Sverige heter fotboll

Nils-Eric

Nils-Eric Sandberg

Svenska Fotbollsförbundet har beställt en staty över Zlatan Ibrahimovic. Han har gjort en lysande insats genom att många gånger sparkat en boll så att den går lite vid ena sidan, inte den andra, av stolpen. Detta har satt avtryck i massmedia; varje mål han sparkat in har renderat honom ett tiotal helsidor i kvällspressens sportsidor. Ingen annan svensk har ägnats sådan uppmärksamhet.

Detta ger främst en viktig bild av massmedia – radio och TV inkluderat. Fotboll tycks vara den viktigaste verksamhet i landet. Den som gör flest mål blir därför den störste personligheten.

Andra svenskar kommer långt ner på journalisternas och organisationsledarnas ranking. Eli Heckscher tog in ekonomisk historia i svensk universitetsutbildning och formulerade tillsammans med sin efterträdare Bertil Ohlin ett internationellt mycket känt teorem om utrikeshandel. Men det finns ingen staty över Heckscher utanför Handelshögskolan. Förklaringen är väl att Heckscher inte spelade fotboll; han skrev bara böcker om svensk ekonomisk historia och om ekonomi.

Knut Wicksell var Sveriges internationellt mest kände ekonom. Han gjorde viktiga analyser av modeller för penningpolitik. Men vad jag vet spelade inte heller han fotboll. Erik Dahmén, också han professor i ekonomi, gjorde en unik insats i analysen av svensk industri genom att vända intresset från konkurrenskraft till utvecklingskraft. Han hade dock problem med sina fötter och var därför nog inte framstående som fotbollsspelare. Ingen journalist, utom jag och ett par av mina vänner, kommer ihåg honom.

Tekn dr Uno Lamm uppfann tekniken att via högspänd likström överföra elkraft långa sträckor utan kraftförluster. Han bidrog till att skapa ASEA. Jag har inte hittat någon staty över honom på Sergels torg. Hans son Martin Lamm var tecknare på DN, tidningens geni. Men han talade aldrig om faderns färdighet med fotboll.

Ministrarna skickar hyllningstelegram till idrottsstjärnor. Men de kan förmodligen inte något namn på de entreprenörer kring förra sekelskiftet som startade de företag som nu i hundra år burit upp Sveriges industri och finansierat den välfärdsstat som politikerna berömmer sig över.

Nej, de tror att det är fotboll som skapat Sverige.

 

38 reaktioner på ”Sverige heter fotboll

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Nej för dessa tysta hjältar finns varken fotbollar eller – ismer. Kanske är hela orsaken till fotbollens stora betydelse i Sverige och världen att den är rund, liksom golfbollen och tennisbollen. Kanske är de nyliga och hyllade framstegen i den svenska skolan att man lärt sig räkna ut bollens volym och yta eller lärt sig vilken knapp på mobilens räkneapp man skall trycka på.

  Gilla

 2. Sldy skriver:

  Precis, men kineserna uppmuntrar sina barn att läsa til läkare eller studera till pianister och indierna sina till att bli IT-ingenjörer, och om det inte finns löshuvud ja då får man bita ihop och jobba i föräaldrarnas restaurang, varje dag. Vad gör Sverige och våra favoritinvandrare? De hyllar en ungdomsbrottsling som har talang för fotboll och armbåga motståndare, en pöbelsport där man tjänar på att gnälla och fuska.. Jag är så gudatrött på Zlatan, bygg den patetiska statyn och få honom ur världen, hoppas duvorna kommer att älska den. Men fotboll är opium för massorna, de som läser aftonbladet utan att reflektera över att utgivaren vill avskaffa dem. De enda som tjänat nåt på zlatan är ferrari.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Ahlström skriver:

   Pöbelsport, opium för massorna…..känns som att du ser ner på vanligt folk (som gillar fotboll) och de som jobbar ideell för att barn och ungdomar ska ha en meningsfull fritidssysselsättning på fotbollsplan.
   Jag läser aldrig Aftonbladet/Expressen men jag stavar Ferrari med stort F.

