Folktro och vidskepelse

8-26-13_11971

Patrik Engellau

För länge sedan föreställde sig människor, efter vad jag har hört, att naturen var bebodd av övernaturliga väsen som människan gjorde bäst i att uppmärksamma och hålla sig väl med. Den bladbekrönta näcken, till exempel, var ett ont väsen som försökte locka människor att dränka sig i diverse vattendrag. Jättar var storväxta, trollkunniga och lite obestämda gestalter eftersom de ibland, efter någon princip som jag inte förstått, var vänligt och ibland ovänligt sinnade mot människorna. Dessutom fanns allehanda demoner, tomtar, troll, spöken och annat oknytt att oroa sig för.

Men dessa varelser var ändå bara småpotatis i förhållande till de himmelska krafter som verkligen var herre på täppan, nämligen Gud och hans entourage av änglar, djävlar, helgon och andra slags hjälpredor. Dessa hade makten över människornas tillvaro och brydde sig faktiskt på daglig basis. Om alla kyrkor i Sverige bad böner för att Gustaf II Adolf skulle ha framgång i kriget kunde det faktiskt hända att kungen avgick med segern i nästa fältslag. Säkert var det förstås inte. Herrens vägar var outgrundliga.

Människans natur tycks vara att tro på saker som hon inte kan se eller få kontakt med annat än genom magi och som hon anser sig böra beveka genom olika slags riter utan att för den skull garanteras något säkert lyckat resultat – och utan att ens kräva sådan säkerhet.

Blodiglar användes inom läkekonsten för att tappa ont blod i hopp om att det skulle leda till hälsa vilket det såklart ibland gjorde av samma skäl som kungen då och då hade framgång i kriget. Kvinnor blev tokiga för att deras livmoder – hysteria på grekiska –, som Hippokrates förklarade, kunde vandra runt i deras kroppar och få förorsaka olika obehagliga andliga utbrott.

Det finns fortfarande gudar, i varje fall en mycket känd, som med listigt och ibland oklart tal förmår entusiastiska anhängare att ta livet av sin nästa, till exempel franska präster i sin kyrka eller nationaldagsfirande fransmän på Rivieran. Ingen vet egentligen vad som motiverar förövarna att genomföra sådana dåd, men ingen vet egentligen heller vad som motiverade folk att en gång i tiden sätta ut mjölk åt tomten. Folk får för sig saker och det behöver inte bygga på evidens och beprövad erfarenhet.

När skolungdomar uppför sig ouppfostrat och stökigt och föräldrar och lärare varken vet ut eller in föreställer de sig att de besvärliga barnen blivit invaderade av ett väsen som kallas psykisk sjukdom, närmare bestämt adhd, och att detta väsen kan betvingas av olika droger som gör barnet lite zoombie-artat och därmed mer lätthanterligt. På 1700-talet gav föräldrarna ibland sina skrikiga barn en slurk brännvin, vilket lugnade dem.

Numera diagnosticeras kvinnor inte längre som hysterikor, utan i stället som ansatta av exempelvis oral galvanism, whiplash-skador eller utbrändhet. Det är säkert ett avsevärt framsteg i någon bemärkelse, men riktigt hur vet man inte. Man vet bara att det är ett framsteg. Deras män medicineras i stället med stattiner mot höga kolesterolvärden vilket också är ett avsevärt framsteg även om man hittills inte kunnat bevisa några positiva resultat.

Ett modernt väsen som påminner om trollen däri att det är mycket starkt och ibland djävlas med människor, i varje fall vissa människor, är patriarkatet. Patriarkatet betyder att män har förtur framför kvinnor och på den punkten vet jag av egen forskning att det är sant. Igår räknade jag nämligen alla bilar som lämnade Hamburgsunds bilfärja i vilka det åkte en man och en kvinna plus eventuella barn för att fastställa den andel där just mannen satt vid ratten. Det verkade handla om nittio procent eller mer. Så patriarkatet finns. Vad kvinnorna gjorde vet jag inte. Kanske var de hysteriska.

Ett mer svåråtkomligt väsen är det strukturella förtrycket. Om jag fattat rätt är detta väsen odelat ondskefullt, mer som en djävul än som ett troll. Och liksom djävulen är det strukturella förtrycket svårt att se i verkligheten, så för att inpränta dess gemenhet kan det behöva gestaltas konstnärligt och visas upp som bild eller text av människor som verkligen förstått dess natur – till exempel djävulen med bockfot i en altartavla respektive strukturförtrycket i form av en förort i en debattartikel i DN Kultur – för att den eventuellt klentroende allmänheten ska komma till insikt. Jag tror att det strukturella förtrycket är lite som arvssynden: det finns överallt och är outplånligt.

Ryska miniubåtar är ett annat väsen som vissa människor bevisligen har sett ungefär som det för fyrahundra år sedan avlades säker bevisning om att utpekade trollpackor färdats till Blåkulla på en kvast. Andra menar att det bara handlat om ljud av minkar och att det alltså till och med var sämre bevisat än påskresorna. Håll med om att det är svårt att veta!

Själv tycker jag att det är betänksamt att sitta i internettäta områden där det bara strömmar allt slags information runt mig och genom mig till omkringsittandes mobiltelefoner. Det kan vara dataspel med olika monster, det kan vara sudoku-fanatiker, det kan vara helt vanliga voicesamtalsgräl om vem som ska ta hand om barnen. Påverkar dessa strömmar och signaler och elektroner och osynliga vågrörelser min hjärna? Det står inte långt på förrän jag kommer ut som strålkäring.

71 thoughts on “Folktro och vidskepelse

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Det finns fortfarande människor som är benägna till vidskepelse och blind tro. Dessa människor kan fastna för en version av verkligheten och blint försvara den oavsett hur mycket bevis finns till motsatsen. Nyligen hörde jag en man deklarera helt allvarligt, ”jag vet jag har rätt. Jag känner det i mitt hjärta.” Han hade inget behov av fakta. Samma gäller med de som insisterar att skolor måste erbjuda ett alternativ till utvecklingsteorin. De tror att Gud skapade världen för 6,000 år sedan på en vecka som det står i bibeln. Det finns sådana individer idag.

  Det finns också individer som blint stöder någon politiker de tror har lösning på världens problem utan att vilja undersöka huruvida deras tilltro är befogad. Det spelar ingen roll om politikern är totalt korrupt om folk inte ”tror” han är det. När de väl formulerat en ”tro” på denna indvid följer de honom blint till avgrundens ände. Mycket beror på politikerns förmåga att hypnotisera publiken. Ett bra exempel är Hitler enligt människor jag talade med under mina år i Tyskland och som hade genomlevt krigsåren. Ett annat är Senator Joe McCarthy som terroriserade USA med sin jakt på kommunister under tidigt 1950-tal. Han förstörde många karriärer innan någon stoppade honom med orden, ” Have you no shame.” H.C Andersens saga om kejsarens nya kläder är tidlös.

