Gästskribent Maj Grandmo: DE SMÅ, SMÅ DETALJERNA

logo­DGSAlla riken, alla ismer och alla kulturer faller så småningom samman. När väl sönderfallet har inletts går det snabbt utför. För den observanta och tänkande människan växer sambanden bit för bit och ett klart mönster börjar uppenbara sig. Subtila rörelser, men snart blir ringarna vidare och lämnar lugnet bakom sig.

Ingen trodde att romarriket skulle falla. Ändå föll det. Efter cirka 800 år upplöstes imperiet av splittring och sönderfall och kraschade under sin egen tyngd och storlek. Andra folkgrupper och utbrytare krävde självständighet och det gick inte länge att upprätthålla gränserna för vad som var Kejsardömet och inte. Men sammanfallet hade startat något århundrade tidigare när ekonomiskt överflöd inte längre ansågs vara nog utan övergick till dålig smak, sexuella utsvävningar och floder av billigt vin. Dekadens, en kulturs sista suck.

Sverige har också haft sin storhetstid även om vi aldrig var något imperium att tala om. Högst upp, på puckeln, fanns vi någon gång på 50-60-talet. Det var då det lönade sig att starta eget; skatterna var låga och en familj kunde leva på en inkomst, vanligtvis mannens. Livsutrymmet, andningshålen och känslan av frihet och framtidstro låg som varm bomull runt stugor och bland storstadens vackra innerstadsbebyggelse. Längre fram i tiden skulle denna komma att rivas ”för att ge plats åt rymd och ljus”. Istället uppstod det moderna Sverige och det välfärdsindustriella komplexet under Olof Palmes guidning. Det blev dags att planera sin frihet och sina andningshål. Känsloterapier avlöste varandra där äkta/oäkta par fick stå och skrika på varandra utan att bli avbrutna. Här hade krönet passerats utan att någon hade märkt det.

De små andningshålen i de växande kommunerna fanns fortfarande kvar på 70-talet. Man kunde gå ner till stranden på sommarkvällarna och lita på att grillplatsen var i gott skick, städad och säkert släckt eld. Cyklarna kunde stå ute på nätterna, på mindre orter och i villakvarter, olåsta. Gatuskyltarna menade vad där stod och i rät vinkel i förhållande till gatorna och busskurerna hade glas som var hela. Det gick att lämna resväskorna inne på stationen när man gick för att lösa biljett. Väntetider respekterades, ytterst få trängde sig före, det gick att få komma till läkare samma dag som man ringde. Och det gick att vara 60+ när man tog ut kontanter från banken för att sedan betala räkningarna på posten som var stor och välordnad. Posten kom vid 10-tiden med brev som inte bara bestod av räkningar. Bänkarna i parken var hela och rena, blommorna fick stå där de stod. Ingen körde rally på gräsmattorna och basket-, volleyboll- och badmintonplanerna bar endast spår av spelare och deras jakt på bollen/fjädern. Gatubelysningen var stark så att man tydligt såg eventuella hål i gatan och uppgrävningarna var få. Vägleder blev klara, el fanns det gott om och inget klimat att klaga på även om somrarna var dåliga ibland. Och – det var kort avstånd till din nästa

Det var inte Paradiset, men inte så tokigt ändå.

När befolkningen ”köptes upp” av det välfärdsindustriella komplexet, blev det inte lika viktigt att själv ta reda på sina sopor; det var ju kommunen som gjorde det. Då folket avsade sig ansvaret för sin omgivning började förfallet.

Babysteps mot avgrunden: Detaljerna som tillsammans utgjorde en allmän försämring av boendemiljön.

Klotter, detta gissel som började pryda husväggar och staket, cykeltunnlar och vägskyltar.

Sönderslagna, uppeldade grillplatser och busskurernas glas ligger sönderslaget och utspritt över trottoaren. Steg för steg.

Någonstans där borde myndigheterna ha börjat praktisera ”Fixing broken windows-project”, den strategi som gjorde New York till en betydligt säkrare stad. Minsta lilla förseelse gav en böteslapp. Detta medförde att brottsligheten minskade över hela linjen: från småstölder och vandalisering till mord. Det spelade inte heller någon roll hur gammal förövaren var, staden markerade sin ståndpunkt för alla lagöverträdare.

Nu har de slutliga stegen börjat avskiljas från den verklighet vi en gång kände och litade på i den svenska myllan. Invandringen av människor från länder och kulturer bortom vår egen har totalt förändrat Sverige. Folkgrupper vars mentalitet skiljer sig från den svenska på ett avgörande sätt.

En sådan typ av demografi har aldrig lyckats hålla ihop till en enhet, USA kanske är eller har snarare varit, undantaget. Slitningarna mellan olika folklager och kulturer får snart konsekvenser som inte står romarrikets fall och upplösning, långt efter.

Sverige för 50 år sedan har väldigt lite gemensamt med Sverige år 2016. Politiker kallar de oåterkalleliga förändringarna för utmaningar. Sanningen är att det inte längre existerar några utmaningar. Förändringen är permanent och låter sig inte utmanas.

