Katastrofer i svensk historia

Patrik Engellau

Nu ska jag för det första förklara vad man kan lära av historien, för det andra förmoda att vi inte tänker göra det (det vill säga lära av historien) och för det tredje tala vad vi här och nu antagligen borde göra om vi hade lärt oss något av historien.

Under de senaste fem-, sexhundra åren har Sverige egentligen bara haft en omvälvande katastrof om man med det menar ett avgörande nederlag som fick nationen att förlora fotfästet i tillvaron och dess ledarskap att falla pladask, som tillintetgjorde en hel ekonomi och de flesta gamla institutioner och som fick ett helt nytt samhälle att gradvis började forma sig. Jag talar förstås om det karolinska enväldets fall med Karl XIIs död i Norge år 1718.

Det karolinska enväldet var en nästan fyrtioårig period i svensk historia som på ett nästan hisnande sätt påminner om vår tids politikervälde om man därmed avser den period som började för omkring hundra år sedan med rösträttens införande, som dominerats av socialdemokratin till den grad att de övriga partierna blivit ett slags bleka kopior och som nu verkar sjunga på sin sista senila vers. Det karolinska enväldet framträder som ett slags världsandens förlaga eller skiss till det politikervälde som anden efter tvåhundra års funderande iscensatte i Sverige.

Enväldet började med Karl XI och hans reduktioner av adelns markinnehav. Så byggde han den karolinska armén. Armén bestod till stor del av soldater som fått adelsjord att bruka. Det fanns därför ett slags jämlikhetsanda över karolinerarmén, en känsla av att man stod på det godas och rättvisas sida.

Det tidiga 1900-talets socialdemokraterna hade som affärsidé att ta från den föregående epokens rika människor – kapitalisterna och de stora jordägarna – och omfördela till vanligt folk och åtnjöt motsvarande aktning och stöd. Men politikerväldet använde förstås inte sina resurser till att bygga en krigsmakt utan en modern motsvarighet, nämligen en välfärdsapparat.

Karl XII var en stram och jämlik kung som inte höll sig med frillor och annan lyx som hans samtida kollegor från andra länder utan stred i leran med sina soldater. Han blev sin krigsapparats ledare men också dess fånge. Armén behövde kriget att överleva. Kriget gav skäl för de skatter uppå de svenska bönderna som armén levde av. Kriget gav också möjligheter att plundra i andra länder. Armén behövde sin entusiastiske kung och härförare för att kunna fortsätta att göra det enda den kunde göra, nämligen kriga.

Det gick inte att få stopp på kriget och utsugningen av bönderna och Sveriges tilltagande förfall annat än genom att kungen dog och armén led ett totalt nederlag.

Det karolinska enväldets kungar motsvaras av politikerväldet. Enväldets yppersta stolthet – karolinerarmén – motsvaras av vår tids välfärdsindustriella komplex, monumentet över den humanitära stormakten Sverige.

Om vi lärde oss något av historien så skulle vi inse att politikerväldet och det välfärdsindustriella komplexet sannolikt aldrig kommer att lägga av. Vår tids makthavare kommer inte att ge sig förrän de drivit Sverige i fördärvet.

Men jag tror inte vi lär oss. Vi tror att politiken lagts om 180 grader efter debaclet 2015 – ett slags Poltava, kanske -, vi inbillar oss att Sveriges gränser stängts för fortsatt asylimmigration, vi föreställer oss att bara Dan Eliasson får sparken så börjar Sverige vända, vi hoppas att valet 2018 ska medföra en återgång till någon sorts sunt förnuft. Hellre än att lära av historien så föredrar vi att önsketänka.

Jag hoppas såklart att jag har fel, men jag tror att Sveriges enda chans att ta sig ur dagens röra är ett radikalt vaktombyte på kommandobryggan. En helt annan typ av människor med erfarenhet från det verkliga, icke skattefinansierade, livet och med normala, rättskaffens medelklassiga gråsossevärderingar behöver ta över.

I praktiken betyder det att PK-ismen måste bekämpas och nedgöras. Sverige behöver mental förnyelse. Det är därför jag jobbar med den här bloggen.

72 reaktioner på ”Katastrofer i svensk historia

 1. Bo Svensson skriver:

  Var skulle man hitta dom? – Min tanke är att slopa kommandobrygga.

  Den behövs ett tag framöver men med uppgiften att avveckla behovet av central styrning genom att decentralisera makten till de verksamma.

  Makten över skattemedlens fördelning på angelägna skattefinansierade ändamål skall vara den individuelle skattebetalarens.

  Makten över kreditgivningen skall vara deras som sparar och investerar.

  Makten över lönebildningen skall vara de individuella löntagarnas och arbetsgivarnas.

  Den centrala makten över opinionsbildningen skall saboteras med de medel som krävs. – Det kanske räcker med att slopa presstödet och gör det inte det, får man leta efter andra medel.

  Gillad av 2 people

  • 77711n skriver:

   Framför allt skapa kontrollsystem som att införa tjänstemannaansvar, arbetslivserfarenhet och kompetens hos ministrar, inga politiskt tillsatta tjänstemän, tillsätta en Författningsdomstol, avskaffa en flera förmåner för riksdagspolitiker t ex semestrar, avgångar o förbud mot att inom en tre-fyra årsperiod ingå i näringslivets som något slags coacher o informatörer, se till att folket kan påverka vilka som blir valda av kanditaturerna på valsedlarna genom strykningar eller kryss – är några förslag som snarast borde införas

   Gilla

 2. Bjarne Däcker skriver:

  Var inte förlusten av Finland ett större trauma? Det lever vi fortfarande med fastän PK-isterna vill klippa banden med finlandssvenskarna och påstår att vi har närmare frändskap med ”IS-svenskar”.

  Gillad av 3 people

 3. Magnus Ström skriver:

  Har precis samma åsikt som Patrik. Det behövs en total omläggning. Men jag tror inte det kommer ske. Vi kommer behöva komma riktigt långt ner i fördärvet innan det sker. Och långt ner kommer vi hamna, förr eller senare.

  Gillad av 4 people

  • Olle Reimers skriver:

   Kombinationen av självvalda politiker med full kontroll över statskassan och en av dem helt beroende politisk ämbetsmannakår har skapat ett hermetiskt tillslutet system som bara kan förändras genom att det bryts upp från grunden. Patrik har helt rätt!

