Fattigpensionären på ICA

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Nu har det hänt igen. Tvärstopp i kassan på ICA. Framför mig står en äldre man lutad mot sin käpp samtidigt som han avvaktar notan på de få varor han lagt i kundvagnen.  Kassörskan ger honom notan men han säger behåll den, ta min plånbok och plocka ut det som går åt. Hon öppnar hans plånbok och hittar några sedlar men konstaterar snabbt att de inte räcker till. Oj då, säger mannen, pensionen kommer inte förrän på måndag och nu har dom höjt hyran igen och maten från kommunen har också ökat med en tia per dag.

Du måste ta bort något som är på bandet, säger kassörskan. Om du tar bort chokladkakan, korven och brödet, så räcker dina pengar.

Nehej, säger han mycket bestämt. Chokladkakan är till min tioåriga dotterdotter som kommer och hälsar på i eftermiddag. Ta mjölken i stället. Jag kan koka vattgröt på morgonen. Det åt jag som barn eftersom mina föräldrar var fattiga. Du kan ta knäckebrödet också för den delen. Jag har börjat får svårt att tugga nu, eftersom det kostar alldeles för mycket att gå till tandläkaren.

Jag låtsas att jag inte hört samtalet mellan mannen från den generation som byggde välfärdslandet Sverige och den unga kassörskan. Däremot önskade jag i den stunden att något av alla de kändis- och tramsprogram som dagligen sänds i TV någon gång hade bjudit in en gammal fattigpensionär som gäst. Kanske att både programledare och hysteriskt skrattande panelgäster då hade fått sin världsbild åtminstone något korrigerad. För att nu inte nämna alla de tittare ur samma generation som suckande sa till sig själva att man är förvisso inte ensam i fattigeländet.

Enligt senaste statistik från Pensionsmyndigheten beräknas cirka 230 000 personer leva under fattigdomsgränsen som går vid drygt 11 000 kronor i månaden. Dessutom ökar antalet för varje år. Som jämförelse kan nämnas att en invandrad kvinna med tre barn enligt Försäkringskassan får 22 249 kronor skattefritt per månad.

Det händer att jag får svårt  att sova på natten när jag ibland råkar tänka på hur fruktansvärt förnedrande våra äldre behandlas. Någon moral eller känsla för rätt och rättvisa tycks våra så kallade förtroendevalda inte besväras av. Våra 349 ledamöter i riksdagen har löner på drygt 60 000 kronor i månaden plus en del andra ersättningar. Hur stor lönen skall vara bestämmer riksdagen själv. Några krav på att ledamöterna skall åstadkomma någonting av värde för vårt land och landets medborgare ställs absolut inte. Och detta kanske är lika bra. De spår vi nu ser av både beslutsfattande och brist på handlingskraft förskräcker.

Däremot är det svårt att förstå att inte en enda av dessa 349 ledamöter med ursinnig kraft  protesterar mot den ekonomiska orättvisa som många pensionärer utsätts för efter ett strävsamt arbetsliv. Visserligen skulle en sådan person nog snabbt förpassas ur både parti och parlament och förlora sin arbetsinkomst. Men som Skriften säger  ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ”. Men kanske det själlösa tillståndet redan inträtt.

Det är bara att hoppas att fattigpensionären på ICA kan njuta av sin vattgröt. Kanske har han lite lingonsylt gjord på egenplockade lingon att förstärka gröten med, så som han åt sin gröt i barndomen. Och när han tänker på hur glad dotterdottern skall bli när hon får chokladkakan blir han varm i hjärtat.

79 reaktioner på ”Fattigpensionären på ICA

 1. Anne-Hedvig skriver:

  Det er et gigantsvik, og dessuten brudd på sanfunnskontrakten! Sammenlign med en forsikringskasse – man har betalt premien trofast i alle år. Så brenner huset. Men nei, du skal ikke få ut forsikringspremien, den har ‘vi’ funnet ut skal gå til en nyinnflyttet i stedet (som aldri har betalt inn et rødt øre).
  De fleste normale mennesker ser jo den meningsløse uretten i dette.

  Skatter (akkurat nå snakker vi ikke om et viltvoksende VIK, Patrik) er jo planlagt som noe av det samme – stafett mellom generasjonene – unge og gamle får skole, etterutdannelse, sjukvård, pensjon m.m. Vi understøtter og hjelper hverandre under livets gang – et nett av trygghet, betalt av oss selv. Slik har det vært – og så skal det ikke gjelde lenger for noen av dem som har bidratt!!
  I tillegg hensettes de til og med i nød.
  ‘De gode’ som har bestemt dette, er simpelthen ondskapsfulle – i tillegg til å være svindlere.

