Permittenttrafikens moderna motsvarighet

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Kan det vara så att det svenska politiska etablissemangets ögonskenliga tafatthet inför sådant som no go-zoner, IS-resor och statsbidrag till jihadistnära organisationer i själva verket är genomtänkt statskonst i den högre skolan? Kommer framtidens historiker att betrakta generaldirektör Anders Danielsson och rikspolischef Dan Eliasson som vår tids hjältar? Kommer de att få byster resta och torg uppkallade efter sig?

Nej, jag menar inte att svenska makthavare skulle hjälpa till att upprätta ett kalifat och att detta kalifat efter ett maktövertagande tacksamt skulle ära dessa bemärkta svenskar (det där med byster och konstnärliga minnesmärken verkar i alla fall inte vara ortodoxa muslimers grej).

Jag menar i stället att vi kanske ser ett försök att anknyta till gamla beprövade svenska traditioner. Vi brukar skryta med att vi inte varit i krig på över tvåhundra år (om man inte räknar Libyen, Afghanistan och några andra expeditioner men det gör man inte). Vi brukar därmed framhålla vilket fredligt och hyggligt folk vi är.

Vår genom tiderna utprovade metod att leva i fred för egen del har varit att umgås med alla krigets huvudkontrahenter och kanske varit lite vänligare stämda gentemot den part som för tillfället såg ut att ha överhanden. Den strategin fungerade trots allt briljant under andra världskriget. Sverige satt på läktaren medan de andra gjorde upp samtidigt som vi spelade under täcket med praktiskt taget alla dem som faktiskt stred. Konstigt egentligen hur vi lyckats göra en dygd av det som andra kan ha betraktat som egennyttig feghet. Churchill lär inte ha varit särskilt förlåtande. Stalin föraktade oss nog bara, särskilt efter baltutlämningen. Göring ska ha betraktat oss som ”svin i smoking”. Kanske är det bara vi själva som ser något hedervärt i denna ovilja att ta strid.

Men kanske är det just det som pågår igen. Kanske har det etablerats ett pactum turpe mellan Sveriges ledare och muslimska kretsar som går ut på att muslimerna efter förmåga håller sina bombmän i schack mot att de får verka fritt och ostört i Sverige. Ungefär som när den svenska regeringen lät tåg med tyska permittenter från Norge passera Sverige för att inte få ett bråk med Hitler på halsen.

Den svenska fredligheten är inte ärofull, men det vore fel att påstå att den inte skulle ha tjänat Sverige väl. Är det så att dagens svenska makthavare vill göra ett da capo? Att vi låter fransmän och tyskar och andra mer stridslystna folk ta kampen mot jihadismen och hoppas att våra europeiska bröder vinner så att vi kan andas ut? Stefan Löfven som vår tids Per Albin?

Trots allt, det finns lite för många tecken på en attityd till militant islamism från det svenska etablissemangets sida som skulle vara obegripligt naiv om det inte vore för just en sådan här förklaring. Att miljöpartiet var infiltrerat utan att det lett till räfst och rättarting blev tydligt för ett tag sedan. Att socialdemokratin är djupt insyltad beskriver Johan Westerholm. Hur det är med övriga partier vet jag inte.

Låt mig få avsluta med ett ganska bra stolleargument. Om det nu ligger till på det här viset som jag fantiserar så kan man förstå den synbara hjälplöshet och eftergivenhet som det politiska etablissemanget uppvisar. Man kan förstå varför ledarna inte förklarar vad de håller på med. Om det inte hade funnits någon sådan logik bakom hjälplösheten så hade politikerna varit hopplöst tafatta. Men så tafatta är de inte. Därför måste teorin vara sann.

60 thoughts on “Permittenttrafikens moderna motsvarighet

 1. Tahmas skriver:

  Man ser det man vill se, en religion som väst har klätt i offerkofta är vad vi får stå ut med. Vilken urbota dåre som helst som är läskunnig förstår att islam inte är en sund ideologi. Vår västerländska tankeideologi har sjuhundra års försprång mot den medeltida religionen som islam utgör. För islam att komma ikapp med våra judeo-kristna värderingar skulle beryda att år 2716 är islam var vi är idag.

  Muslimer tror fortfarande att jorden är platt och att det är solen som kretsar kring jorden. Detta är vad man lär sig i koranskolor och av islams lärda dvs imamer.

  Lycka till med integrationen!

  Liked by 9 people

 2. Bjarne Däcker skriver:

  Detta är en lika bra teori som någon annan om vad som pågår här i landet, om inte bland de bättre. Men hur kan de ha fått med sig hela journalistkåren, alla feminister och andra utan att berätta om planen? Då hade ju hemligheten kommit ut. Idén om ”humanitär stormakt” kanske räckte som avledande manöver.

  Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En liten inre krets som känner till sanningen?
   Statsministern o partisekreteraren samt SÄPO chefen

   Sen brer man på med floskler…
   Allahs Lika Värde o Stormaktsdrömmar…

   Skulle kunna förklara varför Danielsson o Eliasson kan sitta kvar)
   Något som annars synes oförklarligt!

   Liked by 3 people

  • PerH skriver:

   Min replik till Bjarne Däcker varför ”planen” inte läckt.
   Förklaring kanske kommer att skönjas i Lars Berns artikel om desinformation, bland annat inom media.
   Bern ((Anthropocene) söker just nu tips från sina läsare, tips vilka inte kommer att publiceras nu utan vad jag ser anonymiserade och ev. Ingå i artikeln.
   Sedan…en tänkvärd artikel om det som kan vara en modern svensk permittenttrafik, av Patrik Engellau.

   Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   ”Detta är en lika bra teori som någon annan om vad som pågår här i landet,”

   Jag håller med!

   Patrik är helt klart en allvarligt tänkande och sökande person, som med ett stort mått av ödmjukhet försöker att förstå sin samtid. Och det är bara att erkänna att det verkligen inte är lätt! Landet framstår ofta som ett pågående grupparbete av Franz Kafka, James Joyce och Salvador Dali.

   Som de flesta här säkert har märkt, har jag en del egna teorier. I mitt eget huvud anser jag dessa vara rimligt väl underbyggda, men samtidigt inser jag absolut att jag kan ha helt eller delvis fel. Det som sker i Sverige kan rimligen objektivt beskrivas som ett frivilligt och entusiastiskt nationellt självmord och det är ett helt unikt fenomen i världshistorien. Troligen kommer detta beteende aldrig att bli färdiganalyserat, utan lärda män kommer att debattera saken in i evigheten.

   Den händelse som möjligen ger starkast stöd för Patriks teori inträffade redan för 10 år sen, i samband med Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005/2006. Här var ett direkt grannland, dvs. Danmark, under extrem press från nästan hela den muslimska världen. Den svenska regeringens agerande då låg väl i linje med eftergiftspolitiken mot Tyskarna under WWII. Det är dessutom ganska väl dokumenterat och visar, utan tvekan, direkt involvering av regeringen.

   Från Wikipedia:

   ”Stängningen av Sverigedemokraternas webbplatser 2006 var ett led i händelseutvecklingen i samband med kontroversen kring de omtalade Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005/2006. Sverigedemokraterna hade i sin partitidning SD-Kuriren utlyst en teckningstävling där man uppmanade läsarna att skicka in ”den bästa karikatyren” av den islamiske profeten Muhammed. En inskickad karikatyr publicerades därefter på SD-Kurirens webbplats den 3 februari 2006.[1] Publiceringen kritiserades hårt av utrikesminister Laila Freivalds, och det politiska läget mellan Sverige och de muslimska länderna upplevdes av Sveriges regering som mycket spänt, bl.a. sedan en shiitisk tv-kanal i Beirut rapporterat om publiceringen. En tjänsteman vid Utrikesdepartementet och personal från Säkerhetspolisen tog därefter kontakt med Sverigedemokraternas webbhotell, Levonline AB, som den 9 februari 2006 stängde ned webbplatserna.”

   ” Enligt den statliga nyhetsbyrån Saba News och tidningen Yemen Observer i Jemen skrev Freivalds själv i ett brev till landets utrikesminister Abu Baker al-Qirbi att den svenska regeringen stängt sajten”

   Det blev även en del kontrovers kring detta, men den i dessa sammanhang ständigt närvarande Göran Lambertz red självklart in på sin vita häst:

   ”Justitiekanslern Göran Lambertz fann dock efter sin granskning inga skäl till kritik mot vare sig Säpos eller UD:s agerande rörande frågan om brott mot yttrandefrihetsgrundlagens censurförbud”

   https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4ngningen_av_Sverigedemokraternas_webbplatser_2006

   Man kan tillägga att många tidningar i västvärlden på olika sätt försökte att visa sitt stöd för Danmark och Jyllands-Posten, men i Sverige var det bara SD-kuriren som vågade.

   Så här har vi då ett grannland som är väldigt hårt ansatt pga. att de står upp för traditionell yttrandefrihet och den svenska regeringen väljer att järnhårt angripa de få inom landet som solidariserar sig med detta grannland, samtidigt som de gör allt för att stryka de muslimska länderna medhårs. Onekligen ganska direkta paralleller med vårt agerande under WWII.

   Sen kan jag tillägga att i samband med detta upplevde jag personligen något som sen inte alls verkar ha debatterats, men likväl var närmast oerhört. Det var ett debattprogram i SR om just detta som jag beskriver ovan och Jimmie Åkesson fick komma till tals. Han absolut krossade sin motståndare (kan ha varit Freivalds, men jag är inte säker). Sen skulle programmet sändas i repris och jag stod redo att spela in det. Men man hade bara klippt bort Åkesson och ersatt det avsnittet med något annat! Trots att man hävdade att det var en repris!

   Jag hade väl inga höga tankar om svensk public service innan, men detta var verkligen en helt ny nivå. Det finns absolut ingen anledning att lita på något som dessa figurer sänder.

   Liked by 4 people

  • Anna Lindén skriver:

   Journalistkåren i Sverige har alltid levt i symbios med makten. Hur fick samlingsregeringen under andra världskriget en i stort sett enig journalistkår att ställa upp på deras ”plan”? Metoderna skiljer sig nog inte åt särskilt mycket. Den nutida politiken går ju mycket tydligt in för att inte reta islamisterna. Eftersom dessa befinner sig inom våra egna gränser måste försiktigheten vara ännu större.

   Liked by 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Om Patriks teori stämmer skulle den även kunna förklara den till synes irrationella och antidemokratiska utfrysningen av SD, som inte tillåts vara med i de andra partiernas överläggningar. Anledningen till detta skulle i så fall vara att man från regeringens sida inte litar på att SD är lojala med deras plan om att hålla Sverige utanför kampen mot jihadismen.

   Liked by 1 person

 3. tomas skriver:

  I förlängningen av vad vi ser idag kan vi få ett världsherravälde styrt av tyranner. Vi medborgare blir slavar…
  History reveals that the Rothschilds were heavily involved in financing both sides in the Civil War.

