Elefanthjorden i rummet

Patrik Engellau

I rummet står en massa elefanter som man inte kan se om man är ledande politiker. Där finns elefanten Skola, elefanten Migration, elefanten Kriminalitet, elefanten Accelererande Offentliga Utgifter, elefanten Sjukvård och så vidare.

Folket, som till skillnad från de ledande politikerna kan se elefanterna, ägnar stor och bekymrad ansträngning åt att försöka begripa varför de ledande politikerna inte tycks uppfatta elefanterna.

En ofta framförd förklaring är att de ledande politikerna i sin privata tillvaro aldrig kommer i kontakt med några elefanter. Elefanten Migration vandrar inte i trakterna av Östermalmshallen och Mariatorget i Stockholm. Elefanten Sjukvård uppenbarar sig inte för den som har privat försäkring på Sofiahemmet.

En annan förklaring är att de ledande politikerna visserligen ser elefanterna, men inte tror att de är på riktigt utan en sorts synvilla, resultatet av ett feltänk, och att om man bara gnuggar sig i ögonen och sedan tittar upp igen så kommer hjorden att ha försvunnit. Ungefär som människorna som visserligen såg att kejsaren var naken men ändå intalade sig att han var klädd, ty det finns inga kejsare som promenerar nakna i staden. Elefanten Kriminalitet kanske finns, men det här är ändå Sverige så då kan den i verkligheten inte vara större än en myra.

En tredje förklaring är att de ledande politikerna ser elefanterna och anser sig i full färd med att på ett kompetent och helt tillfredsställande sätt lösa alla problem som kan tänkas uppstå. Antalet sysselsatta har ju ökat sedan förra året. Vi har ju bestämt att sätt upp fler kameror. En ny samordnare för våldsbejakande extremism har ju tillsatts. Carin Jämtin har ju blivit generaldirektör för SIDA. Vi har ju sagt att det behövs fler poliser. Kom inte och påstå att vi inte har full koll på läget!

En fjärde förklaring är att den apparat politikerna styr över inte kan göra något annat än precis det den gör. Lika lite som ett tåg kan den lämna sitt spår. Redan 25 år före den franska revolutionen sa Madame de Pompadour att syndafloden var på väg. Systemet gick inte att ändra. Alla gjorde precis som de alltid hade gjort tills det tog slut. Det går så länge det går.

En femte att politikerna fattar allt och att de egentligen är vettskrämda eftersom de vet att de inte har en aning om några som helst lösningar. Plus att de vet att de inte ens skulle våga uttala de lösningar de kanske någon gång i ett dimmigt, feberaktigt och högst tillfälligt ögonblick anar vore de riktiga.

En sjätte är min favorit, nämligen att politikerna härskar över ett maskineri av institutioner, organisationer och människor för vilka detta tillstånd är livet, världsuppfattningen, utkomsten, ja, existensen själv, kort sagt det välfärdsindustriella komplexet, och allt detta är bra och sant och gott och riktigt och humanistiskt och demokratiskt så det ändrar man inte på för några elefanter. På samma vis som var och en av oss när det kommer till kritan skulle rädda sin familj innan vi räddade Sverige så prioriterar de ledande politikerna det välfärdsindustriella komplexet framför Sverige.

Men oavsett vilken förklaring vi än vill ty oss till så måste vi sluta betrakta de ledande politikerna som kanske förvirrade, kanske rentav korkade, men ändå våra företrädare. De är inte våra företrädare. De står inte på vår sida, vi skattebetalare och medborgare som kommer att få betala för och leva med konsekvenserna av elefanthjordens besök. Oavsett vilka undanflykter och krystade resonemang de än kommer med är de inte våra vänner. De ska veta att vi vet var vi har dem. Det finns inga ursäkter längre.

63 reaktioner på ”Elefanthjorden i rummet

 1. Petrus skriver:

  Politikerna gör vad de tror uppskattas av medierna. Samt i viss mån av andra som har den verkliga makten eller springpojkar för denna (typ när Annie Lööf ändrade sig om NATO efter Neocon-springpojken John McCains besök).

  Gillad av 2 people

 2. Moab skriver:

  Så är det, för mig blev det kristallklart när jag hade en upphettad diskussion med en släkting. Tidigare hade han haft en lite överslätande inställning till mina argument, lite nedlåtande, är problemet så stort? När han insåg att jag anser honom personligen ansvarig, genom att vara för att muslimer kan resa och röra sig fritt i våra samhällen etc, för att flickor sprängs ihjäl på konsert, att massor av kvinnor blir våldtagna osv så hade han bara en reaktion, han stängde igen och exploderade.

  Detta är kanske inte en sjunde förklaring, men jag tror just att postmodernismen och det enorma gap mellan den verkliga ondskan i islam, och islamsk terrorism och folks upplevda godhet, eller mellan små ensamkommande barn och vuxna afghaner som våldtar eller kryper ner i sängen hos sin HVB-mamma, ändå är en förklaring. Det är ett avgrundsdjup att hoppa över. Man har i åratal inbillat sig att allt man var för var gott, utan baksida. Klimatet, ja vad kan väl vara problemet med att lägga tusentals miljarder på politiska åtgärder där? Flyktingar drunknar, ja men det är SDs fel som inte vill ha hit fler. Terrorister kör över människor så fort de får körkort, det har iiiinget med islam att göra, ej heller att Qatar precis byggt en moske i Malmö, inget med vanliga muslimer och inget med mig att göra. Det är SDs fel.

