Svensk rasism då och nu

Lennart Bengtsson

Bruket av rasism i dagens mediala språk har inget med rasism att göra utan har blivit ett skällsord som använts för att trycka till någon vars uppfattning man ogillar. Ann Heberlein har just skrivit ett läsvärt bidrag om det moderna bruket av rasistordet. När min hustru för ett antal år vid ett besök i Sverige med viss bestörtning reagerade då en bekant ville ha in så där 25 miljoner invandrare i landet fick hon med kraft över sig rasistordet som vi då för första gången hörde i sin moderna tappning.

För de mer historiskt intresserade kan det kanske därför vara av intresse att ta del av den påverkan som skolbarnen fick för 100 år sedan i Sverige. Här är ett sådant exempel nämligen den allmänna läroboken i geografi för folkskolan (Mindre Geografi och Kartbok för Folkskolan av Fridtjuv Berg, folkskollärare, fil. Dr.). Försättsbladet anger att det var andra utgåvan med författarens förord från augusti 1914.

Mina föräldrar hade boken i skolan under senare hälften av 1910-talet och den användes så vitt jag vet ytterligare minst något decennium. Sannolikt var den första utgåvan från början av 1900-talet och dess innehåll har därför säkert påverkat minst en generation svenskar. Hjärntvätt i skolan är därför inget nytt påfund. Det geografiska innehållet är detaljerat och i stort sett korrekt beskrivet. Däremot finner man i boken yttringar om andra folk och kulturer som man läser med både förvåning, förundran och ett småleende. Inga egentliga kommentarer finns dock om skandinaver och tyskar där uppenbarligen saker och ting fungerade på bästa sätt. När de gäller beskrivningen av européerna går tankarna till dagens EU-kris och skillnaden i mentalitet mellan nord-och sydeuropéer.

Här är några exempel:

Engelsmännen och skottarna äro ett synnerligen driftigt och arbetsamt folk. Men de vilja och leva gott samt hålla hårt på sina fördelar och sin personliga självständighet.

Nederländarna äro i allmänhet välfödda och trygga, utmärkta för seghet och arbetsamhet samt för den yttersta renlighet och prydlighet. De är hos dem en sed att varje lördag skura, borsta och blanka allt i huset; i städerna skuras t.o.m. gångbanorna på gatan. Nederländarna äro dessutom av gammalt kända för sin kärlek till frihet och upplysning.

Fransmännen äro i allmänhet idoga och sparsamma samt utmärka sig särskilt i sådana arbeten, som kräva fin smak. Deras värsta fel äro fåfänga och ostadighet. De hava försökt sig med nästan alla möjliga styrelsesätt. För närvarande är Frankrike republik.

Italienarna höra, liksom fransmännen, spanjorerna och portugiserna till den romanska folkstammen. De äro ett vackert och livligt folk med stor begåvning för musik, målning, bildhuggeri och byggnadskonst, därjämte dock hetsiga och hämndlystna, samt i allmänhet okunniga och vidskepliga. De flesta är romerska katoliker.

Portugiserna äro nära besläktade med spanjorerna samt likna dessa till språk, levnadssätt och skaplynne. De äro stolta, bekymmerslösa och oföretagsamma: de största affärsföretagen ägas av engelsmän.

För de intresserade finns också uppgifter om människor i andra världsdelar, vilket jag inte upprepar här med risk för rättslig påföljd utan lämnar det till läsarens fantasi.

Dagens verkliga ”rasistiskt” färgade svenska överhetsambitioner tar sig dock andra former och mer som en strävan att ta hand om skötseln av planeten jorden, dess miljö och klimat samt alla dess okunniga och otillförlitliga personer, den nuvarande amerikanske presidenten inbegripen.

49 reaktioner på ”Svensk rasism då och nu

 1. Petrus skriver:

  Den traditionella typen av rasism var ju en officiell och accepterad del av det svenska samhället och andra västerländska samhällen ända in på 60-talet.

