Med väderkorn på tidsandan

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Nyligen skrev jag en text om den ryske överbefälhavaren Michail Kutuzov som under slaget vid Borodino mot Napoleon tankspritt satt och tuggade på en stekt höna medan han försökte utröna stämningen och andan hos de ryska soldaterna.

Jag önskar Kutuzov vore här.

”Michail”, skulle jag säga, ”hjälp mig att utröna stämningen och andan hos det svenska folket”.

”Hm”, skulle han eftertänksamt svara. ”Du måste ge mig några ledtrådar.”

”Tja. Det handlar om vad svenskarna tycker om samtidens mest storslagna projekt, den svenska migrationen. Fram till för något år sedan var den svenska överhetens dagorder fullständigt glasklar: migrationen är bra för Sverige och den som förfäktade något annat är någon sorts landsförrädare, kanske fascist.”

Kutuzov vände långsamt ansiktet mot mig och log. ”Överheten behöver ibland vara sträng”, sa han. ”Om manskapet skäms lite så lyder det bättre. Varje riktig befälhavare vet hur nyttigt det är att ingjuta lite dåligt samvete i de underlydande. De ska känna att de inte gjort tillräckligt. Men säg mig, Engellau, har svenskarna börjat bli rädda än?”

”Hur så? Varför skulle vi vara rädda?”

”Engellau sa själv att det handlade om samtidens mest storslagna projekt för Sverige. Ett folk som levat i trygghet och fred i flera hundra år måste väl dra öronen åt sig inför omvälvande händelser? Så reagerar i alla fall mina ryssar.”

Plötsligt känner jag att den ryske befälhavaren nuddat en känslig punkt. ”Vid Zeus, Kutuzov, när du säger det, jag tror du har rätt! Det finns en ny rädsla i landet, särskilt bland kvinnorna. Jag träffade en brasiliansk tandläkare som bott 16 år i Malmö. Sedan något år tillbaka vågar hon inte gå ut på kvällarna. En annan kvinna i en annan stad sa att hon var rädd att hon själv eller döttrarna skulle bli våldtagen. Ytterligare en oroade sig för att bli rånad på Birger Jarlsgatan.”

”Hm”, sa Kutuzov.

”Vadå hm, Kutuzov?”

”När rädslan biter sig fast i trupperna blir spelet ett helt annat.”

”Hur då, Kutuzov?”

”Då funkar inte längre befälets gamla taktik att skambelägga. Om man kan få soldaterna att skämmas kan man förmå dem att slåss. Men befälet har inget att vinna på att kalla den rädde för fascist. Den som är rädd är rädd, sedan må du kalla honom vad som helst.”

”Hur menar du att det skulle påverka vår situation, Kutuzov?”

”Det är väl självklart. Så länge migrationen inte kändes farlig så fick svenskarna tåla den även om den ledde till stök och kostnader. Men om nu alltfler, särskilt kvinnorna naturligtvis, börjar oroa sig för sin fysiska säkerhet kommer snart den punkt när svenskarna inte längre ställer upp. Kom ihåg, Engellau, att du tillhör ett folk som levt i total trygghet och ohotad fred i generationer. Vi har ingen aning om hur svenskarna kommer att reagera, framför allt om de saknar ett ledarskap som kan ingjuta dem mod och förtröstan.”

43 thoughts on “Med väderkorn på tidsandan

 1. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Patrik,

  Thanks for another excellent note. As an outsider, with only one foot in Sweden, I wonder how long time media and the political nomenklatura can turn their eyes to what’s going on in today’s Sweden. Cars burning in Uppsala, borlange etc almost every night, Sweden second in the world in rape statistics, etc. Nobody dares step forward to admit the emperor is naked?

  Tinderbox. The longer reality is denied, the more violent the response. Civil war?

  Liked by 2 people

 2. Christer Harling skriver:

  Vad som kommer hända i Sverige när otryggheten ökar och samhällskontraktet är brutet?

