Gästskribent Nima Dervish: Öppna era ögon! Använd era hjärnor!

logo­DGSVansinne är att bete sig som förr, men ändå hoppas på ett nytt resultat.

Jag började jobba som skribent 2005. Mitt fokus hamnade snart på islamism och integration. Om de föregående åren ska jag uttala mig med försiktighet, men 2005 och framåt har jag följt, deltagit i och genomlevt den svenska debatten om nämnda ämnen.

En fråga till Sverige: Har vår syn, attityd och våra åtgärder under det senaste decenniet lett till ett tillfredsställande resultat? Är vi nöjda med nuläget? Är vi tillfreds med våra politikers och våra journalisters ageranden och resonemang? Kan vi beskriva dem som varit ansvariga för att leda skutan Sverige som kloka och klarsynta?

Om svaren är ja kan du sluta läsa här.

Du är fortfarande kvar…

När mina föräldrar kom till Sverige år 1987 hade landet förvisso politiska skönhetsfläckar som vi nyanlända ej kände till, eller som i jämförelse med våra egna hemländer inte var anmärkningsvärda. Allt var inte perfekt förr. Likväl var Sverige, utan tvekan, ett av världens bästa länder att leva i. Det hon måhända saknade av kosmopolitisk ”joie de vivre” kompenserade hon med råge i form av trygghet, jämställdhet och social rättvisa…

Jag minns en svensk familjevän som hade turistat utomlands och förfärats över alla gatubarn och tiggare. Denna för mig välbekanta företeelse var helt främmande för vännen och hade skakat om hennes väsen.

Om någon hade påstått att Sverige en dag skulle ha hemlösa som sover på trottoaren i minusgrader, eller att det skulle finnas minst en tiggare vid varje T-banestation i Stockholm, hade jag ansett denne vara galen: ”Det kommer bli ett himla liv, svenskar kommer aldrig acceptera det.”

Ack, så snabbt vi har vant oss.

Om någon hade visat mig rubriker som ”70-åring väntade i timmar på akuten – dog”, ”Molotovcoctail kastad mot buss”, ”stenkastning hindrade insats – en dog i brand” eller ”pensionärer har inte råd att köpa mat” så hade jag antagit att de tillhörde en långtbortistansk tidning.

Sverige var landet där toplessbad på stranden var naturligt; man kunde hantera den mänskliga kroppen utan att omgärda den av tusen tabun. Det var här som jag, efter tolv år av iranska regimens påtvingade könsapartheid och skam- och skuldframkallande propaganda, tack vare skolans sexualundervisning och Kamratpostens Kropp & Knopp-spalt, insåg att min sexualitet faktiskt var fullt normal.

Hade någon berättat att i detta frigjorda land så skulle den ena festivalen efter den andra drabbas av sexuella trakasserier, att fyra gruppvåldtäkter och försök till gruppvåldtäkt skulle anmälas på samma vecka i Kalmar län där jag växte upp, eller att kommunalpolitiker skulle godkänna ”mansfria badtider” så hade jag vägrat tro på det.

Om någon, år 1987, hade sagt att en svensk konstnär skulle leva under dödshot från islamister och dessutom få mer förebråelse än stöd från sina landsmän hade jag skeptiskt skakat på huvudet.

Om någon, år 1997, hade berättat för mig att om drygt 20 år skulle terrorhot höra till Europas vardag hade jag kiknat av skratt. ”I dessa fredliga samhällen? Aldrig!”

Idag lär vi oss geografi via terror: Städer som Ansbach, Reutlingen, Würzburg och Saint-Étienne-du-Rouvray känner vi till genom blodiga dåd.

På 90-talet hade jag, i mitt mest dystopiska mardrömsscenario, inte trott att svenskar skulle tillåta islamister att föra fram sina positioner. Att man skulle ge mediautrymme till religiöst konservativa aktörer. Att man skulle fortsätta ge pengar till organisationer som redan med all önskvärd tydlighet avslöjat sin position på det islamiska spektrat. Att man inte bara inte skulle förpassa personer från dessa kretsar till kylan, utan till och med ge dem maktpositioner.

Att dessa aktörer hårdnackat skulle försvaras av sina egna hör väl till, men att de skulle få skamlöst och obegripligt stöd från vissa svenska politiker, debattörer och till och med ”feminister”?!

Svenska folket öppnade sina hjärtan för länge sedan, långt innan Reinfeldts tal. Gott så, inget fel i det. Men nu är det hög tid för makthavarna att lyssna på folkets uppmaning: Öppna era ögon! Använd era hjärnor!

Nima Dervish är frilansskribent och författare till böckerna ”Varför mördar man sin dotter?” [2009] Och ”Ordbrand” [2013]. Föddes i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Har sedan 2005 skrivit, debatterat och föreläst om ämnena invandring, integration och religion.

81 reaktioner på ”Gästskribent Nima Dervish: Öppna era ögon! Använd era hjärnor!

 1. Jaxel skriver:

  Nu ska vi inte överdriva problemen. De kan lösas genom att politikerna satsar mer på integration. Detta har tidigare politiker mer eller mindre struntat i. Dagens politiker med Löfven och Kinberg-Batra i spetsen har en hel räcka med nya fräscha, vassa förslag som kommer att lösa problemen krönikan tar upp.

  Gillad av 1 person

 2. matbirblog skriver:

  Som svensk sedan många generationer, är i stort min upplevelse, av hur Sverige förändrats den samma som Nimas. Från ett 1960 tal med sina frihets drömmar, fred och kärlek, till dagens mer och mer uppdelade och strikta samhälle. Där penningen och moralen får råda.

  Gilla

 3. Peter skriver:

  Tack för en mycket bra artikel!

  Jag har ställt ungefär samma frågor till släkt och vänner men bara mötts av misstro.

  Faktum är att så länge svensken har jobb, har råd att köpa sig loss från mångkulturen och placera sina barn i relativt homogena klasser så kommer inget att hända.

  Under det senaste året har vi dock sett en utveckling där asylboenden och HVB-hem placerats i medelklassens kvarter. När detta drabbar svenskens barn (i form av sämre undervisning och kanske betydligt värre saker än så i vissa fall) och sjunkande fastighetspriser, ja, först då reagerar svensken.

  Nu bor ju eliten, det vill säga Sjuklöverns politiker, journalisterna på de stora dagstidningarna, högt uppsatta myndighetspersoner (jag tänker bland annat på Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, som hånfullt frågade svenskarna om någon hade fått det sämre efter flyktingkrisen) och diverse kändisar på ännu längre avstånd från mångkulturen och så länge deras tillvaro är säker kommer massinvandringen fortsätta.