  I Svensk Uppslagsboks band där artikeln om zigenare fanns, och som gavs ut på 60-talet, skrev man att ””zigenarna äro ett jordens parasitfolk” och ”deras orientaliska härstamning visar sig i deras tidiga pubertet”. Det här uppslagsverket fanns i alla skolor utom de minsta byskolorna och på alla stadsbibliotek. Brittiska journalfilmer från slutet av 40-talet, alltså några år efter 2:a världskrigets slut talade om de ”primitiva” folken i de afrikanska kolonierna. Detta legitimerade kontrollen över dessa områden och de stora konfiskationerna av jordbruksmark som skedde så sent som på 30-talet i Kenyas ”White Highlands”. I USA:s sydstater var lagar mot rasblandning, segregerade skolor (med sämre studiematerial för svarta elever) mainstream-åsikter i slutet på 40-talet. När USA:s HD 1953 hade beslutat de-segregera skolorna så fick president Eisenhower kalla in Nationalgardet för att upprätthålla ordningen eftersom den vita sydstatsbefolkningen fått tokspel. År 1967 olagligförklarade USA:s HD sydstaternas lagar mot rasblandning.

  Idag har den traditionella typen av rasism i princip försvunnit från statsmakten och styrande institutioner i Västeuropa och Nordamerika. Det vi idag har är väl snarare någon typ av omvänd rasism. Utbildningsradion sände i slutet på 80-talet, bl a 1988-07-17, ett TV-program med titeln ”C/O Sweden: En idé vars tid är inne”. Där proklamerade man bl a att ”vi har ett genetiskt behov av att blandas”. En annan typ av rasism är de dubbla måttstockar, ”double standards”, man tillämpar för folkgrupper av europeiskt ursprung jämfört folkgrupper av utomeuropeisk härstamning. Om en svensk vill hindra invandring av flyktingklassade palestinier från Jordanien, Syrien och Libanon för att bevara Sveriges svenska karaktär så är man rasist. En pingstvän, Livets Ordare eller en medlem av en judisk församling som på motsvarande sätt hävdar att det är viktigt att hindra palestinierna från att återinvandra för att bevara Israels judiska karaktär så är detta däremot inte rasism enligt ett svenskt mainstreamperspektiv (en del arabiska/muslimska organisationer och en del västerländska grupper på yttersta vänsterkanten håller kanske dock inte med, den yttersta vänstern brukar hålla på palestinierna eftersom de i snitt är litet mer mörkhyade än sina antagonister). Det är heller inte rasism om länder i Östasien som Japan och Sydkorea inte vill ta emot en massa invandrare från Mellanöstern. Det är okej om de gör så eftersom de inte är vita. Rasism mot vita i Sverige typ ”bötning” eller att säga ”jävla svennefitta” anses också generellt vara ett minimalt problem jämfört med traditionell rasism trots att omfattningen av den nya typen av ”omvänd rasism” idag kvantitativt torde överstiga den traditionella typen av rasism i Sverige. Skolundervisningen, medieflödet och mainstream-politiker torde också ägna traditionell rasism mångdubbelt större uppmärksamhet än den omvända rasism som idag kvantitativt sett inte torde vara av mindre omfattning i Sverige än den traditionella rasismen. Snarast är det väl så att man generellt förnekar förekomsten av ”omvänd rasism” eller åtminstone gravt förringar dess omfattning och vill framställa den som irrelevant eller t o m legitim.

  Liked by 8 people

 2. larslindblog skriver:

  Tänk vad dom visste på den tiden. Men snart är alla karaktärskillnader borta , dom europeiska folken i allmänhet och dom skandinaviska i synnerhet kommer snart att vara utblandade i en obestämbar coctail. Glöm benmärgstranplatation , glöm släktforskning , osv.

  I USA är det stora besvär med att hitta donatorer för t.e.x benmärg där den sjuke är en blandning av t.ex; indian , vit , svart , asiat .

  Amerikaner i allmänhet verkar ganska rotlösa , dom drar runt från stat till stat ,byter förhållanden ofta osv . Visst är många driftiga , som t.e.x en tidigare Svensk statsministers förfader ,en amerikansk mulatt , som reste runt med en loppcircus mm. Jag antar att mannen väckte intresse bland kvinnorna och spred gener & DNA lite här och där.

  Och så kom jag osökt in på Fredrik R. som skall leda en trygghetskommission , utredningen skall fundera på varför vi fått så mycket mer brottslighet dom senaste åren.

  Så vänligt av Löfven att ordna ytterligare lönsamma jobb åt sin politikervän.!!