   Gillad av 1 person

   • Sldy skriver:

    Jo det har du nog rätt i, jag ogillar verkligen fotboll i den form den har nu. Den framställs nämligen som viktig! Zlatans staty måste väl ändå vara beviset på ett vansinne, tänk om det kom utomjordingar hit och tittade på vad vi dyrkade i vår tid, så ser de en avgudabild i guld, likt forna tiders David (stor bokstav) och undrar vad denne store gud kan, vad är hans kraft, gå på vatten, hela människor? Nej, sparka på en rund läderboll..

    Men du ser, man får inte ens kritisera fotbollen, mitt inlägg var säkert det som gjorde många mest upprörda denna morgon, QED.

    Hade fotboll varit som en annan hobby, modelljärnvägar eller kendo så hade jag inte haft några problem med det, men som det nu är så är det opium för massorna. Vi behöver andra ideal, och i synnerhet invandrarna behöver andra ideal än fotbollen. Könsord i skolan och annat kommer alltid från den klick killar som spelar fotboll, men visst som utbildning för det mångkulturella Sverige så är det kanske bra. Men varför skall de sen kunna springa till läkaren som pluggade istället för att spela boll?

    Gillad av 2 personer

  • Göran skriver:

   Det är inte fint att tala om våra svenska företags historia i Svenska skolor. Skolorna i Sverige erbjuds både föreläsningar och böcker gratis om svenska företags historia, men våra socialistiska lärare skyr det som pesten. Våra barn ska vara och skolas i socialism. Allt annat anses vara av ondo.

   Märk väl, att när vi kommer till fotboll, då går det helt plötsligt bra att vara nationalistisk, till och med för en socialist.

   Gilla

 3. Jonas Bohman skriver:

  Nej, helt riktig analys. Dom riktiga hjältarna är alla entreprenörer, uppfinnare och människor som kan tänka och formulera sig. Dom borde få ta mer plats och få höras mer i debatten. Förhoppningsvis blir det kanske så igen. Det är alldeles för många som tycker, känner och tror mycket i den allmänna debatten, och alldeles för få som har faktiska (fack)kunskaper, och en alldeles för politiserad debatt. Tur att det ginns alternativa medier, som denna, där andra röster få komms fram. Tack för en bra krönika.

  Gillad av 2 personer

 4. BjörnS skriver:

  Ministrarna skulle kunna skicka telegram, eller någon modernare version,till dagens entreprenörer och framstående forskare. Dataspel och FinTech är exempel två branscher där Sverige ligger långt framme och där det finns driftiga människor. Detsamma gäller alla de som vill bygga en bättre vård och omsorg. Här har dock etablissemanget funnit det lättare att sparka och spotta på dem. Tänk ”Repalu”.

  Gillad av 1 person

  • JL skriver:

   Kul att du skulle säga detta.

   Jag fick ett bra från regeringskansliet idag, mitt första. Mikael Damberg som ville tacka för insatser som mentor för entreprenörer.

   Lite smått ironiskt att skicka ut detta någon vecka efter att regeringen föreslagit att döda välfärdsföretagande, och mer än halvera dugligt uttag för småföretagare enligt 12:3 reglerna?

   Gilla

 5. Göran Fredriksson skriver:

  Till Nils-Eric Sandbergs insikter kan läggas att inom fotbollens elitbyråkrati frodas korruptionen, inom fotbollens undervegetation frodas våldet. Politikerna hyllar den som är skicklig på att sparka på en boll till ingen objektiv nytta medan skickliga entreprenörer och uppfinnare som kan skapa jobb åt folk hålls tillbaka och bemöts med avundsjuka och höga skatter.

  Gillad av 4 personer

 6. Jan Ahlström skriver:

  Idrottssverige är inte endast fotboll.
  Det fanns 2009 19 statyer över idrottsmän i Sverige av dessa var 6 fotbollsspelare/tränare, plus ett par dubletter. (Svd 2009-02-02)
  Kan hålla med om att även andra framstående svenskar borde få större uppmärksamhet och bli hedrade med en staty om det nu inte är rasistiskt att resa statyer över svenskar.

