Gästskribent Petter Månsby: Gränskontrollerna som försvann

Tiden går fort. I höst är det redan två år sedan Sveriges säregna migrationspolitik fick se sig besegrad av en mer svårflörtad verklighet. Efter återupprättade gränskontroller i Europa och migrationsavtalet med Turkiet har vi gått från 10 000 asylsökare i veckan under november 2015 till dagens nivå på cirka 500 i veckan. Huruvida det var den svenska regeringens åtstramning eller Europas samlade åtgärder som hade störst inverkan är svårt att uttala sig om.

Både i Sverige och på europeisk nivå är attityden till den irreguljära migrationen en annan än vad den var för bara något år sedan. Merkels ”Wir schaffen das” har bytts ut mot en betydligt mer skeptisk inställning. I den mediala beskrivningen av denna rätt abrupta förändring så återkommer flera teman och formuleringar, gång på gång. Europa ”stänger gränsen”, ”Fort Europa” och liknande uttryck ger sken av en kontinent som isolerar sig från omvärlden.

Lika överens som Angela Merkel och Stefan Löfven var om att inte införa restriktioner tidigare är man nu om att vi inte ska tillbaka till det kaos som präglade 2015. Nyligen skickade Österrikes regering militär till gränsen mot Italien för att säkerställa att den ökande mängden migranter som når Italien via Libyen inte tar sig vidare norrut.

Med buller och bång tillkännager politikerna att de minsann tar folkets ”oro” på allvar. Kontroll är ordet för dagen. Läser man en tidning eller tittar på nyheterna är det lätt att få intrycket att Europa är igenbommat. För är det inte vad man syftar på när man pratar om ”stängda gränser”? Att enbart de med vistelserätt släpps in i landet, övriga får vända i dörren. Under juni månad har jag befunnit mig på resande fot genom Europa. Med bil har jag passerat gränsövergångar i fem europeiska länder. Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland och Italien. Inte vid ett enda tillfälle passerade vi igenom någon gräns- eller ID-kontroll under semestern. Varken på dit- eller hemvägen. Vid en gränsövergång mellan Tyskland och Österrike såg vi något som liknade en passkontroll men det räckte att ta en annan avfart för att passera gränsen utan bekymmer.

Den enda gång som någon krävde att vi uppvisade våra pass var på hotellet och då för att personalen skulle kunna anmäla till polisen om gästerna fick för sig att strunta i att betala. Om turister kan ta sig från land till land utan att se skymten av kontroller eller poliser vid gränsen, hur svårt kan det antas vara för de människosmugglare som faktiskt anstränger sig för att undgå upptäckt? Måhända var kontrollerna mer frekventa när migrationsströmmarna var större. Kanske har de rentav trappats ned i smyg. Bara själva bilden av Europa som stängt kan ha en avskräckande effekt för dem som funderar på att ta sig in illegalt, men det är knappast en rättvisande bild av läget i praktiken.

Insikten om att verkligheten och medias beskrivning av densamma inte alltid stämmer överens var inte ny för min del. Frågan är när samma insikt når alla dem som bara går och väntar på att kunna ta sig hit. Vad händer då?

Petter Månsby är nationalekonom, utbildad vid Ekonomihögskolan i Lund och Handelshögskolan i Göteborg. Frilansare och spökskrivare för borgerliga politiker.

22 reaktioner på ”Gästskribent Petter Månsby: Gränskontrollerna som försvann

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är nog bara en tidsfråga om det inte redan pågår. Svenska myndigheter saknar resurser och flera saknar dessutom viljan att göra något för att stävja de illegala migrantströmmarna. Om en ändring skall till måste detta ske på EU-nivå.