  Liked by 1 person

 4. Sten Lindgren skriver:

  Now we are talking! Något ligger det säkert i teorin, man får kanske dela upp analysen i två delar:

  • Den ideologiska bakgrunden
  • De ekonomiska krafterna

  För att det som sker ska ske fordras att utvecklingen ligger i linje med båda dessa aspekters trender och så är nog fallet.

  Ideologin bakom känner vi till, med vita män, kolonialism, utsugning etc

  Ekonomiskt finns starka intressen som vill hålla sig väl med alla, vapenexporten inte minst. Men även andra ekonomiska intressen verkar åt samma håll. Har någon sett någon ledande näringslivsföreträdare yttra sig i denna fråga annat än genom att säga att man är för mångfald?

  Liked by 1 person

  • Lars Holmdahl skriver:

   I privata näringslivet pratar man inte, man agerar. Stora företag flyttar huvudkontoret utomlands och i till exempel Kista har migranter svinat ner så att företag lämnar orten. Man kan kalla detta för att ”säga något”, men är det någon lyssnar?

   Liked by 1 person

 5. Ben-Hur skriver:

  Som ni sett så är både FN, George Soros och Påven på oss om att vi måste importera fler muslimer! Det kan väl inte bara vara en tillfällighet! Jag föreställer mig ett krav från högre makter som dessa fått i uppdrag att stötta mot Europa! Avsaknaden av rationella skäl till import av migranter från så avlägsna och främmande kulturer som mellersta Afrika och Arabvärlden talar också sitt tydliga språk! Påståendena att vi har bindande avtal med FN och EU är bara nys. Det finns ingen som tvingar Sverige att ta emot potentiella flyktingar som ”flyr för sitt liv” hela vägen från Syrien eller mellersta Afrika! Det finns heller ingen logik i en flyktingpolitik ratificerad och påtvingad från FN som går ut på att genomföra regelrätta folkförflyttningar från södra till norra halvklotet! Det rimliga vore att satsa allt på att bygga upp dessa länder! Det vore både rationellare, mänskligare och billigare! FNs Agenda 2030 tex är bara en omskrivning för att gå andra ärenden och genomföra globalismen! Det är också intressant att konstatera att den tysta majoriteten börjar förstå sakernas tillstånd, utan att ha klart för sig orsakerna! De som här har ordets gåva borde börja säga rent ut vad som är på gång!

  Liked by 9 people

  • tirutaa skriver:

   @ Ben-Hur

   ”Som ni sett så är både FN, George Soros och Påven på oss om att vi måste importera fler muslimer!” Och romer. Soraja Post har kontakter till Soros.

   Är dessa romer med avsikt importerade till Sverige för att …. ja, VAD? Bryta ner vårt lagliga system, bit för bit forcera våra strukturer, skaffa sig fördelar framom den egna befolkningen, bli ytterligare en ekonomisk belastning för landet, slippa svara för sin kriminalitet?

   Det är någonting som känns oärligt och mycket obehagligt i all denna fokusering kring romerna som staten håller på med. Dessa ständiga offren, ett halvt sekel efter det som Sverige ordnat upp situationen för landets egna romer.

   Men nu verkar det som om Sverige ska ta ansvar för alla Europas romer. Ingen kontrollerar att de utländska romerna faktiskt stannar i landet bara i tre månader som de har tillstånd till. För att inte tala om alla de övriga olägenheterna de medför. Vill man bryta upp rådande samhällsstrukturer, kan detta vara en av metoderna för det.

   Se nu hur konspirationsmässigt även jag börjat tänka. Men något lurt är det i alla fall.

   Liked by 2 people

 6. Joakim skriver:

  Ja det låter ju som en möjlig förklaring, men jag tror mer på det långsamma kulturmarxistiska indoktrineringen där alla (utom vita män förstås) är förtryckta. Makten(och folket) är nog lite indoktrinerad också, men mest vågar de inte sätta ner foten för då kommer hela kulturmarxistiska mobben att ”hänga” dem offentligt och därmed riskera sin makt.
  Fast o andra sidan har jag även tänk på att varför Sverige klarat sig relativt bra hittills kan bero på att Jihadisterna har ett mycket bra basläger i Sverige, då är det ju dumt att ”såga av grenen man sitter på”. Men å andra sidan kan ju våldtäktsepidemin och övrig kriminalitet ändå såga av grenen till slut, de kan inte få kontroll på sina vapendragare.

  Gilla

 7. Gunilla skriver:

  Det är återigen maktkomplotten vi ser. Har ni märkt hur tyst det är från Wallström och Löfven när Erdogan kommer ut som diktator och t.o.m hotar Europa och uppmanar turkar i Tyskland att agera femtekolonnare. Turkiet räcker inte för Erdogan. Han vill föra sin politik i Europas länder också.

  Liked by 10 people

 8. dogen skriver:

  Bra Patrik, så är det kanske. Det är iallafall helt självklart att det är rädslan för terror och våld i förorten på det nuvarande etablissemangets vaktskift som styr mycket, man är panisk för att uppröra muslimer, hellre då tumma på yttrandefriheten och klämma åt Vilks (han får skylla sig själv) och fängsla Dan Park, eller inte ge Danmark något stöd trots att de var muslimer från Sverige som skulle attackerat Jyllandsposten. Jag tror våra politiker har rätt, vi är bara ett stort terrordåd från en annan politisk situation i Sverige. Det verkar inte otroligt att den tysta diplomatin används för att inte IS ledning eller muslimska brödraskapet skall attackera Sverige, är det denna pakt med djävulen som gör att vi i utbyte tar emot så absurt många muslimer till ett land som inte kan integrera dem? Fiendens brohuvud in i Europa. En konspiratorisk förklaring men det vi ser är bortom all sans, då finns det kanske skäl bortom slumpen som ligger bakom?

