Är beväpnade medborgare det största hotet?

Patrik Engellau

Mao Zedong påstås ha sagt att ett land alltid har en armé, sin egen eller någon annans. Det är väl just nu inte sant när det gäller Sverige, men om man ändrar lite i citatet så får man något som känns mer relevant, nämligen att ett område alltid har en beväpnad makt som utövar dominans.
Vi svenskar är bortskämda med att den makten hos oss alltid varit polisen. Den ordentliga svenska polisen har hanterat sitt våldsmonopol med sådan självklarhet och legitimitet att den till och med kunnat göra sig gemen med medborgarna, ungefär som poliserna Kling och Klang.

Men när polisen drar sig tillbaka från ett geografiskt område kommer andra och tar över, vilket vi iakttar i olika utanförskapsområden och no go-zoner. Beväpnade ligor, klaner, maffior, kriminella nätverk och andra slags banditgäng slåss mot varandra om att etablera ett eget våldsmonopol.

Mönstret är välkänt. När USA tog ut Saddam Hussein raserades hans våldsmonopol – som förstås inte påminde som mycket om Kling och Klang-varianten – och gav utrymme för uppgörelser mellan andra som ville tillskansa sig makten. Det blev kort sagt inbördeskrig. Samma sak med mördaren och tyrannen Muammar al-Gaddafi. Sedan han avlägsnats blev livet ett ännu större helvete för folket än medan han ännu levde. Han höll ändå ordning ehuru med sina speciella metoder. (Nu vill många, som uppenbarligen har ett vidare förstånd än jag, ta ut förtryckaren och despoten Bashar al-Assad och lämna utrymme för våld på en helt ny nivå, men det är en annan fråga.)

Tankefiguren är just den Thomas Hobbes ville uttrycka med sin bok Leviathan: ett land behöver en obetvingligt stark makt som svartsjukt och vildsint bevakar och upprätthåller sitt våldsmonopol för att folk ska kunna få lugn och trygghet och slippa ett allas krig mot alla. (Sedan är det förstås bättre om Leviathan kan uppföra sig som Kling och Klang snarare än som Saddam Husseins hejdukar.)

I serien saker att oroa sig för är jag mycket räddare för polisens sönderfall än för terroristdåd. Det kommer för många signaler om inre röta, svaghet och vantrivsel inom polisen för min smak. Utan en överlägset snabb polis med oöverträffad våldspotential är jag och andra medborgare faktiskt utlämnade åt vilken knivförsedd och hotfull person som helst. Jag har ingen batong och långt mindre något skjutvapen att försvara mig med.

Jag vet att jag målar fan på väggen. I just detta fall är det avsikten. I verkligheten går ingen utveckling i evighet i tangentens riktning, men det är nödvändigt att dra ut tangenten för att se var man hamnar för att få upp ögonen för behovet att eventuellt börja vidta åtgärder.

Om jag med mina amatörögon föreställer mig vart den nuvarande krisen inom polisen kommer att föra Sverige blir jag vettskrämd. Det har kommit alldeles för många modiga debattartiklar från enskilda poliser på teman som ”polis-dan-eliasson-är-det-största-hotet-mot-säkerheten-i-sverige”, ”polisen-alexander-har-fatt-nog-nu-ger-jag-upp-och-slutar-som-polis” och ”poliserna-har-fatt-nog-nu-racker-det”.

Sådant skriver inte Kling och Klang. Min manliga intuition säger mig att det står riktigt illa till. Politikerna erkänner indirekt läget när de försöker överträffa varandras krav på fler poliser. Och när läget hör av sig medelst påpekandet att det inte ens finns sökande till alla platser i dagens polisutbildning så inser man hur långt från verkligheten alla de politiker befinner sig som ropar efter tusentals fler poliser.

Om det fortsätter så här så kommer medborgare med eller utan rakade skallar att organisera sig för våld enligt principen att varje område har en våldsapparat. Ja, det kommer att finnas nazister och rasister bland dessa. Och, om allt fortsätter i tangentens riktning, så kommer många vanliga, hederliga, rättskaffens medborgare att rysa en aning men ändå välkomna att det finns någon som håller ordning. Hellre fascister på gatorna än otrygghet.

Det som kan stoppa brunråttorna är inte fyropen utan en polismakt som fungerar och skapar ordning och trygghet. De PK-sekterister som låtsas bekämpa nazismen genom att motsätta sig en stark polismakt är i själva verket nazismens dolda agenter eftersom de får oss vanliga medelklassare utan pistoler att tro att bara brunråttorna kan ge oss trygghet.

52 reaktioner på ”Är beväpnade medborgare det största hotet?

 1. Johan skriver:

  Jag delar din uppfattning att alla signaler tyder på att det står riktigt illa till. Visst finns det nazister och fascister men jag vidhåller att volymen av dessa grupperingar över tid är relativt konstant = försvinnande liten. Att detta får så mycket medialt utrymme är, tror jag, resultatet av PK:s avledande projicering på detta ifrån de verkliga hoten. Visst ökar patriotism och även nationalism som ett resultat av folks ryggmärgsreflexer att försvara sitt samhälle men detta brunsmetas av PK eftersom det inte gynnar deras agenda.
  När det gälker Kling och Klangs utveckling, eller kanske avveckling, kan jag inte bestämma mig för om den är resultatet av inkompetens från ledningen eller en regisserad agenda. I vilket fall som helst ökar risken för sammandrabbningar mellan olika intressegrupper, och när Svenne fattat galoppen, anarki. Ett land som inte får ihop folk som vill bli poliser eller militärer ligger illa till och har problem med det medt basala enligt blankett 1A. Jag tror faktiskt att det hade varit av godo om vi hade haft lite mer patriotism, det hade gjort folket mer benägna att vilja försvara samhälke och nation.