Det kanske behövs att politikerna gör ett besök i närmaste allmänna pool, en vandring på stan en sen kväll eller bara befinner sig ute i folkvimlet vid vilken tidpunkt som helst så kan de inse vad de har åstadkommit.

Maj Grandmo är utbildad psykolog, musiklärare, skribent, bloggare och debattör.

49 thoughts on “Gästskribent Maj Grandmo: DE SMÅ, SMÅ DETALJERNA

 1. Utlandssvensk skriver:

  För de som inte känner till Maj Grandmo, vill jag påpeka att hon är en äkta svensk hjältinna!

  I April 2010 skrev hon ett inlägg på den då stora debattsajten Newsmill. Ämnet var mångkulturen och sanningen! Det blev enormt många kommentarer, men sen togs artikeln bort efter några dagar. Men här kan ni läsa den:

  https://affes.wordpress.com/tag/maj-grandmo/

  Att skriva detta under eget namn 2010 var extremt modigt. Riskerna var väldigt höga och påtagliga. Detta enorma mod förtjänar ett STORT erkännande! Jag bugar mig för dig, Maj!

  Som jag har förstått saken av senare blogginlägg från skribenten, blev det även problem med uteblivna uppdrag och annat. Det kan inte ha varit kul, men jag hoppas att det har ordnat sig.

  Liked by 11 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Då hade varit klokt att skriva under signatur,
   om det då hade tagits in alls!
   Mobbingmentaliteten är stark i Sverige,
   bara i skolan är det förbjudet…
   Sen växer de små barnen upp!

   En dag måste vi återupprätta alla hjältar,
   som offrat sig för vårrt lands fortbestånd!

   Liked by 3 people

 2. pllay skriver:

  Jag förstår din bitterhet och känsla av svek, jag känner detsamma.
  Men, vi kan inte titta tillbaka annat än i upplysningssyfte, Mona har rätt ibland, Sverige är för alltid och oåterkalleligen förändrat, 60-talets Sverige kan inte återskapas sådant det var, den tiden och det folket är borta, det kommer inte tillbaka, nostalgi är en skön känsla utan annan mening än en gemensam och upplyftande självömkan.
  Nu måste vi titta framåt och försöka minimera de skadeverkningar Sveriges politikers antisvenska politik åsamkar oss.
  Vi har 2 miljoner invandrare i Sverige, många av dem lever i ett utanförskap och ett främlingskap som inte är acceptabelt på något sätt.
  Att tänka sig att repatriera dessa är omöjligt av många skäl, inte minst humanistiska.
  Att inlemma Islam i den Svenska Lutherska kulturen är också orealistiskt.
  Läget är att vi i landet har ett relativt stort antal människor som aldrig kommer bli svenskar eller bidra till landets allmänna försörjning, snarare tvärtom.
  Detta är detta vi har att förhålla oss till.
  Vad vi behöver fundera på är hur vi ska hantera den krutdurk politikerna och kulturmarxisterna gett oss.
  Hur skall vi med dagens befolkningssammansättning få samhället att fungera utan alltför våldsamma slitningar?
  Hur ska vi förändra grundlagen så att politiker och media aldrig någonsin mer kan våldta landet och folket på det sätt vi nu ser?
  Och hur ska vi kunna genomföra grundlagsförändringar då etablissemanget aktivt mobbar och förföljer oss samt genom DÖ sidsteppar demokratin?
  Hur ska vi, med dagens splittring i åtanke, kunna skapa tillit och förtroende människor i mellan?
  Hur ska vi kunna skapa respekt för myndigheter och landets ledning efter de senaste 50 årens katastrofala utveckling inom landets så kallade elit?
  Även om vi nyktert och klarsynt ser utvecklingsriktningen och därför drar de riktiga slutsatserna och emigrerar så kommer det land vi kallar Sverige ligga kvar, tillsammans med
  den majoritet av befolkningen som stödjer Sveriges politikers multikulturella dröm och såsom grodan långsamt kokas.
  Vi har ett ansvar att åtminstone försöka hindra kulturmarxisternas anfall på vårt folk,
  men HUR?
  Etablissemanget låter oss inte synas eller höras, än mindre propagera för våra idéer om det goda samhället.

  Liked by 7 people

  • Gunilla skriver:

   Jag håller med om det finns ingen väg tillbaka. Vi måste förhålla oss till den situation politikerna har ställt till med. Det skall inte förbli ostraffat dock. Ansvar ska utkrävas. Vi måste börja styra upp; rösta rätt i valet men också annan politisk aktivitet när möjligt. Problemet är dock att de grupper som vill ha ett annat Sverige än vi vill har också under sönderfallets tid blivit röstberättigade och utnyttjar de demokratiska rummen effektivt i sina syften.

   Gilla

  • dogen skriver:

   Detta HUR är den mest intressanta frågan just nu. Vansinnet är om inte väldokumenterat så åtminstone uppenbart. Men HUR kan man påverka kursen? Är det ens möjligt eller styr oljetankern mot isbergen oundvikligen? Jag har själv upplevt hur några få ändrat stora skeenden, större än man trodde då, och större än historien förtäljer, ingen vill komma ihåg det. Vad skulle kunna få kursen att ändras? Man måste veta var man skall skall trycka.

