Vad har hänt på trettio år?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag har snart trettio års erfarenhet av att försöka påverka svensk politik. Nu ska jag beskriva den viktigaste förändringen under denna tid. Först ska jag tala om vad förändringen är, sedan ska jag försöka förklara vad jag menar.

Den stora förändringen är att politikerna förut bejakade de åtgärder som stod på dagordningen, medan de nu räds dem och låtsas att de inte finns.

Det svåraste med det där påståendet är begreppet ”åtgärder som stod på dagordningen”. Det antyder att politik minsann inte bara är att vilja, som en mycket känd tidigare svensk politiker med megalomana drag hävdade. Som om historien styrdes av en statsministers tyckanden! Men jag medger att saken är komplicerad, så låt mig dyka ned i verkligheten.

I början av 1990-talet, hävdar jag, stod en liberaliseringsvåg på politikens dagordning. Varifrån vågen kom vet man inte. Anhängare av Palmes tänkande kan hävda att den uppstod genom Carl Bildts, Ingvar Carlssons och Göran Perssons politiska vilja, men det tror inte jag på, ty motsvarande våg svepte över hela västvärlden. Filosofen Hegel förklarade sådant där med hänvisning till Världsanden, ett väsen han själv hittat på som han menade hade en Plan och ingav människorna sådana föreställningar att de förverkligade hans Plan. Det är i mitt tycke en förklaring så god som någon.

Men om vi bortser från detta intressanta filosofiska spörsmål så kan vi påminna oss vad politikerna med avsevärd entusiasm faktiskt gjorde. De bröt upp statliga monopol, till exempel Televerket. De sålde allmännyttehus till de boende. De införde fritt skolval. De sänkte skattetrycket. Det var stora saker.

Visst gjorde de misstag i sin ofta ogenomtänkta hänförelse. De borde inte ha sålt ut elnätet, som är ett naturligt monopol, till privatkapitalister som genast utnyttjade monopolet till att suga ut oss elkonsumenter. Om konkurrensutsättningen av Statens Järnvägar var så bra kan diskuteras och likaså upphävandet av apoteksmonopolet. Idén att ge universiteten betalt per utdelade studiepoäng var naturligtvis förödande för de utdelade studiepoängens kunskapsinnehåll.

Men oavsett nyttan med reformerna menar jag att de stod på den dagordning Världsanden så vänligt försett politikerna med och framför allt att dessa antog andens utmaningar med glöd och hängivenhet. Det hände något.

Idag är det som en omvänd hand. Världsanden har skickat på oss en ny sorts utmaningar som politikerna helt enkelt inte vill ta i, skolan och migrationen till exempel. Själva ordet utmaning har i politikers mun blivit kommit att betyda ”ett svårt problem som vi inte tänker göra något åt”.

Den här relativt nya oviljan hos nationens ledare att göra sitt jobb är svårförklarlig. Det är inte så att de skulle sakna kunskap om i vilken riktning exempelvis skolan behöver reformeras. Mänskligheten har tusentals års erfarenhet av hur man bedriver undervisning och tekniken har inte förändrats. Sverige hade förmodligen världens bästa skola fram till för kanske fyrtio år sedan. Och är det så att någon skolpolitiker har frågor på den punkten kan förre länskolinspektören Bert Stålhammar, numera pensionär i Örebro, tillfrågas.

Nej, förklaringen måste vara att de inte vill få ordning på skolan. Detta ger mig myror i huvudet. De vill inte göra upp med det felaktiga, flummiga och postmoderna tänkande som står i vägen för en uppryckning av skolan. Jag har kommit fram till att politikerna älskar detta tänkande så mycket att det måste bevaras även om priset – skolans sönderfall – är hiskligt upptrissat. Och varför älskar de då detta tänkande så högt? Jo, därför att detta tänkande är den gren de själva sitter på, alltså den humanitära stormaktens socialsekreterarperspektiv på tillvaron, dess omsorgs- och klientfilosofi. Skolan kan inte räddas om inte politikerna lär sig att tänka annorlunda och skaffa sig andra värderingar. Sådant är plågsamt. Därför ryggar de inför de uppgifter Världsanden presenterar för dem. Det får vi medborgare lida för.