  Annars hade ju Löfven kunnar ringa Patrik Engellau och få ett snabbt besked alldeles gratis.

  Liked by 4 people

  • Varva skriver:

   Fredrik Reinfeldts nya arbete att ta reda på varför vi fått (skattebetalarna betalar för det vi fått)så mycket brottslighet tar ju bara max 1 minut för F.R. att förklara. Han behöver bara säga: ”det är mitt fel, jag bjöd in dem – förlåt”.

   Liked by 1 person

   • Varva skriver:

    För övrigt tack Lennart för en rolig läsning. Ja, vi glömmer lätt hur det var för inte så länge sedan…

    Gilla

  • Karl Johansson skriver:

   Absolut nonsens. Det går alldeles utomordentligt att ta en donator oavsett etnicitet.
   Det var en stor skandal i apartheid Sydafrika när man transplanterade en svart mans hjärta till en vit.
   Skribenten befinner sig uppenbarligen kvar i den tiden…

   Gilla

 3. Moab skriver:

  Eftersom våra politiker inte gör annat än leta skillnader så kan vi inte undgå att skapa verklig rasism. Sverige var ju ett av de mer homogena länderna tidigare, och det helt speciella var att antalet verkligt lågintelligenta var litet. Kommer man till England till exempel så finns det ett mycket störra antal vita britter som alldeles uppenbart har en extremt låg IQ. Därför så blev kanske Sverige ett av världens minst rasistiska länder, varför? För att vi var extremt lika. Rasism uppstår som självförsvar när mika människor lever nära varandra. Själv så kanske jag kan se nyanserna men hur gör jag med mina barn inför risken att de blir vänsteraktivister och åker på efterfest till Rosengård när de blir tonåringar? Hellre då följa i det identitetspolitiska spåret, överförenkla och peka ut kulturellt aparta människor som riskabla, och kultur sammanfaller ofta med ras. Rasism är självförsvar för den utsatte. Det är skillnad på att inte vara rasist på Östermalm och på Gärdet, eller i Limhamn och i Lindängen. Hänger du med fel barn på Östermalm så spelas det för mycket tv-spel i värsta fall, hängen dina barn med fel barn på Lindängen så handlar de kanrk och gömmer skjutvapen. Så rasism är självförsvar, innan man kan lära sina barn alla kulturella markörer så kan man lära dem hur folk ser ut. Oftast finns en korrelation med uppträdandet.

  Att bl kallad rasist är dock ett bevis på att de som använder epitetet är indoktrinerade och mindre vetande. Hade jag inte varit så arg så hade jag kanske tyckt synd om dem.

  Liked by 4 people

 4. Johan Löfgren skriver:

  Montesquieus klimatlära tycks blir levande utifrån resonemanget. Men hur blir det då med klimatförändringar eller migration? Svenska regeringen struntar i det här och blandar allt och alla till en …

  Vad Fridtjuv Berg skulle ha skrivit om Sverige och dess regering idag kan bara anas. Trump hade han säkert gillat.

  Liked by 1 person

 5. oerdoeg skriver:

  För några år sedan skrev Johan Hakelius en krönika i Affärsvärlden, där han på samma vis fröjdade sig åt de dråpliga och träffsäkra formuleringarna i Folkskolans geografi från 1914. Numera krävs inloggning för att läsa Halelius’ text, men en del av den återges på Petterssons blogg.

  http://www.affarsvarlden.se/premium-nyheter/gammal-fordom-battre-an-modern-radvillhet-6666663
  https://petterssonsblogg.se/2012/09/15/gammal-fordom-battre-an-modern-radvillhet/

  Finnarna, till exempel, ”äro kända som ett segt och ihärdigt folk, vant att tåla mödor och försakelser. Under flera hundra år, då Finland tillhörde Sverige, stodo finnarna trofast vid vår sida.” Måttstocken är en gudfruktig protestant med tidiga morgonvanor och god hygien, något som drabbar afrikaner orimligt hårt: ”Negrerna äro barnsliga och godmodiga men tillika lögnaktiga och opålitliga. De leva i månggifte och äro flerostädes människoätare.”

