Gästskribent Gunilla Ekeberg: Gör Sverige helt igen

logo­DGSDetta, Stefan Löfven, är dina egna ord tagna från Socialdemokraternas hemsida:

Jag började intressera mig för politik som tonåring, för att jag ville förändra de globala orättvisor som jag såg då – och som finns än idag. Senare engagerade jag mig också på jobbet för att se till att vi arbetare skulle få något så grundläggande som ordentliga bord och stolar när vi skulle fika.

Sådant är mitt uppdrag även som statsminister: ett arbete mot orättvisor oavsett var de visar sig. Jag vill förverkliga det svenska löftet: alla människors möjlighet till kunskap, trygghet och jämlikhet. Så kan du och jag leva fria liv som följer våra förhoppningar och drömmar, oavsett vilka vi är eller var vi kommer ifrån.

Jag är rädd, Stefan Löfven. Jag är rädd för att gå ut och bli rånad, våldtagen, nerslagen eller skjuten bara för att jag är svensk. Jag är rädd för att bli sjuk, allvarligt sjuk, för om jag blir det har jag ingen rätt att vara hemma tills jag blir frisk, tills mina krafter har kommit tillbaka. Om jag får välja så väljer jag att vara frisk och att arbeta, jag trivs med att arbeta. Jag är rädd för att råka ut för en olycka för ambulansen kanske inte kommer på grund av att den är trasig eller att personalen slutat av rädsla för att bli skadade.

Jag är rädd för att polisen inte kommer när jag behöver den, för den är upptagna med upplopp, skottlossningar, bränder, rån, ja listan kan göras lång.

Jag är rädd för att bli gammal, det finns risk för att jag blir bostadslös eller svälter ihjäl då min pension inte räcker, jag är rädd för att, om jag måste flytta till ett äldreboende, så får jag äta frukost till frukost, lunch och middag. Jag är rädd att hamna på ett vårdboende för där får jag ligga våt, smutsig och hungrig för personalen inte hinner med.

Jag är rädd för att vara kvinna. Jag är rädd för de som inte tycker jag som kvinna har rätt att uttala mig, gå klädd som jag vill utan att bli våldtagen för att jag går på badstranden i bikini. Jag är rädd för att det kristna samhälle jag vuxit upp med kommer att försvinna.

Jag är rädd, Stefan Löfven, så säg inte att Sverige är ett tryggt land. I ett tryggt land behöver jag inte vara rädd. I ett tryggt land finns det poliser, ambulanser, brandmän, vårdpersonal och mat till alla. Sverige är inte mer jämlikt idag än för 20 år sedan, det är mindre jämlikt idag än för 20 år sedan. Kvinnoförtrycket har blivit större men du kanske inte har märkt det för du är ju man. Jag känner inte att jag har den frihet du nämner, inte längre, jag hade den, men inte nu längre. Jag kan inte gå fritt på gator och torg utan att känna rädsla.

Jag har varit arbetslös och det är inte lätt. Jag har utbildning men ändå hade jag svårt att få ett jobb. Jag vill inte vara arbetslös och det var inte mitt fel att jag blev arbetslös men det var jag som blev straffad. Blir jag ofrivilligt sjuk blir jag straffad. Ska det vara så?

Jag vill äta julskinka utan att bli kallad rasist, jag vill äta pepparkakor utan att bli kallad rasist, jag vill se pepparkaksgubbar i Luciatåget utan att bli kallad rasist (pepparkakor är en kaka utan etnisk bakgrund, den är brun på grund av av sitt innehåll) jag vill kunna äta negerbollar utan att bli kallad rasist (för mig är ordet inte förknippat med svarta, mörkhyade eller vad ni vill; det är förknippat med godis, en liten mumsig boll som är jättelätt att göra och smakar underbart). Jag vill kunna gå i kyrkan om och när jag vill utan att bli kallad rasist, jag vill kunna sjunga våra traditionella sånger utan att bli kallad rasist, jag vill kunna hissa Sveriges blågula flagga utan att bli kallad rasist. Jag är inte rasist. Jag har goda vänner som är invandrare (till och med muslimer, och vi accepterar varandras olikheter) och jag har familjemedlemmar som är utlandsfödda.