   Gillad av 1 person

 4. Gunnar P. skriver:

  Oavsett om man håller med eller inte, så behöver åsiktsjordar plöjas, vändas och harvas, och denna bloggs plog har ovanligt vassa eggar och välformade djupa vändblad. Något man saknar inom mainstream media. Ofta försöker de inte ens sätta plogen i marken, än mindre börja plöja.

  Denna bloggs särart ökar dess relativa värde, tusentals människor läser den. Och de har många vänner. Och vardagssamtal behöver även de fyllas på med ett mer nytt innehåll. För många har tröttnat på att lydigt traska fram i en monoton och anorektisk åsiktskorridor. De vill se nya fåror, om än inte så raka.

  Uttrycket gräv där du står var populärt för några decennier sedan. Plöj var du går, kanske istället kan bli till den mer moderna varianten. Och Patrik fattar själv dagligen ett fast grepp om ploghandtagen. För att sedan så frön i mångas själar. Patrik – en idog ardenner och beundransvärd plöjare och Såningsman.

  Gillad av 6 people

 5. Eva Danielsson skriver:

  Jag håller med om din syn på läget, Patrik. Tyvärr, eftersom det gör mig vettskrämd. Tack för ditt idoga och modiga arbete med den här bloggen.

  Hur ska vi få till det nödvändiga vaktombytet?
  Själv har jag för första gången i mitt liv ändå gått med i ett politiskt parti, det nystartade Medborgerlig samling. Men det kan ju vara att kasta bort sin röst, eftersom chanserna att nå över fyraprocentspärren kan te sig ouppnåeligt. Så vad ska man rösta på i nästa val?

  Hur ska vi kunna stoppa islamiseringen? Det absolut största hotet mot vårt fria liv i modern tid.

  Det finns det ju konkreta saker att göra direkt om vi hade politiker med insikt, mod och handlingskraft. Totalt invandringsstopp omedelbart ( förutom noggrant utvald arbetskraftsinvandring), slopande av alla sorts bidrag till religiösa föreningar, studieförbund o d, stänga alla religiösa friförskolor och friskolor, neka bygglov till moske’er, förbjuda utländsk finansiering av moske’ verksamhet, kräva svenska som språk i moske’verksamhet och ha oberoende deltagare/observatörer på deras möten och föredrag, självklart lagföra alla med något sorts samröre med IS fast helst hindra ett återvändande, avkräva inte bara kunskaper i svenska och om Sverige utan också påskrift om lojalitet med det svenska samhället för att kvala in för ett medborgarskap förutom egenförsörjning, full tillgång till välfärden först vid medborgarskap m m. Slopa barnbidraget och införa skatteavdrag för småbarnsföräldrar i stället.
  Med en starkt utökad och kompetent poliskår, (med ny chef ändå), som backas upp av oss alla i sitt svåra uppdrag att mota gängen i förorterna, lagföra all sorts brottslighet och lagföra även barnets båda föräldrar när brottslingen är omyndig och med utvisning som en av påföljderna. Genomföra faktiska avvisningar av dem som redan befinner sig illegalt i landet. Stoppa kommuner, som Malmö, som tar skattemedel till att sörja för illegala och sedan får fem miljarder per år i utjämningsbidrag från alla andra kommuner…..

  Förlåt, här blev det en lång osorterad lista och påhittiga människor har säkert många fler ide’er, men
  vi kan inte låta islam vinna. Islam är en odemokratisk, människofientlig politisk ideologi i religiös förklädnad.
  Vi måste inse att islam är att likna vid nazism fast att det är alla icke-troende (inte bara judar) som ska utrotas på något sätt. Plus allt annat som är hårresande i läran, kvinnors roll att vara lydiga sexslavar och barnproducenter, detaljstyrning av allt samhällsliv och familjeliv med ålderdomliga straff godtyckligt utdelade vid förseelser, allt bestäms av män. En lära som inte erkänner vetenskap och som förbjuder musik, konst och eget tänkande. (De ”snälla” kvinnor som jobbar inom VIK och som fortfarande röstar för öppna gränser är ju de första som på olika sätt skulle drabbas i ett islamskt samhälle.)

  Det är läran islam vi måste bekämpa och svälta ut. De flesta muslimer är förstås vanliga hyggliga människor som har haft oturen att födas in i och indoktrineras olika hårt i denna lära, men omsorgen om dem får inte hindra oss från att sätta stopp för spridningen av islam och mota utövandet av islam i vårt land. Alla muslimer som är äkta tveksamma och vill leva ett västerländskt fritt liv, ska få all hjälp vi kan ge. Man behöver inte ge upp en inre gudstro, men man måste överge lydnaden till imamer och ålderdomliga påbud i koranen och sharialagar osv.

  Vi måste släpa oss upp ur sofforna och inse att islam är politik och att det är allvar och på riktigt.

  Gillad av 5 people

  • uppstigersolen skriver:

   Även jag gick med i MED men de för en tynande tillvaro så jag har valt ett mer slagkraftigt alternativ. Sveriges största parti enligt seriösa mätningar. Så kom med du också. Är du säker på dig själv så ta upp detta med de du talar med.

   Gillad av 1 person

  • kaj åhlund skriver:

   Bästa Eva Danielsson!
   Du har rätt i att vi måste ”släpa oss upp ur sofforna” och du säger att du för första gången är medlem i ett parti som du inte tror kommer över 4% spärren.
   Samtidigt frågar du vad du skall rösta på och mitt enkla svar är SD, studera deras partiprogram, ställ frågor, om vad dom vill, ge dom en chans det är ändå ett parti som vi vet låter oss rösta även vid nästa val vilket räcker för mig i alla fall.
   Att det fortfarande är så många inte kan ta beslutet att rösta på SD,ett parti som är det enda partiet som under åratal sett och varnat oss för vad som kommer att hända i Sverige om vi inte stramar åt den stora invandringen visar att smutskastningen från politiska motståndare och media har fungerat.
   Jag själv blev vid fyllda 70 för första gången medlem i SD för det fanns inget alternativ och med Patriks (som vanligt) upplysande text om vår historia kan ett riktigt konservativt parti baserat på vårt lands historia, vårt lands traditioner och vårt lands respekt för demokrati och mänskliga rättigheter kort sagt ett nytt parti där erfarenhet och kunskap parat med respekt för vår Demokrati vara det bästa alternativet. Nu finns inte detta parti och därmed inget alternativ till SD för alla oss som är missnöjda med dagens politiska partier och dess företrädare.

