Könsmaktsordning och rasism

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Vi slarvar med orden. Om någon försynt undrar om det finns mänskliga raser blir han gärna hållen för nazist trots att mänskligheten till nyligen ansett det självklar sak att mänskliga raser existerar. Tänk bara på Statens institut för rasbiologi som inrättades för mindre än hundra år sedan efter riksdagsmotioner av bland andra en socialdemokrat och en bondeförbundare, alltså centerpartist. Institutet fortlevde som självständig, statlig institution fram till 1958 då det uppgick i Institutionen för medicinsk genetik vid Uppsala universitet. Den institutionen finns fortfarande även om den kanske slutat mäta skallar. Tänk även på amerikanska sjukhus som brukar kräva angivande av rastillhörighet på inskrivningsblanketterna.

Personligen har jag inget behov att tro på rasernas existens men jag tycker inte om de skoningslösa förkastelsedomar som i Sverige kan drabba en stackare som råkar fqälla oskyldigast tänkbara yttrande som kan kopplas till ras. När vi förlorar känslan av nyanser har möjligheterna till kloka och eftertänksamma avväganden och därmed demokratiska samtal upphört. I själva verket är det sådana som kommer med nazistanklagelser i ur och skur som har fascistiska tendenser.

Det är samma sak med feminister som inte kan skilja på kvinnoföraktande islamister och en svensk normal svensk förortspappa. Hur ska man kunna ha en diskussion med personer som inte förmår göra sådana distinktioner?

Den som vill veta hur könsmaktsordningen och rasismen kunde se ut i verkligheten på den tid då det begav sig kan med fördel studera den franske konstnären Jean-Baptiste Debrets målningar. Efter Napoleons fall hamnade många skickliga franska målare i beråd ty kejsaren hade varit deras mecenat och efter hans fall fick de svårt att försörja sig. Efter en inbjudan av den portugisiskbrasilianske kungen, som vid det laget bodde i Rio de Janeiro, blev en grupp franska konstnärer, däribland Debret, inbjudna att genomföra Den Konstnärliga Franska Missionen till Brasilien och där grunda vad som snart blev Den Kejserliga Akademien för de Sköna Konsterna.

Debret målade ett stort antal tavlor, som nu blivit dyrgripar fast ingen från början tyckte de var något särskilt, över liv och händelser i Brasilien. Där avbildas rasism och könsmaktsordning som var på riktigt. Äkta vara, kort sagt, inte vår tids låtsasvarianter. Se på den här bilden av den fine herren och hans familj på promenad i staden. Man gick inte i bredd, utan på linje för att markera rang. Först kom mannen, sedan döttrarna, vars uppvisande var ett av promenadens syften, sedan frun och därefter ett antal slavar, varav en manlig i hög hatt och med hoprullat paraply, för att understryka att familjen hade resurser. Några slavbarn fick också hänga med längst bak i tåget.

konsmaktsordning

Här kan man snacka könsmaktsordning.

Eller titta på den här som visar hur en slav offentligt pryglas. Straffet hade såklart inte utdömts av någon domstol, utan av slavens ägare. Pålen kallades pelourinho och stod på ett särskilt ställe i staden – stadsdelen Pelourinho finns fortfarande i Salvador da Bahia – där folk samlades, även svarta som framgår av bilden, för att bevittna tortyrens folknöje. På marken ligger ytterligare två dömda slavar och väntar på sin tur. Notera att pryglaren själv är svart.

konsmaktsordning-2

Det här är rasism. Det är något annat än att en obetänksam människa råkar säga negerboll.

35 thoughts on “Könsmaktsordning och rasism

 1. Lars skriver:

  Intressanta reflektioner.Har några därute på allvar lagt märke till hur våra dagars sk ”politiska elit” kidnappat både feminismen och även det som skulle kunna kallas ”den egalitära rasjämlikhetsrörelsen” och gjort dessa i början ”revolutionära” rörelser till instrument för den i grunden reaktionära politiska elitens totalitära maktanspråk?

  Liked by 1 person

 2. Hortensia skriver:

  Kloka ord, Patrik. Klappjakten på svenskar, som dristar sig till att använda för tillfället stigmatiserade – modet tycks växla förvånansvärt snabbt – svenska ord är löjeväckande.