  Gillad av 1 person

  • Uno Ivarsson skriver:

   För ett antal år sedan, när jag var aktiv och arbetade, numera pensionär, var jag inne på en bank i Ljungskile. Skulle lösa in en check, före mig stod en äldre man, som skulle ta ut en hundring från sitt konto. Kassörskan talade om att det kostar 30:- att ta ut pengar. Mannen svarade att jag måste äta även idag. Jag blev så förvirrad och tänkt på situationen sedan dess, varför betalade jag inte dessa 30:- då banken var för fattig. Jag ångrar mig än idag ca 25 år senare. Nu sitter jag här själv med något över 9 tusen och frun något över 6. När någon av oss går bort, blir det väldigt knapert för den efterlevande. Är det underligt att SD går framåt?

   Gillad av 1 person

 2. Göran Andreasson skriver:

  Det är detta som är hela problemet. Grupper ställs mot varandra. Men så är hela livet. Sverige kan inte hjälpa hela världen. Vi måste först hjälpa oss själva. Finns det möjlighet efter det är det självklart att vi kan göra insatser även i andra länder. Men på plats i så fall. Det är som historien om flygplanet som håller på att krascha. Syrgasmaskerna ramlar ner och då är frågan om man först skall hjälpa sina medföljande barn att få på sig dessa eller om man först väljer att ta på sig syrgasmasken själv. Rådet från personalen på flygplanet är att alltid sätta på syrgasmasken själv först. Om du väljer det omvända så är risken stor att du har svimmat innan du har hunnit hjälpa dina barn.
  Likadant gäller för ett land. Varför vi i Sverige överhuvudtaget är i positionen att kunna ta emot flyktingar och hjälpa dem är att vi sedan andra världskriget valt att först och främst se till att Sverige har en god ekonomi och detta har åstadkommit genom att vi valt att lägga våra investeringar för att trygga ett starkt folkhem där alla har hjälpts åt att genom skattepengar bidra med sin del.
  Våra senaste regeringar har övergett denna under så många år fungerande politik och lägger nu all fokus på att hjälpa andra länder och deras befolkning. Resultatet har blivit som i historien om syrgasmaskerna att våra politiker har svimmat och är bortom all sans och förnuft. Piloten som är tänkt att eventuellt kunna rädda det trasiga flygplanet genom en säker landning ligger avsvimmad längst fram i cockpiten. Fler och fler passagerare öppnar dörrarna och väljer att hoppa med eller utan fallskärmar. De landar i Spanien och Portugal och Thailand. Vi som sitter kvar i flygplanet kan räkna med en skagig fortsatt flygresa och får be till gudarna om att på något sätt klara livhanken då kraschlandningen snart är här.

  Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Göran Andreasson 19 september, 2016 kl 04:54

   Tack för ännu ett illustrativt exempel!

   En sak som förvånar mig är att den svenska befolkningen gång på gång tycks svälja regeringen Löfvens mästrande tal om att ”inte ställa grupper mot varandra”, när varenda regeringsbudget går ut på just detta – att ställa olika gruppers behov mot varandra och välja ut vilka som ska prioriteras.

   Gillad av 1 person

 3. Gösta Svensson skriver:

  Enda ”trösten” för den stackars mannen är väl att jag som fortfarande arbetar, inte räknar med att få någon pension alls. Jag räknar kallt med att jag måste jobba, på ett eller annat sätt, tills jag stupar. Om jag inte har tur och mina barn blir framgångsrika så de har råd att ta hand om mig dvs. Att det skulle gå att finansiera pensionerna med offentliga medel när jag blir så pass gammal, med det svarta hål av bidragsberoende migranter som hela tiden blir större och större, verkar osannolikt.

  Gillad av 8 personer

 4. Agneta Berglöw skriver:

  Så kloka ord,så tragiska ord direkt ur vår bistra verklighet 2016.Har skrivit åtskilliga ggr om dagens fattigpensionärer som när hyra,elräkningen ev telefonräkning ev radio/TV licens försäkringar, mediciner får banta ner matkontot till ett minimum som definitivt inte är bra för hälsan o framförallt inte för välbefinnandet som ger livet en guldkant.
  Huuur kan våra folkvalda? politiker har mage att behandla ålderspensionärer så vidrigt efter ett långt yrkesliv fyllt av just skatteinbetalningar till förb……..
  Förre statsministern Göran Persson har uttalat ang att allt placerande o laborerande av pengar i AP-fonder som skulle gå till dagens pensioner,den dagen detta upptäckts då blir det ett ramaskri.Har knappt hört ett pip.Vad gör alla pensionärsföreningar
  Jo,jo vem skall vi skrika mot.Ingen ingen av nuvarande partier ens nämner uppgradering av ålderspension.Gör som i Tyskland börja med att helt ta bort beskattning på 20-30%.
  Äldreupproret mot Rosenbad,lägg tomma handväskor o tomma plånböcker på trappen.

  Gillad av 4 personer

 5. Inge Vidare skriver:

  Du tar upp en viktig ”utmaning” för det svenska samhället. Den fd vice presidenten Hubert Humphrey lär ha sagt:“….the moral test of a government is how that government treats those who are in the dawn of life, the children; those who are in the twilight of life, the elderly; and those who are in the shadows of life; the sick, the needy and the handicapped.” I en (självutnämnd) humanitär stormakt värd sitt namn borde det du beskriver inte få hända.

