Vem ska betala för boendet?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Dagens Nyheter gör ett stort nummer av att det tar tio år från byggidé och kommunalt beslut om detaljplan fram till färdigt flerbostadshus och att detta inte beror, som man fått lära sig, på trög byråkrati och oändliga överklaganden, utan på att byggföretagen väntar i mer än fem år från antagen detaljplan till inlämnad bygglovsansökan i syfte att begränsa utbudet av lägenheter så att priserna inte ska gå ned.

Tidningen antyder att detta är skamligt av byggbolagen:

Bostadsbristen i Sverige är enorm. Boverket har slagit larm om att det behöver byggas minst 88 000 bostäder årligen fram till 2020. Men gapet mot verkligheten är stort – enbart 34 600 bostäder färdigställdes förra året i nyproduktion…

Kommunerna ger klartecken åt bostadsprojekt – sedan tar det många år innan spaden sätts i marken. Byggherrar som bromsar takten för att hålla priserna uppe är en stor anledning till att det byggs för långsamt i Sverige…

 Företagen vill inte få ut för många bostäder på marknaden samtidigt. Ju större efterfrågan är, desto högre priser kan du få. Det är så marknaden fungerar och det gäller ju egentligen oavsett om det är bostäder eller glass, säger Göran Cars, professor i stadsplanering vid KTH.

Visst går det att tänka att byggherrarna har någon sorts oligopol och ägnar sig åt konstlad utbudsbegränsning, vilket sannolikt vore kriminellt och i varje fall ett ärende för Konkurrensverket, men några sådana anklagelser framförs inte av tidningen. Vad jag kan förstå är byggbolagens beteende inte konstigare än att Volvo inte producerar en miljon bilar om året när marknaden bara efterfrågar en halv miljon.

Men hur kan Dagens Nyheter bli upprörd för att byggföretag beter sig rationellt? Jag tror att det beror på de normala men vilseledande föreställningar som ligger bakom det första stycket i citatet ovan. Bostadsbristen i Sverige är enorm! Är den?

Med samma underförstådda logik vill jag påstå att bristen på privata jetplan i Sverige är enorm. Jag känner knappt någon som har ett privat jetplan, en klar skandal. Jag är en av dem som saknar en sådan maskin. Varför köper jag mig inte ett jetplan, kanske du undrar. Svaret är att jag inte har råd och knappt någon annan heller.

Det är ungefär på samma sätt med den enorma bostadsbristen. I verkligheten finns den inte. Det är bara det att folk inte har råd att köpa så mycket bostadsyta som de gärna skulle vilja ha. Skillnaden mellan bostäderna och jetplanen är att vi i Sverige anser att bostaden är en social rättighet vilket betyder att skattebetalarna ska stå för fiolerna om den enskilde inte har råd, medan någon motsvarande idé inte omfattar jetplan.

Formulerad i klartext betyder Dagens Nyheters indignation att det är ju fan att inte staten går in och betalar för de cirka 50 000 bostäder om året som behövs men, enligt Boverkets larm, inte byggs.

Staten, vem är det? Jag säger som Ludvig XIV, staten det är jag (plus fem miljoner andra skattebetalare). Det är till oss Dagens Nyheter vill skicka räkningen för det extra byggande som behövs. Vad kan det kosta, månntro?

Enligt SCB var produktionskostnaden för en lägenhet år 2014 ungefär 2,6 miljoner kronor. Att köpa lägenheten kostade säkert mer för alla kostnadsposter brukar inte vara med i sådana där beräkningar, men det struntar jag i. Räkningen för skattebetalarna som kollektiv skulle således bli 50 000 lägenheter gånger 2,6 miljoner kronor vilket blir 130 miljarder kronor om året. Sveriges BNP är ungefär 4 000 miljarder kronor. Vi snackar alltså om en extrakostnad överstigande tre BNP-procent för att bostadslösa, i huvudsak migranter antagligen, ska få någonstans att bo.

Det betyder en extraskatt på i genomsnitt 26 000 kronor om året för landets fem miljoner skattebetalare, i genomsnitt lite mer än 2 000 extra skatt i månaden.

Det otäcka är att detta inte bara är en allmän räkneövning om hur illa det kan gå utan tvärtom en rimlig prognos över hur det måste gå med tanke på att staten anser det vara dess uppgift att förse migranter med bostäder. Plus allt det andra som också kostar, förstås, men det bryr jag mig inte om i denna krönika.

PS. Boverkets larm finns här. ”Bostäder är infrastruktur och tillgång på bostäder är nödvändigt för att individer ska kunna etablera sig och utveckla sina liv, men också för att arbetsmarknaden ska fungera och att samhällets ekonomiska tillväxt ska fortgå”, säger Boverket så det är väl självklart att vi skattebetalare ska ta notan. Infrastruktur är ju som vägar och fyrar. Kanske kan man få Luftfartsverket att utnämna privata jetplan till infrastruktur.

64 thoughts on “Vem ska betala för boendet?

 1. Aha skriver:

  Jag skulle vilja ha svar på två frågor när det gäller bostadsproduktionen;
  – vad tog HSB och Riksbyggen vägen? En gång i tiden byggde de i rask takt mängder med lägenheter. Nu är de hänvisade till mindre efterfrågade områden.
  – varför kostar en trea i Djurgårdsstaden i Stockholm ca 5 milj kr och på sin höjd halva kostnaden i en landsbygdsstad?

  Min tes är att byggbolagen avsiktligt bygger i långsam takt för att kunna upprätthålla höga priser. På ett område bygger man ju så att säga bara en gång, idioti att då inte maximera intäkten. Fy för miljonprogram, det dumpar priserna.

  Bostadskrisen är m.a.o. framkallad av en dysfunktionell bostadsmarknad.

  Gilla

 2. Utlandssvensk skriver:

  Jag tror att man kraftig överskattar behovet av att bygga bostäder.

  Med amorteringskravet kommer många unga svenskar att vara utestängda från att köpa egen bostad och det blir istället kommunerna som går in och köper upp det som kommer ut på marknaden. Och ju fler bostäder de köper i vita områden, ju fler svenskar kommer att vilja sälja!

  Om någon tvivlar på att detta kommer att ske även i ”fina” områden, går det bra att titta på antalet migranter som ska tvångsplaceras per kommun 2016. De kommuner som historiskt har tagit emot få, får nu extra tilldelning av berikare. Så kommuner som t.ex Lidingö och Danderyd får i princip sätta igång och skapa egna utanförskapsområden.

  Här är antalet tvångsanvisade migranter för några M kommuner för 2016:

  Täby 273
  Danderyd 128
  Lidingö 171
  Vellinge 159

  I jämförelse har många landsortskommuner som tidigare har haft extremt stort inflöde mycket lägre kvoter. Norberg och Ronneby har t.ex båda noll!

  http://rkrattsbaser.gov.se/sfst?bet=2016:40

  För 2017 blir det ännu fler.

  Om vi tar siffran för Lidingö, är den rent hysteriskt i relation till bostadsmarknaden. Om man söker på Hemnet, finns det nu 25 bostäder till salu i hela kommunen. Men tydligen har man konverterat ett äldreboende och har där plats för 100 nyanlända:

  http://www.lidingo.se/toppmeny/omsorgstod/invandringochintegration/nyheter/arkivintegration/stadenstallerboendentillforfogande.5.799f63f51506b1540981c9.html

  När dessa platser är fyllda, måste skäggbarnen in på öns enda kommunala gymnasium. Då lär utbudet av bostäder öka högst markant! Många på Lidingö har internationellt gångbar kompetens och en del kommer inte att acceptera att deras ungar hamnar mitt i mångkulturen. De kommer vilja lämna landet.