  Gillad av 9 personer

 2. bengtakewennberg skriver:

  Man kan inte vänta sig annat när man sätter amatörer (läs politiker och politruker) att utreda och detaljerat föreslå riktlinjer, arbetsformer och arbetsordningar för en kvalificerad yrkeskår med ett synnerligen komplext uppdrag.

  Vem har kommit på tanken att det är politikerna som bestämmer och tjänstemännen som verkställer och att alla andra inte har någon talan. Har man som politiker verkligen drabbats av ett sådant högmod att man tycker sig kunna strunta i yrkesmännens praktiska kunnande? Eller är det bara de högmodiga som blir politiker? Vem har exempelvis inbillat våra politiker att just de skall ta på sig rollen att veta bättre utifrån den ena eller andra ideologin? Varför tror man som politiker att just kongressbeslut är så kloka att de skall styra en hel nation. Dumt!!!! Men visst protesterar ”partistyrelsen” ibland mot det dummaste. Men vart tog då demokratin vägen? Puff – ut genom förnstret.

  Om det är något vi skall anklaga våra poöitiker för så är det för deras högmod och deras förakt för praktikens kunnande och tron på sin egen, och sina unga statssekreterares, överlägsna intelligens när det gäller att hitta ”lösningar”. Dom borde akta sig så att dom inte av kommande generationer kommer att beskrivas som naiva dumsnutar. Eftermälet kan bli hårt.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Det är inte heller vanligt högmod det handlar om — utan högmod i kombination med en ideologi som strider mot sunda förnuftet, och som vi kan kalla ”PK-ideologin” (= sådant vanvett som lärs ut på Södertörns högskola, om ”könsmaktordning”, ”vithetsnormer”, ”den Andre”, ”rasifiering”, med mera dravel i samma stil).

   Gillad av 3 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  De närmast självklara rader,
  tycks alla vara omedvetna om,
  inklusive de flesta politiker!

  Var skall (S)tefans 10 000 poliser komma ifrån,
  utan ett incitament med KRAFTIGT höjda löner???

  Kan vi ens behålla den nuvarande numerären,
  med pensionering/avhopp som sker?

  Fast de avsåg väl förstås att ersätta de som försvinner,
  den detaljen glömde väl bara vår (S)tore Ledare att berätta…

  Gilla

 4. MOAB skriver:

  Mycket bra, jag tror mycket på manlig intuition i detta, problemet är att Sverige styrs av kvinnlig intuition. Jordan Peterson säger i en av sina många föreläsningar ”Maps of meaning” att en stor skillnad mellan kvinnor och män är hur de förhåller sig till, och bedömer hot. Kvinnor som i miljontals år utvecklades till att bli samlare och att ta hand om barn har inte samma finstämda intuition när det gäller att bedöma risker, alltmedan det var den huvudsakliga sysslan för mäns hjärnor, från att försöka döda en mammut eller attackera grannen, eller försvara sin egen härd. Jag satt och täljde pinnar igår med min son och vi gjorde spjut som vi kastade och försökte få dem att sätta sig i marken. Han hade längtat efter att få tälja med en vass kniv, och när man såg hur han gjorde och kastade så är det svårt att tro att det inte i delar är nedärvt. Vi pratade om mammutar och ulliga noshörningar, och tittade på våra vässade pinnar, det måste ha varit spännande.., men när man mötte någon från en annan stam, hur veta om denna person vill döda dig eller om du kan samarabeta? För denna första kontakt så skickade ingen stam fram sina kvinnor.

  Kvinnor däremot har en mycket grov skala för att bedöma hot, enkelt beskrivet så finns det två lägen, antingen vårdande av ens barn i ena änden av skalan, eller att det är ett rovdjur utanför grottan i den andra. Detta präglar svensk politik mer än något annat land och förklarar hur vi kan försvara pedofiler i grupp, eller IS och Hamas. Alla migranterna och i synnerhet muslimerna pga sin oduglighet är för kvinnorna fortfarande i den vårdande kategorin, eller i huvudsak så, de ännu få kvinnor som röstar SD har flyttat dem till rovdjurskategorin. Eftersom Sverige styrs av kvinnliga principer, den första stat i världen som prövar detta, eftersom männen via värdegrunden anammat samma princip. Därför är försvaret nedlagt och polisen fokuserar på genus och trafikförseelser. Vi skickar även fram våra kvinnor för att ta den första kontakten med de okända i många fall med känt resultat.

  Att vi styrs av kvinnliga principer har så lett till att vi släppt in den mest odisciplinerat våldsamma stammen i grottan. Det som är verkligt skrämmande med detta det är vad som händer när tillräckligt många kvinnor flyttar migranterna från den som skall tas om hand till rovdjurskategorin, de kommer då att kräva av sina män att de skall försvara dem. Detta är precis det förhållande som gäller i arabvärlden där kvinnorna sitter i sina grottor eller skyler sig, och det är även det som gäller i våra förorter, där kvinnorna tyr sig till den våldsammaste med mest tatueringar, eller mest religiösa, rovdjuren, men det är deras rovdjur.

  Så när våldet fortsätter att öka som kommer den svenska staten att nå en tipping-point, när kvinnorna ser hotet, det vi ser är resultatet av att styra ett land med kvinnliga principer.

  Så det gäller att förbereda sig, pinnar hjälper inte.

  Gillad av 6 personer

  • Stekta ägg och omelett skriver:

   Håller i stort sett med.

   I de mer ursprungliga samhället gjorde man även skillnad på unga och äldre. Klokhet och erfarenhet stod de äldre för, den fanns hos både kvinnor och män.

   De unga männen var tämligen enkelt och billigt att offra. Hos dem infann sig även lätt den blinda hängivenheten och aggressiviteten, väckt vid olika yttre hot och angrepp.

