Tredje gången gillt för Leviatan och Justitia

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag skrev nyligen två essäer om våldsmonstret Leviatan, som hos Thomas Hobbes fick representera den renaste och nödvändigaste statliga funktionen, garantin för medborgarnas trygghet och Leviatans sedermera i Sverige upplösta äktenskap med rättvisans gudinna Justitia.

På förekommen anledning, som jag alldeles strax ska beskriva, är jag just nu generad för att jag nästan skämtade bort den där vanhedrande skilsmässan. Världen har i 350 år varit medveten om skandalens karaktär, bara inte jag, obildade människa.

Det började med att jag som så ofta annars satt och slötittade på ett föredrag av min brasilianske filosofiguru Clóvis de Barros Filho. Plötsligt citerar professor Clóvis den franske filosofen Blaise Pascal, som enligt Clóvis skrev så här i sitt verk Tankar:

Det är rättvist att rättvisan får härska och det är nödvändigt att våldet får härska. Rättvisan utan våld är impotent, våld utan rättvisa är tyranniskt.

Det kom som en smäll i huvudet. Det var ju precis det jag hade sagt! Pascal hade kommit före, visade det sig nu. Det var därför jag hävdat att äktenskapet mellan våldets Leviatan och rättvisans Justitia var ”a match made in heaven”. Det jag nu skäms för är att jag tog så lätt på deras skilsmässa. Om jag hade vetat att redan Pascal utnämnt just denna förbindelse till Västerlandets kanske viktigaste kärleksaffär så hade jag nog tagit till starkare brösttoner.

Bättre sent än aldrig: Sannolikt kommer inget brott mot det svenska folket och den svenska nationen dömas lika hårt av framtidens historiker som det närmast planmässiga snöpandet av den svenske Leviatan, alltså försvaret, polisen, hemvärnet och de övriga fredsorganen. Det här var inget anfall från klar himmel. Saken hade stötts och blötts i varje fall sedan Olof Palme och kulminerat under Reinfeldt-regeringen när Sverige officiellt deklarerades för humanitär stormakt. För en humanitär stormakt är en fullt kravallutrustad polisman naturligtvis en styggelse; allt är mycket tydligt och lättförklarligt. De som med våld och fara för eget liv ska säkra medborgarnas trygghet måste bort.

Socialsekreterarstaten tror inte på Leviatan, som vill fånga terrorister och andra bovar och sy in dem. Socialsekreterarna ger hellre terroristerna bostäder och AMS-jobb.

I vems intresse? Socialsekreterarstatens, såklart, personifierad av förenade feminister som Wallström, Eliasson, Reinfeldt, Löfven, Fridolin och Batra för att bara nämna ett fåtal. Påhejad av ärkebiskopen och hennes känningar i det Muslimska Brödraskapet.

43 thoughts on “Tredje gången gillt för Leviatan och Justitia

 1. Christer L skriver:

  Professor Jersy Zarnecki anser i teve att det inte är meningsfullt med ännu en statistik, som bekräftar tjugofyra tidigare undersökningar. Senast för tolv år sedan bekräftades att en relativt konstant överrepresentation av invandrare finns bland brottsdömda. Det som behövs enligt Sarnecki är istället en undersökning som gäller varför dessa personer begår brott – först då vi vet detta, kan vi åtgärda problemet i sin kärna.
  Men det har vi ju redan hört från Jersy Zarnecki vad gäller svenskars brottslighet, att ordsaken är socio-ekonomiska förhållanden. Detta bör väl även gälla invandrare? Så om det är socio-ekonomiska orsaker (och man av hänsyn till ”allas lika värde” inte diskuterar olika rättskulturer och syn på människovärde beroende på var invandraren kommer ifrån, religion etc.): varför är det större andel invandrare än svenskar med dessa socio-ekonomiska förhållanden?
  Svaret är som alla vet: svensk integrationspolitik är sämst inom EU. Nästa fråga: varför är det så? Svar: för många släpps in, för litet kontroll, för mycket politiskt skryt, media mörkar, korruption, och för litet vett och förmåga. Det vet ju alla.
  Nästa fråga: vad göra åt alltsammans, nu när så mycket redan är för sent?

