Gästskribent Nima Dervish: I omvärldens ögon är vi galna romare

logo­DGSHela poängen med att många av oss invandrare lämnade våra dysfunktionella länder var att undkomma de element som gjorde dem till detta: För att slippa kretinerna och ej behöva förhålla oss till deras destruktiva och bakåtsträvande värderingar.
Vi flydde inte vart som helst. Vi stack till väst. För att leva i jämställda, progressiva och sekulära samhällen.

Tanken var att vi från Sverige skulle försöka påverka våra (under överblickbar tid förlorade) länder åt rätt håll, inte häpet beskåda hur svenska politiker drog Sverige åt fel håll.

På lågstadiet i Iran tvingade rektorn oss att efter morgongymnastiken ropa ”död åt USA, Sovjet, England, Frankrike och Israel”. Min önskan var att Iran skulle spola bort antisemitismen, inte att Malmö skulle översköljas av den. Min förhoppning var att Iran skulle få vänskapliga relationer med USA, inte att jag lönlöst skulle tjafsa med vänstersvenskar förprogrammerade att ständigt fördöma USA och Israel, men oförmögna att rikta en bråkdel av den kritiken mot Iran, Turkiet eller Saudiarabien.

Den ackumulerade galenskapen och år av kompakt feghet, naivitet och beröringsskräck fick mig att till slut tappa hoppet om Sverige och lämna landet 2012: ”Antingen kommer landet få problem med islamism eller med rasism – eller med båda.”

Det är rätt illa, när det är så frustrerande att jobba som journalist i Sverige, att en flytt till Irakiska Kurdistan (!) till slut känns som ett acceptabelt alternativ (och jag är inte ens kurd)!

År 2014 när jag jobbade som lärare i den kurdiska staden Hewlêr (Erbil) brukade några av oss röka bakom skolan på rasterna. Vi jublade varje gång Nato:s enorma C-17 Globemaster III-plan flög över oss inför landning, lastade (antog och hoppades vi) med vapen till kurderna för kampen mot IS.

Ilskna utrop undslapp mig ibland, när jag på mobilen kollade in nyheter från Sverige. ”Vad har hänt?” undrade kollegorna som kunde vara från Mellanöstern, Europa, Amerika eller Oceanien:

Ni skulle ha sett kollegornas blickar!

Till slut blev Sverige en bisarr humorföljetong: ”Har svenskarna gjort något nytt?” frågade en kollega.

En dag var jag extra arg: ”Nu pratar de om vikten att ge bostäder och jobb till återvändande ’krigare’.” Nick, en reslig nyzeeländare, utbrast med sin tjocka accent: ”Man, you Swedes are fucking crazy!”

Jag parafraserade Leonidas replik i filmen 300: ”Madness? This is Sweeedeeen!”

Minns ni seriefiguren Obelix catch phrase? ”Ils sont fous ces romains”; ”De är inte kloka, de där romarna”?

I omvärldens ögon är vi svenskar romarna.

Nima Dervish är frilansskribent och författare till böckerna ”Varför mördar man sin dotter?” [2009] Och ”Ordbrand” [2013]. Föddes i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Har sedan 2005 skrivit, debatterat och föreläst om ämnena invandring, integration och politisk islam.

76 reaktioner på ”Gästskribent Nima Dervish: I omvärldens ögon är vi galna romare

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Bra fångat. Svenskar anses ofta naiva i världsfrågor. I USA har jag hört ”Dumb Swedes,” och i Tyskland var det ”Dumme Schweden.” Inte roligt när man är stolt över sitt ursprungsland. Kanske beror det på att svensken har haft det för bra. De undgick WWII genom att förhandla med Hitler. De vill helst bo i Astrid Lindgrens gemytliga lilla by baserad på hennes hemstad Vimmerby. Därmed finns en tendens att se problem i svart eller vitt utan nyanser. Kanske den stora immigrantvågen utgör den chockverkan som måste ske innan folk kan se klart? Hittills har jag mest kommit på ytterlighetstänkanden, extrem vänster eller högertänkande. Var finns de pragmatiska problemlösarna?

  Gillad av 4 personer

  • Lars-erik Eriksson skriver:

   Inte blott förhandlade vi med AH, vi samarbetade genom permittenttrafiken 1940-43, där 10% av SJ’s verksamhet fraktade mördare o deras utrustning genom landet upp till o från Norge.
   Hade inte krigslyckan för nationalsocialisterna vänt 1942 i Sovjetunionen skulle Sverige begått Anschluss II och garanterat blivit bäst i klassen. Judefritt på en månad ungefär. Det numera bespottade Grekland vägrade tillmötesgå nassarna och drogs på det viset in i kriget.
   Moralpraktik är när du testas av en svår verklighet medan den gamla samlingsregeringens partier numer utgörs av moraliskt indignerade och sällsynt högljudda kvasi-do-gooders.
   Tänk bara på Göran Perssons skamlösa projekt: ”Om detta må ni berätta”. Genant i kubik.

   Gillad av 2 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Så långt bakåt i historielektionerna vill nog Svetsaren ej gå…

    Då skulle även den egna bruna byken bli allmängods!
    Både rasbiologi o sterelisering därtill, så förstår man varför)
    Varken Annie e AKB lär vara speciellt angelägna heller…
    V(PK) har ju ett eget blodigt kapitel i historieböckerna att gå igenom!