  För mig framstår denna blinda tilltro till demagoger som en slags vidskepelse. Man kan lika gärna försöka övertala en troende att Gud inte existerar som att försöka få en politiskt övertygad att ändra åsikt. Det ska till en chockverkan för att ögonen ska öppnas.

  Liked by 1 person

  • Sture skriver:

   Madeleine,
   det måste kännas skönt att vara så intelligent som du är. Ungefär hälften av de röstande i det amerikanska valet kommer att lägga sin röst på Donald Trump (fast jag tror det blir många fler). Men du verkar veta att han är en galning. Men tänk om du har fel och de har rätt. Jag har haft fel många gånger i livet, och det har också Patrik Engellau, vilket han erkänt många gånger. För människor som har förmåga till reflektion är detta naturligt och de ändrar åsikt så fort de tar till sig ny viktig information.
   Gör så här nästa gång du reflekterar över andras ”felaktiga” åsikter: 1. Utgå inte från att de har fel och du har rätt, 2. Betrakta din åsikt som något temporärt som baseras på ännu inte tillräcklig information och att du kan komma att ändra dig, 3. Respektera andras åsikter och fråga dig om du kanske missat något, kanske inte förstått någonting som de har förstått, 4. Betrakta andra människor som fullt kapabla att skaffa sig en lika välgrundad åsikt som du. Och dumförklara dem inte.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    @STURE

    Nog många fler som behöver läsa Ditt inlägg)

    Då kanske Sveriges framtid sett ljusare ut!

    Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Underbart roande att läsa men ack så sant! Jag skrev för en tid sedan på en annan blogg att adhd var ett hjärnfoster, särskilt vanlig i Sverige och USA. (Se bland annat Richard Sauls utmärkta bok ” ADHD does not exist ”) Det var flera som blev väldigt upprörda.

  Ännu fler blir upprörda om man berättar av värmen i Sverige på 1930-talet var värre än nu. I Uppsala var det faktiskt +37.4 °C, dvs. över kroppstemperaturen, den 9 juli 1933.
  Tänk om detta hänt i sommar – då hade media fått helfnatt. Gissa hur det hade blivit förklarat.

  Liked by 3 people

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Lennart Bengtsson,

   ”Jag skrev för en tid sedan på en annan blogg att adhd var ett hjärnfoster, särskilt vanlig i Sverige och USA. ”

   Som jag ser saken, är fenomenen adhd kopplat till feminiseringen av samhället. I grunden har man nu börjat att definiera typiskt maskulint beteende som som ett sjukdomstillstånd, vilket har direkta paralleller till att man tidigare gjorde samma sak med typiskt kvinnligt beteende, dvs. hysterikor. Vidare har man skapat en miljö i skolor och på dagis som är helt anpassad till flickor och som självklart driver pojkar till enorm frustration.

   Både i Sverige och USA behandlas yngre pojkar på ett direkt fruktansvärt sätt av de genomfeminiserade utbildningssystemen. Det var en bidragande orsak till att jag valde att flytta till Schweiz, där pojkar fortfarande kan vara just pojkar utan att bli nerdrogade. Men tokerierna börjar nu komma här också, i takt med större kvinnligt inflytande i skolan.

   Sen gäller samtidigt att man i de mer ”berikade” områdena tolererar närmast hypermaskulint beteende från de nyanlända barnen. Så vi får då feminiserade och nerdrogade etniskt svenska pojkar som senare kommer att ställas mot hårt patriarkaliska och öppet aggressiva MENA män. Hur kommer det att gå, tro…..

   Liked by 2 people

   • tirutaa skriver:

    Adhd stämpeln får man när man lider av uppmärksamhetsproblem – sägs det. I själva verket är det omgivningen som lider av dessa barns störande beteende. Alltså uppförande- mer än uppmärksamhetsproblem.

    Vad göra? Simsalabim – vi drogar barnen, för vi har glömt hur man uppfostrar barn till lugna och fokuserade individer. Också jag hade velat ha dessa droger inför alla större tentamina för att bli extra fokuserad.

    Jag KRÄVER att alla som det vill, måste få tillgång till dessa fina droger. Annars är det ORÄTTVIST och handlar om DISKRIMINERING. För hur olika förutsättningar ska man måsta gå med på här i världen!

    Liked by 1 person

   • skaaning skriver:

    Just detta frustrerar mig något enormt- Från introduktionen på dagis tills man slutar grundskolan, så är det nästan uteslutande kvinnor (och någon enstaka feminiserad man) som möter dem som lärare och pedagoger. Jag tycker synd om killarna. Jag har en dotter på 14 som hela sitt liv varit snusförnuftig, intelligent och har toppbetyg. Jag har gjort mitt bästa för att motverka skolans indoktrinering. Men i våras kom hon ändå hem och berättade stolt att hon hållit ett föredrag pm ”normkritik”. Aaaaargh! Vad ska man som förälder göra för att motverka det? Man har ju inte en chans.

    Nu sitter jag här med en tvåårig son. Jag får ju lägga min själ i att han ska känna sig trygg i sin roll som kille, och ändå har jag förmodligen inte en chans.

    PS Mitt intryck är att ADHD faktiskt existerar som en neuropsykiatrisk diagnos. Det är bara det att det är fruktansvärt överdiagnosticerat. DS

    Liked by 1 person

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Skåning,

    ”Vad ska man som förälder göra för att motverka det? Man har ju inte en chans.”

    Jag har både son och dotter som nu är i övre tonåren och jag tittade noga på dessa frågor för kring 15 år sen. Aldrig i livet att jag var villig att utsätta sonen för svenskt dagis och skola! Och det har varit ett väldigt, väldigt bra beslut.

    I Schweiz finns det fortfarande många riktigt högpresterande killar. Här kan man, på riktigt, prata om elitskolor. Nivån ligger absolut ljusår över den svenska. Men det finns inget genustrams och efter åk. 6 finns det heller inga lärare! Ja, dvs. det finns inga som i Sverige kallas lärare och har gått en speciell lärarutbildning. Istället finns det folk med extremt höga ämneskunskaper som har gått några månaders tilläggsutbildning för att kunna undervisa. En typisk mattelärare är minst motsvarande civ.ing men ofta har de även doktorerat. Språklärarna är alla genuint flytande på språket de lär ut, etc, etc.

    Men skolorna är också hårda. 12 gradig betygsskala från späd ålder och hård sortering av barnen in i olika nivåer vid 13 års ålder. I de högre nivåerna är det sen ett ständigt krav att prestera, annars åker man ut. Och det är inga tomma hot, utan kring 25% av alla som kommer in på den högsta nivån slås ut innan de kommer till motsvarande studentexamen.

    I denna miljö presterar pojkarna lika bra som flickorna i genomsnitt. Killarna är bättre på matte och tjejerna på språk. Inget konstigt med det!

    ADHD är ingen stor sak här. Jag har frågat mina barn och enligt dem har de, efter 10 år i lokal skola, aldrig ens hört talas om någon som går på piller. Och de går i en jätteskola, med cirka 1500 elever.

    Liked by 1 person

  • Marie-Louise skriver:

   Så oerhört sorgligt när annars intelligenta och klarsynta personer sprider vanföreställningar om ett område, som de inte har kunskap om eller erfarenhet av. Det finns all anledning att bli upprörd.

