Hur mycket barnslighet tål Sverige?

Helena Edlund

Allt oftare uppfattar jag debatten i Sverige som ett förskolebarn som vädjar till vuxenvärlden om gränssättning. Att läsa debattartiklar i svensk press påminner om att se en fyraåring som drar en katt i svansen: Hur hårt kan jag dra innan någon säger ifrån? Så här hårt..? Så här..? Eller så här..?

Den senaste (men förmodligen inte sista) debattartikeln som fått mig att ta mig för pannan och undra om det finns någon vuxen, tillräknelig individ som tar ansvar för publicerat material på redaktionerna är debattartikeln med titeln: ”Så blev vit mjölk en symbol för vit makt” med underrubriken: ”Kopplingen mellan vithet och mjölk har återigen blivit aktuell” som faktiskt publicerats i Aftonbladet.

Texten inleds med konstaterandet: ”Mjölk: få saker har varit så centrala för det västerländska samhället som mjölk och mjölkdrickande. Mjölk är ett av världens mest reglerade födoämnen, ett livsmedel som mer än de flesta andra präglats av sociala, kulturella och politiska normer. Ett exempel är hur mjölk och mjölkdrickande sedan åtminstone det sena 1800-talet har använts som en symbol för rasbiologisk renhet och vit överlägsenhet.” Läsaren erbjuds guldkorn som: ”De föreställningar om den vita kroppens perfektion som speglas i mjölkdrickande, kan spåras tillbaka till den genetiska mutation som ligger bakom många nordeuropéers förmåga att tillgodogöra sig mjölk som vuxna.”

Eller vad sägs om: ”Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet.”

Läsaren får även veta att komjölksdrickande sedan mer än 100 år tillbaka utgjort normen i den västerländska kulturen. Att det även utgjort normen i många afrikanska kulturer nämns dock inte.

Bakom denna text står två akademiker. Tobias Linné är doktor i sociologi vid Lunds universitet och grundare av Lund University Critical Animal Studies Network (jodå, det finns ett sådant!) och Iselin Gambert är gästforskare i kritiska djurstudier (!) vid Lunds universitet.

Men texten om mjölkdrickandets kopplingar till rasism är inte unik på galenskaps-skalan. Filosofen Peter Boghossian och matematikern James Lindsay lyckades tidigare i år publicera den fullkomligt påhittade och osammanhängande nonsensartikeln ”The Conceptual Penis as a Social Construct” i en granskad vetenskaplig tidskrift . Syftet var att skriva fullständig gallimatias och se om någon var villig att publicera alstret – och det gick ju utmärkt. Författarna spelade nämligen ut det postmodernistiska kortet gender, som är lika oslagbart som kortet rasifiering.

Det är inte utan att jag funderar på om duon Linné och Gambert gjort en rip off på Boghossian och Lindsay. Men förmodligen inte. Dessa akademiker vill på allvar förklara något för oss mindre vetande inom området ”kritiska djurstudier”, nämligen att det är fullt begripligt att det kan tolkas som ett utslag av vit överlägsenhet om vi bleknosar köper en liter mjölk på Coop och att vi nog borde fundera på om vi är smygrasister om vi dessutom tycker att mjölk är gott.

I ärlighetens namn vet jag inte riktigt hur jag ska hantera denna information.

Hur ska vi i förlängningen analysera att det säljs tvättmedel för vittvätt? Att vissa dricker svart kaffe – och att andra gör kaffet mindre svart genom att blanda i den vita maktens mjölk? Vad med vispgrädde? Hur ska vi analysera att bristande argument kan beskrivas som bleka, eller att dåliga odds kan beskrivas med att något ser mörkt ut? Kränkthetspotentialen är enorm och vem som helst kan bevisas som smygextremist.

Det är nämligen närmast omöjligt att göra rätt. Om en person vars hy innehåller relativt lite pigment använder sig av en rasifierad smiley i sociala media, kallas detta exempelvis ”digital blackface” vilket betraktas som en ny form av rasism. Om den lågpigmenterade å andra sidan undviker rasifierade smileys, gör den sig skyldig till helt vanlig rasism i form av exkludering.

Sanningen är väl att den som vill kan finna bevis på rasism lite varstans – även i mjölkdisken eller i ett motorvägsbygge – så länge som viljan till det finns. Lite som när ett barn hittar på allt vildare berättelser och undrar när den vuxne ska genomskåda påhitten. Lite som när en politiker hänvisar till ”naivitet”.

Min undran är när nationen Sverige ska säga att nu räcker det? När ska redaktionerna börja skicka ett ”tack, men nej tack” på grund av uppenbar tramsighet till aktivistiskt drivna skribenter? Är inte gränsen nådd för länge sedan?

Snälla – låt oss växa upp nu. Det finns verkliga problem att engagera sig i.

93 reaktioner på ”Hur mycket barnslighet tål Sverige?

 1. Lars skriver:

  Hur fungerar en PC och hur förstår man hur den fungerar?

  Det är ju intressant hur en annan person inte ser hur saker och ting hänger ihop. Det tror jag beror på att man tänker annorlunda och saknar en del faktisk information/inhämtad kunskap, om hur eländet, PCn, fungerar och hur IT världen fungerar och hur logistik och informationsflöden fungerar .

  Faktum är att detta är ganska fascinerande! Detta mitt epos är ett urval av fakta kring datorer och inte på något sätt heltäckande, men jag misstänker att det handlar om något mer grundläggande i den mänskliga naturen kring frågan ’vad är kunskap’, ’vilken kunskap behöver jag’, ’vad är ändamålsenligt’, ’vad behöver jag av omkring kunskaper för att förstå’. Det finns ju i häradet det sk civilingenjörsproblemet, som en chef myntade, att de under en månad lär sig programspråket Fortran och skriver ett litet enkelt program och då tror de att de begriper databehandling.

  Jag skulle kunna tänka mig att det handlar om vilken typ av modeller kring världen man har, även en IT applikation är ju en modell av världen. Vi tänker nog hela tiden mha modeller eller hellre någon form av teori, både över områden som kunskap, kompetens, algebra, boolsk algebra, logik och dess satser, fysik, matematik, psykologi, pedagogik (i praktisk mening), skrivmaskiner, bowlingspel, bridge, hemtjänst, transportstyrelsen, ekonomi, måleri, biologi, hur man tar sig över en gata, stannar vid röd gubbe….. Det tog sin tid innan vetenskapen växte fram och nu har man plötsligt sedan femtio år börjat automatisera databehandling, eller informationsbehandling som man numera säger och det gör man utifrån en i grunden enkel modell med ett fåtal logiska operatorer som kombineras och används för att bygga komplexa applikationer som ska förstås och begripas. Helheten fungerar då helt annorlunda än de byggelement man använder.