  En del folk finns någonstans mittemellan begriplighet och besynnerlighet. Turkarna ”bära vida byxor och ha på huvudet en röd mössa eller en om hjässan virad duk, turba’n. De sitta på låga soffor eller med korslagda ben på mattor, medan de röka sin pipa och dricka sitt kaffe.” De får minuspoäng för månggifte och slavhandel, men pluspoäng för att de, likt de kristna, tror på en gud.

  Vissa folkslag är avgjort knasiga: ”Kineserna ha egendomliga vanor. Männen avraka sitt hår så när som på en lång hårpiska i nacken. De förnäma damerna hopklämma ända från barndomen sina fötter, så att dessa bli små och förkrympta. Såväl män som kvinnor begagna solfjäder. Man äter med pinnar o.s.v.”

  Men trots sådana utflykter är beskrivningarna ofta förbluffande träffsäkra. Den ryske bonden ”är i allmänhet arbetsam, gladlynt och road av sång och dans” men ”mycket begiven på brännvin och förfaller lätt till dryckenskap”. Holländarna ”äro kända för sin arbetsamhet, ordentlighet och renlighet”. Fransmännen för ”stor flit och sparsamhet”, men ”stadsborna, särskilt parisarna, ha gjort sig kända för fåfänga och ombytlighet”. Italienarna ”äro ett vackert och livligt folk. De äro mycket fallna för musik och annan skön konst. Men massan av folket är okunnig och vidskeplig […] Tiggare lata sig på trappor och gatstenar.”

  Liked by 2 people

 6. Gunilla skriver:

  Ja, det var en bild av vad som stod i böcker för 100 år sedan. Sedan dess har också TinTin varit i Kongo med karikatyrer av svarta, i Ture Sventon finns karikatyr av nordafrikanen Omar och Pippi Långstrump har en pappa som är Negerkung. Alla är dokument av sin tid. Rasism bygger på begreppet ras. Numera talar vi mera om folkgrupper. Men, i allt rasismprat nämns alltför sällan rasismen mot svenskar och Sverige. Vilka attribut förlnippas av många invandrare med svenskar? Horor, moralisk normlöshet, fyllburkar, ingen gudstro, allmänt rasistiska mot invandrare. Det är faktiskt rasistiskt att utgå från att alla svenskar är rasister. Sedan har vi den ‘upplevda rasismen’. Mycket upplevd rasism sitter ju i huvudet på den som upplever sig rasistiskt behandlad. Många är ‘överkänsliga’ mot både upplevt tonfall, specifika ord eller missuppfattning av ord. Det visar ju bara på dessa personers egna inneboende rasism mot motparten.

  Gilla

 7. Gert B. skriver:

  Undrar just hur det lät i dåtida spanska,italienska och franska läroböcker?
  Lade de också energi på att försöka beskriva andra folk? Eller kan det möjligen vara en storsvensk ”uppfinning”?

  Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Frittjuv [sic, enligt stavningsreformen] Bergs beskrivningar är träffande och fyndiga och har ingenting med rasism att göra. Den som tror det vet inte vad rasism är. Betydligt större skada gjorde hans avskyvärda stavningsreform 1906.

  Inser inte textens poäng. Det postmoderna socialistiska angreppet på vår civlisation är mycket allvarligt och mycket farligt. Det är inget vi kan skämta bort med vaga hänvisningar till det vi tror är självklarheter. När en postmodern socialist säger ”rasist” betyder det ingenting som har något som helst med raser eller människogrupper att göra, utan ”miljoner människor skall dö”, precis som socialister har önskat sig i alla tider och inte sällan praktiserat när de har fått möjligheten. Den som tar ordet ”rasism” på allvar och kopplar det till något slags skuldkänsla gör sig till en nyttig idiot, ett verktyg för socialismens förstörelseverk och mordlusta.

  Liked by 4 people

  • Anna Lindén skriver:

   Jag har alltid trott att namnet Fridtjuv uttalades som det stavades och inte som Frittjuv. Namnet i sig är ju en modernisering av det fornnordiska Fritjof. Om jag har rätt borde det inte ha omfattats av stavningsreformen, som jag i och för sig kan hålla med om var avskyvärd.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag har svårt med skrymtare som hittar på att alla andra skall skriva tt i stället för dt men behåller denna stavning i sitt eget namn. Det stör mig djupt in i själens innersta skrymslen.

    Liked by 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Jag förstår, men namnet är väl en sammansättning av frid och tjuv, så jag tycker att det passar honom utmärkt just med tanke på det elände som stavningsreformen åstadkom.

    Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Östmans debattinlägg synes vara ett av de mest suveräna undertecknad skrivbordskrigare och värdekonservativ nationalist härstädes haft nöjet att ta del av, och för den exciterande anmärkningen avseende stavningsreformen borde han premieras.
   Mot Fridtjuv Bergs geografiska och etnografiska beskrivningar har vi intet att anmärka. Snarare må dessa frimodiga kartläggningar av de olika folklynnena erinra oss om hur pregnant och målande vederbörande kämpe lyckats fånga nationalkaraktärernas mångfald av utmärkande gemensamma egenskaper.
   Dessvärre kan man inte med all god vilja i världen definiera den ordinäre nutidssvensken som stort mer än ett tragikomiskt offer för den förhatliga jantelagsmentalitet, undfallenhet, överdrivna tilltro till etablissemanget samt brist på engagemang inom samhällsfrågor, som genom en lång rad decennier utgjort en utmärkt grogrund och förutsättning för ministärmastodonternas misantropiska maktmissbruk.
   Avslutningsvis kan nämnas att ett essentiellt inslag i den psykopolitiska operationen representeras av det systematiska misstänkliggörandet av samtliga opponenter till den i grunden folkfientliga värdegrundsterror vi nu upplever, och där icke ett tillfälle att diskreditera och kompromettera motståndarna går den politiska hierarkin och dess lydiga lakejer förbi.
   Lefve Kung Oscar och fan tag ärkebiskopen!
   Andreas 🙂

   Liked by 2 people

 9. Hortensia skriver:

  Tänk, Lennart, vad mycket enklare omvärldsförståelsen måste ha varit, när det fortfarande fanns homogena befolkningar även i våra världsdel – och dagens fördömande PK-tabun saknades…

  Liked by 3 people

 10. Bengt skriver:

  Den gamla geografiläroboken du hämtar citat ur hade en föregångare utgiven 1905: ”FOLKSKOLANS GEOGRAFI UTGIFVEN AF ERNST CARLSSON UNDER MEDVERKAN AV J.J. DAHLSTRÖM, ÖFVERLÄRARE, OCH CARL LIDMAN, LÄRARE”.

  Om det finns ”risk för rättslig påföljd” att citera hur folk från andra världsdelar än Europa beskrivs så tar jag den risken. (Blir jag censurerad av redaktionen må det vara hänt).
  Följande står att läsa om folk i Afrika: ”Hos negerfolken härskar mest rå afgudadyrkan”. Vidare: ”Negrerna äro barnsliga och godmodiga men tillika lögnaktiga och opålitliga. De lefva i månggifte och äro ofta människoätare”.
  Hade jag inte haft denna bok i min ägo skulle nog inte min fantasi räckt till för att komma på en sådan beskrivning.
  Att inte vår statsminister Löfven – eller åtminstone skolministern Fridolin – ännu har kommit med en offentlig ursäkt och postumt skadestånd för denna ärekränkning av ett folkslag!

  Liked by 2 people

 11. Verdandi skriver:

  Tack, tack, jag har inte skrattat så gott på mycket länge. Men av liknande skäl får jag lämna anledningen till det goda skrattet åt läsarens fantasi!

  Liked by 2 people

 12. Göran skriver:

  Man kan alltid fråga sig hur man tänker sig att 25 miljoner människor i Sverige ska få mat. Bönderna i Sverige producerar idag mat åt runt 3,5 miljoner människor. Och, bönderna håller på att utrotas mer eller mindre medvetet från statsmaktens sida.

  Liked by 1 person

  • Janne skriver:

   Man kan väl sätta ut folk i Norrland i skogen så får de göra som i ”Utvandrarna och Nybyggarna”- hugga ner några träd och bygga ett hus. Vår förra landsfader såg ju från ett flygplan att det finns mycket plats i Sverige där ingen verkar bo.

   Liked by 1 person

 13. Stig Fölhammar skriver:

  Tja, bortsett från att han glömde att de som bor i Nederländerna (Holland är endast en om än stor, så dock region) är utomordentliga transportörer och hård förhandlare i affärer, samt att portugiser är mer lågmälda, lydigare och försyntare än spanjorer och italienare så stämmer det väl forfarande ganska väl! Frankrike är fortfarande republik men med ett helt förändrat partiväsende och har alltför länge ”styrts” av de militanta fackföreningarna inom den ofantliga, offentliga sektorn.

