Konsten att oroa sig

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Till skillnad från djuren har människan en enastående förmåga att föreställa sig allt tänkbart vilket är till stor hjälp men också en källa till oro. Skickliga militära strateger eller framgångsrika finansmän tänker säkert igenom ett stort antal möjligheter för att vara beredda på oväntade eller oförutsägbara händelser. De som lyckades klara sig i den senaste finanskrisen 2008 tillhörde säkert den kategori individer som låtit fantasin utmåla ett antal möjliga händelseförlopp. Ett land som är mästare på strategiskt tänkande är Kina som med stor skicklighet manövrerade ut Sovjetunionen och numera också, som det ser ut, effektivt manipulerar USA.

Till vår egen förmåga att oroa oss kommer också alla utifrån kommande impulser. Hur mycket oroar vi oss inte för vad som kan negativt påverka hälsan, vara skadligt för klimatet eller för vad som kan komma att drabba oss, våra närmaste, nationen eller jorden med dess nuvarande liv. Det går säkert knappast en dag i en människas liv då hon inte oroar sig för något. De flesta för sig själva eller sina närmaste, andra för elefanterna eller vargarnas framtid eller för klimatändringarna. Andra oroar sig för vad som skulle kunna hända stackars tiggande romer eller olyckliga migranter som flyr från MENA-länderna om inte vi kan ta hand om dem och så vidare i oändlighet.

Vad som anses farligt att konsumera varierar från tid till annan. Min hustru oroade sig ständigt att mina frukostägg skulle vara skadliga för hjärta och blodtryck med det var innan man hade kommit fram till att ägg visst var hälsosamt. Jag brukade hänvisa till min 100-årige morfar som åt minst ett ägg till frukost varje dag. Jordens äldsta människa på 117 år berättade nyligen att hon varje dag åt två råa ägg och ansåg att detta bidragit till hennes aktningsvärda ålder.

Andra oroar sig fördärvade över radioaktivitet och en känd kärnkraftsmotståndare, jag tror det var Maj Wechselmann, framhävde för en tid sedan att hon inte kunde tänka sig bo inom 300 km från närmaste kärnkraftverk. Inte ens efter 63 år med svensk kärnkraft har ett enda dödsfall kunnat kopplas till kärnkraften medan samtidigt runt 300 svenskar drabbas av malignt melanom varje månad, till stor del en följd av omåttligt solande i när och fjärran. Vem varnar tillräckligt för den farliga solen? kan man fråga sig. Där är ju uppenbarligen även Tage Danielssons sannolikhet enormt mycket högre än att råka illa ut i solbadandet jämfört med att kvällspromenera eller dansa vals kring Studsvik eller Forsmark.

Det som har dominerat under de senaste decennierna har varit att framställa allt vad människan gör som skadligt medan däremot allt Naturen står för som gott. Varje morgon som jag öppnar min smörbytta påminns jag om detta. Inte ett ord om farliga jordbävningar, vulkanutbrott, giftsvampar och eksemframkallande växter. För att inte tala om människoätande isbjörnar som beskrivs av media som ett slags gulliga jättenallar som vi måste ta oss an och skänka pengar. Dessa lever faktiskt väl idag och fortsätter att öka i antal och hotas endast av överdriven jakt.

En hotande klimatförändring finns nog ändå på toppen av skrämselberget. En långsamt framskridande sekulär uppvärmning som vi hittills har sett är inte dramatisk nog för att aktivera en skeptisk allmänhet. Av denna anledning har media, aktivister och flertalet politiker gjort sitt yttersta för att leta upp hemska väderhändelse i syfte att i god jesuitisk anda gör klart för den tveksamma, tvivlande och skeptiska allmänheten att situationen är mycket värre än den förefaller vara. En av mina amerikanska kollegor, professor Roger Pielke Jr presenterade för den amerikanska kongressen för tre år sedan att det inte fanns någon indikation att extremväder ökat.