  Gillad av 1 person

 2. Moab skriver:

  Jag kör över bron dagligen. Kontrollerna har varit borta sedan länge och utfördes endast en kort tid av poliser, sedan prao-elever, ofta invandrare. Det är så klart en skandal men läggs endast på en hög av skandaler, läser att det INTE ansågs vara diskriminering att sätta muslimska skoltjejer längst bak i bussen, separerade från killarna. Hur är det möjligt, och hur är det möjligt att skriva en så usel ledare som den Alice T presterade idag i GP om beslutet av DO? Hennes slutkläm är en absolut självklarhet, men varför inte angripa DO? Vem har tagit beslutet, vem är ansvarig för DO?

  Jag glider off-topic lite men min poäng är att man har vant sig vid det vansinne som nu är ”Sverige” och en tanke slog mig, jag har informerat mig om migration och islam, betraktar historien nyktert, läst om islam, läst exempelvis ”Clash of civilisations” och ”Exodus” osv, och känner mig trygg i min åsikt att denna migration vi nu har aldrig kommer att fungera och inte med någon god måttstock är önskvärd. Min tanke var då, var är den intellektuella ryggraden på pk? Var är litteraturen som söker föra i bevis att den gränslösa multikulturella utopin kan fungera? Är önskvärd? Hela det officiella samhället baserar sig på doktriner som jag aldrig sett koherent nedtecknade, annat än som dess råingredienser marxism och postmodernism, förvisso värdiga motståndare men nästan ingen av de som nu styr oss har läst något av detta, inte har Fridolin eller Ullenhag läst Derrida? Vad har de läst? Det är viktigt att känna sin motståndare men är det möjligt? Finns det något nedtecknat? Vem är pk-ismens fader?

  Kanske är det så illa, så slugt, att det inte finns något centralt argument, det bygger till 100% på diffus indoktrinering, kanske är det just detta som är det nya, som gör det så svårt att utöva religionskritik denna gång, alla vet vad man skall tycka och tro, men det finns ingen bibel eller koran att dissikera? Om det är så, så är Jordan Peterson och Sveriges svar på honom, Inger Engkvist och möjligen Dick Harryson rätt ute, det gäller att attackera och lägga ner stora delar av utbildning inom humaniora, samhällsvetenskaper och pedagogik och återupprätta endast det som bygger på tankegångar som kan falsifieras. Förslag: knyt Inger och Dick till DGS.

  Gillad av 6 personer

  • Monica Eliasson skriver:

   Instämmer. Inger Enkist och Dick Harrison är giganter inom bildning och utbildning. Framförallt har de avslöjat vårt lands utbildningsbluff, som långsamt eroderar utveckling och välstånd..

   Gilla

  • Gert B. skriver:

   Karl-Olov Arnstberg har svaren på dina frågor i sin relativt färska bok med namnet ”PK-samhället”. Värdegrunden är PK-folkets trosbekännelse! Kättare tolereras ej! K-O skriver lättsamt och intressant, men man måste ändå vara skärpt vid läsningen av hans bok. Här bjuder jag på ett härligt citat från boken. ”Visst, jag förstår att en del är dumma på låtsas men det går inte att komma ifrån att många är stockdumma alldeles på riktigt. Vi bör därför skilja mellan hycklad och ärlig dumhet. Se till exempel på vår statsminister Stefan Löfven. Där är det svårt att tro något annat än att det handlar om ärlig dumhet.
   Politisk korrekthet är ingen svensk uppfinning utan är den ideologi som gäller i stora delar av västvärlden. Möjligen kan man säga att Sverige, med sin något löjeväckande politikerambition att utgöra en moralisk stormakt, ligger i framkant.”

   Gillad av 2 personer

   • Moab skriver:

    Nja men värdegrunden är ju bara ett ord, vad är tankarna bakom, och finns det något skrivet som testar hur väl pk-ism håller som samhällskonsrruktion. Kritik börjar det finnas gott om men var finns det kloka försvaret?

    Gilla

   • Gert B. skriver:

    Nja MOAB! PK-ismen går ej att försvara. Det finns inget klokt i den. De ”tar ju inte debatten” eftersom risken är överhängande att den debatten förloras. PK-ismen är, som du också är på det klara med, den direkta motsatsen till sunt förnuft och även motsatsen till äkta godhet.
    Karl-Olov Arnstberg reder ut allt om PK-ismen i sin mycket läsvärda bok med titeln ”PK-samhället”. LÄS!