  Liked by 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Liksom Sverige, Österrike, England, Frankrike, Finland, Italien och många andra länder, så har Holland fått namn för helheten av en viktig provins. Holland är inte endast en stor region. Hela landet heter Holland. Österrike är inte endast en stor region. Hela landet heter Österrike. Finland är inte endast en stor region. Hela landet heter Finland. England är inte endast en stor region. Hela landet heter England. Frankrike är inte endast en liten region. Hela landet heter Frankrike. Italien är inte endast en stor region. Hela landet heter Italien. Sverige är inte endast en stor region. Hela landet heter Sverige.

   Ingen vettig människa talar om ”Nederländerna”.

   Liked by 1 person

   • Stig Fölhammar skriver:

    Jaha du besserwisser, ”hela landet heter Holland” har du bestämt. Du har tydligen aldrig träffat någon person från Friesland eller de övriga 9 provinserna som har namn vari inte ordet Holland ingår. (Wikipedia: Nederländerna är indelade i 12 administrativa regioner, kallade provincies (provinser).)
    Wikipedia: Österrike är en förbundsrepublik, och den federala strukturen gör att (de nio) förbundsländerna har långtgående självstyre.

    Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Tyvärr är Holland fullt av fisliberaler med usel smak. Men det ändrar inte på det faktum att omdöpningen av det landet inte kan motiveras med att Holland också är en provins. Som redan anförts är många länder i Europa namngivna efter små eller stora provinser.

    Portugallien har emellertid en annan historia.

    Gilla

 14. Anna Lindén skriver:

  Den stora skillnaden mellan då och nu är väl att Fridtjuv Bergs lärobok utgår från empiri, även om han förenklar och uttrycker sig nedlåtande om vissa folk, medan det som lärs ut idag ofta utgår från fria fantasier. Så kunde till exempel var och en som besökte Nederländerna med egna ögon se att nederländarna skurade gångbanorna på gatorna.

  Liked by 4 people

 15. Tobbe skriver:

  Rasistkortet har inget med verklig rasism att göra utan är ett medel att vifta bort obekväma motargument mot den postmodernistiska agendan. Det är inte meningen att sträva efter en dialog utan over-and-out.
  Den postmodernistiska agendan lämnar inget till övers för att bedöma folk som individer utan man bedöms som representant för en grupp som då har förutbestämda åsikter och egenskaper.
  Man kan antingen till höra en offer-grupp eller en förövar-grupp. Vi tillhör det senare och i synnerhet om vi är vita män.
  Postmodernismen är bekväm för utövaren, det behövs inte att man är påläst för att kunna föra en dialog eftersom dialog inte eftersträvas.

  Liked by 1 person

 16. 77711n skriver:

  Det finns lika bestämda åsikter om svenskarna i olika delar av landet. Skåningar var trygga o gick sin egen väg oavsett vad grannarna gjorde, norrlänningar är tysta och enstaviga, stockholmar är osjälvständiga och måste ha senaste modet o allt som grannen har, värmlänningar är ….. etc

  Liked by 2 people

  • Kristina von Heland skriver:

   Hasse o Tages zigenare då de sjöng du gamla du fria på slutet. De hade läxförhör med sina barn. En beskrev smålänningar. Slutklämmen löd ska det vara så förbaskat svårt att skilja på en smålänning och en neger.
   Vi hade en geografibok som beskrev mongolerna, de plägade mjölka sina ston och jäste sedan mjölken till vin. Kommer ihåg den delen (Sven Hedin). I stallet skulle jag försöka göra detsamma, jag gick in till ett sto med föl och skulle mjölka-en nordsvensk-jag 11 år. Det small och jag var glad för det var bara en hörntand som gick av en del.
   Det blir fel då man försöker rensa barnböckerna, radera ut historien. Tycker att man ska läsa och fråga och få historien förklarad på skolan-att kunna sin historia. Då blir det lättare att kritiskt läsa dagens texter. Lite cynisk och skeptisk blir man men det är väl bättre än att alla är naiva?