   Gillad av 1 person

 6. Lars skriver:

  Jag vill uttrycka min uppskattning vad gäller bloggens spännvid vad avser ämnesvalet.
  Liksom bredden på intervjuerna i DGS Tv.
  Vi var en politikerklass som prioriterar sig själva.
  Klart att AKB ligger pyrt till då (m)s riksdagsgrupp
  blir halverad av dagens opinionsmätningar.
  Svärje måste återvända till gammeldags pliktmoral.
  Nu är det för många det är synd om, som skall få bidrag eller annan åtgärd.
  Och ”tycka synd om” tesen drivs av välfärdsindustriella komplexet b.la.
  Why? Follow the Money!

  Gillad av 1 person

 7. Lars Åhlin skriver:

  Ja, Karl XII framstår som själva arketypen för de ”goda” politiker som följer sina höga principer intill döden, inte bara för sig själv utan också för sina undersåtar. Han och hans efterföljare är inte särskilt kunniga om eller ens intresserade av verkligheten – deras agerande är egotripper där landet och folket aldrig är mål, bara medel.

  Men kanske kommer det en frihetstid också för oss. Eja vore vi där!

  Gillad av 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Han gick i alla fall i spetsen för sin armé)

   Med en parafras så skulle dagens politiker bosätta sig i utanförskapsområdena,
   sätta sina barn i dessa Mångkulturella intressanta skolor)

   Gillad av 1 person

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Skrivit det förr och gör det igen:
  Den här sajten, tillsammans med ledarsidorna.se och Invandring och Mörkläggning producera de skarpaste, tyngsta och viktigaste texterna/krönikorna om nationens utmaningar.
  Kommentarsfälten är en syrgasslang rätt in i demokratins hjärna.

  Gillad av 1 person

 9. Johan Löfgren skriver:

  Att Sverige behöver mental förnyelse är akut för att rädda landet. En av dagens gästskribenter gör det skrämmande tydligt, inte minst genom frånvaron av problematiseringar i resonemangen kring situationen i Sverige. Jag tar mig för pannan.

  Gillad av 3 people

  • oppti skriver:

   Reagerade också på den texten. Detta att det är humant att hjälpa gör oss sårbara när vi inte förmår inse våra begränsningar. Vårt samhälle är extremt och passar inte för alla vilket sätter både dem som kommer och oss i ett sårbart läge, vilket tydligt visas i utanförskapsområdena.

   Gilla

 10. Jan Ivarson skriver:

  PK-ismen är en farsot som för stört landet och som vi måste göra oss av med.
  Vi måste inse att vi inte försörja hela världens fattiga och fortfarande leva som tidigare. Lågutbildade och fattiga bidrar inte till Sveriges välstånd, de konsumerar det.
  Det värsta är att de inför sina värderingar här som lett till misären i länder de lämnat.
  Om vi vill hjälpa måste det ske med information om i fattiga länder om hur de skall närma sig västerländsk livsstil. Om de inte vill förändra sina värderingar får de fortsätta leva som nu.

  Gillad av 1 person

 11. gmiksche skriver:

  Analogin med det karolinska enväldet är intressant men inte komplett. Frågan är inte om dess komplettering sker utan när och hur.

  Enväldet slutade i en oväntad katastrof som samtidigt var förutsättningen för att Sverige skulle repa och förnya sig. Poltava var över på en dag. Nederlaget var inte givet i förväg.

  Vår eget Poltava ligger framför oss, fast skärmytslingarna har redan börjat och tilltar i frekvens och styrka. Det kommer knappast oväntat. Fler och fler inser detta. I princip vet vi var den ideologiska stridslinjen går, var redutterna finns och kavalleriet. Det är inte givet att det avgörande slaget står vid nästa riksdagsval. Att det överhuvudtaget kommer till något avgörande slag. Ställningskriget kan mycket väl fortsätta. Samtidigt som kosackerna smyger sig bakom våra linjer.

  Nederlaget vid Poltava stod långt bortom Sveriges gränser. Trots katastrofen förblev stormaktsväldets geografiska kärna intakt. Idag är Sverige slagfältet. Kosackernas redutter breder ut sig.

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Roland Huntford skriver intressant om Poltava att svenskarna inte alls förlorade, utan bara inte vann och då var det inget roligt längre. Då ville de inte vara med. Sedan dess gör svenska politiker ingenting som skulle kunna leda till en öppen och entydlig förlust. Enligt Huntford.

   Gilla

 12. Anders skriver:

  Jämförelsen, och Din historiebeskrivning, haltar. Under förmyndarregeringen hade den svenska krigsmakten fått förfalla. Karl XI återställde den, inte för att föra anfallskrig, utan för försvar. Det var som bekant med en stor portion tur som den svenska armén kunde slå tillbaka danskarna vid Lund och förhindra att de sydliga provinserna gick förlorade. Vid Karl XI:s död angrep återigen grannländerna Sverige. Karl XII:s misstag var att han efter att han drivit ut ryssarna ur Estland och Livland inte hejdade sig och konsoliderade sina ställningar, utan fortsatte kriget i hopp om att nå något slags avgörande.

  En mycket bättre jämförelse med situationen idag är hur det såg ut 1808-1809. Miserabel statsledning och svekfulla högre befattningshavare. Anarki, som när von Fersen lynchades på öppen gata i Stockholm. Ryssarna nådde ända ned till Umeå och det var nog inte långt ifrån att Sverige då kunnat upphöra som självständig nation.

  Gillad av 2 people

 13. Anders Svensson skriver:

  Det här var väl ändå dravel på hög nivå … Kung Karl Den Unge Hjälte … jo jag tackar jag … en tysk fjolla som inte hade något intresse för den fattiga allmogen.

  Gilla

 14. Moab skriver:

  Ett bra inlägg, fantastisk analogi med Karolinerna, lustigt nog så anknyter det till en insikt jag fick efter att ha skrivit ett genmäle på det inlägg inskickat från New York som man kunde läsa idag. Nå insikter verkar djupa när man får dem men håller sällan när man klär dem med ord, låt se.