41 thoughts on “Vad har hänt på trettio år?

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Ordet ”UTMANING” innebär snarare att vi har ingen aning hur det skall lösas!

  Den MEST UTMANANDE, är ”floskel mormor” själv, Ylva Johansson…

  Som mässar detta mantra ideligen!

  Liked by 2 people

 2. tomas skriver:

  Politikerna har blivit ”be-ers”. Dom vill ju inte få en rasist/fascist-stämpel påklistrad sig. Bättre att tassa på i ullstrumporna. I sinom tid väntar en fet pension.

  Gilla

 3. malmobon skriver:

  Facket, skolan och media är problemen. Public service måste bort. Ordning i skolan och elever måste lära sig ifrågasätta. Varför finns det fattigdom i Sverige? Varför åker Löfven med Wallenberg till Saudiarabien? Varför får organisationer bidrag? Varför sålde Socialdemokraterna ut Malmö Energi? Varför vill Miljöpartiet öka befolkningen i Sverige, när dem borde veta att det förstör vår natur? Varför är ett ord som vi glömt.
  Allt finns läsa enkelt på nätet idag, så problem med hitta svaren finns inte längre.

  Liked by 3 people

 4. Jasa skriver:

  Jag upprepar: Vi ska inte längre vara ”best in class”. Vi ska bli ett land bland alla andra. När det gäller medinflytande på jobbet, går vi med stora steg mot en amerikanisering: chefen bestämmer och du håller tyst. Det är det SAF vill. Privatiserings våg är en annan beståndsdel av denna målsättning. Skolan, posten, elbolag, televerket, sjukvården, barnomsorg har drabbats och inte har det blivit bättre. Nej, det ska inte bli bättre om vi ska bli ett land bland alla andra.

  Gilla

 5. Rune Nilsson skriver:

  ” De bröt upp statliga monopol, till exempel Televerket.”
  Vilket så här efteråt var illa. Nu får man på nytt, som i telefonins barndom, bilda föreningar för att lägga ner fiberkabel på landsbygden.
  Detta hade ju varit en naturlig uppgift för televerket om televerket fått vara kvar.

  Liked by 2 people

   • Rune Nilsson skriver:

    Ja om det var ett par kilometer att dra tråd med stolpar så kunde det nog ta ett par veckor att få telefonen inkopplad för 300 kr. Annars när det gällde att koppla in från gatan till villatomten intill fick man ju vänta någon dag. Televerket fungerade bra och hade kunnat gå vidare med ett fungerande fibernät utan att folk skulle bli tvungna att bilda föreningar för ändamålet.

    Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Den gamla regeln att uppfattningar inte ändras förrän de som tror på dessa går i graven eller lämnar det offentliga är dessvärre till föga hjälp då alla de troende är vad man numera kallar unga vuxna. Vi får därför kanske vänta minst en generation, kanske två, innan vi ser en ändring i Hegels anda.
  Nu är ju emellertid naturen en grym herre vilket betyder att en ändring kommer att komma med Damoklessvärdet över huvudet. Och detta snarare än man kanske tror. Vi får se hur det blir, med ett är klart den närmaste framtiden är inte bara en ”utmaning” utan därtill helt oförutsägbar. Vi får då se vem som är kapabel att handla med omdöme och förstånd när det verkligen gäller. Dagens politiker inger knappast förtroende.

  Liked by 2 people

 7. Peter M skriver:

  Undrar om inte en delförklaring är att politikerna på riksplanet numera saknar de praktiska kunskaperna om hur styr ett land.