   Att påstå att barn med Adhd ( ett neuropsykiatriskt tillstånd) inte finns är oerhört. Är det så orimligt att tänka sig att barn kan födas med en hjärna som inte fungerar helt normalt? Eller att hjärnan kan påverkas av gifter eller förlossningsskador. Det är väl inte konstigare än att barn kan födas med hjärtfel?

   Läs gärna den ovanstående rekommenderade boken, men läs sen också t.ex:

   Predrag Petrovic: Känslostormar. Emotionell instabilitet och hjärnan.

   För den som verkligen är intresserad finns en mängd litteratur om Adhd och andra neuropsykiatriska tillstånd. Det är bara att googla!

   Gilla

   • tirutaa skriver:

    Det sägs att det handlar om neuropsykiatriska problem, skriver du Marie-Louise. Obalans i signalsubstanser, har jag läst. Det tråkiga är bara att man aldrig rent kemiskt/fysikalist har kunnat mäta några sådana resultat. Det handlar alltså om ett antagande. Och utifrån detta antagande medicinerar man barnen. Och visst – det blir effekt med dessa droger. Det blir det på vem som helst.

    Känslostormar och emotionell instabilitet, skriver du. Helt klart har en del barn känslostormar och emotionell instabilitet, det är säkert. Men hur har det bevisats att detta är orsakat av obalans i signalsubstanser i hjärnan? Vad man däremot har bevisat hur läkemedelsindustrin åter hittat ett område att sälja sina produkter åt.

    Nathan Sachar har hållit ett föredrag i frågan, Kejsarens nya diagnoser, som finns/fanns (?) att se på Axess TV.

    Gilla

   • Gert B. skriver:

    Är det så orimligt att tänka sig att barn kan födas med olika personligheter?
    Vad blir nästa uppfinning efter apatiska barn, ADHD och transsexuella? ( Nej, de hör inte ihop. Bara exempel, Helge! )

    Gilla

   • dogen skriver:

    @Marie-Louise,

    Det är mycket svårt att bevisa ADHD, det är en approximativ diagnos, inget man säkert kan veta om ett barn har. Det många pekar på är varför det är så vanligt med denna diagnos i Sverige, och varför det har blivit så vanligt? Det var samma sak med svininfluensan, ekonomiska intressen fick hela svenska folket att vaccinera sig. Samma sak med förlossningsskador, ekonomiska intressen har gjort att svenska kvinnor i mycket högre grad än andra drabbad av förlossningsskador (dagens GP) det föds så många barn så att ett löpande band krävs.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Dogen m.fl
    ADHD är en beteckning som används av professionella inom en viss yrkesgrupp. Jag blir lite störd av att de som inte är en del av den professionen ridikuliserar något som de egentligen inte förstår. Ungefär som att göra sig löjlig över IBS om man inte är enterogastrolog. En annan sak är att man kan ha goda skäl att vara kritisk mot överdriven läkemedelsanvändning. Men med respekt för att det för lekmannen inte alltid är helt lätt att i det enskilda fallet avgöra var gränsen för ”överdriven” går.

    Eftersom jag också hör till dem som inte förstår drar jag gärna en parallell till den gamla indelningen av människor i koleriker, melankoliker, sangviniker och flegmatiker. ”Finns” det några koleriker i verkligheten? I en viss tid, med den kunskap man hade då, var begreppet något som man tyckte var användbart för att hantera beteenden som man kunde observera. Naturligtvis fanns de koleriska människorna, och finns fortfarande, men med tiden kom man på bättre verktyg för att hantera verkligheten.

    Gilla

   • Marie-Louise skriver:

    Hjärnan arbetar ju med olika signalsubstanser! Om inte hjärnan fungerar normalt så kan det uppstå obalans i signalsubstanserna.

    Varför inte läsa boken av Predrag Petrovic? Han visar hur hjärna och beteende hänger ihop.

    Adhd är inte något antingen eller utan normalfördelat i befolkningen. De allra flesta har alltså inte dessa problem utan bara en mindre grupp. Sen är det svårt att sätta en absolut gräns för när det kan sägas vara onormalt och när det är rimligt att sätta en diagnos.

    Man vet också att det finns en ärftlighet för Adhd. Många barn med diagnosen har också en eller flera i släkten med samma diagnos.

    Vad beträffar mediciner, så drogar dessa inte ner barnen, utan får dem att bättre kunna koncentrera sig och på så sätt bättre kunna utnyttja sin fulla potential.

    Sen är det mycket möjligt att det förskrivs medicin i onödan, men om det inte hjälper sätter man naturligtvis ut den. Men man ska inte kasta ut barnet med badvattnet. De som blir hjälpta av medicin har rätt att få den.

    Gilla

 3. larslindblog skriver:

  Ps…det vore kul att fråga en PK person. t.ex Jan Björklund , Batra m.fl…gärna offentligt : Finns tomtar och troll ?
  Finns det häxor ? Finns Blåkulla ? – jag förutsätter att få nekande svar …sedan frågar man Finns Allah ?
  Finns 77 oskulder som Islamska jihadister/mördare kan fritt våldta ? ….Ds

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   72 skall det vara!

   Fast nya rön indikerar att det var en ren felöversättning,
   typ Kamelen o Nålsögat!

   Det var istället ett rep,
   lite lättare då att förstå den liknelsen!

   72 söta DRUVOR…

   Tänk så besvikna terroristerna skall bli)

   Tänk å andra sidan,
   vilket helvete att behöva deflorera 72 oskulder varenda dag,
   när de sen är som nya nästa dag…
   Tom ett Svärd blir trubbigt!

   Påminner rätt mycket om salig Särimner i Valhall)

   Nya kotletter erbjuds varje dag!

   Knappast något man offrar livet för,
   även om alkohol är förbjudet annars!

   Liked by 1 person

 4. pllay skriver:

  Nog märks det att vi inte utvecklats speciellt mycket sedan tidernas begynnelse.
  Tron på de okända goda och onda krafternas makt är alltid en faktor att räkna med.
  Jag drabbas ofta av att personer högre i hierarkin godtyckligt ändrar naturlagarna då de tycker sig behöva det.
  Även logiken är enligt samma människor en variabel som de fritt kan hänvisa till eller bortse från.
  Oftast har dessa människor fina titlar och långa utbildningar, faktiskt förefaller det som om det med högre lön och finare titlar följer ett alltmer avspänt förhållande till logik och vetenskaplig sanning.
  Mystiken och det okända okända har i dessa kretsar nästan monopol på tänkandet.
  Självförtroendet är absolut, man står i vishet mycket nära den gud man för tillfället tillbedjer.
  Är det fel på utbildningssystemet?
  En annan religion som härjar är: OMORGANISATION, den löser alla problem på ett magiskt sätt, likaså PLANERINGSMÖTEN och KICKOFFs, helt osvikliga övningar då man vill blidka de onda krafter som kräver resultat.
  Marknaden är ett väsen som både kan vara god och ond, tron är här det viktigaste om man vill lyckas.
  New age är också ett tidens tecken, mind over matter, listan har utökats mycket sedan 60-talet och ännu verkar det finnas gott om utrymme för nya innovationer inom området tro och hängiven dyrkan.
  Vi är välsignade som fått ynnesten att leva i intressanta tider.

