Gästskribent Per Holmlöv: Skjut gärna budbäraren, men det löser inte problemet!

Våra politiker har inte längre problem, de har – med orwellskt nyspråk – utmaningar. Vilhelm Moberg lär ha sagt ”Se upp när politiker säger att vi sitter i samma båt. Det betyder bara att det är du som skall ro.”

Statsminister Reinfeldt såg från flyget glesbygden bre ut sig och uppmanade oss att öppna våra hjärtan och ge plats åt invandring. Statsminister Löfven hyllade invandringen på stormöten och hävdade envist att invandrarna är högutbildade. LO-hövdingen Thorwaldsson tyckte att det var onödigt att invandrarna skulle lära sig svenska, de kunde ju prata engelska. (Alla vet ju att det är modersmålet i MENA). Det pågår en ständig debatt om invandringen är av godo eller ondo. Tino Sandandaji hävdar som bekant att den officiella statistiken inte ger stöd åt hypotesen att invandring är lönsam.

Hösten 2015 skickade Migrationsverket drygt 1 000 asylsökare till upphandlade boenden i Åre kommun. De flesta kom med handbagage, det är svårt att ta sig fram genom Europa med stor packning. Gästfria Årebor samlade genom Välkomstgruppen in kläder och skor. Vi var en grupp frivilliga som utan arvode eller ekonomiska resurser startade ett hjärtats projekt för att hantera hotelltristess och för att bidra till en meningsfull väntan. Vi startade projektet SPRINT, språk och integration. En av oss skapade läromedel, vi andra undervisade. Vi fick startstöd av folkbildningen, Studieförbundet Vuxenskolan och mycket snart följde kommunen, biblioteket och politikerna efter. Åre kommun ser asylsökarna och invandrarna som en tillgång i glesbygden. Norrlands inland är generellt en avfolkningsbygd.

Under rubriken ”Gäst hos verkligheten” berättade jag nyligt om SPRINT, den krönikan fick 69 kommentarer, de flesta fientliga eller negativa. En skribent meddelade att han i fortsättningen skulle semestra i Alperna i stället för Åre. Han hoppas väl finna färre ”utlänningar” där?

Men i det kära militära fick jag lära mig att ”gilla läget”. Vi hade fått gäster från krigets fasor som våra politiker och deras tjänstemän valt skicka till vår bygd för att förvaras tills man har tid och kraft att ta hand om dem.

Min kompis Jorge var social entreprenör i Brasilien på sjuttiotalet. Han engagerade sig för att hjälpa människor ur fattigdom och elände. En dag stormade den marxistiska gerillan in på hans kontor med dragna vapen och sa: ”Du Jorge är en god man som hjälper de fattiga. Men du fördröjer den slutliga revolutionen. Du får 24 timmar att lämna landet, sen kommer vi och dödar dig!” Jorge lämnade landet.

Här i Åre har vi inte den dramatiken men reaktionerna på mina enkla frågor i krönikan förvånar mig. Animositeten, sannolikt avsedd mot invandringen i sig, riktade sig mot våra ansträngningar att underlätta språkinlärning och integration. Vi i civilsamhället engagerar oss frivilligt och lär ut basal svenska, den grundläggande färdigheten som alla nysvenskar behöver för att börja jobba och göra rätt för sig. Vi är inte ”landsförrädare” eller ansvariga för politiska beslut! Våra politiker har ”utmaningar” att skapa jobb, bostäder och utbildning åt våra nysvenskar. Civilsamhället har i Åre visat att vi kostnadseffektivt kan lära ut basal svenska. Vad vi i vår tur har lärt oss av våra asylsökare är hur stort avståndet är mellan vår sekulära, jämställda och jämlika kultur och den religiösa, patriarkaliska kultur som våra asylsökare kommer från.

Ministrarna Johansson och Andersson framhåller att alla som kan skall arbeta. SPRINT har visat EN metod att lära DEM SOM VILL LÄRA SIG basal svenska, en tillräcklig färdighet för att börja jobba. Men vi har inte adresserat de djupa kulturella skillnaderna. Att övertyga dem som hellre vill uppfostra sina egna barn än låta samhället göra det eller att låta hustru eller döttrar gå i skola eller arbeta tillsammans med främmande karlar blir nästa ”utmaning”.

Är den lämpad för civilsamhället?

Per Holmlöv är managementkonsult emeritus och har flyttat till foten av fjället med hustru Lisa och hundarna Jaque och Siri. Han är en av initiativtagarna till och projektledare för SPRINT.

92 reaktioner på ”Gästskribent Per Holmlöv: Skjut gärna budbäraren, men det löser inte problemet!

 1. Vimsan skriver:

  ”Verklighet är fortfarande verklighet, hur mycket man än ”sjunger och leker”.”
  (…och Dansar…)

  Jag kan inte svara för alla kommentarer du fått, men min kommentar på din förra text anser jag ej vara varken fientlig eller negativ.
  Jag liksom många andra svenskar (inkl. många invandrare som ej är del av problemet.) är frustrerade över att politiker och många som arbetar med invandrare inte tar sig ann det VERKLIGA PROBLEMET.

  ”Vad vi i vår tur har lärt oss av våra asylsökare är hur stort avståndet är mellan vår sekulära, jämställda och jämlika kultur och den religiösa, patriarkaliska kultur som våra asylsökare kommer från.”

  ”Men vi har inte adresserat de djupa kulturella skillnaderna. Att övertyga dem som hellre vill uppfostra sina egna barn än låta samhället göra det eller att låta hustru eller döttrar gå i skola eller arbeta tillsammans med främmande karlar blir nästa ”utmaning”.”

  Ovanstående visar hur du i din text dansar runt kärnan i det hela…

  De invandrare som vill lära sig svenska och vill anpassa sig till svensk kultur och svenska värderingar är INTE del av problemet.
  Jag tror inte din kompis Jorge är det heller…

  ”Animositeten, sannolikt avsedd mot invandringen i sig, riktade sig mot våra ansträngningar att underlätta språkinlärning och integration. Vi i civilsamhället engagerar oss frivilligt och lär ut basal svenska.”

  Sannolikt inte! Inte från min sida i alla fall… Den ”animositet” du kan ana i mina ord riktar sig helt och hållet mot ISLAM! Punkt slut!

  Sedan finner jag det lite märkligt att politiker lägger all sin kraft på att underlätta för muslimer att ändra på svenska lagar och regler, så det behövs frivillig arbetskraft att lära ut basal svenska. Är detta att lära sig språket i Sverige så långt ner på listan?

  Liked by 3 people

  • ramonafransson skriver:

   Nej, ”skjut inte budbäraren” det löser inga problem, och det är vad som händer varje dag i Sverige. Så länge man gör rätt enligt de som kallar allt för en ”utmaning” då är allt frid och fröjd. Men om vi ska få in människor i det svenska samhället går det inte an att ducka för religiösa och ideologiska värderingar som vi aldrig skulle acceptera i Sverige om våra politiker plötsligt skulle få för sig att vända sig till Mecka och plocka fram Koranen. Alltså måste svenska myndigheter, skola, förskola och politiker klart och tydligt kungöra vilka värderingar som väger tyngst i Sverige! Och som jag ser det är det demokrati, yttrandefrihet och jämlikhet!

   Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Per!

   Skulle Du vilja att Din dotter/dotterdotter skulle (tvingas) leva under Sharia lag?

   Besvara gärna den frågan först)

   Det handlar ej om invandring i sig,
   enbart om helt oöverbryggbara kulturskillnader…

   Hur skall Sverige se ut om 25-50-100 år?

   Sannolikt ett Islamistiskt Kalifat)

   Gilla

 2. Walfrid skriver:

  Antingen är man emot massinvandringen och vägrar medverka, eller så accepterar man den och medverkar efter bästa förmåga.
  Varför accepterar artikelförfattaren invandringen?
  Är den bra? Tjänar vi på den? Blir Sverige ett bättre land? Gör vi mesta möjliga nytta i världen med våra begränsade resurser?
  Det är nog svårt att svara ja på dessa frågor om man har följt med i dagshändelserna det allra minsta.
  Bryr sig artikelförfattaren alls om Sverige och svenskarna? Eller är fullständiga främlingar viktigare för honom än familj, släkt och vänner?
  Många frågor, jag misstänker att några svar blir det inte.

  Liked by 8 people

  • camiry skriver:

   Hej Walfrid och några till,

   Kan någon av er snälla länka till någon lag som ger oss rätt att slänga ut alla? Missförstå mig gärna hur ni vill, jag har också problem med detta, förmodligen mer så än många av er, som kvinna. Jag är på intet sätt nöjd med situationen. Det känns helt hopplöst, vi är dessutom svikna, förrådda, förbannade, men, finns det något stöd att slänga ut dem?

   I senaste avsnittet i DGS-TV intervjuades Ann Heberlein, hon sa bland annat att nu är det så här och då får vi hantera det. Är det inte det Per m.fl försöker göra?

   Kanske kan rejält tuffare krav göra sitt: den som inte vill leverera, får inte stanna. Även nolltolerans för brott; dom borde innebära utvisning. På så vis skulle vi få en viss gallring. Men annars, finns det något sätt att nu i efterhand minska volymen vi redan har?