Om jag öppnar mitt hem för någon och han slår det sönder och samman så är han inte välkommen i mitt hem längre. Han visar inte mig den respekt och tacksamhet jag förtjänar när han förstör mitt hem. Detta borde även gälla Sverige, vi bjuder in människor som säger sig vara på flykt undan krig och elände och som tack slår sönder vårt hem. Jag kan inte för mitt liv tro att de som gör det är på flykt undan krig för då skulle de vara tacksamma att få mat på bordet och tak över huvudet tills det går att ordna ett riktigt boende istället för de förläggningar dit de först hänvisas.

Sverige är trasigt, Stefan Löven, det är splittrat i tusen bitar och du pratar om sammanhållning? Jag är inte beredd att ge upp mina rättigheter som svensk, mina traditioner, för människor som inte accepterar att Sverige är ett kristet land. Jag vill inte leva sida vid sida med människor som inte accepterar mig, som inte ser att vi är olika och kan acceptera det. Jag accepterar att andra lever med en religion som är främmande för mig, men min respekt får de först när de accepterar min. Är man gäst i mitt hus och visar mig respekt och vänlighet kommer vi att kunna enas och samarbeta mot förtryck och orättvisor. Inte förr! Detta är inte mitt fel, Stefan Löfven, jag har bara öppnat dörren och bjudit in gästen, det är gästen som inte kan hålla på vett och etikett, som inte har sunt förnuft, som inte har empati för mig, som inte är tacksam, som inte ser vilken uppoffring jag gör för denne, som inte accepterar att vi är olika.

Mina drömmar har för länge sedan dött, Stefan Löfven. Jag drömde om ett fritt Sverige där alla kunde känna sig trygga oavsett etnisk bakgrund. Min dröm var att alla skulle ha råd till att äta sig mätta, att ha tak över huvudet och att bli omhändertagen när vi blev gamla eller sjuka. Min dröm var att vi skulle få hjälp till ett nytt arbete, få hjälp till att bli friska, få hjälp vid akutsituationer. Jag drömde om att få fira mina högtider i lugn och ro med nära och kära. Påsk, Midsommar, Jul, Lucia, Nyår, Födelsedagar. Mina drömmar är krossade. Jag känner mig förtryckt och diskriminerad i mitt eget land.

Inga fina ord räcker längre, Stefan Löfven. Du har lite mer än ett år på dig att handla. Våga ställa krav på nyanlända precis som du gör på alla oss som redan finns i Sverige. Stefan Löven, min röst går till den som kan väcka mina drömmar igen. Som gör Sverige helt igen.

Gunilla Ekeberg, 48 år, är sambo och bor i villa i en förort till Stockholm. Har inga barn men väl en brorsson som hon avgudar. Startade en enskild firma i juli 2016 då företaget där hon arbetade gick i konkurs. Hon hade varit arbetslös tidigare och ville inte se det som ett alternativ. Tycker om att resa och se sig om i världen och har några resmål kvar på listan att besöka, till exempel Australien och Grand Canyon i USA.

28 reaktioner på ”Gästskribent Gunilla Ekeberg: Gör Sverige helt igen

 1. malmobon skriver:

  Min far var ganska involverad i Socialdemokratin i början av 70-talet. Själv gick jag stolt med min fru och barnvagn med i ett 1:a maj tåg 1979. Hälsade på Tage Erlander i slutet på 60-talet då han invigde staty av Per-Albin Hansson på en plats utanför hans födelsehem i Malmö på Kulladal. Jag var en s.k. född sosse.
  Allt förändrades med Olof Palme, minimilöner som kom på 70-talet, lagen som kom till i samma veva där det står att vi svenskar skall anpassa oss till mångkultur. Inte invandrare som skulle anpassa sig till oss.
  Var med i Unga Örnar, det var gemensamma träffar på Folkets hus på 60-talet. Julmiddagar. Barn lekte, spelades Bingo.
  Båda föräldrar skulle arbeta. Jag hamnade på dagis när jag var 6 månader och mina syskon senare. Uppfödd på Sevedsplan som på den tiden räknades som ett bra område.
  Under senare år har jag förstått att alla de här organisationer som skapades för att känna samhörighet med andra, var ett sätt för Socialdemokraterna få in oss i en fålla.

  Idag när jag pratar med gamla pensionärer så går det inte få dessa att fatta att Socialdemokraterna är inte som dem varit förut. Födda sossar och kommer dö som sossar.
  Ser inte. Insyltade i olika föreningar. HSB, Riksbyggen, PRO m.fl.

  Är en stor bluff idag och lögner och gamla slogans går igen. Upp till kamp…För vadå?

  Ändå låter Allianspartierna dessa förstöra landet ännu mer. Wallström som har egen agenda och är den största nollan av dem alla, är så korrumperad att hon inte ser det själv.

  Det finns ett parti idag och det är Sverigedemokraterna. Resten är skitt.

  Liked by 12 people

 2. acke5 skriver:

  ”Jag kan inte för mitt liv tro att de som gör det är på flykt undan krig för då skulle de vara tacksamma att få mat på bordet och tak över huvudet tills det går att ordna ett riktigt boende istället för de förläggningar dit de först hänvisas.”

  Det klassiska misstaget; att utgå ifrån att alla människor egentligen har svenska värderingar och inget annat vill än att anamma svensk kultur.

  Världen är så stor, så stor …

  Liked by 4 people

  • JL skriver:

   Exakt, klassiskt misstag verkar det som, och det begås igen, igen, igen och igen.

   Kan det vara så att den gemensamma nämnaren bland de som begår misstagen ofta är brist på egen erfarenhet av andra kulturer?

   Jag ser mig omkring i min umgängeskrets, alla skärpta människor.

   Ett flertal (dock en minoritet som tur är) av dem ser fortfarande inte problemet dock. De tycker det viktigaste är att inte stigmatisera grupper, att inte riskera att döma på förhand etc. Dessa har sällan eller aldrig bott utomlands, och deras umgänge består till 99% av människor som de själva.

   De ser fortfarande multikultur som något per definition positivt.

   Så kan det bli när ens världsbild skapas av DN kanske? Min motfråga är alltid densamma, ”ge mig ett konkret exempel på när multikultur med vitt skilda fundamentala värderingar har fungerat i praktiken?”. (Typ klankulturer involverande islam vs sekulära demokratiska samhällen).

   Har fortfarande inte sett ett sådant exempel.
   Någon?

   Liked by 4 people

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Gunilla, för ett gott försök att intressera statsministern för svenska kvinnors snabbt försämrade livsvillkor, men jag befarar att dina ansträngningar förblir fruktlösa.

  Finns det något som antyder, att ständigt osammanhängande och sluddrigt mässande Stefan Löfven, egentligen, är något annat än en feminism-sminkad mansgris med illa dolda makthungriga pampfasoner, befordrad långt över sin kompetensnivå?

  Sjuklöverns maktfullkomligt demokratiföraktande, vettlöst multikultiutopiska vanstyre har effektivt raserat den unika tilliten, tryggheten och toleransen hos Sveriges hyperciviliserade inhemska befolkning.

  Om sönderslitna Sverige ska räddas undan importerad dysfunktionalitet och kunna göras helt igen, krävs nya, fräscha, lyhörda, handlingskraftiga, modiga och extremt svenskvänliga politiker. EXTRAVAL NU!