  Liked by 3 people

  • Svart vatten skriver:

   Anledningen till att de inte vill upprepa undersökningen är ju just att det inte är konstant alls längre. De grupper man i internationella undersökningar kan se är massivt överrepresenterade är EXAKT de grupper vi tagit emot flest av, långt större andel än tidigare, möjligen har vi skapat en helt ny egen kategori med ensamkommande från Afghanistan. Därför är det ganska uppenbart att antalet migranter tillsammans med sammansättningen gör att vi har ett extremt trendbrott i fel riktning. Det är Sveriges viktigaste statshemlighet, SD hade fått 30% över en natt om BRÅ upprepat sin undersökning utan Ullenhag-metoder.

   Liked by 2 people

  • Christer Carlstedt skriver:

   När man säger att orsaken till kriminalitet är socioekonomisk, så har man uppenbart gjort en fantastisk upptäckt. Individen har inget eget ansvar!

   Följaktligen existerar heller inga mutförsök och bedrägerier i samhällets övre skikt eller skattebrott, då dessa individer som anses begå dessa handlingar aldrig har levat i en socioekonomiskt utsatt situation.

   Liked by 1 person

  • En normbrytande kropp skriver:

   Det är inte försent. Svenskarna är fortfarande och några år till herrar i sitt eget hus. Det handlar bara om att inse detta och agera. Det goda samhället tar inte bara emot flyktingar. De repatrierar dem när de inte behöver skydd längre.

   Fred kommer förhoppningsvis snart att råda i Syrien. IS är i en snar framtid nedkämpat och människor från Irak kan vända åter. Många av afghanerna kommer i själva verket från Iran där fred råder. Somalier åker redan nu hem på semester.

   Det är dags att de av våra gäster som inte slagit djupa rötter i Sverige reser hem och hjälper till att bygga upp sina hemländer igen. Förhoppningsvis har vi gett dem en inblick i hur ett samhälle kan fungera där man har fred, religionsfrihet, demokrati och marknadsekonomi.

   Liked by 1 person

  • Jonas Nilsson skriver:

   Johan Hakelius sammanfattade det bra: Vi ägnar oss inte åt sådant som intergration. Frågan gäller assimilation men det tar lite tid. Övriga får åka hem.

   Gilla

 2. larslindblog skriver:

  I vems intresse ? Det kan man fråga sig !..Det är i alla fall inte för att ledande politiker är så innerligt hjärtegoda. Minns hur tufft och målmedvetet Fredrik R. gjorde sig av men konkurrenter.
  Minns Fridolins hårda nypor när det gäller all leda (MP). Striden i KD om ledarskapet var inte heller någon vänlig tebjudning. osv .Det här är målmedvetna maktsökande människor , det är bara i migrantfrågan man är alldeles mjuk som en degklump.
  Det är i vart fall inte i Svenska folkets intresse .

  Liked by 3 people

 3. Max skriver:

  Min första tanke efter att ha läst Patrik går till EU som politiskt projekt och på vilken bräcklig grund den vilar. EU öppnar sig inåt. Inre gränser för varor och tjänster har aktivt upplösts. Samtidigt innebär det att EU får en yttre gräns, mot en omvärld. Men den blir då uppsplittrad på en mängd enskilda EU-länder.

  Varje enskilt EU-land vill behålla sin territoriella egenkontroll. Ingen EU-land vill egentligen uppge sin egen frihet – även om där finns överstatliga ambitioner. Att släppa in andra EU-länders försvarstrupper eller polis, på eget territorium, skyr man. En gemensam styrning upplevs som hotande och upplösande för de enskilda ländernas suveränitet.

  Samtidigt håller Afrika på att befolkningsmässigt explodera. Det som dämpat den demografiska tillväxten i ett flertal länder har annars varit att en medelklass vuxit fram. Och den vilar på en industriell och materiell utveckling. Att den materiella standarden höjts innebär samtidigt att man skaffar färre barn. Utvecklingen har till stora delar även inneburit ökade möjligheter för kvinnor. Och att ha många barn har då kringskurit en begynnande frihet.

  Den utvecklingen saknas i Afrika som kontinent. Här har ännu ingen egentlig industrialisering skett. Ingen avgörande medelklass har därför kunnat växa fram. Människor skaffar fortsatt fler barn. Bristen på industrialisering har även verkat bevarande på mer ålderdomliga patriarkala strukturer. Afrika som kontinent håller befolkningsmässigt därför på att explodera. Den demografiska utvecklingen skiljer sig från övriga världsdelar. Och EU gränsar till Afrika.