    Gilla

   • Ina Höst skriver:

    Måste påpeka ytterligare en sak: Sverige hade knappt något försvar i början av WW2, man hade nedrustat. De var tvungna att godkänna permittenttrafiken även om det sved – för det gjorde det! (Så kan man förödmjukas när man monterat ner sitt försvar!) Det var så illa att Sverige var beredd att offra de västra delarna av landet i händelse av tysk invasion från väster. Militären hade order om att retirera till Karlstad bl.a. Under tiden satsade Sverige alla klutar på att bygga upp försvaret och 1943 var det så starkt att permitenttrafiiken kunde stoppas. Det hjälpte också att Tyskland hade börjat förlora på östfronten.

    Svenskarna måste ha en korrekt historieskrivning och sluta huka pga sin roll under WW2. Svenska politiker gjorde inget fel utan tog ansvar för sitt folk. Eller skulle de kasta ut människorna i krig som de inte kunde vinna? Exempelvis Norge hade gjort samma sak om de kunnat – de förklarade sig också neutrala när England-Frankrike gick i krig mot Tyskland. Norska folket var ganska traumatiserade efter den femåriga ockupationen, kan jag säga!

    Det är sant att Grekland stod upp mot nazisterna. Det gjorde Serbien också. De sa nej till den av tyskarna föreslagna tremaktspakten (den behövde de för att lättare kunna invadera Sovjet) och jugoslaviska armén förklarade Jugoslavien neutralt. Omedelbart bombades Belgrad och kungen och regeringen tvingades fly in i exil. Grekland och Serbien blev avstängda från varandra genom att Makedonien ockuperades av bulgarerna. Kroatien- Bosnien däremot förklarade sig självständigt och blev en nazistisk/fascistisk marionettstat.

    Gillad av 1 person

   • Avon Barksdale skriver:

    Just det. Skall man förstå Sveriges agerande eller icke agerande idag i förhållande till kampen mot politisk islam så är den svenska neutralitetspolitiken en historisk parallell.
    Kanske slipper vi attacker av samma dignitet som charlie hebdo/bataclan/nice, inte trots utan därför att att vi försörjer en stor del av den politiska islamismen i Europa. Sverige tjänar som entry/exit point mellan jihad och det legitima europeiska samhället. Till Sverige kan du som jihadist återvända. Få vård. Plocka ut ett nytt pass (även om du fått 10 eller 20 pass ”stulna” under 5 års tid). Du kan återvända till din radikala moske eller kulturförening som uppbär stadsstöd. Det enda du behöver göra för att avskärma från insyn i din verksamhet är att hota spela ut rasistkortet. Du har ett massivt stöd i din rätt till integritet och rätt att fritt utöva din omstörtande verksamhet från både politik och kultur.
    Så möjligen är strategin att Sverige blir en av de sista fronterna för våldsdåd i europeisk jihad. Vi får se. Under ww2 kunde vi upplåta vår järnväg. Vi kunde vänta ut kriget, låta de allierade göra jobbet. Den här situationen är mer prekär. Diasporan är här för att stanna, allt vi har köpt är tid medan bubblan växer.

    Gillad av 2 personer

  • Ivar L skriver:

   Dock är det för närvarande ledarna och etablissemanget som är de galna svenskarna. En stor del av befolkningen vill inte att vi för den vansinniga politik som vi för.

   Gillad av 1 person

   • Utlandssvensk skriver:

    Jag kan tillägga att ingen i något tyskspråkigt land använder uttrycket ”Die dummen Schweden”. Det kan jag intyga efter att ha bott länge i den tysktalande delen av Schweiz.

    Däremot förekommer ganska ofta termen ”Alter Schwede”, dvs. ungefär ”gamle svensk” som är ett positivt uttryck.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Alter Schwede” kan idiomatiskt översättas med ”ja, jävlar” eller ”det var som fan”.

    Gilla

  • Ina Höst skriver:

   Ett litet påpekande, men som verkar vara viktigt angående Sveriges agerande under WW2. Det var inte riktigt så det gick till.

   Om Hitler hade tyckt att Sverige var viktigt för hans syften, hade han ockuperat landet och inga förhandlingar eller något agerande från Sveriges sida hade hjälpt. Men Tyskland hade inte oändliga resurser och de prioriterade länderna vid Atlantkusten för att komma åt England med sina kolonier. Tyskland led brist på råvaror. 1939 undertecknades Molotov – Ribbentrop pakten. Det var en nonaggressionspakt mellan Tyskland och Sovjet. Sovjet var i behov av hamnar i Östersjön och att säkra kontrollen där. Sovjet ockuperade Baltikum och försökte sig på Finland, men lyckades inte. Båda länderna ville kunna operera med ryggen fri, dvs att undvika tvåfrontskrig. I Nonaggressionspakten fanns ett appendix om att lämna Sverige ifred tills vidare. Detta var inget Sverige kunde påverka. De behövde inte bry sig om Sverige för tillfället, Sverige var omgivet av nazisterna i väster och söder och kommunisterna i öster och Sverige var inte självförsörjande på mat utan behövde handeln. Sverige var således hjälplöst i händerna på de båda drakarna, ända tills den tyska krigslyckan vände på östfronten (nonaggressionspakten bröts av Tyskland sommaren 1941 när de invaderade Sovjet)!

