Vad är problemet med Sverige?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Att Sverige har allvarliga problem tror jag vid det här laget är uppenbart och likaså att dessa problem – skola, polis, migration, försvar och så vidare – troligen inte kommer att försvinna av sig själva.

Jag skriver ”troligen” eftersom det är min uppfattning att de inte kommer att försvinna av sig själva. Låt mig understryka att jag är extremist på den punkten. Det svenska politiska etablissemanget har en annan uppfattning. Etablissemanget tror att om man bara gör som vanligt, det vill säga lägger en miljard här och en miljard där och tillsätter en utredning eller till och med byter rikspolischef – anses mycket radikalt! – så kommer problemen att lösas.

Det kan hända att etablissemanget har rätt och att jag har fel. Sannolikheten talar för att etablissemanget har rätt. Under de senaste sextio eller sjuttio eller åttio åren har problem faktiskt lösts genom att regeringar lagt pengar här eller där eller tillsatt en utredning eller bytt en gubbe eller två. Etablissemanget gör som det alltid har gjort och det har gått bra tidigare. Sverige har blomstrat.

De många som med mig tror att det är annorlunda den här gången har en hel del att förklara. De flesta av dem som håller med mig på den här punkten gör emellertid en analys som jag tror är farlig. (Återigen säger jag ”tror” ty jag vet inte; ingen vet.) De säger, tidigare i viskande ton, men numera allt högljuddare och mer självsäkert, att Sveriges problem är invandringen, särskilt av muslimer.

Jag säger inte att invandringen, särskilt av muslimer, skulle vara problemfri, tvärtom, den tornar upp sig som en allt väldigare och mer svårhanterlig konflikt (jag hatar numera ordet ”utmaning”) för det svenska samhället. Men invandringen – eller snarare Sveriges sätt att hantera saken, ty det är vår hantering, inte migrationen i sig, som skapar svårigheter – är inte problemet, utan en manifestation eller en konsekvens eller ett resultat av problemet.

Problemet är att Sverige blivit besatt av en sjuk ideologi som vi kan kalla den politiskt korrekta ideologin eller det härskande politikerväldets och välfärdskomplexets ideologi. Det är detta tänkande som gör att det går åt pipan i skolan, till exempel genom att beröva lärarkåren dess auktoritet gentemot eleverna, det är detta tänkande som gör att rikspolischefen i teve kan beskärma sig mer över en mördare än ett brottsoffer (jag tänker på mordet på ett hvb-hem i Mölndal, du minns säkert). Det är ett tänkande, som i mycket kort sammanfattning går ut på att folk, ju fler desto bättre, ska tas om hand av välfärdsindustrin.

Världens migranter har fattat det svenska budskapet och i stor utsträckning hörsammat kallelsen. De vet att Sverige, i långt större utsträckning än andra västländer, vinnlägger sig om att ta hand om folk vare sig de kan eller önskar försörja sig eller inte. Det svenska etablissemangets affärsidé är omhändertagande.

Jag vill helt enkelt påstå att det inte går att minimera skadeverkningarna av de bekymmer Sverige så målmedvetet skapat åt sig själv under de senaste årtiondena – jag skriver ”minimera skadeverkningarna” eftersom ”lösa” troligen inte är ett möjligt alternativ – om Sverige inte börjar tänka annorlunda.

Hur ska man tänka då? Fråga din mormor, brukar jag svara ungdomar som undrar. Djupast bland hennes värderingar finns den mentalitet som en gång gjorde Sverige så framgångsrikt, men hennes obsoleta idégods har sannolikt filats ned genom livet. Men detta svar är förstås bara en otillräcklig quick fix. Den uppgift Sverige har framför sig är att på allvar ta itu med att ersätta pk-tänkandet.

Om en ny regering inte fattar detta, utan tror att Sveriges problem handlar om folks hudfärg och kanske konstiga vanor, så kommer den att reta upp inte bara samtliga invandrare, utan också hela den miljonhövdade skara av pk-tänkare som styr Sverige och framför allt media.

Så hur ska man då hantera Sveriges grundproblem, pk-ideologin? För det första ska man inte, som hittills, stoppa huvudet i sanden och inte låtsas om den. Den måste utpekas som det svenska samhällets och den skötsamma medelklassens fiende nummer ett. För det andra måste man förstå att det i grunden handlar om en ideologisk kamp, inte om några tusen miljarder kronor eller några tusen muslimer. För det tredje måste den skötsamma medelklassen, som alltmer kommer att bli förlorarna – vem ska annars ta de förväntade skattesmällarna? – mobiliseras i denna ideologiska kamp. Den måste förstå vad som händer omkring den så att den slutar skylla alla problem på Olof Palme.

Finns det då något hopp för välfärdssystemet eller måste det skrotas? Får jag påminna om USA-presidenten Dwight D. Eisenhower, vars begrepp ”det militärindustriella komplexet” jag snott och låtit återuppstå som ”det välfärdsindustriella komplexet”? Den gamle armégeneralen Eisenhower sa till det amerikanska folket att ni vet att jag själv är gammal militär och förstår militärens betydelse, men vad jag tror är farligt är om militären och dess allierade ska styra nationens tänkande. Jag säger samma sak. Sverige behöver ett välfärdssystem, men det ska inte styra vårt tänkande. Ner i korgen, välfärdskomplex!

60 thoughts on “Vad är problemet med Sverige?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför vågar inte ”etablissemanget” fråga folket (svenskarna) om vi accepterar invasionen av främlingar?
  Det svenska välfärdssystemet bygger på den falska övertygelsen att man ohindrat kan stjäla andras egendom! Vem går oskadda ur den processen, endast politikerna och deras handgångne tjänstemän.

  Liked by 3 people

 2. lars a skriver:

  Jag tror att Patrik endast delvis har rätt. Han har identifierat VIK och pk-tänket som Sveriges problem, men detta problem är just Sveriges. Ett mycket större problem i världen idag är islam, även i Pakistan så sker terrordåd utförda av extrema muslimer, uppfyllda av myten islam.