  Det är t.ex. intressant när man anmärker på hur man namngett saker och ting. Det är egentligen synnerligen centralt eftersom man de facto konstruerar en modell för hur saker hänger samman och då måste man även definiera de element, de namn, man refererar till och det kan man endast inom ramen för applikationen eller modellen av verksamheten och genom att sätta elementen i relation med varandra. Tex ’Sänd epost’ är ju bara relevant i språkspelet, som Wittgenstein skulle säga, ’Mailhanterings applikation’ och han skulle vidare säga att dess betydelse sätts av regler för hur man kan använda verbet inom detta språkspel. Jag frågar mig ju då hur reglerna sätts och anser att reglerna sätts som intersubjektiv överenskommelse mellan individer och dess betydelse bestäms av vad de gör, hur verkligheten påverkas. Ordet som ’Skicka’ bestäms av att texten som tillsammans med en adressat utgör mailet fysiskt skickas till en mailserver (en central dator) och därifrån hämtar mottagaren det dvs när han slår på sin dator så startar samtidigt hans mail program och hämtar eventuell post i mailservern till hans PC. Ordet ’Skicka’ är därmed bestämt som ett verb som är giltigt inom en applikationsvärld som utgörs av central dator och klienter och av internet, närmare bestämt av en del av den fysiska och logiska strukturen under internet nämligen TCP/IP, som logiskt och fysisk hanterar överföringar mellan datorer som stödjer TCP/IP protokollet. Man hade kunnat kalla ’skicka’ för något annat utan att dess funktion skulle ha ändrats, t.ex. ’Victoria’, ’Hans majestät konungen’, ’WC’, ’Renhållningsverket’, eller vad som helst, men dess betydelse bestäms inom ramen för det system som utgörs av datorer i ett nätverk som arbetar med TCP/IP protokollet.

  TCP/IP kan man googla på, det finns mycket skrivet om det t.ex. på Wikipedia.

  Men man behöver inte förstå vad det är, man kan alltså jobba med datorn med det gränssnitt som bjuds och försöka förstå de regler programmet Mailhantering är uppbyggt av och endast konstatera att det är skaparna av programmet som bestämt reglerna, inte GUD eller FN, utan programmerarna hos Microsoft (men de var naturligtvis begränsade av olika tidigare skapade applikationer som t.ex. TCP/IP).

  Så det tycks mig att den kunskap som är relevant idag är någon form av system ansats på tillvaron och på organisationer och applikationer och att man måste lära sig tänka på olika nivåer och kommunicera på olika nivåer. Vanligen finns ju en konceptuell nivå, en logisk nivå, en fysisk nivå om vi talar om IT, men jag har en känsla av att även politik och media måste tänka om liksom reklambranschen. Vi överöses av nonsensinformation som saknar sammanhang, pladdret tar över, och vi behöver hjälp att förstå och då måste man formulera modeller och hålla isär modell och verklighet, identifiera giltigheten och omfånget, skilja på exemplifieringar och på känslor och tyckande.

  Men jag gissar världen går mot en mer upplyst, mer vetenskapligt logiskt orienterad elit och mot bröd och skådespel för folket. IT kan nog resultera i ett slags ’löpande band’ tänkande avseende medelklassyrken dvs man förstår vad man ska göra men inte hur det hänger samman.

  Det är väl å andra sidan uråldriga problem. Kunskap har aldrig varit jämlikt fördelat och så inte heller de ekonomiska resurserna.

  Det är ett intressant problem i sig som jag saknar lösning på, hur ska människor navigera i en alltmer fragmenterad värld där man har brist på kunskap? Jag tror inte det blir demokratins död, demokratin tror jag är en konstruktion för att lösa intressekonflikter (växte inte fram ur folkdjupet utan bland eliter), och även eliter har olika intressen och olika syn på vad som ger bra resultat, men det är intressant om valmannakåren ska förvandlas till röstboskap utsatt för informationsmanipulation och reklam eller om de ska tillfrågas om väsentligheter?

  Gillad av 1 person

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Lars: Många ord om datorer osv. osv.

   Det som nämns i texten ovan är dock inget tekniskt problem utan ett ideologiskt problem — har du i huvudet skaffat ett ideologiskt värdefilter som säger att alla vanor och värderingar som finns inbyggda i Västerlandets världsbild är ”onda”, så kan du utifrån detta axiom konstruera de mest egendomligt skruvade teorier om sakers beskaffenhet. Teorier som inte har någon egentlig anknytning till verkligheten.

   Läs ex-vis ”Djurfarmen” av George Orwell för att förstå vad mjölkteorierna ovan egentligen handlar om.

   Alla djur är jämlika — men några är jämlikaRE. Nämligen de som ägnar sig åt att sprida illasinnat dravel för att förvirra andra människor.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Det är ett kunskapsteoretiskt problem som sysselsatt bl.a. Wittgenstein och som i en avart lett till socialkonstruktivism (postmodernism) där verklighet endast är en social konstruktion bestämd av orden. Frågan är vad vi kan veta. IT applikationer är en konstruktion, men få torde hävda att det enbart är en språklig konstruktion. Jag tänker att problemet med Bertallanfys ord avser västerländsk filosofi, att människan inte är observerande som man förutsätter utan en agerande varelse, och jag tänker mig att vi aldrig kan vinna kunskap om världen utan handling och företrädesvis i form av social handling, kunskap skapas intersubjektivt, t.ex. genom talhandling i en interaktion.

    Men förövrigt var texten ett litet humoristiskt svar via mail till min 90-åriga morbror som hade svårt förstå hur hans PC fungerade och inte fick iväg sina mail. Underbart att kunna ha en dialog på den nivån med en gammal rektor.

    Jag tyckte det passade in här under texten om post-modernism och svamlet i mediavärlden och i forskningsvärlden som exempel på en social konstruktion som kan visas existera.

    Gilla

   • Lars skriver:

    . Ludvig von Bertalanffy, den allmänna systemteorins fader i ’General Systems Theory’ ”It seems to be the most serious shortcoming of classic occidental philosophy, from Plato to Descartes and Kant, to consider man primarily as a spectator, as ens cogitans, while, for biological reasons, he has essentially to be a performer, an ens agens in the world he is thrown in.”

    Gillad av 1 person

  • Björn Runngren skriver:

   Ignorera! Det har alltid i mänsklighetens historia funnits galenskap och tossiga idéer. Men då fanns inga möjligheter att torgföra dem. Det har heller aldrig funnits så många akademiker (pga utbildningsinflation) som alla strider om forskningstjänster och anslag. En god förutsättning för att över huvud taget lyckas är publicering. Att det sedan råder en symbios mellan forskare och media är välbekant. Paradexemplet är alla dåligt och icke vetenskapligt underbyggda (peer review) rapporter om kost och hälsa. Media älskar att okritiskt publicera dessa kvasirapporter. Som sagt ignorera!

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Media är vilsna beträffande sin roll och uppgift. – T ex är de angelägna om att bekämpa fördomar men fördomar skall inte bekämpas utan uppdateras i takt med ökade insikter. – Så att våra bedömningar av sakernas tillstånd blir så nära som möjligt de faktiska omständigheterna.