   Jag sitter och hoppas på Trump och hans motsvarigheter, massan följer vinnaren, vem han eller hon än är, om den konservativa högern till sist lyfter ..? Om inte så ser det mörkt ut, våldet kommer att styra.

   Liked by 2 people

   • Birgitta C skriver:

    Men om man vill ha någon ändring får man ju vara lite smartare och klokt slugare än Donald Trump. Han får ju snart öknamnet klaver-Trump och det kommer han nog inte dit han vill med.

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    Trump! Hemska tanke!
    Vill vi upprätthålla en demokratisk västvärld, finns idag inget alternativ till demokraten Hillery Clinton. – Oavsett vad man anser om hennes brister.

    Gilla

   • dogen skriver:

    Min fiendes fienda är min vän, det baserar jag mitt stöd för Donald Trump på. Han har korrekt pekat ut muslimer som ett hot och har därmed mitt stöd, med vårtor och allt. Sen tror jag tyvärr att han inte vill bli president, han inser säkert att tyngden av ämbetet kommer att omöjliggöra att han fortsätter som hittills, hans livsstil kommer inte att vara möjlig. Även han kommer att åldras i förtid. Vårt hopp står kanske till att Clinton överlever sin usla hälsa och att hon respekterar de som vill rösta på Trump och inte fortsätter på Obamas väg. Gör hon inte det så krävs det kanske någon med ännu tydligare åsikter men i mera polerad förpackning nästa val.

    Gilla

  • Elöd Szanto skriver:

   Håller med dig till nästan 100%.
   Det enda jag inte tror, eller vill tro är meningen:
   ”den majoritet av befolkningen som stödjer Sveriges politikers multikulturella dröm”
   Majoriteten är bara fogliga människor som inte vågar tala om vad de drömmer om.

   Liked by 4 people

  • Cassandra skriver:

   Håller definitivt inte med om att Sverige är oåterkalleligen förändrat, det är feg defaitism som vänstern och multikulturförespråkarna gärna ser, men som vi senare kommer att ångra bittert.

   Vi lär självfallet inte nå 100%, men bäst är att passa på att återgå så absolut mycket som möjligt till situationen innan invandringen urartade i en asylmissbrukartsunami.

   Repatriering måste ske med så många som det överhuvudtaget är möjligt och med iakttagande av humanistiska skäl — gentemot våra egna barn och barnbarn, inte gentemot asylmissbrukare!

   Löftet från inrikesministern Anders Ygeman och justitie- och migrationsministern Morgan Johanssons om att repatriera 80 000 ska de inte komma undan med så lätt. De ska ha en stor tumme i ögat och ställas till svars om detta så att de inte maskar!

   Därutöver måste asylrätten till Sverige omedelbart avskaffas. Alla asylmissbrukares anhöriginvandring måste också omedelbart avskaffas. Hjälp till självhjälp ska det handla om till dem som, pga oansvarig politik, redan har tagit sig hit — givetvis handlar det därför om att de som hittills kommit hit för asyl absolut snarast möjligt ska åka hem till sina hemländer och bygga upp dem igen så att de kan klara sig själva och inte ligga Europas länder till last.

   Folk verkar otroligt nog fortfarande inte fatta vart vi är på väg.

   Humanism, solidaritet och generositet är ingen ursäkt till att, som med den oansvariga massinvandringspolitiken, ta kollektivt samhälleligt självmord.

   Varje repatriering är en värdefull investering för Sveriges framtida ekonomi och samhälle — och en potentiell person färre att slåss mot i ett kommande inbördeskrig.

   Liked by 4 people

   • pllay skriver:

    Vad gör du med de ca 90% som anländer till Sverige utan pass?
    Deras uppgivna hemländer vägrar ofta ta dem tillbaka då de saknar dokumenterat hemland.
    Skall de skjutas på plats, avlivas med gas eller sändas till fångläger vi hyr någonstans?
    Riktigt så enkelt som att säga att immigranterna skall kastas ut så ordnar sig allt är det inte.
    Frågan om vart du ska skicka dem som ingen vill ha, vilket troligen är majoriteten av de senaste årens migranter, är helt avgörande för om repatriering ens är att tänka på.
    Faktum kvarstår, Sverige har accepterat dessa migranter trots att de saknar flyktingstatus eller kan dokumentera sitt ursprung, därmed är Sverige också ansvarigt för dessa människors nuvarande och framtida väl och ve.
    Sveriges problem med multikultur, skäggbarn, bidragsberoende och muslimska aktivister kan inte lösas så enkelt som att säga att migranterna skall kastas ut.
    Problemen är mycket större än så, ansvaret ligger hos den politiska ledning som genomdrivit massinvandringen, Palme, Westerberg, Fredrik och nu senast Lövet, det är dessa människor som skall ställas till svars för det landsförräderi de organiserat och genomdrivit.
    Att återupprätta den civiliserade svenska kulturen sådan den var är redan omöjligt, vi måste inse att Sverige för alltid är förändrat.
    Att få stopp på vidare förstörelse och begränsa den redan stora skada multikulturen åsamkats oss är prioritet 1, sedan kommer att i grundlagen införa absolut förbud mot multikultur och möjligheter för etablissemanget att skänka bort Sveriges tillgångar.
    I samband med dessa förändringar i grundlagen måste vi också införa en kraftig vingklippning av politikernas makt, de har klart visat att de inte är i stånd att sköta landets affärer eller styrning. Vi behöver demokrati med ett mycket större inslag av beslutande folkomröstningar och möjlighet för folket att omedelbart avsätta politiker som bryter mot våra lagar.
    Vidare måste vi införa ett system med maktdelning, 2-kammarsystem med en fristående juridisk makt som granskar politikernas beslut.
    Först därefter kommer frågan om att ställa vårt etablissemang inför domstol och avkräva dem ansvar för förstörelsen av vårt land och kultur.
    Att klart visa att landsförräderi inte går att smita undan ansvar för är mycket viktigt, men inte viktigare än att nu stoppa vidare förstörelse av vårt land och förskingring av Sveriges folks tillgångar.
    Repatriering är i praktiken inte en framkomlig väg hur enkel och lockande den än ser ut.
    Därav min stora fråga HUR i mitt tidigare inlägg.

    Gilla

  • fornuftist skriver:

   Repatrieringen kanske löser sig själv när Sverige blivit så fattigt att bidragen inte längre kan betalas. Det är ju inte för klimatets skull som de bor här.
   Detta är det enda vi kan hoppas på tror jag. Annars är kalifatets införande bara en tidsfråga. Och att vara vit i det här landet efter att det har skett…

   Liked by 2 people

  • Hedvig skriver:

   Ja, hur?
   Själv ser jag ingen annan lösning än att proteströsta på SD och lobba för att så många som möjligt i min omgivning gör detsamma.
   SD är faktiskt det enda riksdagsparti som kraftfullt protesterar mot att våra politiker i sju av de åtta riksdagspartierna driver vår fredliga demokrati mot avgrunden.

   Den tillit som under tusen år byggts upp i den svenska befolkningen kan vi dessvärre glömma bort.

   http://www.svd.se/den-svenska-tilliten-har-bestatt-i-tusen-ar

   Gilla

 3. Alfredo Caragoli skriver:

  USA är inte ett mångkulturellt samhälle och har mig veterligen aldrig påstått sig sträva efter att vara det. Däremot är USA mångetniskt men samma grundläggande samhällsprinciper och regler måste accepteras av alla medborgare oavsett från vilken kultur de härstammar. Om man i stället tillåter flera parallella och till vissa delar motstridiga regelsystem, som i Sverige sedan 1975, blir det kaos vilket numera är bevisat. Jag tror att Sveriges självförvållade migrationsproblem beror på ett simpelt missförstånd: Etablissemanget säger att vi skall ha ett multikulturellt samhälle när de egentligen menar mångetniskt.

  Liked by 11 people

  • Gunilla skriver:

   Jag håller med. Även romarriket var just multi-etniskt, men aldrig multi-kulturellt. Stort som det var så gällde en kultur. Och USA är inte den ‘smältdegel’ som man vill påstå. Ibland säger man, i ‘positivt syfte’, att folk lever sida vid sida. Men det är just detta; sida vid sida (och aldrig skulle de mötas).

   Liked by 1 person

  • Johan skriver:

   Instämmer. Det går inte att försöka skapa ett mini-USA genom att massimportera första generationer med helt andra kulturer och religioner och tro att allt är frid och fröjd. USA består av många etniska grupper men de har formats av det amerikanska samhället sedan generationer och detta skapar ett kitt i samhället. Dessutom är många kristna. Vårt kitt river vi istället upp när vi tar in stora volymer av första generationer direkt från MENA. Det är inte kompatibelt med svenska värderingar och kommer inte fungera i de antalen och i den takten. Dessutom finns det skillnader mellan de som vill/kan integreras i ett svenskt samhälle och de som är här men inte har intresse av detta utan istället tenderar utveckla parallellsamhällen.Det senare gagnar inte Sverige.

   Liked by 1 person

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Dags att inse att vi nått vägs ände avseende Multikulturen, som ej fungerar!
  Vi har ännu en chans, under en kort tid, att lägga om politiken till ASSIMILERING!

  Ett parti har länge insett problemen,
  MÅSTE FÅ INFLYTANDE 2018.

  Man är då ej osannolikt störst…

  Palmes katastrofala inverkan på Sverige,
  har nu fått fullt genomslag!

  Stormaktsvansinnet…
  Ämbetsmän utan ansvar.
  Skolhaveriet.
  Religiösa kravmaskiner tar ökad plats.
  Barn utan uppfostran!