  VIK har hela tiden existerat men tidigare var klienterna svenskar som till större delen använde VIK som det var tänkt, resten av tiden gick man till arbetet. Vidare har kanske fröet till pk-tänket alltid existerat men tidigare så stämde det ganska väl, alla var ganska lika, och därför lika mycket värda. Inte så nu med invandring och i synnerhet muslimsk massinvandring. Denna invandring har fått VIK att explodera och växa över alla bräddar och pk-tänket likaså, ju mer det visar sig att det sker övergrepp på festivaler eller att invandrare begår mer brott och underpresterar ekonomiskt, helt enkelt tar med sig sin kultur och sitt sätt att levs till Sverige, ju mera pk-doktrin har blivit nödvändig. ViK har tackat och tagit emot och anställt tolkar, socialsekreterare, stödpersonal och vårdpersonal och domare och advokater. Det är talande att yrkesgrupper som hade kunnat minska problemen, försvaret och polisen, är under avveckling medan de som ökar problemet, advokater, domare och konsulter och dialogpersonal kan nyanställas på löpande band. Endast poliser som ser mellan fingrarna är önskvärda.

  Därför är problemet VIK och pk-tänket men det är ena handen, det behövs en till för att klappa, och VIK har funnit sin vänsterhand i muslimerna, de kommer för evigt med de mängder som nu finns här vara klienter. Så jag tror Patrik, likt nästan alla som figurerar med namn och anseende, gör ett tankefel, ett svenskt sådant, när man endast eller mest pekar på sig själv som orsak. Det är svenskarnas och ViKs fel, men utan muslimerna så fungerade det för vårt system var byggt av och för svenskar.

  Klapp!

  Liked by 2 people

 3. lars a skriver:

  Jag har just läst Bertil Stålhammars inlägg om fattigpensionärer som jag tycker ger ytterligare bränsle till min tes, varför duger inte fattigpensionärerna som klienter till VIK, är inte alla lika värda? Det finns en drivkraft utöver VIK och Pk-tänk som är värre, varför vill VIK hellre ta hand om en somalier än en svensk fattigpensionär? Är det enkel ekonomi, fattigpensionären gör vattgröt medan invandraren skäller ut socialsekreteraren så att man kan köpa en barnvagn till för man kan inte hitte den gamla? Eller är det något ännu värre, är det inte helt enkelt gammalt rashat i ny tappning som växer fram, ett hat mot vita med tillhörande självhat bland valda grupper till vänster som sprider sig? Jag tror inte ekonomi är förklaringen, den är smörjoljan. Jag tror mycket centreras runt hatet mot västliga framgångar, därmed inkluderas USA och Israel, vita och judar. Läs gärna the world turned upside down av Melanie Phillips.

  Jag har otur med censuren här med hoppas komma med.

  Liked by 3 people

  • HovsHallar skriver:

   Du har helt rätt, det är rashat i ny tappning — vänsterns hat mot Väst kombinerat med dess enfaldiga svärmeri för allt ”exotiskt” — främmande kulturer som påstås vara ”förtryckta” av oss, och som vänstern ska ”befria” — genom att tex. enligt Anne Rambergs föredöme se till att ta ifrån oss VÅRA pengar och dela ut dem till migranterna.

   Samma ideologi som fö. även styr djurrätts-aktivisterna.

   Gilla

 4. BjörnS skriver:

  Ska det bli en förändring måste man sluta sopa problem under mattan. Vi har en stor mängd unga män som är i nästintill oanställningsbara eller inte vill ha ett tråkigt lågavlönat arbete. De vill ha snabba pengar och ”respekt”. Tar polisen, mot förmodan, någon av dem för ett brott så blir det upplopp. Upploppen i Uppsala och Örebro är exempel på detta. Ligisterna skyller på polisen och hävdar att de blir trakasserade. VIK hummar och nickar. Polisen filmar upploppen men försöker inte gripa någon. Bilar brinner, ofta för att de unga har tråkigt. VIK hummar och nickar. Här behövs fritidsgårdar.
  Det ser ut som det hör för att staten konsekvent har försummat sina kärnuppgifter, kanske inte penningmäsdigt men genom att konsekvent förneka och bortförklara problem. Och genom att förvärra dem. Man hjälper t.ex inte utsatta (=de som vill arbeta och sköta sig) i problemområden genom att överlåta områdena till ligister och öka inflödet av unga oanställbara män. Polisen måste ha massiv närvaro i dessa områden och gripa ligisterna.

  Den enskilt viktigaste värderingen som VIK har undergrävt är: eget ansvar.

  Liked by 4 people

 5. Anders E skriver:

  PK-ideologin är bara en del av problemet. En annan del är att NPM (New Public Management) – att amatörer tillåtits ta över och styra offentlig verksamhet efter det som är lätt att kvantifiera och mäta (men kanske helt irrelevant) och att experterna reducerats till lönearbetare

  Gilla

 6. tomas skriver:

  Jag hatar ordet ”oacceptabelt” som politikerna svänger sig med i teve titt som tätt.
  Sverige måste genomgå en kulturrevolution. Det måste vara något fel i landet när postmarxister, kulturmaxister, feminister, miljöaktivister och nyliberaler tycker samma sak. Sverige skall ha FRI INVANDRING.
  Just nu ser vi efterdyningarna efter den stora invandringen 2014-2015. Skulle USA nått upp till samma nivå skulle dom tagit emot sju miljoner flyktingar.
  *
  Sverige har fått information om ett ökat hot från Ryssland. Hotet är topphemligt och bidrog till att Gotland i veckan återmilitariserades enligt DN.
  ”Hur kunde ni, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg?
  Paret som fortsatte avvecklingen av det nationella försvaret.”
  Peter Wolodarski 2015

  Liked by 1 person

 7. Peter M skriver:

  Säger inte att skribenten har fel, men den just nu snabbast växande delen av det välfärdsindustriella komplexet är dess underavdelning invandringsindustrin. Komplexet i sig är en hydra och det brådskar att hugga av den växande ormhalsen och hålla en fackla mot roten så att den inte kan växa ut igen.