  Liked by 2 people

 5. har jag rätt igen skriver:

  Så är det, kul igen av Patrik (strålkäring hade jag aldrig hört, vem kom på det). Det är kanske nästa fas i detta krig, för ett krig i vardande är det, att vi på ”populisthögersidan” också överger rationell argumentation och fullt ut hänger oss åt vårt egentliga syfte, att bli våldsälskande nationalistiska rasister som skanderar på gatorna? Diskussionen med vänstern är död, det är som att diskutera med en religiös, han har sin tro, vad finns att diskutera? Det högern däremot inte annamat i stor skala det är just att överge den rationella kritiken av vänstern och det multikulturella projektet. Om inte snart vänstern och etablissemanget kommer till diskussionen så är det väl ett naturligt nästa steg? Kommer vi att få se det i Tyskland? Ser vi det till dels redan med Trump?

  Liked by 1 person

 6. Gunilla skriver:

  Troll tror man ju definitivt på i dessa dagar. Det är främst sådana om har andra åsikter än de som torgförs sv pk-etablissemanget. DN har reklam med egna ‘snälla’ tomtar; men de finns egentligen bara i sagorna (och DN).

  Liked by 3 people

 7. Staffan Persson skriver:

  Du lär inte vara ensam om det.Söker man på RNM(Remote Neural Monitoring),brain zapping och liknande blir man strax klar över att det finns miljontals människor som anser att vissa stormakter(gissa vem,det är inte Ryssland) har ett globalt program med bl a slumpvist utvalda ofrivilliga försökspersoner vars tankar,övertygelser och beteenden fjärrstyrs genom elektronik-via datorer,TV,mobiler et c.Det finns intresseorganisationer för de ”drabbade”,advokater,förberedelser för stämning av stater osv,allt enligt ett välkänt och urgammalt mönster.Folktron har bara blivit så mycket mer tekniskt sofistikerad.Samtidigt ska man vara klar över att många av naturvetenskapens framsteg under renässansen hade tagit omvägen över kabbala,alkemi och ”scrying-glasses”,Vetenskap handlar om metod,inte världsbild,och en stenåldersperson förflyttad till nutiden skulle utan minsta tvekan uppfatta mobiltelefonsamtak som magi.Så var går gränsen?

  Liked by 2 people

 8. Lasse W skriver:

  Trollen finns alltjämt och behöver hanteras. Det går inte en dag utan att SvD försöker besvärja trollet Donald Trump. Han är ju stor, manlig och kantig också. Och har bockfot som syns om man skärskådar honom ordentligt. Nu senast får han ”svar på tal” av en mor till en muslimsk amerikan som stupat jag tror i Irak. Hon är kvinna och invandrare och besitter därmed de magiska krafter som behövs för att kunna välta jätten. Kom inte och säg att vi inte har moderna sagor befolkade av onda och goda väsen. Alla nogsamt etiketterade och tilldelade sina förutbestämda roller enligt det moderna identitetspolitiska sagoformuläret.

  Liked by 4 people

  • Sten Lindgren skriver:

   SVD har också en artikel idag där man verkligen känner starkt för alla hotade och utsatta lokalpolitiker, troligen är det olika troll som ligger bakom där också. Dessa hotade grupper skulle verkligen vara betjänta av personliga livvakter och bepansrade bilar.

   Gilla

   • Kristina von Heland skriver:

    Hot mot länsstyrelsens kontrollanter av bönder och framför allt djurbönder. De ska efter alla hot åka två när de åker ut på kontroll 60% är anonyma anmälningar. Om man kollar närmre så är det en del som skriker ovettiga tillmälen, lämnas åt fantasin att fylla i. De reella handlingarna har varit 3 stycken. En gammal bonde klev inte ut ur traktorn då polisen körde upp på gården i mörkret, han körde ensilage till djuren(stor bal på pallgaffeln). Då stoppade poliserna honom och slet honom ur hyttan varvid hans arm vreds sönder och han är nu invalidiserad. Han är ju så gammal så det gör väl inget.
    2. En kvinna i rullstol kör över en polismans fot då de ska hämta hennes hund
    3. En kvinna blir ilsken då kontrollanten filmar henne-hon vill inte bli filmad då det rör sig om djuren och hon vill inte läggas ut på nätet. Påminner om förr då man sattes fast framför kyrkan på söndagen till församlingens beskådande och spottloskor. Hon slår kameran ur händerna på inspektören.
    Dagen troende har några kodord som lyder sålunda; kränkt, otrygg. Marginaliserad.
    Identitet är också populärt. Det finns filmer på youtube. En flicka känner sig som en katt och då är hon en katt. Hon bor i en lgh med en kamrat som matar henne. Hon har kattöron på huvudet, spinner, ligger i soffan och rullar ihop sig. Hon lapar ur en matskål. Södertörns folkhögskola-där var det en som intervjuade eleverna och den är helt fantastisk. Du är vad du känner dig som, känner du dig som en 14 åring men är 78 så är du 14. Mycket underhållande och visar tydligt vad skolsystemet lett till.
    Gender är också den nya tron. Intressant att se hur en del får in artiklar och deltar i debatten utan att ifrågasättas. Miljön är ett sådant område, jord och skogsbruk som hänger ihop. SVT debatt publicerade nyligen ett inslag om hur mycket vatten en ko får i sig. Detta var fullständigt uppåt väggarna-och rimligheten för en normalbegåvad kunde direkt ifrågasättas. Jag frågade om SVT inte faktagranskar, de skrev att en debattör hade fått replik. Jag fick inte svar ang faktagranskningen och därför skrev jag att detta inte sker då ni inte svarar på frågan. Därför så kan jag få skriva att jorden är en skiva och vid Trosa blir det farligt till sjöss då man kan tippa över kanten. Ingen var på månen utan Buzz gick runt i Nevadaöknen. Detta kan då publiceras om jag är en miljöpartist tex? Eller feminist?

    Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Många lokalpolitiker för SD har jagats, tills man ger upp!

    Att man själv o familjen inte orkar ta mer skit.

    Mobbingoffer rent ut sagt!

    Liked by 1 person

 9. Bjarne Däcker skriver:

  Gud är bara en sublimering av en arketypisk fadersfigur eller klanhövding. Allt jag lärde mig från krillen i plugget (kristendomsundervisningen i skolan) var ”tro inte att du kan göra bus när ingen vuxen ser dig för Gud finns överallt och han ser dig”. I en demokratisk värld där man kan möta också genuina auktoriteter som jämlikar och inte som halvgudar är han upplöst i intet.

  Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Hos oss var det tomtenissarna som smög runt och busade man så skvallrade de till tomten så fick man inga julklappar. Blandaren- min far upp ett citat på väggen tindra med ögonen ungj-r för nu är det jul. Varje gång du önskar dig en mobiltelefon dör en tomtenisse satte jag upp åt mina barn. Berglin ritade den

   Gilla

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Om man inte begriper något (det händer ibland) så får man ju försöka hitta en förklaring.

  På den tiden när det inte fanns internet och man för den delen inte ens var läskunnig, så var det kanske inte alldeles orimligt att befolka naturen med diverse figurer som ansågs kunna vara orsak till både gott och ont som inträffade.

  Eftersom man sällan eller aldrig såg de här figurerna och i vart fall aldrig kunde fråga dem hur saker och ting hängde ihop, så gällde det ju att se upp och passa sig och inte hitta på något som retade upp dem. Man fick krumbukta sig för dem och när det krisade sig så kanske man rentav kunde be om litet hjälp. En liten vängåva var kanske inte helt fel? Fast den fick ju förstås inte vara för ynklig för då blev nog andarna eller vad det nu kunde vara tjuriga och förtörnade. Man körde helt enkelt med mutor. Offer kallades det.

  Vad tiden led så tyckte man nog att det behövdes litet ordning och reda också i de himmelska sfärerna, så man fick för sig att det fanns en överkucku. Han/hon/den/det fick heta Gud. Sedan fanns förstås fortfarande litet smågudar här och där hos flera stammar eller folk.

  Egentligen var det ingen större skillnad även om de som hade ansvaret för kommunikationerna ville försöka hävda det.
  Vitsen var fortfarande att hela bandet var mutbara.

  Så småningom så tyckte man att det inte behövde offras så mycket. Det räckte egentligen med att kröka rygg ordentligt och lova evig trohet. Detta skulle förstås göras på anbefallt sätt. För kristna var det länge ett plus i kanten om man tog sig till Jerusalem för sina övningar, medan muslimerna anser att man skall pallra sig iväg till Mecka. Kan man nu inte det så får man i alla fall se till att vara vänd åt det hållet.

  Kristendomen har ju varit igång litet längre än Islam så det är kanske inte så konstigt att en del av polityren flagnar på en del håll. Man är inte alltid så förtvivlat säker på det där med de officiellt (mer eller mindre) påbjudna gudomligheterna.
  Dock tycker man sig se att det fortfarande händer och sker saker som man inte uppskattar så värst mycket. Något är det ju som ställer till det!

  Eureka!
  Strukturellt förtryck var det ju det hette!

  Och, kan man tänka sig – Hela tiden genom historien har man lyckats undvika att se elefanten i rummet.
  Alltid har man skyllt på gudomligheters agerande eller brist på agerande när något inte passar.

  Märkligt kan man tycka, att ingen vill inse att det är vi själva som ställer till det.
  Vi borde inte skylla på vare sig gudar eller något nytt fantasifoster.

  Liked by 2 people

 11. Ismail the Druze skriver:

  Maria Nilsson vill jag minnas heter en modig och kunnig kvinna som väl nu för kanske skrev en väldokumenterad bok ”Mobiltelefonins skadeverkningar”.Har någonstans kvar ett recensionsexemplar av denna.Sambanden mellan mobiltelefonstrålning och olika cancerformer är helt klarlagda.De små söta flickorna som ständigt ses med mobilen/Iphonen tätt tryckt till örat är presumptiva offer bl a för hjärntumörer.”Nördar” som är utsatta för wifi-strålning 24 timmar om dygnet dör ofta i fasansfulla cancrar vid ung ålder.En ond genocidaire kan slugt skapa en genocid genom att ge alla gratis Iphones med gratis livstidsabonnemang.

  Liked by 1 person

 12. malmobon skriver:

  Snacka om att Kriminalvården har inte kommit längre. Äntligen skall interner testas för ADHD.
  90% av de som sitter idag har en sjukdom. Antingen beroende eller ADHD.
  Finns ett några fängelser som har behandling för missbruk, men det är när ”Släpp fångarna loss det är vår” som problemen börjar i ”frihet”.
  Inget jobb, ingen bostad och högst troligt fortsätter inte behandlingen.
  Så mycket lidande som skulle sparats om Kriminalvården hade lagt om kursen och politiker förstått.
  Jag är dock ingen förespråkare av lägre straff. Tvärtom skall pedofiler, våldtäktsmän sitta längre och direkt utvisning. Förstår inte varför ”rabatt” på 1/3-del finns?
  Mycket som är från forntiden och då menar jag bl.a. islam. Politisk. Behandlas som sådan.

  Gilla

 13. Sten Lindgren skriver:

  Kul skrivet, jag uppskattar verkligen Ditt sätt att uttrycka Dig och dessutom ligger det mycket i själva budskapet. En slutsats är att tabun och fördomar är ständigt närvarande men vad som omfattas därav växlar.

  Gilla

 14. Mats R skriver:

  Avlat är ett annat exempel på religiösa föreställningar som envist hänger kvar. Jag tänker på diverse miljöskatter och avgifter som påstås köpa oss miljösyndernas förlåtelse. För att inte tala om ”Big Charity”, alltså de internationella jätteföretag som med välgörenhet som affärsidë omsätter mångmiljardbelopp varje år.

  Liked by 1 person

 15. Jan Schütt skriver:

  Intressant läsning som vanligt. Men avslutningen förtjänar en kommenterande fråga: varför ser avslutningen ut så här: ”Det står inte långt på förrän jag kommer ut som strålkäring.”
  Varför inte som strålgubbe?

  Gilla

 16. tirutaa skriver:

  Så du tänkte, Patrik, att idag ge oss en liten andningspaus i dessa upprördhetstider. Ge oss anledning att dra på smilbanden. Det fungerar, tack för det!

  PS Tack och lov att vi ändå inte har detta turkiska jin – det onda väsen som enligt en minister där bär skulden för den senaste Gulen-kupppen.

  Gilla

  • tirutaa skriver:

   Förresten – händelserna i Turkiet kanske är ett livslevande exempel på hur en förgudning kan gå till. Nu har Erdogan kommit så långt i denna sin storhetsprocess att han kan, som den generösa största, säker på sin position idag, storsint förlåta dem som förolämpat honom, varpå han släpper ut de 2000 syndarna ur fängelserna. En förlåtande gud, visst är han storsint. När han hittills, kanske fortfarande liten aning osäker på sin gudomliget, bara visat den vredgade sidan – den hämnande gudens. Vänta bara – snart blir han lagrad som självaste guden Caesar.

   Liked by 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Några imamer i Turkiet har funderat i några år och har nu kommit fram till att muslimer får gå på vattenklosett. Det är ju eg fel med vatten och skit och blandning på något vis men hör upp! Nu ska det vara helt OK att både göra det ena och det andra och sedan trycka ner spaken. Hurra! Mot framtiden på en gummimadrass som Molle i Maranata sa

   Gilla

  • tirutaa skriver:

   Det finns många mästerstycken, både satiriska och retoriska, som Patrik skrivit på denna blogg. Därtill dagsfärska. Jag väntar mig att de småningom ges ut i en samlad upplaga för många andra utanför denna blogg också att glädja sig åt.

