Kulturmullor utfärdar fatwa mot Katerina Janouch

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Författaren Katerina Janouch ifrågasatte den svenska invandringspolitiken i tjeckisk TV. Då blev Hynek Pallas på Dagens Nyheter Kultur upprörd. Det hette att hon målade en svart bild av Sverige. Ska man tro på att den nationella stoltheten blev sårad? Nja.

Pallas, och tidningen DN, är arga för att de år efter år har försvarat en ohållbar invandringspolitik. Kritik har sopats under mattan. Efter asylkaoset hösten 2015 har allt fler vågat påpeka det uppenbara: vårt sätt att hjälpa flyktingar är dåligt. Vi skulle kunna hjälpa många fler för mindre pengar i närområdet. Dessutom skulle vi ha mindre problem hemma med segregation och militant islamism.

Men Pallas på DN Kultur står alltså tappert kvar på sin post. Man tänker på de där japanska soldaterna som hittades på isolerade öar efter andra världskrigets slut. De fortsatte att vara trogna sin gudomlige kejsare långt efter att han blivit avsatt. DN har redan väntat alldeles för länge med att rannsaka sig själva. Jag tror att det handlar om prestige. Man vill inte erkänna sina misstag.

DN-nissarna kan konsten att prata så att det låter som om de vet vad de pratar om. DN:s uppblåsta ego och myndiga ton verkar fortfarande kunna bedra vissa människor. Ungefär som Bagdad Bob säkert kunde få vissa irakier att tro att Saddam höll på att vinna och amerikanerna var på reträtt.

DN har också sin skara troende som bugar och tar emot deras fatwor. Kanske är de oinsatta i frågorna? Kanske är de naiva? Kanske vill de imponera på sina kompisar? Kanske tror de att allting faktiskt går bra och att alla problem med segregation och militant islamism bara är påhittade av rasister? Oavsett vad det är så är det sorgligt.

Det är sorgligt att i Upsala Nya Tidning läsa om en barnbokhandlare i Uppsala som plockar bort Katerina Janouchs böcker ur sitt sortiment i åtlydnad av DN:s fatwa. Det är ännu sorgligare att se hur bokhandlare Elja Lietoff Schüssler ler brett medan hon berättar om sitt ”modiga ställningstagande”.

Det är inte modigt att ta bort böcker av författare som inte delar VÄRDEGRUNDEN. Det är bara dumt och okultiverat. En bokhandlare borde veta bättre. Vilken bokhandlare delar värdegrund med alla författare vars böcker man säljer? Tycker alla som säljer Sven Wollters böcker i sina butiker att kommunism är bra? Vem delar värdegrund med alla sina favoritförfattare?

Dessutom är det sannolikt dåligt för affärerna. Sverige idag är inte detsamma som Sverige år 2015. Opinionen ser annorlunda ut. Bokhandeln i fråga heter Läslusen. Jag skulle gissa att man tappar en hel del kunder på det här. UNT konstaterar: ”Läslusens Facebooksida har omkring 500 följare. Efter inlägget har det vällt in oproportionerligt många kommentarer, många av dem väldigt kritiska.”

Barnbokhandlare Lietoff-Schüssler gör säkert kulturredaktionen på Upsala Nya Tidning glad. Och kulturredaktionen på DN. Och alla andra kulturredaktioner i gammelmedia. Men det är ett etablissemang på reträtt. Allt färre bryr sig om vad de tycker.

I sociala medier är det Katerina Janouch som är hjälten. Hon har fått fler följare på både Facebook och Twitter. Hon kommer säkert också att sälja fler böcker. Jag tror att alternativa plattformar på nätet så småningom kommer att bli så stora att författare kan ta kulturmullornas fatwor med ro.

44 thoughts on “Kulturmullor utfärdar fatwa mot Katerina Janouch

 1. Carl G. skriver:

  Dagens Nyheter har inte alls ”försvarat” en ohållbar invandringspolitik – istället har DN drivit politikerna framför sig som en fårskock in i ett hörn. Allt för att ingen ska börja ifrågasätta konsekvenserna av globalisternas politik i Sverige. Det är därför som DN vill bränna Katerina Janouch på ett häxbål tillsammans med Alice Teodorescu och Julia Caesar. De sa högt att kejsaren var naken.

  Vad skulle hända den politiker som vill inta en annan hållning till öppna gränser-politiken?