  Det man lär sig i ungdomsförbunden är taktiskt manövrerande och kommunikation via massmedia. Inte politiken som hantverk.

  Liked by 1 person

  • HL skriver:

   -Peter
   Hur kan vi, svenska folk, låta oss företrädas och därmed ge fullmakt att styra landet åt personer som Lövfen, Wallström, Fridolin och allt vad stolpskotten heter. De har också (indirekt) ledningen av statliga företag, typ Vattenfall, LKAB, SAS och många flera. På en öppen marknad hade deras ”kompetens” inte räckt långt…………Men vi låter dem styra Konungariket Sverige, ett ganska stort ”företag”, hur är detta möjligt?
   (I sanningens namn ska sägas att alliansen inte visar på mycket större kompetens)

   Vi behöver något nytt! Kanske MED!

   Liked by 1 person

 8. oppti skriver:

  Världsanden krockar med realism när det kommer hit migranter med svårigheter att göra nytta och bidra till samhället samtidigt som de har större krav på välfärden i form av vård skola och omsorg och därtill mindre förankring i vårt land.
  Men det sker en utjämning snabbare än tänkt. Skolan går före!

  Liked by 1 person

 9. Gunilla skriver:

  Det är klart att man inte har någon ‘dagordning’ idag. Då skulle man ju bli tvungen att erkänna alla problem, i kölvattnet av att vara en humanitär stormakt, som man med alla medel gör allt man förmår att dölja, förneka, mörka och vilseleda för befolkningen.

  Gilla

 10. Tritonen skriver:

  Det är för mycket av värdegrundstänkande, diskurser och narrativ i politiken och samhällsdebatten. Könsmaktsordning, utanförskap, ”Allas lika värde”, internationella konventioner bidrar också till att fördröja varje sund reaktion och åtgärd. Demokratur är ordet.

  Gilla

 11. Anna Lindén skriver:

  ”I början av 1990-talet, hävdar jag, stod en liberaliseringsvåg på politikens dagordning. Varifrån vågen kom vet man inte.” Vad som hände i början av 1990-talet var att Sovjet föll, att liberaliseringsvågen orsakades av denna historiska händelse är väl rätt uppenbart.

  Gilla

 12. sten lindgren dy skriver:

  De vill inte. Dåligt utbildade ungdomar är lika bra som invandrade, de förstår inte vad som händer och följer den mest uppenbara dumheten, MP, Fi eller islam. De startar inte DGs eller avpixlat eller ledarsidorna, de ifrågasätter inte. Känslorna styr.

  De kan inte heller, det är lättare att förstöra något som fungerar än att laga något som är sönder. Mer och mer går i sönder nu, de som till äventyrs vill laga något har en svår uppgift, omöjlig utan att först få islam ur Sverige, alternativt skapa ett rent apartheid samhälle. Vänster verkar stödja apartheid.

  Liked by 1 person

 13. Staffan Persson skriver:

  Jag kan inte Hegel, men det tycks förutsättas att Världsanden står för nåt som är bra och nödvändigt. Men om Världsanden plötsligt blivit ond och destruktiv, och vill att det ska vara så här?? -Jag tycket det pekar på att hela idén är befängd. Det är en sorts hyperrationellt spöke. Men grundtanken i inlägget, att vi inte gör vad som borde göras, är förstås riktig. Försök förklara detta utan att hänvisa till spöken som vi plötsligt blivit olydiga mot.
  Ljuva 90-tal, vad blev det av Dina löften, både här hemma och ute i världen?!

  Gilla

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Jag tror nog att oviljan att rätta till de uppenbara bristerna hänger samman med att det skulle innebära att politikerna vore tvungna att tillstå att de gjort fel i en oherrans massa år och hela tiden envisats med att predika ”reformernas” lov, med försäkringar om att det skulle bli rentav paradisiskt bara vi fortsätter på den inslagna vägen.