  Nog är tystnaden och eftergifterna precis som under andra världskriget, och man kan kanske säga att det har tjänat oss väl, men när jag bodde i Danmark på korridor med danskar och norrmän så hörde man skämtet, vilket är världens tunnaste bok? Det är boken med svenska krigshjältar.

  Liked by 6 people

 9. Peter M skriver:

  Vad vill en (S) politiker ha? Om man nyttjar Occams rakkniv, blir gåtans lösning enklare.

  Muslimer röstar på S, MP och V. Endast 10 procent röstar borgerligt. När de gamla kärnväljarna ända sedan 1990-talet dör bort i en takt av 30-35 000 per år så får man importera nya lojala kärnväljare.

  Liked by 4 people

  • cmmk10 skriver:

   Riktigt enkelt blir det om vi tillämpar Hanlons rakkniv istället:

   ”Tillskriv aldrig något ont uppsåt när det är tillräckligt att förklara det med dumhet” (engelska ”Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.”).

   Liked by 3 people

 10. Sture skriver:

  Patrik har rätt som vanligt. Denna utveckling, som vi nu ser, har inte drabbat oss utan är planerad av de människor som i hemlighet styr våra politiker via utvalda politiska rådgivare och via Bilderberggruppen, Council on Foreign Relations, Trilaterala kommissionen etc. För er som ännu inte upptäckt Peter Krabbes analyser rekommenderar jag att gå in på hans sajt. Han har där alldeles nu avslutat en väldigt intressant världsanalys i 10 delar: https://peterkrabbe.wordpress.com

  Liked by 3 people

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Bristen på svenskt mod är inget nytt. I sin essä om Karl XII ( i Silversköldarna) skriver Frans G Bengtsson:
  ”Sålunda dog Sveriges siste kung, säger Carlyle på ett ställe i sin Fredrick the Great; och tog, kan man säga, sitt lands liv med sig i graven; ty de lösgjorda officiella personligheterna där har inte kläckt fram mycket i riktning av kungligheter; inte heller har det landet därefter lyst bland nationerna, eller gjort sig stort värt ett omnämnas”

  Gilla

 12. Staffan Persson skriver:

  Tror att det kan ligga en hel del i detta,men inte så att det handlar om någon ”master plan” utan det här är en strategi som vi tar till av historisk vana och styr ut med vissa rationaliserande kulturradikala teorier.Det kan ha skett som en evolutionär process där de som säger rätt saker och förevisar rätt synsätt blir belönade av sina föregångare och hjälper till att gallra fram efterträdare med ”rätt” inställning i förvaltningen,politiken och medierna.Man känner igen varandra på lukten.Människor är inte så medvetet målrationella som många tror men en viss miljö uppstår inte desto mindre med närmast oövervinnerlig kraft.Styrkan i övertygelserna bygger på en effektiv maskering av den underliggande affärsmässigheten,alltså är det fariséens/hycklarens framgångsrika strategi att dupera både sig själv och andra som triumferar.
  Självfallet finns även idealister,de är de nyttiga idioterna i detta sammanhang.

  Liked by 1 person

 13. BjörnS skriver:

  Teorin om en mörk överenskommelse mellan muslimska extremister och den svenska staten tror jag inte på. I Belgien hade jihadisterna nästan en fristad men det har sprängts och skjutits i alla fall.
  Wallström har förklarat terrorism med världsfattigdomen, men det stämmer naturligtvis inte eftersom det tycks vara ideologiska/religösa lockelser hos främst medelklass som är drivkraften. Däremot passar det den politiska agendan där omfördelning är svar på allt, ingen är ond och alla vill egentligen vara snälla. Ungefär som i Bamse. Så uppstår den häpnadsväckande flatheten där hemkommande jihadister ska få förtur till bostad och jobb samt det eviga tjatet om fritidsgårdar. Flathet har blivit en ideologi i sig.

  Liked by 9 people

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Eftersom problem aldrig har blivit lösta genom att de sopas under mattan, så bör man snarare betrakta dem från alla sidor och bestämma problemens art innan man försöker sig på att rätta till dem.
  Det är därför inte orimligt att frågan ställs.

  Vi kan väl konstatera, eftersom Patrik nu gjorde en parallell till andra världskriget, att i Norge blev man överkörd av tyskarna med våld och hot om våld. När någon opponerade sig mot sakernas tillstånd blev vederbörande snabbt ”omhändertagen”. I många fall så rensade man även bland sådana som skulle kunna tänkas vara med på komplotten. Bevisningen hade inte dugt i en svensk rättssal av i dag.
  Varför tycker jag det påminner så starkt om dagens terrorism där man tar livet av folk utan urskillning?
  I Norge fanns ett gäng som var tyskarna behjälpliga. Möjligen trodde de att deras insatser skulle förhindra ett ännu värre scenario.
  En av dem hette Vidkun Quisling.
  Hans avsked från tjänsten borde, om Patriks teori vore sann, stämma till viss eftertanke.