  Du är kanske en ödmjuk person som inte vill berätta om din egen godhet för att historien skulle få ett lyckligt slut. Men jag själv hade inte tvekat att betala för mannens chokladkaka, korv och bröd i motsvarande läge, och sen med glädje, stolthet (och kanske lite självgodhet) leende gått förbi tiggaren som sitter utanför ICA-butiken.

  “Charity begins at home, and justice begins next door.” (Charles Dickens, 1844)

  Gillad av 4 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Alldeles utmärkt manifestation och en dos välbehövligt sunt förnuft! Så bör det gå till. Det är över dessa mindre lyckligt lottade gamla kämpar vi skall böja oss, för att i solidarisk anda ge en slant som ändå ligger löst i fickan. De importerade yrkestiggarna kan vi med gott samvete totalt nonchalera, ty dessa hör inte oss till och sorterar icke under vårt ansvar. Det är hög tid att ådagalägga en erforderlig rationalitet, nationell stolthet och självbevarelsedrift, i stället för att evinnerligt exponera vår allmänt kända vansinnesgenerositet. Nu får vi alla samverka för att hjälpa hut att hitta hem! Han har varit på villovägar länge nog nu.
   Andreas.

   Gilla

 6. solbergaord skriver:

  Och varför är någon fattigpensionär? Ja inte behöver det betyda att en person inte gjort rätt för sig under de arbetsföra åren. Jag känner till en person som började jobba i sina sena tonår i ett stort, välkänt företag, som inte räknade pensionspoäng i sitt pensionsavtal förrän den anställde fyllt 25 år. Hen kom från en familj, som inte ville bekosta studier över den obligatoriska skolan och hade alltså inte haft möjlighet till högre studier. För att få möjlighet att studera vidare behövde hen friare arbetstider. Hon sa upp sig från det stora företaget och fortsatte i samma företag som frilansare, men naturligtvis utan pensionsförmåner. Allt detta hände före ATP. Efter många års studier med samtidigt frilansarbete och skötsel av hem och flera barn, började hen i ett mycket kvalificerat, men lågavlönat yrke. Hen arbetade i sitt nya yrke så länge det då gick. Vid 65 års ålder tvingades hen att gå i pension, men hade för få år till full ATP, vilket efter avräkning mot garantipensionen resulterade i just garantipensionen plus 1000: – kr i avtalspension. Därefter fortsatte hen i sitt kvalificerade yrke i tio, men utan pensionsförmåner. Så nu efter ett synnerligen strävsamt arbetsliv har hen sammanlagt ca 12000: – i månaden. Hen är alltså fattigpensionär.

  Gillad av 2 personer

 7. alienwatchdog skriver:

  Du tar upp en viktig ”utmaning” för det svenska samhället. Den fd vice presidenten Hubert Humphrey lär ha sagt:“….the moral test of a government is how that government treats those who are in the dawn of life, the children; those who are in the twilight of life, the elderly; and those who are in the shadows of life; the sick, the needy and the handicapped.” I en (självutnämnd) humanitär stormakt värd sitt namn borde det du beskriver inte få hända.

  Du är kanske en ödmjuk person som inte vill berätta om din egen godhet för att historien skulle få ett lyckligt slut. Men jag själv hade inte tvekat att betala för mannens chokladkaka, korv och bröd i motsvarande läge, och sen med glädje, stolthet (och kanske lite självgodhet) leende gått förbi tiggaren som sitter utanför ICA-butiken.

  “Charity begins at home, and justice begins next door.” (Charles Dickens, 1844)

  Gillad av 4 personer

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Var det någon som såg inslaget i TV med Anette Ramberg? Hon som ”chefar” för advokaterna.
  Nu såg jag det inte själv, men har haft det tvivelaktiga nöjet att läsa en sammanfattning.
  Fruntimret anser att ”vi” i humanismens namn måste låta de i landet nykomna har företräde till välfärden (vad nu detta betyder), och att de som bor i landet och har betalat skatt skall avstå av det vi betalat till de nykomna.

  Så Du förstår Bert att det här fruntimret som aldrig i sin dag avstått någonting och sannolikt heller aldrig kommer att göra det, på precis samma sätt som diverse skränande ”artister”, anser att Din herre på ICA och andra i samma situation som han skall avstå.
  Det är nämligen de längst ner på inkomstskalan som tar del av det som kallas välfärd och som följaktligen är de enda som kan avstå från någon ”välfärd”.

  Jag kan svårligen förstå hur man från medias sida låter någon för landet som helhet orepresentativ och okunnig person alls yttra sig publikt.
  Faktum är att jag tror att det handlar om ren och skär dumhet inom media.
  Fast värst av allt är nog att de själva inte tycks ha en aning om vidden av den egna dumheten.

  Gillad av 9 personer

   • Hortensia skriver:

    Ja, Christer, efter att ha lyssnat på reprisen av intervjun med damen ifråga kan jag bara beklaga, att hon har lyckats tillskansa sig en sådan position i samhället.