  Det är en avgrund mellan de som vaknat och de som sover, de vägrar se ner i sin egen ondska. Det är ett farligt samhälle när den ena delen projicerar all sin ondska på de andra. Röstar man på SD, eller motsvarande, ja men då har man förmodligen insett att världen inte är perfekt och att folk kommer i kläm. Röstar man på alliansen, eller Macron, eller Clinton, då han man en mycket bekväm bärare av all ondska att hänga sin Darth Vader-mantel på. Min släkting reagerade med aggressivitet när han insåg att jag ansåg honom som bärare av ondska, han lever helt utan att se ner i sin egen avgrund:

  Wenn du lange in einen abgrund blickst,
  blickt der abgrund auch in dich hinein

  Gillad av 11 people

  • Sixten Johansson skriver:

   Tack, MOAB, du uttrycker så ofta mina tankar också! Vad gäller ondska och ansvar är det värt att läsa Ann Heberleins text ”Den rationella ondskan” på ledarsidorna.se den 27 maj. Själv skulle jag sammanfatta det så att vi alla har både godhet och ondska inombords. Alla har ett personligt ansvar, men vi ingår i ett socialt sammanhang och detta styr i mycket hög grad vilken ondska individen kommer att släppa fram. Ett socialt, politiskt eller religiöst system som kanaliserar eller genererar ondska kan vara långvarigt indoktrinerande, oblodigt och dolt som i dagens Sverige. Eller också kan det snabbt bli våldsamt och uppenbart som i nationalsocialismens, fascismens eller islams system. Just för att avtäcka och försöka riva ner de farliga systemen i tid behövs ett brett och sanningssökande politiskt intresse och engagemang.

   Gillad av 3 people

 3. Raster skriver:

  Ser politikerna elefanterna? De är vettskrämda är min förklaring. Många partiledare är dessutom unga och har knappast behöva vara obekväma.

  Det finns en annan fråga:
  Ser elefanterna politikern i rummet? Vad tänker elefanterna?

  De ser att politikerna går på knäna och går att fortsätta skrämma till vad som helst. Elefanter är inte dumma och de bryr sig väldigt mycket om alla i hjorden.

  Gilla

 4. Johan Löfgren skriver:

  Nya moskén i Malmö är uttryck för en enorm elefanthjord i såväl staden som i landet. Dårskapen i det här Qatar-konceptet är så stor att orden inte längre räcker till. ”Det finns inga ursäkter längre.” Och jag förstår ingenting – är det någon annan som gör det?🐘🐘🐘🐘🐘🐘

  Gillad av 2 people

 5. Hortensia skriver:

  Strålande, Patrik, dina milda ord skär som en svetslåga genom dimridåerna. Tack!

  Elefanter lever ju normalt i välfungerande matriarkat i Afrika eller Asien, men vissa av de låtsasosynliga, nysvenska, påläggselefanterna tycks ha muterat – eller i varje fall kommit i hypermaskulint opålitlig och destruktiv ”must”…

  … eller ska vi kanske helt frankt benämna det barbariska tillståndet hos våra okontrollerbart snabbväxande, sabeltandade gödelefanter för ”muslimskt”? Jumboplatsen i anständighet torde de närmaste decennierna abonneras av SIDA.

  https://ledarsidorna.se/2017/06/sida-alla-goda-givares-aningsloshet/

  Gillad av 1 person

 6. Riita skriver:

  Vid alkoholism har den beroende hur många förklaringar som helst över sitt drickande. Det genomgående är att det alltid finns skäl och orsaker till alkoholkonsumtionen. Och omgivningen kräver ju förklaringar. De vill förstå. Och dessa förklaringar levereras då i acceptansen väl inslagna paket. Och de kretsar alla runt offerrollen. Alla alkoholister har sin personliga berättelse, som används som ursäkt och försvar över ett fortsatt destruktivt beteende. Omgivningen serveras en logiska förklaring, och därför kan drickandet fortsätta som vanligt. Trots att förklaringarna innehåller ytterst lite av sanningen, om något alls. Och det är ju heller inte meningen. Det är enbart acceptansen själv man är ute efter. Så ser det sociala spelet ut runt alkoholisten.

  Den egentliga anledningen till drickandet är beroendet självt, oavsett hur det uppstått. En viss alkoholhalt i blodet, under en viss tid och intervaller, med fel sorts gener i cellerna, leder automatiskt till alkoholism, för en del. Punkt slut. Alla som dricker alkohol under längre tid, spelar rysk roulett om vägen in i ett eventuellt beroende. Och alla som väl hamnat där förnekar det i det längsta.