  Utvägen för många blir att ” rösta med fötterna” – emigrera.
  I snitt flyttar ca 140 personer från Sverige varje dag. Drygt 50.000 personer per år.
  Det nya med denna emigration att det även är unga barnfamiljer som flyttar.

  Liked by 6 people

  • JL skriver:

   Jag tror absolut det stämmer. Behöver bara titta på min omgivning och de diskussioner jag och min fru har. Vi har två små som vi inte vill ska växa upp i Sverige som det ser ut idag (skola, rättsväsende, åsiktsfacism, sjukvård, politiker, dysfunktionell multikultur, tyckar-vetenskap).

   Tax player money @ work to make Sweden even more messed up:
   http://allastudier.se/skolor/på/högskola-universitet/i/sverige/inom/182-genusvetenskap/

   Ingen panik men när barnen blir gamla nog att vara ensamma på stan måste det se annorlunda ut på många sätt om vi ska stanna.

   Finns det någon statistik (trend) att tillgå avseende ålder, inkomst etc bland de som utvandrar?

   Förresten, såg just hjernevask med frugan. Befriande underhållande och träffsäkert.
   Alla borde se denna:

   Gilla

 3. Folke Lidén skriver:

  Om ni fortsatt samtalet kunde han ha kommenterat en sentida rysk ”fältherres” misstag. Stalin som ansåg sig vara alla tiders största militära geni gjorde sig av med kunniga militärer och ersatte dem med inkompetenta politiska kommissarier Det höll på att sluta i katastrof i början av andra världskriget. Stalin nödgades inse, inte erkänna, sitt misstag. Han blev tvungen att lita till kompetenta militärer som Georgij Zjukov och Ivan Konev.
  Givetvis tog Stalin åt sig äran efter kriget, men de båda fältherrarnas insatser var så avgörande att Stalin avstod från att vidta den åtgärd han älskade mest – Spärra in och avrätta alla som kunde tänkas ta någon del av det beröm som enbart skulle komma honom till del.
  Zjukov och Konev levde båda inpå 70-talet.

  Liked by 2 people

 4. Kim skriver:

  Sverige har redan börjat svara på rädslan. Allt fler bostäder förses med larm och barnen får inte gå själva till fritidsaktiviteter. Tullen beslagtar allt fler batonger och elpistoler samtidigt som intresset för sportskytte ökar. Svensken både justerar sin livsstil och beväpnar sig.

  Liked by 5 people

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Gårdagens surrealistiska agendadebatt om det tilltagande/avtagande våldet i Sverige som BRÅ löser genom att sluta sammanställa statistik!?

  Det är skönt att höra från den vetenskapliga experten som SVT bjudit in att invandringen inte har ett dugg med våldsökningen att göra utan att den i stället minskar oupphörligt. Allt är bara påhitt. Det är väl därför som polisen skriver av brott, som gruppvåldtäkten på Gotland, ty då finns den ju inte. Varför kan man då inte skriva av Assanges alla hemska våldtäkter i Sverige?

  Den svenska metoden att minska brott genom att vägra att kriminalitet existerar verkar vara en genial metod. Kan man inte använda samma metod mot krig också? Eller för den delen förneka att det finns sjukdomar och att människor avlider?

  Liked by 9 people

  • Johan skriver:

   Ang. Agenda igår…Det hävdas ideligen, ofta av Jerzy själv, att de senaste 50 åren har mordfrekvensen varit oförändrad på omkring 100 mord per år.
   För 50 år sedan bör alla mördare varit etniska svenskar. Hur många av dagens mördare är etniska svenskar? 20…30… Varför får jag inte veta det?
   Med säkerhet vet jag att svenskar mördar färre än för 50 år sedan.
   Att brottsligheten anses vara ganska oförändrad under tid innebär att svenskar har blivit mycket mer laglydiga…Detta är ett självklart faktum som Sarnecki m fl vägrar att redovisa?
   Varför ljuger dom?