   Liked by 3 people

 17. lasse4u skriver:

  Det är etablissemangets taktik, undvik att diskutera det aktuella problemet, diskutera i stället definitionen av orden som använts.
  Ord ändrar betydelse över tiden. Som t.ex. FN numer definierar ”racial” (man undviker ordet rasism) avser man rasrelaterad och etnisk diskriminering p.g.a. att det skulle finnas olika generella egenskaper bland dessa. Det kan man förstås tycka är att förvanska den ursprungliga betydelsen. Men det finns många ord/begrepp som radikalt ändrat betydelse över tiden.
  Att olika kulturer utvecklar olika syn på allt möjligt torde vara otvivelaktigt och att det planteras in hos individer som fostras i resp. kultur. Att det kan subjektivt värderas som bra eller dåliga borde vara självklart. Men t.ex. FN verkar tro på kulturrelativism.
  Att bevisa nedärvda generella genetiska kognitiva skillnader är förstås svårt och vanskligt, det påstås inte finnas. Det är väl det som SD avser med ”nedärvd essens”. Ett nonsens begrepp i klass med kreationism.
  Att ”isolerade” grupper utvecklat olikheter i fysiska attribut är uppenbart. De som idag hävdar generella genetiska skillnader i kognitiv förmåga mätt med intelligenstest hävdar skillnader på genomsnittet.

  Gilla

 18. Moab skriver:

  Bara en reflektion: slaget är förlorat, postmodernismen har vunnit. Frågan är om framtiden blir ett långsamt sömderfall med allt mera islam och svenskt internflykt eller om det kommer att uppstå fickor av våldsamt motstånd. Det kanske går 5-7år innan det står klart för hela värllden att man förlorat kontrollen i Sverige

  Liked by 3 people

 19. Werner von Winkelbaum skriver:

  Tage Erlander, f.d. Svensk statsminister i ett tal till Riksdagen 1965.

  ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.

  Ska vi grava upp hans ben och branna dem pa balet?

  Liked by 4 people

 20. Peter M skriver:

  För några år sedan hade jag en diskussion med en forskare vid en ansedd svensk läroanstalt om IQ. Han skrattade bort mina invändningar och rekommenderade mig att söka på begrepp som ”race and IQ” eller ”intelligence distribution” eller ”IQ and countries”.

  Ägna en stund att läsa och fundera kring konsekvenserna av att ta in människor i ett av världens mest utvecklade länder som kommer från de regioner som beskrivs i forskningen.
  Vi är illa ute.

  Liked by 6 people

  • 77711n skriver:

   Illa ute såväl kunskapsmässigt som kulturellt. Självfallet kan inte en afghansk man i 25-30 årsåldern, som knappt hållit i en penna och knappast läst någon bok i hela sitt liv utan vallat getter, hävda sig mot våra medborgare som började hantera böcker, kritor och pennor från två-treårsåldern.

   Det borde även Ylva Johansson m fl i regeringen förstå som själva oftast verkar ha haft det ganska knepigt med sin egen, inte alltför avancerade utbildning, trots de goda förutsättningar de haft från början i eget land och det egna språket.

   Liked by 2 people

 21. educaremm skriver:

  Det som kan börja förvåna alltmer, för en hel del som läser och kommenterar på s.k. alternativsidor, det är att det där verkar vilja finnas både en propagandaagenda hos somliga, samt också en ovilja att se att det som idag sker, i både Europa och Sverige är just inte alls främst, först och mest, styrd, kontrollerad och dirigerad av muslimer själva.

  Den invanringspolitik som förs är istället framburen av en hel mängd intressenter, aktörer, aktivister och påverkansivrare samt drömmare, inte sällan med mycket starka påtryckningsmedel bakom sig, (dvs., mycket starka ekonomiska intressenter)…

  Dessa kan då driva på (mot sina drömmars och sina önskningars mål?), för både de europeiska och de skandinaviska nationerna…

  Dessas drömmars mål är då verkligen att de europeiska nationalstaterna just skall bli uppsplittrade, skall bli söndrade, skall bli beblandade och skall i en förlängning bli just upplösta som just nationalstater för respektive majoritetsbefolkning som idag bebor dem, dvs. de olika majoritetsspråkgrupperingar som för närvarande kallar dem för sina nationer, eller för sina hemländer….