För detta fick han fan av ingen mindre än president Obamas vetenskaplige rådgivare, John Holdren, och drevs till att sluta sin värdefulla forskning och söka andra mindre kontroversiella och mindre jesuitiska områden. I så motto skall man inte beklaga en ny administration i Washington då risken ändå minskar att samma slag av vetenskapligt förnekande skulle kunna bli fallet.

Man kan kanske i detta sammanhang hänvisa till OAs skämtteckning om den stackars utslitne arbetaren som bad chefen om löneförhöjning. Här skall det inte bli högre lön, svarar den dominante chefen, här skall vi slå av i stället. Det gör det samma, blev svaret, bara det blir en ändring.

17 reaktioner på ”Konsten att oroa sig

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Hear hear!
   Instämmer till fullo med föregående talare, vilken exponerat sin inställning i angenämt kortfattad form.
   Tja, nog har vi människor en envis och överlevnadstrategisk förmåga att hålla fast vid hoppet om en ljusnande framtid. Ett värre scenario än det vi nu upplever, är det nämligen svårt att bilda sig ett begrepp om. Emellertid plågas man av en dyster aning om att vi småningom kommer att tvingas bekanta oss med ytterligare erfarenheter av mer dystopisk karaktär.
   Andreas 🙂

   Gilla

 1. Alexander Zetterberg skriver:

  Det är svårt att komma ur den bubbla av idéer vi föds in i vilket denna artikel är ett utmärkt exempel på. Utifrån betraktat präglas vår tid av en exempellös ansvarslöshet på den personliga nivån parat med en hybris som världen aldrig tidigare skådat.

  Välfärdsstatens expansion och vår civilisations moraliska sönderfall har nu nått episka proportioner. En tonåring går ut i världen övertygad om att det är statens ansvar att säkerställa hennes hälsa och välmående. Visst är hon orolig för hur hon skall lyckas i livet, men det slutliga ansvaret för försörjning och levnadsomstädigheter faller ju på staten. Istället betraktar hon vår planet utifrån, och från en Gudsposition oroar hon sig för hela planetens och varenda människas öde.

  Det hon faktiskt kan göra något åt, nämligen sin egen situation, sin familj och sina vänner, det lokala samhället och möjligen den egna nationen, har hon hjärntvättats till att inte oroa sig över. I stället har hon drivits till att ligga sömlös och grubbla kring globala frågor där hon inte fyller någon funktion annat än som aktivist eller röstboskap i globalisternas agenda.

  Det är inte mycket av det Lennart Bengtsson nämner som oroar mig. Tiggande rumäner, asylsökande som fått utvisningsbesked och marockanska gatubarn oroar mig bara eftersom dom befinner sig illegalt i Sverige där dom förfular våra stadskärnor, begår brott och skräpar ner, något som sammantaget bidrar till att bryta ner och förstöra vårt svenska samhälle.

  Resonemanget kring globala klimatfrågor når för övrigt i denna artikeln något av ett logiskt bottenmärke – svårt att överträffa – det skall jag inte ens försöka bena ut!

  Liked by 1 person

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Det sista stycket i min kommentar var kanske lite onödigt men det stör mig att Lennart Bengtsson inte tydligt deklarerar att han nu kommer ut som klimatskeptiker, vilket ju i sig är glädjande.

   Dessutom avslutas artikeln med ett hån av de amerikanska väljare som utsett Donald Trump till president, när de jämställs med svagbegåvade anställda som accepterar en lönesänkning, ”bara det blir en ändring”.

   I likhet med flertalet kommentatorer på denna blogg har Trumpsupporters sedan länge insett att det vetenskapliga underlaget för att påstå att vi står inför en annalkande människoorsakad klimatkatastrof är synnerligen bristfälligt. För att uttrycka det milt.

   Men igen, kunde jag redigera min ursprungliga kommentar skulle jag ta bort de sista raderna.

   Liked by 2 people

 2. Folke Lidén skriver:

  Vilket eftermäle får alarmisterna? Tänker på vår egen domedagsprofet Georg Borgström som varit död i snart 27 år. Är han fortfarande en ikon?