  På längre sikt kommer dock alltfler att drabbas, varför många svenskar med stor sannolikhet kommer att emigrera. Det kommer att bli svenskar vars utbildningar är eftertraktade i andra länder. Jag kan också tänka mig att fler och fler relativt opolitiska svenskar kommer att lämna landet, eftersom de inte accepterar att den statliga och kommunala förvaltningen alltmer kapats av kulturmarxisterna / identitetsvänstern (inklusive lärosätena). Det värsta är att även Alliansen, möjligtvis med undantag av en del Kristdemokrater och vissa Moderater, verkar ha anammat alltför mycket av identitetsvänsterns destruktiva politik. Tittar man på deras ungdomsorganisationer, där Moderata Ungdomsförbundet ibland mer påminner om Feministiskt Initiativ än Moderater, ser det helsvart ut.

  Det som definitivt fick mig att ge upp hoppet om svenskarna var när närmare hälften av svenskarna höll med när journalisten Göran Greider föreslog att Sverige borde införa en fettskatt bara för att Greider själv inte kunde kontrollera sitt godisbegär. Det var ett utmärkt exempel på hur långt sossefieringen har gått i landet, det vill säga att alltför många svenskar har lagt sina liv i statens händer.

  Sverige kan nog ha hunnit att bli ett mer eller mindre socialistiskt, mer eller mindre U-land om, säg 25-50 år. Ja, en del tror att det kommer att gå snabbare än så …

  Gillad av 6 personer

 4. Bjarne Däcker skriver:

  Tack för en värdefull kolumn som delvis ser Sverige utifrån. På 1980-talet var Sverige ett väl fungerande samhälle och de viktigaste reformerna var genomförda. Men politikerna kunde inte sitta stilla. Nu var det inte längre reformer som gällde utan förändring. Sverige skulle bli världens modernaste land. Invandringspolitiken har således inget med invandrarna att göra utan dessa fungerar endast som ett medel för att bryta ner det gamla Sverige.

  Någon diskussion tillåts inte utan hanteras med invektiv. Vi undrar: ”hur skall detta fungera på längre sikt?” Svar: ”är du rasist?” Nu får vi svaret: bilbränder, stenkastning på ambulanser och bussar, vandaliserade polisbilar, religiösa ledare som avråder från integrering, ofredanden på badhus och festivaler etc etc.

  Tiggeriet handlar inte om romerna. Om politikerna ville så skulle de kunna driva ordentliga projekt i dessas hemländer. I stället handlar det om att politikerna vill piska det svenska folket. Nu får vi inte gå ostörda till matvaruaffären eller åka tunnelbana utan skall konstant bli antastade.

  Samtidigt försöker eliten (politiker och media) skjuta ett grundskott mot det egna folkets självkänsla. Det finns ingen svensk historia, ingen svensk kultur, inget svenskt kulturarv, inga svenska traditioner etc. Och svenskar, det kan hela världen bli. Kampanjen för den ”svenske” journalisten Isaak Dawit handlar om detta. ”Tro inte att du är någonting, Svensson, för här kommer någon som är både muslim och afrikan och han är minsann lika svensk som du.” För att gnugga in meddelandet så ignoreras den ”etniskt svenske” motorcykelturisten Johan Gustafsson som kidnappades i Mali.

  Svenskar är kanske det enda folkslag i världen som förnekas sitt eget namn utan blir kallade ”etniska svenskar” eller ”svennar”. Svenska folket skall kallas ”majoritetsbefolkningen”. Politikerna har tagit farväl av finlandssvenskarna. I gamla tider var svenskar rikssvenskar och finlandssvenskar. Aldrig skulle fransmännen överge Quebec på detta sätt.

  Vi har öppnat våra ögon och använt våra hjärnor för många år sedan. Allt vi kunnat göra är att skriva insändare. Svaret brukar bli som från DN Åsikt senast ”Vi väljer ut de inlägg som blir publicerade, och det är långt ifrån alla som kommer med på sajten. Vi tackar som sagt nej till nedanstående inlägg.” utan vidare förklaring.

  Vår frustration är enorm att tvingas åse hur vårt fina land disintegrerar framför våra ögon. Vi ärvde detta fina land från våra förfäder att förvalta och lämna vidare till nästkommande generationer. Vad gjorde då politikerna? Svar: de gav bort det.

  Gillad av 8 personer

  • BjörnS skriver:

   Jag kan hålla med dog i mycket men det fanns också mycket som inte fungerade på 80-talet. Ett exempel är de strukturella bristerna i ekonomin som ledde till en rad devalveringar i slutet av 70-talet och början av 80-talet. De negligerades. Marginalskatterna. Motviljan mot privata lösningar inom välfärden. Löntagarfonder.
   Min andra kommentar gäller finlandssvenskarna. De vill nog inte för allt i världen att svenska politiker ska bry dig om dem. Jag skulle inte vilja det.

   Gilla

  • Ivar L skriver:

   Och sådana politiker som Reinfeldt, som tycker att Sverige skall vara något slags balkaniserat nybyggarland för ”nyanlända mitt i livet” drog till toppjobb i USA så fort det började blåsa lite motvind. Det kan väl knappast bli tydligare att Sverige styrs av människor som ger blanka f-n i vårt land. Hur det kunnat bli såhär är totalt obegripligt. Vad var det som gjorde att hela eliten ungefär i tio år innan millennieskiftet valde denna vansinniga väg?

   Gillad av 1 person

 5. tony alva skriver:

  Jo, tack för detta, på samma sätt som man tackar Omar och Sakine Madon eller Hanna Gadban eller Nalin Pekgul. Men Sverige kommer inte att räddas av folk med dessa namn, innan vi får svenska namn som med självklarhet kan argumentera emot kulturer som inte är kompatibla med väst så kommer vi ingen vart, det blir precis som i mellanöstern med en liten klick västvänliga dissidenter, en mycket större islamistisk grupp, och en stor massa som följer den som är våldsammast. Personer med svenska namn måste ta kampen.