  Liked by 4 people

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  När jag för några år sedan råkade nämna det svenska 50-talet för mina vänsterkollegor och vänsterbekanta så var denna tid i Sverige enligt dessa en hemskhet av sociala orättvisor. Alla kunde ju inte ta studenten och tänk alla begåvade barn från fattiga familjer som inte fick tillräcklig uppmuntran.

  Var man vid denna tid reserverad över tanken att Sverige skulle ta emot så där 25-30 miljoner invandrare så var man rasist.

  Idag vill dessa bekanta helst inte prata om dagens migration utan helst om alla sina utlandsresor inklusive spännande vinresor till Frankrike, Tyskland och Toscana.

  Vänsterdrömmen var inte så ljuv men det skall man inte prata om man inte är oartig, men det är ändå ingenting mot det förväntade mardrömmen som hittills bara har nått en del av förorterna.

  Liked by 2 people

  • tirutaa skriver:

   Där en av de stora lögnerna, det Orwellska ”ta studenten”. Det gör man ju inte i Sverige, skriver studentexamen. Allt är sken. Denna examen som en slags kunskapsgarant sågs som orättvist – alla är ju inte lika begåvade – så på det så vanliga paternalistiska sättet sa man flicka/gosse lilla, du ska också få kalla dig student.

   Kan det vara här som nivelleringen som samhällsmodell infördes?

   Även Finland införde grundskola enligt den svenska modellen men behöll studentexamen, eftersom man, som ett litet land i utkanterna av Europa, insåg behovet av ett utbildat folk.

   Liked by 1 person

  • ÅdärkomdenjaÅdärkomdenja skriver:

   Varför kunde inte ”alla ta studenten” på femtiotalet? Jag tog ”realen” i slutet på femtiotalet, vilket var inkörsporten till ”studenten”, några år inpå sextiotalet. Utan några hinder, vare sig ekonomiska eller andra. Det gällde att skaffa sig betyg, nothing else.

   Att ”studenten” urholkades till en utslätad ”alla-ska-ha-den-vita-mössan”-jippo var en del av ett senare förfall, tentafritt och intellektuellt nedgraderat å det grövsta. Jag vämjes fortfarande av dagens extatiska vita-mössor-firande ungdomar, som utan vare sig stupstockstentor eller betyg, väller ut på skolgårdarna, sen lastbilsflak och fylleskrän, varför fira något som inte kräver motprestation? Jag har både min gråa realmössa och den vita student-diton på hedersplats. Och minns några skolkamrater, som gråtande fick lämna via skolbyggnadens bakdörr, efter besked om sina examens-tenta-misslyckande. Det var ‘grymt’, men så var reglerna på den tiden man skiljde agnarna från vetet.

   Gilla

 6. Elöd Szanto skriver:

  Tack för en bra artikel. Själv tror jag att politikerna är lika medvetna som vi om verkligheten, men har inte mod att säga: Det här blev fel – riktigt fel och det går aldrig att reparera Sverige helt.
  Det som upprör mig mest är att man från politiskt håll fortsätter med att bara sminka över de fula ärren på samhällskroppen utan att hindra att nya sår uppkommer.

  Liked by 3 people

  • Ivar L skriver:

   Politikerna kanske inte tycker det blev fel? Man bör vara medveten om att vissa delar av samhällskroppen tjänar mycket pengar på detta och kotterier som kliar varandra på ryggen lever gott på hela den industri som växt upp kring migrationen och dess hyllande i form av galor, uppträdanden, tv-program, tidningsartiklar, Almedalar o.s.v.

   Liked by 1 person

 7. Erling skriver:

  ”Allting var inte bättre förr. Men det som var bättre gjorde det uthärdligt att leva med det som var sämre. Nu är det tvärtom. Det som är bättre uppväger inte allt det som är outhärdligt sämre.”
  Från krönika i Avpixlat tror jag.

  Liked by 3 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det finns många guldkorn att hämta på Avpixlat!

   Skrivande KRÖNIKÖRER håller lika hög klass,
   som på denna sida),
   om än inte lika produktiva!
   Men kanske ej lika roliga, då läget är allvarligt.

   Men ironi är ett underbart vapen,
   Patrik o Ulf Larsson kan konsten,
   som kan/borde leda till eftertänksamhet
   fast komiker är nog inget framtidsyrke i Sverige,
   där lättkränktheten breder ut sig alltmer!

   Lars Ekborg hade haft ett helvete att framträda,
   Hasse o Tage hade nog haft en publik, liksom Karl Gerhard,
   dagens humorister är tämligen plumpa…
   Rheborg ingen större hit, vare sig i sketcher e politik!
   Filip o Fredrik lockar knappt till skratt. All finess saknas.

   Liked by 1 person

 8. Gunilla skriver:

  Stora förändringar börjar, som sagt, med små steg. Det brukar sägas att kan man sin historia förstår man sin nutid. Jag har börjat ifrågasätta och omformulera det. Jag säger numera att iakttar man sin nutid förstår man bättre historien. Jag tor att när vi nu ser utvecklingen i Sverige och omvärlden så kanske vi bättre förstår och får insikt i hur äldre konflikter och krig uppstod och kan ge klarare bild istället för att enbart fördömande förklara historiska skeenden med epitet som fascism och nazism och liknande.