  Kommunen kan sen stå och köpa, för det lär behövas! De migranter som placeras ut nu är nästan bara unga män och de kommer garanterat att inom kort importera fruar och/eller bilda familj med lokala kvinnor. Då krävs det många och stora bostäder! Yngre svenskar som vill bilda familj på Lidingö kommer inte att kunna tävla med kommunens skattekista och kommer väl i många fall att antingen ge upp eller lämna landet.

  Detta är onekligen en perfekt exit för den besuttna delen av sjuklövern! Nu när alla hyresrätter har omvandlats till BRFer och villorna står på all time high är det dags att ta hem vinsten! Både kulturvänstern på Söders höjder och de djupt amoraliska gamla reinfeldtarna i M-reservaten kan nu fullborda sin gärning. Efter att ha förstört övriga landet för att driva upp priserna i sina egna områden, kan de nu slutligen förstöra även dessa, samtidigt som de cashar ut med skattebetalarnas pengar!

  Sen kan de ju sitta i Marbella och göra det som de har sysslat med länge, dvs. håna och fördöma alla ”rasister” som nu sitter fast i eländet som de har skapat……

  Liked by 11 people

  • dogen skriver:

   Lustigt, sitter just och läser om Marbella, skulle just till att undersöka skolorna där. I USA finns bekväm statistik på de boendes etnicitet och brottsfrekvens för olika orter, någon som känner till dylikt för Europa?

   Liked by 1 person

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Dogen,

    Jag gillar Marbella och har varit där en hel del. Skolorna tittade jag på lite grann för cirka 15 år sen. Då fanns det en svensk skola och den hade katastrofalt dålig utfall akademiskt. Väldigt få gick vidare till universitet. Ungarna verkade mest leva partyliv!

    Men det finns väl även IB skolor och lokala skolor, som jag inte kollade. Min egen uppfattning är att om man vill ha bra skolor som svensk förälder, är de bästa alternativen Åland eller Schweiz. Där funkar de vanliga skolorna!

    I de engelskspråkiga länderna är det oftast en väldig blandning, med allt från elitskolor till ghettoskolor som är långt värre än något i Sverige. Föräldrarna i de länderna tenderar att lägga väldigt stor vikt vid skolan och ofta är det extrem konkurrens om de som är bra. Att komma in på en bra ”prep school” som leder till Ivy League är ett livprojekt. Folk betalar mutor för att få in 3 åringar i rätt kindergarden, för att denna sen leder till rätt prep school!

    ”I USA finns bekväm statistik på de boendes etnicitet och brottsfrekvens för olika orter, någon som känner till dylikt för Europa?”

    Interpol hade väldigt bra och jämförbar statistik vad gäller brottsfrekvens per land i Europa länge, men den togs bort. Sverige verkar ha varit inblandat i detta, våra siffror såg rent hemska ut även för 10 år sen. Det är nu ganska svårt att hitta detaljerande och jämförbara siffror.

    Vad gäller etnicitet, brukar det vanligaste i Europa vara att man pratar om utlandsfödda och sen gör olika jämförelse mellan andelen sådana och brottsfrekvensen i olika områden. Men det är fragmenterat och metoderna verkar skilja sig mellan länderna. Det finns ganska detaljerade rapporter som man kan hitta från t.ex UK och Frankrike.

    Eurostat har en del om brottsfrekvenser i hela EU och förefaller jobba på att få fram bättre data:

    http://ec.europa.eu/eurostat/web/crime/overview

    Liked by 1 person

   • dogen skriver:

    @utlandssvensk, man tackar för detta, ja att man skulle hitta något likt USA trodde jag väl inte. Det var delvis just för att slippa att leta elitskolor och unvika no-go zones jag flyttade hem, samt att tryggheten allmänt verkade större än i internationella storstäder där man inte kan undvika, skall vi kalla det pöbeln, om man inte har ofantligt med pengar. Nu lever man segregerat i Sverige och mina extrapolationer är inte roliga, men kan man bara komma igenom de första 9 skolåren någorlunda segregerat så borde man kunna välja gymnasium och universitet med någorlunda kvalitet. Jag har hört både och om Schweiz och känner en del som flyttat hem för att undvika den schweiziska skolan, möjligen för att den är för hård? Jo att det bara blir fest i Marbella kan man frukta, med föräldrar som man passande kan ärva senare. Man undrar om USA är ett alternativ, men det amerikanska livet kan vara hårt.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    ”Jag har hört både och om Schweiz och känner en del som flyttat hem för att undvika den schweiziska skolan, möjligen för att den är för hård? ”

    Jo, många svenskar, framförallt kvinnorna, tycker detta. Guuuuud så synd det är om baaaaarnen! Hård sortering i späd ålder och sen ständiga krav för att inte slås ut. Och lärarna visar absolut noll förståelse för det svenska lull lull perspektivet. Passar det inte, är det bara att dra!

    IB skolorna passar dem mycket bättre. En hel del lull lull där! (mina ungar har även gått ett tag på IB skola).

    Men sen kommer räkenskapens dag när telingarna ska in på universitet. För att inte tala om vilka jobb som finns efter……

    Gilla

   • tirutaa skriver:

    Ja, man följer förstås finskt läroplan på Åland. Men det gör man, hör och häpna, även i Turkiet, som har kopierat hela det finska utbildningssystemet rakt av. Hur Gulen-skolorna kommer in i det här sammanhanget är mer än vad jag vet.

    Gilla

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Dagspressen är en bransch som skattebetalarna tvingas stödja på det sätt som DN tycker även skall ske för bostäder.

  Skillnaden är att mer bostadsyta vill allmänheten som kollektiv ha men har inte råd att betala för medan allmänheten vill ha mindre dagspress eftersom den har blivit så dålig att den blir allt mindre värd att betala för. Därför tvingas skattebetalarna att betala för dagspress ändå i s.k. presstöd.

  Utan presstöd skulle dagspressen tvingas skärpa sig så att den blev mer läsvärd. Med presstöd kommer den att vandra vidare in i dimmorna.

  Gilla

  • Thor skriver:

   Tyvärr är det inte bara presstöd. Priset är dessutom subventionerat av skattebetalarna genom en mycket låg moms, 6% istället för den normala momssatsen på 25%. Ytterligare en muta från politikerna för att slippa kritisk granskning som villigt tas emot av den samlade dagspressen. Inte underligt att Aftonbladet kan betala sin ledarskribent Karin Pettersson 116 000 i månaden och chefredaktören en årslön på flera miljoner.

   Gilla

 4. Trynbald skriver:

  Vallentuna kommun har köpt bostadsrätter för 33 miljoner till kulturberikarna. I konkurrans med
  med dom som betalat skatt i kommunen. När är måttet rågat kan man fråga sig.

  Liked by 3 people

 5. Lars Åhlin skriver:

  Du rensar verkligen upp i tankebanorna, Patrik. Tack för det. Sedan kan man ha ett par randanmärkningar mot vad du skriver, nämligen 1. De 130 mdr du skriver om gäller ju investeringar med lång avskrivningstid. Men visst är det skrämmande, mest på grund av att det inte går att hoppas på att intäkter i form av skatteinbetalning inte kommer att räcka till för att betala investeringen. Och 2. de byggkostnader som uppkommer av onödigt generella och höga krav på handikappanpassning, bullerskydd, långsam planprocess mm är ändå värda att diskutera.

  Gilla

  • Thor skriver:

   Vad spelar byggkostnaderna för roll? Byggbolagen tar ut det pris som marknaden är beredd att betala. Dessutom tror jag inte att ett plank längs motorvägen är särskilt dyrt, inte heller långa handläggningstider. Det är ju inte precis så att byggjobbarna står och rullar tummarna under tiden. Handikappanpassning vad är det? Bredare dörrar och ett handtag i badrummet? Det enda av substans är kravet på hiss, något som flertalet ändå vill ha.