   Liked by 1 person

   • Göran skriver:

    I ett land är brottsligheten ganska konstant. Det är några procent som begår brott. Förr var det i huvudsak A-laget som slog ihjäl varandra i bråk över en flaska sprit. Idag är det i huvudsak invandrare som bråkar om sina knarkrevir eller gängrespekt. Skillnaden är att att idag blir även tredje part inblandad.

    Å andra sidan. Om BRÅ utreder vilka som begår brott och orsaken till det, vad kommer sedan att hända? Ingenting. Jo, vi får några fler gatlyktor här och där. I princip meningslöst att utreda vilka som begår brott. Lägg ner BRÅ i stället. BRÅ:s budgett kan användas till skadestånd till folk som får negativa konsekvenser av politiska beslut. (Korkat förslag av mig eftersom det kommer att innefatta hela svenska folket.)

    Gilla

 6. Göran Fredriksson skriver:

  Total trygghet och ohotad fred i generationer är att ta i.

  Under WW1 rådde svält i Sverige, under WW2 fungerade folkförsörjningen så att folk åtminstone inte svalt ihjäl. Sverige nedrustade efter WW1 då ett nytt krig ansågs vara otänkbart. Sverige hade ett uselt försvar under båda världskrigen, Sverige klarade sig under WW2 undan direkta krigshandlingar med en hårsmån, bl.a. som en följd av att Finlands krigsmakt stod emot Sovjets angrepp under vinterkriget och att Tysklands försörjning med järnmalm från de svenska malmsfälten därmed inte hotades.

  Under kalla kriget var freden ständigt hotad, då byggde vi upp ett starkt försvar med ett av Europas starkaste flygvapen. På 1960-talet kostade försvaret runt 3 % av BNP och försvarsbudgeten var större än socialbudgeten. Ett försvar som dagens svenska politiker, som mentalt uppträder som om de vore kvar i tonåren ifråga om statens ansvar för säkerhet, nu har skrotat eftersom ett nytt krig ansetts vara otänkbart. Intill dess det nyligen blev tänkbart igen.

  Den svenska demokratin brister. Det saknas en institution som tar ansvar för det långsiktiga perspektivet.

  Liked by 4 people

  • Göran skriver:

   Finland fick väldigt mycket stöd av Sverige under andra världskriget. Faktiskt har aldrig något land gett så mycket stöd till ett annat land som Sverige gav Finland. Praktisk taget varenda kanon i Sverige skeppades över till Finland. Brittiska flygplan monterades i Sverige och flögs över till Finland.

   Angående järnmalmen. Britterna försökte ockupera norra Sverige vilket tyskarna stoppade med sin invasion av Norge. Svenskarna minerade alla gruvor i norr och sade åt tyskarna att om de invaderar Sverige kommer alla gruvor att sprängas.

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   3% är relativt mycket. Dock förefaller Sveriges ekonomi i dag att vara vad man skulle kunna kalla en ”krigsekonomi”, där resurserna dock inte läggs på att försvara landets gränser.Lägger man ihop alla effekterna av att vara en humanitär stormakt så torde runt 20-25% av BNP gå till detta!

   Gilla

 7. uppstigersolen skriver:

  Ja våldet måste drabba en själv eller närstående för att verkligheten ska tränga in. Jag har bekanta som ännu inte drabbats så de är fortfarande faktaresistenta. Inte för att jag önskar någon illa men ibland måste någon uppenbarligen banka in sanningen i huvudet på vissa.

  Liked by 3 people

 8. oppti skriver:

  Det som drabbar oss när invandrarna blir brottsbenägna drabbar invandrarna dubbelt upp.
  Dels så är förövare och offer oftast nära varandra dels är hela gruppen utsatt för stigmatisering.

  Vem kom på iden att skapa skolor för Afghaner i Sverige?

  Gilla

  • Hovs-Hallar skriver:

   Oppti:
   Ja inte finns det någon grupp det är SÅ synd om i Sverige som just ”invandrarna”.
   Det får man sig inbankat i skallen varenda dag via mörkermedia.
   Och felet är den hemska rasismen i Sverige, förstås.
   Om man tex. vill att lagar och regler ska gälla lika för alla, är man ”rasist”.
   Om man inte gillar att vissa hela tiden favoriseras av myndigheterna, är man ”rasist”.
   Ja, rasismen är verkligen ett jätteproblem i Sverige.