  Gilla

 3. Sture skriver:

  Helena,
  jag skulle tro att det här handlar om ”astroturf”. Detta är ett uttryck för betalda agenter som smyger sig in på olika fora för att sprida desinformation för någon annans räkning. Det kan gälla att förvirra debatten, smutskasta någon, göra reklam för någon eller någonting etc. Dessa personer, som låtsas vara vilken privatperson som helst, gärna med en akademisk titel, smyger sig också in på alternativa sajter och ger sig ut för att vara vanliga kommentatorer, kanske skaffar en egen hemsida etc. Mönstret är alltid detsamma, att uppträda som en helt vanlig person och det framgår aldrig att de är betalda agenter för att sprida desinformation, utså tvivel, propagera eller härska genom att söndra.
  Titta på denna YouTube-fil om astroturf:

  Gilla

 4. PerH skriver:

  Trollning, betyder här plantera uppenbara galenskaper för att tex. få vänsterinriktade akademiker plocka upp vad ”tankesmedja” långt tidigare planterat. Resultatet, mjölk=rasism i rollen, eller diverse henaktivster som förespråka ”Free Bleeding” sök på Tuben och finn unga damer med rosa hår som torgför att vi alla bör solidariskt blöda fritt genom kläderna, i skrevet, även män.

  Lyssnade på :
  Radio bubb.la
  Vi får här bakgrund till vissa tokigheters upprinnelse .
  Rekommenderas.

  Gilla

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Man får hoppas att mjölkartikeln är forskningsvärldens fortsatta skämt med en enfaldig media, som i detta sammanhang det nästa oslagbara Aftonbladet, men säker kan man inte vara då den postmodernistiska stolligheten är svår att överträffa. Man kan ju bara påpeka att det inte bara är den ”vita” rasen som upptäckt att mjölk är viktigt och näringsrikt utan även de ”svarta” i Afrika som också faktiskt dricker mjölk. Dessutom har väl alla ammande mödrar samma färg på modersmjölken oberoende om de bor i Lidingö eller i Entebbe i Uganda.

  För de som inte gillar vit mjölk kan ju alltid blanda i lite chockladpulver i drycken. Hur man skall ställa sig till ost och smör och allt annat som man tillverkar av mjölk är en viktig fråga som kanske leder till en extra professur i postmodernistisk genusteori. I tveksamma fall får man tillverka mesost och messmör av den farliga mjölken. Då försvinner ju i alla fall den förhatliga färgen.

  Gilla

  • Göran skriver:

   Pastöriserad mjölk är inte nyttig utan tvärtom skadlig. Ingen borde dricka skiten. Det är verkligen en otjänst att som förälder ge sina barn pastöriserad mjölk. Utbilda er innan ni saboterar era barns kroppar ännu mer.

   Och ta reda på vilka goda effekter opastöriserad mjölk har. Framförallt för barn med astma.

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    På vilket sätt är pastöriserad mjölk skadlig? Även om den saknar de goda effekter som du påstår opastöriserad mjölk har är pastöriserad möjlig fördenskull inte skadlig.

    Gilla

   • curt jansson skriver:

    Och jag som trodde att skurken var den ”homogeniserade” mjölken
    (där mjölkfettet är finfördelat, lägger sig på insidan blodkärlen och
    orsakar blodproppar och andra skandaler). Så kan det gå….

    Gilla

 6. Moab skriver:

  Jag uppfattar Helena Edlunds och även Patriks och andras inlägg på denna blogg ibland som skrivna av några under uppvaknande. Likadant med de ledarskribenter som har någon som helst analysförmåga och förmåga att sortera stort från smått (ytterligt få). Det är som ett stort gäääääsp, det luktar kaffe. Jag säger välkommen till hålet Alice, eller Helena, vi är många som trillat ner men långt från tillräckligt många. Det är heller inte så att jag själv är något orakel som alltid visste allt, men det hjälpte att bo utomlands, jag flyttade tillbaks till Sverige för 11år sedan efter att inte ha följt utvecklingen i nästan 15år och om ni minns LP-skivorna, så när man läste tidningar eller lyssnade på radio så kom där ett hack, och så ett till och ett till, till sist kunde man inte fokusera på det som skulle vara musiken utan pickupen hoppade till en helt annan låt, och det var samma låt varje gång!

  Så jag har fallit ner längre tror jag än vissa, jag har slutat läsa tidningar i stort sett, eller det går mycket snabbt att läsa nu om man gör det, för att man lärt sig känna igen den där enda låten som tydligen många gillar. Andra har precis druttat i, och dessa som Helena och andra kan jag känna en viss och ibland mycket stor irritation mot. Just i Helenas fall vet jag inte men många andra har trillat i hålet och är på väg till underlandet men vägrar erkänna det, de håller fast vid det det lilla gräs de har i handen och den lilla lilla bit himmel som fortfarande skymtar.

  Det jag bland annat menar är att man inte fullt ut tar till sig det som SD och andra såg för mycket länge sedan. De har haft rätt, och jag tror även för luttrade nationalister så får även de lite Alice-känsla när nya exempel på muslimers och andra invandrares uppenbara ondska visar sig, eller välfärdsstatens korruption eller journalisters enögdhet. Man vägrar fortfarande ta till sig att islam är problemet, inte islamister exempelvis. Muslimer är problemet, inte terrororister. Man vägrar ta till sig vad som är lätt att beskriva som en rasistiskt åsikt, att araber, afrikaner och muslimer, men så klart även andra kulturer i mindre grad är en avgörande faktor, vi kan inte göra alla till svenskar. Hade vi haft massinvadring av kineser, filippiner eller japaner så hade Sverige blomstrat. Man vägrar att ta till sig att det är skillnader mellan folk och folk, om så förklaringen är kultur eller genetik och IQ det kan de lärde dryfta, det är för fenomenologin irrelevant.

  Så det retar mig att de som precis trillat i hålet, i fritt fall, tror att de kan stoppa mitt i luften, för de argumenterar lika mycket mot gammelnationalisterna som slagit i botten för länge sedan, som mot de inbitna pk-isterna. Det går inte att stanna! Vi kan inte ha dessa människor här, och yttermera det är inget positivt att ha dem här heller, det är en del av en utopisk global agenda som använder pk som sitt vapen. Det är ett formidabelt vapen, andra som nu kämpar och nog heller inte slagit i botten är Jordan Peterson och Stephen Hicks. De har förstått vilken helt formidabel fiende postmodernismen, det är det mest fantastiska stål man kan tänka sig till pk-svärdet. Jonathan Haidt gör också en insats men han har missat ett axiom i sin forskning, nämligen att konservativa inte hycklar, alltmedan det är liberalismen och vänsterns kärna, hyckleriet.

  Det tredje är så att det inte är gott med globalisering. Vi är individer, inte myror, vår kultur springer ur individer som i frihet skapar, själva, eller med andra efter sin önskan. Motsatsen till detta är alla påtvingade globala sanningar, från klimat till massmigration och allas lika värde. Alla kulturer har uppstått i isolation, alla stora framsteg inom tanke och konst har uppstått i isolerad meditation där man tagit till sig intryck av andra visst, men av egen fri vilja, i små doser. En Gauguin eller Robert Louis Stephenson i Söderhavet gör ingen massinvadring. När Einstein debatterade med Bohr vid Comosjön så var det en FRI debatt vilken ledde till att Bohr fick en delseger, men som nu seglat upp som vad jag anser vara det intressantaste inom fysiken, sambandet mellan icke-lokalitet och svarta hål. Detta är antiglobala framsteg, detta är anti-pk framsteg, anti-postmoderna framsteg. Stopp, just i detta så kan man invända att stor vetenskap och konst kan uppstå i totalitära regimer, och det är sant, men jag ser det mer som att den mänskliga anden söker en tillflykt i tanken, som matematiker och författare i sovjeteran.