  Gillad av 3 personer

  • BjörnS skriver:

   Jag tror du har helt fel. Det är först när de med icke-svenska namn höjer rösten som politikerna måste lyssna. Då biter nämligen inte ”rasistkortet”. Tyvärr är det inte argument som räknas utan identitetspolitik.
   Jag vill passa på att tacka alla modiga unga invandrartjejer som vågar höja sina röster. De är de enda som vågar påtala t.ex vad som sker i en del förorter. Ni är ovärderliga. De vita medelålders tongivande feministerna tiger. Praktexemplet är Schyman. Strax efter att Kölnskandalen, Kalmarskandalen och Vi-are-Stockholm briserade gick hon ut och ville debattera kvinnors pensioner. Jag vill inte förringa det problemet men det var ett sätt att försöka byta fokus och det var totalt tondövt. Så mycket rättvisepatos har hon…

   Gillad av 2 personer

 6. Sten Lindgren skriver:

  Vofför blev det på detta viset? Det är inte lätt att formulera en sammanhängande förklaring, men man kan i alla fall peka på olika faktorer som fungerat som drivkrafter:
  En sak som uppenbarligen hänt är att politiken och byråkratin har professionaliserats, den tid då man arbetade ideellt med gemensamma samhällsfrågor är långt borta. Detta har lett till ett slags elitistiskt kotteri oberoende av partifärg som anser sig veta bättre än befolkningen i stort. Allmänheten fnyser man nu föraktfullt åt och klassar som ”populister”.
  Moderaternas agerande under Reinfeldt har haft stor betydelse och där fanns tre drivkrafter tror jag:
  1: Behålla makten med hjälp av mp
  2: Bryta ner välfärdsstaten
  3: Tillgodose näringslivstryck om billig arbetskraft
  Flumvänstern är en annan viktig faktor och dit räknar jag även mp. Varför dessa krafter blivit så positiva till det mångkulturella samhället är lite svårare att förstå, uppenbarligen är man beredda att ge upp sina traditionella värderingar om jämlikhet, kvinnors rättigheter, religionsfrihet etc för något annat. Möjligen hoppas man på att en kraftig invandring kommer att framtvinga det socialistiska samhället. Vänsterideologin har också ett inslag av att nu ska den ”rika världen” betala för allt elände i världen som skapats av den ”rika världen”.
  Media, de stora tidningarna och statliga media, har också haft stor betydelse, deras logik är ungefär som flumvänsterns.
  Ledande politikers internationella ambitioner har också fått ett helt oproportionerligt inflytande. Godhetsnationen Sverige och dess absolut främsta företrädare, Walllström, Bildt och andra som vill höra dit typ Reinfeldt är de som bäst vet hur världen ska skötas och då helst av FN. Man är beredda att göra väldigt mycket för att den glorifierade självbilden inte ska krackelera.
  Den invandring som de facto ägt rum har också haft en viss betydelse. Det förefaller finnas ett överskott av socialistiskt tänkande på senare tid kombinerat med ett växande inslag av islamiska värderingar, en del av dessa grupper har rätt framgångsrikt nästlat sig in i samhällsapparaten.
  Globaliseringen: Ledande näringslivsföreträdare och kulturpersonligheter är sedan länge och i större omfattning än i många andra länder en del av denna utveckling och har inget till övers för nationsbegreppet, möjligen med undantag för filmgalor, kunga-middagar och Nobel-pris.
  Ja så här kan man hålla på, jag vill inte påstå att detta på något sätt är en heltäckande analys men kan kanske ändå bidra något till förståelse över vad som pågår.

  Gillad av 5 personer

 7. Stefan Sewall skriver:

  Du sammanfattar situationen oerhört bra. Ett stort tack för detta inlägg! Träffande beskrivet. Just sådana upplevelser och uppfattningar uppfattar jag att många tidigare hitkomna invandrare hyser, bland dem som jag har och har haft som arbetskamrater och bekanta och vänner. Speciellt många iranier jag känner brukar vara snabbt välanpassade och positiva till vårt västerländska system. De vill leva i frihet från ayatollaförtryck och våld.

  Gillad av 5 personer

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Detta borde varenda politiker OCH VÄLJARE i Sverige läsa!

  Få kalla kårar längs ryggraden!
  Att undra vad har vi hållit på med???

  Varför tilllåter vi detta att få ske,
  och utvecklingen accellererar mot full galenskap!

  Bara kloka invandrare ser detta, eller vågar påtala det!?
  Är det bara de som inser faran i Islamismen!

  Stoppa flyktinginvandringen HELT från MENA området.

  Ingen anhöriginvandring bör tillåtas,
  förrän ”ankaret” har fast jobb o är ASSIMILERAD.

  Om det inte går enligt reglerna,
  säg upp Flyktingkonventionen ensidigt!

  Enbart änkor o unga flickor väljs ut bland kvotflyktingarna!
  Då slipper vi de skadliga patriarkala värderingarna?
  Då kanske vi kan bromsa galenskapen?

  STÄNG allah salafistiska Moskéer under TIO år.
  Utbilda Imamer i Sverige, men i statliga institutioner.

  Visa ärligt vad Islam är i skolan, intolerant,
  visa upp hela dess aggressiva blodiga historia!
  ingen tillrättalagd förskönad bild som nu.

  Inte bara Förintelsens fasor!

  Tillåt inga fler Moskébyggen!

  Slopa Allah bidrag till Islams Riks- o kulturorganisationer NU.

  Med Ulf Bjereld som ensamutredare,
  vittvättare, fan trot, sa Relingen!

  Sätt ner foten nu, klockan är minst fem i tolv!

  Efter nästa val är det för sent,
  om nuvarande färdriktning bibehålls!

  SD är Sveeriges ENDA HOPP, om förändring!
  Om att bota Moder Svea från denna nästan kroniska 7-ka!

  Trettio procent behövs minst!
  Inte utopiskt)

  Nödvändiga åtgärder, men utopiska?

  Gillad av 3 personer

 9. Ulla L skriver:

  Mina svar på dina frågor: nej, absolut inte. Jag minns också ett annat Sverige och min bestämda uppfattning är att de makthavande politikerna har förvandlat Sverige till något riktigt dåligt utan att folket förstått vad som beslutats. Och det trots många varningar och många synliga tecken. T.ex. kunde den ändrade och framväxande samhällssynen ses redan i början av 80-talet om man befann sig i Stockholms City en helgkväll och var nykter. Men jag tror det är för sent att få tillbaka ett samhälle där man tryggt och utan påträngande främlingar som ”tar utrymme och kraft” kunde ta sin promenad. Nu gäller det att se om sin familj och sitt hus.

  Så svaren är NEJ på frågorna.

  Gillad av 2 personer

 10. EliniHagen skriver:

  Makthavarna glömde fråga sina väljare om de vill ha mer integration eller mer assimilering. Kanske tror de att frågorna är för svåra för dom som genomgått den svenska grundskolan.
  Personligen kan jag inte stå ut med att bli förolämpad av en tiggare varje gång jag närmar mig en affär. Ej heller att bli sparkad på smalbenen av småbarn eller trots min ålder bli nupen på rumpan av deras fäder.
  Jag gråter över det Sverige som trampas på av godhetshysteriska makthavare som har lagt hjärnan på hyllan. Om godhetsruset svalkas under de normalt oroliga veckorna före skolstarten kanske kan de samla sig till en förklaring till väljarna och en ärlig prognos.
  Hur har de tänkt sig Sverige i framtiden?