   Hos de unga männen fanns ännu inte erfarenhet ansamlad, så att offra dem i försvaret av samhällets kärna var mycket effektivt.

   Det är därför unga män idag fortsatt uppvisar större riskbeteende. Och deras hjärna är heller inte färdigutvecklad förrän de fyllt 25. Det vet varenda försäkringsbolag om, och så blir premien därefter.

   När män blir äldre liknar de mer kvinnor. Testosteron/östrogen-relationen förändras, och gör dem mer försiktiga. Vid 60 och över har männen blivit tämligen ofarliga och harmlösa, om än inte intellektuellt.

   Hos äldre människor, likväl som hos äldre elefanter, finns alltid mest erfarenheter och klokskap samlad, högst upp i hierarkin. Och där sker hos människor även rådslagen.

   Varför riskera kunskap, erfarenhet och klokskap, uppbyggd och ansamlad högst upp, som en samhällets gemensamma resurs?

   Bäst att låta yngre män utmärka sig i strida och försvar, och även låta dem vinna yngre kvinnors gunst!

   Det finns faktiskt en bättre liknelse över manligt och kvinnligt än den som presenteras ovan.

   Manligt och kvinnligt, liknar ett stekt ägg.

   Äggulan finns i centrum, där återfinns kvinnorna, alla de äldre, och barnen.

   Äggvitan runt omkring utgörs av de kraftfullaste männen, de som till del är satta att försvara äggulan. De gör det genom att agera och ta risker, efter råd från de äldre.

   Det är även de något yngre som ger sig ut i det okända, på expeditionen, och lär känna omgivningens möjligheter och faror.

   Båda behövs – äggula och äggvita är lika viktiga – men har fått lite olika roller och funktion.

   Ett ursprungligt samhälle består alltid av båda.

   Tänk på det nästa gång du steker ägg.

   Och tänk även på att inga stekta ägg någonsin har äggvitan i mitten, och äggulan runtomkring. Och att detta får betydelse i hur samhällets väljer att fördela våldskapitalet.

   I Sverige består polisen idag mer av en omelett. Och snart av ett inverterat stekt ägg. Och detta är och blir något helt nytt i världshistorien…

   Kommer även att tänka på Tage Erlander, som nästan sa;

   ”Kärringar och gubbar, huka er i bänkera… för nu laddar vi om”

   Gilla

  • Johan skriver:

   Mycket bra skrivet. Jag tycker det är viktigt att vi har ett jämställt samhälle som ger alla lika möjligheter att välja sitt liv och framtid och ex vis yrkeskarriär. Men jag är emot kvotering utan vill att samhällsstrukturen är så förankrad att man vet precis vilken kompetens som krävs för viktiga hörnpelare i samhället och posterna tillsätts efter kompetens. Inget annat.
   Inlägget får mig att fundera över om feministisk politik kanske fungerar bäst inom delar av inrikespolitiken men är tveksam om den fungerar som utrikespolitik. Många av de länder vi har att förhålla oss till består av patriarkala strukturer och redan där har vi, tror jag, byggt in en motsättning redan från start. Det är minst sagt naivt att tro att vi genom feministisk utrikespolitik kan förändra dessa strukturer.

   Gilla

 5. 5ven55on skriver:

  ”De PK-sekterister som låtsas bekämpa nazismen genom att motsätta sig en stark polismakt är i själva verket nazismens dolda agenter”.

  Nja,de är nog snarare islamisternas dolda agenter för de verkar gilla dem bättre. Sen är islamisterna nazisternas agenter eftersom vi svenskar mycket hellre har ett gangsterstyre bestående av svenskar än av araber om vi tvingas välja mellan två onda ting.

  Mycket mer hoppas jag givetvis på att de galna politikerbarn, uppvuxna i indoktrinerande ungdomsförbund, som styr oss för tillfället snabbt röstas bort och ersätts med vettigare, icke korrupta, personer som klarar att fatta de svåra beslut vi står inför om vi ska ha en chans att styra upp detta.

  Gillad av 2 personer

 6. Naivitetens knivsegg skriver:

  Om fler tänkte som Patrik skulle vi kunna försvara vårt nuvarande samhälle och sätt att leva. Men då krävs det att man tänker i flera led, som dagens krönikör gör. Tyglad fantasi med verklighetens variabler når bra mycket längre än enbart ytliga och goda avsikter. Tankar i flera led borde få varningssignaler att höras bättre, om nu inte aningslösheten själv dövar och dränker förnuftets röst?

  Det är den kastrerade tanken marinerad i naivitet som skrämmer mig allra mest. När godhet saknar ondskan som motvikt i andra änden av gungbrädan finns ingen egentlig jämnvikt. Sann humanism måste alltid klara av att balansera det onda mot det goda. Så även Polis och Militär. Humanismen själv vandrar alltid fram på en knivsegg. Steget ut i det svarta kan därför vara mycket kort.

  Det är det ensidigt tänkta som lämnar fältet fritt för klaner och brottsgrupperingar att leta sig in och ta över. Får särintressen att växa, och som även besitter förmågan att tysta andra med ohämmad maktutövning.

  Att alltid tro människan om gott kan nog kännas skönt och behagligt. Och länge har vi, i vårt lugna hörn av världen, kunnat odla myten om den goda människan. Men människans egen historia talar ett annat språk. Våld, makt och maktkamp har alltid följt i människans spår. Ung omogen naivitet, dopad med världsförbättrande ambitioner skrämmer mig därför extra mycket. För den riskerar, i förlängningen, att få Drottninggatan att blekna. Det naivt tänkta öppnar lätt upp en bakdörr till en mer skrämmande och eländigare värld.

  Gillad av 2 personer

 7. oppti skriver:

  Beväpnade medborgare är inget alternativ man väljer i första hand.
  Beväpna oss med nyfikenhet och möjlighet att fråga och ifrågasätta allt som sker i grannskapet är det som Grannsamverkan går ut på.
  Det räcker ännu långt i segregerat grannskap!