   Ytterligare en orsak till att nazisterna inte ville slösa resurser på Sverige i onödan, var att det fanns nästan inga nazister på höga poster i Sverige som kunde administrera landet i händelse av ockupation. Det var ju viktigt att infrastrukturen och institutionerna fortfarande fungerade och att ockupanterna kunde ta ut skatt. Det var ju därför Tyskland kunde ockupera så många länder, de fick hjälp inifrån! Annars hade det inte gått!

   Gillad av 1 person

   • Lars-Erik ERiksson skriver:

    Ina:
    Å ena sidan för du tesen att Sverige saknade försvar, vi var tvungna – strunt – att förhandla med Hitler, å den andra sidan påpekar du – helt riktigt enligt mitt förmenande – att samme agressor behövde ockuperade nationers ganska flitiga samarbete.
    Ditt resonemang går alltså inte ihop.
    Hade Per Albin Hansson och sedermera samlingsregeringen sagt nej till Tyskland redan 1939 hade det blivit ännu svårare för nazisterna att traumatisera norsken, som du skriver, och hade vi motsatt oss – som de allierade önskade – malmtransporterna, skulle den tyska krigsmaskinen hejdats tidigare.
    Visst hade det krävt svenska offer en masse, men vi hade räddat många människor från kz-lägren och många ryssar och många tyskar osv. från lidande.
    Du måste nog medge att vår nation i denna svåra stund handlade tokfel och djupt egoistiskt!

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Ina Höst
    I början av 70-talet åkte jag, som en del av mitt dåvarande jobb, runt med tyska livsmedelsgrossister för att titta på partihandelscentraler i södra Sverige. Ett äkta par som jag mötte i Helsingborg bjöd på en rätt skakande överraskning. Hustrun tilltalade mig nämligen på riktigt bra svenska. ”Jo”, berättade hon, ”alldeles i början av 1940 bodde jag på ett läger vid Östersjökusten där vi alla fick lära oss svenska. Det var hemskt trevligt!”

    Det var nog närmare att vi hade åkt dit än man vill tro så här i efterhand.

    Gilla

   • Ina Höst skriver:

    Lars-Erik!

    Jag skrev inte att Sverige saknade försvar, Sverige hade ju värnplikt. Försvaret var mycket bättre än dagens (inget har politikerna lärt!). Men utrustningen var dålig och omodern och kunde absolut inte mäta sig med den tyska krigsmaskinen som dessutom hade mycket mer personal. Hela Västeuropa rustade ner under mellankrigstiden (inga fler krig, hette det), alla utom Tyskland och det skedde inte helt öppet! Du håller iaf. med om att ockupationsmakten fick hjälp inifrån (Nasjonal samling med den högt uppsatte och tidigare respekterade Quisling som hade ledt Nansen-hjälpen i Ryssland, Petain i Frankrike osv.)
    Men vad är det som inte går ihop?

    Vad skulle svenska regeringen säga nej till redan 1939 och hur skulle de kunna ha något inflytande på Tyskland? Sverige var beroende av handel eftersom Sverige inte var självförsörjande på mat och malmen var en handelsvara. Man fick nöja sig med de handelspartner som fanns att tillgå (1943 öppnades handeln med de allierade). Ändå infördes kraftiga ransoneringar.

    Nej, håller inte med om att svenska regeringen handlade fel! Men du resonerar precis som dagens galna politiker och tror att lilla (befolkningsmässigt) Sverige ska och kan rädda världen och att Sverige kan offra svenskar för den goda sakens skull. Det har de inte rätt till och detta synsätt liknar megalomani! Det finns t.o.m. inskrivet i Internationell lag att varje land ska skydda och försvara sin egen befolkning. (Den gången handlade det om våra föräldrars och mor- och farföräldrars liv!) Alla gör inte det och svenska politiker gör det inte idag, men gjorde det då! De gjorde precis som våra grannar skulle ha gjort om de kunnat! Och Sverige försökte hjälpa sina grannar med det de kunde (flyktingar, kz-fångar osv.)!

    Verkar som att många tror att krig är som ett dataspel! Men krig är ingen lek! Så kom ner på jorden, please!

    Gilla

   • Lars-Erik ERiksson skriver:

    Ina:
    Vad skulle Sverige ha gjort 1939?
    Måhända slagit en signal till Neville, Winston och de andra perukstockarna å föreslagit en koalition, en europeisk allians mot den bruna faran förslagsvis.
    Med tanke på Sveriges anpasslighet – inte neutralitet – kunde vår världsdel gått åt helvetet till tonerna av nån Ulla Billqvist-dänga innan Zarah tagit över.
    Du försöker vara pragmatisk, försvara det som inte går att försvara – undfallenheten – och hoppas att någon annan nations män o kvinnor skall göra jobbet.
    Jag hävdar åter en gång – noterar att du inte berört frågan – att det judiska folket skulle varit utplånat om fler modiga nationer följt det svenska exemplet.
    Våra handlingar kommer att eka i generationer.
    Jag hävdar att just denna undfallenhets samtida konsekvenser är vad som plågar vårt arma land i dag.
    Thilo Sarrazin kallar det Hitlers hämnd.