  Gillad av 3 personer

 11. tidfaktorekonomi skriver:

  JA…vi HADE ett ganska bra samhälle för bara 20-25 år sedan. Skulden till nedmonteringen kan endast läggas på den övergiriga partipolitiken (som säger en sak och gör en annan).

  Enda lösningen = alla tänkande människor behöver hjälpas åt att bygga ett nytt demokratiskt politiskt system. Ett system som inte bygger på egenvinningslystnad och girighet, som dagens politiska system – det partipolitiska systemet med ideologier (fejk). Som tur är har en handfull människor påbörjat detta arbete. De kallar sig Direktdemokrtaerna, Det finns massor av kloka människor i vårt samhälle…men bland dem som klättrar i hierarkierna hittar man de mest egenvinningsbenägna. Läsningen är alltså att ge ALLA medborgare:
  1. RÄTTEN att välja sitt eget politiska ombud (som alltid ska deklarera på nätet vad han/hon ska rösta i varje fråga.
  2. Rätten att BYTA sitt eget politiska ombud (exakt näre man vill, inte var fjärde år utan precis när man vill). Detta kommer med tiden att lyfta fram de kloka och visa eftersom vi kommer att byta ut alla som säger en sak och gör en annan.
  3. Rätten att lägga förbättringsförslag till sitt eget samhälle, (en stab av människor ska ta hand om och seriöst titta på medborgarnas förslag till förbättringar).
  Något mer behöver vi inte…varför ska vi försörja ett större och större antal parasiter i kommun, landsting, regering och riksdag???
  Dagens partipolitiker har bara ett mål: Ökad tillväxt. Detta samarbetar de med bankerna och börsen för att åstadkomma…till varje pris – utan etiska eller moraliska funderingar eller eftertanke. Ökad tillväxt är detsamma som ökad rovdrift på vår planet…dagens partiklättrare håller alltså på att underminera framtida generationers rätt till ett bra liv samt arbetar på försörelse av vår gemensamma planet. Det måste få ett stopp. Därför behöver alla börja fundera på att sluta skänka bort sina dyrbara röster som öppna mandat var fjärde år!

  Gillad av 1 person

 12. B skriver:

  Det viktiga är att vi nu kan ta tillbaka det som förlorats. Ingen mer könsapartheid, inget daltande med islamister osv. Sverige kan fortfarande räddas, men det krävs stringens.

  Gillad av 1 person

 13. adam o eva skriver:

  Ja toplessbad är det väl slut med.. , är på sjukhuset, kvinnan före skulle undersökas men det kan hon ju inte tillåtas göra själv utan hennes man följer med hela vägen in i undersökningsrummet, som man gör med barn. Behöver jag nämna den religiösa tillhörigheten? Har båda tagit ledigt från jobbet?

  Gillad av 4 personer

 14. Birgitta C skriver:

  Jag skulle gärna vilja veta vilken respons Nima får vid sina föreläsningar på de saker hon för fram. Vart tar hennes synpunkter vägen hos dem hon föreläser för? Och får hon epitetet husblatte när hon som invandrad för fram ”fel” åsikter och iakttagelser? För visst är det rätt osannolikt att vi kommit att hamna i denna situation utan att det kan förknippas med religiös fanatism som i hennes gamla hemland. Vi har snarare drabbats av en ideologisk fanatism som baseras på långvarig fred med långtgående naivitet, oskuldsfullhet och snällhet som följd parerat med en övertygelse att vår uppfattning alltid är rätt och vi kan därför döma åt både höger och vänster, både i vårt eget land och i andra länder.

  Gilla

  • tirutaa skriver:

   Bara en liten rättelse: Nima är en man. Men det kan ju vara svårt för vem som helst att känna till vilket kön alla de utländska namnen står för.

   Gilla

 15. anna lallerstedt skriver:

  Hoppas att fler som kommit från Iran etc solidariserar sig med detta! jag saknar deras röster i dessa viktiga frågor. Feminister borde skämmas över sin tystnad!

  Gillad av 1 person

 16. Gunilla skriver:

  I Sverige har man bestämt sig för att dårskapen ska styra. Man har som politik att blunda och hålla för öronen. På etablissemangets hopsnickrade ‘värdegrunder’ förtalar man och odemokratiskt förhindrar de som vill att sunt förnuft ska gälla. Ingrid Carlqvist skrev om ‘det våldtagna folket’. Men tyvärr har ju folket låtit sig våldtas också. Merparten köper ju upplägget och tycks vara nöjda med våra ledande politikers förräderi och sakernas tillstånd. Lika mycket som vi, som inte längre kan känna igen det land vi växt upp i, förstår jag de som flytt hit och som mer och mer ser våran flathet och acceptans mot de mörka krafter som många flydde från. Det som nu sker i Sverige är samma fenomen som vi traditionellt kritiserat andra ‘mindre demokratiska länder’ för. Man ägnar sig at censur, förtal, smutskastning och t.o.m yrkes,-och föreningsförbud för sådana med ‘obekväma’ och ‘felaktiga’ åsikter. Vad gäller tiggeriet så skulle jag inte jämföra det med vad man kan se i fattigare länder. Här handlar det om grupper utnyttjande fria rörligheten som har tiggeri som livsstil och kombinerar med kriminalitet. De verkligt fattiga, som våra politiker har övergett, är fattiga och sjuka svenskar och pensionärer som under sin livsstil byggt upp den välfärd som som man nu delar ut till alla som tar sig över gränsen.

  Gillad av 5 personer

 17. larslindblog skriver:

  Ja, det är en fruktansvärd utveckling . Men alla protester t.ex ” Folkets Demonstration ” möts ju med ”motdemonstrationer” från våldsvänstern. Av någon konstig anledning anser polis/myndigheter att det är OK att en laglig sammankomst får störas ut av huliganer.
  Läste i går i Kvällsposten att borgerliga homosexuella störs ut från Pridedeltagande av våldsamma Rosa/Svarta Blocket . Det helt skattefinansierade RFSL tycks inte ha något att invända.
  SD fick inledningsvis höra att dom inte var välkomna…….men AFA ; Revolutionär Front , Div utländska kommunistpartier mm är OK .
  Inte en krona mer till RFSL skulle jag vilja säga !! RFSL är en extremvänsterklubb.

  F.ö. ; RFSL har helt spårat ur , så länge man agerade för att homosexuella inte skall trakasseras var det OK , men sedan har det tillkommit massa fånigheter……just nu är det fokus på folk som ”känner sig ha fel kropp” och vill ha skattefinansierad operation för könsbyte !
  Kan ingen ” riva i ” och säga ; Om du inte är nöjd får du faktiskt leva med det , och göra det bästa av situationen, precis som hetros får leva med t.ex ett mindre tilldragande yttre .