   Liked by 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Då är det ju ren vinst att göra som i Vallentuna)
  Kommunen köper istället in bostadsrätter till våra nya…

  17 st för 33 miljoner!
  Under två miljoner per lägenhet, vilket klipp!

  Kanske inte Kommunens innevånare är lika glada,
  när motparten i budgivningen saknar ett tak…

  Den EGNA befolkningen har ingen chans att få en bostad!

  Kön till kommunens hyresrätter var väl uppåt TIO ÅR…

  Liked by 1 person

 7. tomas skriver:

  Vi är två kvar i familjen som på ålderns höst sitter i en för stor villa i norrförort. Säljer vi, beskattas vi så hårt att vi inte har råd att skaffa en anständig lägenhet. Detta gör mig förbannad. Igår läste jag klart ”Kalifatets återkomst” av Magnus Norell och insåg att våra politiker har spårat ur för länge sedan.

  >>> Lite smått och gott.
  Aldrig har färre unga haft egen bostad
  Andelen unga som saknar eget boende är högre än någonsin och har ökat med 18 procent på två år. Samtidigt har kostnaden för boendet ökat, visar Hyresgästföreningens rapport. — Hem & Hyra 27 juli 2015

  Vårgårda bostäder diskriminerar svenskar Efter ett samtal från en hyresgäst till Vårgårda bostäder har det framkommit att bostadskön bara gäller för svenska hyresgäster. De utländska hyresgästerna har nämligen förtur.
  — Alingsås Tidning, 16 juli, 2015

  Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist. Nästan en halv miljon bostäder behöver byggas fram till 2020. Samtidigt som fattiga ungdomar och nya invandrare inte kan betala de priser som nyproducerade lägenheter kostar.
  – Räknar vi på det demografiska behovet, så behövs det grovt räknat 50 000 nya bostäder varje gång befolkningen ökar med 100 000 invånare, säger Bo Söderberg. — Boverket 19 aug 2015

  Gilla

  • tomas skriver:

   – Ja, vi hittade en så kallad tipping point på 3–4 procent.
   När andelen utomeuropeiska invandrare är så stor i ett bostadsområde så börjar de infödda svenskarna flytta därifrån, säger Emma Neuman, nationalekonomisk forskare vid Linnéuniversitetet i Växjö. — Forskning & Framsteg 29 maj 2015

   Gilla

  • B skriver:

   Att låta ”nyanlända” gå före i bostadskön och ha en bostadskö endast för svenskar är ju ren och skär apartheid!

   Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att en befolkning som går med på detta och inte gör motstånd utan tvärtom exempelvis röstar på partier som diskriminerar deras egna barn och barnbarn nästan förtjänar detta. Hur otroligt mjäkig och tillåtande får man egentligen bli?

   Liked by 5 people

   • Utlandssvensk skriver:

    @ B,

    ”Att låta ”nyanlända” gå före i bostadskön och ha en bostadskö endast för svenskar är ju ren och skär apartheid!”

    Detta har pågått i 30 år! Kommunen som jag nämner ovan, Lidingö, gjorde just detta redan i mitten av 80-talet. Även då kom det många ”flyktingar” och de infödda ungdomarna från Lidingö åkte i princip bara ner i bostadskön och fick lämna kommunen om de inte hade rika föräldrar. Det var öppet och explicit.

    Lidingö och andra M kommuner löste sen ofta detta genom att på olika sätt göra allt för att eliminera hyresrätter. Då kunde man vägra att ta emot fler med hänvisning till brist på bostäder. Danderyd utvecklade sedan detta till en ren konstform, där man skrev avtal med Migverket om mottagande, men sen betalade andra kommuner för att hysa migranterna! Självklart med motiveringen att det rådde ”bostadsbrist”.

    För de vanliga svenska ungdomarna har det länge varit klart att de står sist i alla köer. I jämförelse kan man nämna att i Schweiz byggs det en hel del hyreslägenheter som är subventionerade och endast kan hyras av folk som har ett väl dokumenterat ursprung just på den orten. De lokala ungdomarna står först i kön och kan bilda familjer!

    ”Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att en befolkning som går med på detta och inte gör motstånd utan tvärtom exempelvis röstar på partier som diskriminerar deras egna barn och barnbarn nästan förtjänar detta.”

    Jo, dagens vuxna generationer av svenskar är de absolut mest genomruttna människor som någonsin har vandrat på denna jord. Man offrar med berått mod sina egna barnbarn, bara för att få känna sig ”god”.

    Liked by 4 people

   • Lennart Göranson skriver:

    @Utlandssvensk
    Nu tar du väl ändå i. Jag är vuxen svensk, tror mig inte vara den mest genomruttna människan som har vandrat på denna jord och har inget minne av att jag har offrat mina kära barnbarn. Och det var länge sedan jag kände mig ”god”. Hur gör man?

    Allvarligt talat, jag är mycket intresserad av en saklig debatt om aktuella samhällsproblem och jag lyssnar gärna till genomtänkta argument som kan få mig att pröva hållbarheten i mina egna ståndpunkter. Låt oss hjälpa varandra att få till stånd det meningsutbytet. Eventuella behov av att få utlopp för våra frustrationer tycker jag vi kan hänvisa till dagboken.

    När det gäller sakfrågan: det är utan tvekan så att den dysfunktionella bostadsmarknaden i Sverige, med mantrat ”bostaden får inte bli en handelsvara” har lett till att bostäder inte har fördelats med hjälp av marknadens mekanismer utan av kommunala byråkrater som har bedömt den bostadssökandes ”behov”. Så har det varit så länge jag kan minnas, och det är i slutet av 50-talet då jag först hade intresse av att få en egen bostad. Att det har kommit till en mängd nyanlända har inte inneburit någon ändring av det existerande systemet, bara att antalet ”särskilt behövande” har ökat.

    Jag tror för min del att ”migrationstsunamin” kommer att visa sig bli ett stresstest för många av de dysfunktionella system som har gällt i Sverige sedan mer än ett halvsekel. Det gick så länge samhället var homogent och de ”särskilt behövande” var få. Nu kommer sanningens minut. Kanske trots allt något gott mitt i eländet.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Lennart,

    ”Allvarligt talat, jag är mycket intresserad av en saklig debatt om aktuella samhällsproblem och jag lyssnar gärna till genomtänkta argument som kan få mig att pröva hållbarheten i mina egna ståndpunkter.”

    Visst, samma här! Jag trodde att det var det vi höll på med.

    Angående mitt påstående om dagens vuxna generationer av svenskar, så gäller det för oss som grupp, inte varje enskild individ. Det jag skrev menar jag på allvar, men du är välkommen att argumentera emot. Vad som hör hemma i min dagbok avgör jag alldeles själv.

    Att bostadsmarknaden länge har varit dysfunktionell håller jag helt med om. Det började väl i samband med ransoneringen av byggmaterial under WWII.

    ”Att det har kommit till en mängd nyanlända har inte inneburit någon ändring av det existerande systemet, bara att antalet ”särskilt behövande” har ökat.”

    Det där betraktar jag som ett väldigt problematisk påstående. Förvisso kan man hävda att det är sakligt korrekt, men likväl döljer det mer än det avslöjar. Det är av samma typ som:

    ”Bostadspolitiken i Tyskland ändrades inte under 30-talet, men större grupper hamnade i kategorin som inte ansågs ha rätt till bostad”

    Om man systematiskt kategoriserar vissa grupper som ”särskilt behövande” tar man även beslutet att andra grupper är mindre behövande. Detta gäller oberoende av graden av reglering av bostadsmarknaden. Även i en helt fri bostadsmarknad uppstår det undanträngningseffekter om staten beskattar en grupp för att köpa bostäder åt en annan.