    Jag så upprörd, ledsen och förfärad över hennes dumdrygt tvärsäkra självgodhet, att jag är beredd att kalla henne alla möjliga, ytterst passande, men mindre smickrande namn…

    Gillad av 1 person

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Det Du berättar är en skam för Sverige och visar att de är vi ansvarsfulla medborgare som måste se till att det blir en ändring. Vi kan inte förvänta att politikerna gör något ty de har bedragit oss alla! De har blivit del av ett cyniskt etablissemang. Ett land som inte längre bryr sig om sina egna är förlorat.
  Kanske vi alla måste börja skriva på engelska så att världen får veta hur illa ställt det är i Sverige idag.

  Gillad av 8 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   En god idé! Har ikke Daily Mail allerede hatt artikler om asylgalskapen i Sverige (bl.a. om baaarnen og om mordet i Mölndal)? Den store verden kan gjerne få vite om dem som bærer børen for etablissementets ‘godhet’. Makthaverne (‘undertrykkerne’ het det vel på 70-tallet, i marxist-språk) har godt av å bli demaskert.

   Gillad av 1 person

 10. Gunilla skriver:

  Lars Ekborg och Beppe Wolgers visste nog inte vidden i sin förutsägelse när de skrev Bunta ihop dom. Gamla har genom tiderna ofta behandlats illa men nu ser vi en markerad och, ännu värre, politiskt stödd process som som liknar långsam utrotning av de som byggde (välfärds)landet Sverige.

  Gillad av 1 person

 11. JAN BENGTSSON skriver:

  Fattigpensionärerna är avsevärt fler i praktiken…

  Har Du affärer med Kronofogden,
  har Du långt under 5000 att överLEVA på…

  Mao under fattigdomsgränsen,
  dessutom satt i praktisk KOMMUNARREST!

  Kostnader för resor beaktas ej…

  Gillad av 2 personer

 12. Peter skriver:

  Önskar att jag stått i kön så jag i varje fall kunde fått erbjuda att täcka upp underskottet.
  Vi öser ut pengar på multikultitjafs men kan inte betala våra ga,la samhällsbyggare en anständig pension. Kanske var det så här AnneRamberg menade att det skulle gå till i humanismens namn.

  Gillad av 3 personer

 13. steffoth skriver:

  Andelen fattigpensionärer kommer att öka och öka framgent. Jag är själv drabbad av ledsjukdom som gjort att jag inte kunnat arbeta efter fyllda 55. Trots att jag har en forskarutbildning inom medicin och efter det hela tiden arbetat i Sverige, så kommer jag att få ut drygt 8 000 kr efter skatt i pension.

  För mig känns det som att få ett hånskratt i ansiktet när jag vet att flyktinginvandrarna får så pass mycket bättre ekonomi än jag, utan att så mycket som lyfta ett finger till ansträngning.

  Gillad av 8 personer

 14. Hortensia skriver:

  Åh, vilken dyster början på denna annars så ljuviga septemberdag, Bert, men det finns faktiskt enstaka svenska politiker, som ännu har kvar en hälsosam verklighetsförankring och en vilja att ställa 7-klöverns förnedrande behandling av gammelsvenskarna tillrätta.

  ”Vi kommer inte att stödja någon regering som inte förbättrar fattigpensionärernas situation rejält. Det är ett löfte”, sade Åkesson i sitt traditionella sommartal i Fyra årstiders park i Sölvesborg, det vill säga hemmaplan inför flera hundra åhörare i publiken.

  Partiet tror att ett sätt att förbättra situationen vore att höja garantipensionen med uppemot tio procent, vilket enligt SD skulle innebära cirka 800 kronor mer i månaden.”

  http://www.di.se/artiklar/2016/8/27/sd-vill-stodja-fattigpensionarer/

  Gillad av 4 personer

 15. Åke Sandvall skriver:

  Alla PK politiker vet vi ju hur dom förnedrar oss fattiga fattigpensionärer som lider efter ett 51 årigt arbetsliv som lönearbetare och varit med i facket, får nu ett bidrag som är långt under existensminimum !!! Hur tänker dessa sk politiker ? Det finns bara ett parti som inte förnedrat och kränkt oss !!!!

  Gillad av 3 personer

 16. Leif Ahrgren skriver:

  Utmärkt artikel. Blir rasande när jag tänker på dessa människors situation och på de ignoranta politiker som bär skulden. Tyvärr är det inte särskilt konstruktivt att bara vara rasande utan att det leder till handling. Men vad göra? Hur skall man väcka ansvariga politiker? Det finns ju fler likartade problem som politikerna sitter i sin trivsamma bubbla och ignorerar. Någon som har ett förslag?

  Gillad av 2 personer

  • Hortensia skriver:

   Absolut, Leif!