  Gilla

 7. Lasse W skriver:

  Den svenska gemenskapen ska vara en gemenskap på lägsta nivå. Fotboll, Idol, Melodifestivalen och matlagning. I ett land som Sverige där väl en tredjedel är invandrade är väl sport, musik och mat det enda som förenar gamla och nya svenskar. Att då framhålla forskare och akademiker som intressanta personer och föredömen vore ju icke-inkluderande. Ja elitistiskt rent av. Det var länge sedan ingenjörskonst beundrades. På 60-talet? Nu ska vi bara konsumera, äta och sova. De vegetativa processerna står i centrum. Inte de intellektuella. Folkligt ska det vara.

  Gillad av 3 personer

 8. Bengt skriver:

  Skönt att se att någon vågar vara kritisk mot ”det allra heligaste” bland den dominerande pressen och etermedia. För övrigt är det inte bara fotbollen utan sport överhuvudtaget som får oproportionellt mycket utrymme, på bekostnad av sådant som är viktigare för – ja just det – det goda samhället.
  Med detta sagt – jag menar absolut inte att det är fel att ägna sig åt fotboll eller annan idrott, däremot att det finns det som är viktigare.
  Skrivet av mig, som liksom många andra aldrig åkt Vasaloppet men i arbetslivet presterat motsvarande på ett annat plan med inte desto mindre ansträngning och uthållighet!

  Gillad av 1 person

 9. JL skriver:

  Tid att svära lite i kyrkan då

  Novemberkåsan, bäst bland några tusen?

  Zlatan har under ca 15 år varit bland de absolut bästa i världen, i en av de mest konkurrensutsatta sysselsättningar man kan ägna sig åt, alla kategorier.

  När något begränsar (t.ex. ålder) honom på ett sätt utvecklas han istället på något annat sätt som vidhåller hans konkurrenskraft.

  Är själv entreprenör, framgångsrik sådan. Håller också med om att duktiga entreprenörer byggt mycket av Sverige, men det jag tycker många av er missar är att Zlatan är en entreprenör.

  Skulle han inte blivit fotbollsspelare så skulle han sannolikt vara bland de bästa på något annat. När han var tonåring var han bara en i mängden av alla invandrarundommar som dribblade för mycket (känner folk som spelat med/mot honom).

  Vad skilde honom från från de andra som aldrig blev något?

  Läs hans bok även om det tar emot för er att svenskan är på mellanstadienivå. Finns få framgångsrika entreprenörer som inte känner igen sig i känslan under resan, även om man inte är född i Rosengård. Kör ditt race, 100% fokus, jobba häcken av dig för det du vill uppnå, bli extra taggad av motvind och människor som säger åt dig att det inte går etc.

  Att sen fotbollen i princip är ett språk som ”går att tala ungefär likadant” i princip överallt är inte att underskatta för att överbrygga motsättningar. Har själv använt idrott för att integrera mig själv i många länder. Bara att för att vissa av er inte haft fysiska förutsättningar eller gillat idrotten kanske ni ändå bör fundera på betydelsen som speciellt lagidrott har för samhällens välmående, barns utveckling, samarbetsförmåga och hälsa etc?

  Gilla

  • Sldy skriver:

   Kära nån, hade Zlatan inte spelat boll så hade han varit entreprenör.. Möjligen då i Malmös knarkhandel. Zlatan var en störig ungdomsbrottsling som klarat sig undan.

   Gillad av 1 person

   • JL skriver:

    Störiga ungdomsbrottslingar blir alltid/oftast yrkeskriminella som vuxna?
    Kanske är den bilden man har av livet på DGS om man själv alltid varit skötsam och ingåtts i kretsar där ingen strular.

    Ut och se dig om, du kommer bli förvånad hur många produktiva Svenssons och duktiga entreprenörer som hade problem i tonåren.

    Gilla

   • HL skriver:

    En helt korrekt bedömning. Z är alltid sig själv närmast. En annan fråga som kommit upp: är det inte så att gator och torg, statyer med mera uppkallas efter person som inte finns längre?

    Gilla

   • Sldy skriver:

    @JL, det ä värst vad man blir placerad i fack pga sina åsikter, identitetspolitiken har nått djupt. Det som ”har haft problem” är de som blivit slagna, trakasserade och kanske våldtagna, inte ungdomsbrottslingarna. Hade vi haft lagar värda namnet så hade de suttit i fängelse, inte byggt egna företag med stulna medel eller från knarkhandel som flera här i grannskapet.