    Gilla

 2. Bjarne Däcker skriver:

  Politiker, i synnerhet miljöpartister, har någon idé om att Sverige skall vara ett föredöme för andra länder, t.ex. när det gäller flykting- och miljöpolitik. I stället framhålls Sverige i utlandet (bl.a. i Polen) som ett avskräckande exempel. Ännu värre är att Sverige numera betraktas som Europas töntar.

  Fast vi är farliga töntar. Flyktingar som kommit till Grekland vill inte till Grekland utan till Tyskland eller Sverige. Då blir det (tysk och) svensk politik som lurar människor att riskera livet i Medelhavet. Svensk politik destabiliserar hela EU och kan på sikt bli vad som bryter ner hela EU eftersom vi inte uppehållit en gemensam politik utåt.

  Gillad av 5 personer

 3. har jag rätt igen skriver:

  Jag tror Sverige kan bli ett nytt kapitel i Jared Diamonds ”collapse” som exempel på den första demokratin som avskaffade sig själv och gick under.

  Gillad av 7 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag flyttade från Sverige 1974. En orsak var 68-års förryckthet som hade fått mig att delvis ge upp hoppet om ett dittills förnuftigt land. Efter återvändandet, 40 års senare, måste jag tyvärr erkänna att galenskapen inte försvunnit utan har understundom blivit ännu obegripligare och märkligare. Dit hör till exempel kvinnor som anser sig vara innestängda i en manskropp eller vice versa eller intelligenta, livliga barn som anses sjuka i adhd, en sjukdom som inte fanns när jag var ung och som många ledande läkare ännu inte har hittat. Den medicinska behandlingen är emellertid effektiv då den sänker IQ till 100 som är det värde som skolmyndigheterna tycker att alla skall ha. De har nämligen ersatt Gausskurvan med en vertikal mittenlinje.

  Gillad av 9 personer

  • Karin skriver:

   Att adhd inte fanns är ju en sanning med modifikation. I vår släkt kan det som – nu – kallas adhd, och när jag var liten kallades mdb, spåras till 1895 (och eftersom flera i den generationen var ”drabbade” lär det inte ha berott på spontanmutation). Det finns en hel del mycket goda skäl att anta att det är skillnader i hjärnor (skillnader som säkert också är fördelade som en Gausskurva, precis som det mesta andra, som synskärpa osv). Att påstå att behandlingen skulle sänka IQ till 100 är ju rena vansinnet. (Ingen medicinering kan vare sig sänka IQ till någon specificerad nivå.)
   Lennart Bengtsson får ursäkta, men att Sverige länge haft en tendens att uppvisa vansinne av 68- eller kulturrelativiserande typ utgör inget som helst bevis för att vansinne av annat slag skulle vara mindre vansinnigt.

   Gilla

  • gmiksche skriver:

   På det skulle jag vilja svara Die dummen Deutschen. Tyskarnas immigrationspolitik med Merkels devis ”Vi klarar det ” tror jag har hjälpt till att förvärra sakernas tillstånd här i landet. På samma sätt som Atlas i Schuberts kända sång bär upp världen på sina axlar känner Merkel för agera som stöttepelare. Två skillnader finns dock: Atlas bär upp världen ofrivilligt. Och att det inte är Merkel personligen som tyngs av lasten. Laståsnorna i vårt södra grannland börjar dock bli mer och mer ostyriga.

   Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Merkel gör väl snart en Reinfeldt o cashar in hos Bilderbergs!

    Förhoppningsvis senast efter nästa val?

    Gilla

   • Ina Höst skriver:

    Merkel har också sagt att Tyskland har en historisk plikt att ta emot alla migranter (eller flyktingar som hon kallar dem)! Vilket naturligtvis inte är sant, den nulevande generationen är ju inte skyldig!

    Gillad av 1 person

  • Ivar L skriver:

   Fast med tanke på vilket land det uttrycket kommer från så kan man ju undra vilka som är dummast. Tyskland är ju om möjligt ännu mera vansinniga.

   Gillad av 1 person

   • Janne skriver:

    Tyskar har nu 3 miljoner Turkar som inte assimileras. Merkel är nu rädd för Erdogan men fortsäter med sin migrationspolitik som leder till att fler drunknar i Medelhavet. Merkel lockar de dit. När blir tyskar i minoritet?

    Gilla

  • dogen skriver:

   Tror du har helt fel i detta Jan, så länge inte svenska namn räddar oss så kan vii glömma det. Skall kurder eller assyrier eller turkar eller irakier rädda Sverige? Jo tjosan.

   Gillad av 1 person

  • Ina Höst skriver:

   Jan, det är ju ingen mening med att rädda Sverige från svenskarna, svenskarna är ju Sverige! Fast jag förstår att du menar destruktiva svenskar som förstör vårt land (radikalfeminister, galna vänsteranhängare och liberaler)! Historieämnet måste återupprättas, särskilt den nationella historien!

   Det är inte Nima och andra kloka invandrare som ska rädda Sverige, även om de bidrar med klarsyn. Som utlänningar kan de se skogen för alla träden och därmed gör de oss en stor tjänst! Det är vi själva som måste rädda Sverige. Nima är inte här för att rädda Sverige utan SITT eget land, det skriver han själv. Genom att flytta till Sverige när förhållandena i hemlandet spårade ur och leva i ett jämställt, progressivt och sekulärt land, hoppades han kunna påverka utvecklingen i hemlandet att vända in på rätt spår! Detta skriver han själv. Nu när Sverige också spårat ur, finns det ingen anledning för honom att stanna kvar här utan hellre göra nytta i sitt eget land på plats.