  Gillad av 5 personer

 18. Anders skriver:

  Fantastiskt bra skrivet. Jag håller med och ser tillbaka på Sverige och dess resa. Jag känner igen allt och kan inte fatta hur vi kan ha gått så långt, på så kort tid. Våra politiker i Sverige måste vara sämst i världen. Avsaknaden av verklighetsförankring är total, samt att kunna se hur ett samhälle kommer att se ut i framtiden med de beslut man tar idag är lika med noll. Grattis Sverige. Det går fort nu.

  Gillad av 1 person

 19. leena44 skriver:

  En statsminister mördades på öppen gata, en utrikesminister mördades på nk, en annan minister skulle kidnapas av bader meinhofligan, tyska ambassaden utsattes för bombhot, svenska romer betraktades som avskum, svenska hemlösa tiggde om en sovplats inomhus kalla vinternätter, på vinden, i lkällaren eller i soprummet, för att inte tala om alla alkoholiserade finndjävlar som hotade med kniven. Ja, allt var mycket bättre förr.

  Gillad av 1 person

  • tirutaa skriver:

   Lena, blev du faktiskt hotad med kniv av någon alkoholiserad finndjävel? Undrar hur många som faktiskt blev mördade av dessa finndjävlar – månne det finns statistik?

   Gillad av 3 personer

   • Ivar L skriver:

    Japp, det var bättre förr Leena44. Kolla statistiken på brott o.s.v.
    Däremot var det inte himmelriket.
    Bader Meinhof hade f.ö. ihjäl 34 sammanlagt under sina år. Det är inte ens hälften av t.ex. Nice 2016 som bara är ett av alla terrordåd 2016.

    Gillad av 1 person

 20. Stefan Liljenberg skriver:

  Jag är lika förundrad som dig Dima, vi har sedan länge ”backat” för och accepterat småsaker som vi funnit som trevliga kulturella skillnader. Sedan har tyvärr detta axelererat och vi har efterhand backat även för ”krav” från nyanlända som inneburit allt större ingrepp och tyvärr ibland även begränsningar i vår tidigare frihet. Detta ”backande” har allmänt setts som det enda alternativet och den som inte unisont instämt i denna enda ”sanning”, har med all kraft förvisats som tillhörande samhällets avfällingar. Tror att det blir mycket, eller kanske omöjligt att återfå det någorlunda trygga samhälle som dina föräldrar kom till 1987.

  Gillad av 1 person

 21. ruben skriver:

  Ja, det är akut nödvändigt att makthavarna måste börja använda sina hjärnor och öppna ögonen.
  Bakom varje en av dessa rubriker ”… ”70-åring väntade i timmar på akuten – dog”, ”Molotovcoctail kastad mot buss”, ”stenkastning hindrade insats – en dog i brand” ”pensionärer har inte råd att köpa mat” …” ligger 1000-tal och åratal av närbesläktade plågor för allmänheten utan att det genererar tidningsrubriker.
  Hur många 1000-tal människor har inte väntat i timmar på akuten men överlevt varav vissa drabbats av kroniska problem, utan tidningsrubriker.
  Hur många 1000-tal gånger har bussar eller chaufförer angripits eller haft problem pga. ”nytillkomna” eller av 2G invandrare och utan rubriker?
  Hur många 1000-tal bränder har inte orsakats av kriminella, kostat mer och blivit både mer riskabel och skrämmande för allmänheten tack vare att hatiska och kriminella invandrare vill visa sin avsky med hot och stenkastning mot utryckningsstyrkor?
  Hur många 1000 pensionärer och i hur många år har de haft skamligt otillräcklig pension, utan några rubriker?
  Inte heller vill man veta hur många 1000-tal händelser, som omgärdar den här rubriken
  http://www.friatider.se/flyktingbarn-v-ldtog-pojke-p-badhus
  I Libyen slåss enklaver av muslimer mot varandra i ett oändligt krig av medeltida förtecken, som ingen kan vinna. Är det liknande muslimska bostadsområden med olika enklaver, som nu håller på att växa upp i Sverige? Jag vet inte om makthavarna sover eller blundar medvetet? Det enda makthavarna verkar brinna för, är att bekämpa SD med alla medel. Jag är mest orolig för att nästa val inte är förrän 2018. Det hinner hända mycket under så lång tid och trenden är negativ.

  Gillad av 3 personer

  • tirutaa skriver:

   Ett av de senaste exemplen Annie Lööfs kommentar från USA: ”Trump är i samma falang som Le Pen och Jimmy Åkesson”, dvs farliga för inget mindre än ”världsfreden, ekonomin och det internationella samarbetet”.

   Så nu vett vi hur farlig Åkesson är – han hotar världsfreden. Samtidigt som regeringen, med alliansens godkännande, genomdriver Jimmy Åkessons politik.

   Så inget hopp om reson där inte.

   Gillad av 4 personer

   • Ina Höst skriver:

    Clinton är den som hotar världsfreden, hon pratar krig hela tiden. Hon är livsfarlig! Se bara på hennes nationsbyggen i Mellanöstern under hennes tid som USAs utrikesminister och de flyktingströmmar det i förlängningen orsakat! Men Lööf varken ser eller hör något, hon är så fylld av förutfattade meningar och floskler! Bara för att Hillary är kvinna skulle det bli fredligare! Trump har däremot deklarerat att USA inte ska delta i krigsäventyr utomlands i fortsättningen och han kommer att komma överens med Putin!

    Gillad av 1 person

   • Ivar L skriver:

    Å andra sidan driver Annie ett litet mikroparti som kanske åker ut ur riksdagen så vem bryr sig? Roligt om Trump vinner för då kommer hon att mildra kritiken för att inte hamna i kylan. Alla politiker vill vara med i USA o leka.

    Gillad av 1 person

 22. matbirblog skriver:

  Varför är det så mycket främlingsfientlighet i kommentarerna till artiklar på den här blogg sidan. Varken ovanstående artikel eller många andra är i sig främlingsfientliga. Jag har tänk försöka få in en artikel, men ämnet skulle få en massa för mig ovälkomna ”possitiva” kommentarer, tror jag så jag avstår. Mats Birgersson

  Gilla

  • Erik skriver:

   Själv är primärt försörjningsfientlig. Gravt.

   Därtill har jag nog en släng av det som säkerligen skulle kallas kulturrasism, så där får jag väl klä skott genom att jag anser att vissa främlingar bär med sig en kultur som jag absolut inte vill ha i min närhet. Skälet till min kulturrasism är att jag genom observationer har jag kunnat konstatera att där vissa kulturer praktiseras så är det konsekvent och genomgående fattigt och efterblivet.