    Vidare uppvisar bostadsmarknader i normala västländer alltid trögheter. Därför blir undanträngningseffekterna helt rimligt större i denna sektor än i de flesta andra. Dessutom blir de väldigt påtagliga, i och med att familjebildningar försvåras.

    Om Kalle och Anna beskattas för att staten ska köpa en lägenhet till Hassan, minskar deras köpkraft. Vidare driver staten upp priset på lägenheterna, vilket återigen minskar deras köpkraft. Kalle och Anna drabbas hårt av de nya reglerna om amorteringsplikt, vilket inte påverkar Hassan. Kalle och Anna får svårt att köpa bostad och bilda familj. Hassan kan ta in en fru från hemlandet så fort han har PUT och han är då trångbodd och återigen ”särskilt behövande”. Skaffar de många barn blir de ännu mer behövande.

    Med andra ord ägnar den svenska staten sig åt att kraftigt subventionera och uppmuntra till fler barn hos migrantgrupperna, samtidigt som man gör motsatsen för de etniska svenskarna. Detta framstår som ett helt typiskt inslag i ett planerat folkmord.

    För övrigt tittade jag in på din sajt och noterar att vi har gått på samma skola på Sveavägen.

    Liked by 2 people

   • Lennart Göranson skriver:

    @Utlandssvensk
    Det går naturligtvis alltid att diskutera om ”dagens vuxna generationer av svenskar är de absolut mest genomruttna människor som någonsin har vandrat på denna jord. Man offrar med berått mod sina egna barnbarn, bara för att få känna sig ‘god'” är ett objektivt och bevisbart faktum eller ett emotionellt utbrott, men jag avstår gärna från den diskussionen.

    Annars tror jag att vi i stora drag är överens när det gäller den eländiga svenska bostadsmarknaden. Möjligen skiljer vi oss åt när det gäller frågan om förtur till nyanlända är en gradskillnad eller artskillnad jämfört med den tidigare ordningen. Jag vet inte på vilka grunder man fattar beslut om sådan förtur. Handlar det om etnicitet talar det för din tolkning, om grunden är ekonomisk status liknar det väl mer den tidigare rådande principen. Men jag håller helt med om att volymerna i sig ställer saken i ett helt nytt läge.

    Kul att vi gått på samma skola. Jag gick där 1960-1966 (det gick inte så fort för mig), gick vi samtidigt?

    Gilla

   • B skriver:

    @ Lennart Göransson

    Ja, jag tror också det är bra med ett snart kommande stresstest för samhället. Så länge allt rullar på hyfsat bra så sker inga stora förändringar. Det var ju till exempel inte förrän senhösten 2015 när vi stod inför en systemkollaps som någon vågade ta bladet från munnen och säga att Sverige inte kan ha fri invandring.

    Jag tror att det tyvärr är så för många att man måste riskera att förlora det man har innan man värderar det. Talet om ”svenska värderingar” hade varit totalt omöjligt för bara ett år sedan, men idag är det modeorden på allas läppar. Jag hoppas verkligen på att fler kommer att stå upp för rätten att tro på vilken gud man vill (eller inte), rätten att slippa skilda badtider i badhus, plikten att göra rätt för sig före rätten att leva på bidrag och så vidare.

    Liked by 1 person

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Lennart,

    ”Möjligen skiljer vi oss åt när det gäller frågan om förtur till nyanlända är en gradskillnad eller artskillnad jämfört med den tidigare ordningen.”

    Jo, så kan man se saken. Att i detalj få reda ”på vilka grunder man fattar beslut om sådan förtur” är ofta väldigt svårt om man vill ha tydliga direktiv skrivna på officiella papper. Om man däremot tittar på den praktiska tillämpningen är det knappast någon fråga om att etnicitet är en avgörande variabel i många fall när allokeringsbeslut mellan olika grupper av ”behövande” fattas. I fallet med den stora vågen av nyanlända nu, är det även explicit på ett helt annat sätt än tidigare. Kommunerna har lagstadgad skyldighet att fixa fram bostäder åt migranterna som staten tilldelar dem. Punkt.

    ” Jag gick där 1960-1966 (det gick inte så fort för mig), gick vi samtidigt?”

    Jag gick mycket senare men för mig gick det väldigt fort. Jag har alltid haft extremt lätt för akademiska utbildningar och läste även en hel del annat. Men jag vill inte gå in på fler detaljer än så, eftersom det då blir ganska lätt att identifiera mig, vilket jag inte önskar.

    Gilla

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Marknaden är en lustig grej som DN tydligen inte har förstått.

  I en fungerande marknadsekonomi är priset för en produkt direkt knutet till produktionskostnaden. Om jag vill köpa en spik, så är grundpriset för järnet eller stålet i spiken =0, när det ligger i marken. Min kostnad är beroende av alla arbetsinsatser som krävs för att jag skall kunna få min spik. Inget annat.
  Exakt detsamma gäller givetvis för en bostad, som inte är något annat än ett antal hopplockade produkter placerade på en viss plats.

  Nu är kostnaden för en produkt och dess värde två helt olika saker, fast man väldig ofta tycks göra misstaget att sätta likhetstecken mellan de begreppen.

  Nu vet jag inte vad kostnaden för en målning av Picasso är. Säg en miljon?
  Visst skulle jag tycka det vore trevligt att ha en sådan! Inte tu tal om saken.
  Men tavlans värde för mig är inte högre än vad jag anser mig kunna betala för den. Så jag sätter värdet till 10.000:-. Att den som betalat 950.000:- för den skulle låta mig få köpa för 10.000:- kan vi nog se som uteslutet. Här blir inga affärer gjorda.

  Så tittar vi då på bostäder. Hur ser marknaden ut för ett byggföretag som givetvis måste låna upp produktionskapitalet och lika givetvis vill ha pengarna tillbaka plus en anständig vinst på nerlagt arbete.
  En snabbtitt ger då vid handen att marknaden för trerumslägenheter för 2,6 miljoner är iskall. Inte en käft är villig, eller kan för den delen plocka fram de pengarna.

  Nu sätter sig då byggföretaget ner och räknar ut att kåken kommer att stå där på sin plats i femtio år. Då delar vi upp produktionskostnaden på femtio år. Sedan lägger vi till räntan på bygglånet, kostnaderna för driften av fastigheten och vinsten och gör ett avbetalningskontrakt som vi kallar hyra, för att vi då kan komma till en förhoppningsvis acceptabel kostnad för de tänkta brukarna.
  Helt plötsligt finns nu en marknad för byggarens produkt.
  Visserligen kan inte alla tänkbara intressenter plocka fram 8.000:- per månad, men tillräckligt många för att bygget skall kunna genomföras.
  Till de som inte kan betala säger man givetvis att man beklagar, men billigare än så här kan det inte bli.
  Jag tror inte det finns någon som bygger ett flerfamiljshus baserat på en tänkt hyresintäkt från socialförvaltningen, eftersom den intäkten är betydligt mera osäker än den man får från kunder som gjort ett marknadsmässigt val.

  Det är säkert riktigt att det finns önskemål om 88.000 lägenheter om året. Lika riktigt är det att ingen producerar 50.000 lägenheter för dem som inte har inkomst nog att betala hyran.