  Samtidigt har internet och smartphones öppnat upp för en kunskapsspridning om omvärlden. Den gäller även för afrikaner. De ser och bländas av de mer rika ländernas materiella överdåd och nya möjligheter. Och det här gäller framförallt för den unga delen av befolkningen. Speciellt för de unga männen. Unga män har alltid stått för de mer äventyrliga stegen ut i världen. Vi ser det själva i vår egen nordiska vikingatid. Unga män sökte resurser som enkelt gick att komma åt. Genvägar till ett mer framgångsrikt liv hägrade. Det gör det även för Afrikas unga män.

  Informationsteknologin bidrar här med att nära drömmar om det goda, mer rika livet. Men i sitt försvar av yttre gränser står här EU tämligen naket. Mellan Afrika och övriga EU ligger Medelhavet. En gräns som i egentlig mening saknar försvar. Och landvägen tvingas EU luta sig mot en yttre part – Turkiet – som vet att politiskt utnyttja EUs sårbara buk.

  EUs egna yttre försvar saknas egentligen i fysisk mening. Där behovet av samarbete är som allra störst, saknas det i egentlig mening. EU står därför tämligen naket och försvarslöst. Enskilda EU-länders inriktning skiljer sig också åt. Forna öststater har sin egen historiska erfarenhet. De försvarar därför mer energiskt nyvunnen frihet, och vet också mer påtagligt att friheten kräver ett aktivt försvar. Ett försvar som fördöms av mer bortskämda liberala krafter i gamla väst, som i hög utsträckning tar frihet för given.

  I försvaret av yttre gränser döljer sig EUs egentliga utmaning, något som EU verkar ha mycket svårt att hantera. En allt större ekonomisk migration har mycket lite eller inget att göra med krig. Folkförflyttningar här drivs mer av möjligheter att maximera sina egna livsprojekt. Och det kan i sig inte sägas vara fel. Men vart går inre mentala gränser hos de egna befolkningarna inom EU? Speciell när välfärdsstaternas egna ekonomier hotar att implodera.

  Politiker är vana att kontrollera från en topposition. Folkliga strömningar däremot låter sig mer sällan kontrolleras. Vill man kalla dessa strömningar för populism gör man det mycket lätt för sig. Det kommer nog framtiden mycket tydligt att utvisa. Det är här EUs verkliga utmaning och framtid som gemensamt projekt kommer att avgöras. Brexit kan i det perspektiven ses som ett första varningstecken. Om sedan politiker vill lyssna är något helt annat. Själv är jag mycket pessimistisk.

  Liked by 3 people

 4. Yvonne Rosenthal skriver:

  Poliser som tänker och talar likt socialsekreterare: ” Det här är en väldigt utsatt grupp och ofta handlar det om självmedicinering”. Göteborgspolisen Anders Klingberg angående rapporterna om att många flyktingungdomar fastnar i heroinmissbruk.
  Ovanstående enligt TT och SvD 16 januari 2017.

  Liked by 2 people

 5. Svart vatten. skriver:

  Jo just det, dessa känningar ser nog tydligt vad som pågår. Deras princip är våld med rättvisa, syn bara för alla dem som inte erkänner den muslimska rättvisan. Så våld det har vi, frågan är när det blommar ut fullt. Om ett gäng från Rosengård plötsligt får för sig att åka på våldtäktsturne i någon av de många småsamhällen i Skåne (det har redan varit ett otal incidenter med bilar fulla med invandrare som kör runt och försöker dra in tjejer) hur lång tid kan de få hållas innan polisen kommer? Och hur syn kommer det inte att vara om dessa våldtäktsmän, vem vet vilka trauman de har bakom sig? Sen vet vi ju inte ens vad de heter eller hur gamla de är kanske så då måste de ju gå fria. Så några straff att tala om blir det inte frågan om. Det finns bara SD. SD eller en röst på fler våldtäkter, it’s that simple, det har det varit hela tiden.

  Liked by 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  SOCIALSEKRETERARSTATEN!

  Ett av Dina mest kärnfulla inlägg, och viktigaste!

  Förändring till det bättre,
  lär ej ske under en vänsterregering,
  det blir garanterat bara värre!

  Det krävs NYA ögon,
  som sett problemen Du tar fram!

  Vi har dessutom en Kulturdemonteringsminister,
  som jobbar hand i hand med Islamismens företrädare!

  Den nye samordnaren mot extremism är ett skämt,
  som kommer från Röda Korset…
  Har säkert inga problem med att ej få skaka hand)

  Arma svenska naiva kvinnor,
  det är Ni som får ta smällen, eller blir satta på…

  Med en kastrerad mansbild,
  blir inga barn gjorda!