  Gilla

 8. Gunilla skriver:

  För en brasilienvän känns valspråket på den brasilianska flaggan ‘Ordem e Progresso’ täcka in behovet.

  Gilla

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Lysande idé. Ja vi sätter väl den devisen på vår flagga, så fixar sig nog resten.

   Allvarligt: Det handlar i grunden att politikerna styrs av en destruktiv och verklighetsfrämmande ideologi — som de dessutom försöker tvinga på sina väljare.

   Deras politruker kan t.ex. ordna så du får sparken från jobbet om du öppet opponerar dig mot ”PK-ideologin”.

   Sverige = DDR 2.0

   Gillad av 1 person

   • Gunilla skriver:

    Mitt inlägg var inte ironiskt utan seriöst. Brasilien förstår nog också att utan handling är orden inget värda. Men just Ordning är en förutsättning för Framsteg/Utveckling; och det saknas i Sverige.

    Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Minst 1 % av hushållen utsätts för inbrott årligen, det motsvarar cirka 50 000 personer eller 500 000 på 10 år. Cirka 4 % av inbrotten klaras upp. Dvs på 10 år har cirka 420 000 personer drabbats av inbrott som ingen brytt sig om. Lägg därtill alla bilbränder, försäkringsbedrägerier, assistansersättningsbedrägerier etc. Lägg därtill alla våldsbrott som drabbar oskyldiga.

  Det är uppenbart att så småningom eskalerar utvecklingen dithän att medborgarna tar olika initiativ för att stävja spiralen. Så småningom har man inget val, det handlar om att äta eller ätas.

  Gillad av 6 personer

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Grunden för trygghet är förutsägbarhet.

  Det är precis det som en fungerande rättsapparat antas tillhandahålla.
  Det finns ett antal spelregler eller lagar och de som följer dessa har inga problem att röra sig fritt och agera efter eget gottfinnande.

  Vi i vår del av världen må ha ogillat Saddam Husseins eller Khadaffis sätt att hålla tummen i ögat på sina respektive befolkningar för att säkerställa ordningen. Vi må även ha ogillat deras regelverk, men det var deras regler i det givna området och var egentligen inte vår sak att ha någon uppfattning om.
  Båda de här herrarna hade betydligt bättre koll på läget i sina länder och vilka underliggande intressekonstellationer som fanns i landet än en alldeles så godhjärtad svensk ledarskribent eller politiker. Likaså begrep de helt klart vilka metoder som kunde få intressegrupperna att hålla sig på mattan, nämligen att leverera mer våld än vad klanerna var mäktiga.
  Vad resultatet blev av att lyfta bort dessa herrar från scenen vet vi numera ganska väl.
  Det blev inte särdeles bra för respektive folk och skitregnet spred sig även till oss, med konsekvenser som man inte kan förutse men väl ana.

  Den svenska rättsapparaten tycks ha abdikerat mer eller mindre inför sina nya utmaningar, när det visar sig att verktygslådan de har fått till sitt förfogande inte svarar mot behoven för att tillhandahålla förutsägbarheten i ett fungerande rättssystem.

  För trettio år sedan kunde ungdomar ta sig hem på småtimmarna efter en fest utan problem. Vem tar risken i dag?

  Vem ställer sig vid bankomaten för att ta ut pengar en kväll utan att kolla noga vem som finns i närheten?

  Vem hörde talas om att någon slog ner småungar för att sno deras saker?

  Vem kunde ens i sin vildaste fantasi föreställa sig ett så lågt agerande som att stjäla väskan för en gammal dam och ta de pengar hon behöver för att handla mat under månaden?

  Vi har fått en situation där kriminella bildar nätverk mer eller mindre löst sammanhängande. De har en sak gemensamt dock. Lurar du bossen eller skvallrar så blir du så tilltygad att det officiella rättssystemets straff snaras skall ses som en betald ledighet.

  Vårt problem i dag är att politikerna vägrar eller kanske inte vågar inse det grundläggande, nämligen att samhällets våldsapparat måste kunna tillgripa mera våld och kraftigare sanktioner än vad de kriminella nätverken kan åstadkomma.
  Det är bara därigenom rättssystemet kan behålla eller kanske snarare återta sin legitimitet.

  Vi har ett lagsystem vars grundläggande mål är att ge medborgarna trygghet därför att det levererar förutsägbara sanktioner, som dels skall verka återhållande, men även plockar bort regelbrytare från spelplanen.

  Gillad av 11 personer

 11. uppstigersolen skriver:

  Idag ägnar sig svensk polis åt det de gjort under lång tid. Trakassera vanliga hyggliga svenskar samt spela innebandy. Hart du kört lite för fort, passerat en spärrlinje eller annat och polisen får syn på dig då kostar det pengar. Några få poliser gör ett riktigt jobb men eftersom stödet från deras chefer och domstolarna är i princip obefintligt så kommer de snart att sluta. Så här har det varit sedan jag var ung och det fungerade ju ganska OK förut när det bara var vi medelsvenssons som bodde här. Nu har sjuklövern bjudit in allsköns patrask så nu gäller som Patrik skriver andra regler. Tänk på att det är val om ungefär 16 månader.