   Gilla

 17. BjörnS skriver:

  Om man är beredd att ompröva sin världsbild och föreställningar utifrån observationer bör föreställningarna på lång sikt konvergera mot någon form av, åtmonstone statistisk, sanning eller naturlagar. Det kan ta tid och det kan förekomma omvägar. Allt är inte heller gott. Men detta är västerlandet.
  Envisas man med att hela tiden bortförklara eller att oavsett observation hävda att en viss bok är sann och ofelbar bokstav för bokstav kommer aldrig en sådan konvergens att ske. Istället får man då kalifatet… och det är inte bättre.

  Liked by 1 person

 18. ruben skriver:

  Ganska kul att fundera på. Att tro eller inte tro är väl att sitta i samma säck, det är väl motsatsen till att veta.
  Man kan tro på vad som för tillfället är det allmängiltiga. Dvs. politisk korrekthet är beroende på vilken tid vi befinner oss i. Nu i dag är det forskningen man tror på, när man själv inte vet. Naturligtvis måste man tro på saker, annars går det inte att leva. Man tror ju det mesta är som vanligt nästa dag innan man somnar på kvällen, Man tror ofta på de samhället utsett till specialister att de gör sitt bästa. Man tror på att läraren gör sitt bästa att sjuksystern gör sitt osv.
  Folk vet väldigt mycket, men i det vardagliga livet får man ofta lita till vad man tror kan hända eller vad som inte kan hända eftersom allt är i rörelse. Inget är statiskt, så vetandet blir flyktigt och sällan exakt. Ja jag tog mej friheten filosofera lite mer eftersom artikeln inspirerade.

  Liked by 1 person

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Det Ruben beskriver skulle jag snarare kalla tillit än tro. Tillit innebär åtminstone ett minimalt internt resonemang, ett förnuftigt ställningstagande. Vi måste naturligtvis lita på att specialister vars kunskaper vi är beroende av, läkare t.ex., kan sitt yrke. Därför går vi till en kirurg när vi behöver opereras inte till en tandläkare. När dom gjort fel använder vi advokater för att stämma specialisten, osv. När vi ställer vår tillit till en person utan bevislig kompetens använder vi tro. Vi tror på dennes lögner för att talaren har en hypnotisk förmåga att fängsla fantasin och röra våra känslor, inte för att han kan bevisa sin skicklighet på något sätt. Sådana talare är demagoger.

   Tron år inte beroende av sunt förnuft.

   .

   Gilla

   • Ami skriver:

    Madelaine
    Vad är det som gör att Trump ljuger men att Fru Clinton inte gör det? Titta på hennes cv som utrikesminister och vad hon har varit med om att ställa till tillsammans med president Hussein Obama. Varför använda, och nu använder jag ditt eget ord, en kompetent politiker sin privata hotmail och skickar mail som rör landets säkerhet?

    Om du nyktert tittar på vad Obama administrationen har ställt till med tillsammans med Fru Clinton under dessa åtta år så bör du ifrågasätta kompetensen. Bara avtalet med Iran, detta djävulska påhitt som destabiliserar hela Mellanöstern och kan utplåna Israel.

    Men återigen för att använda dina egna ord så tror du på den iranska regeringens lögner om att inte ställa om uran tillverkningen till kärnvapen. Irans regering är demagoger och dessutom så använder dem sina lögner för att gagna dem själva och islam dvs Taqqiyya.

    Tillbaka till ritbordet med ditt resonemang.

    Gilla

   • Tahmas skriver:

    Madelaine
    Jag förstår verkligen inte ditt resonemang.
    Vad är det som gör Trump till en demagog? Han vill bygga en mur mot Mexico för att förhindra att det väller in illegala invandrare till USA. Obama sade vid tillträdandet att det fanns cirka 11 miljoner illegalare i USA, för inte så länge sedan så sade han samma sak i ett tal dvs 11 miljoner illegalare i USA. Vid närmare granskning så visar det sig att siffran från 2008 till 2015 så har den siffran ökat till 30 miljoner och det är inte Trumps siffror och det gäller inte bara latinamerikaner utan även folk från blandannat Mellanöstern som har tagit sig till syd och Latinamerika för komma in i USA, och som säkerligen inte har goda intentioner.
    Trump vill stoppa den muslimska invandringen till USA samt även utvisa folk från MENA som inte kan bidra till samhället. Vari ligger lögnerna och demogogiken? Kan det bli mer rättframt?

    Är det inte presidentens uppgift att värna sina egna medborgare, är det inte en presidentens uppgift att värna landets säkerhet? Obama har inte gjort något alls åt det under sin tid som president, tvärtom han har tillsammans med Hillary Clinton gjort världen osäkrare med tillbakadragande från Irak, Afghanistan, avsättandet av Khadaffi och försöket att få bort Assad och inte att förglömma avtalet med Iran.

    Att ha olika åsikter är bra men det viktiga är att underbygga det med fakta och argumentation inte att slänga ur sig att en president kandidat är en lögnare och demagog bara för att man ogillar honom. Sveriges regering tex är vad du påstår om Trump, brutna vallöften, inkompetens om omvärlden, fördömande av stater som inte bör fördömmas och vurmande för stater som är rena skurkstater. Erkännande av en stat som aldrig skall eller kommer att bli en stat.
    Där har du dina lögnare och demagoger.

    Liked by 2 people

  • Bengt skriver:

   ruben 1 augusti, 2016 at 10:13

   Visst – tro kan som du skriver vara motsats till att veta! Men lika fullt kan man ju ”tro rätt”. Som att tro att det blir regn i morgon fastän SMHI säger något annat. Eller kan jag välja att tro på SMHI. Vad som är rätt vet jag först i morgon.
   Om vad som är rätt eller fel att tro råder delade meningar. Ofta även inom samma religion. Vi är ju inte mera än människor.
   I Hebreerbrevet beskrivs tron så här: ”tron är en fast tillförsikt om det som man hoppas, en övertygelse om ting som man icke ser”.
   Religiös tro är ju något speciellt. Som kristen har man Kristus som förebild. För den som tolkar evangelium om honom som ”fan läser bibeln” kan det resultera i en förskräcklig tro. Det är väl en bidragande orsak till att det finns så många motstridiga åsikter om tron på Gud.

   Jag kan inte se annat än att Muhammed som förebild är oförenligt med kristna värderingar. Lika väl som häxprocesserna var det!