  Lyssnade på P1 på väg mot arbetet och påmindes om vilka krafter som arbetar. Nu är tydligen agendan att svenskarna ska ifrågasätta internet som nyhets-/kunskapskälla eftersom det finns så många galna konspirationsteorier.

  Det brådskar att starta seriös faktabaserad massmedia.

  Liked by 5 people

  • Peter M skriver:

   Att söka förändra medelklassens hela världsbild är ett projekt som kommer att ta lång tid i anspråk. I mina mörka stunder tror jag att det skulle krävas en katastrof eller depression i världsekonomin för att få Sveriges befolkning att på nytt se på tillvaron med realism – och det kanske vi inte ska önska oss.

   Men – just i detta ögonblick är invandringsindustrin nere i parterr. Om den delen av komplexet kan bringas i ryggläge, finns det kanske möjlighet att ta en ny match. Men den gången blir det i supertungvikt.

   Gilla

 8. Folke Lidén skriver:

  Kunde inte ha uttryckts bättre. Massinvandringen är en konsekvens av PK tänket. Det allra allvarligaste är att majoriteten av den skötsamma medelklassen har accepterat PK tänket. Till stor del har vi oss själva att skylla. Ingen blir förbannad längre. Bilbränder, våldtäkter, mord och rån möts med uppgivenhet. Skattehöjningar accepteras som ekonomiskt kloka och ”rättvisa”. Den ena (manliga och kvinnliga) feministiska dumheten efter den andra mottas utan ett ord av kritik. Till all lycka finns det ett, ökande, antal kloka kvinnor som inte ställer upp.
  En sak är helt klar. De flesta politiker som nu finns i regering, riksdag och kommunpolitik kommer inte att lösa problemen åt oss. SD har sannolikt inte svaren, men deras framgångar är ett tecken på medborgarnas tillnyktring. Lösningen finns hos oss. Om vi inbillar oss att ett visst parti eller ett visst block kan ”lösa problemen åt oss” gör vi oss ju skyldiga till PK tänket – Ta hand om oss, snälla.

  Liked by 2 people

  • HovsHallar skriver:

   I Sverige sköts de politiska besluten av våra valda representanter. Det är dessa personer som ska sköta Sverige för att uppnå bästa möjliga utfall — för OSS medborgare!

   För att få något inflytande måste man alltså rösta på ett politiskt parti. Därutöver kan man även engagera sig personligen i ett politiskt parti förstås.

   Sålänge vi har parlamentarisk demokrati är detta de huvudsakliga politiska verktyg man har som vanlig medborgare.
   I övrigt kan man förstås driva opinionsbildning efter förmåga, för att övertyga folk om att dina åsikter är bra, och därigenom kanske få dem att rösta på ”ditt” parti.

   Vad jag vet finns det inget lagligt utrymme för att gå förbi detta parlamentariska system — även om extremvänstern försöker göra det.

   Gilla

   • Rune Nilsson skriver:

    Ja! Så är det!
    Man får lämna en lapp vart fjärde år. Detta är den svenska demokratin.
    Förr på sextiotalet fick man lämna sin lapp vartannat år. Sedan blev det enkammarriksdag och med den fick man lämna sin lapp vart tredje år. För ofta, tyckte etablissemanget, så nu är det vart fjärde år som gäller.
    Men vårt etablissemang är ändå inte nöjt. För folk röstar ju inte som etablissemanget vill. En stor del röstar på folkliga (populistiska) partier.

    Gilla

  • Lasse W skriver:

   Massinvandringen har sin rot i globaliseringen som är en ekonomisk process. Skyll inte på vänstern. Den har bara fungerat som smörjmedel. Nej det är det pengarna som styr och utövar makt. Tillväxten får inte stanna upp. Avkastning ska garanteras på insatt kapital. Dags att skärskåda de globala krafter som en gång talade om behovet av befolkningsökningar som ett sätt att hålla efterfrågan och konsumtion uppe. Vem sa att Sverige måste öka invandringen eftersom så många skulle gå i pension i landet? Eliterna i västeuropa köpte det här budskapet. Nej follow the money och se ”the guys at the top”. Där hittar vi de verkliga förklaringarna till massinvandringen. Det handlar om personer som Tony Blair och Carl Bildt m. fl. Money talks. Vänstern har inga pengar men den utövar makt över folks sinnen. Illa nog.

   Gilla

 9. Gunilla skriver:

  Vad en kommande (vilken det nu blir) regering ska göra kan man fråga sig. Likaså vad gäller pk-tänkets framtid. Ska vi pk-tänka oss rakt ner i avgrunden? Finns det någon självbevarelsedrift kvar i Sverige? Vi ser idag hur för oss främmande samhälls,-och kulturmönster tar över i vår omgivning. Hur man löser problem eller tillkortakommanden; med våld, hot, vapen, bilbränder och egna subversiva kulturer med andra lagar än den svenska. Klart är att det svenska pk-etablissemanget, genom ren idioti, naivitet eller avsiktigt (kan man undra), tillåtit förfallet att eskalera så långt samt låtit det ske rakt framför ögonen. Och utan att tillåta den del av befolkningen som fortfarande har kvar någon tankekapacotet att protestera. Sedan ska man vara klar över atr för de grupper av nya medborgare som utan större motstånd tillåtits förändra vårt samhälle är denna typ av samhälle det samhälle man strävar efter att uppnå; anarki i vilken militanta grupper, religiösa eller rent kriminella gör egentligen ingen skillnad, styr. Paradoxalt nog är dessa samhällen exakt sådana som man flyr från. Man undrar varför.