   Mitt förslag är, att utkräva ansvar av de politiker, vars partiers feghet och flumideologier ligger till grund för dagens kaotiska situation. Alla politiker måste, oavsett ålder, kön, utbildning och erfarenhet, tvingas börja utföra sitt uppdrag – att ställa grupp mot grupp:

   Svenska fattigpensionärer mot hitresta välfärdsturister.
   Svenska heltidsarbetande småbarnsföräldrar mot hitresta heltidsbidragsförsörjda jättefamiljer.
   Svenska flickor mot hitresta ”hypermaskulina” pojkar/ynglingar/vuxna män.
   Svensk, svindyr asylindustri mot livsavgörande insatser för att ge ett mångdubbelt antal verkliga flyktingar drägliga villkor och framtidsutsikter i sina hemländer och dess närområden… osv.

   Listan kan göras lång, men genom att stödja SD, som förutsåg och – trots spott och spe – ihärdigt varnade för 7-klöverdikeskörningen kan svenska folket förhoppningsvis se fram emot en rimlig och anständig prioritering mellan olika gruppers verkliga/inbillade behov i framtiden.

   Gillad av 1 person

 17. Kristina F. skriver:

  Anne Ramberg sade i gårdagens radiointervju att Sverige måste ta emot ”flyktingar” och att vi därför också måste sänka vår välfärd. Vilket redan har inträffat. Men det är inte hennes välfärd som sänks utan bland annat dessa fattigpensionärers. Och jag tycker det är skamligt. Varför är dessa andra människor så mycket mer värda än de som bidragit till svenska samhället i många år??

  Gillad av 5 personer

 18. Maria skriver:

  Men som Reinfeldt sa, vem har egentligen fått sin välfärd sänkt det senaste året? Eller Kent Wisti som talar om att problemet bara är alla som inte har råd att köpa en skärbräda för 4000 kronor. Detta är också en verklighet som många ungdomar lever med i dag, en hel del av dem med invandrarbakgrund. Men ingen vill i dag erkänna hur den ekonomiska segregationen i Sverige ser ut i dag.

  Gillad av 1 person

 19. Per skriver:

  Det är en intressant observation som inte förvånar.

  Det som är märkligt med pensioner i Sverige är att de inte följer de normer som är rättesnöret för all annan politik i riket.

  I allt annat i Sverige gäller Equality of outcome som regel och inte Equality of opportunity.

  Opportunity var socialdemokratins och den princip som gällde efter 1866 medans Outcome tog över 1968 när Palme tog över efter Erlander.

  Tittar man på pensionssystemet så märker man att många tilläggssystem värderar lågt betalda arbetare lägre än de med högre lön.

  Varje år går tidningar ut och skriver att pensionärer får mer i plånboken men oftast någonstans begravd i artikeln brukar det omnämnas i förbifarten att de med lägst pension (garantipensionärer) får sänkt pension eftersom levnadskostnaderna enligt den märkliga inflationsmåtet har visat sjunkande priser.

  Solidaritetsbegreppet verkar endast vara ett begrep för den arbetande befolkningen.

  Återigen ett värdearv från socialdemokratins vurm för fascistideologin under trettiotalet?

  Gillad av 3 personer

 20. Gösta Johnsson skriver:

  Bedrövligt är bara förnamnet….
  Valet 2018 blir avgörande för hur vårt Sverige skall utvecklas…tänk efter!
  Ett annat haveri verkar bli EU…dit har vi svenska folket överfört minst 500 miljarder ( 500 000 miljoner!) sedan 1975 då vi gick in i unionen. NETTO!
  Folkomröstning om medlemskap kryper allt närmare…

  Gillad av 1 person

   • Gösta Johnsson skriver:

    Ge inte upp. Lita inte på de etablerade partierna, speciellt inte på de rödgröna. Alliansen har tyvärr också visat sig oförmögna att leda landet så att vår inhemska befolkninginte blir satt på undantag.
    Det kan inte fortsätta så här. SD är ett hopp i mörkret att vrida utvecklingen åt rätt håll till gagn för vår inhemska befolkning unga som gamla. Att vi skall ta hand om , och dra hit till vårt land, 100 000-tals människor från främmande kulturer och ej assimilerbara personer är ju idioti. Dömt att misslyckas och förstör vårt i grunden fina samhälle skapat av ett arbetande och ansvarstagande folk!

    Gillad av 1 person

 21. Janne skriver:

  ”Sveriges Radio sände under gårdagen Söndagsintervjun med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
  Ramberg, som tydligt gjort klart för att hon är förespråkare för en liberal migrationspolitik avslutar intervjun (40:10 – 40:50) med att även pensionärer som haft ett långt och bitvis hårt yrkesliv bakom sig måste göra avkall på sin välfärd i humanismens namn. Mot detta skall ställas de 231.500 pensionärer som bor i hushåll som understiger gränsen för fattigdom. De flesta är kvinnor som bland annat måste låna pengar av sina barn, om de har några, för att gå till läkaren eller tandläkaren.”

  Texten tagen från ledarsidorna.se. Den talar för sig själv. Anne Ramberg själv hr 2 miljoner i inkomst och behöver inte dra in på något. Humanismen som en annan betalar för.