  Utan inseminering…
  Villiga donatorer har vi lyckligtvis fått)
  Bara o välja färg som passar Din outfit…

  Gilla

 7. Tor Arne skriver:

  Är problemet att Sverige inte just vill vara världens Humanitära Stormakt, men världens främsta feminina Humanitära Stormakt? Leviatan är inte en särskilt feminin varelse.

  Igen verkar problemet att vara Sveriges självbild. Varfor måste absolut Sverige vara världens humanitära stormakt, med en feminin utrikespolitik? På vilken stentavla står det skrivit att detta är Sveriges öde för evigt och för alltid? Vad är det som gör att ni svenskar kjänner en plikt till att utplana er själva och deras land? Vad har ni gjort för fel som gör att ni känner en pliktkänsla till att förgå som nation? Är det arvesynden som är problemet?

  Norge är mycket likt Sverige, så om ni hittar svar på dessa frågor vill det vara till stor hjälp för oss norrmän också.

  Liked by 2 people

 8. Svart vatten. skriver:

  Sen måste jag säga att GPs bilder på terroristen idag är motbjudande, man visar en tydlig bild bara för att han har asiatiska drag och inte arabiska eller afrikanska. Iden bakom avpixlat behövs mer än någonsin, för medias taktik är rent rasistisk. Man visar araber och afrikaner som offer eller pixlade medan alla andra raser glatt visas fram som förövare, i de få fall det stämmer. Vit gangsterledare eller terrorist med asiatiskt utseende för att berätta för oss: se ni har fel, det är inte bara araber och afrikaner som begår brott och terror. manipulerande och Motbjudande. Avpixlat behövs.

  Liked by 5 people

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Om jag har fått en stor speta i handen eller foten så ser jag till att få den borttagen, antingen själv eller med hjälp om den är tillräckligt besvärlig.
  Det är ju så att jag inte fungerar fullt ut med sådant otyg.

  Jag tar mig friheten att jämföra min spetaorsakade funktionsnedsättning med samhället i stort, spetan med kriminella element och doktorn eller vem det nu må vara med den legitimerade våldsapparaten.
  Patriks Justitia är pigan som skall se till att spetan inte läggs på golvet igen och ställer till nytt elände med möjlig blodförgiftning, utan förpassas till soppåsen eller i spisen för uppeldning.

  Nu tycks det emellertid som att pigan har slöat till betänkligt och tycker att det där kan jag väl ta hand om någon annan gång ifall jag skulle komma förbi och inte har något annat för mig som jag tycker är viktigare.

  Nu bar det sig inte bättre än att spetan hamnade i foten på någon annan i huset med åtföljande gny och tandagnisslan. Pigan får sig i bästa fall en åthutning, men skyller förstås på att hon har så mycket att göra, så det har inte hunnits med. För övrigt säger hon att det är fullt i soppåsen, så det måste få vänta ett tag till.
  Tanken att byta ut den lilla femliters soppåsen mot en tioliters har uppenbarligen inte fallit henne in.
  Inte heller att förpassa spetan direkt ut i soptunnan utanför huset.

  Doktorn börjar ledsna på det här hushållet. Det är ett jäkla spring och spetaborttagande som tar tid från andra patienter, som också behöver hans uppmärksamhet.
  Värst av allt tycker han det är, att vad han kan se så är det samma eländesspeta som dyker upp vid vareviga hembesök.

  Förresten, undrar jag – den där otrevliga spetan, var kommer den ifrån, och hur kom den hit? Den verkar ju vara av teak. Vi har då inga teaksaker i det här huset. Allt är byggt i furu och möblerna är av björk.
  Vad jag inte hade riktigt kläm på var att frugan hade skaffat litet prydnadsgrejor i teak på loppis och inte haft vett att kolla att de var i anständigt skick.
  När jag då säger åt henne att kasta ut skräpet så ylar hon i högan sky, för hon tycker det är fint. Dessutom säger hon att man inte får slänga sådant i soptunnan.
  Så det så!

  Frugan (eller regeringen som man ibland brukar kalla dem) börjar ligga litet pyrt till.
  Hon har använt den gemensamma hushållskassan till att skaffa hem bråte, för sin egen tillfredsställelse, men ingen annans. Dessutom ställer grejorna till elände i huset.

  Om hon envisas och inte rättar in sig i familjeledet så skulle man kanske kunna fundera på att byta ut henne? Hon är så pass självsvåldig att det borde gå att ersätta henne rätt enkelt utan någon större saknad?

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Nog finns det dugliga o villiga ersättare!