   Liked by 1 person

 9. plq017 skriver:

  En familj i vänkretsen flyttade nyss permanent från Vaxholm till Mallorca. De är i trettio-årsåldern, med internationella yrken, efter att ha ‘provbott’ i ett halvår.

  Den avgörande faktorn var när äldsta dottern kommer hem från skolan och säger, här vill jag gå i skola. Det är åtminstone ordning och redan i skolan här.

  Se där miste Sverige några miljoner om året att beskatta för de närmaste 35 åren.

  Liked by 4 people

  • JL skriver:

   Flera namnkunniga experter (Hynek Pallas, Betnér, Schyffert m.m.) har sagt att det där bara en dumheter. Ingen kommer flytta och alla problem är inbillade, kollektiv confimation bias psykos. Det enda vi ska vara rädda för är populismen orsakad av våra obefogade farhågor.

   Gilla

   • Göran skriver:

    Folk tror nog att det är mer omständligt att flytta till ett annat land än det är. Att flytta till England för en svensk ungdom är nästan löjligt enkelt. Bostad på några dagar och jobb inom en vecka. England bjuder på mycket mer möjligheter än Sverige gör. I England börjar man betala skatt vid arbetsinkomst över cirka 150.000 kr. Lika mycket får man ha i kapitalinkomst.

    I takt med att svenska lämnar Sverige kommer de att berätta för sina bekanta hur enkelt det är vilket säkert kommer att locka andra att ta steget. De som flyttar är även de som Sverige behöver mest.

    Gilla

 10. Svart vatten skriver:

  Kutzov har rätt, att kvinnorna nu börjar bli rädda ställer de höga principerna på ända. Barn på stränder får ett mera abstrakt skimmer när ens egna barn blir tafsade på. Jeg tror vi börjar se samma omsvängning på en femöring som vi sett i politiken inom hemmets fyra väggar, plötsligt är det kvinnan som pekar på problemen och inte bara mannen som hört vad Tullberg och Sanadaji sagt.

  Liked by 4 people

 11. Bunker skriver:

  Kampen om verklighetsbeskrivningen blir allt mer patetisk. Alla fakta som anses kunna göda människors fördomar måste aktivt hållas undan – i det officiella Sverige. Vi ser det vareviga dag.

  BRÅs senaste rapport om migration och brottslighet är från 2005. Från officiellt håll vill man att det skall förbli så. I Norge har man fortsatt att statistiskt följa utvecklingen. Men inte här i Sverige. Här kämpar man på med att mota bort fakta. Och man gör det med iver och frenesi. Det ingår i konceptet att hålla undan en allt mer påträngande verklighetsbeskrivning. Och man vet, konstigt nog, exakt var fördomarna hotar. Man slår rentav knut på sig själv i ivern att mota undan den. Det sägs också att ingen får dra egna slutsatser från upplevda händelser. Vi får absolut inte ge efter för generaliseringar. Medborgarna lämnas i limbo.

  Vi har alla läst om hur Hitler vid inringningen vid Stalingrad blev allt mer desperat. Hur han gjorde våld på sin egen verklighetsbeskrivning. Defaitism straffades med döden och hans generaler spelade med. Det drev hundratusentals soldater i döden. Hitler ansåg in i det sista att fakta stod i vägen för hans storstilade planer.

  Crescendot utspelade sig vid slutstriderna om Berlin. Trupper som inte fanns skulle stampas fram ur jorden. Strategier drogs upp ur fantasins dimmor. Hitler förnekade in i det sista verklighetens realiteter.

  Men verkligheten hade en påtaglig förmåga att inte låta sig stoppas. Men så länge förnekandet pågår skadar det på djupet. Ungefär där befinner sig det offentliga Sverige idag.