  Våra politiker är och har blivit beroende av politik. Många börjar tidigt i ungdomsåren att engagera sig i ungdomsförbund. De mår bra av att andas och leva i den politiska luften.
  Det är även inom politiken de utvecklar kontakter och får många av sina vänner. Den har även blivit deras inkomstkälla och gett dem en hög plats i samhällshierarkien. Ett beroende starkt som något, likt törst, hunger och alkoholsug. Deras yrkesval och livsföring bär beroendets problematik. Men att erkänna detta går inte för sig. Att leva och verka inom politiken beror alltid på något annat än ett eget personligt beroende. Och att erkänna att deras beteende även kan uppträda skadligt för andra, finns inte ens med på kartan. Precis som för den oförstående alkoholisten.

  Politiker och alkoholister sitter båda fast i sitt beroende. Alkoholisten av flaskan. Politikern av politiken. Tar man den destruktiva flaskan från alkoholisten säckar tillvaron samman.
  Tar man politiken från politikern drar man undan mattan för hela deras tillvaro. Vissa alkoholister finner lösningen i livet genom en stark tro på gud. För tidigare politiker sker trösten mer ofta genom att bli generaldirektör, landshövding eller chef för någon stor och betydelsefull organisation. Maktens flaska släpper man inte i första taget. Beroendets har blivit det helt överordnade. Varken politiker eller alkoholister erkänner därför någonsin sina fel och brister. De fortsätter bara som vanligt. Man håller politiken, flaskan, gud, eller generaldirektörenstiteln hårt i handen. Det är så beroendets problematik ser ut. Därför serveras alltid omgivningen enbart tunna ursäkter. Och vem vill som beroende se alla skära och rosa elefanter i rummet? Hellre då slå blå dunster i en omgivning, blunda hårt och fortsätta dricka.

  Gillad av 2 people

 7. Christer H skriver:

  ”Det finns inga ursäkter längre” – kort och kärnfullt.
  Storstädning nästa – av hela det kidnappade och missbrukade demokratiska systemet
  som urartat till en låtsasdemokrati och ett låtsasfolkstyre.
  Muren föll -89. När faller det svenska politikeroligopolet?
  Bäst föredatum passerad sedan länge.

  Gillad av 2 people

 8. Gunilla skriver:

  Nej, de är valda av oss men står inte på vår sida. Deras enda intresse är att få en position att sko sig från. Hur mycket de egentligen vet undrar man, men även om de faktiskt vet och ser så finns det en sak som står över. Välfärds-och demokratins högborg-landet får inte visa sig ha problem. Man måste värna Sverigebilden. Och, skulle ändå rösterna från ‘folkets oro’ bli så starka så de ‘måste tas på allvar’ så visar man ‘handlingskraft’ genom att tillsätta en utredning. En utredning som helst ska visa att problemet, naturligtvis, inte finns utan varit en folkets eller villfarelse med rasistisk botten.

  Gillad av 2 people

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Många elefanter är det, som skall jagas ut ur rummet.
  Vi kan väl för tillfället nöja oss med att titta på en av dem. Kriminalitet/polisväsende.

  De som är satta att hålla buset i schack, våra poliser på gatan, anser att de får för usel uppskattning för sitt jobb och söker sig i strid ström till grönare nejder.
  När detta förhållande blivit så uppenbart att inte ens politikerna i sina ljudisolerade kammare kan undgå att höra klagolåten, så vidtar man givetvis ”kraftfulla” åtgärder, som det heter.
  Man skall stampa fram två tusen nya poliser ur jorden.

  Nu torde det vara allom bekant att det tar så där en tre år att göra en student till polis med allt vidhängande genusdravel. Genuseriet har jag aldrig sett placera en bov där vederbörande hör hemma, så riktigt vad det skall vara bra för är nog en väl bevarad hemlighet inom den högsta polisledningen.

  Under tiden man utbildar nya poliser så hinner motsvarande mer än en årskurs tacka för sig och lämna verksamheten. Vi talar då om erfarna poliser. Inte nyutexaminerade som måste ha handledare de första åren.

  Det är ungefär som att vara på sjön och ekan börjar läcka. I stället för att bita i det sura äpplet, slita av sig byxorna och täta springan med kalsongerna, så letar man i mammas medskickade lunchkorg och hittar en sked som man börjar ösa med.

  Är man en högre polischef med med 60.000-80.000 i månadslön, så svider det givetvis om de poliser som utsätts för stenkastning, spottloskor och beskjutning skulle få 35.000?

  Hur många av oss vill vara först på platsen när någon fått ta en flygtur från balkongen på sjätte våningen?

  Hur många av oss vill ta sig in i lägenheten där karlskråen har piskat skiten ur frun?

  Hur många av oss skulle vara till freds på en arbetsplats där man får en klapp på axeln för korrekt utfört jobb, men cheferna sedan inte gör något mera med resultatet?
  Det är ju vad som händer när buset släpps ut i väntan på verkställighet och ägnar sig åt nya bravader. Jag hämtar in dem för ett tiotal brott men de behöver bara sona det värsta av dem, under kanske nio månader när summan av ”verksamheten” snarare borde resulterat i fyra års ”arbetsbefrielse”.
  Lägg därtill att grindarna öppnas för vederbörande efter sex månader.

  Det är väl sådant som brukar kallas Sisyfosarbete?

  Varför är det så förgjordat svårt att inse att poliserna skall ha en god lön för ett gott arbete?
  Jo, givetvis för att det kostar mycket pengar om alla skall ha.