   Vi Sverigevänner behöver nätverka med varandra, träffas på en konferens och diskutera hur vi ska kunna ta tillbaka Sverige från PK-folket. Vi behöver organisera oss ungefär som arbetarrörelsen gjorde på sin tid. Du Jan, är duktig på att samla folk kring ett projekt och du är insatt i hur arbetarrörelsen gjorde och vad de behövde för att nå framgång, trots massivt motstånd från dåtidens makthavare. SD behöver inte vara med, de kan sköta riksdagsarbetet för vår räkning och det gör de väl hyfsat bra. Men det tycks brista i interndemokratin och medlemmar sparkas, ofta begåvat och engagerat folk som många i gamla SDU. Thoralf Alfsson och Björn Söder har detroniserats eller är inte längre med i debatten. Och Mattias Karlsson kallar Fria Tider och Avpixlat för nyfascister och han gillar inte Folkets demonstration för att det var ett gräsrotsinitiativ och inte styrt av SD-ledningen. Han verkar vilja ha total kontroll. Men SD behöver inte styra oss även om vi är deras väljare (än så länge).

   Mvh
   Ina

   Gillad av 2 personer

   • dogen skriver:

    Det är från muslimerna och deras medlöpare svenskarna behöver räddas, inte i huvudsak andra svenskar. Det är trots allt inte svenskar som begår terrorbrott, våldtar och bränner bilar, en försmak av ett mera muslimskt Sverige och Europa.

    Men du har rätt i att det svenska civilsamhället är helt nermonterat, de vanliga hyggliga arbetande svenskarna saknar helt motor och bränsle för att organisera sig mot statsmakten. I varenda svensk stad nu kan man se samtal på caféer med män, invandrade män, de enda svenska män som träffas regelbundet och diskuterar är alkoholister. Vi samtalar inte ens med varandra, och har avhändat ansvaret för landet till det ledande skiktet för att vi trodde att det var ett förvaltningsjobb som skötte sig själv, inte trodde man att de skulle ge sig på ett folk och kulturutbyte inom en 30-års period och rasera allt som byggts av tidigare generationer.

    Det är också mycket signifikant att man nu vill begränsa vapentillgången för just dessa hyggliga arbetade europeer, de ser hotet från folket och europa har ingen lagstiftning som skyddar befolkningen mot makthavarna, likt USA, och därmed låter dem vara beväpnade, FÖR demokratin.

    Gillad av 1 person

 5. Birgitta C skriver:

  Vart tycker du Nima att vi svenskar med bara svenska rötter ska emigrera? Får vi uppehållstillstånd i kurdiska Irak. Språket kanske vi kan lära oss med lite ansträngning och vilja. Finns det jobb för oss. Skulle vi innebära en möjlighet och hjälp att lyfta och påverka dessa delar av världen. Du skriver att det lever folk från flera andra länder i Erbil. Vi vet nästan inget om några fungerande platser i dessa länder. Vi ser bara bilder av krigsförstörelse och fattiga trasiga människor i tältläger i reportagen både i tidningar och tv. Vi har bara en fast punkt i denna värld, Sverige, och vet inte riktigt vartåt vi skulle fly om det behövdes. USA troligen, delta i green card lotteri kanske. Eller bli illegala flyktingar? Norge kanske kan vara något, kanske. Who knows?

  Gillad av 2 personer

  • Bjarne Däcker skriver:

   Jag tror att politikerna har Kamtjatka i åtanke. Skandinavien är en halvö i västra änden av Eurasien och Kamtjatka en halvö i östra änden. Klimatet är dock mer arktiskt i avsaknad på någon golfström. Huruvida Danielsson har tagit upp frågan med Putin om förflyttning av den svenska urbefolkningen till Kamtjatka är ännu oklart. Av våra politiker och politiserade tjänstemän kan vi dock förvänta oss vad som helst.

   Gillad av 2 personer

  • tirutaa skriver:

   Hemspråksundervisande svenska familjer har flytt till Åland där hemspråksundervisning enligt finsk lag (man har läro- inte skolplikt) är tillåten. Till min lilla sommarkommun på norra Åland kom det för fyra år sedan plötsligt 12 barnfamiljer; det var då när hemspråksundervisningen blev kriminaliserad i Sverige.

   Gillad av 2 personer

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Namnet Dervish synes passande!

  Dyka upp plötsligt o försvinna igen var väl vad en Dervish gjorde?

  Vi hade nog behövt ha denna i Sverige,
  men har all förståelse för han försvann igen.

  Det lär fler göra som har möjlighet!

  Gillad av 4 personer

 7. BjörnS skriver:

  Tack, Nima. Just så absurd är svensk media och svenska politiker. Tack och lov är en växande del av folket också djupt skeptiska. Sommarens våg av gruppvåldtäckter och sexuella trackaserier lär inte minska detta.

  Nu kommer förslagen i strid ström. Asylsökande ska få plugga på högskola i väntan på svar, avgående pensionärer ska agera coacher, miljonprogrammet måste topprenoveras, offentlig sektor måste expandera och chefer ska kvoteras osv. Integrationen är ett problem och det finns en del argument för en del förslag. Exempelvis kan framgångsrika studier utskilja attraktiva asylsökanden från lågproduktiva oattraktiva. Det är dock inget skäl som anförs.