  Liked by 3 people

 10. Sten Lindgren skriver:

  Ska man ta till de riktigt breda perspektiven så finns det anledning att referera till WW2. Är det liknande beteenden vi upplever idag, som de som föregick WW2? Då var det nazismen idag är det den radikaliserade islamismen. Vilka länder är värst idag? Tyskland och Sverige. Var det inte i liknande roller som dessa länder agerade före WW2, i Sverige dominerade undfallenheten, Sydeuropa gav sig också snabbt, samma idag.
  Vilka var det som gick mot strömmen under WW2? Är det inte britterna igen som sett att kejsaren är naken?

  Liked by 6 people

  • Hedvig skriver:

   @ Anders F 19 september, 2016 kl 08:34

   Vi har redan alldeles för mycket ”manligt perspektiv” t ex i våra utanförskapsområden. Sverige behöver mer förnuft, klokskap och eftertanke som finns hos vissa kvinnor och män. Ett utmärkt exempel är t ex den tidigare chefen för Riksrevisionen, undergeneralsekreterare för FN:s internrevision mm, Inga-Britt Ahlenius.

   Liked by 1 person

 11. Staffan Persson skriver:

  Tycker det är helt avgörande att man letar upp roten till problemen i stället för att hatta runt och lappa.Om man tycker att man fått en användbar och rimlig samsyn om hur denna rot ser ut(den har med tankestrukturerna att göra,är alltså på så sätt en fråga om ideologi,eller det man kallar åsiktskorridor,eller problemformuleringen),då kommer frågan hur man ska sprida denna insikt.Jag försöker sprida dessa insikter på sociala media och i kommunikation med vänner,men har en känsla av att framgången är blygsam,men ej obefintlig.Dessutom har man ett redan tämligen selekterat kontaktnät.Frågan är hur långt man kan nå så länge den stora medelklassen känner sig hyggligt komfortabel och känner en mer omedelbar press av bekymmer på jobbet och i familjen.Bilbränderna,polisens brister-man ska fortfarande ha rejäl otur om man ska komma i direktkontakt med dessa saker.Men det kommer uppenbarligen att bli allt vanligare,och det helt avgörande är då att folk hittar instrument att analysera och koppla ihop dessa saker med.Så huvuduppgiften måste ju då ligga i att skapa en kunskapsbank och ett nätverk och se till så att dessa finns tillgängliga när det hettar till.En verktygslåda med andra ord.Det kan kännas lite inåtvänt men det finns ännu inga massrörelser eller politiska partier som zoomat in detta mål med någon precision,så varför slösa resurser på sånt.Slipa verktygen i verktygslådan är nog det bästa man kan göra nu.

  Liked by 1 person

 12. Anna Lindén skriver:

  Jag tror egentligen att det hela är ganska enkelt. Vi får återigen börja se varje människa (utan undantag) som ett moraliskt subjekt med förnuft och ansvar för sina handlingar. Det välfärdsindustriella komplexets människosyn är nedlåtande och totalitär. Den hör överhuvudtaget inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

  Liked by 3 people

 13. Lasse W skriver:

  Ett problem som inte lyfts fram tillräckligt är nedrustningen av socialtjänsten. Nedläggningen av alla fosterhem, ungdomshem och ungdomsvårdsskolor. De fanns en gång när behoven faktiskt var lägre än de är idag. En bilstöld räckte så blev det fosterhemsplacering i Norrland. Och på ungdomsvårdsskolorna fanns det verkstäder med förmän där ungdomarna kunde lära sig ett yrke som plåtslagare eller bilmek. Men det var då det. Kan det ha samband med att ordet fostran har utmönstrats ur det svenska språket. Och att det speglar det nya tänkesättet att barn är goda av naturen och att man duger som man är och att man därför inte behöver göra något?

  När samhället inte har resurser att ta hand om buset i förorterna får vi leva med bilbränderna och stenkastningen. Om de unga snabbt efter beslut av jouråklagare och jourdomstolar snabbt plockades bort från sin hemmiljö skulle det få en stark signalverkan på gängen. Och det skulle lugna ner på platser som Oxbacken i Örebro. Nu struntar vi ju faktiskt i förorterna och de ungdomar som bor där. Bäst att blunda. Och mixa till en extra mojito till Mellon.

  Liked by 2 people

 14. Hortensia skriver:

  Patrik Engellau som extremist bådar gott för framtiden… 😉

  Enligt min, relativt tvärsäkra, möjligtvis extremistiska uppfattning kan varken PK-etablissemangets påhitt, eller ”deras” miljarder svenska satsningskronor, lösa dagens infekterade konflikter, så att Sverige som vi kände det och vårt enastående välfärdssamhälle må räddas för eftervärlden, om inte landets invånare mangrant och solidariskt medverkar genom extrem skötsamhet och svidande ekonomiska uppoffringar…

  … och har vanligt, hederligt folkvett nog, att respektera och akta andra människors liv och lem, välbefinnande och egendom.

  http://www.friatider.se/urinerade-pa-fru-som-straff-for-att-hon-passade-systerdotter-far-stanna-i-sverige

  http://www.friatider.se/ingrids-bil-brann-inatt-vi-kan-vara-glada-om-malmo-star-kvar-om-20-ar

  Mitt tålamod med hypermaskulina ”män” och deras chockerande aggressiva, utstuderat förnedrande, uppseendeväckande dyra och oåterkalleligt destruktiva – kort sagt supernegativa – inverkan på det svenska samhället, är inte bara på upphällningen. Jag är renons på medlidande och förmildrande omständigheter för självvalt segregerade stamkrigare och deras förment ”mänskliga rätt”, att aktivt bidra till Sveriges snara – och tillsynes totalt oundvikliga – förvandling till ännu ett konfliktfyllt, våldsamt, dysfunktionellt, ojämlikt och odemokratiskt skitland.

  Repatriera mera!