    Gilla

  • LIX skriver:

   Den här videon ska folk titta på för att lära sig något om Muslimernas framfart, och jämföra den med Korstågens sporadiska vinster…. Pedagogisk!

   Gilla

 3. Lilla fröken PK skriver:

  ”Den stängda gränsen” innebär fortfarande en immigration av ca 25 – 30.000 s.k. nyanlända till Sverige. Om den ”volym” av anhöriga, som väntas komma i spåren av toppnoteringen 2015, talas det tyst om, och att något försörjningskrav kommer att ställas på de härvarande, tror jag inte blir aktuellt. Asylrätt har blivit till rätt att bosätta sig och få del av andras tillgångar och rättigheter utan motprestation. Ofattbart att man med öppna ögon likt Titanic går mot isberget. ”Vi går till botten där vi står, men flaggan, den går i topp!”

  Gillad av 5 personer

  • Janne skriver:

   Det är superlätt att ta sig in i Europa och senare vidare till andra EU länder. Att ta flyget mellan länderna är möjligt för vem som helst under vilket namn som helst utan några ID kontroller.
   Jag förstår inte varför media inte heller avslöjar dessa lögner om ”EUs lägsta nvå” när det gäller invandringen. Det är inte sant, Sverige tar emot många fler per capita än de fleta länderna i EU.
   Det är lätt för medborgare i länder utanför EU att få EU visum. De ställs ut av alla konsulat och ambassader och gäller inte bara det egna landet utan hela Schengen plus lite till.
   Visum gäller för flera år och är multipla.

   Gilla

 4. Elof H skriver:

  500 i veckan är extremt mycket. Bara för att det är mindre än tidigare så innebär det inte att det är lite. Säger det igen, 500 i veckan är absurt mycket för ett så litet land som Sverige. Som det ser ut nu så borde siffran vara noll i årtionden framöver. I ett normalläge så skulle Sveriges assimilationskapacitet ligga på runt 3000 flyktingar per år. Det är denna skeva uppfattning om vad som är realistiska tal som gör att debatten i Sverige är helt urspårad.

  Gillad av 5 personer

 5. uppstigersolen skriver:

  ”Hjälporganisationerna” har sina båtar strax utanför Libyens kust. De kommunicerar med människosmugglarna så de kan skicka ut sina rangliga gummibåtar proppfulla med unga afrikanska män. Så nu kommer minst 10 000 i veckan den vägen till Europa. Snart är de här till batikhäxornas förtjusning.

  Gillad av 4 personer

  • Anna skriver:

   Ja,skäms nu att man givit bidrag till läkare utan gränser när man ser att de fsktiskt bidrar till döden på Medelhavet o många brustna drömmar!!! Så nu är det stopp från min bidragskran!

   Gilla

 6. Heraldikern skriver:

  Kan bara säga att det nog aldrig varit helt stopp vid den Svenska gränsen i varken Malmö eller Hälsingborg! Det som har talats mycket om, och med starka namn kallats för ”Gränskontroll” och som skulle garantera att det inte blev ett fritt flöde, har aldrig varit annat än stickprover! Där har Ygeman stått i TV och ljugit folk rakt upp i ansiktet om säkra gränser med strikta kontroller. Bara medvetna lögner!