  Så det är dessa tre man trummar med fingrarna på hålets botten och väntar på att andra skall dunsa i och inse:

  1) Pk-ismen, amalgamet av postmodernism och socialism har segrat, det ÄR så illa, så vi kan sluta förvånas som Helena ovan.
  2) Det är dåligt, inte bra, att blanda kulturer, kulturer springer ut individen, sammanblandningen av utopismen och politiken. Varför reducera hela mänskligheten till en minsta gemensam nämnare som FN skall bestämma över?
  3) Det finns bra och dåliga kulturer, och det är lätt idag att se vilka som är dåliga och vilka som är allra sämst att blanda, endast 1) ovan förhindrar oss i att se de uppenbara fenomenen.

  Från 1-3 då så saknar jag en ödmjukhet och faktiskt tacksamhet gentemot alla de som ansetts som paria i många år. Det är som om man försöker upprätthålla att de är onda människor och vi andra som vaknat sent, goda. Istället är det så att de tog fenomenen de observerade på allvar och drog de inte så roliga slutsatserna utan hyckleri och dömde sig själva till ett liv utanför många gemenskaper. Det är lätt att vara god om man är en naiv hycklare. Det kräver mer när man inser att världen är till dels ond och nu har du det onda som granne. Så lite ödmjukhet och tacksamhet, och för Guds skull, slå i botten någon gång!

  Det blev långt, bäst att spara det..man lever på hoppet.

  Gillad av 7 personer

   • Moab skriver:

    Jaja, du läste inte så noga, det är ok. Jag tar mig friheten att använda mig själv för att illustrera att detta har pågått under LÅNG tid, och om du läser noga så berömmer jag de som insåg det långt före mig. Jag röstade Westerberg i min ungdom en gång, vilket jag skäms för och ångrar, att vara motvals är inte alltid en bra princip, nå jag behöver inte bevisa att jag inte är ofelbar för dig.

    Men vet du vad som också är svenskt, det är en rädsla för att sticka ut och en benägenhet att med små nålstick få folk att rätta sig i ledet, man kan säga att det är förutsättningen för pk. Du kunde ha valt att stödja eller kritisera det jag försöker säga med argument, men väljer istället ett litet irrelevant personligt angrepp. Du kunde också försökt att säga något eget och originellt, men nej, du väljer dina tangenttryck för att kritisera mig.

    Gillad av 6 personer

  • Thomas Nilsson-Backe skriver:

   Jag fattar inte vad du vill att P o H och alla vi andra skall göra. Ringa upp dig inför varje artikel och fråga om du redan sett ljuset / slagit i botten angående ämnet i fråga, och om så, inleda artikeln med att ge dig ”cred” först???

   Gilla

  • Östanskog skriver:

   MOAB (eller kanske ”Mo AB”, om Du är en skånsk mjölkbonde): dina ibland våldsamma inlägg är – om inte annat än stilistiskt – intressanta. Eftersom min bättre (kvinnlig) hälft är en kärnfysiker, kommer Du att få det hett om öronen, om detta Du säger inte stämmer. Njaa, stämmer och stämmer, i den RIKTIGA vetenskapen finns det ingenting som stämmer – för evigt. Så är det. Så ska det vara. Så har vår kristna Gud planerat det hela, men med ibland blygsamma framgångar som under medeltiden. Därför är Hen INTE samma gud som hos vissa andra, tror jag.

   Gilla

  • Vax skriver:

   Merit Wager har stått länge på barrikaderna hennes plats som migrationsminister vore självklar om kompetens vore avgörande.
   Nu är det Morgan Johansson( som förresten har tre jobb) som är ansvarig, Morgan som benämner IS krigarn för återvändarna och står med mössan i hand och lovar rehabilitering och lägenhet.

   Här Wager i sedvanlig skarp stil:
   ”De miljarder som de facto stulits från svenska skattebetalare av inkompetenta och fega politiker (understödda av dito journalister), som lagt pengarna på personer som bedragit sig in i Sverige, de pengarna borde rättmätigt ha gått till dem som byggt upp landet. I stället har de hånats – och hånas fortsättningsvis – av dessa sina egna politiker med pensioner på under 8.000 kronor netto i månaden – långt under fattigdomsgränsen i EU – medan i genomsnitt långt över 100.000 kronor läggs på vuxna män från Afghanistan och andra länder, många utan några som helst asyl- och skyddsskäl. Det här är ett av de största sveken och förräderierna mot de svenskar som – och det låter kanske hårt men det är icke desto mindre sant – bokstavligen byggde upp sitt land, Sverige.”

   Gillad av 4 personer

   • Ist skriver:

    En majoritet av riksdagens partier vill se tuffare åtgärder mot personer som ska avvisas. Det finns brett stöd för fler förvarsplatser för personer som inte får stanna i landet och fler så kallade inre utlänningskontroller, det visar en rundringning som SVT har gjort. Bland förslagen finns också razzior på arbetsplatser och fotboja.

    Så lät det dagarna efter efter efter Akilovs terrordåd. Storvulna löften som pyser ut till intet.
    Sjuklövern i en ask.
    Annars har de ju nu möjlighet att visa lite handlingskraft, en enkel uppgift att samla in de sittstrejkande afghanerna som fått avslag.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Det visar ju handlingskraft. Fast mest i att förstöra pengar. Läste just på AB om en utvisning som skulle verkställas till Jordanien av en enskild person. Med chartrat privatplan. Kostnad, om jag kommer rätt ihåg, 650 kkr. Till ingen nytta. Planet fick återvända med jordaniern.Man ville nämligen inte ta emot honom där. Hade vederbörande ansvariga inte kunnat ta reda på det till ett billigare pris? Och så fortsätter det…

    Gilla

   • ABAB-vakten skriver:

    Merit Wager kan väl fungera som ett typexempel på det jag beskriver i min andra kommentar. I över ett decennium har hon med nit, flit och fakta argumenterat mot nyvänsterns galenskaper utan (i alla fall vad jag kan förstå) att hennes arbete fått något som helst genomslag rent praktiskt sett. Detta eftersom allt hon skriver är en REAKTION på nyvänsterns AKTIONER. Hon spelar med i nyvänsterns lek och ligger per definition alltid ETT DRAG EFTER. Och – medvetet eller omedvetet – så accepterar hon den ordningen fullt ut. Det Merit (och resten av gänget) borde göra är att sluta förhålla sig till nyvänstern, dvs.

    1. ge blanka f*n i vad vänstern säger, skriver, tycker, tänker och gör
    2. propagera fullt ut för sina egna ståndpunkter som som står på egna ben och ej är i relation till vad någon annan tidigare sagt
    3. låt vänstern jaga med mothugg men ignorera dessa fullt ut.