  Jag tror att det finns risk för att Patriks projekt är gagnlöst, just av den anledningen han beskriver själv ovan. Det var inte så att Karolinerna i beskrivningen ovan tog reson, kriga kunde man och kriga gjorde man. På samma sätt så tror jag att slutet för välfärdsstaten blir våldsamt. Det var denna insikt jag fick tidigare: Jag tror att det vi ser är slutet på kommunismen död, nämligen socialdemokratins död, och förhoppningsvis postmodernismen.
  Någon på denna blogg beskrev den gamla socialdemokratin som bevarande, konservativ. Det är alldeles fel. Kärnan i socialdemokratin är likadan som kommunismen och nazismen, utopisk. Man hoppas genom en stark centralmakt att kunna skapa det goda samhället genom att plantera det rätta tänkandet hos befolkningen, man tror sig veta hur ett gott samhälle skall konstrueras och man tar sig rätten att styra allt som man vill, utan externa referenser. Skillnaden är endast i form och grad, sökandet efter en ovanifrån påförd utopi förenar dessa totalitära ideologier. Därmed är socialdemokratin i grunden odemokratisk, man är för demokrati endast om det tjänar socialdemokratins syften, något som är övertydligt nu i hur man behandlar SD, Trump, sanningen och alternativa medier, eller DÖ. Jag tror inte socialdemokratin exempelvis kommer att tillåta hån från Patriks sida, att understå sig att undersöka MB när socialdemokratin har beslutat att så inte skall ske (minnesanteckning, skänka 2000kr till)!

  Detta var min insikt, att socialdemokratin genom sitt innersta väsen är dömt att dö, genom att S söker en utopi. Detta var dolt för många tidigare och socialdemokratin kunde posera som bevarande och konservativ men detta var endast ett övergående tillstånd. Istället så är socialdemokratins självmord inbyggt, genom att man antar att ett litet antal självuppfostrade människor, likar, skall styra vanligt folk efter högre, ej nedtecknade principer. Det vi nu upplever är ett av många utfall i vilket socialdemokratin möter verkligheten och den yttre världen och där de utopiska ideérna om människors lika värde och statens goda makt testas och inte visar sig hålla. Det kunde skett på ett annat sätt, utan massinvandring så hade vi kanske sett en kollaps av annat slag, eftersom om Sverige fortsatt på den banan vi var på 50-60 talet möjligen hade varit rikare än Schweiz och inte alls behövt välfärdsstaten, därför hade man kanske rört sig allt mer i riktning av tankekontroll och förtryck? Det är dock svårt att se att detta hade gått så socialdemokratin hade troligen självdött tidigare utan invandringen, utan våld.

  Nu blir socialdemokratins död istället våldsam, tyvärr så finns det inte en kung någon kan skjuta utan oskyldiga kommer att få lida för vad S gjort och skapat. Denna blogg kan kanske göra att kollapsen blir informerad, men jag tror inte socialdemokratin dör självmant och fredligt, hellre lierar man sig med kriminella via polisen och rättsväsendet som vi ser ske på ledningsnivå nu (Dan Eliasson och Anne Ramberg) och bildar allianser med främmande makt som muslimska brödraskapet via broderskapsrörelsen etc, så även här leder Patriks intuition honom rätt. MBs band med socialdemokratin är kanske inte hjärtat, men åtminstone en viktig artär. Verkar dessutom inte uppbyggandet av våra gråa betongförorter som kringgärdar våra städer och fyllandet av dessa med muslimska migranter vara en del av en plan, inte en 1000-års plan men väl en 100-års plan? Mindre grandiosa än Hitlers och Speers Volkshalle men icke desto mindre tydligt utopiska, likt pyramider. Utan migranterna så hade dessa monument varit rivna för länge sedan.

  Så detta var min insikt, att socialdemokratins död var inbyggd från början genom att det är en utopisk rörelse, samt att det är genom massinvandring som S dör, man trodde att man svalde små invandrade S-frön, men det visade sig vara glasbitar i frukten.

  Gillad av 7 people

  • inger1947 skriver:

   Gör reflektionen att Sverige hade kunnat vara lika blomstrande som mitt nya hemland, Österrike. När vi nu 44 år senare återigen bor i Ö. ser vi att detta land som då (1973) var en kulturchock pga sin rel. fattigdom för oss som kom från det rika Sverige har en levnadsstandard som i alla avseenden vida överstiger den i det nuv. Sverige. Men i det här landet finns ett välbevarat civilsamhälle med starka Bundesländer som kan sätta hårt mot hårt mot landets centralmakt. Även i Ö. finns också ett starkt socialdemokratiskt parti, men det har alltid balanserats av ett lika starkt borgerligt parti, ÖVP. I dessa två faktorer ligger skillnaden mot Sverige, tror jag. Mvh, Inger.

   Gillad av 2 people

   • gmiksche skriver:

    Du känner detta väl till, men det kan vara bra att poängtera det för mindre initierade.

    Till skillnad mot Sverige fungerar rättsväsendet och polisen i Österrike på ett oklanderligt sätt. En anledning är att det fortfarande finns ett ämbetsmannaansvar. Mer byråkrati, men större säkerhet att den enskilde får sin rätt. En annan anledning är att det finns en författningsdomstol. En tredje, att det inte finns en stat i staten i form av advokatförbundet. Det finns fler anledningar än så.

    Men även i Österrike fanns och finns det starka krafter som försökt och försöker styra utvecklingen åt samma håll som här i Sverige. Hos socialdemokratin och bland de gröna med samma feministiska slagsida. Med samma generositet vad gäller pengar som hårt arbetande människor tjänat ihop och som slösas bort på muslimska förskolor och liknande. En avgörande skillnad är nog att Österrike haft turen att ha Bruno Kreisky som styrande politiker istället för Olof Palme. Som likväl hade kunnat göra karriär inom den svenska socialdemokratin om han valt att stanna i Sverige efter kriget. Men jag kan ha fel. Många av de som var styrande inom den svenska socialdemokratin under efterkrigsåren var redan med på 30-talet då det tillkom ett rasbiologiskt institut i statlig regi som ingen tycks vilja veta om idag.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, Inger, katolska kyrkan, bönderna och borgarna och den allmänt konservativa attityden hos gemene man, avsaknaden av liberalt inflytande, och den korta tid som har stått till förfogande sedan 1955, har kunnat balansera den vidriga och skadliga socialdemokratin på ett annat sätt än fallet har varit i Sverige, där motkrafterna har varit svaga och sedan 2003 är obefintliga. Men det som kan rädda Österrike, möjligtvis, är det ursprungligen liberala partiet FPÖ, som tack vare Jörg Haider är mycket, mycket bättre etablerat redan än SD är i Sverige. I dagens läge är ÖVP ett allvarligt hot. Genom Kurz kupp riskerar partiet att helt förlora fotfästet i allt detta gammaldags stelbenta som är så viktigt för ett samhälles hälsa och vigör.