  Liked by 4 people

 15. Lasse W skriver:

  Situationen i förorterna är en tickande bomb. Det borde stått klart även för regeringarna Reinfeldt I och Reinfeldt II. Men man gjorde ingenting. Reinfeldt II var väl den mest reformfattiga regering Sverige någonsin sett. Det var bara ekonomin som betydde något. Och den sköttes bra. Men allt annat struntade man i. Man pratar nu om höghastighetståg som ska byggas. Jag säger: bygg med det snaraste 3 nya stora slutna ungdomsvårdsskolor. Tillskapa jourdomstolar med jouråklagare som snabbt kan komma till skott och ta de ungdomar om hand som kastar sten och bränner bilar. För deras egen och för samhällets skull. För får vi en ekonomisk kris och fortsatt stor arbetslöshet bland unga nysvenskar kommer inga i Sverige bosatta personer att kunna undvika den sociala oron.

  Liked by 5 people

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Jag vill nog anmäla en något avvikande uppfattning.
  Patrik säger att vi inte skall skylla allt på Palme.
  Det kan givetvis tyckas meningslöst att skylla något på någon som dels inte kan stå till svars och som definitivt inte kan rätta sina misstag. Så långt rätt, men….

  Sverige håller nu på med någon sorts orientering.
  Varenda orienterare begriper att först måste man veta var man befinner sig. Därefter skall man avgöra vart man vill komma. Först därefter blir det meningsfullt att klura ut hur man skall ta sig dit man vill.

  Vårt problem är att vi är halvvägs inne i loppet och nu står till vaderna i ett träsk.
  Då blir det snabbt meningsfullt att fråga sig hur i helskotta vi hamnade där och framför allt vad skall vi ta oss till för att hamna på torra land igen och skaffa oss någon referenspunkt i verkligheten som vi sedan kan utgå från. Där vi står i dag ser vi ju att den redan tillämpade riktningen leder rakt fram till glavatten.

  Under arbetarrörelsens framväxt har man alltid talat om solidaritet. Solidaritet är fint och bra. Hjälpa varandra och så vidare. Det var detta som ledde fram till vad vi kallar välfärdssystemet. Ingen skulle behöva riskera att svälta ihjäl för att man bröt benet på jobbet och inte kunde försörja sig och sin familj. Så långt allt gott och väl. Alla bidrog till systemet efter förmåga.

  Med Palmes utökning av solidaritetsbegreppet till internationell solidaritet hamnade vi på början av det sluttande planet. Nu skulle vår solidaritet även omfatta även dem som inte bidrog efter förmåga.

  I den politiska retoriken blev det praxis att de som var för det utvidgade solidaritetsbegreppet var goda människor. De som såg problem med saken blev då per definition onda människor. Det finns ju inte en kotte som vill gå runt på staden med en skylt om halsen som säger att man är ond. Alla rättade in sig i ledet.
  Vad man förbisåg var dock det grundläggande, nämligen att människan är en analog varelse. Vi kan uppfatta nyanser. En meterstav har faktiskt inte bara två ändar. det finns en massa centimetrar däremellan också.
  Hela PK-resonemanget bygger på samma infantila budskap. För eller emot. Helt digitalt. Begreppet ”lagom” tycks ha avskaffats.

  Liked by 2 people

   • Mikael Steinwall skriver:

    Ja! Definitivt. Både Reinfeldts utstuderade planer på folkutbyte och Löfvens hopplöst naiva syn på verkligheten har skadat Sverige mer.

    Gilla

  • Göran skriver:

   I det s.k. solidariska samhället ansågs det osolidarisk att inte ta ut bidrag även om man inte behövd dem.

   Och, hur kommer det sig att solidaritetshandlingar måste effektueras via våld eller hot om våld?

   Gilla

 17. Staffan Persson skriver:

  Vill göra ett tillägg till mitt ovanstående inlägg om att huvuduppgiften gäller att tillhandahålla en verktygslåda som folk kan använda för att genomskåda den välfärdsindustriella ideologin, alltså sitt ”falska medvetande”:folk har faktiskt ett ansvar själva att informera sig . Vill de gå in i väggen tillsammans med polischef Eliasson och ärkebiskopen m fl, får de faktiskt skylla sig själva. Ett folk har den regim det förtjänar. Så jag tror inte på agitation, utan på kunskap.

  Liked by 1 person

 18. Folke Lidén skriver:

  Tillägg till min kommentar ovan.
  Kanske finns det ändå ett svagt hopp? Jag trodde länge att politiker, generaldirektörer, kändisar och journalister genom sitt agerande och sina uttalanden tagit död på samhällssatiren. Vem behöver satiriker när sådana giganter (smitningsolyckan) Anders får vara Anders. Släng dig i väggen François-Marie Arouet!
  Men då poppade Jens Ganman upp! Tack Jens.

  Gilla

 19. Christer L skriver:

  Hur ska man tänka då? frågar P E retoriskt. Han svarar själv, berättar vad han brukar säga till ungdomar som undrar. Fråga din mormor, brukar han säga. Det mormor då svarar leder fram till allvaret. Att tala om vad man vill ha räcker inte, man måste vända sig till den som har makt att genomföra det. Det var inte Marx som genomdrev sitt tänkande i massupplaga. Marx pekade ut proletariatets fiende, han var dock sjålv inte proletär, inte heller var Lenin och dennes gäng proletariat. De var naturligtvis finansierade. Vad gäller socialism, har detta att dela lika funnits i alla tider, ett arv från mormor på stenåldern. Likaså demokrati och anarki. Men lyssna noga, vad är det mormor egentligen säger till ungdomarna?

  Mormor: – Läs Patrik Engellau och praktisera som han tänker! Rensa ut PK-ideologin, klassfiende nummer ett! Släpp fram det Sverige som denna nyadel (ledande inom PK-industrin så att säga) förtrycker, befria det Sverige som är demokratiskt, förnuftigt och uppriktigt.

  – Hur ska det gå till? undrar då ungdomarna.

