Gästskribent Eva Almin: Mellan lek och allvar

I en tid när Sverige är utsatt för många prövningar i samband med den svårhanterade verklighet vi står inför, kunde man förvänta sig att politiker och beslutsfattare i stat och kommun skulle känna att ett mått av allvar vore påkallat. I stället visar det sig att det kan ge upphov till otippade reaktioner.  

Värmdö kommun överraskar med att ge en 16-åring jobb som ”kultur- och fritidschef”. 16-åriga Frida skall coacha sina betydligt äldre medarbetare.

Hur ska vi förstå detta? Är det ett tecken på nivån på kraven inom kultur- och fritidssektorn?

Jag har svårt att se något annat område där man låter en 16-åring axla ett sådant ansvar, såvida det inte handlar om ett experiment, men så presenteras det inte i TV-inslaget där Frida och några medarbetare intervjuades.

Värmdö kommuns annons för uppdraget vände sig till ungdomar emellan 15 och 17 år. Jag betvivlar inte för ett ögonblick att Frida är en mycket begåvad 16-åring, men hur duktig hon än är kan hon näppeligen ha de kvalifikationer man kan förvänta sig av en ”kultur- och fritidschef”, vare sig teoretiskt eller praktiskt. Det torde vara uppenbart.

Så vad handlar detta om? Vad är syftet med att rekrytera en 16-åring som ”kultur- och fritidschef i Värmdö kommun”, även om det endast gäller två veckor? Varför väljer vi att abdikera ifrån vår myndighet, för att låta en omyndig person företräda oss – orkar vi inte bära vår roll som vuxna medborgare?

Tanken att detta är ”bara på låtsas” infinner sig, och om det, Gud förbjude, skulle vara så – varför väljer man att agera så? Om det är ett ”låtsas-jobb” – vem är det man lurar?

Samtidigt som Sverige står inför ”stora utmaningar” på många områden (integration, våld i problemområden, akut brist på resurser för att hantera kriminalitet) finns tendenser att bejaka ett slags låsas-tillvaro, odlandet av en liten plattform dit besvärliga krav inte når. En lekplats.

Är det ett uttryck för att hålla allvaret stången? Vi verkar värja oss mot allvaret, eller kanske är vi helt enkelt ovana, och vet inte hur vi skall hantera eller angripa det? Kanske skulle vi börja öva på det.

Eva Almin är en heltidsarbetande medborgare på upploppet av sin karriär. Hon har haft olika ”roller” inom IT, system-utvecklare, -arkitekt, -analytiker på olika företag och myndigheter. Vid 56 års ålder blev Eva ”outsourcad” och under två års tid gjorde hon intressanta erfarenheter som arbetssökande i övre medelåldern, administratör i en välgörenhetsorganisation och ”medpratare” i SFI-undervisning. Dessa erfarenheter har gjort stort intryck och Eva har sett skäl att ompröva delar av sitt invanda förhållningssätt.       

22 reaktioner på ”Gästskribent Eva Almin: Mellan lek och allvar

 1. MartinA skriver:

  Att bli mamma är ett betydligt större ansvar. Och det har sextonåriga Frida förfinade instinkter för att klara av. Bättre än någon byrådirektör kan prestera oavsett vilken stab av byråkrater den tilldelas.

  Liked by 1 person

 2. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det låter som en skröna men verkar ha hänt. Om inte annat så visar väl detta bredden i den politiska galenskapen, det är inte bara vänstersvängen som tappat fotfästet, högersvängen är inte dålig den heller. Kanske är det så att åldersnojan är mer utbredd på den borgerliga sidan, det räcker med att titta på de omogna partiledare som finns på den kanten i dagsläget, ingen nämnd och ingen glömd.

  Liked by 2 people

 3. rudmark skriver:

  Vi kan gissa ålder på Statsministern…..(även om det påstås att han fyllde 60 häromdagen,men det cirkulerar ju så många felaktiga åldersuppgifter i Sverige nuförtiden)

  Liked by 2 people

 4. B skriver:

  Det låter ju inte klokt. Vet inte om detta är satir eller sanning, men om det är satir hade det kunnat vara sanning. Det handlar väl om att få ut gubbväldet och visa upp härliga, ungdomar som ”brinner” för något. Å, vad jag längtar till den dagen då samhällsansvar och erfarenhet blir dygder i politiken istället för som nu unga, entusiastiska skal.