   Jag skulle kunna tycka att den som engagerar sig, alltså ”medverkar”, arbetar för ett bättre Sverige. Den personen kanske bryr sig mer om landet än många andra tyckare som inte har ett enda realistiskt förslag. Om vi inte kan kasta ut dem, vilket jag misstänker att vi inte kan, så kanske vi behöver ta tag i situationen. Det tror jag att den som bryr sig om Sverige och svenskarna tycker. Vad är alternativet?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    2010 genomfördes den största grundlagsförändringen sedan 1975. Utan diskussion. Under total tystnad. Poängen med att ha två beslut med ett val emellan är att folk skall kunna ta ställning. Så skedde ej. Grundlagen är inte längre legitim. Etablissemanget har tagit bettet mellan tänderna och bara rusat iväg. Dess maktutövning är ej längre legitim. Dess lagar är ej längre legitima. Så du vet nog vart du kan stoppa upp dina lagar?

    Folkets vilja vad gäller invandring har ej tillfrågats och ej respekterats. Följaktligen har vi ingen skyldighet att hjälpa till att hantera effekterna av det. Vi har ingen skyldighet att bjuda till eller visa god vilja. Det finns ingen centralstyrd, välordnad lösning på detta. Det enda som finns att göra är för oss svenskar att sluta oss samman och skydda varandra i de krig som kommer. Dessutom, sverige och svenskarna är två vitt skilda saker. Att förstå det är ett första steg mot att uppnå skyddsförmåga. Sverige är svenskarnas fiende.

    Liked by 1 person

   • camiry skriver:

    Martin: Visst kan jag ”stoppa upp lagarna” nånstans, men då blir det ju ännu svårare för dig att hitta dem.

    Tips, man behöver inte längre traska till biblan när man vill hitta information, öppna bara ny flik och sök på nätet!
    Jag gjorde det när jag först hörde om denna multikulturella ändring. Precis som du, jisses vad jag blev förbannad när jag först hörde om hur den smugit sig igenom. Som du säger det är ju en grundlag, vilka tarvar två val (!), men jag fann detta:

    Tidigare: Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv BÖR främjas. Lag (2002:903).
    Nuvarande sedan 2010: Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv SKA främjas. Lag (2010:1408).
    Det är bör som ändrats till ska. Grunden fanns där. Om jag inte missminner mig så skrev Patrik någonting om 1975, vilket också är vad jag nu funnit, då detta multikulturella tänk smög sig in i våra stadgar.

    Men det är väldigt intressant det du skrev: ”Folkets vilja vad gäller invandring har ej tillfrågats och ej respekterats. Följaktligen har vi ingen skyldighet att hjälpa till att hantera effekterna av det.”

    Med din tanke om anarki som förebild tänker jag att många kvinnor är vi ju som förbannar lagen som i princip säger att ni har rätt till våra kroppar. Vi måste som bekant säga uttryckligen nej, kan vi inte det (kanske är lite överförfriskade) så är det således fritt fram för er att anta att ni är välkomna. Det ansvaret kan ju inte läggas på mannen. Visst, detta är inte helt lätt, det kan skapa kluriga situationen eftersom det exempelvis finns de kvinnor som skulle utnyttja det felaktigt. Men det skapar också kluriga situationer för kvinnan. Men med ditt resonemang, såsom lagen ser ut, vilken jag inte respekterar (absolut, den har funnits ett bra tag men så har även den från 1975), så skulle jag kunna agera fritt och slå ihjäl en eventuell våldtäktsman (apropå det där med att inte vänta utan slå ihjäl först fråga sen), om det bara inte vore för att jag sannolikt ligger i styrkemässigt underläge och har små utsikter att lyckas försvara mig, och sedan skulle jag inte behöva hantera effekten av det.

    Nja, jag vet inte jag. Känns på något sätt lite ociviliserat om vi alla skulle ränna runt med träklubba redo att drämma till efter eget tycke och smak. Lite som det medeltida samhälle våra nyanlända för med sig och försöker implementera.

    Avslutningsvis, du skrev till mig: ”Dessutom, sverige och svenskarna är två vitt skilda saker.” Visst är de det Martin, men säg det till Walfrid som skrev det, som jag hänvisade till, vars inlägg du ”gillade”. Lite konsekvens i angreppen skulle vara både smakfullt och underlätta.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Camiry
    Det enda skyddet mot onda mäns våld är goda mäns våld. Kvinnor kan ej skydda sig själva. Och det är helt fel att kräva av kvinnor att de skall skydda sig själva. Istället har kvinnor rätt att kräva skydd från sina män.
    Din närläsning av lagen är meningslös. Lagen saknar legitimitet. Grundlagsförändringen 2010 gällde långt långt mer än att bör blev skall, den förändrade folkomröstningar, det kommunala självstyret etcetera. Jag förordar att lyda lagen av rädsla för straff, ej för att den är legitim. Och jag tror inte att den utövas med sådan detaljnivå. Det enda vi kan göra är att söka undanhålla staten resurser.
    Din världsbild är så individualistisk och konstig så jag vet inte om jag kan kommentera den mer än så.

    Gilla

   • camiry skriver:

    Hej igen Martin, det är synd att du läste mitt tidigare inlägg, till Walfrid mfl, som vore det spydigt. Det var på intet vis menat så, jag beklagar verkligen att det togs emot så och ledde dig in på det här spåret.

    Frågan jag ställde var om det fanns någon möjlighet att faktiskt få ut dem igen. Jag gav lite förslag, så som jag inbillar mig är de möjligheter som står till buds. Du valde att besvara det med att jag skall stoppa upp lagarna. Så trist.
    Sen säger du att de saknar legitimitet, alltså bör man kunna strunta i dem. Jag vet att det var en enorm grundlagsändring, och ja den smögs igenom, vilket jag också, som jag skrev, har förbannat. Men, essensen om multikulti fanns redan, sedan länge. Dessutom tar du nu upp kommunala folkomröstningar, den biten såg jag också när jag googlade, att det med nya lagen enbart krävs 30% för att kräva en folkomröstning, mot tidigare majoritet. Det ser jag som positivt. Detta var ett sidospår, men du nämnde den så jag hakar på där.

    Individualistisk konstig syn förstår jag inte alls. Bad min man läsa igenom och han förstår inte heller vad du menar.

    Slutligen det om att undanhålla staten resurser. Jag tror jag förstår vad du menar. Jag menar det så till den grad att vi ska flytta och byta kommun. Jag har under ett års tid, tillsammans med boende i mitt närområde, slagits med näbbar och klor mot min kommun. Letat bland lagar och kommunala protokoll för att hitta något litet halmstrå till hjälp. Jag har funnit många i teorin, men dem skiter alla i eftersom även de anser att lagen inte är något att följa. Jag/vi har brottats mot politiker och tjänstemän, smutskastats av desamma, kallats rasister/nazister/främlingsfientliga av en radda politiker, svartmålats av media som går deras ärenden, bespottade och kallade vidriga jävla as av de ”goda” medborgarna på andra sidan. Varför? För att jag inte vill ha över 600 ensamma vuxna karlar till grannar inom en radie av ca 200 m. Eftersom du skrivit som du skrivit i inlägg utgår jag ifrån att du och andra förstår mig i min oro för mig och mina döttrar i det totalt sinnessjuka att placera så många ensamma vuxna karlar på ett litet litet område bland barnfamiljer.

    Du kanske läser min text som vore jag någon feministisk typ som omhuldar öppna gränser. Du är du i så fall så vilse så du fattar inte. Dessutom, om det att undanhålla resurser: oavsett hur det blir med dessa moduler så har jag noll och intet förtroende för min kommuns politiker/tjänstemän. Allt rotande har lärt mig alldeles för mycket. Ärligt talat hatar jag dem innerligt. Jag föraktar dem intensivt med varenda atom i min kropp. Trodde jag på voodoo skulle det vara min heltidssysselsättning. Men, det enda jag/vi har som vapen mot detta satans samhälle drivet mot en avgrund av psykopater, är att flytta och ta vår skatt med oss. Helt enkelt ta vår business till annan part. I vårt fall blir det lite av ”better the devil you dont know”. Det kommer skänka mig sådan glädje när vi är fria från dessa kommundemoner och inte betalar en spänn i kommunal skatt som försörjer deras korrupta vidriga politik.

    Här försöker jag bara ibland vara djävulens advokat. Jag vill hellre spåna med andra i detta forum på hur vi kan förändra istället för att spy galla, även om det är något jag också är rätt duktig på.

    Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    @camiry Hm, det kanske blev litet flummigt det jag sa om kvinnors kroppar och mäns liv. Men det här med att kvinnor följer med utlänningar hem och sen gnäller när de blir våldtagna. Jag tycker dom får skylla sig själva. Jag som man kan inte skydda kvinnor som inte bryr sig om att skydda sig själva. Min övertygelse är att vi svenskar måste anamma de beteenden som gäller i mellanöstern. Folk där är inte idioter, de beteer sig som de gör därför att det är nödvändigt. Kvinnor behöver eskort från sina egna och inte ens män går gärna ensamma. Det är nu vår verklighet och ju förr vi svenskar anpassar oss desto bättre. Det har inte med lagar eller moral att göra.

    Gilla

   • camiry skriver:

    För det första handlar min kommentar om våldtäkter om lagen såsom den ser ut i Sverige, vilken lägger ansvaret på kvinnan att säga nej, inte på mannen att fråga ”ok?”. Därmed utgår man från att brist på kommentar är ett medgivande. Om någon ex druckit för mycket så är det hennes fel. Detta drabbar långt fler kvinnor än de som vill ha möjligheten att hoppa i säng med vem som helst för att sedan ”ångra” sig. Det är en viktig distinktion att göra.

