när det gäller att ta in muslimer i landet. Enligt George Friedmann ( The Next 100 Years) kommer Polen i framtiden att bli mycket starkt då USA kommer att satsa på Polen.
  Hade jag haft råd skulle jag köpt ett havsnäraboende i närheten av Swinemynde (Swinoujscie). Det är otroligt fint längs hela östersjökusten upp mot Litauen.

  Gilla

 22. Björn skriver:

  Glöm heller inte att ”presstödet”, betalt av oss ”vanliga” skattebetalare, gör det möjligt för vänstervridna PK-journalister att stödja, i stället för att granska, den ruttna korruptionen, och samtidigt lyfta fantasilöner i miljonklassen! Allt hänger ihop i detta obehagliga ”beroendeavvarandranätverk”!

  Liked by 3 people

 23. Lars skriver:

  Funderar på hur nyliberalismen och privatiseringar påverkar kulturen och moralen inom densamma. En enkel nuvärdesberäkning och begränsad livslängd hos människor torde premiera de snabba klippens samhälle. Drottning Elisabeth och den engelska monarkin, en anakronism i dagens samhälle, står för en institutionell ryggrad i det landet med ett mycket långsiktigt perspektiv, men personer som Borg och Rheinfeldt torde ha ett kort tidsperspektiv. ‘

  Även om man som jag ser post-modernismen och dess akademiska avläggare som ett problem och konstaterar att svensk vänster i mycket anammat det, så är nog inte post-modernismen ett vänster projekt, även om man från början företrätt en kritisk syn på samhället och med Foucalt undersökt makten, post-modernismen har även sina proselyter i mer högerorienterade akademier. Post-modernismen är nästan en trojansk häst i sin funktion inom vänstern, den gör vänstern betydelselös. Vänstern ägnar sin tid åt meningslösheter medan näringslivet och dess högerpolitiska motsvarigheter tar hand om de tunga, ekonomiskt-politiska frågorna .

  Så kulturen påverkas även den av ekonomiskt-politiska agendor och om sedan DN och SvD m.fl. upplåter sina kultursidor till allsköns plotter, så avväpnar de endast dels läsarna och dels de egna journalisterna (att närmre 50 % sympatiserar med Mp är ett tecken gott som något på att intellektuell röta angripit deras kognitiva funktioner).

  Det är närstan meningslöst ägna tid åt vad journalistiska tyckare menar att de har någon åsikt om. Den engelskspråkige har tillgång till andra media och även litteratur, men i ett stressat och tidsknappt samhälle så är det få som orkar sätta sig in i olika frågor när nu medias löpande bevakning av väsentligheter omvandlats till ostrukturerad åsiktsjournalistik. Det är de sk intellektuella som har tid att ägna sig åt fördjupad kunskap utanför sina egna yrkesområden och därmed måste kritiken nog riktas mot dessa intellektuella, har de fog att tillskriva sig själva den egenskapen även om de har som yrke att producera skriven text?

  Gilla

 24. Janne skriver:

  Massmedia försöker sprida en bild av Sverige som världens minst korrupta land. Men det stämmer inte. Korruptionen har här en annan karaktär, mutor går till politiker, myndigheter etc från näringslivet, företag, etc. Allmänheten betalar inga mutor för det mesta men olika företag mutar myndigheter för att få kontrakt. Polisens passupphandling, strumavtalet i Stockholm, Nya Karolinska, Transportstyrelsen…
  F-kasan luras av skurkföretag, skattemyndigheten, you name it.

  Liked by 1 person

 25. Kirurgen skriver:

  Tanken svindlar när jag tänker på möjligheten att skicka ut dagens DGS-krönika med vidhängande kommentarer i massutskick till Sveriges hushåll för information.
  Man skulle också informera om att bruttolön inkluderar personlig arbetsgivaravgift, alltså bunden till person. Folk skulle nog baxna när de såg vilka höga löner de har i förhållande till vad de får ut. Många vet nog inte att arbetsgivaravgiften avser ett personnummer.
  Jag har skrivit det tidigare och skriver det igen. Vi måste informera om och sträva efter ett politiskt stabilt system som man har i Schweiz.
  Det finns ju hur många stormrika människor som helst i Sverige och som delar våra värderingar på DGS. Kan inte de daska in 100.000 kr var så att Norells utredning om Muslimska brödraskapet och islamism i Sverige blir klar någon gång. Det blir säkert pengar över till en kraftfullare informationskampanj också.
  Jag har alltid intresserat mig för Polen och Polens intressanta historia. Dessutom har jag Polish connections genom mitt yrke.
  Polen har både grit och integritet och kommer inte att vika sig när det gäller att ta in muslimer i landet. Enligt George Friedmann ( The Next 100 Years) kommer Polen i framtiden att bli mycket starkt då USA kommer att satsa på Polen.
  Hade jag haft råd skulle jag köpt ett havsnäraboende i närheten av Swinemynde (Swinoujscie). Det är otroligt fint längs hela östersjökusten upp mot Litauen.

  Gilla

 26. Rolf Åberg skriver:

  Var på stranden idag här i paradisstaden Fortaleza, (kallas i Brasilien, Capital de Allegria, Glädjens Huvudstad! ) Brasilien. Såg absolut inget av det där bikiniförbudet! 🙂 Förundras över att det finns såna fantastiska platser som är helt okända för svenskar! Har rest i otaliga länder , denna strand är lätt den bästa, Copacabana ligger i lä! Hoppas det inte var för mycket OT.

  Gilla

 27. Olle Reimers skriver:

  Vem vill bli politiker? Ingen utom den som får en garanterad livstidsförsörjning! Varför inte göra ett kontrakt på detta tema redan från start? Livstids slaveri men fjättrad till väljarna i stället för till något skumt parti.

  Gilla

 28. Gösta Nydahl skriver:

  Om vi alla som läser DGS kopierar denna krönika i minst 10 ex och läger i olika postlåder/postinkast hos grannar m.fl., skulle vi bidra till att sprida denna värdefulla information.
  Burre

  Gilla

 29. Herbert Kristen skriver:

  Notera att det index som Transparency International ger ut är ett s.k. perception index, dvs. det bygger på vad olika intressenter upplever vara korruption, snarare än omätbara objektiva faktorer. Ett uppenbart mätfel blir då att om alla är överens att korruption inte förekommer, då hamnar landet i fråga mycket högt. Något att fundera över. Förresten ligger Sverige fyra år 2016: https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.