  För den som, mot förmodan, trodde på politikernas tal om att asylinvandringen kommer att rädda svensk välfärd och pensioner samt att de har bra utbildning och är attraktiva på arbetsmarknaden måste det te sig motsägelsefullt att vi måste ta till så många åtgärder och så stora investeringar för stt en få dem i arbete och det är inte ens säkert att det lyckas. Kanske politiker och media varit lite ”naiva”?

  Den nya låga prognoser över asylinvandringen 2016 (34 500) sägs ge ett miljardregn till u-hjälpen eftersom politikerna inte behöver ta lika mycket därifrån som tidigare för stt täcka asylkostnaderna. Bör inte de pengarna kunna läggas på integration, som också är asylrelaterad?

  Gillad av 1 person

 8. B skriver:

  Det är äckligt att minnas hur det svenska etablissemanget talade om IS-krigare för inte alls länge sedan (jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att rösta på Moderaterna så länge Anna Kinberg Batra sitter kvar som partiledare, hon har nämligen kallat IS-krigare för offer). Förhoppningsvis har det nu börjat gå upp för de flesta att dagens islamister är ungefär vad gårdagens nazister var, men det var inte länge sedan de som kritiserade islamisterna var de som ansågs som nazister.

  Gillad av 7 personer

  • tirutaa skriver:

   Jag kommer heller aldrig att glömma att Mehmet Kaplan jämförde dessa jihadist-krigare med de frivilliga svenska män som bistod Finland i Vinterkriget. Finland som försvarade sitt lilla land mot den stora angriparen Sovjet! Aldrig!

   Gillad av 6 personer

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Tirutaa,

    ”Jag kommer heller aldrig att glömma att Mehmet Kaplan jämförde dessa jihadist-krigare med de frivilliga svenska män som bistod Finland i Vinterkriget.”

    Det där ser jag som en helt självklar och fullt förväntat konsekvens av mångkultur. Om man har stora grupper med genuint skilda värderingar och perspektiv, kommer uppenbarligen synen på vad som är t.ex rättfärdiga krig att vara dramatiskt olika. Likväl är detta bara toppen på isberget.

    Det finns flera frågor där vi västerlänningar närmast inte kan föreställa oss att någon skulle ha motsatt uppfattning, men där detta likväl är vanligt hos andra folkgrupper. Slaveri är ett utmärkt exempel. Inom islam är detta fortfarande helt accepterat och i många muslimska länder praktiseras det fortfarande, även om det på pappret är förbjudet. Om man lyssnar på skriftlärda imamer i arabvärlden, så är det ingen tvekan om att de anser att slaveri är helt i sin ordning och har fullt stöd i koranen.

    ”At least 17 million slaves (mostly black women and children) were brought out of Africa by Islamic traders – far more than the 11 million that were taken by the Europeans. However, these were only the survivors. As many as 85 million other Africans are thought to have died en route.

    Most telling, perhaps, is that slavery is still practiced in the Sudan, Niger, Mauritania and a few other corners of the Muslim world”

    ”In fact, a fatwa was recently issued by a mainstream Islamic source reminding Muslim males of their divine right to rape female slaves and ”discipline” resisters in ”whatever manner he thinks is appropriate”. Not one peep of protest from Islamic apologists was recorded. In 2013, the same site prominently proclaimed that ”there is no dispute (among the scholars) that it is permissible to take concubines and to have intercourse with one’s slave woman, because Allah says so.”

    In 2011, what passes for a women’s rights activist in Kuwait suggested that Russian women be taken captive in battle and turned into sex slaves in order to keep Muslim husbands from committing adultery.

    in 2016, a British imam who claims to be anti-extremist, affirmed the legitimacy of sex slavery to his followers. There have also been several modern-day fatwas endorsing the sexual abuse of non-Muslim women following capture.

    After the Islamic State kidnapped and pressed into slavery thousands of Yazidi women and children in 2014, the caliphate issued an FAQ of sorts on slavery, which included rules on sexually molesting children: ”It is permissible to have intercourse with the female slave who hasn’t reached puberty if she is fit for intercourse; however, if she is not fit for intercourse, then it is enough to enjoy her without intercourse.”

    ”In 2016, a scholar at Egypt’s al-Azhar, the most prestigious Islamic school in the Sunni world, stated that non-Muslim women could be captured in a time of war become ”property” and can be raped ”in order to humiliate them.”

    https://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/slavery.aspx

    Gilla

   • Bjarne Däcker skriver:

    Det konstiga var att han inte jämförde dem med det fåtal som reste till Sovjet för att slåss på den ryska sidan. Det var ju Stalins kalifat med kommunismen som religion.

    Gillad av 1 person

 9. Sten Lindgren skriver:

  Friskt skrivet, de exempel Du nämner är till största delen hämtade från dagens svenska PK-elit som är väl sammanhållen. Det hela påminner rätt mycket om det omfattande medlöperiet i förhållande till nazismen som fanns under WW2, i en del fall rör det sig t.o.m. om barnbarn till dåtidens medlöpare.

  Gillad av 4 personer

 10. Utlandssvensk skriver:

  ”I omvärldens ögon är vi svenskar romarna.”

  Ja, så är det! Många västländer har problem, men Sverige spelar i en egen liga vad gäller rent bisarrt vanvett.