  Gillad av 5 personer

 22. Ewe skriver:

  Detta var känslosamt. En studie i hur snett det kan gå i ett av de mest välmående landen i världen.
  Hatet mot det självgoda etablissemanget växer. Den humanistiska stormakten månar inte om sina egna.

  Gillad av 4 personer

 23. HovsHallar skriver:

  Ja — jag har sett flera sådana berättelser, om äldre fattigpensionärer som inte ens har pengar så det räcker till livets nödtorft.

  Och samtidigt så står de såkallade ”kändisarna” och frågar flinande om någon behövt köpa billigare rödvin på grund av invandringen! Man vill bara spy åt denna cyniska enfald.

  Enbart omhändertagandet av de såkallade ”ensamkommande baaaarnen” (som nyligen granskades i ”Uppdrag granskning”) kostar samhället ungefär 40 miljarder kronor (40 000 000 000) PER ÅR!

  Gör en grov uppskattning av antalet fattigpensionärer — kanske runt en miljon? Då skulle dessa 40 miljarder räcka till att höja pensionerna för hela den gruppen med ca. 40 000 kronor per person och år!

  Påpekar du detta FAKTUM för en 7-klöverpolitiker får du till svar att man ”inte ska ställa grupp mot grupp!”

  Man ska alltså inte göra sådana jämförelser, helt enkelt — vilket är ett annat sätt att säga ”vi vill inte befatta oss med det problem du nämner — så håll tyst!”

  Räck upp handen alla som ännu har något förtroende för dessa politiker, och tänker rösta på dem 2018.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   De skall ju betala våra pensioner)

   Se det som en investering,
   bortom Din egen livstid tråkigt nog…

   När de sen en dag skall ha pension,
   får vi bara importera fler pensionsbetalare!

   Lätt som ett kedjebrev!

   Gilla

  • HovsHallar skriver:

   PS: ser ovan att det finns en siffra på antalet FATTIGpensionärer, det rör sig om ca en kvarts miljon riktigt fattiga.

   OK, då kunde vi ge den gruppen en pensionshöjning med 160 000 kronor per person och år!* — för en summa motsvarande vad som fn. läggs på såkallade ”ensamkommande baaarn” — om vilka man vet att de flesta
   1) i själva verket är vuxna MÄN!
   2) INTE heller har några asylskäl enligt en strikt tolkning av FN-reglerna.

   — Alltså kort sagt, personer som vi inte har något ansvar för, och som inte har i Sverige att göra.

   * (I praktiken skulle man väl sprida ut pengarna lite jämnare så att även de mer välbeställda pensionärerna får en del av kakan.)

   Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Hoho jaja, självklart ställer man grupp mot grupp med utgången att det är svenskarna som får stå tillbaka i bostadsköer och sjukvårdköer.

   Har någon besökt akuten nyligen? Minst 50% är ganska nyblivna invandrare och de bråkar hela tiden om de inte får gå före, för annrs är det diskkriminering…

   Gillad av 1 person

 24. Göran Andersson skriver:

  Bert, din skildring av det verkliga Sverige är både gripande och omskakande! Tack för att du lyfter fram hur snett vårt samhälle är, och visar vilka som offras för att några politiker ska kunna sola sig i glansen av att vara ”en humanitär stormakt”! Och evig skam över våra ledare som inte sätter som första prioritet att ta hand om dem som byggt upp landet, utan istället beskattar just den gruppen extra hårt, och ger pengarna till en rad tvivelaktiga projekt och personer!

  Gillad av 3 personer

 25. Jaxel skriver:

  En upprörande historia och viktig att berätta.

  Samtidigt är det mycket viktigt att ha full koll på siffrorna. Är de angivna siffrorna inklusive några behovsprövade bidrag, exempelvis bostadstillägg/-bidrag? Det vore högst önskvärt med en källhänvisning vad gäller siffrorna.

  Gilla

  • Janne skriver:

   Det är nut 11000 kr man får som lägs inkl. bidrag om man är fattigpensionär, inkl diverse bidrag. Räcknar man bara folkpensionen, blir den under fattigdomsgränsen, men sök alla bidrag som ändå finns- medan de fortfarande finns.

   Gilla

 26. Maria skriver:

  Som ensamstående trebarnsmor med sjukersättning kan jag konstatera att en nyanländ kvinna med tre barn har 5000 kr mer i månaden än vad jag har. Infon kommer från ett inlägg på en vänsterorienterad sida på Facebook. Deras avsikt var att bevisa att denna nyanlända kvinna inte hade mer i månaden än vad en undersköterska i samma sits har. Kvinnan som går till sitt arbete varje dag, hade ca 5000 kr mer. Tror ni vi har ett inbördeskrig på gång i Sverige?