  Vår tidigare bostadsminister, Herr Kaplan, kom med något uppkast om att sänka produktionskostnaderna genom ändringar i byggnormen, t.ex. genom att ta bort kravet på hiss.
  Att avdelningen för tänkande har satts på svältkost har man ju anat.
  Vem bygger en fastighet där man redan på projekteringsstadiet börjar med att stryka bort 20% av marknaden? Vem över 65 år, med sina sinnen i behåll, sätter sig i en bostad på sjätte våningen om det inte finns hiss, för en hyressänkning på en hundralapp?

  Det är alltså våra politiker, ivrigt påhejade av Det Välfärdsindustriella Komplexet, som genom sitt annonserande om lyckoriket och brist på nödvändigt agerande i migrationsfrågan har åstadkommit den så kallade bostadsbristen, som nu skall betalas med skattemedel eftersom de nykomna inte kan betala sina egna kostnader.
  Vissa kommuner har även köpt upp bostadsrätter för att fixa tak över huvudet åt människor som inte kan, eller någonsin kommer att kunna betala sin egen boendekostnad.

  Vilka skattebetalare förutom den så kallade kultureliten, inklusive ett antal tongivande personer med skrivklåda, är det som har gett detta mandat?

  Liked by 4 people

  • Janne skriver:

   Den som bygger ett flerfamiljshus är inte samma aktör som den som förvaltar. Antigen säljer byggaren huset till en bostadsrättsförening och får alla pengarna direkt efter inflyttning (bortsätt från byggkreditivlånet under själva byggtiden) eller så bygger man på order från en framtida hyresvärd. Men marknaden för bostadsrätter är bättre eftersom hyresvärdar kan inte ta ut någon marknadshyra och priset för att bygga hyresätter blir lägre.
   Till att börja med måste man införa marknadshyror, så försvinner en del av den dysfunktionella marknader. För de som inte har råd måste man bygga sociala bostäder med mindre yta och låg standrard.

   Gilla

   • Ulf Hellbacken skriver:

    Bostadsbristen som i huvudsak existerar i de svenska storstäderna skulle omedelbart försvinna om man avskaffade det s k Bruksvärdessystemet. Systemet är en hyressättningsmodell som sedan 1968 reglerar bostadsmarknaden i Sverige, vilket innebär att hyran inte får sättas fritt. Vid hyressättningen skall istället hänsyn tas till fastighetens och lägenhetens standard tillsammans med gemensamma utrymmen etc.

    Efter avskaffandet av bruksvärdessystemet är det enkelt att införa marknadshyror, vilket helt riktigt utesluter de dysfunktionella marknader du talar om.

    Jag är sedan många år bosatt i Bryssel och efter att ha arbetat med bostäder i Sverige innan min utresa, förvånades jag över lättheten att finna bostad just här. Bryssel är i befolkningsstorlek att likna vid Stockholm och här finns överhuvudtaget ingen bostadsbrist, vilket också gäller Belgien i övrigt. Fastighetsägarna konkurrerar istället om hyresgästerna och utbudet av bostäder är stort för bostadssökande om man besöker webbsidor som Immoweb.be, för att finna sin egen bostad.

    Orsaken till denna obefintliga bostadsbrist kan man direkt finna i den oreglerade hyresmarknaden, som endast arbetar med marknadshyror.

    Liked by 1 person

 9. Birgitta C skriver:

  Bostadsbrist är väl ett regionalt problem. På vissa avfolkningsorter står ju lägenhetshus tomma och fast de inte är gamla har man valt att riva husen för att inte stå med vakanskostnader. I storstäderna däremot byggs det ju bostadsrätter för fullt för där finns köparna. I storstäderna är det unga människor med inte så höga inkomster och utan kapital som har svårt att hitta bostad såvida de inte accepterar ganska lång resväg till jobb eller utbildning .

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Där det inte är bostadsbrist, är det istället JOBBRIST,
   eller i annan mening andefattigt och händelselöst TRIST!
   Att husera nyanlända lycksökare kan ge en liten FRIST.
   Ger tillfälligt arbete för kurator lärare och någon JURIST.
   Sen de främmande fåglarna åter kommer att FLYTTA,
   kvar invånarna med stora investeringar till ingen NYTTA!
   Inte ens åldrande Kommuninnevånare blev UTBYTTA…

   Liked by 3 people

 10. dogen skriver:

  Ännu en pedagogisk liknelse, man tackar och bugar. Det är återigen rent vansinne som Patrik botaniserar bland, det hade varit otroligt intressant att veta hur många politiker och ledarskribenter som läser det goda samhället och ledarsidorna som också är mycket bra med en annan vinkel.

  Jag står fast vid att säkert minst hälften av alla skattemedel, eller mer, går till invandrare när alla poster räknats.

  Liked by 2 people

 11. Gunilla skriver:

  Jag håller nog inte riktigt med om jämförelserna; varken om Volvo eller jetplan. i Volvo-fallet kanske delvis; det kopplar till frågan ‘hur stor är efterfrågan på bostäder?’ Och sedan ‘har vi bostadsbrist?’ Jetplan, till skillnad från bostäder är inte ett primärt behov; det har alltså inte primärt med priset att göra. Efter att ha sagt detta vill jag hålla med om ifrågasättandet om det verkligen är bostadsbrist. Åtminstone i storstäderna byggs det så det knakar. i glesbygden däremot står hus och lägenheter tomma. Ingen vill bo där. Jo, flyktingar förläggs dit. Och då är väl det bra; det finns i flera fall tomma lägenheter att tillgå. Ett stort problem i storstaden är istället att många sitter på dubbla boenden. Man har ett hus eller bostadsrätt men sitter och håller på ett attraktivt hyreskontrakt. Hyreskontrakt är värt mycket pengar. Om de som hade hus eller andra lägenheter släppte sina hyreskontrakt till de som behövde skulle en stor, verklig bostadsbrist försvinna. För den finns; massvis med unga, som inte tillhör ‘förtursgruppen’ på hyresmarknaden har inte en chans utan hänvisas helt kallt till att köpa sig en dyr bostadsrätt (som de heller inte har råd med), med resultat stt de får bo kvar hos föräldrar. i vissa förorter kan man få en lya direkt, såvida den inte är svartuthyrd, men det alternativet är i många fall inget alternativ. Detta är real-resonemang. Vad (vänster)makten egentligen vill är att det ska byggas så mycket så att det blir priskollaps. I socialistisk anda skall ‘kapitalisterna’ krossas. Vad man egentligen skulle tjäna på det begriper man nog inte själv. För en ekonomisk kollaps skulle drabba även de som socialismen säger sig kämpa för. Men det har ju socialismen aldrig begripit.

  Liked by 1 person

  • Thor skriver:

   Du tror som många att ett massivt byggande sänker priserna. Det är inte säkert. Utbudet av bostäder skulle öka och det ger en prispress nedåt, det är riktigt, men samtidigt skulle produktionskostnaderna stiga med en massiv efterfrågan på byggarbetare och byggmateriel. Gigantiska subventioner från skattebetalarna (förvisso vänsterns önskedröm) kanske skulle trycka ned priserna. Dock är boendet redan idag rejält subventionerat genom bostadsbidrag och socialförvaltningar som kan betala fantasihyror. Ränteavdragen anses av vissa vara subventioner. Alla former av subventioner utan samtidig prisreglering riskerar dessutom att bli verkningslösa.

   Gilla

 12. mer av samma skriver:

  En annan aspekt värd att ta upp är äganderätten som även den är underställd statens planer på ett sätt man inte alltid ser utomlands. I Japan där jag bodde förr tog den breda vägen utanför plötsligen slut för att ägaren till ett hus vägrade flytta, det stod kvar mitt i. Samma sak med Narita flygplatsen. I Malmö däremot så råkade min familj ut för expropriering mitt i 90-talets bostadskrasch och tvingades sälja till vrakpris till kommunen på vad som idag är den dyraste marken i Malmö nära nog. Statens, eller kommunens, intresse står alltid över den enskildes.