  ”Tanken var att vi från Sverige skulle försöka påverka våra (under överblickbar tid förlorade) länder åt rätt håll, inte häpet beskåda hur svenska politiker drog Sverige åt fel håll.”

  Säkert var så fallet för en del av de som fick asyl. Men de var förmodligen en ganska liten grupp och många av dem har flyttat vidare när de väl insåg var de hade hamnat.

  Nima kommer från Iran och vad gäller folk från det landet kan man notera att det fanns ett avtal under 80-talet om att Sverige skulle utbilda tandläkare från Iran, mot full betalning. Detta avtal revs upp av Sverige och ganska direkt kom det sen många asylsökande från Iran som gick direkt in på tandläkarutbildningen, fast då finansierat av svenska skattebetalare. Under en period var 70-80% av alla som gick där från Iran. Detta var då även Sveriges dyraste utbildning.

  Detta var välkänt när det pågick, men i god svensk anda valde man att inte prata om saken. En stor del av de som blev utbildade flyttade sen vidare till andra länder.

  Iranier märker även rent allmänt ut sig som en av få grupper från MENA med en hög andel drivna och motiverade personer. De har länge varit den invandrargrupp med högst andel högskolestuderande och dessutom med ett fokus på riktiga, hårda utbildningar. Från Wikipedia:

  ”land utrikes födda ungdomar hade de som kom från Iran den högsta andelen högskolestudenter. Enligt statistik från SCB gällande läsåret 2006/07 hade 55 procent av ungdomarna som är födda i Iran påbörjat högskolestudier vid 25 års ålder. Motsvarande andel bland svenska ungdomar var 46 procent.[4]

  Av de tio största invandrargrupperna i Sverige är svenskiranier den grupp som har flest studenter.[5] Enligt statistik från SCB har över 33 procent av alla tandläkarstudenter med invandrarbakgrund rötter i Iran. Iransk-svenskar är särskilt representerade på utbildningar som civilingenjörs-, jurist-, läkar- och tandläkarprogrammet.[6] [7]”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Iranier_i_Sverige

  Så här har vi en invandrargrupp som förefaller uppfylla alla drömmar om lönsam invandring. Problemet är dock att de ofta utbildar sig i Sverige och sen flyttar vidare. Det som har fått dem att åka till Sverige är en kombination av gratis utbildningar och att det har varit lätt att få PUT. Men precis som Nima observerar, framstår Sverige som dårarnas paradis för alla som genuint vill leva västerländska liv. De drar vidare, ofta efter avslutade svindyra utbildningar.

  Jag lastar absolut inte iranierna för detta. De agerar helt rationellt En gratis tandläkarutbildning är som att vinna på lotto. Om ett litet idiotland nära Nordpolen delar ut dessa helt utan villkor, varför inte dra nytta av detta? Sen kan man åka till UK eller USA och tjäna riktiga pengar.

  Gillad av 6 personer

  • dogen skriver:

   Även många inom de hårda vetenskaperna kom hit för att studera kärnfysik.. så Sverige har inte bara bidragit till bättre tandhälsa

   Gilla

  • Bjarne Däcker skriver:

   Iran skall egentligen kallas Persien. Persiska är ett indoeuropeiskt språk medan turkiska är ett altaiskt och arabiska ett semitiskt språk. Om språkens grammatik påverkar hur vi tänker så är det möjligt att perser skulle ha lättare att finna sig tillrätta i Europa än människor från andra länder i Mellanöstern.

   Gilla

 11. Benny Backman skriver:

  Redan för 25 år sen frågade en Iransk kompis förtvivlat: ”vart ska jag fly nästa gång?”
  Han bor numer i USA, trots att han älskar Sverige och helst hade bott här.

  Gillad av 1 person

 12. Jan Andersson skriver:

  Det finns säkert vanvettiga personer i alla länder. Den stora skillnaden är att i Sverige får de vara politiker, skriva i tidningar och framträda i radio -TV. De som är kloka, livserfarna och har något vettigt att säga kommer aldrig till tals. Problemet är mediakonsumenternas, eftersom vi alltid har ett val: ska vi läsa och lyssna och svälja vad de säger, eller ska vi tänka efter, bilda oss en egen uppfattning och sluta att konsumera skitsnacket? Om alla säger upp sina prenumerationer och inte sätter på TV:n på ett par månader så kommer det att gå fort. Ett mycket enkelt val.

  Gillad av 1 person

 13. ruben skriver:

  Jag delar Nima Dervish och kommenterarnas frustration och indignation. Sorgligt att man gett anledning håna Sverige runt om. Vems fel är det? Jag bryr mej inte så mycket vem, men delvis beror det kanske på att man vill demonstrera ett trots eller hämnd mot SD-väljare. Jag vet inte?
  Vart kan man flytta helst? Irland, England, Wales, Skottland, Schweiz, någon av de brittiska kanalöarna, Spanien, Portugal, Island?

  Gilla

 14. Ami skriver:

  Erbil låter lite osäkert att ta sin tillflykt till men om lågorna i landet slår upp mer så blir det Israel och Tel Aviv. Fina stränder god mat och en regering som har vett att värna om sina medborgare trots att de har grupper i samhället önskar livet av dem.