   Och den sortens kultur vill jag inte ha i Sverige.

   Anser du detta vara främlingsfientligt?

   Gillad av 3 personer

  • adam o eva skriver:

   Det var ju syn, positiva? Eller menar du omvänt? Kan du inte vara mer specifik, sidan lider av att ingen säger emot.

   Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ MATBIRBLOG & ADAM O EVA,

    ”Kan du inte vara mer specifik, sidan lider av att ingen säger emot.”

    Jag håller med helt om detta!

    Här finns det ett urval av värdegrundsbrottslingar och annat löst folk. Kom igen nu och krossa våra argument! Få mig att öppna mitt hjärta!

    Gillad av 3 personer

  • Bjarne Däcker skriver:

   Det handlar inte om främlingsfientlighet utan snarare om svenskfientlighet. Det finns inga problem alls med att säga att ”Sverige är en svensk nationalstat men att det också bor andra människor här”.

   Politiker och mediafolk verkar aldrig ha varit utomlands, ännu mindre ha bott utomlands, och upplevt hur det är att vara gäst i någon annans land. Jag bodde ett par år i Edinburgh på 1960-talet och hade kanske kunnat bli kvar och bli brittisk medborgare. Men jag hade alltid varit ”a Swede in Scotland” och det var inga problem med det. Jag trivdes utmärkt. Uttrycket ”nyskotte” hörde jag aldrig och det vore absurt. Man kan inte byta ut sina rötter.

   Nationaliteten hänger samman med ursprung och rötter medan medborgarskapet hänger samman med var man råkar vara skriven. Om politiker och media skulle kalla medborgare i Sverige för ”sverigare” eller ”svärjare” skulle allt bli så mycket enklare. I Finland talar man om medborgarna som finländare samtidigt som befolkningen består av finnar resp finlandssvenskar.

   Om invandrare upplever avoghet från svenskarna så är det nog mest för att dessa upplever invandringen som ett svårbegripligt myndighetspåfund.

   Gillad av 1 person

   • Daniel skriver:

    Det finns en stor skillnad: Det är inget problem att vara en svensk i Skottland, och samtidigt vara en produktiv och skötsam samhällsmedborgare. I det flesta fall är det rent av en tillgång för ett land om svenskar bosätter sig där. Vi är riktigt bra invandrare, helt enkelt.

    Det är heller inget problem att vara skotte, kanadensare eller tysk i Sverige. Jag håller med om att de aldrig kan bli svenskar. Men det behöver de inte heller bli. De kan fortsätta vara skottar, kanadicker och tyskar, och ändå bli en del av samhället. Det finns inga stora motsättningar mellan våra närbesläktade kulturer. Det räcker att de lär sig språket, och sen är det lugnt.

    Däremot är det problematiskt att vara afghan i Skottland, eller somalier i Sverige, eftersom dessa dysfunktionella kulturer rimmar illa med vårt västerländska levnadssätt. Men samtidigt kan ju dessa individer aldrig på riktigt bli svenskar. Det kan inte tysken och skotten heller, men i deras fall är det inget problem. I afghanens och somalierns fall blir det ett förödande faktum. Och ur detta dilemma föds alla de problem vi ser i Sverige idag.

    Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   MATBIRLOG

   Främlingsfientlighet har ej det minsta med saken att göra!

   Asyl INNEBAR ett tidsbegränsat skydd,
   inte av oss garanterad livstids försörjning…

   Då är VOLYM en påtaglig faktor,
   då våra gruppers behov ställs mot dessa nya.

   Vi saknar lärare o tolkar för att utbilda lågutbildade ungdomar,
   liksom bostäder o adekvata jobb.

   Polisen o socialen går på knäna,
   förutom kaoset i primärmottagningen.

   Svenska ungdomar som inte kan få bostad,
   o bilda familj utan förmögna föräldrars hjälp,
   då lär vi SKAPA RASISTER

   Könsobalansen ser vi nu konsekvenserna av,
   sexuellt frustrerade unga män TARFÖR SIG, utan respekt!

   För övrigt har man passerat hela Europa på vägen hit,
   då flyr man till ett bättre liv, inte längre för livet!

   Hade hjälpsökande åtminstone varit beredda att visa vem man är,
   då är det en annan femma, vore väl det minsta man kan begära…

   Man ljuger om ålder för bättre behandling, barn pyttsan.

   INVANDRING kunskapsrelaterad arbetskraftsinvandring ser åtminstone jag positivt på!

   Speciellt om man VILL BLI delaktiga i vårt samhälle!

   Men när man kräver att vi skall acceptera Allah galenskaper,
   då måste vi av ren självbevarelsedrift sätta ner foten!

   Islamismen är som en cancer som sprider sig i vår samhällskropp!
   Sharia lag går på tvärs emot alla grundstenar i vårt samhälle.

   Kvinnlig jämlikhet, HBTQ-rättigheter mm

   Att förpubertala barn, knappt tonåringar, ses som sexobjekt är för mig stötande,
   skall skylas för att inte fresta MÄN, fullständigt groteskt!

   Vi avskaffade statsreligionen för ett antal år sedan,
   nu stödjer samhället snarast en återgång, till ”medeltiden”
   Islam är knappast kompatibelt med ett sekulärt västerländskt samhälle!

   Sverige lär bli Europas första Muslimska land med Sharia,
   frågan är bara när? 50 år eller 100, men kan gå långt fortare!

   Vi är naiva, sa väl vår främste företrädare…

   Ser Du inte vart utvecklingen är på väg?

   Men Du blundar väl fortsatt…

   ASSIMILATION är vår enda chans att överleva som nation!

   Gillad av 3 personer

   • Ina Höst skriver:

    Tyvärr går det inte att assimilera eller integrera så många! ! person som lever bland 10 svenskar skulle nog gå bra eller 1 familj bland 10 svenska familjer.

    Gilla

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Tack för dom orden Mats Birgersson. Har haft samma tankar. I USA har just the Democratic Convention avslutats. En av de mest effektiva talarna var en muslimsk immigrant från Indien, Khan, fader till en Amerikansk soldat som nyligen stupat i krig när han försökte rädda sin platoon. Han tog fram en kopia av den Amerikanska grundlagen och utmanade Trump att läsa den. Denne immigrant kände förmodligen till grundlagen bättre än den rasistiske Trump. USA välkomnar alla som respekterar grundlagen och ger dessa frihet utöva sin religion inom lagens gränser.