  Liked by 10 people

 4. Jasa skriver:

  Är man rädd så skaffar man sig en hund. En stor hund som bits. Efter att ha sett partiledardebatten igår å måste jag tyvärr meddela att Stefan Löfven är helt överlägsen alla de andra och vinner varenda debatt lätt. Han kan bli en landsfader om han fortsätter så. Och då kan han ge sig av med MP och blir ännu bättre. Jimmie Åkesson? En stor nolla!

  Gilla

  • DG skriver:

   En stor hund, kanske ett handeldvapen samt en mysig lya i ett gated community. Det låter som om du och Löfven har liknande ambitioner för landet så rösta på honom du.

   Liked by 7 people

  • Johan skriver:

   Vi lever i samma land du och jag, JASA. Att vara perceptiv är en gåva. Alla begåvas inte med den egenskapen.
   För mig är Stefan Löven den mest lättviktige Statsminister Sverige någonsin haft…Med råge.
   Att han skulle hinna bli en landsfader på 18 månader är en omöjlighet.
   Att han får förtroende att bli Statsminister ytterligare 4 år betraktar jag som ytterligare en omöjlighet.
   P.S Du är väl inget TROLL? Om så…då är du skicklig D.S

   Liked by 4 people

  • Boris skriver:

   En statsminister som inte vet om han är i Indien eller Kina, som inte vet vad hans statsministerkollegor heter, som inte vet om han träffat John Kerry eller John F Kennedy och sedan drar ett fylleskämt på en officiell mottagning, är det vad du kallar en statsman? Vi ställer nog lite olika krav på våra statsministrar du och jag. En riktig statsman,Anders Fogh Rasmussen , såg du kanske bli intervjuad av Fredrik Reinfeldt.
   Stefan Löfven är på sin höjd en fackföreningspamp. Sannolikt den sämste statsminister som Sverige haft.

   Liked by 1 person

 5. Gunilla skriver:

  Nej, Löfven kan inte ena Sverige eller ‘skapa framtidshopp’. Man kan inte ena ett land om bara en del av befolkningen ska göra jobbet. Inga krav ställs på nyanlända att de anpassa sig till och respektera vårt samhälle. Och, i Sverige är det inte gästen som ska respektera ‘huset’ den blir insläppt i utan som en nyanländ sade; ‘det är gästen som ska respekteras’.

  Liked by 4 people

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Det samhälle som Stefan Löfven pratar om fanns en gång för två generationen sedan med det finns inte längre. Delvis beror det på de globala omständigheterna men i ännu högre grad på överhetens oförmåga, bekvämlighet och självintresse. Nu står de där med tom blick i all sin hjälplöshet och oförmåga till allas beskådande.
  Alla har dock en viss skuld som röstat fram alla dessa odugliga politiker som lyckats att förstöra ett väl fungerande land. Man kan bara hoppas att detta inlägg och många liknande kan få allt fler att vakna upp ur sin letargi. Det första vore att kasta ut den politiska korrektheten och mura igen åsiktskorridoren. Nu om något gäller det att prioritera det egna landet och skära ned med dansandet på världsscenen. Charity begins at home.

  Liked by 2 people

 7. DG skriver:

  En typisk svensk politiker med andra ord vars fokus ligger på global orättvisa istället för på sina egna medborgare, dvs. arbetsgivare, och landets bästa. Läs det igen så förstår man varför det ser ut som det gör. Man tror sig ha mandat att använda i princip obegränsade resurser för att uppfylla sina egna mål att skapa trygghet, jämlikhet och kunskap för ALLA människor. Man tror att det svenska samhällsbygget är klart när det i själva verket går baklänges. De förtjänar inte att leda oss.

  Liked by 7 people

  • Bromma1214 skriver:

   Ett sunt land tar i första hand om sina landsmän.
   Ett sunt land där är politikernas uppgift att underlätta vardagen.
   Ett sunt land kan staten skydda sina Medborgare från kriminella.
   Kan någon säga ärligt ovanstående om Sverige?