    FFS! (som ungdomarna brukar skriva) och LÅT STÅ!

    P.S. Jag vill tillägga att jag är en stor beundrare av Merit Wager och har stor respekt för hennes enorma arbetsinsats.

    Gillad av 3 personer

   • Obs skriver:

    Tidigare i veckan skrev den norska invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug på Facebook stolt om hur hennes parti, Fremskrittspartiet, sedan makttillträdet sett till att 25 000 personer utan laglig rätt att uppehålla sig i Norge utvisats. “En streng returpolitikk er helt grunnleggende for å sikre tryggheten til folk flest”, konstaterar Listhaug.

    Norge har uppenbart betydligt bättre kurage när det gäller att bekämpa brottslighet som orsakas av invandrarna. De har avlägsnat ett stort antal s.k. ”papperslösa” som inte är önskvärda.

    På danska TV2 nyheterna idag. Efter upprepade skjutningar på Nörrebro(stadsdel i Kph) hjälper Danska Hjemervärnet till vid gränskontrollerna,ca 50% av desamma. Förslag från regeringen är nu med Dansk Folkparti i ryggen att ta in militär till gränskontrollerna för att frigöra polis i kampen mot gangsterbanden…..

    I Sverige står polisen och tittar på män som strejkar för att de fått utvisningsbeslut .
    Och PK politiker deltar i strejken!?

    MSM bidrar på sitt sätt:
    https://www.svd.se/demonstranterna-v…t-att-overleva

    På första raden: åtta unga kvinnor och tre små barn. Lins med kort brännvid ser till att krympa ihop de 93 procenten män, flertalet medelålders, i bakgrunden.
    Och msm har mage att anklaga alt. sajter för fake news.

    Senaste nytt från Finland, invandrare missnöjda med finsk standard, många som rest til Sverige.

    Gilla

  • ABAB-vakten skriver:

   Ett mycket bra inlägg av MOAB. Och jo, visst är det frustrerande att läsa alla dessa senkomna sömntutor som fortfarande år ”innevarande år” tror att det går att argumentera med den fascistoida nyvänstern, att det går att övertyga dem med logiska argument och fakta. Fattar ni inte att de hånskrattar åt er? Fattar ni inte att ni måste sluta acceptera deras verklighetsbeskrivning? Fattar ni inte att ju mer ni ger åt dem desto mer kommer de att ta? Ni måste genast sluta med att inleda all argumentation mot islams spridning med ”jag är inte rasist, men…” och all argumentation mot migrantinvasionen med ”Sverige ska självklart ta emot människor som flyr, men…” – ni lägger krokben för er själva och underkänner era egna åsikter, för bövelen!

   Det senaste exemplet torde väl vara Ann Heberleins av sömntutorna hyllade bok ”Den banala godheten” i vilken hon efter mycket om sig och kring sig kommer med lösningen…trumvirvel…införandet av en pan-nationell ”svensk” kultur där alla världens nationstillhörigheter ska erkännas en plats under ett överordnat ”svenskt” kulturparaply. Idén har hon hämtat från Hollywoods propagandabild av hur det fungerar i USA, där man enligt Heberlein minsann kan vara både Chinese-American, Jewish-American, Somali-American osv. Vad Heberlein missat är att USA fram till mitten av 60-talet var en ”for all intents and purposes” en anglo-saxisk nation och att dagens mer heterogena USA är ett resultat av precis samma slags nationsförstörande politik som förts i Sverige, men precis som amerikanerna (dvs. anglo-saxarna) trycks undan i sitt eget hemland vill alltså Heberlein att svenskarna ska tryckas undan i sitt, allt för att hon och hennes fränder ska slippa konfronteras med sanningen och ta hand om det verkliga problemet!

   Gillad av 4 personer

   • Moab skriver:

    Dina inlägg är mitt i prick, vi är ett steg efter hela tiden och är upptagna med att diskutera den senaste galenskapen, igen och igen. Vi måste göra som Trump och ta initiativet.

    Gilla

  • Vårt folks överlevnad skriver:

   Uppfattar här inte alls något skryt från MOAB, utan det är bara att konstatera att MOAB är en av dem som med sina inlägg genomgående ligger närmast verkligheten, bland både skribenterna och kommentatorerna på denna sajt.

   Så tack MOAB för att du så ofta klarsynt formulerar det som man själv inte hunnit sätta ord på. Hade de styrande i Sverige haft dina perspektiv hade framtiden i dagsläget sett mycket ljusare ut.

   Nu får vi dödliga bland folket istället själva jobba desto hårdare för att så blir fallet och att vårt folks överlevnad kan säkras, om vi inte tids nog ska vallas in i sharialagar och nymedeltid och vår etniska grupps utplåning, inkl vår tusenåriga kultur.

   Ju tidigare vi reagerar och aktivt agerar för att vända utvecklingen, ju fredligare kan vi göra det.

   Hur detta ska ske konkret får gärna vara ett återkommande tema på denna sajt framöver.

   Gilla

 7. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Jag säger som det sägs om Hamlet i pjäsen:

  ”Det är metod i galenskapen”

  Och metoden, den röda tråden, består i att allt som har med vår kultur att göra ska smutskastas. Allt vi gör, oavsett hur harmlöst, ska misstänkliggöras. Och det bakomliggande syftet är detsamma som av somliga dårfinkar uttrycks mer brutalt, rakt på sak:

  Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!

  https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

  Enda skillnaden är att sådana figurer som Helena nämner ovan är mera skickliga på att linda in sitt infamt hatiska budskap i något som ska föreställa en trovärdig förpackning.

  Men bakom detta finns samma stinkande rasism.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Hovs-svartaste-hallar 11 augusti, 2017 at 07:58

   Aftonbladet publicerade debattartikeln ”Så blev vit mjölk en symbol för vit makt” så sent som den 6 augusti 2017, alltså för fem dagar sedan.
   Beror AB-debattredaktionens beslut att trycka artikeln på på okunskap eller på postmodernistisk och identitetsvänster-ideologi?

   http://www.aftonbladet.se/debatt/a/2WzMB/sa-blev-vit-mjolk-en-symbol-for-vit-makt

   SVT, vårt politiskt korrekta public serviceorgan informerade oss för tre år sedan om fyndet av våra skandinaviska förfäder:

   ”Mörk hy och blå ögon. Så såg han ut, La Braña-mannen, förfadern till oss skandinaver. Det visar en kartläggning av arvsmassan hos man som levde i Spanien för 7000 år sedan.”
   Hans DNA visade närmaste släktskap med oss nordeuropeer och skandinaver – däremot inte med spanjorerna, som hade legat närmast till hands. Han tålde t ex laktos i vanlig komjölk och han var samtidigt mörkhyad.

   https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-sag-skandinavernas-forfader-ut?