   Ibland får MAN inse när en relation blivit förödande destruktiv…

   Jusitia tycks ej bry sig om att sköta sitt hushåll)
   Kanske blir bättre med att skaffa en HEMhjälp, som sköter sina plikter,
   rentav är villig att värma en frusen besviken själ…

   Gilla

 10. oppti skriver:

  Med anledning av det 16 åriga offret i Malmö så kan man påminnas om att de som blir offer för vårt slappa samhälle oftast är oförstående och kräver större och mer repressiva åtgärder.
  De är både förövare och offer. Offer för en kultur där gemensamma värderingar styrt en mer homogen befolkning.

  Gilla

 11. Svart vatten skriver:

  Noterar vidare inom ämnet brott och straff att ledarsidorna missförstår siffror från Danmark när man jämför somaliers och syriers överrepresentation. Man jämför dessa invandrade grupper med danskfödda, bland dessa danskfödda så finns barn till somalier och syrier som är ännu mer brottsbenägna än första generationens invandrare. Detsamma gäller 3e generationen. Jämför man istället etniska danska med dessa nationaliteter, detta är den relevanta kulturella jämförelsen, så är överrepresentationen massiv och långt långt över de tal som citeras på ledarsidorna idag.

  Liked by 2 people

 12. Fredrik Östman skriver:

  Ja, Patrik. Alla våra problem har våra förfäder redan löst. Utom just det problemet hur vi skall kunna övertyga alla megalomana korkskallar om detta, alternativt se till att de inte får något inflytande. I USA har de en konstitution. Det har fungerat ganska bra. Men den kom till innan de megalomana korkskallarna sattes vid makten. För oss är det försent.

  Liked by 1 person

 13. Hortensia skriver:

  ”Sannolikt kommer inget brott mot det svenska folket och den svenska nationen dömas lika hårt av framtidens historiker som det närmast planmässiga snöpandet av den svenske Leviatan, alltså försvaret, polisen, hemvärnet och de övriga fredsorganen.”

  Måtte du få rätt, Patrik, men bättre sent än aldrig är dessvärre en klen tröst för alla de oändligt många svenskar, som hänsynslöst offrats på Sjuklöverns multikultiutopiskt ”humanitära” altare.

  Liked by 1 person

 14. Jan Ahlström skriver:

  Ser man landet Sverige som en familj boende i fina stora villan med gott om plats så…….

  Det har gått bra för familjen Svensson, stort hus bra ekonomi och barnen har det mycket bra.
  En dag berättar föräldrarna för barnen att man ska låta ett par barn från flyktingförläggningen flytta in i huset.
  Under åren som går tar flyktingbarnen mer å mer tid och kraft från föräldrarna som ger sina egna barn allt mindre uppmärksamhet och omsorg till förmån för flyktingbarnen som dessutom behandlar familjens barn på ett många gånger elakt sätt.
  När de egna barnen sedan blivit vuxna och vill flytta hemifrån till de lägenheter föräldrarna för länge sedan lovat dem så visar det sig att föräldrarna gett dessa till flyktingbarnen.
  Nu har det gått så långt så att barnen helt tappat förtroendet för föräldrarna och säger upp bekantskapen med dem.

  Det är val 2018!

  Liked by 1 person

 15. Ulf45 skriver:

  Ungerns president Victor Orban höll för några dagar sedan, ett tal till 3000 nya gränsvakter som han i september 2016 rekryterade till utbildning att bevaka landets gränser. Talet är anmärkningsvärt i sin enkelhet i språkvalet och tydliga budskap: Nationen och dess kultur är grunden för ett väl fungerande samhälle. Därför är kanske den viktigaste uppgiften är att försvara landets gränser.

  Talet kan höras i videolänken härunder där Orban bl a säger i det han vänder sig till de nya gränsvakterna:

  ”Vi behöver modiga människor som er i en mörk tid.

  Idag har ni givit ett löfte om att försvara det ungerska samhället och landets gränser.

  När ni gör det, försvarar ni också Europa.

  Det måste bli ett slut på illusioner och eftergivenhet i Europa”.

  Fortsättningen på talet finns i videolänken:

  Liked by 2 people

  • Svart vatten skriver:

   Herregud vilket bra tal.., vilken svensk politiker kommer ens i närheten, Åkesson kämpar men kan inte bygga på den självklara visshet om att ha rätt som Orban har, alla år av smutskastning och helt enkelt bara att vara svensk gör det omöjligt.