   Gilla

   • Ivar L skriver:

    Stämmer rätt dåligt. USA tog i förhållande till sin befolkning emot en bråkdel Syriska flyktingar (och ”flyktingar”) jämfört med t.ex. Sverige, Tyskland e.t.c. Improduktiva människor har oerhört små utsikter att få medborgarskap i USA.

    Gillad av 1 person

   • Nina Blom skriver:

    Då menar du att USA inte har några sk. illegala flyktingar eftersom ”USA välkomnar alla som respekterar grundlagen…”?
    Nu är det några år sedan jag var i USA men då behövde jag i varje fall redogöra för vad jag skulle där att göra samt ha inresetillstånd och returbiljett. För att inte tala om när jag skulle bo där ett år för att studera…
    Har svårt att se att USA under modern tid har välkomnat ALLA som respekterar grundlagen- i varje fall inte till att stanna där…
    Du kan ju börja med att kolla upp hur många asylsökande USA tog emot ifjol etc.och vilka ”krav” de har när du får asyl.

    Gillad av 1 person

  • Tahmas skriver:

   Matbirblog
   Vad är det som är främlingsfientligt? Vet du vad främlingsfientlig betyder? Menar du att du utan vidare öppnar famnen för vem somhelst som vill kliva över din tröskel? Inga förbehåll inga restriktioner?

   Jag är främlingsfientlig och det spelar ingen roll om det är en rågblond islänning eller muslimsk man i klänning som står vid min tröskel.

   Jag är också islamofob efter som min rädsla för islam är befogad och som du vet så betyder fobi mot något att rädslan är obefogad som tex agorafobi eller socialfobi.
   Jag är däremot inte rasist eftersom jag jag inte ser hudfärg, jag ser hellre vad människan försöker åstadkomma med sitt liv och för andra. Hur kan människan berika vårt samhälle är en viktigt del.

   Och som vi alla vet så är islam, judendom, kristendom etc inga raser utan religioner. Och religioner och dess utövare måste kunna hantera kritik. Dåliga idéer måste få kritiseras i öppna samhälle och dess utövare måste få kritiseras i öppna samhälle, annars har vi snart inget samhälle kvar.

   Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Nja. Jag tolkar det som en frustation riktad mot våra egna politiker och inte mot de asylsökande. Ytterst är det en fråga om fördelning av resurser och den måste kunna ifrågasättas. Att vilja fördela från asylmottagande till exempelvis fattigpensionärer, är det främlingsfientlighet? Vi är många som känner att våra folkvalda inte längre företräder sina egna väljare utan har en helt annan agenda. Försök se genom frustrationen och nedvärdera inte andra genom att klistra etiketter som ”främlingsfientlig”. Om du nu sett ”ljuset”, dela med dig och kom med ett argument.

   Gilla

 23. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet. Att Fredrik R fortfarande är ute och mässar om sin mångkulturism är obegripligt med facit i hand. Och att någon lyssnar är ännu mer obegripligt. Han har till och med försökt föra sitt resonemang utanför våra gränser till bland annat Finland utan att skämmas.
  Han och hans kollegor inklusive MP är 100 % ansvariga för den situation många städer och områden råkat och råkar ut för dagligen.
  Jag hoppas svenska folket ger ett massivt underbetyg åt alla de partier som är ansvariga för det elände som drabbat och drabbar en stor del av svenska folket.
  Tack Nima för din klarsynta text. Var är F! i debatten? Tycker de att kvinnoförtrycket inom de muslimska diaspororna i våra samhällen där islams ideologi är styrande OK? Vad de gör i de muslimska länderna kan vi inte göra så mycket åt bara tycka till eller illa om. Hur kan svenska skattepengar få tilldelas till bland annat de islamistiska föreningarna och andra rörelser som strör ut antidemokratiska budskap.

  Gillad av 4 personer

 24. tirutaa skriver:

  Jag kom hit ungefär samtidigt med dig, Nima, och har lika häpen följt med förändringen i Sverige. Då fanns redan en hel del utländska invandrare av olika nationaliteter och kategorier i landet. Vilket ledde till en vitalisering av samhället eftersom man ställdes inför nya situationer som krävde sina lösningar. Men i brist på grundläggande kunskaper om orsakerna till en del av det man kanske häpnade över, det som tedde sig främmande, intog man attityden att här ska ingenting kritiseras.

  Landet hade fått exotiska inslag av folk från fjärran länder – vad spännande. Något annat än finnarna, turkarna, jugoslaverna eller grekerna som redan fanns i landet och som man mest bara sett förbi. Alla hade ju jobb, fick bostäder och barnbidrag, så de fick klara sig bäst de kunde. En grupp arbetare som även ”arbetarpartierna” kunde se ner på. För vänstern var det mer spännande med alla de nya kategorierna.

  Det exotiskt främmande, det internationella, hade man redan kommit i kontakt med genom att allt flera genom Sida fått tjänster (välbetalda) och uppdrag i dessa fjärran länder, många i Afrika, vilket skapade ett skimmer av romantik kring det annorlunda. Så spännande saker som man fick vara med om, varför kritisera, även om verkligheten kunde visa på även hårresande attityder jämfört med de svenska. Som kuriosa, långt borta som det ändå var.

  Allt detta föll i en lämplig ideologisk mylla om alltings relativitet. Gränser blev fult. Så man omfamnade allt, man var ju en modern och internationellt inriktad människa. Inte bättre än de som började strömma in i landet. Som svensk hade man sina koder som det behövdes ytterst små signaler för att markera ett ogillande med, hur skulle man plötsligt ta till en hållning av helt annan kaliber som skulle ha krävts för att visa sitt eventuella ogillande. Man skulle skämt ut sig om man som svensk också hade börjat gorma och skrika.

  Och så fick det sen fortsätta under många år.

  Minns en gång hur jag var arg på en tonårskille över hur han betett sig mot en kompis. Han tittar häpen på mig en stund, och säger sen: Om jag visste inte att du skulle bli arg så hade jag inte gjort det. Ibland får man nyckelmeningar till skänks, som i ett slag öppnar ögonen för nya förståelsevärldar. Såsom frågor om samvetets, den inre röstens utveckling, betydelsen av personlig relation – eller inte, skammens primat – eller skuldens.

  Men i landet fanns även en annan mylla än postmodernismens relativiseringar. Det hade med barnuppfostran att göra – man hade ju läst om svart pedagogik. Varpå ordet ”nej” hade nästan blivit bannlyst. Fostran likaså. Kalla det undfallenhet, ansvarsbefrielse från egen vuxenhet, låt-gå eller något liknande. En del kallade det för demokrati. Vad som helst som inte luktade auktoritär, bara inte det. Varpå man inte längre förstod att auktoritet inte är det samma som auktoritär.