  Gillad av 4 personer

  • Janne skriver:

   Exakt så. För övrigt är landgränsen mot Danmark inte den enda svenska gränsen.
   Det har alltid gått att komma in i Sverige från andra EU länder med vanligt flyg utan ID kontroller

   Gilla

 7. Lars Åhlin skriver:

  De senaste årens utveckling har gett flera lärdomar, tycker jag:
  1. ”Failed states”, med inbördeskrig som extrem, är en viktig förklaring till migration. Kostnaden för att låta en område befinna sig i ett laglöst tillstånd är så stor att mer stabila statsbildningar (gärna Ryssland, Kina, m fl vid sidan om Väst) snabbt och kraftfullt bör intervenera får att återställa ordning. Varför inte väcka till liv metoden att tilldela en välfungerande stat mandatet att styra ett område under FN:s övervakning?
  2. De migranter som i år försöker ta sig från Libyen till Italien är i väldigt liten utsträckning flyktingar enligt FN:s konventioner. Inte heller har särskilt många skyddsbehov enligt EU:s skyddsgrundsdirektiv eller Sveriges UL. Det handlar uppenbarligen om en kombination där ekonomisk misär i ursprungsområdet tillsammans med möjligheter att leva ett trots allt bättre liv på marginalen någonstans i Europa.

  Inget samhälle kan överleva och utvecklas om inte man har kontroll över vem och hur många som flyttar in i området. De regelverk vi har kring vem som skall beviljas asyl är skrivna för den tid de skapades, dvs åren närmast efter 2:a världskriget. De är utformade utifrån erfarenheterna av de skamliga begränsningar som infördes i nästan hela Europa på 30-talet i rätten för judar och andra att immigrera, och utifrån situationen efter världskriget, med omfattande flykt från sovjetiskt styrda områden, dock av personer med etnicitet och kultur som i hög grad liknar eller är identisk med mottagarländernas. Idag, när bara en liten del av de asylsökande kan eller vill verifiera ens sin egen identitet, än mindre de asylskäl man åberopar, är lagstiftningen omöjlig att tillämpa på ett rimligt sätt.

  Det har i år kommit ut en bok som behandlar allt detta på ett mycket klargörande sätt. Det är ”Refuge”, skriven av Alexander Betts & Paul Collier (han med Exodus). Kostar 209 kr på Bokus. De har fått ett visst gehör från världsledare för sina reformförslag, men spridningen av deras idéer har tappat momentum, verkar det som. Läs den!

  Gillad av 3 personer

 8. Hortensia skriver:

  Tack, Petter Månsby, för en skrämmande ögonvittnesskildring av det gränslösa vansinnet med, bokstavligen, ”fri rörlighet” mellan Europas – av invasiv, utomeuropeisk massmigration – söndervittrande stater…

  …men som vanligt ska lilla landet Sverige, som storslagen nettobidragsgivare, vara allra bäst i strykklassen på att ”ta ansvar” för precis alla idiotiska nackdelar med det förbannade EU-medlemskapet:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/flyktingar-flygs-direkt-till-norrbotten

  Gillad av 1 person

 9. Mats Lindberg skriver:

  Italien blir nu mer och mer lämnade ensamma med migrantkrisen. Ungerns premiärminister har uppmanat Italien att stänga alla hamnar för alla räddningsbåtar och att inte ”släppa ut” några migranter till andra länder, annars stänger man sina gränser. Österrike har ju redan hotat med soldater vid gränsen mot Italien (http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Migranti-Orban-a-Gentiloni-Italia-chiuda-i-suoi-porti-0a7dacb4-9c91-4c6d-8538-d9d139c2ddd5.html) . Frankrike och Spanien tittar rodnande bort och låtsas att det ska lösa sig utan smärtsamma beslut. Hur ska italienarna klara hela inflödet själva när de dessutom motarbetas av organisationer med helt annan agenda? Det finns alltför många som inte vill ha någon lösning på detta.

  Gilla

 10. Tom Dahl skriver:

  Åkte bil Italien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Danmark till Sverige för två veckor sedan.
  Inte en enda kontroll överhuvudtaget någonstans. Inte konstigt det väller in folk i vårt land.

  Förmodligen vinner globalisterna och det verkar vara godnatt med ett av världens finaste och tryggaste länder. Jag skäms över vad vår generation ställt till med. Våra förfäder som byggde detta land med blod, svett och tårar måste rotera i sina gravar. Fy f-n vad tragiskt

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.