  Liked by 1 person

 3. MartinA skriver:

  De länder som framförallt manipulerar USA är Israel och Saudi. Jag respekterar att folk låter bli att prata om det. Men jag respekterar inte påståendet ”Kina bra på att manipulera USA”. Det är att försöka ha kakakan och ha den kvar.

  Gilla

 4. Min strand på ett vykort skriver:

  Mitt jobb har varit kan man säga att oroa mig, det är jag bra på och har ofta haft rätt när det räknats när andra, de flesta, haft fel. Just nu är det en sak som fyller mig med oro, det är islam och invandringen. Så har det inte alltid varit, men varje datapunkt som läggs till gör det bara värre.

  Liked by 4 people

 5. Snofsan skriver:

  Alla framgångsrika amerikanska presidentvalskampanjer går ju ut på att åstadkomma en förändring. OA var uppenbarligen före sin tid!

  Gilla

 6. Fredrik Östman skriver:

  Har bara små randanmärkningar till detta mycket insiktsfulla inlägg.

  1. ”De som lyckades klara sig i den senaste finanskrisen 2008 tillhörde säkert den kategori individer som låtit fantasin utmåla ett antal möjliga händelseförlopp.” Det är möjligt att någon sådan fanns, men det finns minst en som klarade sig bra finansiellt i krisen som hävdar raka motsatsen, nämligen att man inte kunde veta eller gissa sig till vad som skulle ske, men däremot att något sådant skulle kunna ske. Han kallade denna möjlighet en svart svan eller med Donald Rumsfelts ord en okänd okänd och han heter Nassim Taleb. Statistik gäller bara historien och när vi vill använda den för att förutsäga framtiden hamnar vi i induktionsproblemet. En finansiell riskhantering som bygger på att utmåla en mängd fantasiförlopp och sedan sätta risker, d.v.s. sannolikheter, på dem är intellektuellt ohederlig och fungerar inte, och detta var inte lösningen på finanskrisen, utan dess själva orsak.

  2. I så måtto. En gammal kasusform av det vanliga ordet ”mått”.

  Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Han har ju inte fått skattebetalarnas pengar utbetalade till sig.

    Det han säger är inte att folk inte kan bli rika på att fuska, utan att det inte är förutsägbart. Men de regler som vi har för finansvärlden bygger på att den är förutsägbar, att ”riskhanteringen” fungerar. Det gör den inte.

    Hundra gubbar som vill bli rika på finansiell spekulation leder till nittionio misslyckanden, en miljardär och hundra dåliga liv. Hundra gubbar som vill bli ganska framgångsrika på at studera och arbeta hederligt leder till nittionio läkare eller ingenjörer, ett misslyckande och hundra bra liv.

    Gilla

 7. Jaxel skriver:

  Krönikan säger: ” så motto skall man inte beklaga en ny administration i Washington då risken ändå minskar att samma slag av vetenskapligt förnekande skulle kunna bli fallet.”

  Frågan är om man inte måste betona ordet ”samma” mycket starkt här.

  Min bild av Trump är förvisso ytlig, men jag tror att det finns all anledning att oroa sig för en administration som knappast värderar fakta och vetenskap särskilt högt. Vilket förstås inte hindrar att den kommande administrationen kommer att skilja sig från den nuvarande angående karaktären på de verklighetsförvrämgningar vi har att förvänta oss. Troligen inget principiellt nytt dock.

  Gilla

 8. Madelaine Fusfield skriver:

  De som bevisar att Polarisen smälter och vatten nivåer höjes har större trovärde än de som försöker ”bevisa” att tal om klimatförändring är överdrivet. Jag har ännu inte läst några godagbara bevis på att klimatet ej förändrats de sista 100 åren pga mänskliga aktiviteter. Tvivlare med påtagliga bevis är välkomna. Till dess lyssnar jag på de som har bevisen. Men det är angenämnt att Bengtsson är optimist och har en solig disposition. Glaset är halvfullt, inte halvtomt. Som regel föredrar jag själv den synpunkten tills bevis är oöverkomliga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.