  Gillad av 7 personer

  • Thor skriver:

   Bra skrivet. Bagatellbrott som att köra 10 km/h fortare än vad som står på skylten vid den glest trafikerade motorvägen beivras med den största hängivenhet. Anmälan om inbrott möts med en gäspning.
   (Observera att jag inte skrev 10 km/h för fort utan 10 km/h fortare än vad som står på skylten. För fort blir det i den stund tillbud uppstår pga dessa 10 km/h)

   Gillad av 1 person

 12. Jan Ahlström skriver:

  Nästan alla partier talar nu om fler poliser framöver men då det tydligen råder ett stort missnöje inom kåren och många slutar så undrar jag hur man ska kunna rekrytera fler till denna myndighet.
  Tyvärr så känns det som att det bara snackas och ingenting händer och Anders Ygeman och Morgan Johansson ser bara tröttare och tröttare ut.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Nu har Ynkeman varit i farten igen. Han har tagit bort ID kontrollerna vid gränsen. Motivet var att han skickat en påse pengar till Polisen så de får fixa det. Ska Polisen lägga ut lite sedlar vid gränsen eller hur tänker han? Sen vart det tal om polisernas löner. Polisen är statlig så det går att betala dem vad de är värda. Men ack nej för Ynkeman, lönerna är en fråga för arbetsmarknadens parter. Hur f–n står det till i huvudet på denne hen.

   Gilla

 13. MartinA skriver:

  Jag tycker det är för många ingångsvärden i krönikan som jag verkligen inte håller med om. Men det skulle behövas tio såna här krönikors längd i text för att besvara och reda ut dem alla.

  Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Kommunisterna går ju redan nu beväpnade på gatorna och angriper hederliga människor på sitt sedvanliga sätt. Islamister likaså. Jag tror inte på berättelsen om att svensk polis sedan almstriden eller så över huvud taget har haft som ambition att upprätthålla den enskilde medborgarens säkerhet och politiska rättighet och likabehandling. Det är helt enkelt inte sant. Åklagare släpper alltid ut buset om det på något sätt kan etiketteras som anti-borgerligt. Inbrott och bilstöld räknas inte riktigt som brott i Sverige. Detta sedan ett halv århundrade. Kling och Klang var också det på femtiotalet. Var har du varit hela denna tid, hela ditt vuxna liv? Varför reagerar du först nu?

  Är det kanske inte så att det nya i Sverige inte alls är polisens avveckling och avstängning, utan att folk i gemen i och med det pågående obemötta eller rent av förrädiskt förstärkta och uppammade angreppet av utländska analfabeter och snuskgubbar på vårt samhälle inte längre accepterar att polisen är avvecklad och avstängd? Folk i Sverige börjar bli som folk är som mest. Normaliteten träder in som något slags atavism. Socialismen förlorar mot verkligheten än en gång. Ylandet om ”fascister” är ju bara en stalinistisk snuttefilt.

  Innerst inne vet alla att vanliga människor som beter sig som vanliga människor inte är fascister.

  Det är dags att söka sig ett svar på denna fråga: Vad gör de här?

  Gillad av 1 person

 15. Lars Åhlin skriver:

  Hur har polisens arbetsuppgifter förändrats de senaste decennierna? Å ena sidan redovisar BRÅ statistik över att antalet anmälda brott absolut inte ökar, å andra sidan skriver Peter Springare och andra att det på deras skrivbord finns nästan enbart fall där den/de misstänkta har utländsk bakgrund. Och BRÅ:s rapport från 2005 visar en överrisk för brott på 2,5 för dem med utländsk bakgrund (personer utan uppehållstillstånd oräknade).

  Rädslan är så stor, och så destruktiv, för att redovisa och diskutera frågeställningar som kan anklagas för att vara rasistiska. För hur kan man dimensionera och utveckla polisorganisationen när man inte ens har en uppfattning om hur deras uppgifter förändrats?

  Gilla

 16. Steven Jörsäter skriver:

  Som du skriver så tyder allt på att läget är illa. Jag känner en polis. När jag frågade honom om vad han tyckte om att det ser ut som det ska bli fler poliser så skrattade han bara. Med den organisationen med ja-sägare hjälper inga mängder poliser i världen. Utan karta går man vilse.

  Situationen är väldigt lika den i skolan. Vem tror att fler lärare hjälper? Visst vore det bra med bättre och mer kvalificerade lärare. Men långt viktigare är att lärarens auktoritet fungerar, att den upprätthålls och respekteras och att problem med detta omedelbart åtgärdas. Det gäller förstås eleverna men numera också i viss utsträckning föräldrarna.

  Det är auktoritetsskräcken som har gett oss dessa problem. Säkert finns en god portion naiv och grumlig feminism i detta. Man vet att auktoritet kan och kommer alltid att missbrukas. Men om vi inte ger det förtroendet till utvalda personer blir situationen mycket värre. Det handlar om tilliten i samhället. Något som sägs vara högt men som verkar vara lågt.

  Man undrar hur ett svenskt stridande förband skulle kunna fungera. När koncensusen tålmodigt ska inhämtas medan fienden anfaller och eventuella vabbare avräknas alltmedan jämställdheten, multikulturalismen och HBTQ rättigheter nogsamt övervakas. Frågan är om någon skulle få tid över att skicka iväg några kulor. Vore det inte så allvarligt så skulle det kunna bli en riktigt rolig fars.

  Lärdomarna i Irak och Libyen ger mycken insikt och är en bra parallell. Man befriade dessa länder från sina plågoandar i tron att allt skulle bli frid och fröjd. I Tyskland gick det ju trots allt alldeles utmärkt. Man trodde att dessa länder fungerade som vårt. Men det gjorde det inte alls. Teori och praktik stämde inte. De intelligenta må dra de korrekta slutsatserna av detta, de allra flesta av våra politiker och journalister tycks inte vara förmögna till det..

  Gillad av 5 personer

 17. Gösta Oscarsson skriver:

  En liten nyansering. Du skriver:

  (Sedan är det förstås bättre om Leviathan kan uppföra sig som Kling och Klang snarare än som Saddam Husseins hejdukar.)