    Naturligtvis måste man sedan, tyvärr, anpassa sig. I viss mån…

    Men vi och de från Mellanöstern har ju så fundamentalt olika syn på vad som är lättklädd, inte sant? Att visa knäna, håret, axeln är förbjudet där men inte något vi höjer ögonbrynen för här. Jag tror jag måste missförstå dig när jag läser det som att jag borde acceptera en ny klädkod och anpassa mig därefter?

    Dessutom, i tidigare diskussioner, ex när våra ministrar bar slöja på besök i Iran, skrev jag om att ta seden dit man kommer, och jag tänkte att visst samröre nog var bättre (för boende där) än total isolering. Då svarade folk här att ville jag se kvinnor piskas också. Nej, självklart inte. Har inte även du i viss mån uttryckt att vi inte ska anpassa oss till deras traditioner? Jag kan minnas helt fel. Men, förväntas jag nu anpassa mig här i Sverige, eller? Som sagt, jag har säkert tolkat dig fel, för det gör mig lite förvirrad. Men jag uppskattar verkligen att du ville förtydliga 🙂

    För övrigt anser jag, utan att dra en hel population över en kam, att kan man bete sig som en del gör, dvs döda sina döttrar och systrar, misshandla sina fruar, gifta sig med barn etc, då är man enligt mig långt värre än en idiot. Man ska erkänna allas lika värde, men ärligt talat, den som gör sånt är för mig inte vatten värd. De som nekar andra ett mänskligt värde har därmed inget själv. Det har inget med etnicitet/religion/färg att göra. Det har med handlingar att göra. Man är sina handlingar värd, typ.

    Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    @Camiry
    Du verkar fundera på vad som är moraliskt rätt och vilka rättigheter någon ska ha? Jag tror däremot att det inte är en fruktbar diskussion, jag diskuterar ifrån existens. För mig är moral av evolutionen given, moral finns till för att grupper skall kunna samarbeta bättre internt i syfte att kunna konkurrera mer effektivt mot andra grupper. Universell moral är en absurditet såsom jag ser det. Mellan grupper råder realpolitik och diplomati.

    Mellanösternkulturer med flera är anpassade för existentiell tävlan mot närboende andra kulturer. Våldtäkt är naturligtvis ett lika stort brott inom dessa kulturer som inom vår. Om det sker mot en medlem av den egna gruppen. Det är däremot inte ett moraliskt brott om det sker mot en annan grupp. I den mån våldtäkt mot medlemmar av utgrupper beivras inom klankulturer är i den mån det skapa diplomatiska problem för gruppen.

    Min övertygelse är att våra nya landsmän har mycket effektivare och stridbarare kulturer och värderingar än vad vi har. Om du tänker efter går deras unga män nästan aldrig ensamma, de går alltid i grupp. Därför att ensam är svag. Svenskar funderar på att skaffa försvarsvapen eller träna kampsport. Men det är helt fel, våra nya landsmän metod är mycket effektivare och bättre anpassad efter den miljö som sverige blivit. Ett vapen är rätt ynkligt om du är en mot två eller en mot fem. Och dessutom ger antal fördelar i framtida rättegångar.

    Att ändra lagen till att kräva samtycke är korkat. De enda som blir dömda av såna lagar är vi svenskar. Precis som alltid med feminismen, den är bara kapabel, och verkar det, bara intresserad, av att angripa svenska män. Min åsikt är att vi svenskar måste anpassa vår sexualmoral efter våra nya landsmäns sexualmoral. Därför att deras beteende i sånt här är mer stridbart, är bättre på att hävda existens och bättre anpassad till vad sverige är idag. Anledningen till att det inte finns några kulturer med liberala värderingar i mellanöstern är att alla som har varit såna har utrotats. Så dina tankar om kvinnliga rättigheter är fantasier, det är inte den verklighet sverige är. Oavsett vad som händer så är framtiden ett patriarkat och en värld där kvinnor inte kan röra sig ensamma och utan sällskap av manliga ingruppare och där en kvinna som väljer att vara ensam med en man, särskilt en utgruppare, ej kommer betraktas som våldtagen.

    Ditt enda val är huruvida patriarkatet skall bestå av enbart våra nya landsmän eller om det skall finnas ett svenskt patriarkat jämte de invandrade enklaverna. Om vi svenskar på något sätt lyckas hävda territorium i framtiden så kommer du ju åtminstone ha kvar vissa delar av de kvinnliga rättigheter som är normala för nordeuropeiska samhällen inom de territorierna.

    Numera känner jag noll respekt för kvinnor som går på fest med de av våra nya landsmän som har klanmoral. De har själva valt att bli våldtagna, det är ingenting jag kan göra åt det och att lägga resurser på att jaga ”våldtäktsmännen” är helt meningslöst. I förlängningen kommer detta även gälla kvinnor som väljer att gå till platser där ingruppen omöjligt kan skydda dem. Till exempel fel busshållplats, fel gata, fel taxi etcetera. Om du tycker det här är obehagligt så föreslår jag att du skaffar en tidsmaskini och reser tillbaka till 1982 och engagerar dig mot invandringspolitik när det fortfarande fanns någon poäng med att göra det. Idag är vår uppgift att anpassa oss efter verkligheten såsom den är nu. Och att överleva.

    Gilla

   • camiry skriver:

    Oj, det var många tankar, jag har inte varit inne och kollat på ett tag, rädd att bli provocerad och onödigt frustrerad igen 🙂

    Inte otippat håller jag inte med dig. Du tipsade mig om att inte anta att andra är dumma, det var inte riktigt så jag menade. Du skrev något om korkade tror jag och jag sa att jag tycker de är värre än så. Onda skulle jag vilja säga. Sen om jag får tipsa tillbaka, om hur man bör ta sig an frågor om omvärlden, så vill jag mena att man bör vara öppen för att man kanske är lite fel ute. Ex om vilken typ av man kvinnor vill ha…

    Jag vill påstå att dina teorier skjuter lite snett ibland. Vissa av dina åsikter gör mig dessutom rädd. Jag tycker att det är obehagligt det du skriver om att ha en lag som kräver samtycke är korkat. Det sätter du i relation till männen som kommer. Vi har problem i Sverige med våldtäkter och hustrumisshandlare också, det försvinner inte bara för att det kompletteras med våld utfört av andra grupper. Du skrev: ”Att ändra lagen till att kräva samtycke är korkat. De enda som blir dömda av såna lagar är vi svenskar. Precis som alltid med feminismen, den är bara kapabel, och verkar det, bara intresserad, av att angripa svenska män.” Ok, eftersom jag inte är feminist vet jag inte hur de resonerar. Men när det gäller det om att angripa svenska män så skulle jag vilja se en lag som angriper de män som angriper kvinnor. Punkt. Bevisbördan är naturligtvis alltid central. Men, om våldtäkt fastställts, att ex en svensk man ger sig på en kvinna utan samtycke, då ser du det som ett problem att det är en svensk man som blir dömd. Jag ser det som ett problem om den som begår ett brott inte blir dömd. Det finns svin bland svenska män med. Det behöver man inte vara feminist för att konstatera.

    Du kanske menar att en sådan lag inte skulle hjälpa, må så vara. Men misstanke om att en lag, som definierar ex vem som har rätt till min kropp, skulle bli tandlös gör ju inte definitionen mindre nödvändig.

    Det om att det inte är omoraliskt att våldta en utböling, jag hoppas att du menade att din uppfattning om dem är att det är så de resonerar, och inte så du resonerar. Annars skulle ex övergrepp som utförs av militärer, FN-soldater, svenska män i Thailand etc inte betraktas som omoraliskt, så länge mannen och offret kommer från olika grupper…? Du tycker inte att moral är rätt grund för diskussion, att en universell moral inte finns, du föredrar existens. Men, om man anser det moraliskt förkastligt att angripa en kvinna, barn eller man så blir det så mycket enklare. Ska man istället definiera om det handlar om en utgruppare eller ingruppare, för att bedöma om det är rätt eller fel, så uppstår tveklöst problematiska gränsdragningar. I synnerhet eftersom senare års översvämning kommer leda till mer blandning.

    Sen talar du om att ha kvar en del av kvinnliga rättigheterna. Låter det inte lite absurt egentligen, att man ens behöver en undergrupp med kvinnliga rättigheter, under mänskliga rättigheter. Man behöver betona att hallå, en del mänskliga rättigheter gäller faktiskt även kvinnor. För dig låter jag säkert som en feminist för att jag skriver så.

    När det gäller det att välja rätt busshållplats, annars får man skylla sig själv: eftersom jag inte har någon tidsmaskin har jag bestridit min kommuns planer på att sätta över 600 av dessa män vid min busshållplats. För att jag befarar just det du beskriver. Men, jag skulle inte känna mig trygg att passera ett kvarter i den storleken en kväll med 600 manliga ”ingruppare”. Det finns ju de som tycker att krav på samtycke är korkat…

    Det känns ju lagom optimistiskt, om jag förstår dig rätt, om du anser att vi bör anpassa oss till en kultur där liberala värderingar utrotats, eftersom vi med dessa värderingar annars utrotas. Valet är alltså att antingen anpassa oss, dvs skrota de själva, eller vidhålla dem, och därmed utrotas. Kul.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Camiry
    Tillägg. Hedersmord är en effekt av att ett folk har levt dominerat av ett annat folk under långa tidsperioder. Den här miljön är vanlig i mellanöstern där alla vill bo och där armeerna har vandrat fram och tillbaka fram och tillbaka under årtusenden..