  En politiker som säger ”stopp och belägg”, nu får vi backa och ta en annan väg, är nog lika sannolikt som att en turistguide skulle säga att han/hon inte har en jäkla aning om var han/hon är med sitt sällskap.

  Man skulle ju kunna tro att en ny politikergeneration skulle kunna göra upp med det gamla odugliga och unkna, men man skall då ha i åminnelse att de kommit in i verksamheten genom skolning av ”de gamle”. Det kommer att ta tid.
  Även om det ibland syns otroligt så antar jag ändå att den nya M-ledaren inte är så korkad att hon inte begriper att mycket är käpprätt åt helsike i dagens politik. Men att tillstå det och kräva en radikal kursomläggning på praktiskt taget alla fronter är en helt annan femma.
  Det skulle ju innebära en idiotförklaring av företrädarna.

  Vad gäller utförsäljning av statliga verksamheter så borde man kunna vara överens om ett par saker.
  Det första är givetvis att de säkerligen går rätt så hyfsat att sälja en lönsam verksamhet.
  Det andra är att en olönsam verksamhet är osäljbar.

  Att sälja en lönsam verksamhet är ju direkt korkat eftersom man då blir av med en fungerande inkomstkälla.
  Vad man har gjort med sina försäljningar är helt enkelt att man använt försäljningsintäkten för att fylla ett ekonomiskt hålrum som man åstadkommit genom att åta sig utgifter utan att ha ekonomisk täckning för dem. Ofinansierad skattesänkning är ett bra sätt att åstadkomma ett sådant hålrum.
  Anders Borg log och berättade så vackert om ”dynamiska effekter” av en skattesänkning. Det skulle inspirera folk att jobba mer och därmed ge statskassan motsvarande intäkter tillbaka.

  Om man skall jobba mera så måste man till att börja med ha ett jobb.
  Problemet var ju egentligen de som inte hade det.

  Hur många trodde Anders Borg det var som ville jobba mera när de i dag kommer hem från jobbet elva timmar efter det att de for hemifrån?

  Lösning fick bli densamma som förr. Man fick låna pengar till sina utgifter. Nuvarande regering fortsätter i ullstrumporna och lånar upp allt mera, dessutom i en, som de säger, högkonjunktur.
  Hur mycket skall de då inte behöva låna i en kommande lågkonjunktur?
  Och av vem?
  Och till vilken ränta?

  Liked by 1 person

 15. Johan skriver:

  I Schweiz finns ingen Världsande, bara en massa folkomröstningar…Varje västerländskt folk är vettigt och lagom konservativt…De ”Intellektuella” har gjort gott…men kanske ännu mer ont… Det föds hela tiden nya intellektuella typer som måste hitta på något nytt…Det behövs inget nytt…Tankarna är redan tänkta.
  Folkomröstningar stoppar åtskilligt av detta nya ”intellektuellt onda…”
  Ett Sverige med folkomröstningar hade sett helt annorlunda ut…
  Varför inte grunda ett ”Folkomröstningsparti”???
  …End of discussion…SD blir obsoleta… Gammal media kan inte skjuta budbäraren…Dom blir helt enkelt för många…
  FOLKOMRÖSTNINGAR…..sprid ordet.

  Liked by 2 people

 16. MartinA skriver:

  PE brukar förklara utvecklingen i sverige med det välfärdsindustriella komplexet. Vilket är en provinsiell förklaringsmodell. Nu talar PE om världsanden och breda civilisatoriska vindkantringar. Vilket är en mindre provinsiell förklaringsmodell.

  Och naturligtvis är politiker ansvariga för sina handlingar. Och för brist på handling. Det märkliga är att politikerna blir sämre och sämre, bildningsmässigt, intelligensmässigt, integritetsmässigt och rent grundläggande statusmässigt. De framstår hela som en skock före detta mobboffer. Alternativt sådana som mobbade andra för att slippa bli mobbade själva. Samtidigt som deras löner går upp. Min tro är att makten flyttat annonstädes. Och att politikerna mest är en blandning av sprattelgubbar och målvakter.