  Liked by 1 person

 3. Anders skriver:

  Nästan alla människor på denna jord är rasister i den bemärkelsen att de håller sin egen etniska grupp högre än alla andra. Det är bara en liten spillra, vita västerlänningar, som tror annorlunda.

  Liked by 5 people

 4. Gösta Svensson skriver:

  Om människovärdet kan definieras eller ej är ju ingen smaksak eller tidsfråga, utan en vetenskaplig sådan. Man måste dessutom först och främst definiera vad ordet ”ras” skall betyda i sammanhanget.

  Gilla

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Hur det är möjligt att våra Feminister ursäktar kvinnoföraktande Islamister är en gåta!

  Så naiv kan väl ändå ingen vara…

  Men min fiendes fiende är min vän, tills segern är vunnen!

  Sen blir det andra bullar i ugnen, friheten lär gradvis minska!

  Gilla

 6. oppti skriver:

  Skall -mätning är förlegat. Nu är det DNA som gäller.
  Med DNA kan vi ta reda på våra förfäders ursprung och rörelser över jorden.
  Därmed kan vi ta på oss all skuld dessa våra släktingar dragit på sig under resans gång.
  I bästa fall hittar vi nån som också varit offer så vi kan få upprättelse av samtiden för gamla oförrätter.

  Gilla

 7. Vx skriver:

  O.T.
  Det är olyckligt att många av oss inte vet att islamister skriver om historien för att kunna påstå att vilket land de än önskar erövra från början var islamiskt eller grundat av muslimer; även om islam historiskt sett inte existerade förrän vid det sjätte århundradet; hundratals år efter judendomen och kristendomen.

  Idag har muslimer skrivit om sina historieböcker för att kunna påstå att det var muslimer som från början byggde forntida judiska bibliska platser, och FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) har gett efter för Qatar och organisationen för islamiskt samarbete (OIC) – ett block med 56 islamiska nationer plus ”Palestina” för att stödja detta påhitt. UNESCO fattade nyligen ett anstötligt beslut om att deklarera urgamla judiska bibliska monument – såsom Makpelagrottan, Rakels grav i Betlehem och Tempelberget i Jerusalem, där stora judiska tempel finns – som islamiska platser.

  Vilket land står näst på tur? Denna eskalerande omstörtning borde vara skäl nog för alla västerländska demokratiska länder att lämna FN permanent. Dess förflutna kantat av korruptionär varken förvånande eller ens en nyhet; inte heller det faktum att organisationen drivs av en antidemokratisk ”diktatorklubb” vars intressen motsäger våra.

  Jihadister idag gör anspråk på Italien, Grekland, och Spanien – och nu även USA. Obama och Hillary Clinton styrkte faktiskt just dessa anspråk från framtida muslimska historieböcker om vem som faktiskt byggde upp USA.

  https://sv.gatestoneinstitute.org/9280/usa-arabiska-var

  Gilla

 8. Anders skriver:

  Idag är en lämplig dag för tankar om svensk kultur. Man kan lämpligen bege sig ut och titta sig omkring. Där jag befinner mig är det minus 3 grader och snöar lätt. Växer det något ätbart någonstans? Nähä, och hur länge dröjer det till nästa skörd? 9 månader! Med tanke på dessa förhållanden är det en helt osannolik prestation att våra förfäder kunnat bygga upp det samhälle vi ser idag. Och vad har det fordrats för mentala egenskaper? Planering, långsiktighet, ansvarstagande och uthållighet kanske? Och är det troligt att miljö och arv i kombination har selekterat fram individer med dessa egenskaper? Helt apropå rasism och könsmaktsordning….

  Liked by 3 people

  • tomas skriver:

   Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt. (Reinfeldt, DN, 2014-12-07)
   (ur ”En dåres försvarstal” release 2.0)

   Liked by 2 people

 9. MartinA skriver:

  Jag brukar kalla dem ”boll” i protest att få mitt språk pådyvlat uppifrån. Så får lyssnaren fylla i eventeullt prefix i sitt eget sinne.

