Gästskribent Richard Torsslow: Brexit i ett småföretagarsperspektiv

logo­DGSNär Storbritannien röstade för att lämna EU så verkar många svenska journalister ha greppat pennan i ren förtvivlan. Exempelvis Göran Rosenberg som i Sveriges Radio hävdar att folkomröstningar är en demokratisk förlust.

Tidningarna beskrev engelsmännen som röstat för utträde som lågutbildade rasister, arga och okunniga. Till exempel deklarerade man att massor av engelsmän plötsligt googlat “what is EU”. Ett påstående som är kraftigt överdrivet om inte helt felaktigt. Det antydde att engelsmännen inte visste något om EU alls.

Innan omröstningen varnade IMF för att Storbritannien skulle gå in i en ”post-brexit” recession. Nu, bara veckor senare, visar deras senaste prognos att Storbritanniens ekonomi kommer växa snabbare än både Tysklands och Frankrikes ekonomier. Domedagsprofetiorna stod som spön i backen men när Englands börs efter tre dagar inhämtat hela fallet efter valet så nämndes det knappt i svenska tidningar.

Rapporteringen har varit agendadriven, felaktig och på gränsen till lögnaktig.

Gemene man tror antagligen att EU förenklar och förbättrar allt men det stämmer inte. Enligt Daniel Hannan, brittisk ledamot av Europaparlamentet, stod de 28 länder som är medlemmar i EU för 36 procent av världens BNP 1973 men endast 17 procent av världens BNP 2015. Med de siffrorna i åtanke är det svårt att argumentera för att EU gynnar ekonomisk tillväxt.

EU ökar skattebördan, försvårar regelverket och låter storbolag få direkt tillgång till beslutsfattare utan att övriga samhället får insyn. Exempelvis har EU länge känt till Volkswagens utsläppsfusk.

I boken Jakten på företagsamhet[1] av Nima Sanandaji och Erik Sjölander skriver författarna om vad som krävs för att skapa bra företagsklimat. Man kan bland annat läsa:

Idag är Sverige inte längre ett av världens bättre länder att driva företag i, åtminstone sett till hur komplicerade regelverken är att följa[2].

EU lägger ytterligare sten på den bördan. Inom e-handel (där jag verkar) har EU nyligen kommit med förslag på nya regler som vi e-handlare ska följa. Ett förslag, att man som e-handlare måste sälja till alla EU-länder kanske låter bra, men jag som jobbar med hälsoprodukter måste sätta mig in i alla länders regler gällande mina produkter. Det är en rätt krävande uppgift för vilket företag som helst och för många mindre företag kommer de nya reglerna klart försvåra möjligheterna att växa.

Samtidigt är det ett utmärkt förslag sett från storföretagens perspektiv, speciellt de som redan säljer till alla de flesta länder inom EU. De uppfyller redan kraven eller kan göra det till kostnader som för dem är väldigt låga.

Sverige är ett fantastiskt entreprenörsland där små företag har möjlighet att växa och bli stora. EU är fyllt med, kanske välmenande, men klåfingrig politiker som försvårar tillväxt och utveckling. Istället för bara nationella regler blir företag tvungna att dessutom följa EU:s regelverk.

Medlemsländerna inom EU har haft en sämre ekonomisk utveckling än många andra länder, det är ett viktigt sakargument för att ifrågasätta vårt medlemskap i EU. Den höga kostnaden för medlemskapet är ett annat sakargument och till sist är bristen på demokratisk insyn ett tredje sakargument.

Det är dags att vi följer Storbritanniens väg och låter svenska folket få folkomrösta om vårt medlemskap i EU. Då kommer argument för och mot att vägas mot varandra och svenska folket kommer att få information om vad vi egentligen får för vår EU-avgift. Till skillnad från Göran Rosenberg är jag övertygad att folkomröstningar är en vinst för varje demokrati.

Richard Torsslow är entreprenör och driver sedan 2007 http://www.butik21.com som sedan starten finns etablerad på åtta språk och har kunder i hela världen. Han har en examen i företagsekonomi från Lunds Universitet.

[1] ISBN: 9789188123114

[2] Jakten på företagsamhet, kapitel ”Sverige riskerar halka efter”

18 thoughts on “Gästskribent Richard Torsslow: Brexit i ett småföretagarsperspektiv

 1. Hortensia skriver:

  Instämmer helhjärtat i Richard Torsslows väl valda ord!