  Liked by 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Benägen att hålla med. Det vore helt enkelt för fantastiskt om landet verkligen skulle styras av sådana om Lööf, Löfven, Fridolin, Wallström etc.

   Makten måste ligga någon annanstans!

   Liked by 1 person

 17. Hortensia skriver:

  Kanske dags att byta ut den odugliga, flumideologiskt känslostyrda och ”naivt” floskelrapande, egenmäktiga proffspolitikerflocken mot kloka, kompetenta, kunskapstörstande och klanderfria, demokratiskt sinnade, vuxna svenskar med livserfarenhet och integritet – som du själv, Patrik – innan ännu mer skada har åsamkats vårt arma land och dess i praktiken maktlösa, inhemska befolkning?

  Civiliserade, svenska medborgare är med rätta bekymrade över allt dystrare framtidsutsikter i Sverige och förtjänar att företrädas av anständigt Sverigefokuserade, modiga representanter, som är beredda att rakryggat göra sitt yttersta för att återupprätta den frihet, trygghet och stolthet de senaste decenniernas politiskt tillsatta klåpare har berövat ”sitt” fredliga och tillitsfulla folk.

  2018 är det, med dagens eskalerande, våldsamma och välfärdsurgröpande befolkningsökning, alldeles för sent att börja värna vanliga, hederliga, skötsamma svenskars intressen – extraval NU!

  Liked by 3 people

  • Johan skriver:

   Hjälper riksdagsval? Jag tror inte det…Folkomröstningar á la Suisse skulle göra mer nytta…Nyval hela tiden…Ett avskaffande av världens mest korkade ”elit” hade väl suttit fint?

   Liked by 2 people

   • Hortensia skriver:

    Bra fråga, Johan, det beror ju på valresultatet, men ett riksdagsval med fördelaktigt utfall är ju en förutsättning, för att någon förändring i vårt nuvarande pseudodemokratiska system överhuvudtaget ska komma till stånd.

    Direktdemokrati hade naturligtvis varit optimalt som ett anständigt och medborgarvänligt sätt att tillvarata allmänhetens intressen och politiska kompetens – i gårdagens homogena Sverige…

    … MEN törs vi verkligen – i dagens multikultikaos – förespråka införandet av ett system, som ger en explosionsartat ökande dysfunktionell, utländsk befolkning med ovillkorat ”humanitärt” tilldelat svenskt medborgarskap möjlighet, att ännu snabbare lyckas förvandla Sverige till en shariastyrd orättsstat – på demokratisk väg?!

    En korkad ”elit” är sannerligen icke önskvärd, men en korkad, våldsam, medeltida barbarisk och intolerant, genuint väst-, kvinno- och judehatande ”elit” med pedofilprofetens makt över sin hyperfertilt nativitetsökande röstboskap, lär vara ännu värre – och svårare att avsätta… 😦

    Gilla

 18. plq017 skriver:

  Intressant synpunkt, och vid första anblicken, en bra analys.
  Men hur förklarar man då polisens sönderfall, även det ett medvetet beslut. Förnekar man polisskårens upplösning intill dess ens egna döttrar blivit våldtagna? Eller räcker det med grannens dotter?
  Tror man inte ens på de nyheter som presenteras i DN, SvD och Aftonbladet om våldtäkter. De är ju när allt kommer omkring noggrant censurerade, och beskriver verkligheten som förskönad. Ingen risk för överdrifter med andra ord.
  Skräcken för att ta itu med verkligheten, tror jag, har blivit större än strävan efter makt.
  Tidigare strävade politiker efter makt. Moderaternas AKB är den nya Moderata Politikermodellen (MP) som företräder en politik, men inte röstar för sin egen politik. Jfr också med SAPs svårigheter att hitta partiledare.
  Partiledarämbetet är på väg att bli ett målvaktsjobb, med parkbänken utbytt mot riksdagsbänk.