  Jo, den politikern skulle likt Tobias Billström dels få en örfil från partiledaren och dels skulle Bonnierägda DN och andra synkron-medier sätta igång ett mediedrev som skulle leda till att den obekväme politikern tvingas kasta in handduken. Tobias Billström klarade sig, men knep käft resten av mandatperioden.

  Jag kan ha fel så vill jag välkomnar exempel från andra läsare som visar att den politiker som kritiserar invandringspolitiken också kan klara sig från alla fatwas som utfärdas från DNs elfenbenstorn?

  I det här sammanhanget räknas inte SD-politiker riktigt in – för där har Bonnierägda Expressen redan använt inhyrda vänsterextremister från Researchgruppen för att hålla Jimmie Åkesson & Co på plats. Det har gått strålande bra måste jag erkänna.

  Liked by 8 people

 2. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Tanks Mohamed for another intellectually sharp analysis of Swedish media. Been in China for some time, I note people here are far less afraid of expressing critical views about the political system in general than among friends at a dinner table in Sweden if someone dares mention immigration. Compared to media controlled by the Swedish nomenklatura, China Daily seems to be much less ”self censured”.

  Another thought. Was a visiting scholar in the Soviet Union in the late 70s. Noted that people were fully aware they were being misinformed by Tass, Pravda and other official media. Difference is that most of today’s Swede’s are not even aware of the political selection of news and the suppression of uncomfortable news.

  Werner Von Winkelbaum

  Liked by 7 people

   • Hedvig skriver:

    @ Annika 16 januari, 2017 kl 10:13

    Skulle inte vilja uttrycka mig på det sättet. Hynek Pallas var tidigare kulturjournalist i SvD. Det som enligt min mening gjorde flertalet av hans artiklar oläsbara, var han onyanserad och starkt känslomässiga verbala utbrott mot personer eller företeelser, som väckte hans misshag. Därför var det en lättnad, att han gav sig av till DN Kultur.

    PS. Dock vill jag på inget vis göra reklam för SvD Kultur, som deklinerat betänkligt under den nya kulturchefen Lisa Irenius ledarskap. Läs gärna Ulf Larssons artiklar i ämnet i DGS!

    Liked by 1 person

 3. Gösta Svensson skriver:

  Det känns som att allt börjar och slutar med internet. Fatwan mot Katerina Janouch hade förmodligen gått i lås utan nätets möjligheter, och hon hade förlorat både heder och pengar, kanske så till den milda grad att de hade lyckats knäcka henne. Hon hade då kunnat tjäna som avskräckande exempel, och gjort att andra tänkte sig för innan de tog ett steg utanför åsiktskorridoren.

  Tusan vad våra makthavare, både de valda och självutnämna som tex Wolodarski på DN, måste hata det fria internet!

  Liked by 7 people

  • Erik skriver:

   En helt korrekt observation.

   Internet är det värsta som har hänt politiker- och mediaklassen.

   Den för givet tagna filtreringsfunktionen har vridits ur deras händer och de upplever nu panik.

   Liked by 3 people

 4. Kim skriver:

  Hynek Pallas tillhör den skara människor som gjort enorma investeringar i framhärdandet av invandringspolitikens förträfflighet. Att ens glänta på dörren till verkligheten skulle innebära väldiga förluster prestigemässigt, socialt och (än så länge) ekonomiskt. Dessutom skulle det kräva en mental omställning av sådan grad att identiteten skakas i grundvalarna.

  Riktigt inbitna kommunister levde kvar efter att muren föll. Samma fenomen får vi nu se när PK-ismen rämnar. Katerina Janouch klarade av att omvärdera sina åsikter när de inte höll. Det kommer inte alla att göra.

  Liked by 4 people

 5. Ilona Simonell skriver:

  Väldigt märkligt att vissa försöker straffa ut KJ för det hon har sagt i tjeckisk tv. Den som läser nyheterna i tidningar och lyssnar på tv, vet att det hon har sagt det har skrivits och sagts här i Sverige också. Och då menar jag inte några utpräglade rasist sidor utan vanlig media. Är problemet att man är rädd att detta ska komma ut till andra länder? Det har det redan gjort utan hennes medverkan, och i flera länder är man häpnade över Sveriges flyktingpolitik.