    Gillad av 1 person

  • HH skriver:

   Krigsminister Peter Hultqvist (s) har varit over there och träffat USA:s krigsminister James Mattis för samtal om Sveriges militära relationer till supermakten och, gissningsvis, även till militäralliansen NATO. Mattis är en av de pensionerade militärer, som president Trump har befolkat sin administration med.
   Någon läsare kanske reagerar emot att jag kallar herrarna för krigsministrar och inte försvarsministrar, som är deras officiella titlar. Det har sin enkla förklaring. USA bedriver för närvarande illegala angreppskrig, på egen hand och/eller genom ombud, i åtminstone åtta länder i Större Mellanöstern och Afrika, (snart också i Korea?). Den uttalade förespråkaren för svensk alliansfrihet, socialdemokraten Peter Hultqvist, ser emellertid inte något som helst problem med att liera sig med den krigförande supermakten. Därför krigsministrar.James Mattis är pensionerad marinkårsgeneral med en diger meritlista från bland annat krigen i Afghanistan och Irak. I sann militär jargongtradition har han också fått ett smeknamn, Mad Dog, det vill säga Galna hunden. Hur välförtjänt det epitetet är undandrar sig min bedömning, men soldateskens galghumor brukar vara träffsäker.
   Dessa krig, liksom Vietnamkriget, har USA i allt väsentligt förlorat, i de senare båda fallen och i Syrien krigar man i dag som rådgivare och/eller flygunderstödjare åt sina marionett-regimer eller proxy-armeér. Här har man nu att slåss mot de gerilla- och terroriströrelser som USA självt gett upphov till eller understött, talibaner, al-Qaida, Daesh/IS…
   I ljuset av denna verklighet borde Hultqvists och den rödgröna regeringens allt mer krigiska försvarspolitik vara ett ytterligt besvärande faktum för det en gång anti-militaristiska och fredssträvande socialdemokratiska partiet. Men icke.
   Inga tecken på en livaktig proteströrelse kan förmärkas. Det är tyst i SAP mot den pågående smyganslutningen till NATO och den alltmer uppskruvade krigsretoriken om det ryska hotet mot Sveriges närområde (dit man helt frankt räknar Ukraina och Krim vid Svarta Havet, en bra bit bortom Poltava). De avvikande röster som hörs är ett fåtal pensionerade s-politiker och någon fd ambassadör. I övrigt munkavle, åtminstone utåt.
   Under 2017 äger ett antal stora militärövningar rum i och omkring Östersjön: Arctic Challenge Exercise, Baltops, Våreld, Summer Shield, Northern Coasts och Aurora på den ena sidan, Zapad på den andra.
   Så när den Galna hunden skådar ut över sina baltiska domäner och likt den svenska krigarkungen Karl XII pekar ut riktningen österut ser han de lydiga knähundarna gläfsande löpa efter hans gamla stridskompisar i Marine Corps.
   De ska hålla den stormakt i schack, som har ungefär en 1/8 av USA:s, Tysklands, Storbritanniens och Frankrikes samlade militärbudgetar, och påstås därmed vara ett allvarligt hot mot freden i Östersjöområdet. Det är ett vämjeligt skådespel, men Peter Hultqvist gläfser med och viftar glatt på svansen.

   Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Högst relevant. Inte för att vi fördenskull ska glömma migrationsproblematiken, som är ett hot på (förhållandevis) lång sikt. Migrationsproblematiken utgör i vart fall inte ett dödligt hot på kort sikt.

    Men den sedan länge pågående och accelererande inringningen av Ryssland utgör ett konkret dödligt hot. I motsats till andra världskriget är Sverige inte längre med på åskådarplats. Vår regering med benäget stöd från sjuklövern har sett till att vi finns med på spelplanen. Eller på avbytarbänken. Miljöpartiet m fl som sedan länge drivit på avvecklingen av kärnkraftverken tycks inte vilja se risken med ett atomkrig i vårt närområde. Var finns fredsrörelsen?

    Ett för mig uppenbart skäl för att vi dras med i upptrappningen är att vår uppmärksamhet ska styras bort från migrationsproblematiken. Vår blick ska riktas mot det uppmålade större hotet som Ryssland utgör. Hotet är inte Ryssland utan det konfrontationsscenariot som Nato håller på att bygga upp. Där en liten incident kan utlösa en militär konflikt av stora mått. Eller är tänkt att utlösa konflikten.

    Gilla

  • Tina Molle skriver:

   Har någon av er Nato-fientliga varit i Vietnam under kriget? Vet ni vad ni pratar om? USA bombade elefanter avsiktligt, men avsikten var att förgöra kommunistisk imperialism. Var ni med när Sovjet invaderade Afghanistan? De skapade al-Qaida, och redan Tolstoj skrev om aggresssionskriget mot Tjejtenien, som då försvarade sig med ryttare och gerilla. Är det konstigt att vi har terrorister med en imperialistisk militärmakt som Ryssland, då Putin är en direkt logisk följd av Sovjet.
   Vet ni skribenter om att Sverige är sämst i världen? Ja, Sverige är sämst i världen! Vi har mindre än en procent naturskog kvar. Minst i hela världen. I riktiga skogar, inte tall- och granplantager, kunde vi kanske försvara oss i. Idag har våra i generationers vinstinriktade skogsägare förstört den möjligheten.

   Gilla

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  En viktig lärdom av historien är att de flesta ledare drabbas av storhetsvansinne och delvis fattar vansinniga beslut baserat på dåligt omdöme, chansningar osv. Vi kan också se hur dessa makthavare backats upp av trogna supporters.

  Exemplen är som sagt många, man skulle t ex kunna likna nuvarande mångkulturpolitik med regalskeppet Vasa, den politiken kommer nog liksom skeppet att tippa överända men det blir nog inget museum.

  Vad kan man då göra? Realistiskt sett så måste det bli betydligt sämre innan det kan bli bättre.

  Makten lever i en egen bubbla och den har många supporters som befinner sig i symbios med makten. Se bara på hur etablissemanget försöker bli av med Trump, dessa krafter förgrenar sig t o m långt in i det svenska samhället. För någon månad sedan flödade MSM av uppgifter om att Trumps ryssaffärer skulle leda till Riksrätt, så blev det inte men har någon sett detta beskrivas korrekt i svenska MSM?

  I mars efter terrorattackerna hördes ”vi ska i så hög utsträckning som möjligt leva våra liv som vanligt, säger Stefan Löfven”.