  Hur vore det då om man funderade på vad samhällskostnaden skulle bli om deras jobb inte blir utfört? Eller om uppklarandena minskar till hälften av dagens usla siffror?

  I ett ganska stort antal länder är poliskåren mer eller mindre korrupt.
  Varför då, undrar man givetvis?
  Det första handlar givetvis om korrupta chefer som blivit tillsatta av andra skäl än polisiära meriter.
  Det andra är skitjobb för skitlön.

  Måste vi gå hela den vägen?

  Gillad av 6 people

  • cmmk10 skriver:

   Om Niklas Orrenius inte hade fabulerat ihop en ”rasismkonspiration” beträffande Romregistret hade man haft åtminstone ytterligare 160 miljoner till löner.

   Nu skall våra skattepengar skänkas bort till … ja, jag vet inte vad 😦

   Gillad av 3 people

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tänkvärt och bra skrivet som vanligt. Det är givetvis bra att sätta upp olika hypoteser innan man kommer fram till beslut om vad som gäller.

  Om jag får gissa så tror jag att alternativen 5 och 6, som egentligen har stora likheter, är vad det handlar om.

  Patrik är själv inne på ett exempel från historien och det finns hur många exempel som helst på situationer där politiska ledare gjort något riktigt tokigt, som de vägrar att inse och där våld eller demokratiska metoder har varit nödvändiga för att få bort dem.

  I Sveriges fall handlar det om demokratiska metoder men tyvärr är det inte så enkelt eftersom det i alla partier finns större eller mindre inslag av en politikerklass med dålig syn. Moderaterna exempelvis har inte precis stärkt sina kort efter allt vinglande och medverkan i korruptionsskandaler som Nya Karolinska.

  Gillad av 1 person

 11. 5ven55on skriver:

  ”De är inte våra företrädare. De står inte på vår sida, vi skattebetalare och medborgare som kommer att få betala för och leva med konsekvenserna av elefanthjordens besök.”

  Bra rutet!

  Gilla

 12. oppti skriver:

  Vi får kanske skylla vår aningslöshet på religionen.
  Kärleksbudskapet:
  Allt vad I viljen att andra skola göra eder skolen I och göra dem.

  När migranterna kommer till oss så har vi inte haft förmågan att fråga dem om de är fler som kan tänkas komma och om vi då sänder signaler till dessa när vi hjälper.
  Det har varit fult att påpeka att hjälp i närområdet är också hjälp.
  Det har varit skumt att ifrågasätta miljonutgifter till ensamkommande. Men de skall vara barn-därför har vi till slut testat detta.
  Höjden av hyckleri begås i Medelhavet , dit vi sänder räddningsbåtar-inte färjor!

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Om aningslösheten skall skyllas på kristendomen kan man fråga sig varför Sverige inte var lika aningslöst på den tiden det var ett kristet land. Och varför är det de mest sekulariserade länderna i Västeuropa som är som mest ansatta av PK-sjukan och inte till exempel det djupt kristna Polen?

   Gillad av 4 people

   • boerje2 skriver:

    Skillnaden mellan Öst- och Västeuropa är att vi har accepterat arvsskuld för nazismen. Marxister och kulturmarxister har sedan Andra världskriget lyckats demoralisera den vita västvärlden genom demonisering så att viljan att bevara och försvara väst inte bara har gått förlorad utan även tabubelagts.
    .
    Det som är allra strängast tabubelagt – är att hylla eller förespråka ”vit makt” och/eller vit separation. Att försvara ”vit makt” i vita länder betraktas av vänstern och de politiskt korrekta att vara lika med att vara rasist-fascist-nazist lika med Hitler lika med att vilja skicka alla andra till gaskamrarna! ”Vit makt” i vita länder betraktas som varande en ondska värre än Satan, Den lede, Den onde, Djävulen, Hin onde, Fan, Beelzebub, Lucifer! Men enligt samma vänster och politiskt korrekta personer är det däremot helt okej att förespråka och eftersträvansvärt att upprätthålla svart makt i Afrika, att uppnå kurdisk makt i Kurdistan och palestinsk makt i Palestina (Storpalestina inkl. Israel) etcetera då det anses vara antirasistiskt, vilket tydligt visar att ”antirasism” i själva verket är antivithet.
    .
    Vit-makt-tabut finns inte i Östeuropa, de ser det som fullständigt naturligt att bevara sina länder med den demografin de har. De har inte internaliserat någon vit arvsskuld och har inga som helst problem med att bevara vit makt i sina vita länder. Läs gärna mer på bloggen…

    https://pwrmos.wordpress.com/2016/03/18/den-vite-mannens-eviga-arvsskuld/

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Av allt att döma är människan en religiös varelse. När kristendomen försvinner uppstår ett existentiellt tomrum, som måste fyllas med något annat. I det moderna Västeuropa uppfyller PK-ismen det existentiella tomrummet. Det du beskriver, Boerje2, är rent religiösa föreställningar, dock av ett betydligt sämre och mer vulgärt slag än kristendomens.

    Gillad av 1 person

 13. Bo Svensson skriver:

  Att det kan bli så här, bevisar att det finns ett systemfel i vår demokrati och det skulle platsa med en diskussion om hur det lämpligtvis kunde rättas till.