  Liked by 1 person

 9. dogen skriver:

  Mycket bra, avslutningen är så rätt. Men våra politiker och ledarskribenter är de sista som skulle ta en vandring genom sin egen skapelse, de vet mycket väl vilket monster de skapat, jag kan inte inte annat se än att de representerar ondskan i svensk förpackning. En ond svensk, det är inte en IS krigare, det är en ledarskribent eller politiker som medvetet förstört Sverige och offrat svenskarnas trygghet, och i synnerhet kvinnornas, för sina egna syften och missriktade utopiska ideer.

  Man kan inte bli annat än deprimerad, i en kommentar nämns newsmill.., lades självklart ner då det fanns en del klarspråk. Jag har kommit att tro att endast katastrofer och sönderfall kommer att förändra situationen, inte politisk dialog, det är det vi har sett hittills. Genom att inte bjuda in till dialog så ger etablissemanget IS och Breiviks metod sitt implicita godkännande som det enda som återstår. Det är skrämmande och sorgligt.

  Dagens ljus var att min husgud Clint Eastwood stöder Donald, dags att se om the Unforgiven, Grand Torino, High Plains Drifter och lite Dirty Harry.

  Liked by 1 person

 10. BjörnS skriver:

  Att Sverige är oåterkalleligen förändrat är bortom allt tvivel. Det som återstår är damage control och det förutsätter att politikerna erkänner problemen och inte förnekar dem som idag. Media måste sluta med sin snyftjournalistik och se de större frågorna. All erfarenhet tyder på att så inte kommer att ske, men låt oss leka med tanken. Vad behövs för att främja arbete, bostad och laglydighet – tre av de mer akuta problemen.
  1. Avreglera arbetsmarknaden och ändra skatte- och bidragssystemen så arr arbete, även lågavlönat, lönar sig och hår att leva på. De lågutbildade immigranterna och svenska ungdomar utan kvalifikationer kommer aldrig att utbilda sig eller kunna arbeta inom kvalificerade sektorer. Snegla på den tyska modellen.
  2. Avreglera hyresmarknaden, förenkla byggtillståndsprocesser och sänk standardkrav, t.ex bullerkrav.
  3. Nolltolerans mot alla regelövertramp (broken windows project nämndes i texten). Men, detta kräver en massiv närvaro av bastanta poliser överallt och därmed en massiv satsning på polisen under ledning av någon annan än Eliasson.

  Därutöver måste självfallet den tuffare asylpolitiken bli permanent och inte temporär. Nu ser vi genast varför detta inte kommer att hända: receptet är klassisk batonghöger och den politiska och medieeliten att deras immigrationspolitik har skapat just det man hela tiden säger sig avsky. En missbedömning av minst samma magnitud som ”peace in our time” 1938 och Camerons löfte om en Brexitomröstning. Det är lättare att förneka problemen än att börja hantera dem. Väljer man att inte göra något utöver kosmetika, vilket är det mest sannolika, kommer dock förfallet att fortsätta och det är ett betydligt sämre alternativ.

  Liked by 1 person

 11. Hovs--hallar skriver:

  Exemlet USA: Detta exempel var något som Tage Erlander hänvisade till som AVSKRÄCKANDE när han någon gång på 60-talet kommenterade ”raskravallerna” i det landet. Han påpekade att vi i Sverige var förskonade från sådant eftersom Sverige på den tiden var etniskt homogent!

  Själv har jag bott i USA i fem år, senare halvan av 1980-talet, och kunde notera att nivån av mord och annat grovt våld var långt högre där än i det Sverige jag hade i minnet. Man behövde tex. veta vilka områden i städerna som var ”säkra” när man rörde sig där, och rätta sig efter det. Då tänkte jag, som Erlander på sin tid, att vi hade tur i Sverige med vår homogena befolkning — en stor del av våldet i USA är nämligen ras-relaterat.

  Nu har det blivit likadant, eller värre på sina håll, i Sverige.
  Detta på grund av makthavarnas vanvett.

  Liked by 1 person

 12. tirutaa skriver:

  Det är inte SD som orsakat problemen, det är alla de övriga partierna. Det är därför som SD måste hatas och isoleras och förföljas och mobbas. All den skuld, alla tvivel, som de övriga partierna ändå någonstans på djupet måste känna, projiceras på SD, för att själv kunna behålla den grandiosa självbilden av humanitär stormakt.

  Liked by 4 people

 13. Ivar L skriver:

  Fast större grill och badplatser var rejält mycket skräpigare på 70-talet än idag? Med undantag för en del i ”utsatta” områden möjligen. Minns ”Håll Sverige rent!”?

  Annars så stämmer väl den nostalgiska beskrivningen hyfsat.

  Vet dock inte om USA är ett undantag från problemet med mångkulturella samhällen. Det har alltid varit segregerat etniskt. Det vi ser hända i Sverige nu också.