    Kvinnor föredrar män med status, pengar, makt. Den som har finast häst, sitter längst fram på teatern, den andra bugar sig för. Detta gör att när till exempel turkar styr i kurdistan kommer kurdiska kvinnor börja föredra turkar eftersom de sitter på positionerna. Och det kurdiska folket kommer utrotas. Anledningen till att Turkar styr i Kurdistan är att turkarna har besegrat kurderna militärt. Därför är kurdernas enda möjlighet att fortsätta finnas till att ge sig på de kurdiska kvinnorna. För att få dem att bete sig okvinnligt/ickeförrädiskt.

    Så nej, hedersmord är inte idiotiskt och inte konstigt, det är mycket lätt att förstå. Anledningen till att hedersmord finns är samma som att folk som kurderna finns. Utan kulturella vapen såsom hedersmord hade det kurdiska folket inte funnits alls. Eller snarare, de folk som misslyckades att utveckla effektiva kulturella vapen i geopolitiskt attraktiva områden har redan utrotats.

    Alltså, om du vill förstå världen och människorna är det olämpligt att tänka på andra kulturer eller andra folk som ”dumma”. Det är en dålig förklaringsmodell.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @camiry
    Tillägg2: Turkar-kurder är i viss mån en abstraktion. Jag tog bara upp den därför att kurderna är ett välkänt exempel på ett folk som ej har en egen stat och som har hedersmord. Sen kanske inte dynamiken ser ut just så, ”turkar” kan man ju hävda har skapats efter andra världskriget etcetera. Men det är ändå den här dynamiken som har gjort hedersmord nödvändiga. Att erövrare kommer ha all status och att kvinnor föredrar status.

    Gilla

 3. Kim skriver:

  Jag har svårt att förstå budskapet i denna schizofrena text. Ska vi ställa upp på ett dysfunktionellt system och aktivt bidra till det därför att politikerna har bestämt att det är det systemet som gäller?

  Liked by 9 people

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Då vore kanske kreativt att ABK o Ylva gör ett längre besök,
  så de blir varse de svåröverbryggade kulturskillnaderna,
  får en nyttig insyn i utmaningarnas storlek?

  Ni gör säkert en behjärtansvärd insats,
  men stannar verkligen dessa nya,
  när pengarna ur de statliga ymnighetshornen sinat?

  Permanenta bostäder är väl en bristvara i Åre,
  knappast billiga heller.

  Lediga hotellrum kan väl bara finnas under lågsäsongen?
  Knappast ett billigt boende ändå…

  300/dag blir 10 000/månad för en etta, knappast hållbart i längden?

  Liked by 4 people

 5. gmiksche skriver:

  Vad jag kommer ihåg var reaktionerna på förra inlägget ganska blandade. Initiativet i sig är berömvärt. Den blandade reaktionen berodde nog mest på att, som Per Holmlöv skriver, ” vi har lärt oss av våra asylsökare är hur stort avståndet är mellan vår sekulära, jämställda och jämlika kultur och den religiösa, patriarkaliska kultur som våra asylsökare kommer från.”

  För den som har god vilja att integreras det svenska samhället är språket en grundbult i integrationen. En grundbult även för den som vill leva i Sverige utan att acceptera och integrera vårt samhälles basala värden. Min och många kommentatorers pessimism grundas nog på den sistnämnda aspekten. Det finns ju gott om exempel söderut i landet. En troende muslim som vill leva enligt koranens regler kan inte vara svensk, även om han eller hon talar oklanderlig svenska.

  Liked by 7 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Våra nyanlända behöver nog inse att religionen måste vara en privatsak i Sverige,
   att man behöver anpassa sig, annars bör man nog välja andra länder…

   När skribenten skrev att man ännu ej berört,
   (kanske ens VÅGAT BERÖRA?), de kulturella skillnaderna,
   då anar man en avsevärd naivitet…

   Är det inte Ni som skall/borde vara BUDBÄRAREN,
   utan att vara rädda för att bli skjutna…

   Att informera om vad som krävs för att leva i Sverige!?
   Språket är givetvis en viktig parameter,
   men vi får snart sluta ducka för verkligheten?

   Liked by 5 people

 6. Magnus skriver:

  Holmlöv skriver ”Under rubriken ”Gäst hos verkligheten” berättade jag nyligt om SPRINT, den krönikan fick 69 kommentarer, de flesta fientliga eller negativa. En skribent meddelade att han i fortsättningen skulle semestra i Alperna i stället för Åre. Han hoppas väl finna färre ”utlänningar” där?”

  Med ”fientliga” ska naturligtvis kritiska förstås. Men det ordet passar säkert inte in i Holmlövs vokabulär utan det är bättre att skriva ord i ”bästa” Expressen- och Aftonbladet-stil.

  Och ja, i Alperna träffar man inte på kvinnodiskriminerande män från tredje världen och kvinnor och flickor som går insvepta i stora tygsjok. Man kan slappna av i ett västerländsk modernt samhälle och umgås med likasinnade som vill ha ett säkert och jämställt samhälle där kvinnor har rätt att leva. Holmlöv vill verkligen inte förstå den kritik som riktats mot honom i alla kommentarer.

  Liked by 5 people

 7. Anders skriver:

  Du har inte fattat. Vi vill inte ha dina ” gäster” här. Vi vill inte att de ska känna sig välkomna. Vi vill att de ska åka hem. Dina initiativ motverkar det vi vill.

  Liked by 13 people

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Elva hängivna personer eskorterar nu Din ståndpunkt och undertecknad kan bara lyfta på hatten för dessa Dina tre rader, vilka på ett synnerligen effektivt sätt fångat kontentan i antiglobalisternas nationsbevarande ställningstagande. Gästskribent Holmlöv menar nog så väl, i traditionellt svensk, tjänstvillig och lydig anda och brinner för att exponera sin välvilja. Själv föredrar jag att navigera efter rim och reson samt nationell självbevarelsedrift, en drift som gör gällande att det är en enorm skillnad mellan ett lands naturliga och icke sällan dynamiska invandring och den invasion vi nu upplever. Lika stor skillnad som mellan en rimlig flyktingmottagning där verkligt hjälpbehövande ges en chans till nystart, och den asylturism och import av kriminella och socialt invalidiserade MENA-element vårt kulturfascistiska etablissemang uppvisar en sådan makaber och globalistiskt orienterad fascination inför.
   Tack för ordet!
   Andreas, värdekonservativ nationalist och samhällskritiker.

   Gilla

 8. Heraldikern skriver:

  Allt väldigt humant och behjärtansvärt. Men den som tror att det räcker med det är aningen naiv. Det äär dock en god början. Men var skall all dessa människor få jobb? Det är möjligt att just ÅRE kan få fram några jobb inom turistindustrin. Men alla andra glesbygdskommuner som tror att det är en tillgång att få ett relativt stort antal invandrare som aldrig kommer att få ett jobb, kommer att bli verkligen besvikna. Antingen flyttar migranterna till storstäder eller så bor dom kvar och lever på socialbidrag. Vad tillför man kommunen då? Totalt för landet är de några hundratusen migranter som skall försörjas till samma standard som vi själva och som spär på den arbetslöshet vi redan har här! Dessutom så är vi tvugna att släppa in ett par hundra tusen anhöriga till år 2020 förutom de 20-30 000 som kommer varje år genom gränserna! Man måste förstå att detta är inte bara ”utmaningar”! I varje fall inte för det Svenska folket!

  Liked by 7 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Per
   Åre kan nog enbart bli en genomgångsort, en flyktingsluss!
   Ett fåtal som sen vill bosätta sig i glesbygd,
   om vi inte inför Kommunarrest…

   Ni får nöjet att göra jobbet,
   det skapar väl garanterat några arbetstillfällen på hotellet under lågsäsong)

   Sen flyger fåglarna vidare till storstadens lockelser…
   Några Moskéer kan Ni väl ej erbjuda,
   några bönemattor möjligen…

   Vad gör Ni när Kommunalskatten går mot 40 kr,
   när staten an(S)er att skall stå på egna ben?

   Fast det fixar väl skatteutjämningen)

   Nog fåår Ni några utmaningar?

   Gilla

 9. Varm korv boogie skriver:

  Så, hej då nu går jag till jobbet för att tjäna ihop till min skatt som betalar din lön och migranternas uppehälle och iphones, varsågod. Imorgon bitti så är det samma sak, och i övermorgon. Slit det med hälsan.

  Har inte tid att skriva mer, plikten kallar!

  Liked by 8 people

 10. cmmk10 skriver:

  Angående att gilla läget, här var en som en gång i tiden hade synpunkter på det :

  ”An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last.”
  Winston Churchill

  Liked by 6 people

 11. Hortensia skriver:

  Gäster brukar åka hem när kalaset är slut… och det är väl kontentan av kommentarerna till Per Holmlövs förra gästspel på DGS; att Sverige inte kan härbärgera – och passa upp på – stora grupper utländska, allt mer otacksamma, ”gäster” för all framtid, om välfärden och den fria svenska livsstilen ska kunna bevaras.