   Tänk om Sverige legat där Ungern ligger, eller Grekland, vilken anstormning vi skulle fått, hyckleriet är monumentalt, hatten av för Orban.

   Liked by 2 people

 16. Lars skriver:

  Roligt och med flyt.Lätt och ledigt.Patrik har slagit huvudet på spiken igen.Men varför har den svenske Leviathan blivit snöpt?För att ge rum åt en annan mer allomfattande och ”inkluderande” EU:isk Leviathan.Fredrik Reinfeldt:”Det finns inga svenskar och det finns inget Sverige!”Reinfeldt arbetar nu även helt öppet med ett klart och mycket lukurativt anställningskontrakt för Goldman Sachs.Det gjorde han egentligen som statsminister också.Samtidigt intensifierades ”omfolkningen” av Sverige-ett Sverige som ju inte finns enligt Eurokommissionen och Goldman Sachs´ bankdirektion.Om några decennier under förutsättning att Planen-den Coudenhoviskt-Kalergiska realiseras,”K-planen”,den sakrosankta-kommer det inte finnas några svenska historiker som kommer att kunna avkunna ”domar”-det kommer endast att finnas paneuropéer – lydigt omprogrammerade-även genetiskt-som med fasa kommer att skriva om den barbariska och efterblivna ”svensktiden”.Leviathan kommer att finnas ,men den blir ej svensk utan paneuropeisk EU:isk.Muslimsk?Steningar av otrogna kvinnor,halsavskärningar av Kufrs,halshuggningar med svärd,hängningar av homosexuella i lyftkranar?Fredagsnöjen?Över Stockholm ekar det från minareterna:”Alluaakbar”.Och se där!Där sitter Fredrik piggt i sitt orientaliska stockhomsharem.-Det här är ju alla tiders!utbrister han nöjt.

  Gilla

 17. matts ekman skriver:

  När statistiken kring brottsligheten är 12 år gammal så lämnar det mycket utrymmer för tyckande, eftersom osäkerheten kring hur det ser ut idag är relativt stor. Med en ny undersökning hade vi fått nya fakta på bordet och osäkerhet och tyckande hade minskat. Det verkar som att såväl politiker som media bekymrar sig över detta – man kan anta att man helt enkelt inte vill få fram mer fakta (vad är man rädd för? – ett samhälle/en stat bör ju rimligen basera sitt agerande utifrån faktiska förhållanden) – och därmed kan tyckande och känslor få fortsätta att dominera dagordningen. Det är väl bara ett tidens tecken – tyckande har blivit en svensk paradgren där fakta misstänkliggörs/ifrågasätts.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det finns en klok sentens!

   Lite fritt tolkat av mig…

   Ställ inte en fråga, där Du ej är beredd på svaret Du kan få)
   Så det blev inga frågor heller…
   Så 7-kt, kan man nästan säga!

   Exit Sarnecki kan vi nog förutsätta?
   SVT lär inte låta, honom medverka fler gånger!

   Guilty as hell, var hans uppsyn!
   Begagnade bilar lär han ej kunna kränga heller)

   Gilla

 18. Jonas Nilsson skriver:

  Kommentaren 28 dec var tänkt här:
  Tack för angelägen blogg. Den tycks beröra något av våra djupaste bekymmer. Men frågan är väl om Hobbes avsåg att skissa på någon egentlig framtid? Ambitionen var att försöka teckna mönster som hyfsat beskrev vad som hände och som tarvade förklaring?
  När utilitarismen hos oss blivit enda korrektivet – den rätta handlingen (se konsekventialistisk etiklära) är den som maximerar nyttan, det vill säga maximera utfallet av lycka och minimera utfallet av lidande – vad finns då för grund för ett tänkt rättsväsende ö.h.t.?
  Det kommer aldrig att saknas Leviator. Just nu härskar ‘pöbel’media och snart vippar brädan över åt en annan typ än socialsekreteraren… Grundfrågan är väl ändå den om Justitia? Om vi inte har en grund för rättsväsendet – fastnar vi då inte i en Pax Romana, Sovjetica, Americana dvs mäktigaste sköter rätten? Är det tillräckligt? Ja, bättre än kaos men som samhällsvision, självförståelse?
  Hägerström satte våra ramar för en rättspositivism som i praktiken fungerade så länge tanken om hederlighet, kunskap och samhällsvision i det socialistiska paketet bar. När nu detta löses upp – vilken grund är möjlig?
  Tron på en naturlig rätt – som enligt antimetafysikerna blir ett spöke/Gud – är ofrånkomlig, det är grunden för att vi ö.h.t. ska tänka rätt och fel. Tror vi inte att det existerar en högre rätt än vår egen då kan vi packa ihop och invänta Natos eller Ryss/Kina-maktens övertagande (nu råder EU-rätten?). Kristendomen är en av religionerna som också tror på en naturlig rätt. Socialsekreterarna hoppas på en tänkt generös rätt men ser sina lösningar gå i graven. Intressant att hela diskussionen inramas av två bibelställen – ur Jobs bok och ur Matteusevangeliet.
  Rättsgrunden inom traditionell judendom och kristendom hämtas i Noaförbundet där blasfemin/ateismen pekas ut som en samhällelig varböld (det som Hobbes delvis anklagades för) liksom mord, otukt, stöld, blodsmat (kopplat till livets helgd) och anarkism. Det är väl den sista punkten som ligger på bordet idag? Leviatan och Justitia kan gå bra ihop också under anarkismens flagga, det som gällde i Pax Sovjetica.
  Tyvärr saknar jag många ord och begrepp för hur jag/vi ska kunna tala om rättsgrund i ett framtida Sverige/Norden, frågan är ju t.o.m. om ens EU har det.