  – Jamen, säger mormor, litet kan ni väl tänka själva för fan!

  (In rusar Säpo och Expo…)

  Gilla

 20. ruben skriver:

  Jag undrar om det är en medveten strategi att tillsätta generaldirektörer eller statliga chefer inom myndigheter, som helst har bristande kunskaper om verksamheten de chefar över? Därför infinner sig inte den naturliga känslan och instinkten om hur verksamheten skall drivas för att fungera som bäst. Det betyder också att cheferna inte blir så krävande mot sina ministrar och begär inte de resurser de skulle behöva. Det känns som att polisen är ett tydligt exempel på en allmän brist hos ledningen om verksamhetens behov för att fungera. Ja jag spekulerar och vet förstås inte, men jag såg att det tom. gjorts en JO-anmälan mot polis-ledningen kring problemen: https://petterssonsblogg.se/2016/09/19/anmalan-till-jo/#more-182465
  Akut nödvändigt tycker jag.

  Gilla

 21. Ami skriver:

  Ta fasta på de som använder ordet ”utmaning” istället för att använda det rätta ordet dvs problem.
  Ordet utmaning att föringa ett giganstiskt samhällsproblem. Man kan alltid backa ur en utmaning om man tycker att konsekvensen blir för dyrköpt. Efter utmaning kommer problem, man har misslyckats med sin utmaning.
  Om jag hör ordet utmaning i vardagssamtalet så vet jag att det är fara och färde på gång.
  Det är bara de som stödjer ett samhälle i förfall som använder ordet.

  Liked by 3 people

 22. HovsHallar skriver:

  Problemet är att Sverige blivit besatt av en sjuk ideologi som vi kan kalla den politiskt korrekta ideologin

  Tillåt mig spela besserwisser och säga:
  ”Det var ju det jag saaa, hela tiden!”

  — Eller allvarligt talat: — Detta var det BÄSTA du skrivit NÅGONSIN, Patrik!

  Själv vill jag bara lägga till min vanliga historiska analys som lägger skulden för alltsammans på den nya/nygamla vänsterns starka inflytande i Sverige, och människors emotionella behov av en gemensam, sammanhållande, religion (eller religionsliknande ideologi, vilket är den roll marxismen och dess avläggare spelar numera).

  Hur som helst, så är det definitivt klokt att gå direkt till problemets rötter när man diskuterar detta utåt, i stället för att fastna i beskrivningar av olika symtom.

  Åkesson gjorde tex. detta i ett av sina tal, det var väl tidigt i somras, när han menade att skiljelinjen i Sverige går mellan den grupp som vill bygga upp samhället och den grupp som ägnar sig åt att förstöra det!

  Alla förstår vad han menar med detta — men strängt taget är det ju inte bara vandaler och våldtäktsmän i förorterna som tillhör den sistnämnda gruppen utan även personer som tex. rikspolischefen och Anne Ramberg!

  Det är personer med MAKT, och som, styrda av en destruktiv ideologi, brukar den makten destruktivt, som fört Sverige till det farliga läge vi nu hamnat i.

  Liked by 1 person

 23. Lennart Göranson skriver:

  Den här analysen känns mycket övertygande. För att förstå hur världen fungerar måste man ständigt gräva djupare, inte stanna vid det som ytligt verkar vara problemet utan söka bakomliggande drivkrafter.

  En bakomliggande förklaring som jag länge sett som viktig är behovet av att hitta offer. Ett syfte som motiverar en kamp på andras vägnar, inte på sina egna. När proletariatet fick det för bra för att passa som offer vändes blickarna mot den tredje världens offer för kolonialismen. Sedan lyckades kapitalismen lyfta levnadsvillkoren för u-ländernas fattiga, och då dög de inte heller. Därför passade teorierna om intersektionalitet och liknande som hand i handske, och hjälper oss att hitta offer överallt.

  Men nu har jag hittat en ny ledtråd för att förstå PK-ismens dominans. Nassim Taleb (författaren till Den svarta svanen) menar i en kommande bok att det inte är majoriteten som bestämmer hur saker och ting blir. Det räcker med en minoritet på 3-4 procent, om den är tillräckligt kompromisslös. (http://www.fooledbyrandomness.com/minority.pdf) Det är därför alla måste avstå från jordnötter på flyget, familjer börjar äta vegetariskt när en tonåring vägrar kött, 70 procent av det kött som säljs i många länder är halalslaktat trots att muslimerna utgör några procent av befolkningen – bara några av många exempel. Jag misstänker att PK-ismen har uppstått på samma sätt. Det finns en kompromisslös minoritet som driver extrem maktstruktursfeminism, som driver en värdenihilistisk multikulturalism, som har fastnat i ett antal postmoderna esoteriska teorier. Uppgår de till 3-4 procent av totalbefolkningen? Förmodligen mindre. Men precis som majoriteten med glatt humör avstår från flygburna jordnötter eller laktoshaltig mjölk eller glutenhaltigt bröd (för att man tycker att man står ut med det för en god sak), på samma sätt tror jag att en mängd politiker och mediafolk har anammat de extrema idéerna utan att närmare sätta sig in i vad de innebär. Kanske för husfridens skull. Eller för att de militanta är så kompromisslösa att man tror att de vet vad de talar om.

  Patriks förslag till moteld är både riktig och viktig. Det är hög tid att säga ifrån!

  Liked by 2 people

  • Thor skriver:

   Jaha, och varför är det så viktigt med jordnötter på flyget? Är det bättre att jordnötsallergiker ska tvingas avstå från flyget? Vet du hur en allergichock ter sig? Mitt barn är jordnötsallergiker och det är ett rent jävla helvete med dessa förbannade jordnötter på flyget. En engelsk subba föreslog att allergikerna skulle ha andningsskydd med sig så att subban kunde fortsätta att knapra sina förbannade jordnötter. Du kan acceptera rökförbud oå flyget men jordnötter är ok? Cigarettrök dödar inte direkt, upplysningsvis.
   ”Give them peanuts and you get apes”.
   Så sant.