  Asylindustrin har redan missbrukat sydsvenskarnas gästfrihet över alla gränser. Årebornas entusiasm får förmodas bero på att ortens geografiska läge har förskonat dem från den ”kulturella berikning” infödda skåningar, blekingar, smålänningar osv redan under decennier av vidöppna gränser har tvingat underkasta sig.

  Även om Sverige är relativt stort till ytan, så att vi – precis som Reinfeldt så föraktfullt påpekade – har plats för många fler människor, så har vi varken jobb, bostäder eller kapacitet att utbilda och hålla ”permanenta gäster” på rätt sida lagen. Inga politiker kan ”skapa” riktiga – alltså marknadsmässigt efterfrågade, ickesubventionerade och långvariga – jobb åt någon…

  … och hur i hela friden kan ”våra” massimmigrationsansvariga politiker, ens av Åreborna, förväntas kunna ”skapa” både ”bostäder och utbildning åt våra nysvenskar”, när detta livets nödtorft sedan länge inte har kunnat erbjudas ens motiverade och skötsamma, svenska ungdomar på ett tillfredsställande sätt?

  Liked by 11 people

 12. Anders skriver:

  ”Åre kommun ser asylsökarna och invandrarna som en tillgång i glesbygden. Norrlands inland är generellt en avfolkningsbygd.”

  Argumentet är så dumt att det bara kan komma från en kommunalpolitiker, trodde jag fram till nu. Hur kan framtida permanenta bidragstagare vara en tillgång. Är det så att arbetsmarknaden i Norrlands inland skriker efter analfabeter (eller efter folk över huvud taget)? Anledning till att Norrlands inland är en avfolkningsbygd beror ju på att det är svårt att försörja sig där. Dessa idioter till kommunalpolitiker kommer att tvingas höja skatten, vilket kommer att göra kommunen ännu mera oattraktiv för produktiva personer. Om räddningen för Åre m.fl. kommuner är att få dit folk, kvittar vilka de är, så varför inte ta hela Bangladesh med än gång?

  Liked by 11 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Svarte! Mange unge norske mannlige flyktninger (og da mener jeg flyktninger, ikke migranter) under krigen 1940-45 ble satt til tømmerhugst i de dype svenske skoger. Enkelte var så slitne at de gråt, men det var ingen bønn.
   I tillegg dro de hjem da krigen var slutt!

   Gilla

 13. Gustaf skriver:

  Det du gör är säkert väldigt fint, men ditt ”kära” militära måste väl också lärt dig att ” budbäraren ”ska ge en saklig bild. Generellt består de ankommande av 70 % män och endast 30 % bördiga från Syrien ( och en färre boende där). Sålunda är tex skrivningen ” gäster från krigets fasor ” i stort falsk. Männens hustrur och barn bor också alltså kvar på de platser du definierar som ” krigets fasor”. Tröttande med all PKargumentation vi ständigt matas med, och tyvärr är du en i mängden

  Liked by 11 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Nei, disse mannlige migranter tenker ikke akkurat på ‘kvinner og barn først’, slik vanlig er i siviliserte land.
   Jeg føler ingen solidaritet med disse menn, feige og svikefulle som mange av dem et. Og hvorfor skal de føs av svenske skattebetalere livet ut? UNCHR er som kjent underfinansiert, og kvinner, barn og gamle sulter i flere av leirene. Dessuten er de uten mannlig beskyttelse særdeles sårbare overfor vold og sexutnyttelse i en sivilisasjon som ikke vører kvinner. Aftenposten.no hadde for en tid tilbake intervju med noen av de etterlatte kvinnene, og de hadde ikke mye respekt for sine menn.

   Hele asylopplegget er grotesk og så langt fra godhet som man kan komme!

   Gilla

 14. Hansson skriver:

  Gilla läget gör man när det inte finns några alternativ. Man kan också, som i detta fallet, gilla läget just därför att man faktiskt gillar läget. Det är också intressant att veta från en managementkonsult emeritus (fint skall det vara) att en basal svenska räcker som färdighet för att börja jobba. Sedan, efter förvaringen, behöver de inte skaffa sig jobb, bostädet och utbildning, det har våra generösa politiker skapat åt dem, det ger man dem, det får man!
  Jag misstänker starkt att de kommentarer som managementkonsult eremitus Holmlöv fick på förra artikeln, likväl denna, är avsikten med artiklarna.

  Liked by 5 people

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tyvärr är det svårt att se på detta inlägg på annat sätt än:

  A: Det handlar om att lyfta fram den egna godheten
  B: Det handlar om att sopa alla svåra frågor under mattan

  Men: Skribenten är absolut välkommen att medverka och det han ger uttryck för är en ganska vanlig attityd i Sverige.

  Slutligen: Han måste acceptera att alla inte köper hans resonemang

  Liked by 9 people

 16. EliniHagen skriver:

  Animositeten hade varit mindre om det varit flyktingar enligt UNHCRs definition som svenska samhället tagit hand om, alltså äkta behövande. Svenskar är otroligt hjälpsamma men även de har en gräns. De är inte tillfrågade om hur mycket av deras skatt ska gå till de omhändertagna. Får de chansen i galor på TV skänker de av hjärtans lust.
  Man ska inte ställa grupp mot grupp men en grupp svenska kvinnliga fattigpensionärer mot en grupp ensamkommande barn skulle ge stark visuell kontrast i vinterkylan. Varför får jag inte se sådana bilder i tidningarna.
  Jag skulle gärna njuta av några veckors hotelltristess om jag bara hade råd. Utsikt mot Åresjön, frukosten framdukad för att inte tala om både lunch och middag, rummet städat och sängen bäddad är ett ofattbart himmelrike för mig och de flesta andra pensionärer. Tristess Jajamensan.
  En förklaring till hur det är möjligt att fylla plan efter plan till Irak eller andra MENA med passagerare som nyligen flytt från dessa områden skulle också minska på animositeten. Det har jag som korkad skattebetalare svårt att greppa och skulle uppskatta en klok och rationell förklaring för vem vill bära agg i sitt hjärta.

  Liked by 12 people

 17. KristinaF. skriver:

  Per! Jag tycker det är intressant att få ta del av hur en person som du tänker och resonerar kring dessa känsliga frågor. Tack för att du delar med dig.

  Liked by 1 person

 18. Fredrik Östman skriver:

  Jag skrev en kommentar om vådan av att låta sig utnyttjas av starka politiska krafter som vädjar till ens duktighet och duglighet, men som bara utnyttjar dessa i sina egna slemma syften och missbrukar den duktige och duglige mot dennes eget långsiktiga intresse. Det är en fråga om spelteori och hur man bryter de spelteoretiska tvången genom att vara en hel och värdig människa som inte låter sig bli ett instrument, även om det skulle innebära materiella och emotionella förluster. Den främsta uttolkaren av denna filosofi är kanske slaven Epiktetos, som sade till sin ägare: ”Nu bryter du mitt ben, men det kan jag inte göra något åt, så jag låter mig inte heller påverkas av det.” Han frigavs till slut. Hans soloniska slutbetyg blev egregia cum laude.

  Det finns en kommunistisk gammal teknisk term för den som räds denna princip, en term som tydligen inte föll på läppen. Så jag skriver inte ut den en gång till. Jag provar med en nyare variant på samma tema: ”owned”, oftast skrivet ”pwnd”. Kopplingen från dagens ungdomar till Epiktetos får man inte missa! Epiktetos vägrade att vara pwnd. Farbror Stalin och hans grovkorniga kamrater, som satte slaveriet och funktionsslaveriet à la Nils Karleby i system, använde fulare ord. Vi behöver dem inte. De är allmänt bekanta.

  Den här artikeln beskriver det välfärdsindustriella komplexet inifrån. Den beskriver hur deltagarna i det välfärdsindustriella komplexet, liksom dess avnämare och dess tvångsfinansiärer och dess andra offer och utsatta alla är ägda. De har sålt sig för en handfull daler. De är pwnd. De är n… i…

  Värdigheten rular. Våga vägra VIK! Please don’t be pwnd!

  Liked by 2 people

 19. Hansson skriver:

  Nej, manegementkonsulten eremitus Per Holmlöv är inte volontär, han tjänar cyniskt pengar på sina nyfunna vänner. Fy, usch…….

  NAMN PÅ FÖRELÄSNING: SPRINT, språk och integrationsprojketet (Sv).
  ÄMNEN: Åres hemligheter – SPRINT – Pilgrimsritten
  PRIS: 45 min 6.000:-, 2-3 timmar 10.000:- eller enl offert. Priset avser genomförande i Åredalen.

  Källa: aretalarna.se

  Liked by 6 people

 20. Magnus skriver:

  Vem har skrivit titeln ”Gästskribent Per Holmlöv: Skjut gärna budbäraren, men det löser inte problemet!”? Det är uppenbart att Holmlöv inte vill se det verkliga problemet som är en sanslös och totalt ansvarslös invandringspolitik som bedrivs i Sverige. Hur kan det svenska samhället bli bättre av att resurser tas från områden som äldrevård, , sjukvård, försvar och skola och läggs på invandrare? Ett BB läggs ner i Sollefteå för att det ska sparas 15 000 000 kr. Samtidigt är kostnaderna för invandringen över 70 000 000 000 kr under 2016. Svenska politiker är alltså villiga att ösa ut pengar på invandrare medan svenska mammor ska föda i bilar. Ett hutlöst beteende som Holmlöv med stor säkerhet inte har några som helst problem med.