  Gilla

 14. Folke Lidén skriver:

  En klok artikel. Jag är övertygad om att den som vill göra så korrekta förutsägelser om framtiden som möjligt ska studera de små förändringar som äger rum.
  Ett exempel:
  Anta att ett bestialiskt mord begås där en förövare dödar någon med en yxa.
  En tragisk och fruktansvärd händelse. Men sannolikt åker vederbörande fast och blir inlåst, kanske på livstid.
  Men anta att fler och fler som ska omhändertas av polis gör våldsamt motstånd, smiter från trafikkontroller och förorsakar vanvettiga biljakter, vägrar betala biljett på tåg och bussar, etcetera.
  I längden tror jag att företeelserna i exempel 2 kommer att bli mer förödande för samhället.

  Liked by 2 people

 15. cmmk10 skriver:

  En del påstår att det inte har hänt någonting, Sverige är samma nu som då!

  I dagens Ring P1 var det en 63-årig advokat som hävdade att hon minsann visste att dagens tafsande och gängvåldtäkter var lika vanligt förr. I raggarbilarna var det gruppvåldtäkter så det stod härliga till.

  Svenska män har minsann samma kvinnosyn som araber och afrikaner, så det så.

  Liked by 1 person

  • Marie-Louise skriver:

   @CMMK10

   Jag hörde också denna advokat i P1 och undrade var hon vuxit upp någonstans. Själv var jag ung under 50- och 60- talet och har ALDRIG varit varit med om att blivit tafsad på, varken i skolan eller i kamratlivet ute på danser och tillställningar. Trots att jag både i Göteborg och Lund rörde mig mycket i utelivet. ( Och det berodde inte på att jag var avskräckande ful, tvärtom)

   Däremot har jag blivit uppvaktad av många snälla och omtänksamma män som aldrig skulle komma på tanken att tvinga sig på någon. Alla svenskar eller européer förstås.

   Advokaten säger sig ha 30 års erfarenhet, men det säger ju inte mycket eftersom det är de sista åren som tafsandet exploderar. Samtidigt som vi tagit emot en stor mängd ensamkommande.

   Sambandet förefaller inte allt för svårt att begripa för den normalbegåvade!

   Liked by 2 people

 16. jacobusmcmxlvii skriver:

  (Ber om ursäkt för att skriva på engelska) I agree with most of what is said in the article, but, but… There is an English saying ‘Don’t throw the baby out with the bath water’; also ‘Strike a happy medium’ – svensk ekvivalent ‘gå den gyllene medelvägen’. There are many good points about a welfare state; the proviso should be no rights without responsibilities! One of those responsibilities is to look after the disadvantaged in society, and that is something which is seen in a lot of ‘primitive’ societies. There’s nothing Marxist about it – it’s simple humanity. Please note – no way am I advocating that Sweden should be responsible for ameliorating all the world’s troubles. There are plenty of home-grown bad guys without importing thousands more. Another thing is that it’s no good just casting the blame for the disintegration of society on ‘lefties’! There are a whole lot of ‘righties’ who are doing their bit to wreck the planet one way or another, and the whole ethos of capitalism boils down to exploitation of the people. It’s not new! It’s been happening for millenia! The ‘Establishment’ screwing the rest!

  Gilla

 17. jacobusmcmxlvii skriver:

  And two other things: (1) ”När befolkningen ”köptes upp” av det välfärdsindustriella komplexet, blev det inte lika viktigt att själv ta reda på sina sopor; det var ju kommunen som gjorde det. Då folket avsade sig ansvaret för sin omgivning började förfallet.” Has the author never seen photographs (and paintings) of poor urban and rural environments BEFORE the coming of the welfare state? (2) How about the proverbial ‘elephant in the room’? Population explosion. Overcrowding. Increasing scarcity of resources as a result of both exponentially increasing human population and essentially irreversible climate change. Borders will HAVE to go up as a matter of simple self preservation. It’s not going to end well.

  Gilla

 18. Tahmas skriver:

  Sverige har alltid varit, oavsett regering, ett socialistisk land. Svensk medias makt är så pass stor och orörbar att det inte är hälsosamt för ett demokratiskt samhälle.

  Skall Sverige någonsin lyckas ta av sina socialistiska bojor så måste det ske en utrensning av vänsterjournalister samt en omstrukturering av tidningarnas ledningsgrupper. Vänsterjournalister har fått härja fritt alldeles för länge och det måste få ett slut.

  Liked by 1 person

 19. Jan Andersson skriver:

  Åk gärna till Japan, ett land som är supermodernt men har kvar alla 50-talsdygder ograverade. Du har VÄLDIGT mycket att fundera på när du kommer tillbaka till Sverige igen.