  Liked by 2 people

 19. Rolf Ahlqvist skriver:

  Bra, att du får in Världsandens filosofi som komplettering till alls icke bra politik. Hans Larsson, skånefilosofen, skrev
  att det praktiska ryckes ner, när det förlorar sambandet
  med det teoretiska.

  Gilla

 20. Ami skriver:

  Utmaning: jag skall klättra upp i ett träd.
  Problem : jag kommer inte ner.
  Skillnaden är gigantisk
  Utmaning: Vi har släppt in 160 000 människor
  Problem: Vi har ingen möjlighet att finansiera detta utan att rasera välfärden för vanliga medborgare.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Gå inte på propagandamyten. De 160’000 avser ju bara dem som har registrerats. Samtidigt släpps minst lika många in utan registrering och får därigenom samma rättigheter och möjligheter. Dessutom är dessa rättigheter betydligt mer omfattande än de svensksvenskar kan hävda. 160’000 är gravt missvisande.

   Liked by 5 people

 21. Claes H skriver:

  ”Skolans sönderfall”? Tja. De här artikeln från 2014 i ”Forskning och framtid” om ”Skolans växande kunskapsklyftor” handlar om det.
  http://fof.se/tidning/2014/7/artikel/skolans-vaxande-kunskapsklyftor

  En viktig bild några hopp ner finns tydligare här:
  http://fof.se/sites/fof.se/files/140748_1.jpg?itok=jiBaCiQY

  Vi är alla olika — och skolorna är idag också annorlunda! Men det kräver att föräldrarna sätter sig in i vilka alternativ (vilka skolor) som finns.

  Gilla

 22. Hovs-Hallar skriver:

  Som alternativ till ”världsanden” vill jag torgföra politisk/ideologiska trender. En sådan trend, eller låt oss kalla den för ”spöke”, går runt i Europa och i synnerhet i Sverige.

  ”…Ein Gespenst geht um in Europa – das Gespenst des Kommunismus…”

  Detta trendiga spöke har valsat runt i sådär 150 år vid det här laget, och ställt till med oerhörda lidanden för många miljoner människor.

  Här i Sverige, liksom i hela Väst, har detta spöke muterat för att kunna anpassa sig till förändade materiella förutsättningar (liksom sjukdomsvirus muterar), och den idag dominerande mutationen brukar kallas ”PK-vänster” men har även många andra namn då den även döljer sig under diverse ”alias” som tex. ”feminism”.

  Detta spöke är egentligen ett slags idékomplex som får sin energi av att många människor tror på det, och det har en inneboende destruktiv effekt på vårt gemensamma marknadsekonomiska samhällsbygge.

  Idékomplexet har nämligen en destruktiv udd riktad mot själva de fundamentala axiom som håller ihop vårt samhälle.

  I ett samhälle med någon självbevarelsedrift borde den här sortens idéer förbjudas eller åtminstone allmänt starkt ogillas (liksom nazismen är idologiskt omöjlig numera) — men i synnerhet efter Murens fall har dessa onda idéer muterat till en så skenbart oförarglig form att de blivit svåra att avslöja.

  Idéernas onda natur avslöjar sig vid vissa händelser, som tex. hatkampanjen mot Grand Hotel, men döljs vanligen bakom en dimridå av floskler. Därför har dessa åsikter kunnat infiltrera ALLA politiska partier — UTOM SD — med de märkliga resultat vi nu ser.

  Gilla

 23. Hans skriver:

  Flera här i kommentatorsfältet tar upp statligt ägande av företag och de privatiseringar som gjorts. Med facit i hand har detta enbart varit av godo för Sveriges del.