  Men många kommentatorer som vill uttrycka kritiska synpunkte på denna politik, verkar vilja fokusera sitt missnöje främst, först och mest, mot endast en gruppering, nämligen islam och muslimer…

  Detta är kontraproduktivt. …

  Dels därför att det i princip är att mata alla etablissemang och ge dem mat och näring, för att de i sin tur ska kunna angripa, anklaga, stämpla och dumförklara, samt kunna förklara som onda, elaka, fientliga och okunniga, inklusive alla andra epitetsförklaringar, mot just de inhemska befolkningarna som uttrycker oro, bekymmer, rädsla, vrede och förtvivlan….(men som endast vill fokusera på muslimer och islam…)…

  Den metodiken eller det tillvägagångsättet, kan emellertid endast åstadkomma de motsättningar i samhället, som då är precis vad ett övergripande politiskt, och alla övriga, etablissemang verkligen önskar sig…

  Vilket i en praktik innebär att man s.a.s går deras ärenden (deras ärenden, som man då egentligen kanske är mest kritisk mot…)….

  Men kommentatorer vill ofta inte se med det ögat…

  Kommentatorer vill ofta inte höra på det örat…

  Man vill istället fortfarande försöka påpeka hur ohållbar en överdriven invandringspolitik är och hur detta förfarande endast kommer att söndra landet. …(Just precis, det är precis det som är meningen….)

  Man ser inte att ett totalt övergripande etablissemang, inklusive näringsliv, massmedier och politik, verkligen gemensamt eftersträvar denna invandring.

  Detta etablissemang bedriver också gemensamt ett hackande, ett kritiserande, samt ett stämplande mot en inhemsk befolkning, och framför allt då mot alla och envar som kan tänkas vilja (fortfarande) kritisera denna invandringspolitik, (och särskilt om dessa vill utrycka sig i nedsättande termer mot människor som själva egentligen inte är ansvariga för politiken…)

  Men, men, kritiska synpunkter vill fortsätta att hängivet formuleras.

  Ofta då med en fortsatt enveten hänvisning till att landet kommer att gå under, alternativt att det kommer att bli omöjligt att klara av att så många obildade, okunniga, primitiva och barbariska människor vill invandra till ett så bildat, så kultiverat, så intelligent och så kunnigt, så förståndigt, sansat, klokt och godmodigt, samt fredligt och vänligt och försvarslöst folk och land som Sverige och svenskarna…(Ja, just precis det.. Det är just det som precis önskas av främst och först ett hånfullt, hänsynslöst, föraktfullt och folkföraktande etablissemang… )…

  Muslimer och islam, samt all annan invandring från utomeuropeiska nationer, språkstammar och folk, är egentligen lika mycket maktlösa i dessa frågor, eller lika mycket fångade i just ett övergripande etablissemangs önskningar och drömmar, samt pådrivna, förförda, förledda och lurade till att mer eller mindre främst fungera som endast effektiva verktyg för de etablerade etablissemangen och dessas drömmars uppfyllelser…. Kosta vad det kosta vill….

  Etablerade etablissemangen tackar nog endast, för ökade motsättningar…

  – Tack, tack så mycket…Förhoppningsvis drivs nationerna snart till olika former av inbördeskrig..

  – Tack, tack så mycket för det, alla kritiska röster, som ger också oss ur ett etablerat etablissemang möjligheter att kunna peka ut vilka som är de onda, och vilka som är de goda …

  Jaså?..

  Just så…

  Liked by 1 person

  • educaremm skriver:

   Märkligt att det verkar som om jag själv har tryckt på gilla för min egen kommentar…

   Vilket jag alltså inte har gjort…(och vilket inte skulle falla mig in att göra…)..
   Kanske jag råkat komma till den på något vis, när jag bläddrat….
   Märkligt…

   Gilla

 22. skaaning skriver:

  Ha ha! Det var kul läsning. Men fördomarna stämmer ju än idag, till stor del. Kultur eller biologi, det kan kvitta. Men jag kan inte låta bli att fundera på hur författaren hade beskrivit svenskar, om han hade kunnat göra en tidsresa 100 år framåt.

  Gilla

 23. jonny skriver:

  väst europa är med andra ord kört..
  vart är då bäst för europer att fly då de styrande önskar livet ur oss pga vår hudfärg?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.