  Ja Kling och Klang duger om omständigheterna så tillåter. Men har ett samhälle glidit lång ner i olaglighet så krävs det en Leviathan med hårda nyper. Utan att jag egentligen vet så mycket om detta så tror jag att president Duterte är en för Philipinerna relevant Leviathan. Sedan gäller det att växla ner till Kling och Klang.

  Gillad av 5 personer

 18. xxxzentaBo skriver:

  Brunråttor…jag reser numera ragg när jag hör det ordet.
  Cecilia Hagen och polaren Ramberg visade sitt ringaktning för en stor del av befolkningen, troligen hårt arbetande och laglydiga skattebetalare.

  Vilket oerhört förakt det ligger i det ordet. Brunråtta ett skadedjur som bekämpas med gift.

  Tydligen sympatiserar krönikören med att uttrycket kan användas mot en del av befolkningen.

  Etablissemanget talar mer om vit makt och nazister än om jihadister här i landet.
  Hur många verkliga nazister finns det i befolkningen, en halv promille?

  Nazistämpeln används som ett skynke för at skymma sikten från de verkliga problemen.

  Det verkar ligga i tiden att den vite mannen ska skymfas diverse nedsättande epitet.

  Avslutningsvis en liten undran, hur hade reaktionen blivit om SDs företrädare svängt sig med dylika tillmälen?

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Som Mark Steyn uttryckte saken: ”There is something appalling about being condescended to by an elite as stupid and wrong-headed as the elites that govern the Western world over the last couple of generations have been.”

   Gillad av 1 person

  • MOAB skriver:

   Det vi borde tala om också det är de totalitära ambitionerna som blir allt svårare att dölja, vi skall tycka som vi blir tillsagda annars är vi brunråttor.

   Gillad av 2 personer

 19. Linden skriver:

  Brunråttor…jag reser numera ragg när jag hör det ordet.
  Cecilia Hagen och polaren Ramberg visade sitt ringaktning för en stor del av befolkningen, troligen hårt arbetande och laglydiga skattebetalare.

  Vilket oerhört förakt det ligger i det ordet. Brunråtta ett skadedjur som bekämpas med gift.

  Tydligen sympatiserar krönikören med att uttrycket kan användas mot en del av befolkningen.

  Etablissemanget talar mer om vit makt och nazister än om jihadister här i landet.
  Hur många verkliga nazister finns det i befolkningen, en halv promille?

  Nazistämpeln används som ett skynke för at skymma sikten från de verkliga problemen.

  Det verkar ligga i tiden att den vite mannen ska skymfas diverse nedsättande epitet.

  Avslutningsvis en liten undran, hur hade reaktionen blivit om SDs företrädare svängt sig med dylika tillmälen?

  Gillad av 1 person

 20. martinbohman skriver:

  Jo nog är det så jo. Västs stora misstag i Mellanöstern är att man inte lyckas fatta att vad som helst är bättre än att det uppstår ett maktvakuum där fanatiska islamister kan ta över — men detta är exakt vad som har hänt. Man kunde hellre ha gett faderulingen i att försöka införa ”demokrati” utifrån i länder som inte ens vet vad demokrati är!

  Vad gäller polisen i Sverige: samma sak där egentligen.
  Polisen har i praktiken lämnat ett maktvakuum i de invandrardominerade förorterna, där diverse kriminella + islamister kan ta över, och vi har fått mikroversioner av krigen i Mellanöstern — HÄR I SVERIGE!

  Och hur bidde det på dette viset?

  Jo
  1) Många år av en vettlös migrationspolitik, som lett till en ansamling av o-integrerbara invandrare från MENA-området = det VÄRSTA TÄNKBARA scenariot för migration!

  2) En poliskår som styrs av samma dårar som även styr migrationen; dvs. man sätter inte hårt mot hårt utan visar hela tiden SVAGHET i konfrontationen med de kriminella!!
  Enligt principen: ”Om vi bara låtsas som om allt är bra, så kanske problemet försvinner av sig självt”! Vilket leder till att ALLA POLISER MED NÅGON YRKESHEDER lämnar organisationen!

  Detta är vad ”våra folkvalda politiker” lyckats åstadkomma de senaste decennierna.

  Deras övergripande RELIGION är nämligen ”mångkulturalismen”, och denna religion är viktigare för dem än verkligheten. HALLELUJA!

  Gillad av 5 personer

 21. Bo Svensson skriver:

  Båda attentaten på Drottninggatan avsåg att förorsaka många fler dödsoffer och det var bara tur att det inte blev så.

  Och varför göra de på detta viset? – Min provisoriska tes om hur allt hänger samman, är att allt i grunden består av matematik: En ekvation som går jämnt upp. – Och att återfödsel handlar om att betala de skulder man ådragit sig i sitt förra liv. – Vissa trakter är som helvetet på jorden där man sonar sina förbrytelser genom att själv utsättas för motsvarande övergrepp och de som smiter till andra människovänligare trakter, av tingens inre logik tvingas bete sig så att de blir repatrierade alternativt nödgas ordna små helvetesenklaver där de kan fortsätta som hemma.

  Gilla

 22. Hexe skriver:

  OT.
  Äldreförsörjningsstöd till alla invandrare över 65 år
  År 2003 införde s regeringen Äldreförsörjningsstödet till alla över 65 år. Det får idag maximalt 11699 kr i månaden och detta UTAN skatt!!Totalt finns det 22000 individer som åtnjuter detta stöd och av dem har 5800 aldrig arbetat en enda dag i Sverige och således aldrig betalat någon skatt.
  Sverige är det enda land i världen som betalar sådana belopp till alla som fyllt 65 år och som inte arbetat en enda dag!!
  Och ÄFS stiger varje år i motsats till ATP !!!ÄFS utgår även om man vistas upp till 3 månader varje år i forna hemlandet.men detta är svårt att kontrollera.