  Gilla

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Typiskt för den allmänna debatten är att den numera är genomgående kvalitativ, dvs man undviker att ge numeriska värden. Detta kan bero på att journalisterna inte kan räkna eller snarare inte tar sig tid att kontrollera faktiska uppgifter eller att de har uppfattningen att läsaren inte gillar siffror.

  När det gäller enskilda områden som exempelvis energi-och klimatfrågor blir debatten helt meningslös om man utelämnar relevanta kvantitativa uppgifter. Läsarna får aldrig veta när det gäller atmosfärens koldioxidhalt att effekten på jordens strålningsbalans och på klimat är proportionell mot logaritmen av koncentrationen dvs en ökning från 400 till 800 miljondelar har samma effekt som en ökning från 200 till 400.

  De svenska CO2 utsläppen har minskat från 50 till 38 miljoner ton mellan 2002 och 2013 medan Kina under samma tid ökat sina från 3271 till 8977 miljoner ton.( uppgift från EIAs årssammanställningar). Med kännedom om Kinas och Sveriges befolkning inses att numera är de kinesiska utsläppen ( som dessutom anses undervärderade) även större per person än de svenska med ca 60%.

  De svenska ambitionerna, som alla partier och NGOs ställt sig bakom, är nu att utsläppen skall ned till noll och många tror därmed att Sverige kommer att rädda jordens klimat. Även om den svenska ekonomin skulle haverera i processen betyder det lite för de troende ty då behöver man ju i alla fall inte skämmas.

  Att man dock som en följd inte har råd med välstånd till alla svenskar och migranter är ju dock ett dilemma eller som man säger dessa dagar en utmaning, liksom det är en utmaning att göra sig av med tyngdkraften eller göra en tidsresa tillbaka till romartiden.

  Liked by 2 people

  • cmmk10 skriver:

   Det enda utsläppet, som det är någon egentlig mening med att diskutera, är utsläppet av människor.

   Alla tekniska landvinningar ”äts” förr eller senare upp av att det blir allt mer människor på en oförändrad planet.

   Liked by 1 person

  • Eskil skriver:

   När det gäller energifrågor är det allt för många journalister som inte ens en gång kan skilja på effekt och energi och än mindre förklara hur begreppen förhåller sig till varandra. Knappast de bästa förutsättningarna för att rapportera om och sakligt granska energifrågan.

   Gilla

 14. malmobon skriver:

  I Malmö byggs det som aldrig förr, men är mest bostadsrätter. En tomtägare ute vid Hyllie vill inte bygga på sin tomt för betalningsunderlaget i Malmö är för dåligt. Smart kille.
  Kommer en dag när många stora bolag kommer ångra att dem följde med i byggboomen.
  Vi ser nu att i England börja en del priser falla, och att detta beror på Brexit. Skitsnack.
  I USA har priserna också börjat falla och då brukar man se detta i Stockholm ett år senare.
  Därefter följer resten av Sverige mer. Denna gång blir krisen mycket värre än på 90-talet.
  Sälj om ni kan nu är mitt råd.

  Gilla

 15. Gösta Svensson skriver:

  Som hyresgäst och kund på hyresmarknaden, kan jag bara förvånas allt som oftast då jag ser priserna på nyproduktion av just hyresrätter. Jag har ganska god kännedom om marknaden i en av sveriges mest invandrartäta storstäder, och kan inte för mitt liv begripa hur många av de nya ”svenskarna” skall kunna betala de hyror som gäller, särskilt då man betänker vad statistiken säger om deras anställningsbarhet och självförsörjningsgrad.

  Antingen anser beslutsfattarna att det är ok att alla vi som betalar skatt subventionerar boende av mycket hög standard till stora befolkningsgrupper, eller så måste man se till att det går att tillhandahålla mycket billigt boende på marknaden (det borde väl bli självbygge av kåkstadsform typ favelor om kalkylen skall gå ihop?).

  Ett tredje alternativ, som ju egentligen är det enda rimliga, är att man inte tillåter inflyttning till vårt land av sådan art och i sådan omfattning att problemet öht uppstår.

  Liked by 3 people

 16. Gert B. skriver:

  Finns det inga gränser för det planekonomiska tänket i Sverige? Nej, inte på DN.
  Nybyggnation ska givetvis ske för de som kan och vill betala. De lämnar ett boende som någon annan kan och vill betala för. De har i sin tur lämnat ett annat boende…

  Gilla

  • Janne skriver:

   Så fungerar ju nybyggnation av bostadsrätter… Men ingen lämnar frivilligt sin billiga hyresrätt för att flytta in i en nybyggd ditto

   Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Bostadspolitiken är en välregisserad socialistisk landsplåga som politikerna tvingar underdåniga media, skattefinansierade som dom är, till att hudflänga enskilda byggföretag,
  De värsta marodörerna sitter dock på kommunernas ”samhällsbyggnadsförvaltningar” och naturligtvis i allehanda domstolar vars tjänstemän inte törs frigöra sig från socialistiska påtryckningar, vilket blir en sammanfattning av Patriks eminenta genomgång plus en del egna av mina erfarenheter.

  Liked by 2 people

 18. Sten Lindgren skriver:

  Här har vi galenskapen presenterad i ett nötskal. På vilken nivå forskningen befinner sig framgår tydligt av prof. Cars uttalande, om det nu är sant. Han hävdar på fullt allvar att företag försöker hålla igen försäljningen för att hålla priserna uppe, t o m glassförsäljare. Är det någon som upplevt detta frekvent, ”tyvärr glassen är slut, men vi har ett erbjudande att bli premiumkund”?

  På vilken nivå allmänhetens insikter befinner sig, när det gäller konsekvenser för befolkningen av invandringen, blir ett trist konstaterande. Fortfarande tycks inte de mest berörda, yngre som söker egen bostad, ha fattat hur saker hänger ihop. Vad det beror på kan man spekulera kring men den typ av mörkläggning som DN ägnar sig åt bidrar säkert.

  Ytterligare en aspekt på det hela är politiska makthavares relation till bostadsmarknaden, där är ju läget sådant att ju mer denna marknad kan kontrolleras av politiker ju fler möjligheter till individuella kap för politikerna, typ Wallströms lägenhet.

  Gilla

 19. Jans skriver:

  Skillnaden mellan bostad och jetplan är att bostad i princip är livsnödvändigt om vi inte skall få kåkstäder. På samma sätt som vi måste ha sjukvård om folk inte skall ligga och dö på gatorna.
  Problemet ligger ju snarare i att vi tar in en massa människor i landet utan att ha planerat för konsekvenserna. Sverige kan inte försörja hela världen men att lämna de vi tar in att dö eller frysa ihjäl är inte ett rimlig alternativ, men som du säger, ekvationen går inte ihop. Det är en fruktansvärt oansvarig politik som förs och har förts sedan 90-talet. Nu börjar det bli ohållbart på riktigt.
  I Vallentuna köper t.ex. kommunen bostadsrätter åt migranter istället för att bygga vilket tränger undan de tidigare invånarnas möjligheter att skaffa bostad:
  https://vallentuna.sd.se/2016/08/03/vallentuna-kommun-koper-lagenheter-for-33-miljoner-till-nyanlanda-migranter/

  Gilla

  • Janne skriver:

   Men även om de bygger, kommer migranterna behöva ett evigt bostadsbidrag och man redan nu prioriterar migranter i hyresbostadskön…..
   Snacka om rättvisa.