  Vilken värld vill politikerna och media att människor skall leva i?
  I bunkerdrömmar eller i en faktabaserad värld? Frågan är mer än berättigad. För oavsett hur man väljer kommer verkligheten alltid ifatt en. Men under tiden förvärras alla problemen.

  Politiker och media kan inte hur länge som helst väva sin verklighet utifrån drömmar och visioner – det som Hitler gjorde. Och att förbjuda defaitism hos medborgarna är heller ingen utväg. Kanske skall man rentav pröva verklighetens väg? Den har genom historien alltid visat sig vara bästa valet.

  Liked by 8 people

 12. Fredrik Östman skriver:

  Ingen känsla är så användbar för övertygning som rädslan. Den som kan exploatera rädslan politiskt kommer att ta makten i Sverige. Rädslan kommer att dominera allt annat. Det är redan ett faktum. Men vi vet ännu inte vem det kommer att gynna.

  Gilla

  • Tage Sundin skriver:

   Mja, till sin natur är framtiden okänd men det går att göra rimliga prognoser. En sådan prognos är att Sverigedemokraterna (SD) i riksdagsvalet 9 september 2018 kommer att bli landets näst största parti. Räknat från valet 2006 kommer därmed SD ha gått från i princip ingenting… till att erövra förmodligen 23-24% av de avgivna rösterna.

   Denna utveckling hade inte varit möjlig utan en välgrundad rädsla, förskräckelse och sorg över landets utveckling!

   Gilla

   • Tage Sundin skriver:

    Min bedömning är att (S) förblir landets största parti även efter september 2018. Men (S) kommer förmodligen göra sitt sämsta val någonsin, och kommer att hamna runt 25% av de avlagda rösterna.

    Gilla

 13. Svart vatten skriver:

  Jag ser nästan aldrig på SVT men tittade på debatten om att undersöka eller inte om invandrare är överrepresenterade, ni vet inom vad. För det första att frågan överhuvudtaget debatteras är absurd och antyder att BRÅ är kraftigt politiserat. Det är som man skulle säga att det inte lånar sig med väderprognoser, ibland blir det varmare och ibland kallare, varför mäta överhuvudtaget?

  Jag tror inte man kan dölja överrepresentationen men man kommer göra allt man kan för att blanda bort korten. Fokuserar man just på de grupper som det kommit flest av tror jag att vii talar om en faktor 100. Jag tror att siffrorna är så chockerande att etablissemanget för allt i världen inte vill ha fram dem. Inte förrän etablissemanget är vält kommer jag att lita på siffrorna, men så klart skall det undersökas skyndsamt ändå.

  Sedan, off-topic, men varför är det tillåtet att lämna cookies och samla ip-nummer? När man besöker SVTs hemsida så får man veta att de registrerar ens ip-address. Varför är detta tillåtet? Skall man behöva använda någon slags skydd för att inte bli registrerad?

  Gilla

  • Göran skriver:

   Du verkar inte ha någon som helst aning om vad som registreras eller vad som kan registreras när du besöker en hemsida. Men ip-adress är en pytteliten sak i jämförelse med vad Google och Facebook samlar in om dig. Vad tror du gilla-knappen är till för? För att ge Facebook information om vilka hemsidor du besöker.

   Det största problemet tycker jag inte är vad Facebook gör för jag behöver inte ha något konto på Facebook, utan att andra människor mer eller mindre tvingar mig att använda Facebook. Många bloggar har t.ex. tvång på att kommentarer bara får göras om man har ett Facebook-konto. Det är denna naiva aningslöshet som oroar mig.

   Tänk aldrig, att du har rent mjöl i påsen, för det är inte du som bestämmer om mjölet är rent.

   Gilla

  • Heino skriver:

   Själv använder jag finländska VPN-programmet F-Secure Freedome för att dölja mitt IP-nummer när jag surfar på nätet. Rekommenderas.