  Gillad av 1 person

 15. Omar Sharif skriver:

  Det är inte svenskarna som är galna – det är. den profithungriga,fega och undfallna ”svenska” förklädda pöbeln som tycks vara galen.Men de vet precis vad de gör i sitt eviga krig mot svenskarna.Romersk är den ”svenska” förklädda pöbeln absolut ej.Cicero fick förrädaren Catalina utvisad.I Sverige utses Catalinas motsvarighet till. Statsminister.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Ursäkta, jag är alltid lite petig när det gäller historia. Catilina blev inte utvisad. Han flydde och satte upp en rebellstyrka till ingen nytta, för han dödades av den senatstrogna hären i slaget vid Pistoria. Visserligen var Catilina en skurk, men en modig sådan. Han stod och dog i första linjen i det avgörande slaget. Mod är en engenskap som Sveriges statsminister och hans stödtrupper saknar. De når inte ens upp till skurken Catilina.

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Stasiminister rentav…

   Goebbels hade blivit djupt imponerad,
   av Regeringens o Publish Service samt större medias duperingskonst!
   Stefan spelar elake Måns
   SVT/SR spelar rollerna av Bill o Bull…
   Medjamarna)

   Gilla

 16. tirutaa skriver:

  @ Utlandssvensk

  Sajterna The Relegion och Peace och Memritv brukar jag följa periodvis, men måste ibland ta paus för att behålla mitt psykiska lugn. Olika världar, milt sagt. Att man fortfarande 2016 på självaste al-Azhar universitetet kan gå ut med

  ”… non-Muslim women could be captured in a time of war become ‘property’ and can be raped ‘in order to humiliate them.’

  bekräftar det massiva motståndet mot väst som islam idag är inne i. Det där ”them” syftar på kvinnornas män, eftersom man uppfattar kvinnorna som en mans egendom.

  Att Saudiarabien mfl inte gärna anställer sunni-araber från grannländerna, utan folk från andra etniska grupper, har förmodligen med det att göra att dessa gästarbetare kan behandlas lite i stil som man tidigare gjorde med slavarna; t.ex lägga beslag på passen. Och det var araberna som hade slavar, Saudiarabien fram till 1962, främst från Afrika.

  Gilla

 17. Omar Sharif skriver:

  _Alla som vill förstå den europeiska problematiken måste läsa ”Praktischer idealismus” och ”The Paneuropean Manifesto”-båda av Coudenhove-Kalergi.Skall man förstå kommunismen måste man åtminstone läsa ”Det kommunistiska Manifestet.Skall man meningsfullt debattera EU och migrantpolitik MÅSTE man läsa ovannämnda skrifter.Chockverkan garanteras.Skrifterna kan laddas ner på nätet.Svenska nätupplagor med instuderingsfrågor kommer snart.Svenskarna är inte alls dumma.De har t o m en något högre Nobelprisfrekvens än israelerna.

  Gilla

 18. la bague de rubis skriver:

  Vare sig svenskarna eller tyskarna är dumma.Rätt kultiverade är de däremot högtstående kulturfolk.Tyvärr blir de periodvis demoraliserade och utplundrade av de banditgäng som ibland lyckas förslava dem.Men dumma?Skämtar Ni?

  Gilla

 19. Tahmas skriver:

  Nu visar även påven sitt rätta ansikte då han i ett tal i Polen sade blandannat att ”det är inte rätt att identifiera islam som våld för att det är inte sant”. Vidare menar katolikernas överhuvud att girighet och sociala orättvisor är grogrund för våld samt att han läser dagligen i italienska tidningar om våld och mord som begås av döpta katoliker.

  Även socialismen har trängt in i det allra heligaste. Att jämföra synder som begås av människor utanför religionens namn med synder som begås i religionens namn är inte bara ohederligt utan strider helt mot Guds ord. Vår arvsynd och berättelsen om Kain och Abel går inte att jmf med hur en påhittad Gud kräver att dess dyrkare skall mörda i hans namn.

  Jesus dömmer levande och döda, han dömmer också Guds ställföreträdare på jorden och om påven hade läst den strofen i Bibeln så hade han nog vaktat sin tunga.

  Mea Culpa är i sin ordning eller Meshuggah, vilket han uppenbarligen är.

  Gillad av 1 person

 20. Lennart Göranson skriver:

  Det har till och från hörts farhågor för gryende nationalistiska strömningar i Sverige. Lyckligtvis verkan faran vara över. Det förefaller inte troligt att någon skulle känna varmare känslor för ett så töntigt, av omvärlden föraktat och naivt land som Sverige.

  Skämt åsido, vid sidan av konsensuskultur och konflikträdsla förefaller en dragning åt flagellantism vara utmärkande för det svenska kynnet. Men ska vi få någon ordning på torpet förefaller det bättre att ta tjuren vid hornen och angripa påståenden, åsikter, uttalanden. Att i stället försöka identifiera grupper av ”idioter och förrädare” och oja sig över deras oförstånd förefaller mig vara just det slag av identitetspolitik som vi annars kritiserar. Och det gäller mycket av det som vi diskuterar på den här bloggen – angrip handlingar, kritisera åsikter, men bekämpa inte människor kollektivt.

  Gillad av 1 person

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Tack för den kommentaren. Spydighet över individuella svar här löser inga problem heller. Använd gärna fakta och trovärdiga källor för att dementera något men undvik personligheter. Det är amatöraktigt och hjälper inte att föra konversationen framåt eller lösa några problem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.