   Gilla

 24. Hedvig skriver:

  Det är klart att det är befolkningens värderingar, som bestämmer hur staten Sverige ska styras. De här värderingarna kallas av vissa politiskt korrekta eller postmarxistiska och kulturrelativistiska.
  Hur vi ska lyckas fåt tillbaka de värderingar som ligger till grund för vårt sekulärt demokratiska samhälle, där fri- och rättigheter balanseras av skyldigheter, vet jag däremot inte.

  Jag förstår nämligen inte hur den här totala samhällsförändringen gått till, medan jag utbildat mig, skaffat familj och yrkesarbetet ett helt yrkesliv.

  Det räcker inte att verka politiskt för att återfå vår sekulära demokrati och välordnade samhälle. Vi har också att ta itu med uppåt miljonen migranter (eller fler) som inte vill eller kan inordna sig i vårt svenska samhälle. De har eller kommer snart att få rösträtt och kommer sannolikt inte att ge sitt stöd till ett samhälle med individuella rättigheter och skyldigheter. Kommer man från en förmodern, grupporienterad och patriarkal stam-/klankultur, varken kan eller vill man byta kulturell identitet.

  Liked by 1 person

 25. Samuel af Ugglas skriver:

  1. Medborgaren skall inte ha möjligheten att gömma sig bakom ryggen på politiker för att stjäla varandras egendom under täcknamnet ”SKATT”!
  2. Det svenska folket har aldrig blivit tillfrågade om invasionen av främlingar.

  Liked by 1 person

 26. malmobon skriver:

  Problemet är vänstermedia med SVT i spetsen. Det andra problemet är att folk fortfarande röstar på Allianspartierna. Hur många gånger skall Jimmie Åkesson behöva säga. Vad var det vi sa, för 7 år sedan.
  Gör något rätt själv och bli medlem i Sverigedemokraterna. Få bort vänstern. Bygg upp ett återvändarcentrum och hjälp länderna som nu behöver byggas upp med de som finns här och svenska varor och tjänster. Lägg ner Arbetsförmedlingen. 80 miljarder per år.

  Liked by 2 people

 27. 77711n skriver:

  Sveriges stora problem är att återupprätta reell demokrati, dvs se till att ett ärligt debattklimat återupprättas. I detta ingår att skilja problem från utmaningar och att diskutera västerländska värderingar relativt islamiska.

  Utmaningar är att fortsätta i samma hjulspår.

  Problem kan bara lösas genom fakta, analys, bedömning och beslut.

  Problemen består av invandrares stora arbetslöshet, bostadsbrist, säkerhet/kriminalitet och bristande resurser inom välfärdskomplexet skola, vård och omsorg.

  Muslimer och den islamiska ideologin ingår i alla; arbetslöshet orsakas av ojämlikhet o obildning; bostäder saknas till invandrare och ungdomar/studenter;
  säkerhets-/kriminalitetsproblem finns i invandrarområden;
  välfärden rasar för att resurserna inte räcker.

  Till detta kommer dolda problem i eftersatta investeringar i infrastrukturerna som järnväg och kommunernas VA.

  Problemen är fullt synliga i regeringens underfinansierade budget och det absurda i förslaget att de s k ”pensionsräddarna” ska försörjas under sina närmaste femton år och ev hela sin livstid av pensionärerna med höjd pensionsålder och med höjda arbetsgivaravgifter (20 %) och höjda avgifter för sina omsorgsinsatser. Fattigpensionärernas antal växer och med invandrarnas stora arbetslöshet lär de blir allt fler i framtiden.

  Liked by 1 person

 28. Nils Dacke skriver:

  Den pågående mena-invasionen utgör sannolikt ett betydligt större hot mot landets överlevnad än ett Ryssland som bör kunna hanteras genom samarbete med andra länder. Vi ser nu samhällsområde efter område påverkas av massinvandringen och när överrullningseffekterna når landet kommuner på allvar blir det kris på riktigt. Fortfarande vägrar PK-etablissemanget att se på verkligheten utan filter samt pratar bara om sina utmaningar och som kan lösas med några miljoner hit eller dit och någon ny nationell samordnare eller ny myndighet.

  Liked by 1 person

 29. Bo skriver:

  En dansk debattör som representerar en traditionellt värdekonservativ hållning är Sören Hviid Pedersen, universitetslektor i statsvetenskap. Även han riktar skarp kritik mot Sverige i ett inlägg på “Den politiske puls”. Under rubriken “Svaghet, ditt namn är Sverige” skriver han bland annat (i översättning):

  Problemet är att Sverige håller på att utvecklas till ett land som gett upp sin nordiska och europeiska identitet till förmån för, ja ingenting, en multi-identitet av ingenting. Sverige har svikit sig själv och gett upp sin egen identitet. /…/ Från att ha varit en demokrati på nationell grund är Sverige nu på väg att övergå i ett semi-totalitärt samhälle med mångkulturalismen som officiell ideologi. /…/ Sverige är en påminnelse för oss alla om hur det kunde ha gått om inte vi danskar konfronterat det mångkulturalistiska spöket och bekämpat det med näbbar och klor. Om det stora systemskiftet 2001 inte hade skett, och vi inte hade fått en borgerlig regering med stöd från DF, så skulle Danmark likna Sverige. Danmark skulle då vara en blek skugga av sig själv, en självhatande nation utan nationell stolthet och styrka att kämpa för den danska identiteten.

  Liked by 2 people

 30. MartinA skriver:

  Sverige var svenskarnas nationalstat. Alltså, svenska folkets uttryck och gemensamma intresse. Det var vad som fick sverige att fungera. Det var därför regelverk och kontrollmekanismer kunde ha lika många hål som schweiziska ostar men ändå fungera (blev rabalder om det på nittiotalet..). Det var därföt till exempel jag gjorde lumpen och var beredd att döda mina medmänniskor om staten tyckte att det var nödvändigt. Det fanns ingen stor ide. Det fanns ingen elegant konstitution. Sverige var ett hopkok och en härva och bara som det råkat bli av tusen sinom tusen kompromisser och förhandlingar. Det fungerade och fick sin mening av att det var svenskarnas förlängning.