  Gillad av 1 person

 27. Kaj Jakobsspn skriver:

  Bert bor numera i Västerort, nedslagen, skräpigt, kriminella styr centrumet. Jag ser det du nämner
  ofta, gamla som vill köpa utgången mat, letar i Soporna!, Det här vanliga pensionärer.,inga ,missbrukare
  eller dylikt.,Människor som skött sig. Jag skäms för Sverige,!!

  Gillad av 1 person

 28. Gösta Svensson skriver:

  Jag lyssnar just nu på reprisen på intervjun med Anne Ramberg. Det formligen stinker arrogant överklassmänniska om henne. Det värsta är hennes totala avsaknad av självkritik.

  Gillad av 2 personer

 29. Hedvig skriver:

  Bert Stålhammar, din berättelse om den arme gamle mannen är hjärtskärande!

  Samtidigt ignorerar vår regering och våra riksdagsledamöter denna stillsamma fattigdom bland många av våra ålderspensionärer. Ja, det finns visst något undantag (SD).
  Såg nyligen ett inslag i SVT Stockholmsnyheter, där man intervjuades några ålderspensionärer som flera gånger i veckan kunde äta ett lagat mål mat på Stockholms stadsmission, för att få den lilla pensionen att räcka till. Samtliga hade yrkesarbetat i 40 år eller mer!

  Läs gärna S-bloggaren Johan Westerholms artikel om Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare som intervjuades i SR P1 i går morse, 18/9.
  Hon är en del av maktetablissemanget, där regering, riksdag och verkschefer m fl utgör andra delar.

  http://ledarsidorna.se/2016/09/den-dans-som-kallas-for-demokrati/

  Anne Ramberg anser att svenska pensionärer måste dela med sig av sin välfärd med asylsökande från andra delar av världen. Allt annat är inhumant slår Anne Ramberg fast.

  Att hon själv aldrig skulle kunna tänka sig att dela fattigpensionärernas villkor med, är jag rätt övertygad om.

  Gillad av 2 personer

  • Kim skriver:

   Anne Ramberg vill uppenbarligen framstå som god, samtidigt som hon anser att andra ska betala för hennes godhet. Annars borde hon väl i enlighet med sina humanistiska principer leva på 11 000 kr/månad och skänka bort resterande del av sina inkomster till välgörenhet?

   Gillad av 2 personer

 30. Nils Dacke skriver:

  Hur kan våra 349 riksdagsmän/kvinnor låta detta fortgå utan att reagera, detsamma gäller övriga förtroendevalda på olika nivåer och från våra politiska partier? Dessa borde gå hem med dåligt samarbete varje dag och fundera på hur deras föräldrar och mor/far föräldrar möjliggjort till deras position idag. Vi kan vara säkra på att inte något av dessa personer behöver oroa sig för sina pensioner.

  Gilla

 31. Helena skriver:

  Hur många är de vuxna barn som arbetar och tar av sin lön för att betala för att föräldrarna med låg pension skall kunna bo kvar i sitt hem, villa eller lägenhet? Jag känner till rätt många. Bör dessa dela med sig till invandrare också, eller godta höjda skatter för att bekosta det som föräldrarna inte har råd med. Mat, boende, kläder, tandläkare, medicin, sjukvård är ingen lyxkonsumtion. Jag skäms över Sverige!

  Gilla

 32. bomarkusson skriver:

  Sanningen finns även på Avpixlat. Där hänvisar man till RUT, Riksdagens Utredningstjänst. En migrantfamilj, (vad ska man kalla dem? Det finns andra ord för de flesta) med två vuxna och fyra barn får 32 800 per månad skattefritt. Till detta kommer extratillägg från socialen ”nödvändiga” extrautgifter.

  Det värsta är att de, som vi öppnat våra hjärtan för, föraktar de dumma godtrogna svenskarna. I de kulturer de kommer ifrån skattas ofta den högst, som kan lura till sig mesta möjligt, särskilt från kaffrerna.

  Gilla

 33. nickeiramvikNils Lindholm skriver:

  Hur kan en pensionär inte ha pengar, det finns inte längre pensionärer som INTE har full ATP, annat än skattefuskande egenföretagare eller folk som frivilligt hållit sig undan.
  Kan en pensionär få lägre än soss, soss räcker iaf. för ‘a-lagarna’ till röka o sprit.
  Vad är lägsta summan en pensionär idag kan få ?

  https://secure.pensionsmyndigheten.se/MyterOmAldreforsorjningsstodet.html

  Att många har under 60% av median, jo, men det beror på att median ligger högt i Sverige.

  Gilla

 34. Lennart Olsson skriver:

  Lita inte på staten och att du får en pension som räcker till. Spara hela tiden, så att du inte hamnar i samma situation som den gamle mannen. Arbetar man ett helt liv har man möjlighet att spara. Jämförelsevis är svenska människor inte direkt underbetalda vid jämförelser i världen. Där finns möjligheter att spara. Inför nästa val, rösta på det parti som lovar att hjälpa alla fattigpensionärer. Det är säkerligen inte partierna i nuvarande regering.