   Liked by 1 person

 20. Folke Lidén skriver:

  Skandalköpen av bostadsrätter i Vallentuna nämns i några av kommentarerna. Jag bor i Vallentuna. Här är min kommentar till nämnda förskingring alternativt trolöshet mot huvudman, dvs väljarna.

  Våra politiker tenderar alltmer att se oss väljare som röstboskap. Den som får flest röster vinner makten och härligheten. När valet är över kan man strunta i såväl väljare som vallöften. Då kan man ägna sig åt grandiosa projekt och gränslös godhet. Då kan man ”ta sitt ansvar” och glömma bort unga svenskar som behöver jobb och bostad. Då kan faster Greta, som behöver komma in på ett äldreboende, slänga sig i väggen. Man fick ju hennes, godtrogna, röst. Hon gjorde misstaget att lita på politikerna. ”Dom vill nog väl”. Jag har, i likhet med faster Greta, också varit en korkad godtrogen väljare. 2006 gjorde jag mitt livs största misstag genom att rösta på Moderaterna. Det är slut med godtrogenheten nu för min del. Tillåt mig parafrasera president Kennedys ord – ”Kommunpolitiker, fråga er inte vad ni kan göra för resten av världen. Fråga er vad ni kan göra för behövande grupper av era invånare”. Om det blir något över sedan man tillgodosett kommuninvånarnas intressen är det helt i sin ordning att visa solidaritet. Skicka i så fall hjälp till länder där utsatta människor får nytta av dem.

  Om, vilket jag hoppas, folk vaknar och inser att politikerna håller på att blåsa oss tror jag att valet 2018 kan bli samhällsomstörtande. I synnerhet kommunalvalet.

  Liked by 2 people

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Felet är att politiker hinner missbruka 1.460 +/- 1 dagar. Det är den tid det tar innan valboskapen tvingas till slakturnan nästa gång för att bekräfta sin egen undergång.
   I Schweiz kan Du rösta 365 dagar om året.

   Gilla

 21. tirutaa skriver:

  Oj, oj, oj – finns det inga lösningar? Eller barkar det bara neråt? Och vem har sagt att de invandrade ska bo just i städerna, där det ändå inte finns några jobb för outbildat folk? Som arbetslös kan man väl lika gärna bo i de tomma husen på landet. Kan man ha hitta-på-jobb i städer, kan man lika väl ha dem på landsbygden. Och om man vägrar ta emot ett sådant hitta-på-jobb på en mindre ord, borde alla bidrag upphöra omedelbart.

  Alltså borde Ebo avslutas snabbast.

  De asylanterna som i Finland önskade flytta till Helsingfors, fick visst göra det, men då upphörde också alla bidrag och man fick själv skaffa sig bostad. Samhällets insatser tog slut där. Detta med hänvisning till bostadssituationen i Helsingfors.

  Om man i Finland kan ta dylika beslut, varför kan man det inte i Sverige? Man har makten i sina händer genom ekonomin, men den använder man sig inte av. Halvgoda lösningar finns ju, men man vågar inte tillgripa dem. Man väljer att behandla sitt eget folk sämre än de inflyttade, bara för rädslan att inte kallas för rasist. Som om de, som inte på minsta lilla sätt bidragit till landets välmåga, hade samma rättigheter till dess kollektiva egendom som folket i landet.

  En större fräckhet kan jag inte tänka mig. Tänk om, Sverige!

  Liked by 4 people

 22. spdlr skriver:

  Det är orimligt, vilka aspekter man än lägger, att ett enormt/abnormt bostadsbyggande, baserat på ett politiskt haveri – ”flyktingpolitiken”, ej Sverigekompatibla individer från ‘odugliga’ kulturer, ej kulturellt integrer-/assimilerbara – skulle bli en ”måste”-/sideffekt. Eftersom man politiskt insett fiaskot (givetvis inte erkänner det tillräckligt tydligt) men dock i handling (=stängda gränser, bidragsutflödet stramas åt), så är det logiska att verka i en riktning att de ‘bostadslösa’ helt enkelt får ge sig av, tillbaka till sina hemländer, frivilligt eller med myndigheternas hjälp, betald hemresa t ex. Det var (är?) en lockelseindustri, NWO-Soros m fl skapade sockerbits-Europa, nu vänder hela Europa plötsligt ryggen åt fiaskot (förutom Tyskland, som har ett galet exDDR-fruntimmer i täten), stänger gränser via murar och taggtråd, med Visegrádgruppen Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern som nyktra vägvisare/avvisare, men även Österrike och Slovenien, även Bulgarien, har satt upp kalla handen.

  Budskapet blir: Åk hem! Den/de – inkl alla visum-avslagsfigurer som håller sig kvar illegalt – får vackert kvarta ihop med annat slödder som lyckats komma över bostäder, eller lösa sitt tak-över-huvud-problem bäst dom kan, vi kan inte ändra en nationell infrastruktur, baserat på ett gigantiskt politiskt fiasko, två fel gör inte ett rätt.

  Liked by 3 people

  • Thor skriver:

   Nja, inte är Sveriges gräns stängd. Tar man sig bara till gränsen går det hur bra som helst att söka asyl och bli insläppt. Inga Id-handlingar behövs. För närvarande kontrolleras pga resursbrist endast ett av tio tåg över Öresundsbron. Att asylantströmmen har minskat beror nog på att balkanrutten är stängd. Men det finns enligt uppgift flera hundra tusen araber i Tyskland som ännu inte sökt asyl där. De kanske inte förstått hur lätt det är att söka asyl i Sverige eller också tycker de att Tyskland duger. Eller om Danmark möjligen är ett hinder.

   Liked by 2 people

 23. Lennart Göranson skriver:

  Klockren ”basic economics”. Man skulle önska att de grundläggande villkor för marknaden som Patrik beskriver fick mer utrymme i samhällsdebatten. Vad man möjligen kan tillägga är att om priset på jetplan genom statligt ingripande sänktes till motsvarande en Volvo SUV så skulle väldigt många människor vilja köpa ett privatjet – fler än som finns till salu. Då uppstår en kö, det vill säga ett annat slag av brist. Men de som tillverkar privatjetplan märker snart att de inte får täckning för sina kostnader till det låga reglerade priset, så de lägger ner tillverkningen. Då blir det ännu större brist på privatjetplan. Det är precis vad som händer på den reglerade hyresmarknaden i våra storstäder. Till allmän förvåning.

  Gilla

 24. Tahmas skriver:

  DN är en socialistisk bastion till att börja med. När det gäller bostäder så krönikan klockren. Problemet är att ingen har råd att köpa eller för den delen hyra en nyproducerad bostad.
  Samtliga miljonprogram måste inom snar framtid renoveras, kostnaderna för det här uppgår till miljarder kronor vilket enligt bedömmare kommer att innebära att folk måste flytta pågrundav hyreshöjningar på upptill femtioprocent i vissa fall.

  Malmö stad kommer under året att köpa bostadsrätter till migranterna pågrundav bostadsbristen samtidigt står svenska ungdomar utan både bostad och jobb.

  Etablissemanget prioritering står verkligen i proportion till deras egen uselhet.

  Liked by 3 people

  • BjörnS skriver:

   För ca 2 år sedan debatterades ronovering av miljonprogrammen, främst allmännyttan. Det talades då om kostnader på ca 300 mdr. Det finns renoveringfonder men de är otillräckliga. Hyresgästföreningen motsätter sig hyreshöjningar och många boende kommer nog inte att klara de höjningar som behövs för att finansiera renoveringarna. Skattebetalarna kommer nog att få dra många strån till den stacken. Så går det när vi har reglerade hyror och ofta kommunalt ägda bostadsbolag.