  Gilla

 19. Tor Arne skriver:

  George Friedman, i boken ”Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe”

  ”Hannah Arendt, a postwar philosopher, once said that the most dangerous thing in the world is to be rich and weak. Wealth can only be protected by strength, as unlike the poor, the wealthy are envied and hav things others want, and unlike the strong they are subject to power. My father used to say that the richest man in the world couldn’t survice a cheap bullet. The same is true of nations. Wealth without strength is an invitation to disaster, It is good, as I have said, to be neither victim nor victimizer. Unfortunately, it is not possible.”

  Gilla

 20. Bengt i Tosselilla skriver:

  Måste tipsa om bloggen mörkläggning där Sarnecki är med i ett 26år gammalt klipp där han säger: ”det räcker inte med att undersöka invandrare, man måste gå vidare och titta på etniska minoriteter”. Det måste helt enkelt vara så att en kärna i etablissemanget sitter inne med information som är så allvarlig att det inte endast är att förlora röster man fruktar, det är att hela den lögn som arbetats in under 26 år skall avslöjas. Jag tror de fruktar social oro och att svensken för första gången reser sig när alla inser att svenskars trygghet och i synnerhet våra kvinnors trygghet pantsatts för en utopisk ide som slagit slint.

  Kan bara rekommendera alla att se klippet.

  Liked by 1 person

 21. phnordin skriver:

  Jämvikten mellan Justitia och Leviatan är en grundläggande faktor för demokratins vara eller icke vara. Männsikorna är (ännu inte?) skapta för ett samhälle där endast en tandlös Justitia får råda. Invandringstrycket gör att detta förhållande ställs på sin spets. Det mjuka samhället passar inte i en situation med segregerade grupperingar-följden riskerar bli en upplösning av landets som vi känner det.

  Gilla

 22. AF skriver:

  Antivitt Förtryck

  OT men ändå inte på något sätt: Det var en rent vidrig idrottsgala under gårdagskvällen på en av den antivita regimens tv-kanaler.Systematisk tillrättalagd migrantpropaganda och hjärntvättade idrottsmän och kvinnor som helt okritiskt och förkastligt lallade med. Inte ens en folkkär gala kan skonas ifrån den regimstyrda masspsykosen. Kriminella migranter och asylbedragare hyllades.Det ansågs vara en större bedrift att illegalt ta sig in i Europa och asylshoppa än att vinna ett OS-guld. Allt på bästa sändningstid i en enda stor kletig,smetig sörja.Sverige är så obotligt sjukt destruktivt att hälften vore nog.Inte ens idrotten är längre fredad och ett andningshål för oss som inte frivilligt låter oss följa med i självutplånandet och självförnekelsen.

  Liked by 2 people

 23. Johan utan Land skriver:

  Leviatan har i alla fall fortfarande kraft nog att slå ner eventuella upprorstendenser hos den skötsamma delen av befolkningen. Med den skötsamma delen av befolkningen menar jag alla som har ambitionen att leva hederligt oavsett om de råkar ha fina titlar eller kanske är vanliga knegare eller av olika skäl inte arbetar alls.

  Gilla

 24. SD skriver:

  Fredrik Kärrholm, polis, kriminolog, skriver i en ledare ”Det osänkbara landet” i SVD den 14 januari om ”Titanic nationalism” en träffande metafor för ett land, där de besuttna blundar för katastrofen, precis som första klass passagerarna på Titanic.