  Politiker har inte kompetens/kunskap/förmåga/intresse (välj själv) att leda ett företag på den öppna marknaden. Och det är inget vi ska begära av dem heller. Nej, politiker ska ”bliva vid sin läst” ha hand om/styra sjukvården, skolan och ha övergripande ansvar för t ex infrastruktur, kraftförsörjning med mera.
  Avskräckande exempel: Vattenfall, producent av vattenenergi, men har lyckats med konststycket att ute i Europa förlora 50 miljarder (eller mer) av svenskarna pengar! Vem tar ansvar för detta?

  SAS, hur länge ska staten var med att flyga folk runt om i världen, ofta med dålig lönsamhet?

  Listan kan göras lång.

  Men så det positiva: utförsäljningen av Vin o Sprit som gav 35 miljarder. Slut på hyckleriet med att begränsa folks tillgång till alkohol (stenhårt marknadsföring på världsmarknaden och restriktiv försäljning inom landet)

  Apoteket. Nu kan jag köpa medicin (receptbelagd) fram till kl 22 i en vanligt matbutik alla dagar veckan. Eller över nätet (kräver bankID, förvisso) och jag har medicinen inom två dagar.
  Nej, vi minns när vi besökte stans enda apotek och satt uppdagade längs väggen och väntade på vår tur. Inte alla dagar. Söndagar stängt. Var det akut kanske du måste åka till en annan stad. Vem vill ha tillbaka den ordningen?

  Listan kan göras lång!

  Liked by 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Beträffande privatiseringar skall vi inte dra alla över en kam. Det som aldrig skulle ha privatiserats är s.k. naturliga monopol! Elnätet är det tydligaste exemplet på detta. Kanske även infrastrukturen för t ex mobiltelefoni skulle byggts i statlig regi i stället för att operatörerna bygger egna master här och var.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Naturligt monopol är fel kategori. Naturliga monopol fungerar alldeles utmärkt i privat hand. Det som är avgörande är rikets säkerhet. Elnätet är säkerhetsrelevant.

    Gilla

 24. HL skriver:

  Är det fler än jag som är hjärtligt trött på alla skriverier om det amerikanska presidentvalet? Det material som publiceras tyder nästan på att det är vi som ska rösta och, gudbevars, vi har också fått veta vem vi ska (skulle) rösta(t) på.
  Tydligen tycker media att vi ska engagera oss så till den milda grad, att man varje dag har nya infallsvinklar om ditten och datten, i något som vi överhuvud inte kan påverka.

  Vad kan vi påverka? Jo, förhållandena på hemmaplan. Här finns minsann en hel del att göra, men ser inte så bra ut på löpsedlarna och säljer inte så många lösnummer, kan man tro.
  (Nu kan vi väl förvänta oss en eftervalsdebatt i några veckor (månader), puh…..)

  Gilla

  • Bengt skriver:

   Du är verkligen inte ensam om att vara hjärtligt trött av nämnd orsak! Alla spaltmeter och alla sändningstimmar som tagits i anspråk för spekulationer och analyser om detta val har naturligtvis gått ut över – just det – engagemang om förhållandena på hemmaplan.

   ”Opium åt folket” är vad media ägnar sig åt, hellre än ”bröd åt hungrande mediekonsumenter”.

   Gilla

 25. Stefan Sewall skriver:

  Trender och pendlar.
  Pendeln svänger och alltid för långt. Privatiseringsvågen på 90-talet kom som en trend i världen som i USA och England i sin tur uppstod som en reaktion på 70-talets vänstervåg. Det var Reagan och Thatcher som stod för den neokonservativa vågen 1980 då Reagan kom som en frisk fläkt med skattesänkningar och avregleringar liksom Margaret Thatcher i UK. Reagan lyckades inspirera USA och hela världen till en ny optimism och en högkonjunktur startade efter en lång nedgång. Lägre skattetryck och mindre statligt tvång och tillväxt och företagaranda gjorde succé i USA och ryckte därmed även upp vår ekonomi.
  Thatcher genomförde privatiseringar i UK som Harold Wilson och fackförbunden hade socialiserat på 60 talet då England sjönk ned under isen av strejker och skatter och förstatliganden som British Leyland t.ex. då alla bilfabriker gick år skogen.
  UK ryckte upp sig och blev produktivt på 80-talet. Jaguarfabriken t.ex. privatiserades och den nye chefen John Egan sparkade hälften av arbetarna och dubblade produktionen och ökade bilkvaliteten dramatiskt.
  Sovjet och DDR gick som kontrast i konkurs på alla plan, ekonomiskt, mentalt, humanistiskt och miljömässigt.
  Som vanligt kom nu revolutionerande teknik från USA; datorerna, mobiltelefoner och internet.
  USA:s och UK:s framgångar inspirerade hela Europa.