  ”Hösten 2015 skickade Migrationsverket drygt 1 000 asylsökare till upphandlade boenden i Åre kommun. De flesta kom med handbagage, det är svårt att ta sig fram genom Europa med stor packning” Har Holmlöv aldrig funderat över varför det reser hundratusentals människor genom hela Europa för att bosätta sig i bidragsparadiset Sverige? Konsekvenserna för miljö och samhälle är enorma med denna konstlade och ej nödvändiga befolkningsökning. Ska jag bygga ett enkelt utedass krävs det tillstånd och utredningar. Men det gäller tydligen inte när det ska byggas alla sorters bostäder för invandrare.

  Slutsatsen är att Holmlöv med sina likasinnade är en del av problemet som gör att Sverige blir obeboeligt. ”Godheten” ska ju gå före allt annat. Det enda rätta är att de länder som invandrarna kommer ifrån börjar ta ansvar för sin egen befolkning och slutar med sina medeltida vidskepliga sätt att styra länderna. Dags att skicka tillbaka alla des ”högutbildade” människor som därför med stor säkerhet måste vara en enorm tillgång för sina hemländer. Varför ska Sverige ta dessa humanitära resurser?

  Liked by 7 people

  • Elsa skriver:

   ”Ett BB läggs ner i Sollefteå för att det ska sparas 15 000 000 kr. Samtidigt är kostnaderna för invandringen över 70 000 000 000 kr under 2016.”

   Nej, kostnaden för invandringen är inte drygt 70 000 000 000 kr under 2016. Det är bara kostnaden för Migrationsverket! Lägger du till kostnaden för alla de 100 000-tals invandrare som kommit till Sverige de senaste tre decennierna, och som slussats ut ur Migrationsverkets system, men som inte är och aldrig kommer bli självförsörjande, och som tär på systemet med sin kriminalitet och sin allmänna oförmåga att agera civiliserat – så ser du att kostnaderna är mångdubbelt större än så.

   Ja, det är helt sinnessjukt. Svenska kommuner kommer snart tvingas dra ner välfärden till noll och sedan kommer de börja gå i konkurs.

   Liked by 2 people

   • Magnus skriver:

    Elsa: Tack för dina kompletterande uppgifter. Summorna är så hisnande att det är lätt att tappa bort sig…

    Gilla

 21. P I Persson skriver:

  Den här sidan är inte bra för den som vill göra något positivt för medmänniskor i nöd. Jag ska inte dra alla över en kam, men de allra flesta som kommenterar accepterar inget annat än att flyktingarna ska slängas ut.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Så är det nog. Skälet tror jag är att de som vill ha fler ”flyktingar” eller som ”inte står ut” med att bidragsasylanter ska skickas hem kan läsa och titta på MSM. Där får man godhet tills man storknar.

   Liked by 8 people

   • P I Persson skriver:

    Precis en klockren illustration till vad jag skrev.

    Vem ”vill ha” flyktingar ? Vem vill att det ska finnas skäl att fly ? Jag vill det då absolut inte. Men nu är det som det är och då ställer man upp om man är en riktig (med)människa. Att i det läget i stället raljera om MSM är så omänskligt att man storknar.

    Liked by 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Spørsmålet er jo i hvilken grad disse menn i sin beste alder er ‘flyktninger’ i det hele, og dermed ‘medmennesker i nød’. Flere og flere ser at dette ikke er tilfelle.
   Mange svensker opplever også at de unge mennene viser lite ‘medmenneskelighet’ tilbake overfor sitt vertskap som før på dem. Urett og juks fremmer ikke givergleden, P I Persson.

   Gilla

  • Varm korv boogie skriver:

   De skall ut och inte belasta systemet, så om det verkligen var eldsjälar som fixade mat husrum, iphones och språkundervisning, sjukvård, tandvård och skola så är det ett steg på vägen, i Sverige betyder eldsjälar betald med min skatt, mitt arbete.

   Nej jag accepterar inget mindre för jag tänker också på de övergrepp några av de 1000 in Åre kommer att göra sig skyldiga till, det kvinnoförakt som sprids med islam, och samma sak gäller deras barn, och jag tänker på att en eldsjäl med 1 kr kan göra mer i Afrika än en eldsjäl med 100 kr i Åre.

   Alperna nästa.

   Liked by 1 person

  • Magnus skriver:

   P I Persson 13 mars, 2017 at 16:02

   ”Precis en klockren illustration till vad jag skrev.
   Vem ”vill ha” flyktingar ? Vem vill att det ska finnas skäl att fly ? Jag vill det då absolut inte. Men nu är det som det är och då ställer man upp om man är en riktig (med)människa. Att i det läget i stället raljera om MSM är så omänskligt att man storknar.”

   Är det rätt att ta emot hundratusentals invandrare om det egna landet går under p.g.a. överbelastning av de samhälleliga funktionerna? Sverige spenderar mer pengar på alla dessa invandrare (som i många fall vägrar uppge namn, ålder, ursprungsland etc. och dessutom fuskar med bidrag, begår brott och annat otyg) än vad UN har för att hjälpa hela världens utsatta. Det är så omänskligt att man storknar.

   Hjälporganisationer uppger att dom för typ några hundralappar per månad kan ge en person mat, husrum, läkarhjälp i utsatta länder. Varför ska då Sverige lägga tusentals skattekronor på dygn för att ”hjälpa” en person i Sverige och det under tiotals år? Det är så omänskligt att man storknar.

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Fast vi går inte under. BNP-ökning med hela 3,3% och högst sysselsättningsgrad i hela EU, 82,1%.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Inte än. Men vi är på god väg. Trots sysselsättningsgraden som innefattar en hel del syntetiska jobb och BNP som lyfts av krediter för byggnation av husrum till migranter. Att vi är värds- eller åtminstone europabäst vet vi ju alla. Med avseende på beskattning, ökningen av fattigpensionärer och ökningen av köerna i sjukvården, bl a .

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    P I P

    Hur stor del av BNP är flyktingrelaterad?

    5-10 % RELEVANT GISSNING!

    Vem är det vi berika?
    Handlar’n på ICA!

    Liked by 1 person

 22. Hans Eriksson skriver:

  Det enda skribenten säger är väl att man gör bäst i att laga efter läge. Bestämmer sig staten för att skicka tusen utlänningar till den lilla ort där man bor, är väl det bästa att i alla fall försöka lär känna utlänningarna och också försöka påverka dessas sätt att uppföra sig. Ett sådant förhållningssätt gör skribenten vare sig till förespråkare för fri invanring eller föraktare av Sverige, vsvenska folket och dess kultur, historia och så vidare. Skribenten agerar helt enkelt bara rationellt. Och han gör något på riktigt. Till skillnad från dem som bara skäller/gnäller på honom. Tycker SPRINT-initiativet verkar ganska vettigt.

  Sen att skribenten uttrycker sig på ett märkligt sätt, till exempel omnämnandet av utlänningarna som våra asylsökare – hur är dessa utlänningar våra? – får väl skyllas på hans bakgrund som managementkonsult. Likaså så hans nästan rörande optimism.

  I övrigt vore det intressant att få veta hur det hela bekostas. Vad har man för budget? Avtal med stat eller kommun? Hur sker redovisning av ekonomin och var kan man ta del av den? Görs det någon uppföljning av initiativets resultat? Står Studieförbindet för hela slanten, det vill säga staten/kommun betalar? Får skribenten betalt, direkt eller indirekt, det vill säga har han privatekonomiska intressen i SPRINT:andet eller har han bara Åres bästa för ögona? Såna saker vill jag veta. Per Holmlöv får gärna berätta mer om det.

  Vill bara tilläga att i vissa delar av Tyskland finns liknande SPRINT-arrangemang, åtminstone till namnet.

  Liked by 2 people

  • Vimsan skriver:

   Han frågade ju ändå om råd i förra krönikan, men verkar inte förstått några av de han fick…
   Det han skrev nu var väl egentligen samma sak, förutom att han framhåller att de flesta råd var negativa,,,
   Det hade varit en annan sak om han bemötte något av responsen han fick…
   Som Ulla L. skriver längre ner förstår jag inte syftet heller…

   Gilla

 23. Olof B skriver:

  Vill man bli en del av samhället så lär man sig både svenska samt seder, bruk och kultur helt utan insatser från samhället. Vill man inte bli en del av samhället kan du utbilda hur mycket som helst helt utan resultat. Alla typer av sådan utbildning är helt meningslös avseende språkinlärning och helt kontraproduktiv avseende integration (din bekantskapskrets på utbildningen blir en massa andra utlänningar) och att få invandraren att bidra till samhället (detta verkar vara ett land där allt är gratis). Det är dessutom läskigt och lite obehagligt att ta sig in i ett nytt samhälle. Har man försörjningen säkrad och kan välja mellan att mysa med likasinnade på caféet eller att ta ett jobb som knappt gör skillnad ekonomiskt så väljer de flesta de förra.

  Liked by 4 people

 24. Lars Thylen skriver:

  I stället för att beskriva den egna godheten borde författaren fokuserat på
  ” Men vi har inte adresserat de djupa kulturella skillnaderna. Att övertyga dem som hellre vill uppfostra sina egna barn än låta samhället göra det eller att låta hustru eller döttrar gå i skola eller arbeta tillsammans med främmande karlar blir nästa ”utmaning”.Är den lämpad för civilsamhället?”
  Nej det är den inte , och författaren borde ha förstått och diskuterat det
  VI ser nu en del goda tecken från Nederländerna, vilka kanske blir ”trail blazer” för en för
  västerlandet mera positiv utveckling.
  Slutligen kan jag inte låta bli att kommentera författarens titel. Efter 20 + år i high tech industri i
  Sverige och USA och 20 års akademisk karriär har jag aldrig insett värdet eller nyttan av managementkonsulter. Kanske civilsamhället kunde göra en insats och klargöra detta ?