  Men nu är sverige ingen nationalstat längre. Statens fundament har upphört att finnas. Följaktligen kan PE med flera göra vad de vill, det spelar ingen roll. Sverige kommer ej att återuppstå. Den välfärdsstat som PE tycks vurma för fungerade hjälpligt i nationalstaten. Just på grund av att det var en nationalstat. Nu? Not so much.

  Sverige är ett kadaver, en anskrämlig, illaluktande pinsamhet. Ju förr myrorna och skalbaggarna och korparna och gladorna och råttorna avlägsnar det, desto bättre. Framförallt för oss svenskar.

  Gilla

 31. Björn skriver:

  Inget kommer att förändras om inte vi väljare ger SD över 50%! Inget helt perfekt parti kanske, men det ENDA som verkar ta situationen på riktigt allvar! Med egen majoritet kommer också många nya med sunda och intelligenta åsikter att ansluta sig och verka för att göra Sverige till ett bättre land, jag lovar! Slösa inte bort era röster på menlösa allianspartier!

  Liked by 1 person

 32. H Portell skriver:

  Vi i vår familj betraktar Sverige som ett ganska kallt land vad gäller skapa resurser och möjligheter att ta hand om varandra. Är man sk normal, dvs inte har mentala besvär på något ( eller alla )sätt finns ett antal standardmässiga hanteringar som politiskt tillsatta har tagit fram för att ta hand om ens person vid nödvändiga händelser i livet som bla fysisk sjukdom och liknande tillstånd som man kan råka in i. Tidigare under efterkrigstiden var denna hantering mer inriktad på just hanteringen och var då förmodligen administrerad av krafter som var utbildade för att se till vad som bäst behövdes för att ta hand om oss när kroppen inte fungerade både fysiskt och psykiskt.
  Nu är hanteringen alltid utsatt för sifferexercis i vad det kostar och att politiskt tillsatta administratörer, som det verkar, helt har befälet och genomför den ena besparingen och effektiviseringen efter den andra utan att förstå att beloppen som vi betalar in , främst, i skatt är till för befolkningens bästa och att administratörerna och vissa politiker som också avlönas av dessa skattemedel har glömt bort att de endast är tillsatta på befolkningens mandat.
  Mest eftersatt är psykvården. I vår familj har vi närstående som tidigt drabbats av psykisk ohälsa och vi har en nästan 30 årig erfarenhet av en vård som det bjuder oss emot att kalla eftersatt – för den existerar inte.
  Våra politiker som ansvarar för psykvården måste antingen vara helt oinformerade eller totalt kallsinniga. Alla de som överhuvudtaget deltar i fördelning av vårdresurser måste också vara oinformerade eller helt kallsinniga när det gäller psykvården. Politikernas diskussioner rör sig främst i materiella termer som vinster i vården och höger och vänster hypoteser i det sammanhanget. De som är sjuka skulle hellre se diskussioner som avser kvaliteter i vård och omsorg.
  Satsningar i FORSKNING för att ge psykvården verktyg till en behövande uppryckning och verklighetsanknytning är ett måste.

  Gilla

 33. 77711n skriver:

  När ska allianspartierna bekänna färg, dvs besluta sig för att överta makten med eller utan SD?

  Ska allianspartierna fortsätta låta Löfven och de ”kommunistiska” värderingarna styra Sverige? Även efter valet 2018 om de inte får majoritet över de tre vänsterpartierna S, V o MP?

  Allianspartierna måste klart deklarera för väljarna var de står. Så länge de inte gör det stagnerar näringslivet då ingen vill famla i osäkerhet om vad som gäller.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Ja, 77711N, Anna Kinberg Batra och Mes-alliansen har en hel del att förklara för sin (rimligtvis krympande) väljarkår. Stig-Björn Ljunggren skriver underhållande i Dagens Samhälle:

   ”Anna Kinberg Batra kan bli statsminister redan nästa vecka om hon vill. Men hon vill inte. Varför avstår hon?”

   http://www.dagenssamhalle.se/kronika/kinberg-batra-kan-bli-statsminister-naesta-vecka-27574

   ”En förklaring är att hon faktiskt inte vill regera landet med stöd av SD. Vilket också var skälet till att Reinfeldt försvann med svansen mellan benen. Hade han stannat kvar hade gammelmoderaterna försökt få honom att sitta kvar med SD i ryggen. Vilket han inte ville.

   En annan förklaring är att Moderaterna först ska se till att Socialdemokraterna kör ner sig rejält i vänsterträsket, fortsätter skämma ut sig och en gång för alla bevisar att de inte längre förtjänar beteckningen ”statsbärande partiet”.

   På det sättet garanteras att de rödgröna åtminstone förlorar valet 2018 om den sargade Alliansen inte klarar av att vinna.

   Den senare strategin har förstås den nackdelen att landet under tiden förtvinar.”

   Gilla

 34. phnordin skriver:

  Vissa faktorer bidrar till att begränsa det fria ordet och demokratin i Sverige bl. a.:
  -Sveriges författning från 1974, som leder till en kultur av inbördes stöd bland riksdagsledamöter, utvecklandet av en isolerad maktelit och vänskapskorruption.
  -starkt minskat ansvar för högre tjänstemän i statlig tjänst.
  – kommunreformer med nedbantat antal kommuner och mindre antal lokalpolitiker.
  -en mediakultur dominerad av vänstertänkande
  och förmodligen många andra faktorer.

  Botemedlet är förstärkning av den direkta demokratin, bl.a. genom generaliserade folkomröstningar i små och stora ärenden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s