   Gilla

   • Hovs-svartaste-hallar skriver:

    Svar: Knappast okunskap, snarare ideologi. En ideologi som genomsyrar mediavärlden numera, och emanerar från högskolorna. Googla på ”kritiska [nånting], som i ”kritiska vithetsstudier”. Eller googla på ”hjernevask”, en norsk programserie där PK-vanvettet avslöjas. (SVT vägrar visa den.)

    Gilla

 8. gmiksche skriver:

  Helenas inlägg fick mig osökt att tänka på ett bevingat ord ur Friedrich Schillers drama ‘Wilhelm Tell’: ”In gärend Drachengift hast du die Milch der frommen Denkart mir verwandelt” – I drakens jäsande gift har du för mig förvandlat det fromma tankesättets mjölk”.

  På tyska har ”det fromma tankesättets mjölk” blivit till en ofta brukad synonym för naivt tänkande.

  Det är taget ur Wilhelm Tells monolog när han lurar på fogden Gessler för att hämnas. Dessförinnan hade Gessler tvingat Tell att prickskjuta med sitt armborst på ett äpple som lagts på sonens huvud. Tell lyckades, men att han tvangs att riskera döda sin son födde ett oerhört hat i honom. Det gjorde honom till både mördare och frihetshjälte.

  Som jägare använde Tell sin armborst för jakt. Han hade inte en tanke på att bruka den mot människor. Gesslers oerhörda provokation fick honom att ända sig.

  Jag frågar mig när svenska folket fått nog av provokationerna, i form av komjölk och annat.

  Gillad av 4 personer

 9. Steven Jörsäter skriver:

  Ja, de förnumstiga pekpinnarna från våra allvetande journalister blir för varje dag allt outhärdligare. Och Sverige är dessvärre inte ensamt. Även i stora amerikanska media som New York Times eller i ansedda brittiska The Economist sjunker nivån i ett raskt tempo. Men som vanligt är vi nog värst. Identitetspolitikens vansinne sprider sig som en farsot över Västvärlden. Tillnyktringen kommer att bli mycket, mycket jobbig.

  Gillad av 3 personer

 10. Monica Eliasson skriver:

  Och dessa vid Lunds universitet anställda akademiker förväntar sig att leva på våra skattemedel. Sociologi, inte ens en kvasivetenskap, som ställt till med så mycket elände från marxism till postmodernism.
  Håller verkligen med. Nivån på svensk debatt når knappt upp till dagisnivå. Längtar vid sådana här tillfällen till mitt Andra hemland, Tyskland. Debattnivån där är civiliserad, vuxen och framförallt byggd på förnuftiga argument. Inte på känslor, okunnighet eller på opportunism. Horace Engdahls vid det här laget bevingade ord är ytterst träffande: ”Tyskland är ett Sverige för vuxna.”

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Nå ja, debattnivån ligger väl något högre men debatten är rätt så vinklad även i Tyskland. En gradskillnad, inte mer. Ï sin form är debatten mer civiliserad, det kan jag hålla med om. Och man döljer sina preferenser lite bättre. Det har givetvis att göra med att landet är större och med detta mediefloran samt att skolundervisningen (som ju är olika i varje delstat) har högre nivå. Samt att folk i f d DDR är mer uppmärksamma på indoktrinering uppifrån.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag tror det är storleken. Om vi antar att hög politisk begåvning är fraktalt fördelad kan vi förvänta oss att Tyskland med tio gånger så stor befolkning har tio politiker jämbördiga med vår bäste och en som är tio gånger kraftfullare.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Politisk begåvning behöver inte innebära att den används för något positivt. Den är första hand till för att tillskansa sig politisk makt. I det avseendet har svenska S kommit en bra bit lägre än sina tyska bröder. Medan svenska M halkat efter betydligt. Fast jag undrar om resultatet hade blivit så mycket annorlunda om det hade förhållit sig tvärtom.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Jämför hellre med Schweiz. Som har ett politiskt verktyg som gör att de har tyglar på sina politiker. Kan vi inte arbeta för att se till att vi också får ett sådant verktyg?
    Som det är nu är vi helt utan möjligheten att sätta stopp för vansinnespolitik.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Lättare sagt än gjort. Schweizarna har ett nedärvt försvar mot ”von oben”. Det bygger på deras historia och historiemedvetenhet. De går inte att importera i ett nafs.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Det kan hända att Du har rätt…men någonstans måste en förändring börja. 2018 är i alla fall en öppen dörr mot en eventuell omstart. Fortsätter vi med gammelpartierna så kommer inget positivt att hända….och det fortsätter utför.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Givetvis ska vi göra allt som står i vår makt. Det jag menade är att Schweiz har haft ett helt annat utgångsläge. Utgångsläget var för 800 år sen. Då lyckades man med att skaka av sig det habsburgska fogdestyret och senare utvecklas så småningom till dagens Schweiz. De som gjorde revolt var de s k urkantonerna, en obetydlig del av nuvarande Schweiz. De fick så småningom med sig andra, delvis fredligt, delvis med våld. Men även de som inkorporerats mot sin vilja insåg så småningom att det hamnat i bättre sällskap än om de stannat utanför. Trots att det finns fyra officiella språk. Så vi kan gärna drömma om att Sverige ska bli ett andra Schweiz.
    Vårt utgångsläge är dagens läge. Det är nog bäst att begränsa drömmarna till de första efterkrigsdecenniernas Sverige.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Jag är systemtänkare….min övertygelse är att vi människor vrider oss efter systemet. Alltså kommer inga nya partier att ge oss någon förändring…ej heller några nya människor i de gamla partierna. Eftersom det är SYSTEMEN som är sjuka…så behöver vi byta ut systemen – om vi alls ska ha några förutsättningar att börja bli uppbyggliga istället för destruktiva. Schweiz har haft lång tid på sig säger Du…ja, men det motsatta kan hända när tiden är mogen. När tillräckligt många inte står ut med det gamla längre – då finns förutsättningarna för att vi uppnått den kritiska massan och vips blir det en helomvändning av hela samhället. Jag hoppas på det. 🙂

    Gilla

 11. Anna skriver:

  Det värsta är att en hel del tar denna dumhet för sanning. Jag raljerade över denna artikel inför en yngre akademiker och tösen gick i taket och menade at jag hånade ”viktig och relevant forskning” (sic)! Man tar sig för pannan att forskningspengar (=skattemedel) går till sådant dravel!!

  Gillad av 2 personer

  • Göran skriver:

   Haha! Den dialogen skulle jag velat höra. Viktigt forskning? Hur avgörs det. Du får berätta för din akademiska bekant att det mesta som driver utvecklingen framåt inte allas sker via forskning eller på akademiska institutioner utan på våra arbetsplatser runtom i världen.

   Entreprenörer driver både utveckling och upptäckter före forskarna.

   Gillad av 1 person

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo inte har man respekt för de större dagstidningarna längre. En typisk text i SVD är t ex ”Skarp kritik riktas mot Sveriges behandling av ensamkommande flyktingbarn…”. I dagens SVD visas en bild på 30-40-åringar som sitter på Medborgarplatsen och här kanske gränsen går även för hur MSM bluffar, nu använder man termen ”ensamkommande ungdomar”.