   Liked by 4 people

 8. Fair & Balanced skriver:

  En bra sammanfattning som indirekt förklarar varför SD även är på väg att bli största parti för kvinnliga väljare. På mitt jobb finns en undersköterska, facklig representant, som i fikarummet öppet sitter ned med vissa kollegor och berättar att hon röstar på SD (när cheferna inte är närvarande förstås). Jag tror att det var kommunalskandalen som fick henne att tippa över, men det kan ha pågått tidigare utan att jag råkade överhöra).

  Liked by 3 people

 9. Steven Jörsäter skriver:

  Gunilla ger en bra bild om hur en medborgare kan uppleva Sverige när sanningar och inte floskler diskuteras. Men jag uppfattar henne faktiskt som lite för ”snäll svensk”.

  Naturligtvis ska vi ha religionsfrihet. Vad var och en tillber i sin kammare ska vi inte lägga oss i. Men självfallet ska man kräva att inflyttade människor visar en tillbörlig respekt för majoritetens religions- och kulturuppfattning.Det är därför INTE så att man ska nöja sig med att ”visar du respekt för oss så visar vi respekt för dig” i tron att de båda uppfattningarna är jämbördiga. Det är det inte. Men respekt är förstås alltid bra att visa mot civiliserade, godhjärtade människor.

  Att inflyttade människor i organiserad form börjar förnedra och fördöma eller rentav hota företrädare för majoritetsuppfattningen är förstås helt oacceptabelt. Sådana verksamheter skall omgående stängas och förbjudas.

  ”Nyanlända” är ett genialiskt nyord med samma effektivitet som ”främlingsfientlig”. Det första ordet antyder att de som just har kommit på något sätt skulle vara jämbördiga med svenskar. Det är de inte. På samma sätt så innebär ordet ”främlingsfientlig” att de som inte vill ha hela världen på sin tröskel och ansvar för dem på något sätt skulle betyda att de är fientligt inställda mot främlingar i allmänhet. En absurditet. De här båda genialiska orden har en stor makt över tanken och bör nogsamt undvikas.

  Liked by 5 people

  • Beppe852 skriver:

   Steven, håller med dig att det ska vara religionsfrihet men på våra villkor. Dvs religionen ska vara privat och skötas i hemmet. Det är inte en samhällsangelägenhet! Det är tex inte ok att inte gå till jobbet på fredagar för att då måste man, enligt religionen, ägna sig åt fredagsbönen. Vissa arbetsgivare med många anställda utlandsfödda män, har detta bekymmer. Detta påstående har jag fått mig förmedlat av en person som själv är muslim och arbetar med samhällsservice.

   Liked by 1 person

 10. SD skriver:

  Bland större länder som USA, Ryssland och Frankrike förekommer uppfattningen att det egna landet har en särskild mission och en särskild roll i världen. Trots detta brukar man vara tydlig med att man agerar utifrån sina egna intressen. Men inget land av Sveriges storlek uppvisar samma besynnerliga kombination av skuldkänslor, godhetsmani och storhetsvansinne. I höstvindarna dansar många små löv, men bara det svenska lövet tror sig kunna vända vinden.

  Är denna barnsliga självbild en form av kvarleva från 1600-talets ”fornstora dar” eller en övernaturlig tro på den egna förmågan, ungefär som när barn fantiserar om de egna handlingarnas magiska kraft? Eller är det nåt sorts post-protestantiskt sökande efter meningen med livet? Pastorn är borta men skuldkänslorna sitter i, sopsortering har ersatt Fader vår…

  Vanföreställningarna hade nu inte spelat så stor roll om inte de usla analyserna dessutom hade lett till både slösaktiga och kontraproduktiva idéer om hur världens problem ska lösas. Vår biståndspolitik har generellt sett varit korruptionsdrivande. Klimatambitionerna har lett till skövling av skog och genom vår aningslösa migrationspolitik har vi belönat asylbedrägerier, riskabla resor och människosmuggling.
  Tomas Brandberg