  Men var? – Här tar det en halv dag att släppas in och sedan lika länge för den som svarar. Sedan händer inget mer i den tråden.

  Gilla

 14. Erik skriver:

  ….eller så kan vi som vanligt konstatera att vi styrs av lallande posörer och poserande lallare.

  De förmår helt enkelt inte bättre än det vi kan observera, de presterar på topp av sin intellektuella förmåga och förstår inte hur någon kan ha kritiska synpunkter på hanteringen.

  ”Vi vill ju så väl, se bara på vårt senaste värdegrundsdokument”.

  Gillad av 1 person

 15. JAN BENGTSSON skriver:

  Låt oss visa detta 2018!

  Sverige behöver en NY POLITIK, nya ögon på saker o ting!

  Som Trump sa i valrörelsen till de färgade väljarna,
  What the Hell have You got to lose?
  Absolutely NOTHING!!!

  Gillad av 2 people

 16. Jan Ahlström skriver:

  Så sant.

  Politikerna drömmer om elefanter men när väckarklockan ringer är snooze-funktionen påkopplad så man vänder på sig och somnar om.
  De enda som verkar kliva ur sängen varje morgon är SD-folket men då alla andra i riksdagshuset ligger å kvartar så har de ingen att diskutera elefantproblemen med.

  Snooze-funktionen borde vara förbjuden för politiker att använda.

  Gillad av 1 person

 17. Nils Dacke skriver:

  Själv tror jag på en kombination mellan första, fjärde och femte punkten. Dagens PK-elit har hittills inte haft någon aning om hur landet fungerar/inte fungerar för normala människor som inte tillhör de priviligierade. Detta börjar nu ändras sakta men säkert och då kommer de till insikt att något måste göras, de inser att det måste till radikala ingrepp under lång tid men de orkar inte tänka tankar så långt framåt i tiden samtidigt som de helst vill köra huvudet i sanden och hoppas att elefanthjorden väjer undan.

  Gilla

 18. Thomas Gunnarson skriver:

  Förklaring 4 är min favorit.
  Åtminstone för min del då jag efter en kort period som dräng på en mjölkbesättning, dairyfarm, i USA insåg att den svenska hybrisen efter att SVT började sända Dallas fördummade folket till den milda grad att detta skulle aldrig hålla…
  Alla skulle ha ett jobb, men ingen skulle vara där….
  Den som jobbade på allvar var en idiot…
  Den ena kraschen efter den andra kom… Under hela nittiotalet.
  Att förlita sig på Bryssel har varit mantrat efter -95. Alla springer åt var sitt håll…
  Och den totala smällen ligger framför oss.
  Gud bevare oss?

  Gilla

 19. Alexander Zetterberg skriver:

  Och moderelefanten bakom alla dessa elefanter är neomarxism i form av postmodernistisk identitetspolitik och värdegrundstänkande.

  Kan inte låta bli att länka till ett 12-minutersklipp från slutet av ett föredrag med Jordan B Peterson där han inte skräder orden. Den bok han nämner inledningsvis finns för övrigt i utmärkt svensk översättning, Stephen Hicks, ”Postmodernismens förklaring: Skepticism och socialism, från Rousseau till Foucault”.

  Gillad av 4 people

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Alexander Z: — Just detta är huvudorsaken anser jag. En postmarxistisk smitta som ympades in i statsapparaten på 1970-talet då studenterna från 68-vänstern fick jobb i media och inom högskolorna.

   Därmed skaffade de sig strategiska plattformar för att sprida vänstersmittan i samhället.
   Och där står vi nu.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag lade ut knappa fem euro och köpte e-boken. Inledningen var inte så lovande med sitt hyllande av upplysningen på renässansens bekostnad. Libturdvarning. Nu har jag hunnit till en lång och något förvånande utläggning om Immanuel Kants filosofi, vid cirka 1/6 av boken. Svårt att veta vart detta skall leda och hur det skall kunna göra något åt den postmoderna socialismen. För mig säger Nicholas Shackels korta pekoral allt som behövs:

   https://philpapers.org/archive/SHATVO-2.pdf

   Eventuellt kombinerad med Igor Sjarafevitjs insikt att socialismen är den eviga onskan som bor i oss alla. När vi har huggit detta huvud, postmodernismen, av hydran, socialismen, växer det snart ut ett nytt, precis som postmodernismen växte ut när marxismen höggs av. Hydran måste svältas till döds. Socialism eventually runs out of other people’s money. Det är viktigare att stänga de sjuka universiteten än att bekämpa de sjuka läror de sprider. Ställ ondskans profeter på gatan och låt dem försörja sig hederligt. Så hålls socialismen i schack. Det får inte finnas någon intellektuell klass i ett samhälle, folk som lever på att prata skit. Mata inte trollen.

   Gilla

 20. Olof B skriver:

  Alla elefanter har ju helt eller till stor del samma orsak. Det är det som gör det så jobbigt för dem att se elefanterna.