    Jag ger dig rätt, det finns nog många ungdomsbrottslingar som kommit undan som nu är företagare hade jag fått råda så hade de varit färre, herregud vad jag har svårt att respektera din ståndpunkt, det kommer med modersmjölken att brottslingar har problem, det är väl därför vi nu ursäktar terrorister som haft problem.

    Gilla

   • Sldy skriver:

    @JL

    Sen misstolkade du mig förstås, jag antar inte att ungdomar ”med problem” alltid blir yrkeskriminella, min poäng var att öppna för att en och anna möjligen blir det av en hård linje i skolan, men jag tror på motsatsen. Varför är det så att de som är socialliberala alltid fångar en mening i en tes och gör en höna av en fjäder, istället för att angripa huvudargumentet så att man kan få ta fram bredsvärdet. Jag ser det ofta på denna blogg.

    Gilla

   • JL skriver:

    SLDY, jag tror vi har ungefär samma syn på många frågor, men du verkar utläsa allt möjligt/omöjligt ut det jag skriver. Förstår inte varför men vet hur lätt det blir misstolkningar på nätet.

    ”Socialliberal” var dock att ta i va?
    Mycket har jag blivit kallad, men denna var ny 🙂

    Med ”problem under tonåren” avsåg jag att de utfört brott eller annan idioti under en period, ofta sena tonår, för att sen bli laglydiga medborgare under resten av sina liv. Känner många som undrar va i h-e de höll på med under några år.

    Min poäng är att människor inte är oföränderliga. De två mest frekventa skribenterna här inne är bra exempel på detta. PE med sin resa från västern, och MO som gått från islamism till Sveriges största islamkritiker.

    Vad deras brottslighet beror på gick jag aldrig in på, och oavsett vilket håller jag dem och alla andra människor ansvariga för sina egna handlingar. Jag försöker också ge de flesta en andra (men sällan en tredje) chans att göra om, göra rätt, visa att de lärt av tabbarna. Inte för att jag är ”en god humanitär människa”, utan för att det är rationellt. Många lär av sina misstag förutsatt att de håller med om att något gått fel.

    Är lika less som alla andra på DGS på svenska samhället där det alltid ska daltas med, och tyckas synd om, människor som förstör med sina medmänniskor. Dan Eliasson i Nyhetsmorgon exemplifierade detta värst av alla med sin långa utläggning av empati för mördaren på HVB-hemmet. Otroligt motbjudande och skrämmande att det gått så långt.

    Angående huvudargumentet så vidhåller jag att Zlatan är en extremt framstående entreprenör inom sin bransch (underhållning) och att han skulle lyckats med mycket annat som han försökte sig på. Anledningen är att han aldrig ger sig, jobbar stenhårt på att bli bättre, och gör rätt tillräckligt ofta. Läs boken om Elon musk, extremt olika personer men liknande princip. Gör din grej, jobba hårdare än alla andra, ge dig inte.

    Gissar det tar emot att se Z i detta ljus då han i övrigt inte är representativ för varken svenska värderingar eller de svenska entreprenörer som vi normalt sett lyfter fram (läs ”sanningen om Ikea” om ni inte gjort det, hjälteglorian på Kamprad falnar en del) .

    För tror jag också lagidrotter (som fotboll) skapar mer värde än de bortför från samhället och världen.

    Inser att att mina åsikter om Z och fotboll inte får gehör här inne, men gör det mig till socialkonservativ? :).

    Ni som inte håller med mig, är ni själva entreprenörer?
    Har ni spelat fotboll utöver några år i ungdomen?

    Gilla

  • Sldy skriver:

   Det är just fotbollens fegspel på andras bekostnad jag har något emot, man tjänar på att rulla runt och fejka. Sjävklart har det på hobbynivå betydelse för hälsa och samspel, men det blir blodigt allvar med svordomar och våld tidigt, jävligast och den som kan böja reglerna (och så klart kan dribbla) blir bäst. Men Zlatan som entreprenör, jodu, den slapp vi gärna i Malmö, vi har nog med falanger.

   Poängen är att fotboll blir ett substitut och ett ideal som inte bidrar till samhället genom att det tränger ut allt annat, fotboll och idol och facebook, livets mening.