  Det finns ett stort antal som lyfter ÄFS och som aldrig är i Sverige,dvs invandrare som arbetat några år i Sverige och som återvänder hem!
  Personer med ÄFS får dessutom gratis förmåner ,sjukvård ,tandvård social service etc etc.
  Ungefär hälften av Sveriges alla ålderspensionärer ( 845000 enl
  Försäkringskassan)har lägre pension efter skatt(garantipension) än nämnda invandrare som inte betalar någon skatt.
  Det finns många invandrare som dessutom får bidrag till en semesterresa för att hälsa på släkten i sitt hemland!!!!

  Jag bodde i Schweiz 1973, då var det ungefär likartat i båda länderna.

  Schweiz har aldrig haft någon vänsterregering, inte ens en vänsterliberal dito. 1970 hade svenskar och schweizare ungefär samma välstånd.

  Idag har schweizarna dubbel köpkraft som vi, 2/3-skattetryck, mycket bättre infrastruktur, skolor och sjukvård samt knappt några arab-/afrikanghetton alls!

  Det är priset för mångkulturen.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Schweiz har blivit påtvingat en del ghetton av EU och interna medlöpare. Men de kommer förstås att kasta ut dem illa kvickt om ett par år när EU har fallit sönder och Sverige och Tyskland blivit ett kalifat. Annika Falkengren är redan där. Tänk på varför.

   Gilla

 23. Anders F1 skriver:

  Håller med Patrik till fullo; det är skrämmande. Ytterst finns alltid en starkare makt. Föräldrarna hutar åt sitt barn, läraren är en auktoritet, polisen förstås och till slut militären. Fungerar inte detta – och inses inte detta av medborgarna – så blir det… tja… ungefär som i de flesta mena-länderna: Skitungar med automatvapen som som regerar på gatorna. Det gäller att vara ”rätt” och tillräckligt fattig för att undgå plundring, förnedring och död.

  Det kvinnliga sättet att tänka kring säkerhet är det största hotet mot dem själva, mot alla.

  Gilla

 24. Carl G. skriver:

  Under hösten 2015 vägrade rikspolischefen Dan Eliasson att stänga landets gränser – trots att den övriga polisledningen krävde detta. Mitt under en stor omorganisation så förändrar Dan Eliasson alltså på eget bevåg förutsättningarna för att omorganisationen ska lyckas. Detta genom att det då stora inflödet av migranter helt ändrar förutsättningarna för polisens vanliga arbete. Föreställ er ett laboratorieförsök och vad som händer när man ändrar tillsatsen av kemikalier – naturligtvis går labbtestet åt skogen.

  Flyktingkonventionerna tillkom för att de stora flyktingströmmarna i Centraleuropa var en plåga för alla inblandade.Syftet med flyktingkonventionerna handlade om att få ordning och reda på vad som gällde för värdnationen respektive flyktingen på flykt. Så Dan Eliasson kan aldrig komma undan ansvarsfrågan genom att säga att han inte förstod att öppna gränser skulle skapa en kris i polisorganisationen.

  Min mening är att Dan Eliasson med berått mod ville skapa oreda och slå undan benen för polisen att sköta sitt uppdrag: lag och ordning i Sverige. Annars hade han aldrig vägrat att stänga landets gränser för fri och okontrollerbara migrationsströmmar. Nästa steg när polismyndigheten helt har kraschat blir förstås att aktivera värdlandsavtalet med Nato och kalla in militärpolis från utlandet.

  Det är nu som Dan Eliasson ska ställas till svars och svara på frågor varför han vägrade stänga landets gränser och därmed omintetgjorde polisens arbete på sikt. Inte när kaoset blivit verklighet.

  Källa:
  https://www.svd.se/dan-eliasson-stoppade-granskontroller

  Gillad av 2 personer

 25. Helene Frick skriver:

  Någon borde fråga våra regeringsmedlemmar om vilka som brukar dra ur proppen i badkaret när de ska fylla det. Troligen gör ingen av dem det, vilket får mig att undra hur en del människors logik eller ickelogik fungerar? Vissa saker är så självklara att det är rent häpnadsväckande när vissa människor avviker från dessa självklarheter. Alla (nu kategoriserar jag) tar på sig skorna när man går ut i djupsnön, ingen sträcker in armen i en tigerbur, ingen ger sig i nyktert tillstånd ut med bilen och bestämmer sig för att köra på vänster sida, ingen går över en trafikerad gata med ögonbindel, och ingen drar ur proppen i badkaret när man ska fylla det…….förutom vår regering. I hela den offentliga sektorn ”läcker” man kompetent personal, men satsar trots det på att ”ösa” på med ny personal istället för att försöka hålla kvar de som finns där. Man öppnar gränser och (sina hjärtan) för hudratusentals asylanter men har inga bostäder, skolor, sjukvård etc. så att det räcker. Det är så korkat så man kan begriper det knappast.

  Gilla

 26. NETTANN skriver:

  Promenerar några timmar per dag med (liten, lösgående) hund. Ofta sker detta på ort med många asylsökanden. De betraktar bästa kompisen som oren och det har hänt några gånger att jag varit tvungen att livrädda honom från barngrupper som hårdhänt har börjat attackera honom med pinnar och andra tillhyggen – trots att jag bara varit någon meter bort. Bekants hund har råkat illa ut och det har kommit varningar från andra hundägare.

  På kvällarna dominerar nyanlända killar i över tonåren i centrum (ibland med svenska tjejer). De intresserar sig vanligen nyfiket för hunden och försöker provocera honom (vilket inte är svårt för han anser sig stå superhögt i rang och förväntar sig att alla fattar det). Något riktigt dramatiskt har ännu inte hänt med det torde, för eller senare, inträffa.

  Till detta kommer de ökade lokala våldsbrotten och – i ett riksperspektiv – skjutningar.

  Fritidsstället ligger dessutom på annat, mycket ensligt ställe.