  Samtidigt hör vi nu följande: ”Efter terrordådet i Stockholm blir säkerheten under årets Almedalsvecka extra viktig”.

  Alltså: Folk blir blåsta gång på gång.

  Gillad av 4 people

 16. uppstigersolen skriver:

  Just idag skriver SvD om att SD inte är som andra partier. Jerzy Snickesnacki breder ut sig om att SDs politiker inte gått den vanliga broilerbanan utan valt att bli politiker efter att ha gjort något annat tidigare. Kanske är SDs politiker mer förankrade i den verklighet vi vanliga lever i än sjuklöverns. Magdalena Andersson uttrycker sig också om att Sverige minsann inte ska anpassa sig till migranterna utan dessa ska anpassa sig till Sverige. Vore det sant vore det bra. Hon lever uppenbarligen inte i samma värld som jag.

  Gillad av 3 people

 17. Martin skriver:

  Är det någon här som dragit parallellen att bidragen till de framväxande muslimska enklaverna i hög grad liknar ett slags beskyddarpengar som övriga samhället betalar? Det är väl uppenbart för de flesta att höga bidrag till dessa relativt våldsamma och ociviliserade välfärdsklienter är en del av politikernas mörkning av problemet. Genom att betala beskyddaravgift (även bidrag till olika tvivelaktiga föreningar) till dessa människor slipper övriga samhället nämligen repressalier i form av ännu högre brottslighet och en på sikt ännu dyrare kulturell heterogenitet i samhället. Man mutar dem till att hålla sig lugna men under ytan använder de bidragen till skaffa fler och fler barn (jaa, om bara 1/3 av utomeuropeiskt födda har något som i.a.f. liknar åtminstone ett riktigt deltidsjobb, vad gör man om dagarna?).

  Har ni vidare tänkt på växande befolkning innebär en ökad framtida belastning på miljön, som ju miljöpartiet med sympatisörer säger sig vurma för? Faktiskt så är ju en icke ökande befolkning kanske det bästa sättet att skydda miljön. De människor migrationsanhängarna vurmar är ju sett ur den synvinkeln förutom alla andra problem de medfört direkt miljöfarliga på sikt. Se följande resonemang:

  Räknar man antalet barn med utländsk bakgrund i skolan relativt befolkningsandel finner men att den gruppen har minst 1.6 ggr fler barn i skolan än övriga befolkningen relativt sin befolkningsandel. Troligen har vissa undergrupper ännu fler barn. Nu påverkar i.o.f.s. demografin också denna siffra, utlänningarna har ju lägre medelålder men jag kunde inte få fram det exakta antalet barn för dessa grupper ur SCBs databas (kanske går på något sätt, med troligen är de siffrorna dolda p.g.a. den politiska sprängkraften) utan fick göra denna indirekta kalkyl. I dagsläget utgör ju de utlandsfödda inklusive avkomma runt 22-23% av befolkningen. Om ovan nämnda övernativitet håller i sig och övriga befolkningen är konstant till antalet (vilken den svenska väl tenderat att vara) betyder det att om 2-3 generationer (40-70 år) så kommer dessa grupper inklusive avkomlingar utgöra ungefär hälften av befolkningen ( 0.23*1.6^(2.5)/( 0.23*1.6^(2.5) + 0.77) ~ 49% ). Nu är ju jag ingenjör och ingen professor i demografi så det kan naturligtvis vara fel i beräkningarna men under de angivna antagandena stämmer de nog på ett ungefär. Hoppas att dessa siffror bidrog lite till faktaläget i denna fråga. Jag tycker liksom DGS att det är just fakta man i första hand ska jobba med. Tyckanden och åsikter är förhållandevis ointressanta.

  Vill även än en gång tacka Patrik och redaktion för DGS. Vi behöver fler av människor av den typen som tar initiativ och ansvar för samhället.

  Gillad av 2 people

 18. Lennart Bengtsson skriver:

  Säkert är Sverige på väg mot ett slags paradigmskifte. Kanske lika dramatiskt som när Karl XII blev skjuten. Med risk för att jag minns fel så går tankarna till slutorden i Frans G Bengtssons essä om Karl XII.

  Vad i sin period den högsta punkten sett,
  skall snart därpå på nytt sitt förra Intet röna.
  Kung Karl vi nyss begravt, kung Fredrik nu vi kröna
  så har vårt svenska ur då gått från XII till I.

  Hur skall epigrammet se ut efter den humanitära storhetens fall?

  Gillad av 3 people

 19. Nyktergalen skriver:

  ” Det tidiga 1900-talets socialdemokraterna hade som affärsidé att ta från den föregående epokens rika människor – kapitalisterna och de stora jordägarna ”
  En felaktig summering
  -inte enbart ”socialdemokraterna” utan arbetarrörelsen tillsammans med hårt arbetande bönder
  -Ingen ”affärside” – en djupt förankrad folkrörelse
  -inte ”ta från” – det handlade om fördelningen av uppkomna vinster av gemensamt driven o genomförd verksamhet

  Gillad av 1 person

 20. Lars Bohman skriver:

  Nog kan det vara så. Att en total omläggning av rådande värderingar är nödvändig för att landet ska kunna utvecklas, är vi överens om.

  Är katastrofen oundviklig? Måste det bli sämre innan det blir bättre?

  Historien är full av exempel på detta. Marxistisk teori, dialektisk materialism, katastrofiering och att tänka i svart och vitt är liknande tankegångar. Det kan lätt fostra defaitism (uppgivenhet, tappade sugar): Ingen gör revolution med en mätt mage? Måste det bli massvält innan det händer något?

  Historien är dessbättre ännu rikare på exempel på motsatsen – saker som urartat men kunnat åtgärdas innan de lett till katastrof.

  Historien lär oss att inget är uppgjort från början, att de flesta politiska förlopp går att påverka.

  Den tanken är själva fundamentet för denna blogg. Ett gott fundament. Så förtvivla inte, ge inte upp kampen, underskatta inte fienden (men överskatta honom inte heller).

  Gillad av 1 person

 21. Gustav Eriksson skriver:

  Bra reflektion kring våra historiska svenska vedermödor..