  Liked by 9 people

 11. Jasa skriver:

  Lyssna på mina ord: Stefan Löfven är helt överlägsen de andra partiledare! Inte ens Jan Björklund klarar sig i debatten med statsministern. Ingen annan når upp till hans nivå. Med såna motstådare kommer det inte att bli nån match vid nästa val. Så vi får nog ställa oss in på att förändringar kommer, men först måste Stefan göra sig av med MP, vilket kan ta lite tid. SD måste välja en ny ledare som vågar bryta med PK och etablissemangen. Med en så defensivt och snäll Jimmie kommer de inte nåt vart. Han har nog sugits in i värmestugan…

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Men kära vän, i vilken värld lever du? Denna hummande förvirrade människa som ska föreställa statsminister kommer inte att klara en debatt mot någon utom möjligen AKB. Att han skulle göra sig av med MP framstår ju som ett önsketänkande, MP får nog folket rösta bort. Hur sen Löfven ska kunna regera med ett stöd från färre än 20 % av befolkningen förstår inte jag. Jimmie Åkesson behöver inte göra så mycket, verkligheten tränger på och fler och fler inser att SD haft rätt hela tiden.

   Liked by 5 people

 12. Hedvig skriver:

  Gunilla, så bra att du sätter ord på vad många kvinnor och förmodligen också en hel del män känner!
  Frågan är vad Stefan Löfven egentligen menade med de ord du citerade från sossarnas hemsida? Han påstår sig vilja ”förverkliga det svenska löftet: alla människors möjlighet till kunskap, trygghet och jämlikhet … oavsett vilka vi är eller var vi kommer ifrån.”
  Det låter ju inte som han tänker sig någon slags nationell avgränsning, utan mera som ”alla ska med”.

  Du är snart 50 år och är rädd – för att gå ut, bli rånad, våldtagen, nedslagen eller skjuten. Rädd för att bli sjuk utan att få vård. Rädd för att bli gammal utan att få värdigt boende, tillräckligt med näringsriktig mat, respektfull omvårdnad.
  Och du är rädd för att vara kvinna. Och rädd för att inte få leva det liv du är van vid och bli respekterad för de värderingar och den svenska livsstil du alltid tillämpat.

  Mycket av det du skriver känner jag igen mig i, men jag är ca 30 år äldre än du, dvs en generation. Och jag tillhör därmed den åldrande generation, som med viss oro har att förvänta mig att än den ena och andra allvarliga krämpan slår till och försämrar min rörelsefrihet och livskvalitet.

  Att idag gå ut på kvällen är riskfyllt, eftersom jag inte längre har förmåga att springa ifrån förföljare. Under de senaste månaderna har vi haft ett femtontal rån med misshandel och knivhot i mitt närområde, trots att jag bor i omedelbar närhet av Stockholms innerstad i kvarter med mestadels bostadsrätter och skötsam medelklass.
  Det drar t ex dagligen förbi gäng med unga män (många med hazariskt utseende) på dagarna. Vad de gör här och vart de ska vet jag inte. När det är dagsljus känns det mindre hotfullt.
  Jag har funderat på att fråga polisen hur jag som en äldre utsatt pensionär, ska kunna försvara mig, när jag behöver gå ut kvällstid.
  Hur som helst är du inte ensam i att känna dig rädd och utsatt. Det bästa är förstås att engagera sig i något lokalt nätverk/politisk förening el liknande för att uppnå större verkanskraft.

  Gilla

 13. Mjölner skriver:

  Till Jasa
  Inte underligt att Sverige ser ut som det gör
  när sådana som du har rösträtt.
  Att rösta på en avdankad AMS-svetsare eller
  någon annat av de politiska genierna i 8-klövern
  är totalt dödfött. SD kommer att neutraliseras innan
  ett ev. val 2018
  Om svenskarna gör om samma dumhet som 2014
  är Sverige som nationalstat evigt förlorad och satt i händerna
  på globalisterna. Det är väl det du vill, eller hur?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.