  Det behövs både en Swexit-folkomröstning och ett extraval å det snaraste, för att påminna alla självsvåldiga och folkföraktande politiker och medierepresentanter om att Sverige fortfarande är en demokrati, vilket man inte kan tro när man läser Rebecca Weidmo Uvells senaste:

  http://www.uvell.se/2016/08/12/insynsskyddat-32956835

  Hur kommer tidernas ”naivaste”, svenska(?) regerings maktfullkomliga smusslande att påverka Sverige?

  Liked by 1 person

 2. B skriver:

  Det fina med demokrati (alltså riktig demokrati och inte demokrati i betydelsen att alla ska ha samma åsikter som det politiska och mediala etablissemanget) är att människor kan rösta bort sådant de inte vill ha och sådant som inte fungerar, t.ex. som britterna röstade bort EU.

  Liked by 4 people

 3. Jan Andersson skriver:

  Richard, måste du sätta dig in alla EU-länders gällande regler gällande dina produkter? Jag häpnar över ännu mer knäppskallepolitik, och då är jag ändå svårt EU-kritisk. Är det inte exakt detta som EU skapades för, att SAMMA regler skall gälla i hela EU. Vad ska vi egentligen ha EU till nu? De tillför ingenting, men tar bort väldigt mycket, speciellt för de som är nettobetalare. Brexit var enda utvägen för Storbritannien och Swexit är enda utvägen för oss. Agera nu, och ta bort detta blysänke om halsen på oss alla.

  Liked by 1 person

  • BjörnS skriver:

   EUs harmonisering har inte nått alla områden. Till exempel, när det gäller betaltjänster är regelverket kanska harmoniserat men inte när det gäller t.ex försäkringar och aktier (rätta mig gärna om jag har fel). När det gäller E-handel tror jag EU-kommissionen har haft en idéskiss (white paper?) på allmän konsultation. Där talas det om att förbjuda ”geoblocking”, dvs att ha hinder som stoppar t.ex personer från Belgien men inte Nederländerna att handla på en viss dansk hemsida. Det är i grunden ett vettigt förslag, men bara för de produktområden där en harmoniseringen av lagar och andra regelverk tillåter det.

   Liked by 1 person

 4. malmobon skriver:

  EU är bra för liberala vänster anhängare. Inget annat. En småföretagare har inga möjligheter hänga med i all byråkrati, lagar och förordningar som skapas på löpande band av folk som aldrig ens varit ute i arbetslivet.
  Brexit kommer se till att en del av EU reformeras men det är mycket svårt bryta ner en så stor organisation till vad som krävs. Därför är vårt alternativ helt klart. Svexit. Börja om från början.
  TTIP avtalet får absolut inte skrivas under. Då säljer vi ut vårt land till vem som helst och då framför allt exploatörer från USA företag.

  Liked by 2 people

 5. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet och förklarat Richard för alla okritiska EU-vurmare. Saken är ju den att Sverige har netto från det vi gick med i EU 1995 betalt in svindlande minst 500 miljarder till den överdrivet byråkratiska EU-apparaten som dessutom blivit odemokratisk. I den meningen att enskilda röster från folkflertalet inte kan påverka den politiska församlingens sammansättning och ej heller de frågor och beslut som avhandlas. Allt mer sker över ”huvudet” på folkflertalet och allt fler ser ingen koppling till eller solidaritet till EU-organisationen. Korruptionen börjar också smyga sig in i apparaten. Lönerna för byråkraterna och alla komissionärer är också på tok för generösa.
  Därutöver håller man sig inte till de regler som beslutats – i alla fall inte om man tillhör de stora länderna. Nu senast vad gäller reglerna öm respektive nations krav på överskott i statsfinanserna ( Portugal och Spanien) och tidigare gjorde faktiskt Tyskland och Frankrike likadant. Inga sanktioner då och inga nu. Yttre gränsskyddet fungerar ej. Det värsta är ju att man på allvar avser att ta in Turkiet inom EU! Det blir spiken i kistan. Ett muslimland med troligen införande av sharialagar och redan nu på gränsen till diktatur…nej fy f*n. Att utplåna nationerna inom Europa genom slopande av nationsgränser och likriktningar inom ekonomin, språken mm som ju målet är på lång sikt är en utopi.
  Jag ser fram emot en folkomröstning i Sverige inom några år för att ge svenska folket en möjlighet att gå ur och i stället bilda en union mellan de skandinaviska länderna. Vi har mycket mer gemensamt och är starka ekonomier och högt tekniskt utvecklade och kommer att bli mycket vassare än EU nu är och kan bli.