  Gilla

 10. Yvonne Rosenthal skriver:

  ” Negerboll, du om någon borde veta bättre. Man säger inte så”. Det är tjugo år sedan som denna ilskna kommentar fälldes av en av mina medarbetare. Jag förstod inte bättre än så och undrade då om vi i Sverige blandat ihop nigger och neger, boll och balls. Fick man säga negress? Pata Negra ? Tulipan Negro? Förstod att jag var dum som frågade , fick inget svar.
  Den spanska skinkan saluförs som Pata Negra och deodoranten Tulipan Negro säljes fortfarande i en butik nära mig.. Och ” fina saluhallen ” på fina xx malm sålde till min förvåning ” Judeflätor ” tills man bytte lokal och kom på bättre tankar. Hittar inte flätan.

  Gilla

 11. Hovs-Hallar skriver:

  Syftet med ”vänsterns” perversa fixering vid att förbjuda vissa ord är exakt detsamma som beskrivs i George Orwells profetiska roman ”1984”, där Makten konstruerar ett Nyspråk vars funktion är att göra det omöjligt att formulera några subversiva tankar.

  De senaste i raden av censurerade ord är ”INVANDRARE” och ”FÖRORT”.
  SVT anser att dessa ord ska ”undvikas”. Istället för i-ordet ska man skriva ”ny svensk”, och i stället för f-ordet ska man skriva ”utsatt område” eller något i den stilen.
  (Törs man förresten skriva ”utsatt”`– ordet lämnar ju möjligheten öppen för flera tolkningar, tex. att området är UTSATT för invandrarrelaterad kriminalitet och vandalism!)

  Ungefär sådär håller man på i Orwells dystopiska berättelse — skapar ett ”nyspråk”.

  Varför inte skruva upp vanvettet ett steg till? Istället för ”svensk” i betydelsen etnisk svensk kan man skriva ”gammelsvensk” och ”ny svensk” (= asylinvandrare som blivit svensk genom att åka tunnelbana i Sthlm) kan ersättas med ”modern svensk”.

  Detta för att understryka att vi etniska svenskar egentligen bara är en omodern och oönskad folkspillra från en svunnen tid, som inte hör hemma i den Sköna Nya Värld vänstern vill genomföra.
  Ungefär som på 1960-talet, då alla äldre byggnader som påminde om Sveriges historia helst skulle rivas, och arkitekten Le Corbusier ville jämna Gamla Stan med marken för att istället uppföra moderna skivhus.

  Nu ska dessutom muséerna mobiliseras i kampanjen för att skriva om Sveriges historia, detta under ledning av en viss A. Bah-Kuhnke.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   1984 gavs ut 1949 och skrevs åren därförinnan. 84 är 48 omvänt. Den beskriver Labourregeringens arbete i England med vissa extrapoleringar. Författaren var själv socialist och hade stridit i Spanien. Men medan England snabbt gjorde en Brexit ur dessa dumheter har Sverige fortsatt på de spår Eric Blair (George Orwell) i avskräckande syfte målade upp.

   Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Jan Olof Ohlsson (JOLO) skrev för länge sedan om något som han kallade DEN SEMANTISKA KLAPPJAKTEN. Han tog upp sådant som dårkista, som blev sinnessjukhus, som blev mentalsjukhus, som blev psykiatrisk klinik (vad det heter nu vet jag inte). Så själva fenomenet fanns alltså för si så där fyrtio år sedan.

   Gilla

 12. Lasse W skriver:

  Ja det finns en verklig rasism. I Asien exempelvis. Ju vitare och längre norrut, desto finare. Jag har fått berättat för mig hur koreanska semesterdykare på Filippinerna uppför sig mot den filippinska lokalbefolkningen. Överlägset och säkert också rasistiskt. Ungefär som vita nordindier beter sig mot de mörkare tamilerna i södra Indien som de kan kalla för ”south indian monkeys”. Men visst kan det vara så att nordliga kulturer i kallare länder är mer avancerade religiöst, vetenskapligt och organisationsmässigt i förhållande till kulturer längre söderut. Japan är kanske världens mesta högkultur, ursäkta uttrycket.

  Men det ska inte betyda att japaner är mer värda än till exempel malajer eller filippiner. Människovärdet är absolut och aprioriskt. Så ser jag det. Det här med allas lika värde är en halmgubbe. Det är självklart att alla människor är lika mycket värda. I Sverige har jag aldrig hört någon säga att vissa är mindre värda än andra.