  Gilla

 21. rudmark skriver:

  Alla orsakerna stämmer (med lite extra på 5an)
  Men politikerna gör inget åt det (förutom skjuter till lite extra resurser till vad som för dagen är bekymmersamt)
  Folket kan inte göra något åt det förrän 2018.
  Och ändå fortsätter vansinnet, allt medan tjänstehennerna får sin lön.
  Helena Edlunds artikel idag får nog stå för vidmaktshållandeförklaringen.
  – Aktivisterna inom förvaltningarna.

  Gilla

 22. Lars Thylen skriver:

  Välfunnen och läsvärd beskrivning av ett alltmera dysfunktionellt samhälle. karakteriserat av de för politikerna osynliga elefanterna. Men dessa är nog i nämnda politikers bästa och klara stunder observerbara, dock till ringa praktisk effekt..
  Alla givna förklaringar är väl på sitt sätt relevanta..
  ” Klimatelefanten” är däremot väl synlig och uppskattad och åtgärder hävdas vidtagna.
  MSM skriver ju med emfas om klimathotet , men det är ett svårförnekat faktum att vetenskapssamfunder är splittrat i frågan, Men MSMs journalister, vet ju tvärsäkert bäst , även här .
  Se vidare http://www.al.com/news/huntsville/index.ssf/2016/02/climate_expert_john_christy_to.html och andra texter av en ”skeptiker”, John Christy

  Det gäller att välja elefanterna

  Gillad av 1 person

 23. Lars Åhlin skriver:

  Jag skulle chansa på ditt fjärde alternativ; att politiken inte längre förmår ändra något. Kanske spelar också 5:an och 6:an in.

  Vad bör man göra man när politiker och media inte längre är intresserade av medborgarna, respektive kunderna? Jag föreslår att man slopar allt partistöd (dock bör förtroendevalda få ersättning för förlorad arbetsinkomst) och allt press-stöd. Kan man inte värva medlemmar och donatorer, respektive sälja sin tidning, får man fundera på sitt budskap.

  En annan av mina käpphästar är att slopa den svenska förvaltningsmodellen, med fristående myndigheter och verk som inte får styras annat än genom lagar och regeringsbeslut om regleringsbrev (=budget). Det gick hjälpligt så länge verksledningen tog direktiv enbart från riksdag/regering. Men vi har efter EU-inträdet infört att myndighetsbeslut kan prövas och upphävas av domstolar utifrån grundlagar som tycks prioritera mänskliga rättigheter framför en fungerande stat. Inför direkt ministerstyre, så att politiskt ansvar kan utkrävas för dålig myndighetsutövning.

  Gillad av 4 people

 24. Fredrik Östman skriver:

  Subversionen fortsätter på DGS på andra dagen! Är det därför alla dina vänsterkompisar som är listade som skribenter på DGS inte längre deltager? Bjuder du in Milo och Paul Joseph Watson härnäst?

  Based Patrik. Wow.

  Gillad av 1 person

 25. Sture skriver:

  Patrik,
  jag tycker att Jimmie Åkesson i nästa partiledardebatt skall nagla fast Annie Lööf och Stefan Löfven för att de deltar på Bilderberg-möten. Varför gör de detta? Dessa är hemliga möten där ingenting får läcka ut till de olika folken i världen, vilket öde man planerar för dem. Det finns en anledning till att dessa är hemliga och det beror på att de som deltar i dessa möten är folkets fiender över hela världen. De står inte på vår sida. Detta är också den enda anledningen till hemlighetsmakeriet. Och detta måste fram. Stefan Löfvén och Annie Lööf (och de andra) är alltså fiender till sitt eget folk.

  Gillad av 4 people

 26. boerje2 skriver:

  Den svenska värdegrunden ”alla människors lika värde”, som sägs bygga på en feltolkning av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna UDHR, värde kontra värdighet, har inte undertecknats av de 56 muslimska länderna inom OIC då den strider mot sharialagen. Inom islam har den muslimske mannen högsta värdet, därefter den muslimska kvinnan med halva värdet. Sedan följer dhimmis, judar och kristna som betalar jizya för att få leva som tredjeklassens medborgare på nåder och sist de otrogna som måste konvertera till islam eller dö.

  Sverige har 12 rikstäckande morgon- och kvällstidningar och 126 lokala och regionala dagstidningar, webbtidningar är inte inkluderade. (Wiki) Vidare SR med P1, P3 och P4, SVT med TV1 och TV2. Privata TV3 och TV4. Vilka alla försvarar islam och massinvandringen trots att det på sikt hotar allt vad de själva står för. Medias och etablissemangets fientlighet mot det existerande samhället är stor vilket visar sig i den monumentala oviljan att försvara det. Det är 68-vänsterns världsbild som sprids. Att den västerländska civilisationen och den vite mannen är roten till allt ont i världen. Kritiken mot väst är skoningslös, men obefintlig mot islam och tredjevärlden.

  Trots total avsaknad av uttalade mål och visioner så finns det ändå en fullständig enighet om massinvandringens “välsignelse” från en sällsynt brokig skara bestående av bl.a. Lisa 14 år, AFA, RF, EXPO, Fi, RFSU, Röda Korset, Rädda Barnen, Fackföreningsrörelsen, Näringslivet, Akademin, Skolan, Kyrkan, V, MP, S, C, L, KD till M samt EU-federalister och globalister. Plus många mindre organisationer och aktörer som jurister och asylentreprenörer. Samt det välfärdsindustriella komplexet.