  Liked by 4 people

  • uppstigersolen skriver:

   En management konsult är som en mås. Han flyger ut och skiter på dem han träffar. Sen åker han hem och lever gott på sitt gage. Detta fick jag lära mig för nästan fyrtio år sedan när jag arbetade på Ericsson.

   Liked by 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    ‘Management consult’:
    er vel del av New Public Management og annet amerikansk fjas som presses på oss og sprer vantrivsel.
    For ikke å snakke om mye av det jålete språket deres!
    ”Eigi er alt gull sem gloar”
    (gamalnorsk for ‘Det er ikke gull alt som glitrer’).

    ‘Emeritus’ brukes mest om pensjonerte professorer (professores emeriti). ‘Pensjonert’ er mer enn godt nok for en skarve management consult!

    Liked by 1 person

 25. Bo Svensson skriver:

  ”Gilla läget” är inte en rekommendation att gilla läget. – Det handlar om att man inte skall bekymra sig för det man inte kan göra något åt utan fokusera på att göra det bästa av läget.

  Det läge vi skall göra det bästa av, är inte det läge våra galna makthavare och kurrupta massmedia regisserar för oss. – Vi måste vidga perspektivet: Hur får vi slut på detta vanvett.

  Liked by 4 people

 26. Ulla L skriver:

  Jag också lämnade en kommentar till din förra krönika och det jag skrev då grundar sig i min bestämda, och fortfarande gällande, uppfattning att islams levnadsregler baserade på Koranen absolut inte passar i Sverige. Jag vill därför inte se diverse islamsymboler växa fram överallt i samhället. Det skrämmer mig.
  Historien har visat att sådana kulturyttringar från muslimska länder har ytterst svårt att utvecklas och förändras. Och hur är det tänkt att det ska gå till i Sverige när överheten under decennier ägnat sig att med skattemedel (=andras pengar) uppmuntra bibehållandet av främmande kulturer?

  Syftet med dagens krönika förstår jag inte alls.

  Liked by 3 people

 27. Marita Andersson skriver:

  En intressant rubrik på denna krönika: ”Skjut gärna budbäraren, men det löser inte problemet!”
  Vad är problemet enligt dig?
  För mig är problemet att Sveriges politiker bedrivit en aktiv asylinvandring i decennier med katastrofala resultat utan att stoppa eländet. Just nu skördar vi resultatet av den invandringspolitiken i de 55 (ökar)områden som politikerna inte vågar kalla no-go zoner. Resurserna har vräkts över dessa områden lika länge, mängder med sociala insatser har genomförts, trots det är resultaten på alla områden katastrofala; arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, jämställdhet, skolresultat, barnaga, hedersmord, bilbränder, skjutningar. Trots dessa uppvisade resultat fortsätter människor att ”gilla läget” istället för att sätta stopp! Välkommen till framtiden!

  Liked by 7 people

 28. Hedvig skriver:

  Per Holmlöv!

  Det gäller att först göra en kritisk analys av den situation som man vill reagera på, innan man sätter igång och agerar. Jag vill hävda att du inte har satt dig in i hur migrations/integrationssituationen ser ut i Sverige. Du tycks inte heller ha funderat närmare på vilka dina grundläggande värderingar är.

  Är vår sekulära demokrati, våra yttrande-, tryck- och mötesfriheter, vårt svenska välfärdssamhälle viktiga frågor att försvara – för dig? Om svaret är ja, borde du vända blicken och ditt engagemang åt helt andra håll.

  Läs gärna den här kunskapsrika och sakliga sammanställningen av hur den pågående migrationen påverkar det svenska samhället och som nyligen publicerats av nationalekonomen Tino Sanandaji.

  http://www.adlibris.com/se/bok/massutmaning-ekonomisk-politik-mot-utanforskap-antisocialt-beteende-9789198378702

  Och varför inte ledarskribenten Ivar Arpis artikel ”Ljög Stefan Löfven om asylkrisen i KU?” i dagens SvD.

  https://www.svd.se/ljog-stefan-lofven-om-asylkrisen-i-ku/om/svenskt-flyktingmottagande

  Liked by 2 people

 29. Gösta Johnsson skriver:

  Tyvärr tillhör han (författaren) den del av befolkningen som inte inser att det han gör förvärrar situationen i vårt land. Att som volontär försöka rätta till det övergripande misstag som våra ledande politiker ställt till med med misstaget att släppa in vem som helst och utan verkliga skäl i landet kommer inte att gå. Det är typiskt för relativt välbärgade att som pensionär och inget särskilt att syssla med och att ha kommit vid sidan om offentligheten vilja försöka ta sig in på någon tidningssida eller i Radio/Tv genom dylika välgörenhetsgärningar.
  Lyssna i stället på våra ”vanliga” medborgares oro för utvecklingen i landet. Sätt press på myndigheterna att verkställa utvisningarna av alla som inte har skäl att befinna sig i vårt land.
  De flesta är ekonomiska flyktingar vilket inte är skäl till att tillåtas komma in i landet. Många är helt enkelt desertörer från mellanösterns olika stater ( de allra flesta är unga män som smiter från sina plikter mot sitt land) och lämnar kvinnor och barn kvar i krigsområdena. Vilka fega människor. När de sedan har kommit in i vårt land ställer de till med allehanda kriminella verksamheter eller våldsamma vandaliseringar.
  Att som författaren uppmuntra fler att försöka ta sig in i landet ( generositeten som vår välfärd erbjuder sprids naturligtvis med internets hastighet till kompisar m.fl som fortfarande är kvar i hemländerna) och ta del av våra surt förvärvade skattepengar är inte ok!. Skänk gärna dina egna pengar till någon hjälporganisation som verkar på platser i krigsområdena…men uppmuntra inte fler att komma ända hit till oss i Sverige och Norden.

  Liked by 5 people

 30. Anders F1 skriver:

  Jag tar mig friheten att sammanfatta kritiken:

  Per Holmlöf, vi skattebetalare (de av oss som har vaknat) gillar säkert de flesta människor, men vi har sett tillräckligt nu. Alltför mycket problem med mångkultur, felfungerande ekonomi, våld osv. Det enda man talar om nu är stenkastning, brott, IS och flyktingar. Sverige håller snabbt på att förvandlas till ett helt annat land. Inte så dåligt som mena-länderna, men det kan bli.

  Gilla

 31. Bosse S skriver:

  Kan man anta att den fd mangementkonsulten Per Holmlöv uppbär ett fett gage för sina insatser, med att hjälpa till att fylla Åre med mestadels muslimska män från länder med en för oss totalt annorlunda syn på tillvaron.
  Alla verkar ha sitt pris, det vill säga att man kan få nästan vem som att göra vad som helst bara priset är rätt och det behöver inte alltid vara kontanta medel.

  Jag märker även att PH inte förstår skillnaden mellan sina ”nyanlända” konsultobjekt och folket i Alperna. Det går säkert att googla fram de viktigaste olikheterna.bara man anstränger sig lite.
  PH uppmas att gärna göra detta innan han ska till att försvara sitt senaste inlägg och på så vis kanske komma fram till något fyndigare än påståendet om färre utlänningar i Alperna.

  Liked by 5 people

  • gmiksche skriver:

   Det kan och bör man inte anta. Det är oförskämt att förutsätta detta. Det finns faktiskt människor som vill väl. Även om deras välvilja kommit på avvägar.l

   Gilla

   • Magnus skriver:

    Det är oförskämt att slösa bort svenska resurser och skattepengar på invandrare och samtidigt be svenskar att dra åt svångremmen och betala mer skatt och vara solidariska.

    Liked by 1 person

 32. Magnus skriver:

  ”Men i det kära militära fick jag lära mig att ”gilla läget”. Vi hade fått gäster från krigets fasor som våra politiker och deras tjänstemän valt skicka till vår bygd för att förvaras tills man har tid och kraft att ta hand om dem.”

  Och hur uppförde sig dessa gäster? Brände dom bilar? Våldtog kvinnor? Våldtog pojkar och män? Kastade sten på polis och ambulanspersonal? Fuskade med bidrag? Kastade personer från balkonger? Skrek h-a och f-a efter svenska tjejer och kvinnor? Sålde narkotika? etc etc

  Gilla

 33. Björn skriver:

  Kan det va så att skribenten mest söker bekräftelse för sin självupplevda ”godhet” och sitt fyndiga hittepå ”SPRINT”!

  Gilla

 34. Hans Protsac skriver:

  I framkanten:

  En bekant (BY) till mig tar emot fosterpojkar från Afghanistan. Är dessa krigsflyktingar? Om vi nöjer oss med en vag beskrivning kan vi kalla dem migranter, i första läget.

  BY menar att deras kultur är inkompatibel med den västerländska [i e den hellenskt baserade upplysningskulturen, om man så vill], men då hon är tvingad att betala skatt till det socialistiska välfärdskomplexet och dess administration samt följande migrantunderhåll, vill hon få tillbaka en del av kakan samtidigt som hon (naivt?) vill undervisa dem i den occidentala kultursfärens ‘värderingar och villkor’, i den mån de kan definieras. Bert Karlsson micro-proxy-wise, lixom.