  I princip håller med ditt resonemang, men håller Dick med en annan kommentar här, att 1808 var ett allvarsamt ödesår. Det under det året det föregående seklets vanstyre i Sverige ledde till en delning av riket och en nära inpå uppdelning (upplösning) av Sverige mellan Danmark och Ryssland.
  Endast ett redigt handlande av spillrorna av Armen under ledning av bl.a. Döbeln tillsammans med Adlersparres resoluta agerande med Västra armén ledde till att västra rikshalvan behölls och Gustav IV avsattes och landsförvisades (!).
  Vi kom undan med blotta förskräckelsen och ”endast” med förlusten av Åland och länen öster om Östersjön.
  Händelsen ledde till ett synnerligt pragmatiskt agerande från kuppmakarnas sida som omedelbart tog fram en modern liberal konstitution. Genom ytterst lyckosamma omständigheter fick vi därefter en både och en duglig samt stenrik kung i Karl XIV Johan. Han löste in vår statsskuld ur egen ficka och gav därmed det ”Nya Sverige” en konstitutionell, ekonomisk och social nystart redan under början av 18-talet.
  DÄR har ni förklaringen till det ”svenska undret”.

  idag står på våra föregående generationers axlar. Dessa föregångare tittar nog upp i förundran och förskräckelse och undra vad vi håller på med.
  Det är rätt osannolikt att vi kommer att ha samma tur en gång till.

  PS Göta kanals första sluss vid Sjötorp kallas konstitionen.

  Gillad av 2 people

 22. MartinA skriver:

  Ingen bra jämförelse. Ok, det finns vissa ekon, det får jag hålla med om. Men Pfalzarna var främst inriktade på att utvidga imperiets gränser och, i Karl XIIs fall, behålla det som tagits. Ingen Karl XII biografi jag läst har trott annat än att Kungen använde armen för krigsmålen, snarare än tvärtom.

  Och reformationen var en betydligt större katastrof än karolinska enväldet.

  Gilla

 23. MartinA skriver:

  Att spendera statens resurser på armen, som är livsviktig och statens grundfunktion. Går ej att jämföra med det välfärdsindustriella komplexet. I längden så är alternativet till att bedriva krig utomlands att tvingas till krig hemmavid. Människan är en rovlysten varelse.

  Gillad av 1 person

 24. Lennart Granqvist skriver:

  Sverige har upplevt många katastrofer bl annat det karolinska enväldet som avslutades med det norska kartechskottet från Overberget vid Halden 1718.
  Detta beskriver PE mycket beskrivande på sin blogg DGS.

  Slaget vid Lytzen 1632, där Gustav II Adolf stupade ,var också en katastrof men 30-åriga kriget
  fortsatte med ledning av två glimrande duktiga svenska fältmarschalkar Lennart Torstensson
  och Johan Bane’r och avslutades med den Westfaliska freden 1648.

  Det gustavianska enväldet avslutades med en statskupp utförd av 1809 års män som ledde till att kungen,Gustav lV Adolf ,avsattes ,en ny regeringsform 1809 skrevs, och en ny svensk kungadynasti, den Bernadottska ,insattes på den svenska tronen.

  1809 års män utgjordes av officerare som var en utbildad välbeväpnad samhällsklass och påverkad av den franska revulutionens ideal ,detta var alltså ingen bonderevolt!
  (1800-talet var de svenska snillenas guldålder).
  Efter dessa tidigare katastrofer var adelsståndet beredda att deltaga i riksdagsarbetet.

  Jag ser idag ingen möjlighet att upprepa forna tiders räddningsaktioner.
  Det räcker inte med några få upplysta personer för att upprepa den revulution som 1809 års män gjorde.
  Sverige saknar idag en välutbildad välbeväpnad demokratisk samhällsklass likt 1809 års män.

  Sverige kommer att inta det tyska läget med hyperinflation,ett läge liknande det tredje rikets galna makthaveres styrda samhällskollapps 1945 och Sovjetunionenionens implidering 1990.

  Stupet mlna vänner, har vi redan passerat.

  Snippa,snappat, slut;så var den svenska sagan slut.
  Sista man låser dörren!

  Gillad av 1 person

  • Gustav Eriksson skriver:

   Lennart,

   Det glädjer mig att notera att det finns fler som inser att det moderna Sveriges föddes ur ”1809-års mäns” agerande, vars största bedrift var RF 1809 med dess briljanta ”Memorial” skriven av Hans Järta och konstitutionsutskottet.
   Hans Järta var sekreterare i konstitutionsutskottet och grundlagsberedningen under mars till juni 1809.

   Georg Adlersparre (kuppledaren), Järta, af Håkansson, Liljesparre, von Platen, mfl var alla bildade och hade under decennier innan kuppen varit engagerade i konstitutionella frågor.

   I synnerhet Adlersparre med sin publicering av ”Läsning i blandade ämnen”, vilka även av belackarna benämndes ”Läsning i brinnande ämnen”, den tidens alternativmedia och han var därmed en föregångare till Patrik och johan W mfl..

   Många av dessa 1809 års män rörde sig obehindrat mellan det militära, det akademiska, politiken och författarskap.

   Viktigt, ur ett modernt perspekti, är att notera att det inte fanns yrkespolitiker på denna tid. Alla var självförsörjande och sysselsatt med annat när stränderna eller riksdagen inte sammanträdde.
   Riksdagen och stränderna sammanträdde sedan endast korta perioder och var ofta timade.

   Gillad av 2 people

   • Gustav Eriksson skriver:

    Det skall vara ”ständerna”. Inte ”stränderna”.
    Rättstavningen spelade mig där ett spratt.

    Gilla

 25. Sixten Johansson skriver:

  Det viktiga är att ta makten. (För alla partier är makten själva målet och inget parti släpper den sedan frivilligt). Sedan gäller det att både genomföra drastiska åtgärder och bemästra ett hårdnackat motstånd. Jag tror det effektivaste är att grunda ett personvalsparti, vars kandidater är uttalat konservativa eller också opolitiska experter. Det ska vara inriktat på riksdagen och på att samarbeta med SD (och eventuellt MED). Jag tror att PVP kan få 10 – 20 procent utan att stjäla särskilt många röster från SD. (Och även på valdagen kan ju var och en rösta på det mest strategiska alternativet just då. Alternativpartierna ska inte konkurrera, utan tvärtom stötta varandra, så att de tillsammans kan komma över 50 procent).