  I Sverige är dogmen om ”alla människors lika värde” närmast helig. Vad skulle hända med en offentlig person som sade sig i-n-t-e tro på AMLV? Men de flesta väljer trots detta att helt och hållet bortse från att de själva enligt islam är otrogna hundar som måste konvertera eller dö och att UDHR strider mot sharialagarna. Istället så är PK-isterna på jakt efter alla islamofober vilka påstås ha en unken människosyn som inte inkluderar tron på ”alla människors lika värde”! Och kämpar med näbbar och klor för fortsatt muslimsk massinvandring.

  PK-isterna har med islams mått en sex & drugs & rock & roll livsstil och försvarar inte islam i sig, då dessa inte något annat gemensamt med islam än opposition och fientlighet mot väst. Därför tolererar framförallt PK-vänstern inte någon som helst kritik av islam, inte från någon. Allra minst från avhoppade och teologiskt kunniga muslimer. Alla kritiker av islam blir kallade islamofober och rasister.

  Människan är irrationell och denna typ av kontraintuitiva fenomen går inte att förklara med rationella yttre förklaringsmodeller…

  Gillad av 4 people

 27. Björn skriver:

  Jag såg för några år sen, en dokumentärfilm om en man som ”adopterat” en föräldralös liten gullig, inte elefant-, men väl flodhästunge! Allt fungerade bra till en början, mannen älskade ju sin ”bebis”, men efterhand blev ungen allt större och till slut vuxen, och upptog i stort sett hela vardagsrummet! När mannen då försökte återföra kolossen till sitt rätta element floden i närheten, blev han biten och krossad till döds av sin ”skyddsling”! Sensmoral; Låt inte ditt förnuft omtöcknas av stundens ”godhetslyckorus”, och ta inte på dig större ansvar, än du kan hantera även på längre sikt!

  Gillad av 2 people

  • Multikulturalism -- kommunism i muterad form där vita måste utplånas till förmån för de "förtryckta" minoriteterna skriver:

   Tack, det var en träffande liknelse, här är ett klipp från förmodligen samma händelse:

   *****
   HUMPHREY THE PET HIPPO KILLS OWNER IN SOUTH AFRICA
   https://www.theguardian.com/world/2011/nov/14/pet-hippo-humphrey-kills-owner

   ”A farmer in South Africa has been killed by his pet hippopotamus, after repeated warnings that it was a wild animal that could never be tamed.

   Marius Els, 40, an army major, was bitten to death by the 1.2 tonne hippo he christened Humphrey and tried to domesticate on a farm in Free State province.

   Els’s savaged body was found submerged in the river where, years earlier, the hippo had been rescued from a flood. It grew too big for the people who adopted it and was bought by Els at the age of five months, becoming a pet on his 400-acre farm and learning to swim with humans.

   Earlier this year, Els was photographed riding on the five-year-old hippo’s back. ”Humphrey’s like a son to me, he’s just like a human,” he said. ”There’s a relationship between me and Humphrey and that’s what some people don’t understand.”

   ”They think you can only have a relationship with dogs, cats and domestic animals. But I have a relationship with the most dangerous animal in Africa.”

   But Els’s wife, Louise, a pharmacist, expressed misgivings, and the hippo had caused trouble before. South African media reported earlier this year that a 52-year-old man and his seven-year-old grandson spent two hours in a tree after being chased by Humphrey while canoeing on the river that passes through the farm. Els finally tempted the hippo away with an apple while the pair were rescued by paramedics.

   Humphrey was also blamed for killing calves belonging to Els’s business partner. The animal also frequently broke out of its enclosure and chased golfers at a local golf club.

   Els, who also kept giraffe and rhino, claimed the sound of his voice would lure Humphrey back home. He regarded the hippo as ”loveable” and a ”gentle giant”.

   Armed with giant canine teeth, hippos are said to kill more people each year than lions, elephants, leopards, buffalo and rhinos combined. They can move at speeds of up to 30mph despite weighing up to three tonnes.”
   *****

   Tankarna går givetvis till alla verklighetsföraktande och ansvarslösa multikulturförespråkare och hur de tvingar oss att ta emot jättelika skaror folk från jordens vildaste och farligaste länder och kulturer.

   Trots ständiga varningar och dagliga bevis på att det importerade vilddjuret inte låter sig tämjas, insisterar de på att fortsätta.

   Alla med minsta förstånd inser de livsfarliga konsekvenserna av detta.

   Gilla

 28. Conrad skriver:

  Kanske elefanterna trampar ihjäl några av politikerna. De som överlever är skymda av elefanterna och kan inget se. Däremot börjar detta kanske börjar lukta men de politiker som överlever och media går på spåret att det är CO2-gas från elefanterna och kulturnyheterna berättar om en innovativ installation som vill visa elefanternas koldioxidutsläpp. Alla överlevande politiker borde kunna men ingen vill förstå vad det som faktiskt sker.

  Gilla

 29. Fredrik Östman skriver:

  Nytt försök: När jag säger att sista stycket kunde vara spökskrivet av Martin A är det en komplimang. Censurinstruktionerna hänger inte med i Patriks snabba politiska omsvängning. Texten ovan är för en tänkande person lika explicit som det jag skrev i min kommentar. Sat sapienti.