  Liked by 1 person

  • Hanna Göransson skriver:

   SvD har 13 jan 2017 en artikel på ledarsidorna som är i samma anda. Inget drev från Hynek Pallas eller någon annan uppstod. Det beror på att Hynek Pallas och Katerina Janouchs fäder blev osams för länge sedan. Hynek Pallas kunde ha lyft på luren och byta åsikter med Katerina, men det gjorde han inte, det här hans personliga hämnd. Fegt och lågt, han är en vidrig person även i andra avseenden.
   http://www.svd.se/fredrik-karrholm-det-osankbara-landet

   Liked by 4 people

  • Urigur ur skur skriver:

   Det är inte alls märkligt. Etablissemanget börjar förlora tolkningsföreträdet och är helt desperata nu att upprätthålla bilden av Sverige. Vänsterliberaler och globalister världen över lever myten på att det fungerar med gränslös migration, se bara på Sverige! Man gör allt för att sanningen inte skall komma ut internationellt, därav drevet mot KJ.

   Liked by 2 people

 6. Gunilla skriver:

  Ja, pk-etablissemangets fatwor mot oliktyckande.M Birro konstaterar att vi kommer allt närmare bokbålen. Vi har 250 år gammal tryckfrihetslag (det betyder också åsiktsfrihet), men hur länge till? Obekväm sanning kallas ‘desinformation’ och ‘hotar demokratin’ och måste bekämpas. Jag hör ekon från totalitära regimer. DN, Pallas och några fler som ondgjort sig över ‘desinformationen’ om Sverige och spridande av ‘felaktig bild’ visar vad det handlsr om. Det är BILDEN av Sverige som inte får fläckas ner. Humanitära stormakten. Vörldsdemokratin. Antirasimens helgedom. T.o.m svenska ambassader får instruktioner i hur de ska hantera s.k falsk information om Sverige. Schyffert och Nujen (nu agenda-krönikör i MSM) är blinda utanför sina bubblor i etablissemangs-reservaten. Medan Schyffert tror att svensken blr vara trygg och nöjd så länge pengarna fortfarande räcker till en rldtjut och en pizza (och den som inte tror det ska ‘slicka hans håriga ballar’) så tror Nujen verkligen i sin självgodhet att de busslastaade glesbygdsbor som ser, och dessutom idiotiskt garvar åt, hans 2-timmars hånande av svenska befolkningen skulle representera en allmän bild av svenska opinionen.

  Liked by 3 people

  • Johan skriver:

   Nujen vill ha ett Kurdistan för kurder. Får jag ha ett Sverige för svenskar Özz?
   Han är kurdnationalist. Vill en sådan ha miljoner araber i ett fritt Kurdistan?
   Knappast…

   Gilla

   • Jaxel skriver:

    Precis, enligt Özz är det helt OK för en kurd att slåss för en kurdisk (national-)stat. Jag har hört honom hylla sin far för att han gjorde det.

    Däremot verkar han bara ha förakt till övers för en svensk som önskat en svensk (national-)stat.

    Finns det någon gräns för arrogansen och hyckleriet eller dumheten. Vilket förstås inte hindrar att han hyllas av kultureliten för dumheterna.

    Liked by 3 people

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Lättare att vara god, ja närmast (S)kenhelig, när man är gift med en Advokat,
  måhända en av ‘flyktingprofitörerna’)

  Underlaget för rättroende vänsterAkademiker är nog stort just i Uppsala)
  Som värnar om sina barns rätta uppfostran…

  Dags för att starta en ”Dissidentbokhandel” på nätet,
  ja mer än än bokhandel…

  Snarare ett rakryggat förlag,
  som vågar stå upp för yttrandefriheten när det det stormar på Twitter!

  Underlaget saknas garanterat varken för utgivning eller efterfrågan!
  Många författare har nog svårt att hitta utgivare?

  Sannolikt även Du, Omar)

  Liked by 1 person

 8. En spännande framtid skriver:

  Hittade denna fantastiska länk på Katerina Janouchs Facebooksida. Här sopar skribenten mattan med Hynek Pallas förvirrade felaktigheter och vänsterlögner, som han vräkt ur sig i tjeckisk TV i ett patetiskt försök att vederlägga Janouch, t ex hans helt bisarra påstående om antalet no go-zoner i Sverige (ca 5 st enligt Pallas men 53 st enligt Rikspolisstyrelsen). Ett måste att läsa:

  http://www.morpheusblogg.se/2017/01/15/janouch-versus-pallas-vem-har-ratt/

  Katerina Janouchs Facebooksida nås här:

  https://www.facebook.com/katerina.janouch.7

  Undrar när DN tar upp Pallas alla lögner och felaktigheter? Förmodligen aldrig eftersom det skulle visa hur inkompetent skött blaskan är, med tanke på den tidigare rapporteringen i fallet där ”kulturchefen” Björn Wiman senast häromdagen ryckte ut till Pallas försvar.