  Summa summarum: det går inte att utesluta att det kan bli skarpt läge.

  För några år sedan beklagade jag mig vid fikabordet över att jag som ostraffad, välanpassad medborgare förstås inte skulle få skaffa handeldvapen för att försvara mig och min medföljare. Samtidigt har uppenbarligen de kriminella inga större svårigheter att beväpna sig. Jag fick inget gehör utan alla såg det som harmset självklart att man inte skulle bära vapen och riskera folks liv och hälsa.

  I vintras framförde jag samma åsikt vid fikabordet och med samma deltagare. Nu ansåg stämman att det var för tokigt att gemene man inte får försvara sig (med tanke på våldsspiralen på gator och torg)!

  Något kan ha hänt i huvudet på svensken.

  Gillad av 1 person

 27. JL skriver:

  Läs denna:
  http://www.bokus.com/bok/9789100119058/hanteraren-uppdrag-infiltrera-svensk-maffia/

  Gissar att Dick Sundevall var 100% säker på att han hade grävt Karin Götblads grav när boken kom ut 2008. Hon skulle väl suttit i fängelse om det vore någon hejd på kompiskorruptionen i toppen.

  Nu är hon istället Regionchef för region mitt där bland annat Uppsala ingår.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Carin_Götblad

  Fundera på hur ruttet det måste vara i toppen på polisen. Är inte bara Dan Eliasson det handlar om. Man blir matt vid tanken

  Gillad av 2 personer

 28. Claës skriver:

  Man gör ett stort misstag om man tror att någon slags brun motreaktion lurar runt hörnet p g a eskalerande kriminalitet och våld. Motargument:

  1. Problemen har ännu inte nått den nivå när folk ens börjat tycka att det är obehagligt.

  2. I Brasilien lever storstädernas övre medelklass bakom lås och bom kvällstid. Efter att kontoren i stadskärnan tömts skyndar de sig hem till gated communuties eller villor med höga stängsel eller flerfamiljshus med vakt i porten. Ändå sker ingen brun motreaktion (eller någon möjlig motsvarande variant för ljusbruna människor som har några stänk indianblod eller afrikanskt blod).

  3. I Tyskland fick man efter 1:a världskriget, i alla fall i Bayern, en brun motreaktion när kommunister härjat på gatorna, tagit över styret ett tag och faktiskt slog ihjäl folk hotade ta den övre medelklassens och överklassens pengar. Då hade man extremt tydlig hotbild framför sig. Tilläggas kan att olika bruna grupper finansierades och understöddes på andra sätt av den tyska militära underrättelsetjänsten. Hitler var t ex från början en spion åt den tyska armén och det var som sådan han kom i kontakt med det parti han senare kom att ta över. I Tyskland strax efter 1:a världskriget fanns heller inte en press som unisont såg nazismen som den stora fienden. Pressåsikterna var mer blandade. Det var likadant i början på 30-talet. Då var i och för sig orsakerna till att nazisterna kom att stödjas av stora delar av överklassen inte ett lika påtagligt kommunistiskt revolutionshot. Det överklassen fruktade var väl snarare att man skulle få sina företag konfiskerade, eller exproprierade mot mycket låg kompensation. Eftersom det faktiskt kom en del förstatliganden senare under 30-talet i Frankrike så fanns det väl antagligen en sådan risk. Den ekonomiska krisen var väl också litet mer akut i Tyskland än i Frankrike kring årsskiftet 1932/33.

  Det som kan hända i Sverige är väl kanske att vi går mot en mer latinamerikansk samhällsmodell på olika plan. En växande underklass som inte behövs i kombination med en kontinuerligt deprecierande krona skulle väl göra att Sverige blir mer likt Brasilien.

  Jag vet inte hur stor risken är för att ekonomin totalt låser sig och att vi får något typ Grekland eller kanske t o m Venezuela. Finns kanske en viss sådan risk också.

  Gillad av 2 personer

 29. Ingalill Sansoni skriver:

  För ca2 åt sedan mötte jag o mitt barnbarn,den nya typen av myndighets persional’passpolis
  I Nyköping jag blev hotad o senare kom polismannen ut o sa att han är en snäll kille,privat
  Jag sa att detta
  Nytt för mig i Sverige’
  Men mAssor blev sagt däremellan
  Vi 2 blev chockade av bemötandet av en Svensk polis man,men Hen var ej Svensk,
  Varför vi KÄNNDE Att Vi Var hatade Svenskar!!
  Det blev ett uppvaknade signal för oss 2!!,,,,

  Gilla

 30. Strix skriver:

  Korrupta svenska politiker ”MISSBRUKAR” väljarnas förtroende för sin egen snöda vinning skull!!!
  BATRA är det mest skrämmande exemplet som tillät socialisterna att genomföra en oblodig socialistisk statskupp 2014. (DÖ)
  Man yrar över brunråttor men socialistisk statsomvälvning som störtar Sverige i fördärvet läser vi sällan något om?
  Det ingår i den socialistiska taktiken att skapa oro och röra inom polisen, inget märkligt alls.

  Gilla

 31. Carl G. skriver:

  STRIX:

  Alltid bra med en korrekt verklighetsbeskrivning av historien. Visst minns alla att S/MP-regeringen rivstartade hösten 2014 med att erkänna Palestina som en självständig stat?

  Några månader senare kom hämnden när Jimmie Åkesson skickade sms till underhuggarna på SDs riksdagskansli med budskapet: Give ‘em hell!

  Några veckor senare kom DÖ. Vem som helst som har bra minne kan lägga pusselbitarna på rätt plats när viktiga politiska händelser inträffar och vad som kan ha triggat dessa. Så ser jag på DÖ.

  #1Sverige erkänner Palestina som stat =) #2SD genom Mattias Karlsson ställer orimliga krav = #3DÖ

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.