  Livbåtarna prioriterades för dem, tredje klassens resenärer långt under däck blev först inlåsta, när fartyget sprang läck och hade mindre möjlighet till räddning.

  Orsaken till att välfungerande samhällen förstörs beror på folkvandring och politiskt vanstyre genom hela historien.

  Precis som i dag, där vanstyre präglar makthavarnas politik.

  Nyliberalismen med ökade orättvisor har gjort att samhällets fartyg läcker och som vanligt är det de som står längst ner som först får blöta och kalla fötter.

  Politikerna känner endast solidaritet med sina internationella vänner, den rakt ner mot sina uppdragsgivare, arbetarna är glömd för länge sedan.

  Att prioritera sina egna medborgare har helt försvunnit i deras självgoda världsförbättringsiver.

  I TV nickar de betryggande och lovar tillsätta ”ytterligare en samordnare” för olösliga samhällsproblem, så är det irritiationsmomentet ur vägen, ty deras energi behövs för större ting.

  1:a klassens medborgare

  FK skriver om dagens 1:a klass passagerare som har trygga livbåtar med egna hem och bostadsrätter i trygga områden. Ungarna går i bättre skolor och privata sjukvårdsförsäkringar innebär att slippa köa på akuten, för att därefter skickas hem, även de som är i behov av en säng.

  Rot och Rut avdrag är också fint, trist bara att gamla mormor på sjukhemmet aldrig får gå ut.

  3:dje klassens medborgare

  De som sitter i 3:dje klass bor trångt eller kan sakna tak över huvudet i områden där politiker endast besöker med poliseskort, så de inte får en tegelsten huvudet.

  Skatter höjs, pensioner sjunker, arbetslösheten bara stiger bland invandrare, för låglönejobben finns utomlands.

  Att en analfabet skall orka fram till gymnasiekompetens saknar realism. Dagens höga bidragsnivåer, sopar bort varje incitament till förkovran. Allt är ju gratis, så ansträngning tolkas mer som ett skämt.

  Problemet är skriver FK. att ett samhälle inte är osänkbart.

  När det väl sjunker, så kan även de högst upp bli blöta och undra vad som hänt med deras fina värdegrund, när livbåten också läcker.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Livbåtarna prioriterades för dem, tredje klassens resenärer långt under däck blev först inlåsta, när fartyget sprang läck och hade mindre möjlighet till räddning.”

   Belägg? Det där anses vara lögn och förbannad dikt. Det största problemet på Titanic var att folk inte tog situationen tillräckligt på allvar och därför inte arbetade effektivt. Ungefär som i dagens Sverige.

   På den ena sidan av skeppet blev livbåtar kvar tomma för att man inte hann med att fylla dem, och de som hade sjösatts var delvis halvtomma. Idiotiska påhitt om att rädda kvinnor och barn ledde till att en del båtar blev helt hjälplösa och bidrog till den låga fyllnadsgraden. Och så vidare. Men det fanns ingen som helst tendens till klassmord eller liknande som socialister drömmer våta drömmar om. Köp inte propagandan. Läs på. Mikael Wiehe är en ondsint propagandist.

   Gilla

 25. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Överallt dyker denna s k ”feminism” upp. Att kalla allsköns företeelser för ”feminism” har inget med äkta feminism att göra.
  Det som sker i regering och annorstädes är ju det TOTALT MOTSATTA – har ingenting med verklig omsorg att göra. Det är bara en ytterst cynisk fasad. Som i stället utmynnar från en enorm feghet – ingen vågar – man vill bara komma undan medan man får sin egen pengatrygghet säkrad. Denna s k ”feminism” = feghet!

  ”Och denna ‘feminism’ har hittills totalt misstolkats och missriktats genom den s k ”feministiska regeringen” – som i stället omhuldar det destruktiva och riktar all omtanke åt förtryckande dominanta män och fullkomligt struntar i kvinnors lidande, förtryck och utsatthet. Och samtidigt också struntar i alla som behöver omtanke och stöd i Sverige. .”
  https://gunillasolara.wordpress.com/2016/12/29/kvinnors-akta-frigorelse/

  Gilla

 26. MartinA skriver:

  Det är en fascinerande skapelse denna stat som inte alls klarar av vad en stat skall syssla med, försvar av gränsen, och möjligen rättsväsende. Men som frenetiskt ägnar sig åt allt det som en stat inte bör syssla med. Den generella välfärdsstatens slutdestination.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.