  Liked by 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är intressant att det är en av Wodemorts löjtnanter och förtrogna som nu själv går in i striden. Tidigare har de alltid anlitat guns for hire: vänsterextremistiska frilansartorpeder i den bredare opinionsinbankarbranschen. Nu marscherar L’ancien Garde upp mot Wellingtons karréer.

   La Garde meurt, elle ne se rend pas!

   Liked by 1 person

 9. Gisela Nyquist skriver:

  Följer dig.. för ATT du kan Islam.. som inte många gör..Där går man i polemik om de olika inriktningarna.. av ISLAM..och i kampen mot glömmer manATT bägge/alla inriktningar är i basen ISLAM. Gick på Koranskola när jag jobbade i Saud Arabien.. av ren nyfikenhet… Har alltid varit nyfiken på religioner överhuvudtaget: Hinduism/Buddism/Katolism/ Protenstatism-Gamla-Testamenttet osv ….

  Liked by 1 person

 10. Svart vatten skriver:

  Det är en bit kvar innan man kan ignorera pk-sekten men visst rör det på sig. Dock så kan man notera att antalet företag som vågar annonsera på exempelvis avpixlat är litet, tyvärr. Jag kan tänka mig att köpa nästan vilken produkt som helst från företag som annonserar där men jag behöver inga bildelar..Patrik noterar idag att kvinnorna börjat svänga på en femöring för att de är rädda. Jag tror vi kommer att se att femöringen är vägen framåt, Alice T, Ann Heberlein, Anna Dahlberg har alla använt sig av den. Är det någon som hört mynt skramla i Tove Lifvendahls fickor?

  Vid eftertanke ser jag att det blev många kvinnor här, kanske för att jag ignorerar de jag anser värst, Anders L, Wolodarski och Mattson, de kommer nog också att hitta en femöring till sist, för att rädda sina egna skinn.

  Vilken blir nästa politiker som gräver efter småmynt? Det är en märklig process, eftersom en efter en vänder kappan med en elegant piruett på myntet, alltmedan man fortfarande håller ute alla de som pekat på problemen i ett årtionde, klubben av godkända tyckare är fortfarande sluten. Så det kommer ingen kritik inifrån pk-systemet då folk byter åsikt för de har alla haft samma åsikt och alla har haft fel. Det är ett märkligt skådespel, att gå i takt verkar vara den styrande principen.

  Liked by 2 people

  • rksmrgs skriver:

   A-C Marteus, Johanne Hildebrand, Marika Formgren, Sakine Madon, Julia Caesar, Mona Walter, Chris Forsne, Sara Mohammad, Merit Wager. Ingen tvekan om att det kommer att bli kvinnorna som fäller avgörandet.

   Liked by 4 people

   • Svart vatten skriver:

    Jo, det är väl följdriktigt, vi män kommer endast till pass om vi måste lösa detta med våld och inbördeskrig. Har precis sett en del youtube klipp med Alice T, det retar mig att hon var invandringsvurmare tills helt nyligen med välkommen till gänget. Stridbar det är hon!

    Liked by 2 people

 11. Snofsan skriver:

  Hej Gunilla,
  din beskrivning av hur etablissemanget resonerar med tankar om vilken bild av Sverige som ska spridas i omvärlden fick mig att tänka på vad det är som man kritiserar den nya polska regeringen för.

  Liked by 1 person

 12. Björn skriver:

  Tack MO, för ännu en klargörande analys av tillståndet här i Sverige! Det man slås av, när man läser Ledare, krönikörer o insändare från HELA det politiska spannet, är att allt pragmatiskt, klarsynt och konsekvensanalytiskt tänkande kommer från den ena kanten, medan orealistiska visioner om multikulti-paradis, grumliga ideologiska tankar om värdegrund och annat snömos, personförföljelse av oliktänkande och unket hat, kännetecknar den andra!

  Liked by 2 people

 13. oppti skriver:

  När det förs debatt om Sverige och debattörerna har förmåga att se det utifrån så är detta en indikation på att åsiktsförtrycket är effektivt.