  Gilla

 35. Bengt skriver:

  Anne Rambergs uttalade och omtalade uppfattning att pensionärerna får finna sig i att avstå till förmån för immigranterna är självfallet frånstötande.

  Med detta sagt – å andra sidan tar jag mig friheten att sticka ut lite i den här historien som Bert refererar.
  Det framgår inte vad den äldre mannen i ICA hade i pension eller eventuellt bostadsbidrag, alltså hur mycket han disponerade för levnadskostnader. Att göra en korrekt bedömning av hans ekonomiska situation utan att veta detta är omöjligt.
  Det är en väldig skillnad på hur människor kan hushålla med pengar. Dessutom märker man ofta att de pensionärer som klagar värst i regel inte är de som har det sämst.
  Ett exempel:
  Nära bekanta till mig, ett par födda omkring 1940, får ut exakt 7 792 kr. respektive 6 527 kr efter skatt. De har nästan hela sitt liv arbetat hårt som småbönder med mjölkkor och köttdjur i Götalands skogsbygd. Härom året överlät de gården till ett av sina fyra barn jämte partner. (Att som företrädarna leva enbart på gården är förstås inte att tänka på för de nytillträdda).
  De tre övriga barnen kompenserades så det skulle någorlunda motsvara värdet av den ”rabatt” som tillträdarna gavs för att affären skulle ros iland. Det gamla paret bor i en enkel villa som de äger. Inget bostadsbidrag. Jag har aldrig hört dem klaga på ekonomin. Inte klagat överhuvudtaget.
  Ingen lyx, men heller ingen brist på livets nödtorft. Ekonomin tillåter även choklad till barnbarnen. Förklaring: mästare i hushållning!

  Frågan är om den gamle mannen på ICA hade sämre ekonomiska förutsättningar än dessa pensionärer, eller om han saknade förmåga att hålla i pengarna.

  Gilla

 36. Argus skriver:

  Det råder en naivitet och en oerhörd brist på konsekvenstänkande bland vissa politiker. Jan Ekberg professor vid institutionen för nationalekonomi och statistik på Linnéuniversitetet utredde 2009 kostnaderna för 2006 års invandring och kom fram till ett underskott i statsfinanserna till 1,5-2 procent av BNP, 40-60 miljarder. Jan Tullberg docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm satt 2014 nya siffror på Ekbergs utredning och kom fram till 3 procent eller 85 miljarder. Observera att det är statens utgifter, kommuners, landsting och privatpersoners ökade kostnader oräknade.

  Detta var för två år sedan och cirka en kvarts miljon asylsökande tidigare. Vi ser att Migrationsverket sedan dess har gått från ett anslag på 4,5 miljarder för att raskt närma sig 80 miljarder, en utgiftsökningarna utan parallell i konungarikets historia. Det är uppenbart så att när det gäller okända individer av okänt ursprung, uppemot 90 procent av asylsökande saknar ID-handling, finns det resurser. Antalet fattigpensionärer är i runda slängar lika många som de senaste två årens asylsökande och har gjort sig förtjänt av en minst lika bra tillvaro.

  Samtidigt som jag innerligt hoppas på att den i artikeln uppkomna situationen inte upprepas så borde samtliga röstberättigade i Sverige behöva uppleva samma sak som artikelförfattaren. Jag är inte säker på att om svenska folket reste sig unisont och vrålade ”Nu är det nog” skulle hjälpa då inte ens en rapporterad väljarandel på 25 procent för SD verkar väcka några djupare tankar hos de andra partierna. Och ja, politik är att fördela gemensamma resurser och det blir ett nollsummespel utan dynamiska effekter.

  Gillad av 2 personer

 37. Påskharen skriver:

  Studenter lever på 10 000 kronor i månaden. Fattigdomsgränsen är lite hög i Sverige. De alra flesta pensionärer har säkert barn och barnbarn som kan försörja dem precis som studenter har föräldrar. Men för de allra ensammaste är de kris och dem är inte många kanske några tusen, där finns socialtjänsten till… Man kan vrida och vända med statistisk precis som SD så fisförnämt gör.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Det verkar inte bättre, Gösta, än att Påskharen (finns ”hen” i verkligheten?) vill försöka göra en liten dunig fjäder, som kan blåsas bort med en välriktad fjärt, av en riktigt seg höna i gigantisk broilerskepnad… 😉

   Gilla

 38. frihetligvanster skriver:

  När skribenter skriver så vore det önskvärt att de håller sig till fakta. Fattigpensionärerna ökar även andelen fattiga barn ökar detta stämmer. Påståendet om att invandrare får drygt 22 tusen är fel, bidragsnormen är låg. Problemet är att pensionärer betalar mer i skatt än vad en som arbetar, jobbskatteavdraget innebär att pensionärer får betala en högre procentuell skatt än vad en som arbetar betalar. ett annat problem är att pensionen är baserat på inkomst, låg inkomst lika med låg pension. Två partier har velat sänka skatten för pensionärer och det är Vänsterpartiet och SD men ändå gick SD emot i riksdagen att sänka skatten för pensionärer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.