   Gilla

 25. Jan Andersson skriver:

  Bostadsbristen är ett främst ett socialt problem. Alldeles för många unga bor i små enmanslägenheter och har inte plats för familj och barn. Det föds därför för få barn och demograferna rapporterar stora framtida problem med den framtida åldersfördelningen. Att importera familjer med barn ses därför som den enda lösningen, inte att bygga bostäder. Svenskarna ”vill” ju inte skaffa barn. Inte förrän vid bortåt 50 års ålder i alla fall, när de har skaffat en bostad som är tillräckligt stor och har råd med den.
  Om det kostar 2,6 MSEK att bygga en lägenhet så är det pris plus vinst 15 % som ett byggföretag MÅSTE få in för att kunna hålla på med verksamheten. Problemet har lösts tillfälligt genom generös utlåning men det är en tidsinställd bomb. Om de befintliga bostadspriserna tillåts sjunka genom kraftigt ökat byggande, så sitter de med stora lån med Svarte Petter eftersom det blir riktigt svettigt att byta till en större bostad när man har stora restlån på den gamla. Det finns alltså starka krafter ändå upp på högsta nivå som håller tillbaka byggandet. Svenska ungdomar – vår framtid – betalar genom kraftigt begränsad valfrihet och ett stympat liv, men det är ju så det blir under socialistiska regimers vanstyre.
  Sedan kan man också ifrågasätta varför det är så dyrt att bygga enkla bostäder. Det beror på föråldrade byggnormer och byggmetoder, alldeles för generösa tidplaner vid genomförandet, därför dålig planering, och kanske onödigt hög standard i vissa fall. Det finns många som kan ändra på detta, men ingen lyssnar när hela bubblan hotar att spricka i så fall.

  Gilla

 26. elfyma+ skriver:

  Är i princip mot alla former av subventioner eller skatteavdrag för privat konsumtion, inkl. bostäder och privatjet.

  Sänk i stället skatterna så att folk kan bestämma själv vad de vill konsumera (och betala ur egen ficka). Men inte ens Skattebetarnas förening vill avskaffa skattefinansieringen av sina egna nöjen och fritidsintressen.

  Det kan vara rimligt att subventionera/bekosta sjukvård, skola, rättsväsende, försvar och infrastruktur via skattsedeln. Men varför ska även kulturkonsumtion finansieras via skattsedeln ?

  Lek med tanken att du kunde köpa en sprillans ny Volvo V70 för ca 36 000 kronor.
  Det är vad du betalar ur egen ficka om bilköpet subventioneras lika mycket som operabesöket.
  https://varjager.wordpress.com/2016/02/20/sugen-pa-en-ny-volvo-v70-for-36-000kr/

  De som kräver lägre skatter borde rannsaka sitt eget samvete.
  Hur många vill avstå skattesubventioner/skatteavdrag för sina egna hobbies ?

  Varför ska jag subventionera någon annans boende, eller hobbies, via skattsedeln ?

  Liked by 1 person

 27. Tahmas skriver:

  Frågan är hur länge det dröjer innan staten börjar exproproprierar egendomar, det finns tongångar hos socialisterna som vill uppmuntra till sådan hör stöld.

  Liked by 2 people

 28. Hovs--hallar skriver:

  Personligen ifrågasätter jag förstås att produktionskostnaden för en lgh skulle vara 2,6 miljoner kronor generellt.

  Hur stor del av den kostnaden utgörs av kostnaden för marken, tex.? I attraktiva områden rakar markpriserna självklart i höjden, medan dessa är obetydliga i glesbygd. I småorter kan du köpa en stor bostadsrätt för några hundra tusen — runt Stockholm kostar en exakt likadan lgh. flera miljoner, alltså TIO gånger mer!

  Detta har alltså strängt taget INGET att göra med den egentliga produktionskostnaden, utan avspeglar konkurrensen om bostäder med attraktiva lägen.

  Och självklart bygger bolagen på de platser där efterfrågan är starkast, och man kan få ut största möjliga vinst. I det läget kan det dessutom löna sig att vänta med byggstart för att invänta ytterligare höjningar av efterfrågetrycket. Man får fan inte vara dum!

  Gilla

 29. hjalmarhoson skriver:

  Ett flyktingboende dom jag var och fixade en söndersparkad duschvägg i tillsammans med en del andra hantverkare som fixade både det ena och andra.
  Vi tyckte det kändes konstigt då det sitter 10 fullvuxna grabbar i soffan och spelar TV-spel. Huset behöver målas och fräschas upp och trädgården utanför är helt förvildad.
  Köp in lite verktyg och en spark i arshlet och gör lite nytta!

  Liked by 3 people

 30. dolf skriver:

  Jag förstår ärligt talat inte varför man skall titta på BNP om det offentliga skall bekosta byggandet. Den offentliga sektorns (inte bara statens) totala inkomster för 2015 låg omkring 1700 miljarder. Dvs. 130 miljarder för byggen skulle motsvara nästan 8% av intäkterna. Och då har vi som sagt vad inte frågat vem som skall betala hyrorna för de nyinflyttade.

  Men allt handlar inte om finansieringen. Jag vet inte hur det ser ut i byggbranschen, men jag föreställer mig att det inte bara är att sätta igång och bygga så fort formaliteterna med planer och tillstånd är avklarade. Någon måste göra själva bygget. Jag är ganska säker på att Volvo inte bara skulle kunna dubbla sin produktion över natten även om efterfrågan fördubblades. Det skulle ju innebära att en (eller flera) helt nya fabriker måste byggas, ny utrustning, ny maskinpark, och inte minst, folk som skall sätta allt på plats och sen producera bilarna. Och jag föreställer mig att en flaskhals kan bli ingenjörer och tekniker med specialkompetens, kanske andra specialkompetenser också. Och har man inte folket som krävs lär det inte hjälpa även om pengar finns i överflöd. Jag antar att det är samma sak med byggbranschen. När allt kommer omkring gör byggarna sina förtjänster på vad de bygger, inte på vad de låter bli att bygga. Så det enda förnuftiga byggare kan göra är att bygga så mycket som möjligt för att täcka det behov som finns. Om det skulle vara så att det är lönsamt för byggföretag att maska för att det driver upp priser eller något liknande, då svär jag på min egen grav att felet ligger i regleringen av byggmarknaden, och jag kommer, likt slutscenen i Carrie, klösa mig upp genom myllan för att rikta det beniga fingret mot politikerna vid maktens tråg i riksdagiset.

  Liked by 1 person

 31. Gösta Svensson skriver:

  Peter Santesson i Dagens Samhälle 11 mars 2015 :

  ”Aktiv bostadsförmedling” är benämningen. Det klingar väl. Aktivt brukar vara bättre än passivt. Men innebörden har sprängkraft. Passiv bostadsförmedling är det som i vardagligt tal kallas för bostadskö. Aktiv bostadsförmedling kallas för behovsprövning och förtur. Boverkets tanke är att kommuner över viss storlek ska vara skyldiga att ha en bostadsförmedling som hyresvärdar har plikt att anmäla lediga lägenheter till. Där ska lägenheterna sedan fördelas ”aktivt” efter andra kriterier än kötid till de mest behövande.”

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vem-anade-att-bostadskoen-kan-bli-saknad-14281

  Kommer ihåg när jag läste denna artikeln då den nyligen publicerats. Är vi där nu? Jag kan inte bedöma läget, men det verkar ju luta därhän när man läser MSM:

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kommuner-vill-ha-snabbspar-for-nyanlanda-i-bostadskon

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6457520

  http://www.hemhyra.se/stockholm/nyanlanda-far-fortur-hos-bostadsbolagen

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s