   Gilla

 14. Jonas Nilsson skriver:

  Begreppet tidsandan förefaller vara en romantiskt spöke som kan skrämma såväl som utmåla skogar och gröna dalar. Det är väl en gammal hegeliansk föreställning där olika tids’vindar’/’andar’ driver historien framåt? Det var där som Tolstoj till slut hamnade, eller?
  Mer konkret är att tala om miljöer och vilka miljöer som kombineras. Den som ovan bara räknar med vad som händer på Malmös bakgator (huvudgator?) får en världsbild som skiljer sig från övriga landet, kanske t.o.m. från Europas.
  En politisk utmaning handlar om att peka på samband mellan olika miljöer, t.ex. med annan stadsdel i samma stad?
  Borgarskapets tid är över. Folkhemspolitikernas likaså? Ryssarnas senaste reduktioner är kanske något som blir nödvändigt här också om vi ska få behålla något ägande själva?
  Ska vi hellre acceptera att välbärgade, på orimliga bostadsytor, stänger in sig och kräver polisskydd än att förorter isolerar sig och avvisar rättsväsende?
  Hellre friska samveten som inser att inget samhälle i världen består där kontrasterna blir för stora.
  Nu är hushålls(stats)kassan slut, eller ivarjefall tålamodet. Om det finns några ansvarstagande kvar får nya planer göras upp. Vi behöver snabbt en fil för dem som vill bo kvar i landet så att de (ras barn) får den bästa utbildningen, d.v.s. blanda bostadskvarterens barn så att de mest klarsynta och ärliga får chans att ta det ansvar de kan ta.
  De politiska ungdomsförbunden som broilerskolor för morgondagens politiker duger inte, oavsett sammanhang. Låt FI och brunskjortor driva sina respektive projekt för sig men låt sakkompetens i språk, arbetsmarknad och näringsliv bli avgörande för förtroenden. Med den otroligt svaga skola som vi haft är det stor risk att vi hamnar var som helst. FI har istort sett fria händer men nackdelen att så många undrar om konceptet är något annat än de ständigt revolutionäras löften (löften om bättre tidsandar).
  Så länge vi får tro att nätet fungerar någotsånär kanske det finns en chans. Men vem bestämmer över detta nät? Den/de personerna bestämmer det mesta av vår ‘tidsanda’, eller?

  Gilla

 15. Nils Dacle skriver:

  Det finns människor som fortfarande raljerar och har roligt när de undrar när samhällskollapsen kommer, dessa personer har tyvärr inte fattat någonting och jag brukar säga att vi är i början på kollapsen men fortfarande i små steg och det kommer bara att gå fortare och fortare. Vi kan se flera områden som idag lider av stor systemstress och detta kan ju inte den mest PK-troende nekar till, exempelvis polisen/rättsväsendet, sjukvården och speciellt akut – och förlossningsvård, bostadssituationen, socialtjänster i flera kommuner. Det finns fler områden där vi är alldeles i början av processen och det blir nog uppenbart för fler och fler vad som händer. Arma land och befolkning.

  Gilla

  • Göran skriver:

   Ekonomiskt oroar jag mig inte för en kollaps, men tillgången på mat oroar mig. De facto har vi politiker som har som mål att utrota alla bönder i Sverige.

   Gilla

 16. Bromma1214 skriver:

  Kul med Kutuzov dialogen. Allvaret börjar komma in på knutarna. 2016 kom det bara ca 30 000
  t Sverige, kan vi lita på den summan? Jag gör det inte. Jag tror: även om vi idag skulle göra som
  modiga Hultsfred ,dvs stänga igen butiken helt ( kommer inte att ske ) ,kommer följderna att
  tynga oss i många år framåt. Sverige kommer inte att åtgärda det här problemet förrän
  kassakistan är tom, och långivarna säger stopp.