   Gilla

   • ruben skriver:

    Håller med om det Bengt! Använder man tro för att döma människor, så blir det negativt. Tro kan användas positivt också, vilket nog de flesta Kristna gör nuförtiden. Jag kallar inte den typen av Kristen tro för vidskepelse t.ex. Det finns en positiv styrka och manifestationskraft i Gudstro som bottnar i mänsklig omtanke. Jag har i alla fall haft turen träffa flest omtänksamma troende människor, men vet att det finns andra dömande typer också. Det är min personliga erfarenhet och uppfattning.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Bengt och Ruben
    Det här är egentiden alldeles för djupa och personliga frågor för att debatteras på en blogg, men jag vill ändå uttrycka respekt för bådas era kommentarer. Själv är jag inte medlem i någon religion, men jag kan ändå se att religionerna handlar om väsentliga frågor som är av ett annat slag än det som vi hanterar med hjälp av vetenskaplig metodik. Jag tror det misstag som både många ateister och en hel del religiösa gör är att de fokuserar på det objektiva, det faktiska, t.ex. om Jesus verkligen kunde gå på vattnet eller om Muhammed har rätt när han tillåter månggifte. Men det är meningslöst att försöka ”bevisa” om det vi upplever när vi hör ett musikstycke eller ser en tavla är ”sant” eller inte. Och inte heller är det till någon nytta med att försöka bevisa eller motbevisa glädje eller kärlek eller vördnad. Om vi har sådana känslor så kanske religion kan vara ett sätt att hantera och förklara våra upplevelser. Men det finns också andra sätt.

    Gilla

 19. Ismail the Druze skriver:

  ”Frekvenser”-vare sig det är wifi eller något annat kan faktiskt döda.”Frequenzy-weapons” finns och har använts under minst flera decennier bl a av britterna mot IRA.MI 5 officer Trouvé eller något liknande efternamn har på You tube berättat om detta.Ett enkelt men faktiskt antagligen dödligt frequenzy-weapon kan tillverkas av nästan vem som helst av en mikrovågsugn.Mikrovågorna går igenom väggar och kan metaforiskt om man siktar rätt formligen ”koka” hjärnsubstansen hos en målperson.På samma sätt kan hjärtslag framprovoceras.Gammal teknik.Och mycket ”deniable”,eftersom den ligger långt från mainstreamthink.Varje person som pekar på existensen av sådana vapen kan lätt stämplas som rubbad.En ”nutter”.

  Gilla

 20. Ismail skriver:

  Möjliga målpersoner för sådana vapen kunde vara högljudda ”oppositionella”,men även kanske ”celebriteter”;”prominienser” som börjat bli ”svajiga”,babbliga och därför ”farliga”.Säkrast tänker kanske MI5/MI6 att ”mikra” dom?Who knows?Mr Cameron perhaps.

  Gilla

 21. Hovs--hallar skriver:

  Roligt skrivet, men även i ett kåseri som detta kan det gärna finnas en allvarsam udd.

  Den udden finns mycket riktigt — problemet ISLAM. Problemet är egentligen inte att det finns en gammal bok innehållande en massa förvirrad och självmotsägande rappakalja, utan att människor faktiskt än idagTROR på eländet!

  Ett annat besläktat problem är det religions-surrogat som drabbat Väst, och i synnerhet Sverige, de senaste decennierna — ”PK-ismen”.
  Denna mentala anfäktelse tar sig flera olika uttryck, varav det farligaste är tron på ”mångkulturalismen”, då människor som drabbats av denna närmast blint religiösa hysteri inbillar sig att Sverige ska frälsas genom massimport av folk från främmande kulturer — i synnerhet muslimer.

  Människor som blivit frälsta för denna religionsliknande ideologi är immuna mot vanligt sunt förnuft och avfärdar alla motargument med mantrat ”rasism!” eller ”främlingsfientlighet!”

  ”Främlingsfientligheten” består i att man inte vill ha sitt land invaderat av en sorts främmande människor som till stor del lever på våra skattemedel, är starkt brottsbenägna, och dessutom är allmänt fientligt inställda mot oss och vår demokratiska värdegrund.

  Denna högst legitima självbevarelsedrift, som är en grundförutsättning för att en kultur ska kunna överleva, förkastas av ”mångkulturalismens” anhängare. De påminner tankemässigt om sådana märkliga sekter som predikar kollektivt självmord.

  Och för min del får de mycket gärna gå och ta livet av sig själva, bara de lämnar OSS ANDRA ifred!

  Liked by 1 person

 22. Rolf Ahlqvist skriver:

  Jag har en avvikande mening där. Folktro behöver inte vara vidskepelse. Den kristna tron har evidens och beprövad död i sig, när Jesus vände Faderns lagiska straff mot det första människoparet, och sin universelle motståndare, till nåd, frid och evangelium. Den nämnde universelle, som har hela världen inklusive ”mammon ”i sin makt. Så det blev en ”kamp för tillvaron” i betryckt underläge ofta, för de troende och andra. Detta i den historiska fortsättningen på den jordiska tillvarons fruktansvärda utvecklingsgång. Där tiden i sin rundgång nu är nära sitt slut eller vändpunkt. Dels i ett återvunnet paradis, Eden, Sweden, Norden kanske till att börja med, och i Himlen. Samt för de som inte kan eller vill tro, en något jobbigare tillvaro, en arbetslinjens och arbetspartiernas rättvisekrävande Gehenna, Schweden, att söka sin revansch i. Men min tro är också att den som inte vill vara med om någon fortsättning på sin tillvaro, efter moget övervägande även kan få slippa det. Samt dels vill jag tro, att under 2000-talet måste vi väl ändå komma längre än att bara kalla Guds oppositionspartner i den högre demokratiordningen för ”djävul eller satan.”

  Det visar bara på i vilket bottenläge som den offentliga diskussionen i Sverige är i. Sant kan ju vara att en konservativ Gud med sitt våldsmonopol var i en grundläggande konflikt med oppositionen, ungefär som att vänster och höger här på jorden är oense. Den utvidgning av kosmos som skedde för oss människor med ökad kunskapstillägnan, kan ju ha bejakats av radikala kulturutövare som protesterade mot våldsmonopol och annat. Med något så provocerande som att införa död i skapelsen, blev möjligheten till såväl fördjupade filosofier, teologier, naturvetenskaper och kulturskapelser, oerhört mycket större. Även om det var väldigt oklokt för såväl förståndets Gud, som för förnuftets Jesus. Samt oerhört jobbigt och mestadels medförde stort lidande och kanske först nu i tiden, mer glädje för majoriteten av denna vår världs människor. Eller så är det tvärtom. Jag är en äldre person nu, med minnesförluster ibland. Så avsevärt mycket bättre kan många, många, t.o.m. svenska intellektuella skriva, om de här frågorna.J

  Gilla

 23. Lennart Bengtsson skriver:

  Fördelen med livet efter detta är man kan tänka sig vad som helst eftersom det ändå inte kan bekräftas. För min egen personliga del skulle jag föredra att hamna i Valhall och få äta gott fläsk och dricka ett välbryggt och mustigt öl. Ungefär som det som Orm och Toke fick avsmaka vid King Haralds julfirande (Röde Orm i Västled). Samt att ha trevliga och uppbyggande samtal med gamla vänner som försvunnit sedan länge ( ungefär som i berättelsen om Krilon av Eyvind Johnson). En extra bonus vore också att få slippa alla fläskhatare, veganer och genuspolitiker mm mm mm vilka knappast lär hamna i Valhall. Med en sådan förhoppning kan man se fram emot livet efter detta med förtröstan och tillfredsställelse.