  Man kan nog inte bara skylla detta på brister i kunskaper och yrkesutövning bland journalister, det mesta man gör är nog medvetet, möjligen underskattar man läsarna.

  Gillad av 1 person

 13. Christer Holm skriver:

  Syre ges till det imbecilla om man går i polemik.

  Den som är inne i argumentens och tolkningarnas idioti är på en arena som ej släpper in intelligenta och sunda ord, utan hänger i så fall upp dem direkt som något fientligt, rasistiskt, patriarkalt osv. Allt för att panikartat skuldbelägga, för att inte deras fabricering skall avslöjas och visa sprickor i den egna fasaden. För sak är inte sak utan person, för dem. Och att diskutera sak med någon som blandar ihop sak och person blir lätt meningslöst och alltför energikrävande.

  Gillad av 2 personer

 14. Kenneth Lundgren skriver:

  En gång i tiden fick jag lära mig att maktspelet i de högre sfärerna är som spelet i sandlådan. Det senaste exemplet på detta är det pågående turerna kring haveriet i Transportstyrelsen.

  Sandlådans estradörer kommer att fortsätta så länge sandlådan finns. Men tänk tanken att sandlådan försvinner t.ex. genom en kollaps i ekonomin. Jag menar då en riktig kollaps.
  Då måste vuxenvärlden skapa ordning och efter ett tag bygga en ny låda..

  Gilla

 15. Göran C. skriver:

  Svart o vitt, natt o dag, varför inte fördöma dygnets mer mörka eller ljusa del av dygnet, valfritt vilken. Eller fly till midnattssolens mer ljusa årstid, eller dess raka motsatts. Tokigheterna i världen tycks följa både mentala och spatiala gränser.
  Nu sitter några med fingret på knappen, färdiga att trycka till.
  E = mc² i praktiken. Vilken måltid som blir ens sista är inte så lätt att veta. Kanske blir det rentav ett glas mjölk. Likväl vill människan kalla sig intelligent. Det är inte utan att man skulle vilja vara en liten fågel, och migrera till en något mer sansad värld, där vätskorna följer mer sunda banor.

  Gilla

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Det finns nästan alltid en gemensam nämnare bakom allt.
  Nämligen ett upplevt behov av, eller en önskan om, pengar.
  Människor kan, har det genom tiderna visat sig, förnedra sig hur mycket som helst för pengar.
  I den (mer eller mindre) kristna delen av världen så minns väl de flesta en tjomme som hette Iskariot.
  Det handlar egentligen om att hitta en nisch där det finns pengar att hämta.

  Damerna som arbetar inom porrbranschen – är det någon som tror att de ställer upp för att det är så väldigt kul att visa upp sig? Nja, svaret heter nog pengar.
  Han eller hon bakom kameran då, som också skall ha betalt? Hur kul är det jobbet när man plåtat i princip samma motiv för 3028:de gången? Nja, svaret heter nog pengar.

  De här två krumelurerna som skrivit detta bisarra om mjölken var för mig fullständigt okända ”storheter”, som jag så snart sig göra låter, åter skall förpassa till glömskans värld, har knappast totat ihop sin artikel för att de anser att innehållet är så viktigt.
  Jag tror mera det handlar om att bli ”känd” så att man kan klippa till sig någon donation till annan verksamhet från något dumhuvud som hanterar och spenderar andras pengar.
  Läs skattemedel.
  Vad är då mera gångbart i dag än att vifta med rasism? Det ger ju den tänkte donatorn (den med andras pengar) tillfälle att känna att ändamålet i alla fall är ”gott”.

  Fast det gäller ju att hitta någon som är dum nog att vilja ge verksamheten reklam.
  Det verkar dock vara ganska lätt, av det faktum att döma att till och med något så befängt som mjölkeposet kom i tryck.

  Inom åsiktsbranschen drar man sig inte heller för att använda språket helt felaktigt i avsikt att förleda folk att tro något. Man fixar en fasad som inte har något med innehållet att göra.
  I Stockholm har jag förstått att det ”strejkas” bland afganska asylsökare som fått avslag.
  Strejk är ett sätt att sätta ekonomisk press på en arbetsgivare för att tillgodose de strejkandes krav.
  Vari sitter den ekonomiska pressen i detta fall? Vilken arbetsgivare talar vi om? Vilken form av arbete är det som inte längre blir utfört?

  Det handlar inte om någon strejk.
  Det handlar uteslutande om att få fortsatt försörjning på svenska skattebetalares bekostnad utan motsvarande egen insats.

  Letar man nu riktigt noga så skall det nog sjutton gå att hitta något rasistiskt i det också.

  Gillad av 5 personer

 17. T Bertilsson skriver:

  ”Läsaren får även veta att komjölksdrickande sedan mer än 100 år tillbaka utgjort normen i den västerländska kulturen. Att det även utgjort normen i många afrikanska kulturer nämns dock inte.”

  Och icke blott dessa kulturer, ävenledes i den omfattande indiska kulturen har kon och mjölken en framtädande roll.

  De så kallade ”akademiker”, som står bakom denna infernaliska och imbecilla dumhet är i sanning inga vetenskapsmän utan kvasivetenskapare, förmodligen och anfätta av vänsterläror, på allra lägsta nivå. Det är en stor skam att ifrågavarande lärosäte håller dessa under sina armar.

  Gillad av 3 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Hur ofta tänker man inte på att man verkligen INTE vill vara med och bekosta all tänkbar så kallad forskning via skattsedeln. Jag skulle vilja veta VAD det är som våra skattepengar försörjer i ”forskningens” namn….och ha möjlighet att ifrågasätta nyttoaspekten i det som vi betalar för. Dessa så kallade akademikers arbete torde ju verkligen falla under något som blev bortsorterat….om de inte valde att betala för det själva.

   Gilla

 18. B skriver:

  Jag undrar om inte artikeln om att mjölk skulle vara rasistisk är något man har totat ihop för att raljera. Men man vet aldrig. Många i Sverige idag verkar ha vänt sunt förnuft ryggen.
  Förstasidan i Svenska Dagbladet igår undrar jag också över. En bild visas av strejkande ensamkommande barn. Men bilden visar män som uppenbart inte är barn, eller ens ungdomar. Har tidningen använt den bilden för att indirekt väcka opinion mot det pågående vansinnet med så kallade ensamkommande flyktingbarn? Man publicerar en bild med vuxna arga män som har all tid i världen att sitta på ett torg och strejka, vilket naturligtvis provocerar många som själva måste jobba och aldrig skulle ha tid att sittstrejka och som inte vill försörja dessa kanske till och med medelålders män som kallar sig ensamkommande flyktingbarn? Jag vet inte. Men det går ju inte att låta bli att undra.

  Gilla

 19. Ourgon skriver:

  Jag är vänsterhand och känner mig ständig kränkt, särskilt när jag läser på engelska och latin. Bara latinska ordet för den som är vänster – sinister – är kränkande. Jaha, sinister, så allt som har med vänsterhanden att göra är otrevligt, olycksbådande, ondskefull, lömsk eller illavarslande, klart. Kränkande! Om någonting går som det ska går det ‘right’ men går det fel så finns det de som säger att ‘things took a left turn’, kränkande!