  Gilla

 20. Birgitta C skriver:

  Jag tycker nog att det är lite väl svart i både krönikan och i flera kommentarer. Det löser man inget med. Insikt måste man förstås ha, men hoppet får inte svika. New York lyckades ju. Då kan vi också fortfarande. Klokhet behövs nu och förståelse för att ibland lura fienden med smarthet och lismande . Donald Trump borde vara körd som västvärldens räddare efter det idiotuttalande han tydligen gjorde inatt om varför kan vi inte använda kärnvapen , vi har dem ju så varför inte använda dem. Nej, det kan vi inte av samma anledning som vi inte kan använda gaskammare. Vi har ju möjlighet till det också. Och civiliserade människor i väst använder heller inte kemiska vapen. Tanken är ju att vi i väst inte kan lita på att arabvärlden och diktaturländer kan klara att hålla handen i styr från kärnvapenknappen. Därför ställer FN och andra krav på nedrustning och kontroll av kärnvapen. Då kan ju väst inte själva nu ha en presidentkandidat i den dominerande demokratin som inte kan hålla varken tunga eller tankar i kontroll för Gud vet var handen hamnar. Ska väst behålla sin plats så får vi nog se till att komma med klokhet och sans samt de ideal och värden vi trots allt omhuldar.

  Gilla

  • Cassandra skriver:

   Birgitta C:

   Vad är det för dumheter om Trump du sprider?

   Du bör för det första inte köpa main stream medias desinformation om Trump, lika lite som någon människa med självaktning bör köpa deras propaganda och desinformation om multikultur och massinvandring.

   Om du sedan inbillar dig att världens diktatorer skulle ta efter USAs president om han lovar att inte använda kärnvapen, är du mer än lovligt naiv. Kanske kan du få jobb hos Löfven och Wallström med en sådan inställning, men du medverkar definitivt inte till att öka säkerheten för Västerlandet.

   Problemet med ”civiliserade” Chamberlainliberaler är att de tror att Hitlers nutida arvtagare blir imponerade av pacifism. Verkligheten är givetvis det omvända, diktatorerna skrockar givetvis bara över hur dumma och eftergivna Chamberlainliberalerna är och gnuggar sina händer och tänker ”nu är det fritt fram”.

   Du kan glömma FNs kontroll av kärnvapen, det är bara barnsligt trams och spel för gallerierna som ingen diktator bryr sig om. Du kan ju gissa hur mycket verklig kontroll FN t ex har över Irans kärnvapenprogram efter Obamas katastrofavtal med den islamiska republiken, vilket får München 1938 att blekna.

   Hade det varit så att Väst under Kalla kriget saknat kärnvapen — eller demonstrerat avsaknad av vilja att använda dem — mot det kärnvapenbestyckade Sovjet, kan du vara säker på att Sovjet realpolitiskt hade utnyttjat det på ett sätt som Väst inte varit betjänta av.

   Faktum kvarstår att ett antal diktaturer i vår värld har kärnvapen, eller aspirerar på dem. Då kan Väst givetvis aldrig garantera att man själv inte kommer att själv sådana. Då undergräver man ju Västs grundläggande säkerhet mot den fiende som annars skräms bort av kärnvapnen.

   Detta är detta Trump menar med sitt uttalande, vilket var och en inser som går till källan — och inte bara sväljer main stream medias desinformation.

   Tvärtom framstår Trump, för dem som tänker själva, allt mer som Västerlandets kanske sista hopp mot de hopplöst korrumperade och köpta eftergiftseliterna.

   Liked by 1 person

 21. Lars skriver:

  Intressant spegling av händelser i tiden.Alla har vi vårt speciella sätt att betrakta händelser på.Vad jag speciellt noterar är att skribenten ”glömmer” att nämna det inflöde av ”barbarer” till Rom som föregick kollapsen.Varför nämns det välfärdsindustriella komplexet som något väl ej helt positivt?Finns det här dolda värderingar som tjänar en diskutabel agenda?

  Gilla

 22. Lars skriver:

  Det sker i många inlägg en intressant diktomisering av problematiken.Man skuldbelägger. ”vänstern”,”kulturmarxistern”,media i vid mening.Det man verkar glömma är att den demografiska omgestaltningen av Sverige genomfördes med särskilt stor emfas av ”högern” under Reinfeldt.Omgestaltningen var och.är det absolut viktigaste inslaget i EU:demografiska politik och syftar till att skapa en ”ny” europeisk ”rastyp” genom-fast det låter ”gammalmodigt”-planerad rasblandning,Det är det som är det oerhört viktigd,mest prioriterade målet.Roms,Trojas och Spartas befolkning med nordisk fenotyp. blev utglesad,”förtunnad”.Det är också EU-elitens plan vad gäller Sverige och Europa.Därför måste EU lösas upp och Sverige lämna EU om denna demografiska katastrof skall förhindras.Rösta för Swexit!

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Det är helt riktigt.Det var därför jag skrev ”höger”.Själva höger-vänster-paradigmet är egentligen föråldrat och är en manipulativ tankefälla vars huvudsakliga uppgift det tycks vara är att aktivera allas vår Ivan Pavlov- och Tavistock Institute-programmering.

  Gilla

 24. Lars skriver:

  GoldmanSacks-vänstern och GoldmanSacks-högern?Kalergi-vänstern och Kalergi-högern?Bilderberg-vänstern och Bilderberg-högern?Stats- och kommunalanställda AFAiter med statligt traktamente?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s