Vi betalar för hedersförtrycket

mohamed omar

Mohamed Omar

I Upsala Nya Tidning den 11 december kan man läsa om en nioårig flicka i Uppsala som har misshandlats av sin mor för att hon vägrat bära slöja. Hon blev slagen med tillhyggen och fick huvudet dunkat i väggen. En lärare berättade för polisen att nioåringen hade tagit av sig slöjan i skolan men tagit på sig den strax innan hemgång och då verkat rädd för upptäckt.

Och i Lund  dömdes två män nyligen till fängelse för att ha hotat och slagit sin 17-åriga syster då hon vägrade att täcka sitt hår med en islamisk sjal. Under rättegången berättade flickan att hennes mor och bröder är mycket religiösa och att de kontrollerade henne i allt hon gjorde. De misshandlade henne, hotade att döda henne och planerade att gifta bort henne med en mycket gammal man.

I islams skrifter, Koranen och profeten Muhammeds yttranden, är det tydligt att kvinnan ska täcka sitt hår och lyda sin man. Om hon är ogift ska hon lyda sin far. Om hon är faderlös ska hon lyda sin bror. En kvinna får inte gå ut utan tillstånd av sin övervakare. Föräldrar har rätt att aga sina barn och en man har rätt att aga sin hustru. Barnäktenskap är tillåtet och Muhammed själv, islams grundare, gifte sig med ett barn. Hon var hans favorithustru.

I Sverige ser jag ganska ofta små flickor som täcker sitt hår med sjal. Det är familjen, den större muslimska gemenskapen och de religiösa ledarna, som uppmanar eller tvingar dem. De tilldelas en roll som muslimska kvinnor innan de har blivit kvinnor och innan de har förstått vad islam är. I den islamiska friskolan Al-Azhar i Vällingby segregeras till exempel flickor och pojkar på gympan.

Yasri Khan gick ut och försvarade den islamiska segregationen på Al-Azharskolan. Han är ledare för den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR), grundad av Mehmet Kaplan, vår före detta bostadsminister som fick avgå på grund av samröre med islamister och fascister. Khan vägrar att ta kvinnor i hand och på de möten han arrangerar är kvinnor och män segregerade. Han är helt öppen med sitt stöd till Erdogans islamistiska regim i Turkiet. En regim som vill göra det lagligt för män att gifta sig med flickebarn.

Khan var tidigare aktiv i Miljöpartiet; han var till och med nominerad till partistyrelsen, men när hans islamiska kvinnosyn började debatteras i medierna hoppade han av. Miljöpartiet har länge varit ett tillhåll för islamister. Det finns fler än Mehmet Kaplan och Khan. Ett före detta språkrör i Grön ungdom, Semanur Taskin, som också är Erdogan-apologet, förespråkar i en debattartikel i Aftonbladet segregerade bad i Sverige. Om den islamiska huvudduken ”hijab” skriver hon: ”Jag har inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab.”

Kan hon säga det till den 9-åriga flickan i Uppsala som lever i fruktan för sin egen familj eller till 17-åriga flickan i Lund som misshandlades och hotades till livet? Taskin var också lokalavdelningsordförande i Stockholm södra i den skattefinansierade organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR).

Under midsommarhelgen i år hittades en kvinna mördad på ett asylboende i Mariannelund. Maken erkände att han strypt sin hustru inför ögonen på parets treåriga dotter. Kvinnan hade slutat använda sjal, något som mannen var emot. Efter mordet lade han sjalen bredvid hennes lik. Denne man hade alltså sökt asyl i Sverige. Varför hade han valt vårt land? För demokratin? För sekularismen? För jämställdheten? Troligen inte.

Vad som nu händer är att kvinnoförtrycket i islamiska länder kommer till oss. Det är ett förtryck som kommer från fundamentalistisk islam. I Sverige är det en extrem uppfattning att en kvinna alltid ska lyda sin man. Men i islamiska länder tycker väldigt många, kanske till och med en majoritet, att en hustru måste lyda sin man. Enligt en opinionsundersökning utförd av Pew 2013 är det just vad 93 procent av tunisierna, 92 procent av irakierna och 85 procent av egyptierna tycker. Det är med andra ord en helt normal uppfattning, inte extrem på något sätt.

I september i år rapporterade flera medier om den syriska kvinnan Walaa i Hedemora som misshandlades för att hon inte levde en ”traditionell livsstil” och inte bar ”traditionella kläder”. Det vill säga, hon täckte inte sitt hår med en sjal och hon uppförde sig inte som en kvinna ska enligt fundamentalistisk islam.

I mars i år dömdes en man i Gävle till fängelse för att ha misshandlat sin partner och sin dotter eftersom de vägrade att bära slöja och ”pratade med svenskar”. Han drog partnern i håret, slog henne i ansiktet och hotade henne med kniv. Man kan läsa om det i Gefle Dagblad här.

I år beviljades Sveriges Förenade Muslimer (SFM), en ultrakonservativ islamisk grupp, 535 200 kronor i bidrag av staten för att ”motverka islamofobi”. I en SFM-föreläsning riktad mot unga muslimer under rubriken ”Kvinnan i islam” säger föreläsaren, imamen Muadh Zamzam, att kvinnor ska täckas och hållas dolda och att kvinnor som inte gör så är mindre värda. Mannen ska vakta sin kvinna och inte låta andra män titta på henne. Hederskultur, alltså. Vi betalar för den.

Och vad ska man säga om Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR), en skattefinansierad organisation som segregerar män och kvinnor och vars företrädare försvarar segregering i skolor och badhus och påstår att ingen flicka tvingas att bära sjal?

År 2009 fick Sveriges Imam Förbund 416 000 kronor i statliga medel för att motverka islamofobi. De startade då hemsidan muslim.se. Ansvarig för hemsidan var Gävleimamen Abo Raad, som senare på Facebook skulle hylla Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. På hemsidan kan man läsa att en muslim inte får bli vän med en icke-muslim, inte ens ”tycka om dem”. Det vill säga att en muslimsk flicka skulle bli ihop med en icke-muslim är uteslutet. Det är också förbjudet för muslimer att imitera icke-muslimer i klädstil och uppförande. Det vill säga, en kvinna får inte ta av sig sjalen så som den misshandlade 17-åringen gjorde, eller som den mördade kvinnan på asylboendet i Mariannelund och den misshandlade Walaa i Hedemora. Och många andra.

Jag tycker att våra skattepengar istället borde gå till att hjälpa flickor och kvinnor som lever i islamiskt, fundamentalistiskt förtryck att ta till sig svenska värderingar och svensk kultur. Jag vill inte ha en mångkultur som innebär att förtryckare ostörda, skyddade av så kallade ”antirasister”, ska kunna fortsätta med sitt förtryck i Sverige. Dessutom finansierade av oss. En av skribenterna på hemsidan muslim.se, Hussein Hamad, har en hustru som är klädd i burka. ”Min fru bär burka, men hon har valt det frivilligt”, sade han vid ett skolbesök. Han föreläser ibland tillsammans med Abo Raad, som här den 9 augusti 2011 i Uppsalamoskén. Hamad fick 420 000 skattekronor i lön under två år för att motverka islamofobi.