  Kanske jag borde starta ett politisk parti, ‘vänsterpartiet’ låter bra tycker jag. Kan jag få bidrag nu?

  Gilla

 20. . Anders skriver:

  Många som kommenterar här tycks tro att artikeln i Aftonbladet är ett skämt. Så är inte alls fallet. Linné är en s.k. djurrättsaktivist. Läs t.ex. hans artikel i Universitetsläraren av den 26 september 2016. Det är galenskap på riktigt.

  Gillad av 1 person

 21. Anders F skriver:

  Med anledning av Helena Edlunds tankeväckande inlägg om mjölkens påstådda ”symbol för vit makt” vill jag minnas att författaren Mark Twain lär ha sagt att ”det finns idéer som är så korkade att endast en intellektuell kan tro på dem”. Utan att fördjupa mig alltför mycket i den svenska debatten råder det knappast någon tvekan om att Mark Twains uttalande fortfarande äger sin giltighet. Förr eller senare kommer det naturligtvis att ske en allmän tillnyktring. Idéer som saknar en vedertagen historisk och samhällelig förankring överlever knappast.

  Gillad av 1 person

 22. bjornwiklund skriver:

  ”Snälla – låt oss växa upp nu. Det finns verkliga problem att engagera sig i.”

  Det i min vy bisarra är att vi tidigare blev ”vuxna” i princip långt innan vi blev myndiga… inte köpa sprit men göra värnplikt t.ex.

  Sedan har vi ”infantiliserats” för att kunna ”styras” dock både med piska och morot….
  Finns alldeles för många exempel på detta
  hur kan miljoner fullt kapabla individer i offentligheten ”spela på läpparna”?

  Gilla

 23. Johan skriver:

  Jag håller med tidigare inlägg att det säkert handlar om att skapa kaos, att plantera så mycket uppenbart vansinnig och irrelevant smörja som möjligt i informationsflödet för att skapa just kaos och på så sätt få samhället instabilt.
  Jag tror det bästa botemedlet för oss själva och för samhället är att ignorera sådant som uppenbart är på sandlådenivå och som inte tillför det offentliga samtalet något annat än att skapa en infantil diskussionsmiljö och pajkastning. Sakfrågan tänker jag inte kommentera överhuvudtaget.Det förtjänar den inte.

  Gillad av 1 person

 24. johan utan land skriver:

  En gräns är nådd och har passerats för länge sedan. Nämligen gränsen för tidningarnas relevans. Jag rekommenderar alla att så långt möjligt ignorera gammelmedia. Att vänta sig att den tredje statsmakten skall nyktra och bidra positivt är lika utsiktslöst som för den vanlige sextiotalskinesen att vänta sig att Folkets Dagblad skulle fördöma den kulturrevolution som då förödde landet. Nå, till slut tog sig Kina samman och återhämtade sig trots de enorma skador som det fullständigt i onödan åsamkat sig självt. Läget är dessvärre värre i Sverige och övriga Västvärlden idag. Fast vi är fortfarande rikare och kan emigrera om vi vill.

  Det är dock inte frågan om att landet i stort nått någon bottennivå. Utgångsläget var urstarkt och det finns väldigt mycket fallhöjd innan vi slår i marken med en stor smäll. Om x antal år kan vi säkert se tillbaka på 2017 som den gamla goda tiden då pensionerna betalades ut, strömavbrotten fåtaliga och en del polisstationer och vårdcentraler fortfarande var bemannade.

  Gillad av 2 personer

 25. Mikael Steinwall skriver:

  Säga vad man vill, dagens Sverige är…eh…underhållande. Ett axplock ur verkligheten: Samkönade trafikljus (under Pridefestivalen), Tafsa inte – armband, asylskeppet Ocean Gala, chartrade flygplan hämtar kvotflyktingar, tjejfestival, bostadsrätter till nyanlända, vakttorn på Reggaefestival i Uppsala.
  Och män som fått avslag tre gånger tillåts demonstrera i en månad på offentlig plats i Stockholm!

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Stor komik var det också när, i ”flyktingkrisens” efterdyningar, vi fick se rubriken:

   Volontärer lämnar Malmö C
   MALMÖ Från och med onsdagskvällen drar nätverket ”Allt åt alla Malmö” kraftigt ner sina frivilliginsatser åt flyktingarna som kommer till Malmö central.
   – Våra resurser är slut, både vad gäller aktivister och ekonomiskt, säger talespersonen Kalle Jonzon.
   —————–
   ”Socialistiska regeringar brukar orsaka en ekonomisk röra. De får alltid slut på andras pengar. Det är karakteristiskt för dem.”
   Margaret Thatcher i en TV-intervju för Thames TV This Week, 5 februari 1976

   Gilla

 26. Hawwa skriver:

  Man är mållös, och undrar om detta vurmande för nonsens är något slags egendomlig konsekvens av vårt sekulariserade samhälle (som jag är en stark anhängare av). Det verkar finnas en sugande längtan efter fenomen som inte låter förklaras rationellt. Inte för att sådana saknas (tid, rum, liv) men mer vardagsnära fenomen tenderar att uppmärksammas och förlänas kvalitéer utöver det rimliga/uppenbara. Ett av dessa mysterier som inte låter sig förklaras rationellt är hur finansieringen av de ovan nämnda studierna (”kritiska djurstudier”) försvaras.

  Gilla

 27. Olle Reimers skriver:

  ”Intellektuella” får sin försörjning av att driva galna idéer. Ju galnare desto bättre; vilket ovanstående debatt visar. John Deholm blev avskedad från Google för att han publicerade fakta som han hittat via Google. Peoblemet med honom var att inte var ”intellektuell”. Han var naturvetare. I den världen försöker man jobba med fakta och logik. Det funkar inte i politiken eftersom poltisk makt bygger på ”intellektuellas” idéer om hur man behhärskar massorna. Detta förstod inte John Deholm.

  En diskussion mellan ”naturvetare” och ”intellektuella” är således från början dömd att misslyckas- Den förra har sanningen som mål. Den andra lögnen.

  Gilla

 28. Hawwa skriver:

  Jag tycker att det stundtals kan vara få kläm på språkbruket på den siten. När ord används på ett annat sätt än de gör ”i verkligheten” fördunklas budskap och mening. Vad är nyktra röster som t ex Katarina Barrling, Lars Trädgårdh och Nathan Shachar om inte intellektuella? Daniel Kahneman som roade oss med boken ”Tänka snabbt och långsamt” för några år sedan, är han inte intellektuell?
  Det är svårt att få till en meningsfull diskussion om alla har sin egen idé om ords betydelse.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   De personer du hänvisar till är en minoritet bland de som anser sig vara och utifrån sin utbildning och sysselsättning kan klassas som intellektuella. Den gemensamma nämnaren för de intellektuella som gör sig hörda i PK media eller snarare tillåts göra sig hörda i dessa media motsvarar gott och väl den negativa beskrivningen av dagens intellektuella som ex vis Olle Reimers ger. Ingen regel utan undantag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.