  Jag tror snarare att problemet ligger på ett mentalt plan. I synen på en brottsling och en presumtiv sådan.
  Av någon märklig och outgrundlig anledning har man antagit att en brottsbenägen person är som vi andra, men att vederbörande hamnat snett av omständigheter utanför personens kontroll. Danielssons uttalande i TV-soffan om en missdådares tänkbara problematiska bakgrund snarare än om brottsoffrens och efterlevandes situation tycker jag bär syn för sägen.

  Jag kan inte se annat än att om jag stjäl från någon så har jag en grav mental störning. Jag vill ju för sjutton inte att någon skall sno för mig! Vad ger mig då rätten att göra motsvarande mot någon annan? Det är ett helt ologiskt felslut. Det funkar inte i huvudet.

  Nog kan jag väl kanske bli tvärarg på någon, men steget därifrån till att sticka en kniv i personen i fråga är ju helt oöverkomligt.

  Om jag då i stället väljer att ta livet av folk som jag inte ens har en relation till så tyder det, i vart fall enligt mitt sätt att se det, på ren sinnessjukdom. Därutöver är det säkert troligt att lämplig religiös/ideologisk påverkan kan ha en utlösande effekt på ett redan labilt sinne.

  Jag håller inte för otroligt att det går omkring ”en massa” människor bland oss med sådana störningar, men som aldrig får dem triggade. Då är det tämligen OK. Inget jävelskap händer.

  Det finns inga farliga granater. Om man inte apterar tändhatten.

  Alldeles oberoende av mörkningsförsök från våra myndigheter så är det nu väl bekant att i våra fängelser är en oproportionerligt stor andel av internerna av arabiskt ursprung.
  Jag har svårt att tro att de skulle vara i grunden mer störda än andra. Då finns det som jag ser det bara kvar miljöpåverkan som triggerfaktor. Eftersom varken luften eller vattnet är annorlunda i Gottsunda än i Uppsala i övrigt så är det nog i moskéerna man får titta. Det är ju där man framför idéer som skiljer sig från samhället i övrigt.

  Eftersom det finns, jag vill inte dra till med bevis, men starka indicier för att det är islam som är den gemensamma faktorn beträffande terrorism och en hel del andra avarter som bland annat vårt samhälle drabbats av, så vidhåller jag min tidigare framförda ståndpunkt att allt ekonomiskt bistånd till denna typ av verksamhet skall förbjudas. Då man kan förvänta sig att verksamheter döps om så skall förbudet givetvis gälla all föreningsverksamhet samt allt mediestöd.

  Nu upphäver givetvis någon i sin godhet rösten och virrar om den grundlagsfästa religionsfriheten.

  För det första så har föreningsstöd inte ett smack med religion att göra.

  För det andra så omfattas inte islam av religionsfriheten!

  Religionsfrihet betyder att man har rätt att omfatta vilken religion som helst.
  Eller, och inte minst viktigt, att man inte behöver bekänna sig till någon religion alls.
  Svenska Kyrkan tillhandahåller på sin hemsida en blankett jag kan använda för utträde ur kyrkan.
  Den dagen när Islam öppet säger att en muslim är fri att lämna islam utan angivande av skäl och utan risk för repressalier och man tillhandahåller motsvarande blankett för utträde, kan vi börja diskutera om inte även Islam borde omfattas av lagstiftningen beträffande religionsfrihet.
  I vart fall i den del som Islam handlar om religion och inte ideologi.

  Jag har tidigare angett svårigheten att skilja på vad som är vad, men nu har uppenbarligen biskopen i Stockholm lyckats med den saken, eftersom hon nu deklarerat att det inte finns några religioner som sanktionerar våld.

  Liked by 3 people

  • Lars Holmdahl skriver:

   Instämmer, men det är skillnad på folk och fä. Låt oss tala om det mest förbjudna; att människor föds olika (och att kulturer är olika bra).
   Araber har genomsnittlig IQ 85, att jämföra med svenskarnas IQ 100. Alltså en skillnad på en standardavvikelse. Det är precis samma skillnad som mellan vita och svarta i USA. IQ-differensen räcker som förklaring till brottslighet, inkomstskillnader, resultat i skolan, etc.

   Gilla

  • tirutaa skriver:

   @ CHRISTER C 08:46

   ”Om jag då i stället väljer att ta livet av folk som jag inte ens har en relation till så tyder det, i vart fall enligt mitt sätt att se det, på ren sinnessjukdom. ”

   Eller varför inte en personlighetsstörning. Möjligen den svåraste av dem alla, psykopati. Genom att vi inte haft någon som helst kontroll över vilka som strömmat in i landet, får vi helt säkert räkna med att bland dem finna en och annan psykopat.

   Liked by 1 person

 15. Skribent skriver:

  En mycket intressant reflektion. Realpolitik kallar vissa detta. Trivsamt eller inte, bra eller inte, historien kommer att utvisa detta.

  Gilla

 16. Lars Åhlin skriver:

  Nu får du ge dig, Patrik! Du har alldeles för höga tankar om dina medmänniskors kompetens. Hos svenska politiker och verkchefer, men framför allt hos de förvirrade och klumpiga stackare som ugör det islamistiska terrorhotet.