  Liked by 1 person

 24. Ismail the Druze skriver:

  Tro.Credo.Tron kan försätta berg.Tro=övertygelse.Vetenskapliga upptäckter börjar ofta med att någon tror något.T e x att det är möjligt att konstruera ett flygplan.Verkligheten är gjuten i sten utan plastisk.Tror tillräckligt många något så blir detta något verkligt och möjligt.Yes!We can do it.Därför är ej tron motsatsen till vetandet utan dess förutsättning.Men det går paradoxalt nog att leva illusionslöst utan tro.

  Gilla

 25. Martin_eil skriver:

  Traditionell vidskepelse hade förklaringskraft. Modern vetenskap må ha större prescision men är likförbannat inte verkligheten. Om du har en entydig mätning beror det bara på att du har dåliga mätinstrument. Världen är kontinuerlig, ej diskret, åtminstone såvitt vi kan mäta.

  Ett exempel. Förfädersdyrkan. När stenåldersmänniskan åkallade en viss förfader och bad den ge henne kraft att genomgå någonting svårt. Vad är det annat än ett mer grovyxat sätt att förhålla sig till arv och evolution? Våra förfäder tänkte precis lika mycket som vi och oavsett vad abstraktion de klädde sitt tänkande i så var deras resultat i praktiskt beteende ofta bättre än vårt. Eftersom de levde i stabilare samhällen där många generationers tänkande kunder sammansmälta i en visdom. Tanken idag är att den vetenskapliga metodens tegelstenar skall fungera likadant men med bättre prescision. Tyvärr är systemet idag mycket lätt att korrumpera.

  Liked by 1 person

 26. JL skriver:

  Instämmer med hyllningskören, underhållande och lättsamt.

  Undrar nu var jag vänder mig för att få den ADHD-diagnos som jag garanterat hade fått om jag varit född 20 år senare. Symptomen har dock minskat med åldern, och jag har åstadkommit mycket positivt tack vare otålighet och allmän oförmåga att sitta still, vad kan det bero på?

  Nästan så man kan tro att det inte är en sjukdom utan snarare ett evolutionärt utvecklat personlighetsdrag, som kanske också är mer framträdande under yngre år.

  Nej… Så kan det ju inte vara, och vi behöver faktiskt fler diagnoser, och därmed fler offer som välfärsindustri kan ta hand om.

  Gilla

 27. Lennart Göranson skriver:

  Visst kan man bi förtvivlad över alla vidskepelser som sköljs över oss, kanske som en del av medias strävan att roa oss, skrämma oss, göra oss upprörda. Utöver de moderna exempel som Patrik nämner tänker jag på alla dieter som ena veckan ger oss evigt liv, nästa vecka leder till vår snara död.

  Men den svåra frågan är: tänk om någon vidskepelse faktiskt är sann? Kanske inte småfolket under jorden, men någon annan ”svart svan”. Hur skiljer man på sant och falskt? Vi är nog alla övertygade om att vi själva sitter inne med sanningen eftersom vi har tänkt och försett oss med fakta under det att de andra är vilseledda och faktaresistenta. KFML:arna brukade på sin tid kalla Svenska Dagbladet för ”de blindas tidning” och menade att det bara var de själva som hade ”kommit till insikt”. Sedan dess är jag allergisk mot alla som hävdar att de ”har kommit till insikt” och att motståndarna är vilseledda idioter. Även på den här bloggen.

  Som vanligt handlar det om fri opinionsbildning och saklig argumentation. Jag har förtroende för att det som är vidskepelse förr eller senare kommer att avslöjas även om det tar tid. Ett exempel är Arpis intervju med Jonathan Haidt i SvD 10/7 (http://www.svd.se/en-extremt-intolerant-rorelse).

  Gilla

 28. Bengt skriver:

  Martin_eil 1 augusti, 2016 at 14:47

  ”Våra förfäder tänkte precis lika mycket som vi och oavsett vad abstraktion de klädde sitt tänkande i så var deras resultat i praktiskt beteende ofta bättre än vårt”.
  Verkliga visdomsord, Martin!

  Gilla

 29. Bengt skriver:

  I sammanhanget och med hänsyn till många kommentarer här kanske följande aspekt kan vara relevant.
  I sammanhanget, och med hänsyn till många kommentarer här, kanske följande aspekt kan vara relevant.
  Det finns många exempel på ateister som blivit troende kristna. I Wikipedia läser jag: ”När individer tillfrågas om hur deras uppfattning ändrats över tid är det i Sverige 5,5 procent fler som gått från att vara troende till ateister än tvärtom”.
  Det skulle inte förvåna mig särskilt mycket om Patrik blir en bekännande kristen vad tiden lider. (Det är honom väl unnat, och jag kan väl få lov att hoppas!). Han har ju ödmjukt vittnat om att ha varit öppen för att ändra åsikt, såsom när han en gång kom till insikt om vart vänsterpolitiken barkar.
  Den 6 juni skrev Patrik under rubriken Västerlandets värden kommer från Bibeln: ”Jag är agnostiker. Det betyder att jag inte vet om Gud finns eller inte. Men jag är en kristen agnostiker. Jag tror nämligen på västerlandet och dess grundläggande värderingar”.
  Jag påstår inte att jag är en bättre människa för att jag tror på Gud, men sannolikheten för att jag i god tid ska visa mina medtrafikanter vart jag ska svänga i en vägkorsning är hela 100 %. – ”Allt vad ni vill att människorna ska göra er…” – det gäller i smått likaväl som i stort!
  Det bygger på de grundläggande värderingarna som Patrik nämner i citatet ovan. Trafikmoralen som den har utvecklats är väl exempel på att dessa grundläggande värderingar håller på att avvecklas i samma takt som avkristningen fortgår!

  Gilla

  • Lennart Göranson skriver:

   @Bengt
   Jag är fotgängare i Stockholms innerstad och har slagits av hur mycket mer hänsynsfulla bilisterna har blivit de senaste åren. Står man vid ett övergångsställe och väntar så händer det fyra gånger av fem att bilisten stannar och släpper över mig. Så var det inte för 10 år sedan. Jag förmodar att det måste hänga samman med den tilltagande sekulariseringen.

   Gilla

   • Bengt skriver:

    Eller kanske beror det på att du nu är tio år äldre och utstrålar ännu mera av ”mig måste ni akta”.

    Alltså, du ser högst aktningsvärd ut – även sett med mina ögon!

    Gilla

 30. dogen skriver:

  Som ett exempel på desinformation som blir en sanning

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/flygexpert-mh370-landade-kontrollerat-pa-oceanens-vatten/

  Det rapporteras i DN att detta precis kommit fram, självklart visste man från början att piloten var muslim och hade en flygsimulator och vilka rutter han flugit med den, det rapporterades också i vissa internationella media direkt efter kraschen, inga svenska och i stort begravdes det eftersom ingen, inte flygbolaget, inte Malaysia och inte islams apologeter inom media ville att det skulle komma fram. Det rimligaste antagande man kan göra idag vid flygkrascher är att det ligger muslimer bakom, på ett eller annat sätt. När man avfärdat denna möjlighet kan man gå vidare till väder och vind.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.