  Sverige bara tog efter den internationella trenden att avsocialisera för bättre effektivitet.
  Det började med Linjeflyg och Jan Carlzon som började erbjuda god service och fann att det lönade sig.
  Många privatiseringar var väldigt bra och effektiviserande, som t.ex. många sjukvårdsinrättningar, läkar- och sköterskemottagningar och tandläkarvård som är mycket effektivare och mer attraktiva för rekrytering och därmed ger bättre kvantitativt och kvalitativt utbud till allmänheten.
  Det var dock överdrivet att inte behålla elnäten och SJ i statlig regi. Posten kunde kanske också få vara statlig. Naturliga monopol ska inte vara privata.

  Nu svänger pendeln tillbaka till kommunisthållet och nu alldeles för långt åt det hållet, med avskaffande av demokratiska friheter och yttrandefrihet i Sverige, nu likriktningens epicentrum.
  De som styr nu verkar inte ha något historiskt perspektiv alls.

  Liked by 1 person

 26. Lennart Göranson skriver:

  @Stefan Sewall

  Det låter bra att naturliga monopol inte ska vara privata, men det är inte så lätt som många tror att bestämma vad som är ett naturligt monopol. Egentligen står begreppet bara för en ekonomisk analysmodell som ungefär betyder att det finns stordriftsfördelar. Men det finns det i nästan all verksamhet. På 70-talet var många svenska ekonomer överens om att öltillverkning var ett naturligt monopol. Och då låg det nära till hands att gå från analysen (med alla de förenklingar och antaganden som alltid begränsar ekonomiska analyser) till det normativa och påstå att det bästa vore om det bara fanns ett enda bryggeri i Sverige. I dag kan vi skratta åt den slutsatsen.

  Är postbefordran ett naturligt monopol? Om man vidgar begreppet till olika tekniker för att vidarebefordra information från en sändare till en mottagare så är det uppenbart att så inte är fallet. Däremot kan jag hålla med om att elnät är ett naturligt monopol, åtminstone för dagen. Men den dag det blir möjligt att förmedla elektricitet trådlöst via satellit (om det någonsin blir det) så kan även elnäten konkurrensutsättas. Så länge vi inte är där är det viktigt att staten kontrollerar elnätsmonopolen med hårda nypor, något som inte verkar vara fallet.

  Liked by 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   De mest självklara naturliga monopolen är väl vattenledningar och avloppsnät och elnät. Man kan inte ha 4-5 avloppsledningar för att välja billigast leverantör till ett hus t.ex..
   Posten kan man förstås diskutera som du säger. Nästan alla länder har dock under hundratals år haft statliga postverk för att få komplett täckning för alla medborgare och alla orter. Det finns ingen lönsamhet i glesbygd, men totalintäkterna kan sponsra olönsam service till utmarker och obygd där gummor och gubbar kan få nödvändig postservice trots utflyttningen. Det kan förstås finnas kompletterande transportbolag.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    Att kunna få livsmedel även i glesbygd är nog minst lika viktigt som att kunna få brev. Men det har ändå inte motiverat något statligt monopol för livsmedelsdetaljhandel. Det har gått att lösa på andra sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.