  De är artiga, någotsånär bildade pojkar, M & J, sprungna från en dari-diasporamedelklass i Teheran. Dessa grabbar uppgav sig vara 14 år vid inträdet till Sverige, men deduktion – vi har frågat dem [sic] – ger att de sannolikt är minst två år äldre.

  Poängen är att dessa grabbar knappast kan kallas för ”flyktingar” i min bok, M reste f ö med sin bror N till Teheran så sent som i december m s a hälsa på sina föräldrar i den Iranska huvudstaden. Det gick förutom litet visa-trubbel smärtfritt till. Att sedan skolan någonstans i Sydsverige undrade vart tusan de hade tagit vägen struntade M & N uppenbarligen i.

  I Göteborg, där y.t. huserar dagligdags, är det ofta handgemäng på ”Green Room”, den meningslösa plätt mellan Nordstan och Operan, en bout mellan Afghaner (Dari)/Marockaner/Afrikas Horn. Samtliga i åldern gissningsvis 15-30… Den utav strukturell rasism präglade sysslolösheten måste få energiskt utlopp, eller hur?

  Hur produktiva är de? Enligt Big Brother skriker Sverige efter dessa handlingskraftiga… Är ni i Gbg, flanera gärna runt centralstationen och Nordstan. Iakttag. Det är intressant. Rest my case.

  • “To build may have to be the slow and laborious task of years. To destroy can be the thoughtless act of a single day.”
  – Churchill

  Liked by 2 people

 35. Fredrik S. skriver:

  Sluta upp med att kalla migranter för ”nysvenskar” ! Det är inte bara en helt felaktig beteckning, utan en total förvrängning av ord och begrepp. Jag antar att de migranter som kommer hit och söker asyl här inte är svenska medborgare och då är de inte heller svenskar eller ”nysvenskar”. Eller måste svenska medborgare ha uppehållstillstånd i Sverige ? Vad är det för fel att vara korrekt och säga ”nyanlända migranter?” Dessutom finns en annan obehaglig aspekt på detta språkbruk, nämligen att det kan verka som om det bara gives plats för ”svenskar” i Sverige, inte för andra folk. Att kalla dem för svenskar utan att ens fråga dem om de vill vara svenskar är faktiskt nedlåtande mot andra folk och mot dessa människor och deras ursprung och inte alls så ”gulligt” som end el tror. Läs här vad journalisten Malin Siwe skrev i Expressen för några år sedan om den här ”nysvenska” rotvälskan:

  http://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/malin-siwe-sila-nyspraket/

  Liked by 1 person

 36. bjornwiklund skriver:

  ”Hösten 2015 skickade Migrationsverket drygt 1 000 asylsökare till upphandlade boenden i Åre kommun. De flesta kom med handbagage, det är svårt att ta sig fram genom Europa med stor packning. ”
  Det är inte bara stor packning som stör resandet genom hela Europa även att kunna ta sig genom ett antal säkra länder där man enligt reglerna skall söka asyl är knepigt . . .
  Så om det är minsta besvär med packningenen ta gärna med större packning och sök asyl i första säkra land……

  Liked by 1 person

 37. Sixten Johansson skriver:

  Om ni undervisar i svenska och integration – lurar ni då inte asylsökarna att de faktiskt kommer att få stanna? (Och integreras, hur de nu tolkar det). Detta oavsett vad ni förklarar i ord. Själva undervisningssituationen och dess innehåll betyder mer för deras tolkning och förväntningar.

  Som språk- och kommunikationskunnig pensionär skulle jag mycket väl kunna hjälpa asylsökare i min kommun med något liknande, men jag har inte ställt upp som frivillig och inte sökt utannonserade jobb. Jag skulle se det som ett svek mot asylsökarna, mot min kommun och mot Sverige, eftersom jag då i det lilla formatet skulle bidra till att försöka (låtsas) lösa ett samhällsförstörande och olösbart problemkomplex, en inkompatibilitet, som i det långa loppet kommer att alstra mycket mer lidande än som någonsin kan uppvägas av en human, men kortsiktig, lindring av trista, meningslösa och nedbrytande månader och år av väntan och utanförskap.

  Jag vill peka på två faktorer, som bidrar till de negativa reaktionerna här. SPRINT-projektet, Åres kommunpolitiker, alla dessa hjälpare, journalister och rikspolitiker, är krampaktigt fixerade vid nuet dag för dag. De backar mot framtiden likt hönor med blicken fixerad vid ett kritstreck på marken. Ingen isolerad migrationsrelaterad händelse eller serie av händelser är i dagsläget ännu någon verklig katastrof. Men om de trippande hönorna skulle vända sig om, lyfta blicken, börja räkna, tänka efter (inte minst militärt och polisiärt) och blicka in i framtiden, så skulle åtminstone några bli förskräckta. Vi sansade (och tyvärr självplågande) systemkritiker står mentalt med ena benet 2 – 30 år inne i framtiden, i scenarier som varje realist bör kunna förutse. Den tidsskillnaden förklarar negativismen i värdering, perspektiv och reaktioner, inte någon antagonism, okunnighet, fördomsfullhet eller brist på empati.

  Den andra avgörande faktorn är att vi migrationskritiker har mer kulturell, konkret, kunskapsbaserad, kontrasterande erfarenhet än de flesta som öppnar den egna famnen eller tvingar andra att öppna upp famnen, plånboken och det gemensamt ägda offentliga rummet. Din text avslöjar att du har en ganska realistisk bild av problemen, men ändå fortsätter du att bidra till ett multidestruktivt projekt i stället för att ställa dig upp, börja bromsa och varna för följderna. Därför är så många här besvikna på dig. Var är din ryggrad? Kan du med självaktning se dig i spegeln? Lyft blicken från kritstrecket. Hoppa i fantasin in i framtiden och berätta för barn och vuxna vad du bidrog med, när du dag för dag – år 2017 – var med och formade framtidslandet.

  Liked by 4 people

 38. ketchsiri skriver:

  Åretalarna förmedlar talare till gästande företag/event. Ett 30-tal föreläsare är anslutna och arvodet är fastställt av förmedlingen. Jag är en av de potentiella talarna. Jag kan berätta om Åres Hemligheter eller Pilgrimsritten eller SPRINT. Hittills har ingen nappat på erbjudandet.
  Hälsar Per Holmlöv

  Gilla

  • Varm korv boogie skriver:

   Jag har allltid undrat vad eldsjälar lever på, inte kan man äta upplevd godhet. På mitt lokala gym som jag betalar 3500 om året för så hör jag de gode männen få det gratis för sina telningar som trots sin späda ålder glor på tjejer som i trans. Allt annat är gratis också, afghanerna måste tro att de kommit till landet gratis.

   Har man som eldsjäl ett privat arv eller har man språklektioner kl21 efter att det skattegenererande jobbet är klart, maten klar , barnen hjälpta med läxorna och i säng, är det då man smiter ut och är eldsjäl? Har det något med bilar att göra?

   Liked by 2 people

 39. Simon skriver:

  En del av förklaringen till den animositet du känner, skulle kunna vara att det du beskriver är hur du gör en behjärtansvärd insats för ett högt syfte. Men för många av oss läsare här framstår din insats som ytterligare en i en lång rad av Pull-faktorer som får människor att på en bas av lögner, gödande den organiserade brottsligheten, söka sig till just vårt land. Ett land där makthavarna igen och igen visar sig oförmögna att sätta upp ett sammanhängande regelverk för att hantera konsekvenserna av de öppna hjärtanas politik på ett långsiktigt hållbart sätt.

  Inledningsvis ger du vad jag läser som en kritisk beskrivning av den politiker- och mediahegemoni som lett fram till den ”Utmanande situation” vi har idag. Därefter beskriver du dina egna insatser där du gillar läget och försöker bidra till att hantera den uppkomna situationen. Jag får intrycket av någon som förfasar sig över det öppna tiggeriet, och raskt startar en rejäl insamling för att kunna fylla pappmuggarna till bredden. En åtgärd som möjligen skulle kunna leda till att ett antal tiggare reste sig ur sin misär utanför Coop, men nog snarare skulle locka mångdubbelt fler av tiggarnas olyckssyskon att försöka sig på en motsvarande Klondyke-resa.

  ”Att pissa i brallan värmer först och kyler sedan” brukade farfar säga. Och jag är rädd att det är vad SPRINT-projektet och liknande behjärtansvärda frivilliginsatser innebär. De bidrar till att lösa små akuta delproblem och ge lite värme lokalt och temporärt, men blir samtidigt en del av det ofantligt mycket större problem vi ser torna upp framför oss: Den rejält nedkylda brallan när vi ska hantera de långsiktiga konsekvenserna för ett statsindividualistiskt välfärdssamhälle av att ta hit människor i 100.000 tal, vars härvaro alltför ofta baserar sig på halvsanningar eller rena lögner och som inte förutsätts integreras i detta samhälle, respektera det, eller ens bidra till och vara en del av det.

  På sätt och vis imponeras jag av din entreprenörsanda och vilja att vara en del av en lösning. Men samtidigt förskräcks jag över hur lätt det tycks vara att bli en av alla de goda föresatser som stenlägger vägen ner mot infernot.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.