  Liked by 2 people

 6. Lars skriver:

  EU är en slags ockupationsmakt och ett hot mot den europeiska demokratin.Den är autokratiskt styrd av en liten sammanvetsad klick som t o m i sina ideologiska skrifter öppet skryter med sitt genocidala och utplundrande syfte.I alla länder och stater där EU härskar har yttrandefriheten kvävts,rättssäkerheten urholkats,dold massarbetslöshet och misär blivit regel.Skattefrihet och vidsträckta privilegier för EU-byråkraterna.Hetsjakt och Gestapovälde då det gåller etniska européer.Berias ukrainska ”fragmenteringspolitik” nu drakoniskt genomförd i hela EU-området.Ja.Die Kanzlerinn Dorothea Cashimir är verkligen förtjust i morgondagg (morgenthau).Morgondaggsgryning över ganz Europa.Nicht wahr?

  Liked by 1 person

 7. Tahmas skriver:

  Svenska Etablissemanget fick kissfläckar i byxorna när Brexit var ett faktum. Skälet till deras upprördhet och utspel var för att demokratin fungerade. De vet att den svenska demokratin är en pappersprodukt och trodde att det var likadant i Storbritannien.
  Sverige kommer aldrig att rösta för ett Swexit, etablissemanget kommer aldrig att tillåta det. Och det kära kommentatorer kommer att bli spiken i kistan för den lilla demokratin som vi fortfarande tror vi har.

  Liked by 3 people

 8. H Portell skriver:

  Med vår struktur i bla utrikeshandeln ( och litet land) måste vi nog hantera vårt EU medlemskap med välvilja och innan något görs avvakta vad britterna får ut för avtal med EU. Det verkar ju inte som om de avser att ”lämna” samarbetet helt utan delvis – om det nu blir möjligt. Handeln är en stor och avgörande sak för Sverige och dessutom en annan fördel i medlemskapet är att vi som ett litet land sitter i jämställd krets av europeiska beslutsfattare.

  Liked by 1 person

 9. Kim skriver:

  Jag har tidigare varit emot en folkomröstning om Swexit, då jag med anledning av opinionsbilden sett det som meningslöst. Tanken att en folkomröstning skulle tvinga svenska folket att läsa på och debattera är dock mycket tilltalande. Tack, Richard Torsslow, för ett nytt perspektiv!

  Liked by 1 person

 10. P I Persson skriver:

  Jag ger inte mycket för den ”vänster” som är EU-anhängare. När striden stod om Sveriges inträde och några år därefter var Nej till EU (EG) ett klart vänsteralternativ. Vi såg EU som kapitalismens och storfinansens projekt.

  Om det var så då, är det naturligtvis likadant idag.

  Liked by 1 person

 11. ericr45 skriver:

  Brexit – med trevlig spin-off effekt..
  Köpte ”ett antal” bankaktier på måndagen efter valet.
  Bra pengar, nästan gratis pga svenska rädslan inför ett ev börsfall..
  Man tackar.
  Bytte förresten til en betydligt nyare, bensinsnålare bil.
  Gissa varifrån kulorna kom..
  Tack UK!

  Gilla

 12. Göran Fredriksson skriver:

  Att hindra mindre företag att växa leder till branschvisa monopol i den finansiella elitens händer. Med monopol kan man som bekant bestämma över företagens lönsamhet. Då hindras även konkurrenter till den finansiella eliten att växa sig stora. T.ex. sådana som Donald Trump.

  Om detta skriver Peter Krabbe i sin sommarserie om globalismen. Mycket intressant läsning i 10 avsnitt.

  https://peterkrabbe.wordpress.com/2016/06/18/globalismen-framtidshopp-eller-hotet-mot-var-civilisation-del-1-bakgrund-och-syften/

  Även Lars Bern skriver mycket om detta t.ex. i

  https://anthropocene.live/2016/06/13/strategisk-planering-ligger-bakom-manga-av-var-tids-pastadda-konspirationer/

  Gilla

 13. Marckus Eriksson skriver:

  British Conservative Adrian Hilton:
  ”Europe’s nations should be guided towards a super state without their people understanding what is happening. This can be accomplished by successive steps each disguised as having an economic purpose, but which will eventually and irreversibly lead to federation.”

  Gilla

 14. Petersson skriver:

  Jag är övertygad om att Storbritannien kommer att teckna ”EU-liknande” avtal med samtliga länder man redan nu samverkar och handlar med. Avtal som är avskalade onödiga och fördyrande juridiska och byråkratiska dumheter. Avtal som gynnar både Storbritannien och de man har avtal med på ett förmånligare sätt än via EU. Förhoppningsvis kan det vara en ögonöppnare, inte minst för EU självt. Faller Brexit väl ut, och fler stater börjar fundera i samma banor, måste man nog börja backa och se över sitt hus. Vi får se hur det går.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s