Sverige heter fotboll

Nils-Eric

Nils-Eric Sandberg

Svenska Fotbollsförbundet har beställt en staty över Zlatan Ibrahimovic. Han har gjort en lysande insats genom att många gånger sparkat en boll så att den går lite vid ena sidan, inte den andra, av stolpen. Detta har satt avtryck i massmedia; varje mål han sparkat in har renderat honom ett tiotal helsidor i kvällspressens sportsidor. Ingen annan svensk har ägnats sådan uppmärksamhet.

Detta ger främst en viktig bild av massmedia – radio och TV inkluderat. Fotboll tycks vara den viktigaste verksamhet i landet. Den som gör flest mål blir därför den störste personligheten.

Andra svenskar kommer långt ner på journalisternas och organisationsledarnas ranking. Eli Heckscher tog in ekonomisk historia i svensk universitetsutbildning och formulerade tillsammans med sin efterträdare Bertil Ohlin ett internationellt mycket känt teorem om utrikeshandel. Men det finns ingen staty över Heckscher utanför Handelshögskolan. Förklaringen är väl att Heckscher inte spelade fotboll; han skrev bara böcker om svensk ekonomisk historia och om ekonomi.

Knut Wicksell var Sveriges internationellt mest kände ekonom. Han gjorde viktiga analyser av modeller för penningpolitik. Men vad jag vet spelade inte heller han fotboll. Erik Dahmén, också han professor i ekonomi, gjorde en unik insats i analysen av svensk industri genom att vända intresset från konkurrenskraft till utvecklingskraft. Han hade dock problem med sina fötter och var därför nog inte framstående som fotbollsspelare. Ingen journalist, utom jag och ett par av mina vänner, kommer ihåg honom.

Tekn dr Uno Lamm uppfann tekniken att via högspänd likström överföra elkraft långa sträckor utan kraftförluster. Han bidrog till att skapa ASEA. Jag har inte hittat någon staty över honom på Sergels torg. Hans son Martin Lamm var tecknare på DN, tidningens geni. Men han talade aldrig om faderns färdighet med fotboll.

Ministrarna skickar hyllningstelegram till idrottsstjärnor. Men de kan förmodligen inte något namn på de entreprenörer kring förra sekelskiftet som startade de företag som nu i hundra år burit upp Sveriges industri och finansierat den välfärdsstat som politikerna berömmer sig över.

Nej, de tror att det är fotboll som skapat Sverige.