  Däremot kan människor ha olika marknadsvärde, beroende på håg, fallenhet och utbildning. Enklare jobb som många kan utföra belönas sämre än jobb som är svårare och inte kan utföras av alla. Men det är en annan sak än människovärdet. Jag tycker debatten kring allas lika värde har spårat ur helt i landet. Kanske beroende på att den kristna grundsynen försvagats.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Fick höra en gång, att somalier använder ordet ”smuts” som benämning på de mer negroida invånarna i grannländerna.

   Undrar om svenskar anses som likvärdiga om du frågar en japan eller kines?

   Gilla

  • Ivar skriver:

   Hur menar du Lasse W., ”-alla människor är lika mycket värda” , hur definierar du detta ”värde” ?, uppenbarligen menar du inte ett ekonomiskt värde, -värde inför en högre makt, vilken då isf ? eller menar du likhet inför lagen helt enkelt ?

   Gilla

 13. Höga kusten skriver:

  Människor utövar mer än gärna makt. Det kan ske på många olika sätt. Bland annat genom att klassificera andra människor som lägre stående och därigenom sätta sig själv på piedestal. Twitterflockar drar numera fram som jagande murmurationer på åsiktshimlen. Varhelst snubblande värdegrund anas elektrifieras genast åsiktsstängslet och gnistorna sprakar vid minsta beröring. Nu senast vid Grand Hôtel. Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” är här. Utan korrekt värdegrund släpps du snart inte in på ICA för att handla din mat. En ny sorts Apartheid ser dagens ljus i Sverige.

  Liked by 4 people

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Om jag säger att i Afrika söder om Sahara har den infödda befolkningen aldrig lyckats prestera ett skriftspråk och att underutvecklingen sannolikt hänger samman med detta, så kommer ”vän av ordning” genast att skylla mig för att vara rasist.

  Observera dock att det var ett konstaterande – inte en värdering av människorna.

  Däremot så blev det plötsligt en värdering när någon kallar mig rasist, ity att det anger att jag för det första har en raststämplaren underlägsen moralisk halt och för det andra antyder att jag skulle ha varit nedvärderande mot afrikaner, vilket i sin tur betyder att den som kritiserar mig associerar afrikaner med underlägsenhet.

  Alltså: ”Den som sa´t han va´t”.

  Liked by 2 people

 15. Hedvig skriver:

  Patrik Engellau!

  Här är jag betydligt strängare än du. Om en svensk medborgare som gått ut gymnasiet hävdar, att det idag skulle finnas fler människoraser än EN, associerar jag direkt till att han/hon är tänkbar rasist. – Varför?
  Därför att jag och mina klasskamrater, som exempel, på biologilektionerna i gymnasiet på 1950-talet, fick lära oss att det bara funnits kvar EN enda människoras under de senaste 30 000 åren.
  Det har gått nästan sextio år sedan dess och jag har svårt att tänka mig, att denna kunskap inte skulle vara allmänt spridd bland den del av den svenska befolkningen som är under sextio år.

  Den nuvarande sk feminismen ska inte blandas ihop med den kvinnokamp som inleddes redan på 1800-talet med syftet att uppnå jämställdhet mellan män och kvinnor som myndighet, rösträtt, rätt till högre utbildning och akademiska yrken, barnbegränsningsmetoder, rätt till sin egen kropp etc. Man skulle kunna tro, att jämställdhet mellan könen uppnåddes redan på 1970-talet, när kvinnans rätt till sin egen kropp (fri abort) lagfästs och daghemsutbyggnaden var i full gång.
  Men så sent som på 1990-talet fick vi tidningsläsare i en debattartikel av medicinforskarna Agnes Wold och Christine Wennerås vetskap om att kvinnor t ex diskriminerades vid tillsättningen av forskarassistentjänster i det medicinska forskningsrådet. Deras studie av missförhållandena publicerades i en mycket uppmärksammad artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature 1997.

  Men det som nuvarande vänsterfeminister sysslar med handlar INTE om kvinnokamp för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män, utan om postmarxistisk identitetspolitik, som styr det svenska samhället tillbaka mot förmodern tid.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Blandar du inte ihop art med ras?

   Det vore väl rent ovetenskapligt och t ex i direkt strid med Darwinismen, att hävda att grupper ur en art som lever geografiskt åtskilda, i olika miljöer under mycket lång tid, inte skulle kunna utveckla olika egenskaper som överförs genetiskt?