  Liked by 4 people

 5. LORENTZ BRYDOLF skriver:

  Osar mp-idé lång väg. Var det inte dom som ville slopa rösträttsåldern så att även nyfödda kunde vara med och påverka politiken?

  Gilla

 6. Jan Ahlström skriver:

  Lekskola och slöseri med skattepengar då jag antar att sextonåringen får lön.
  Vore intressant att få veta vad kommunen betalar för dessa 14 dgr.

  Liked by 2 people

 7. Lasse W skriver:

  Man vill positivitetssignalera och skapa kredd åt kommunen. Unga kvinnor är supermediala. De är projiceringsytor för alla goda egenskaper. Ung, kvinna och invandrare är det allra mest mediala. Sverige har råd att leka. I alla fall ett tag till innan det blir allvar på allvar.

  Liked by 2 people

 8. Rikard skriver:

  Hej.

  Förr var det sämre.
  Gamla människor är från förr.
  Gamla människor är därför sämre.

  Frågor på det?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 3 people

 9. Annika Johansson skriver:

  Inom etologi finns något som kallas för överslagshandling.
  Om två eller flera instinkthandlingar aktiveras samtidigt, kan de uppstå konflikter. Och det kan leda till att en annan, helt oväsentlig handling, istället uppträder. Det jagade djuret sätter sig plötsligt ned och börjar klia sig bakom öra. Eller någon annan, för sammanhanget, helt ovidkommande handling.

  Överslagshandling finns även inom den mänskliga psykologin. Den syftar då mer på en slags psykologisk försvarsmekanism, som omdirigerar känslomässigt starka upplevelser i en annan, och mer ofarlig riktning. Som en befriande känslomässig avlastning.

  Man kan vid en stark sorgehögtid plötsligt känna en obetvinglig lust att skratta. En helt tabubelagd företeelse vid exempelvis en känslosam begravning.

  Det finns bilder på YouTube där någon som står i begrepp att gifta sig, inför prästen i kyrkan, plötsligt bryter ut i våldsamma skrattsalvor, som inte går att stoppa. En form av missriktat skydd för en stark känsloupplevelse.

  I vad mån ett helt samhälle kan drabbas av överslagshandling, som en försvarsmekanism, undandrar sig helt min bedömning. Men historien från Värmdö kommun tycks ändå peka i den riktningen.

  Vi får hoppas att fenomenet Värmdö inte sprider sig vidare till Riksdag och Regering, i så fall är vi illa ute…, antar jag. För det kan innebära att Stefan Löven plötsligt blivit utbytt mot en ensamkommande från något land långt bort. Och kanske övriga ansvariga också.

  Numera måste man allt oftare nypa sig själv i armen. Lever vi i en bananrepublik eller inte? Eller är det bara samhällets allt större konvulsioner som leder in oss i allt fler missriktade överslagshandlingar?

  Liked by 1 person

 10. RD skriver:

  Sverige är en kuliss-stat. En statsbildning existerar i folks huvuden och via lag och ordning. Vi ursprungs-svenskar och assimilerade invandrare klamrar oss fast vid den bild vi har av staten Sverige, den bilden finns inte längre kvar. Jag gissar att 25% av dom som BOR i Sverige inte kallar detta ”hemma” – hemma är någonstans långt bort, i en annan stat. Sverige är ett ”land” där allt fler bor men allt färre kallar hemma.

  ser absolut inget hopp för denna så kallade stat. Ingen gräns, inget folk, ingen kultur, ingen lag och ordning samt absolut noll territoriell integritet. Ingen vet vilka som befinner sig på territoriet, vilka som kommer och går, och stora delar av det är förlorat ur juridisk synvinkel. 55 så kallade NoGoZoner vilka växer i både storlek och antal enligt en exponentiell kurva. INGEN har kontroll och INGEN kan återta kontrollen med inget mindre är stora svårigheter och våld, troligen inte alls. Det blir som favelorna i t.ex Brasilien, förlorade områden vilka göder terror och kriminalitet. Ingen normal går in där, resterande del av landet delas upp i olika skyddade zoner för dom rika, vilka vaktas av privata soldater. Inget konstigt, så kommer det bli. Sverige fragmenteras och går under.

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.