  Liked by 2 people

 17. ruben skriver:

  Den tanken har slagit mej ett antal gånger. Man blir helt andlös över tafattheten. Den verkar inte ens vara naturlig utan nästan beställd. Hur kan det så snabbt uppstå jättelika vandrande folkmassor på väg mot just Sverige och Tyskland. Som på kommando? Varför är det så överenskommet om tystnaden när dessa invandrare kriminellt förgriper sig på samhälle och människor? Hur kan så många av dem vara så arroganta och bortskämda i sina krav? Varför blir de så sällan utvisade trots grova brott?
  Vad händer med Turkiet, varför gjordes en sån ödesmättad överenskommelse upp med dem om flyktingar?
  Varför kan EU-länder inte bara ha vanligt skydd vid sina gränser? Vem hittade på att det bara är att gå genom hela Europa, så hamnar man i Sverige eller Tyskland och får asyl om man kastat alla id-handlingar? Varför gick man inte efter de regler som gäller för asyl då? Ingen kunde få asyl-skydd i Sverige eftersom det var fred i de länder de passerat.

  Liked by 7 people

 18. Leif Lindau skriver:

  Tycker att VK2-politiken är en dålig jämförelse. Den syftade till att hålla Sverige utanför kriget, trygga folkförsörjningen, hade kompakt stöd av folkmajoriteten och var lyckosam. Nuvarande immigrationspolitik påbörjades och det välfärdsindustriella komplexets expansion och makt byggdes innan islamistterrorn var ett hot i Europa.

  Gilla

 19. B skriver:

  Jag tror inte riktigt att dessa herrar generaldirektörer har tänkt så långt. Jag tror att det är så simpelt som att man i många, många år har kunnat framstå som god genom att fjäska för islam. Många har tagit för givet att islam alltid kommer att vara en religion i minoritet, att det är synd om muslimer för att vi i väst inte förstår deras kultur osv och därmed har man kunnat plocka godhetspoäng på att verka för att islam får en mer framskjuten position inte bara i människors privatliv utan också i det offentliga Sverige.

  Liked by 3 people

 20. Thor skriver:

  En bättre teori är att det handlar om att betala skyddspengar till maffialiknande organisationer som tillåtits etablera sig här. Som vanligt är en del maffiamedlemmar ändå inte nöjda vilket får sitt utlopp i våldsdåd. Men om inte några skyddspengar betalas ut och inga nya maffiamedlemmar tillåts etablera sig i Sverige brakar det loss ordentligt. Ändå är det den rätta vägen, att skjuta upp gör problemet olösligt.

  Liked by 1 person

 21. Tritonen skriver:

  När jag hör och ser vår statsminister i debatten, framstår det tydligt att han inte är högbevågad eller en förslagen och konspiratorisk ”jesuit”. Hjälplöst famlar han efter inlärda floskler att bemöta relevanta frågor med.
  2018 blir sista chansen att vända den katastrofala utvecklingen.

  Liked by 1 person

 22. Mormor skriver:

  Tror inte att det är så genomarbetat i huvena på våra makthavare o andra opinionsmakare. Det verkar finnas en ryggmärgsreflex i vårt Sverige att vika sej för den part i en konflikt som efter sin eventuella seger annars skulle straffa oss hårdast. I WW2 var det nazisterna. Under det galna kvartsseklet var det kommunisterna. Och nu är det förstår islam.

  Gilla

 23. Ami skriver:

  De muslimska föreningarna i Sverige har starka band till Muslimska Brödrarskapet och andra terrororganisationer samtidigt som ledande politiker från vänstersidan sitter med i styrelserna.
  Så givetvis förekommer det samtal bakom lyckta dörrar mellan det politiska och mediala etablissemanget och muslimska föreningar. Givetvis så går samtalen ut på att inte motverka islam i Sverige utan med alla politiska medel möjliga tysta ner all kritik mot religionen.

  Vem vet, kanske få vi se ett nordiskt kalifat och var bäst skulle det vara att bilda ett sådant om inte i Sverige, det naiva landet i norr.

  Liked by 1 person

 24. Fredrik Östman skriver:

  Jämförelsen haltar, eftersom det inte alls var svensk statskonst eller diplomati som räddade Sverige i Andra världskriget, utan bonnröta och geopolitiska fakta. För att sedan slå på en redan död häst kan vi dessutom konstatera att denna teori är en konspirationsteori och att alla sådana är falska eftersom konspirationer inte kan hållas hemliga utan att vara verkningslösa.

  En sällsynt svag krönika. Tag det som en komplimang.

  Gilla

 25. Leif Lindau skriver:

  Den enkla förklaringen tror jag är att Reinfelt såg ett sätt att behålla makten ytterliggare en tid med MP.s stöd, en chans att erodera bort välfärdssamhället och att det hela kunde genomföras genom passivitet. Plus att han njöt av tanken att lämna över ett samhälle som ingen klassisk sossepolitik hade någon som helst chans att fixa till på 100-tals år.

  Liked by 1 person

 26. Willy Lindqvist skriver:

  När det gäller ”allas lika värde” bör man hålla i minnet att inget muslimskt land har anslutit sig till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. För dem gäller Cairodeklarationen, där det slås fast att endast i de delar FN:s mänskliga rättigheter inte strider mot sharialagarna kan de mänskliga rättigheterna accepteras av muslimer.

  Liked by 2 people

 27. MartinA skriver:

  När PE säger ”vi” i den här artikeln så är det avslöjande nog etablissemangets åsikter som han torgför. Inte mina. Jag ställer inte upp på en stavelse i den här artikeln. Jag slutade läsa den när PE började prata om ”feghet”. Det är så historielöst och verklighetsfrånvänt så man baxnar. Det är INTE feghet att låta bli att delta i stormakternas cyniska spel och cyniska krig. Det är INTE feghet att samarbeta med de stormakter som har omringat sverige och utan vars välvilja svenskarna skulle svultit ihjäl. Du kan lika gärna anklaga Lesotho för feghet för att de är eftergivliga mot Sydafrika.
  Att dåtidens härskare lyckades hålla sverige utanför andra världskriget och att de läst sverige överleva som stat är en bedrift som skall respekteras och hyllas. Läs historia, alla ni förstockade och okunniga och perspektivlösa!