  Liked by 1 person

 14. Anders skriver:

  Tack Mohamed, du är läsvärd som vanligt! Jämförelsen med de kejsartrogna japanerna är träffande . Janouch skriver bra, har läst flera av hennes böcker. Det måste vara jobbigt för DN att hela tiden vakta vem som säger vad. Har redaktionen möjligen en särskild kommitté för ändamålet? De som då ingår måste vara helt renläriga.

  Liked by 1 person

 15. Hedvig skriver:

  Mohammed Omar!

  Du skriver väl om det här evenemanget i DGS?

  ”Idag inviger kulturminister Alice Bah Kuhnke en konferens om lokalt förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism i Stockholm. Det blir första tyngre framträdandet även för den nye samordnaren Anna Carlstedt. Det som är anmärkningsvärt är att inte någon del är öppen för media. Däremot är personer som är kopplade till såväl studieförbundet Ibn Rushd och IFIS, Islamiska Förbundet i Sverige, några av deltagarna enligt uppgifter från flera oberoende källor.”

  citat av S-bloggaren Johan Westerholm på Ledarsidorna.se (länk nedan)

  https://ledarsidorna.se/2017/01/vad-inkluderar-regeringen-i-ordet-rasism/

  Liked by 1 person

 16. Göran skriver:

  När jag är i andra länder än Sverige får jag ofta höra en bild av Sverige som är föga sann. Frågan är vilken bild av Sverige vi ska vara stolta över? Den felaktiga eller den sanna?

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Dagens nyspråkligheter har samma möjligheter att bevaka samtliga utländska medier för att få rätt på och brännmärka alla som säger obehagliga sanningar om Sverige som Svenska Akademien har att bevaka och bedöma alla låtskrivare och trubadurer nu när hela den kategorien har lagts till Nobelpriset i litteraturs intresseområde.

   De poserar bara med sin ovetskap.

   Gilla

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag har svårt att föreställa mig någon som kommer att behålla sin prenumeration på DN efter denna salva. Det är inget mer än en skam för landet och ägarna borde omgående avskeda chefredaktören innan skadan för tidningen blir irreparabel. Det blir en huvuduppgift för hans efterträdare att städa upp i Augiasstallet om det nu är möjligt. Herbert Tingsten må rotera i sin grav,

  Liked by 2 people

 18. Börjesson skriver:

  Det är lite synd att Janouch i och med detta tycks ha blivit en oförblommerad hjältinna i etablissemangskritiska kretsar. Folk är sällan så svartvita och helt på ena eller andra sidan som debatten ofta låter påskina. Så sent som 2014 hyllade Janouch de brevbärare som vägrade dela ut SD:s valsedlar, så det är ganska svårdefinierat var hon egentligen står ideologiskt.

  Gilla

  • rksmrgs skriver:

   Nåja, i det avseendet är hon i gott sällskap. Alice Teodorescu, Anna Dahlberg, A-C Marteus, alla är de före detta migrationsförespråkare och PK-ister. Vi måste ge människor möjlighet och tillåtelse att reformeras och tänka om.

   Liked by 1 person

   • Börjesson skriver:

    PK-ist och migrationsförespråkare får man gärna vara, och förstås ännu hellre sluta vara. Men att vara direkt antidemokratisk och liera sig med de folkföraktande extremister som anser att folk är för dumma för att bilda sig en egen uppfattning utan måste skyddas från blotta möjligheten att välja ”fel”, det är en helt annan sak. En sådan defekt i moraluppfattning och/eller tankeförmåga blåser knappast bort bara för att vinden har vänt.

    Gilla

  • Björn skriver:

   Omvändelse är väl bra, om man samtidigt på ett ärligt och rakryggat sätt ERKÄNNER att man tidigare tänkt/gjort/haft fel, ber drabbade(utpekade och beskyllda för vara både det ena och det andra, som rasister o nazister t.ex!) om ursäkt, och inte kommer med bortförklaringar typ; ”INGEN kunde förutse att det skulle bli så här” eller ”Det har tillkommit nya omständigheter”……!

   Gilla

  • HR skriver:

   I think it was said in that interview that previously she had supported the mainstream view on immigration in Sweden, but now she could see that the situation was out of control. So obviously, she has changed her mind recently.
   As to postmen refusing to distribute SD’s ballots, I am shocked. I believe it is strongly antidemocratic and discriminating. If it is a legal political party then I think it is a breach of law (i.e. free election legislation). At least in my home country (Czech Rep.) it would be so.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.