   Gillad av 2 personer

  • Anders F skriver:

   Att ta ut en motorcykel i skogen och ha sönder den (för att sedan reparera den – i skogen, med tejp, polygrip och ståltråd) är Sveriges nationalsport. Tyvärr införde den borgerliga regeringen terrängkörningslagen 1976 som i princip förstörde sporten. Eller dess träningsmöjligheter.

   Visst skojade jag litegrann. Men ärligt, vi borde resa ett monument över alla de som överhuvudtaget HAR GENOMFÖRT EN KÅSA. Stålmän, helt enkelt.

   Gilla

 10. cmmk10 skriver:

  En gång i tiden var regeln att inte resa statyer över nu levande personer. Det finns en klar poäng med detta – tänk om zlatan visar sig vara pedofil, SD-sympatisör, skattesmitare, hustrumisshandlare etc., vad gör vi då av statyn?

  Gillad av 2 personer

 11. Björn Nilsson skriver:

  Tramsig artkiel. Finns en rad svenskar att glädjas över inom vitt skilda områden. Väl bara att verka för att de man tycker ska uppmärksammas och hedras med staty blir det! Någonannanskagörasyndromet ger jag inte mycket för.
  Det jag tycker skymta är ett gammat svenskt förakt för vissa idrottsgrenar med proletära rötter. Måhända är det arbetarens svettiga tröja och enkla nöje som fortfarande väcker anstöt. Att uppdatera sig om att tex fotboll på den nivå som Zlatan representanter är skön konst tycks inte vara aktuellt för skribentenn. Detta representerar nog en nordeuropeisk rest, som alls inte existerar i tex latinska länder i Europa och Sydamerika. Där ingår fotboll som ett givet inslag i det bildade samtalet. Varje kolumnist av rang, kvinna eller man, deltar med iver i diskussion och analys av det senaste inom fotbollen. Som vore det en Bergmanuppsättning (på hans tid) på Dramaten här i vår avkrok.
  Kan tänkas borde skribenten skaffa sig lite luft under vingarna och vidga sina vyer. Och samtidigt vädra ut de sista resterna av unket klassförakt.

  Gilla

  • Sldy skriver:

   Det går utmärkt att tycka illa om fotboll och många av dess moraliskt tvivelaktiga utövare och funktionärer helt utan klassförakt. Är inte det vänsters sätt att avvisa motståndarens argument, att man påstås inte tillhöra rätt grupp? Poängen är att fotboll har en upphöjdhet den inte förtjänar, vi borde ge den nya generationen andra ideal, bildning och ärlighet, något som lyser med sin frånvaro i fotbollsmiljön. Jag vet heller inte varför mina skattepengar skall gå till poliser på arenorna, det får väl klubbarna själva bestyra med? Om deras aktivitet drar till sig våldsamt slödder så får man väl göra något åt det? Nä, jag tycket fotboll är skit och det står jag för. Låt nu se om vi kan bli eniga om något annat när vi är oeniga om denna trossats, trumfar den invandringen och pk-ismen?

   Gillad av 2 personer

 12. Gösta Johnsson skriver:

  Idrotten översvämmar både radio och TV. Dessutom finns speciella idrottskanaler med bara idrott. Ni har väl hört när någon gör det där målet eller den prestationen som fäller avgörandet till person eller nation vilket vrål som kommer ur kommentatorernas eller kommentatorns strupar! Det tycks heller inte sluta med det…sedan vid årets slut eller efter säsongen är det galor där än den ena och än den andra inte hittar alla ord som behövs för att understryka prestationen eller resultatet eller vad det nu är. Överdrifter i kubik skulle jag vilja kalla det…

  Gillad av 2 personer

 13. Ulf45 skriver:

  Jag är helt enig med Sandberg. Vad som förr uppfattades som storverk i tekniska framsteg, avfattas i dag inte ens med en notis i en länsblaska eller rikstidning. Jag har alltid förfasat mig över att det som verkligen för mänskligheten framåt till vår gemensamma båtnad är den kulturella och tekniska utveckling som pågår i det fördålda och inte spelas på världens fotbollsplaner. Sport och idrott i all ära, men, har inte den kulturella balansen svängt alldeles för mycket till anspråkslöshetens rand?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.