  Gilla

 30. Anders skriver:

  Jag tror på din huvudtes också. Mycket av ”bubblan” handlar om illusioner. Har en människa, eller en grupp politiker, byggt upp hela sitt sätt att uttrycka sig, tänka och tjäna pengar på en illusion så är det illusionen man släpper sist. En alkoholist utvecklar ofta en förbluffande förmåga att omge sig med livslögner för att dölja sitt problem. Det är bara det att alla lögnerna hänger ihop med varandra, därför måste även den sämsta lögnen upprätthållas till varje pris.

  Jag skulle idag inte vilja vara i en svensk(blundande) toppolitikers kläder. Det jag tror om framtidens skeenden i Sverige är av sådan karaktär att ansvariga för förd politik kommer att få oroa sig. På riktigt!

  Gillad av 2 people

 31. SD skriver:

  Många EU-länder har avvisat Bryssels centralistiska migrationspolitik och deklarerat att man slår vakt om det egna landets rätt att självständigt avgöra hur många migranter man vill och klarar av att ta emot. Så inte Sverige som trots redan extremt höga volymer och en systemkollaps 2015 nu vill putsa ytterligare på glorian som världens humanitära stormakt.

  Flera tusen av de migranter, med iPhon och märkeskläder, – de allra flesta utan några verkliga asylskäl – som betalat människosmugglare för att ta dem över Medelhavet i utsikt om en bättre ekonomisk tillvaro, ska nu via en luftbro flygas från Italien och Grekland till Sverige där en skattefinansierad bidragstillvaro väntar. Destinationen här är Luleå flygplats, varefter migranterna ska slussas ut till ett antal platser i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen.

  Enligt uppgift handlar det totalt om ett par tusen migranter, men det kan bli fler eftersom det inte är Sverige som fattar besluten kring omfördelningen av migranter inom EU, utan Bryssel.

  Migrationsverket uppger också att de influgna migranternas ärenden ska snabbutredas, vilket i klartext innebär att de handläggs än mer slarvigt än vad som redan idag är fallet hos det svårt överbelastade verket och att i princip ingen kommer att få avslag.

  Gilla

 32. 5ven55on skriver:

  Jag tror att alla punkterna spelar in. Med lite modifikation blir det då:

  1. De ledande politikerna kommer sällan i kontakt med några elefanter.
  2. De ledande politikerna ser en del elefanter, men tror inte att de är på riktigt.
  3. De ledande politikerna ser vissa elefanter och anser sig i full färd med att på ett kompetent och helt tillfredsställande sätt lösa alla problem som kan tänkas uppstå.
  4. Den apparat politikerna styr över kan i vissa avseenden inte göra något annat än precis det den gör.
  5. Politikerna fattar en del och de är ibland rädda eftersom de förstår att de ibland inser inte har en aning om några som helst lösningar.
  6. Politikerna härskar över ett maskineri av institutioner, organisationer och människor för vilka detta tillstånd är livet, världsuppfattningen, utkomsten, ja, existensen själv, kort sagt det välfärdsindustriella komplexet, och allt detta är bra och sant och gott och riktigt och humanistiskt och demokratiskt så det ändrar man inte gärna på för några elefanter.

  Gillad av 1 person

 33. Mikael Steinwall skriver:

  Politiker på högre nivå ser säkerligen alla elefanter i rummet, men väljer att ignorera dom. Makten är prio ett, då spelar det ingen roll hur många elefanterna är. Lyssna på den senaste partiledardebatten! Ingenting tyder på att de meverkande har kommit till insikt om problemens dimensioner.
  På kommunal nivå ser man elefanterna och försöker så gott det går att åtgärda de uppkomna svårigheterna.
  Om ensamkommande barn tafsar på flickor och kvinnor, löser man det med information. En olycklig mix av okunskap och klassisk Svensk snällhet bidrar till att man aldrig når pudelns kärna. Man lappar och lagar och hoppas att det håller.

  Gillad av 2 people

 34. Lennart skriver:

  Jag lutar åt den 4:e och den 6:e förklaringen. Det tycks som om hela det politiska systemet har blivit skadat på något fundamentalt vis.
  Sen handlar det faktiskt om något så enkelt som intelligensnivå. Den politiska klassen tycks numera bestå av personer med lägre intelligens/klokskap än deras väljare.
  Något annat som är konstigt är att stora delar av befolkningen uppträder som om de blivit utsatta för ”hjärntvätt”, som jag själv och de flesta på detta forum tycks ha undvikit. Även befolkningarna i Östeuropa inklusive deras politiker tycks ha kommit undan. Underligt!

  Gilla

 35. Modern hedning skriver:

  Välfärden har kommit att bli en religion tyvärr. Den är dogmatisk, styr alla beslut och ifrågasätts inte samt används för att tillskansa sig makt över medborgare. I dag bygger alla etablerade partier i Sverige på välfärdshalleluja precis som t.ex. kungar förr alltid regerade i kristendomens namn. Välfärdskomplexet har blivit som kyrkan var förr. Den står under politikerna (kungen) och agerar i sitt eget intresse.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.