   Genom avelsarbete har vi lyckats med att skapa raser med olika egenskaper och förmågor hos t ex arten hunden.

   Liked by 1 person

 16. Ina Höst skriver:

  Håller helt med Patrik!
  Det finns 1 enda nulevande människoart, det har funnits flera som nu är utdöda. Men det finns såklart människoraser. Det är bara en indelning av olika människotyper inom arten, liksom man gör med hundar och katter. Olika raser behöver inte behäftas med generella värderingar utifrån olika egenskaper. Dessa egenskaper vet vi än så länge lite om utom vad som är synligt för ögat. Förmodligen är olika rasegenskaper en miljöanpassning till klimat och geografi (från början innan utvandringen från Afrika fanns förmodligen inte dessa rasskillnader) Rasindelning är en grövre indelning än etnicitet. När det gäller etnicitet vet vi mer utifrån kulturen som är en miljöpåverkan.
  Om jag inte har fel bedriver även Karolinska institutet forskning i medicinsk genetik. Det har visat sig att olika folk kan ha särskild benägenhet för olika allergier. Det har också visat sig att olika folk reagerar olika på samma mediciner. Denna forskning är då viktig för att kunna medicinera rätt och hitta rätt behandlingsmetoder.
  Vidare finns det forskare (evolutionsbiologer) som använder genetiken (DNA) för att kartlägga utvandringen från Afrika i begynnelsen och var olika folk hamnat och vilken släktskap som kan finnas mellan olika folk.
  Man kan alltså forska om olika folkslag utan att ha några värderingar om olika folk.

  Liked by 2 people

  • Susann skriver:

   Tack. Skönt att det finns dem som håller tanken klar och sinnet fritt fortfarande. Klart att det finns fler miljöanpassningar för folk som lever på olika breddgrader och har olika förutsättningar. De olika folkvariationer vi ser idag är ett resultat av anpassning till de olika levnadsförutsättningarna vi fått på olika platser. En del har varit tuffare än andra och ställt större krav på problemlösningar. Det finns mer än den uppenbara hudfärgen som skiljer olika folkgrupper åt.

   Gilla

 17. Lars skriver:

  Paradoxalt att det just under den svenska feministiska regeringen har Sverige-äntligen?!-blivit världsmästare i våldtäkt.Sverige är ju som bekant världsmästare i allting alltid.Fast när det gäller mästerskapet i ökad ekonomisk och social ojämlikhet är Sverige enligt Eurostat endast bäst när det gäller den industriellt utvecklade världen.Där har man mycket att arbeta på.Den svenska arbetslösheten var ju för några år sedan bland den högsta – om ej verkligen den högsta- i Europa.Lite mixtrande med kriterierna i arbetslösheten berövade dessvärre Sverige den hedersamma placeringen.Europamästerskapet i kvävd yttrandefrihet,åsiktsfrihet och tankefrihet hägrar förstås och blir väl snart tillkännagiven av priskommittén i Eurokommissionen.Sverige ligger även väldigt bra till för att knipa EM i antalet pensionärer som lever i absolut fattigdom och med absolut avsaknad av tandvård.Det är bra och jämlikt.Världsmästarskap i skatteutplundring – VM!- har väl paradislandet redan.Så man ser att Sverige verkligen visar framfötterna.Ligger även bra till i mästarskapsgrenarna bristande civilförsvar och militärt försvar.Det är bra för då går det åt väldigt mycket svenskar om kriget kommer.Planerad demografisk restrukturering kallas det.Det är väldigt bra och snabbar på integrationen.

  Liked by 2 people

 18. Gösta Oscarsson skriver:

  Inspirerad av artikeln så plockade jag fram ett ex av Weekendavisen (28 juli 2011) som på första- och andra-sidan har en artikel som handlar om DET USIGELIGE (alltså det osägbara). Det gäller ett referat av den forskning som handlar om IQ-skillnader mellan (och håll i er!!) raser, där azkenazijudarna ligger i topp – naturligtvis. Detta kunde en dansk kvalitetstidning (som egentligen inte har någon motsvarighet i Sverige) tillåta sig. Tanken på något motsvarande i DN och SvD låter sig knappt tänkas.

  Dansk öppenhet och svensk slutenhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.