  PVP behöver inte utarbeta något partiprogram, utan ska fungera som en plattform. Kandidaterna ska utgöra en konservativ + teknisk hjärntrust och förtroendegaranti. PK-ismen bekämpas bäst genom att det i Sverige nästan okända äktkonservativa tänkandet presenteras och ställs emot det allrådande vänstertänket. En sådan idédebatt är något fullkomligt nytt i Sverige. Så kan vänsterismens tankekontroll, absurdism och onaturlighet belysas och brytas. Tidpunkten är den bästa möjliga, nu under valåret och med de aktuella problemen och kulturkonflikterna inpå huden.

  PVP:s tankesmedja får en bättre och tätare kommunikation med folket än något parti i modern tid. För första gången finns en möjlighet att ta kollektiv intelligens i bruk för det politiska arbetet och en bred folkbildningsrörelse kan börja återskapa lite av det som har gått förlorat i skolan, politiken, massmedia och civilsamhället.

  Gillad av 2 people

   • Lennart Granqvist skriver:

    Att leva fablernas värld.

    Svenskarna och deras Hövdingar lever i fablernas värld.

    Att vara så korkade, att slå undan benen på en så konkurrensutsatt bransch som
    vitarvaru och elektronikbranschen genom att införa en ensidigt svensk kemikalieskatt det är pyramidablisk korkat.

    Handeln av vitarvaru och elektronik kommer genom internethandel ta nya vägar med EU-länderna ,som saknar kemikalieskatt och slå undan benen på de svenska företagen.

    Kanske utökar Stena Line sina bordershoppar som säljer alkohol till skattetrötta svenskar som tröttnat på Systembolagets hutlösa priser till att också sälja vitvaror och eelektronik.

    Varför inte införa skatt på ensamkommande flyktingbarn???

    Gillad av 1 person

 26. Martin skriver:

  Ämnet IQ anses väl i Sverige som ett felaktigt sätt att kategorisera människor. Särkilt vänstern vill ju förringa den och det är väldigt politiskt inkorrekt att ens tala om den i Sverige. Men enligt psykologen Jordan Peterson så är IQ, de facto, den enskilt viktigaste förklarande faktorn psykologiforskningen har hittat för hur väl en individ klarar sig i livet och det gäller på alla plan. IQ korrelerar även negativt med brottslighet (IQ upp, brottslighet ned). Vissa yrken är bara att glömma om man inte har tillräckligt hög IQ.

  Den amerikanska armén kräver minst 83 i IQ vilket betyder att botten 15% diskvalificeras på enbart detta kriterium. Man anser helt enkelt inte att botten 15% är dugliga för någon uppgift i det militära.

  Hur ser det då med medel-IQ för våra nya ”svenskar”? Inte ljust alls tyvärr. Afrikaner ligger runt 70 och folk från mellanöstern runt 85-90. Toppen-bra för kunskapsnationen Sverige att få hit massvis av sådana. Arbetslöshetssiffrorna för dessa grupper verkar korrelera väl med IQ-resultaten. Bara runt 20% av somalierna jobbar ju. Siffran är högre för folk från mellanöstern. Se

  https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country för en world-IQ-map.

  Gillad av 1 person

 27. Nils Dacke skriver:

  Med dagens PK politiker och mer eller mindre aktivistiska statstjänstemän och på gränsen till vänskapskorruption så kommer dessa människor inte att kunna möta kritiska situationer. Minns kaoset vid Palmemordet, Estoniakatastrofen, Tsumanin i Asien och migrantinvasionen 2014-2015. Skulle landet drabbas av ett väpnat angrepp så skulle något motstånd sannolikt ej bjudas då ansvariga skulle vara fullt upptaget med att diskutera om det var förenligt med värdegrunden och en feministisk politik att skjuta mot andra människor.

  Gillad av 2 people

 28. fairdinkum2017 skriver:

  Jag vidhåller att det största traumat som drabbat Sverige senaste 500 åren var förlusten av Finland 1809 och det var enda gången det blev revolution i Sverige. Då hade kungen Gustav IV klantat till politiken extremt. F.ö. förlorade vi Stralsund och svenska Pommern p.g.a. samma klantskalle. En Karl XII som var mera fokuserad på diplomatisk strategi än att leda armen hade kanske lett till ett annat Sverige idag. Dock måste tillstås att Ryssland, Danmark, Polen m.fl. länder var i union att krossa det svenska stormaktsväldet.

  Gilla

 29. Arthur skriver:

  Förlusten av Finland nämns inte sällan av historiskt intresserade som den svenska historiens största katastrof.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Sannfinländarna ser det möjligen på ett annat sätt. Jag tror inte att finnarna i längden böjt sig för den svenska överhögheten. Det du kallar den svenska historiens största katastrof kan ha förebyggt en annan. Brödrafolkens väl höll inte heller för evigt. Det är nog bäst att var och en sköter sitt. Med det vill jag inte säga att en närmare union mellan Norge, Sverige och Finland vore önskvärd. Tyvärr har den tanken lagt på hyllan till förmån för EU.

   Gillad av 1 person

 30. johan utan land skriver:

  Jag håller med de som menar att 1809 var den större chocken än Karl XII.

  Men det viktiga är Patriks slutkläm. PK.ismen måste nedkämpas. Eftersom vi än så länge lever i ett civiliserat land så kan detta nedkämpande behändigt nog ta sig uttrycket att PK på demokratisk väg förlorar inflytande. Kanske dessutom några av dess förespråkare kan komma på bättre tankar och bidra till den nödvändiga renoveringen av samhällsbygget.

  Gillad av 1 person

 31. Stefan Sewall skriver:

  P E skriver: ”I praktiken betyder det att PK-ismen måste bekämpas och nedgöras. Sverige behöver mental förnyelse.”

  Håller med helt och hållet, f.ö. utan att ha läst alla kommentarer.

  Men, för mental förnyelse krävs nedläggning eller totalt personalbyte på SVT / SR / TV4 och rikstidningarna. Propagandaapparaten, agendasatt och cyklopisk som den är, styr opinionen och därmed valutgången. Proffstyckarna på redaktionerna, i sina skyddade verkstäder, bestämmer totalt vad som är tillåtna åsikter.
  Media är FÖRSTA statsmakten, inte tredje. Utan mediamegafoner har från förhärskande hegemonin avvikande synpunkter ingen chans att tränga igenom.

  Jag trodde för ett ögonblick på ett ljus i tunneln när Metro köptes av en vettig ägare som ville kasta ut PK-kommunisterna och styra upp Metroinnehållet, med det gick ju snabbt åt skogen, pga utpressning från den maktfullkomliga diktatoriska PK-maktsfären som kvävde frihetsförsöket i sin linda.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.