  Liked by 1 person

 17. Benjamin Ängquist skriver:

  Utröna stämningen?
  I Sverige är vi 350 000 till 400 000 beväpnade jägare och sportskyttar – vi är även 30 000 man
  i hemvärnet…
  När samhället håller på att kollapsa – tror den politiska eliten och media att vi kommer
  att lägga oss ner och självdö?
  Vänligen
  Bibliotekarie Benjamin Ängquist

  Gilla

 18. RÄDSLAN HAR HÅLLIT TILLBAKA RYSSLAND skriver:

  Rädslan har hållit tillbaka Ryssland..

  De människor som hyst lite av rädsla har alltid varit vinnarna.

  Jeltsin är ett bra exempel på detta.

  Rädslan har varit en viktig faktor i att hålla tillbaka Ryssland genom historien.

  Rädsla präglade tsarernas feodala Ryssland, rädsla präglade kommunistiska Sovjetunionen.

  Inom vilka områden har Ryssland varit stort ?

  Inom det naturvetenskapliga – rymdprogrammet är kanske det främsta exemplet.

  Inom idrotten.

  Många av världens största schackspelare kommer härifrån – även om dagens stora schackspelare just nu kommer från Norge.

  Och vi i Sverige imponeras ofta av ryssar som kommer hit och talar felfri svenska.

  Det gemensamma för ovannämnda områden är
  att framgången bygger mycket på inlärning och utveckling.

  Framgången har aldrig varit ett hot mot rådande maktinstitutioner.

  Gilla

 19. Sixten Johansson skriver:

  Nu lägger jag mig på tvärs och förutspår att vi om sisådär 15 – 20 år kommer att säga att det var en jäkla tur även för den västerländska civilisationen att det så snabbt blev uppenbart absurt och farligt i Sverige under åren 2015 – 2020. Och om vi inte kommer att säga det, då hjälpte det alltså inte – sjukdomsinsikten kunde inte växa sig tillräckligt stark och de tidigare förmågorna att ta på sig, utöva och respektera ledarskap hade hunnit gå förlorade. Observera att den civilisationsförstörande sjukdomen inte är migranterna, islam eller kriminaliteten, utan själva det tänkande som har skapat en inkompetent, infantiliserad och feminiserad härskarklass, en förljugen verklighetsbild och ett lamslaget folk, vilket i sin tur har gjort Sverige och svenskarna till ett attraktivt byte, som har lagt sig på rygg och blottat sin buk.

  Äntligen tycker jag mig ha pusslat ihop en ganska fullständig och praktiskt användbar förklaringsmodell, som stämmer väl överens med vad de flesta bloggare och kommentatorer i alternativmedia har tänkt och skrivit under de två senaste åren. Karl-Olov Arnstberg har nu skrivit en bok om PK och den kommer möjligen ut om ett par veckor. Kanske skulle den kunna bli en gemensam referensram för oss att utgå ifrån? Jag tänker själv köpa och läsa den och kan sedan komplettera, om jag tycker mig ha något att tillföra. Den som vill agera klokt och målmedvetet både politiskt och i det egna privatlivet behöver skaffa sig en tillräckligt bra bild av skeendena i samtiden.

  Gilla

 20. Elöd Szanto skriver:

  Hemskt vad vilka pessimister vi är. Sverige kommer inte att gå under. Den blir bara som Columbia, Indien eller Turkiet.
  Eller Mexico.
  Jag har varit där o det går att leva med batonger i varje hörn och gated communities.
  Det är bar att vänja sig vid.

  Gilla

  • JL skriver:

   Tror du har helt rätt.

   Klart det går att leva så. Har själv bott både i och utanför gated communities i både Asien och Centralamerika. Flyttade åter Sverige gjorde jag dock för att jag inte ville bilda familj i ett land där gated communities inte behövdes. Hade inte varit hemma mycket och har missat utvecklingen under flera år.

   Blir Sverige som övriga länder avseende förtroende för medmänniskor, trygghet, rättsväsende etc, så kvarstår endast ”ett struligt land som så många andra”, fast kallt och med höga skatter.

   Svårt hitta ett skäl för de som har resurser att inte flytta då eller?… och konsekvensen blir väl då en taskig spiral med ännu vekare skattebas och internationell konkurrenskraft?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.