  Gilla

 28. Ina Höst skriver:

  Den här bloggen kallas det ”Det goda samhället” med underrubriken ”här skapas samtidens självförståelse”. Mycket intressant målsättning och behövlig! Då ska man kunna spåna fritt och diskutera idén med andra och höra hur dom ser på det!

  Ska inte säga så mycket om Patriks teori, men jag tycker inte att jämförelsen med permittenttrafiken under WW2 och dagens massinvandring av muslimer är träffande. Visserligen har jag hört uttalanden som ”är vi snälla mot muslimerna, så blir de snälla mot oss (feed the crocodile), vilket en del muslimer tydligt visat att så är inte fallet! Men permittenttrafiken var inget frivilligt medgivande från Sveriges sida, men Sverige hade inget att sätta emot förrän 1943, då den också stoppades. Dagens massinvandringspolitik är helt frivillig, svenska politiker t.o.m. lockar muslimer att komma hit genom unika förmåner! Det får de aggressiva bland muslimerna att flytta fram positionerna bara (när katten ärt borta….) Vilket dränerar vara resurser och utsätter befolkningen för fara, motsatsen till vad svenska regeringen under WW2 försökte undvika!

  Liked by 2 people

 29. Madelaine Fusfield skriver:

  Väldigt många teorier här och mycket snack. Patrik har tryckt på rätt knapp. Svenskar har fred som högsta ideal och slår gärna knut på sig för att undvika konflikter och stridigheter, kompromissar t.o.m. sin integritet om nödvändigt.

  Frågan är helt enkelt, vad anser svenskar är värt försvara med liv och lem om så vore? Vad är viktigare än något annat? Om ni anser att fred är viktigare än att riskera terror utbrott så stöder ni ju regeringens politik om jag förstår det rätt. Ta en ordentlig titt på vad ni egentligen står för och teorisera inte så mycket.

  Good luck!

  Gilla

  • Madelaine Fusfield skriver:

   P.S. Man kan ju se på immigrantvågen som en invasion i vilket fall man har rätt försvara sina värderingar. Hur långt är ni beredda att gå till angrepp mot invasionen? Jag menar naturligtvis inte attacker mot invandrarna utan en politisk demonstration mot regeringen. Att bara klaga på den här bloggen leder ju inte till något konkret, eller hur? D.S.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Hur långt som helst. Mot vem och vilka som helst med vilka medel som helst. I kampen för existens är allt tillåtet. Detta betyder dock inte att det är taktiskt korrekt. Historien lär oss om något att dramatisk handling är långsiktigt meningslös eller långsiktigt kontraproduktiv. Fruktbarast är att börja med att besegra sig själv. De som har ett mål och en mening och förmåga att kontrollera sitt eget beteende har handlingsutrymme, oavsett vad politikerna sysslar med. Se på den mormonska framgångssagan till exempel?

    Gilla

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Martina. ”Fruktbarast är att börja med att besegra sig själv.” Det låter som något kyrkan predikade när den var lierad med de makthavande. Det var ett ba sätt att få folk bli medgörliga. Det är nog mycket bra för individen som vill förbättra sin själ, men jag tror inte det är en princip man kan använda politiskt.

    Menar du passivt motstånd som utövades av Ghandi och Martin Luther King får man inte glömma att deras demonstrationer innebar en hel del offer. Polisen Ingrep mot demonstranter som fångslades och skadades. En del dog. Ett annat exempel på medgörlighet är judarna som villigt lät sig ledas till koncentrationslägren i förtröstan att Gud visste vad som var bäst. Vi vet hur det slutade.

    Fredliga lösningar är inte alltid möjliga genom förhandlingar. Vad gör man om ingen vill lyssna? Hjälper det att besegra sig själv??

    Gilla

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Skulle lagt till i min förra kommentar att Sveriges historia har exempel på när svenskarnas tålamod med regeringen nådde bristningsgränsen. Man kan ju börja med Gustav Vasa. 🇸🇪😈

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Skillnaden är att då hade människor kultur och traditioner, något som utrotats av moderniteten och socialdemokraternas hegemoni. Ja, det hela började i många stycken med Gustav Vasa. Varen svenske manade kung Gösta. Med det menade han samma sak som när monstren i Rosenbad manar varen europeer. Det vill säga makten vill bryta ner folks lokala förankring och kultur och traditioner för egna politiska syften.
    Idag har svensken ingenting att ty sig till alls. Varje organisation och varje sammanhang svensken någonsin befunnit sig i är centralmakten eftergivlig. Det finns ingen struktur för motstånd alls. Detta är motsatsen till femtonhundratalets sverige. Ta bara socknen som en gång fanns. Människor i ett område träffades varje vecka på kyrkbacken. Centralmakten sysslade med våld, militär, litet med rättskipning. Men socknen hade hand om hela ”välfärden”. Här fanns fattighuset och allmänningarna och solidariteten. Människor hade ett sammanhang och en organisation som de hade varit en del av i hela livet. Idag står svensken alldeles naken inför centralmakten. Situationen kan inte jämföras alls.

    Anledningen till det här är socialdemokratins långa maktinnehav. En form av nationalsocialism Som bedrev folkgemenskap istället för klasskamp. Korporativism. Det såg bra ut på ytan och i statistiken. Men djupare in i folket så frättes samhället sönder. Allt blev en del av staten och staten blev en del av allt. Partiet, kommunerna, kyrkan, fackföreningarna, socialförsäkringarna, domstolarna, polischeferna, media. Den allmänna sektorn har blivit så enorm att till och med privata företag har kommuner och stat som huvudkunder. Allt har ätits upp av korporativismen. Centralmakten har trådar till allt och alla.

    Förstår du nu varför människor som försöker samlas och demonstrera mot centralmaktens excesser blir fåtaliga och har någonting förvirrat, skrämt och chockat i sitt ansiktsuttryck? Allt medan polisen låter regimtrogna våldsmän stå bara tjuogo meter bort och vråla ut sitt hat och regimens inofficiella terrororganistioner står med objektivkameror och dokumenterar varje besökare för framtida trakasserier, telefonsamtal till arbetsplatser och kunder och eventuellt hembesök från våldsvänstern.

    Ja, till och med den förmenta oppositionen har tagit till sig regimens hela värderingssystem och världsbild och till och med deras språkbruk om ”nyfascister” och ”rasism”. Och samarbetar med just de terrororganisationer som har förföljt sagda ”opposition” i alla år. Att Mattias Karlsson brevväxlar med Expo och använder Expos språkbruk för uteslutningar är belysande. Min tro är att kulturmarxisterna har passat ett upplägg till ”oppositionen” så att de skall kunna smasha ut svenskarna från existensen en gång för alla. Vad betyder annars öppen svenskhet och assimilation i dagens läge om inte det?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    ”Fruktbarast..”
    Vilka har haft störst genomslag? Brigham Young eller James K. Polk?
    Mitt intresse är inte vad framtidens människor tänker. Det är vad de är. Jag har inget intresse av politiska rörelser. Jag funderar på vad kultur och beteende som kan göra så att det finns svenskar om hundra år.
    I valet mellan 10 000 svenskar om hundra år som har hittat ett sätt att finnas till långsiktigt. Och mellan att få styra politiska program och pengar och retorik men 0 svenskar om hundra år så är valet mycket lätt för mig.

    Ta zigenarna som skyddar sig med sin kultur och sitt levnadssätt. De är trygga. Ingen vill egentligen ta vad de har eftersom det ser illa ut för utomstående. Medan de är övertygade om värdet av vad de själva har. De har många lektioner att lära. ut. Samma sak med dessa judar som du insisterar att tjata om i tid och otid. De har fantastiska lektioner att lära ut. Framförallt är deras religions grundperspektiv någonting vi svenskar bör lära oss av. Jag är också mycket nyfiken på hur judar introducerar insikten om livets förgänglighet och dödlighet till judiska barn? Berättar judar sagor om evigt liv för sina barn? Eller berättar de om egots begränsade existens på direkten när barn börjar fråga? Du som tycker om att prata om judar kanske vet svaret på den här frågan som jag har funderat på i flera år?

    Nu är vi svenskar territoriella så vi kan ej överta globala folks strategier rakt av. Historien har många andra läromästare än dessa två. Men vi bör verkligen lyssna på vad deras kulturer berättar om hur man ska göra för att fortsätta finnas till och nå sammanhållning.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Alltså, du som är amerikan, betänk hur löjeväckande det blir att prata om ”folkstyre” och ”frihet” när härskarna inte ens betror svensken att bära kniv på allmän plats? Allt allt allt har centralmakten tagit över. Och nu rasar den ihop. Det viktiga är att plädera för att svenskar slutar stirra på centralmakten och börjar vända sig till varandra istället. Och vänder centralmakten och dess totalitära påbud ryggen.

    Gilla

 30. Ami skriver:

  Det vet du inget av. Fred måste väl vara en primärt mål oberoende av regering. Konflikter löser man på två sätt dialog eller regelrätt krig. Vem vet vad vi är kapabla till när skiten träffar fläkten.

  Gilla

 31. Mikael Steinwall skriver:

  Nej, jag tror inte på någon underliggande politisk plan, en dold agenda som skulle motivera undfallenheten inför Islamiseringen i Sverige. Jag tror att förklaringen ligger i Riksdagens beslut om den nya invandringspolitiken som togs 1975. Alla partier var eniga om att invandrarnas situation skulle lyftas, bidrag blev ett nyckelord, bidrag till alla möjliga förbund och föreningar som invandrare startat.
  Redan 1976 invigdes landets första moské i Göteborg, och med en kombination av välvilja och naivitet seglade de Svenska politikerna ut på öppet hav. De hade ingen aning om hur de skulle navigera, men hoppades på det bästa.
  40 år senare är det inte mycket som har hänt, förutom att politikerna har slängt förnuftet över bord.

  Gilla

 32. Peter skriver:

  Kan det vara så att den svenska tendensen att vara överseende mot ondska och hot bara är ett utslag av det sk Stockholmssyndromet? Dvs en psykologisk försvarsmekanism där sympati uttrycks för den som hotar en. Alltsammans i patetisk och feg förhoppning att blidka och slippa undan. Eventuell aggression som man innerst inne hyser mot förövaren projiceras i stället mot ofarliga, icke-repressiva mål såsom Polisen, ”den vite mannen”, ”alla män”, USA, Israel, politiskt inkorrekta skribenter etc.

  ”The Stockholm Syndrome” – ytterligare en svensk originalprodukt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.