  Och det goda som fanns i landet, som du Nima beskriver det, urholkades i ganska rasande fart, mitt framför ögonen på en. I en dånande tystnad – man ville ju absolut inte bli betraktad som en rasist. Hur mycket gammaldags patriarkala egenheter som än spelades upp framför ögonen på en, så teg man. I värsta fall bortförklarade. Det var där som alla de postmoderna teorierna, antikolonialistiska ideologierna, i ett land som inte hade kolonier (nej, jag räknar inte med det lilla lilla som fanns), kom väl till pass. Och man ville ju inte vara sämre än lalla de andra i den övriga västvärldens intellektuella diskussionsforan.

  Och ja, jag anklagar Edward Said för att med sin oärliga och extremt snedvridna bok Orientalism ha skadat Väst. Tyvärr hade den redan sjunkit in när Ibn Warraqs noggranna och detaljerade genmäle Occidentalism. Defending the West kom ut.

  Så vad nu? Jag vet inte. Läste igår lite i en blogg som heter Politifon och blev allvarligt skrämd. Tonen, ordvalen, hetskheten, föraktet, hatet ….. Vet ej om detta är representativt, men om ja, hur kan man komma vidare. Jag tycker mig ha märkt att det ord som någon använder ofta, är dess egen problematik. Det obearbetad tränger sig igenom i alla fall. När landets statsminister i tid och otid talade för andra att ta sitt ansvar, var det ju han själv som inte tog sitt.

  Nu är modeordet dialog. Men det är ju det det inte är – dialog. Bara krigföring med ord och förolämpningar. Trycka den andra ner i fotknölarna. Etikettera. Smäda. Föraktet för det man inte själv anammar verkar inte ha någon gräns.

  Tack och lov för detta andningshål, DET GODA SAMHÄLLET, med sin lugna och civiliserade ton. Jag skulle bli förtvivlad annars.

  Gillad av 3 personer

 25. Hedvig skriver:

  Nima Dervish!

  Trots att jag är en och en halv generation äldre än du, infödd svensk och bott hela mitt liv i Sverige, ställer jag ungefär samma frågor som du. Och undrar hur våra svenska politiker, journalister och välutbildade samhällsdebattörer (t ex forskare som Ulf Bjäreld och liknande) kunnat förstöra vårt välskötta land så till den milda grad!

  Gillad av 1 person

 26. Ami skriver:

  Sverige som land och samhälle håller på att retirera bakåt i tiden. Av någon anledning så har den svenska vänstern, och även liberalerna, accepterat och medverkar till en regressivitet i synen på islam, mångkultur, jämställdhet och inte minst förtrycket mot majoritetssamhället.

  I min hemstad Malmö så kämpar vänstern med näbbar och klor tillsammans med muslimska föreningar för att män INTE skall behöva ta en kvinna i handen. Nu kan man kanske tycka att det är en petitess att inte hälsa med handen men det är de bakomliggande faktorerna som är av vikt, vilket är att det rör sig om en religiös sed som ingår i islamisk lag.

  Sverige är ett land som vi eller våra föräldrar eller farföräldrar har valt att komma till. Det är då vår jävla skyldighet att följa lagarna, normerna och se till att bli en del av samhället som bygger på judeo-kristna värderingar.

  Istället för att hjälpa nyanlända så stjälper staten de samma genom att på något sett se migrationskaoset som elefanten i rummet. Det här gäller inte bara migrationen under hösten utan även sedan arbetskraftsinvandringen på 50-60 talet.

  Ledande politiker får kissfläckar i byxorna varje gång de måste ”tampas” med islam eller muslimer och däri ligger problemet.

  Jag vill dra mig till minnas att det var under Napeleon den första som samtliga rabbiner i Frankrike blev tillkallade till Paris. Skälet var att den judiska lagen måste vara kompatibel med den franska lagen om judarna skulle få verka i landet utan att skapa ett parallellt samhälle.
  Efter fjortondagars internering, under goda förhållande, så var beslutet taget. Den judiska lagen och den franska lagen var kompatibel.
  Nu är det stor skillnad mellan de två religionerna, det var tex sjuttio år sedan den sista terrorattacken ägde rum av den judiska terrorgruppen Irgun i Jerusalem, det var tre dagar sedan en präst fick halsen avskuren i sin kyrka.

  På det här forumet så anser jag inte att vi behöver ha någon elefant i rummet och islam är elefanten. I sin nuvarande form så är religionen inte kompatibel med ett modernt samhälle och dess lagar.
  Det finns sekulära muslimer och moderata muslimer, men skall sanningen fram så är de per definition inte muslimer längre ur ett religiöst perspektiv och i enlighet med Koranen, Hadith och Sira utan enbart innehar en muslimsk identitet.

  Både Sverige och Europa måste precis som krönikören skriver öppna sina ögon och använda sina hjärnor, tyvärr är det för sent är jag rädd för. Elefanten finns i rummet och att baxa ut den kommer inte att fungera om man inte är beredd på att förstå vilka konsekvenser det kommer att innebära.

  Gillad av 4 personer

 27. katarinanadi skriver:

  1987 tror jag, precis som Dervish skriver att de allra flesta svenskar inte kunde föreställa sig hur Sverige skulle se 30 år senare. Men det betyder inte att det inte fanns individer o grupper som inte såg att landet kördes i fel riktning. Alla som hade erfarenhet av andra länder, både i och utanför Europa, kunde se o visste vilket märkligt land Sverige hade blivit sedan 1970 o framåt. Det välfärdsindustriella komplexet, statsmonopolet, avvecklandet av små och mellanstora företag, enklare jobb, en vansinnig skolpolitik et cetera – gick redan på högvarv 1987. Jag tror att det är viktigt att sätta in de senaste årens missriktade asyl-migrationspolitik o andra problem Darvish tar upp mot bakgrund av den kontexten. Vansinnets politik började inte i höstas, utan långt tidigare o asylpolitiken är bara en del av ett mycket större problemkomplex som inbegriper utbildningspolitik, näringslivspolitik, civilpolitik – kort o gott allt i det svenska samhället. Det ena hänger ihop med det andra. Tack ändå Nima Dervish för intressant artikel.

  Gillad av 6 personer

  • Ivar L skriver:

   Jag tror personligen att roten till det onda är den moderna formen av kommunism: postmodernism och idén att människor går att programmera om på något magiskt sätt. Visserligen har det aldrig lyckats men postmodernister framhärdar att människor är tabula rasa som makten kan skriva. Det är en ideologi som är lika farligt som islamism, inte mot enskilda personer men mot samhället som helhet.

   Gilla

 28. Hovs--hallar skriver:

  Ofta är det invandrare som assimilerat sig i Sverige, och som bott här lång tid, som vågar säga ifrån om hur vårt land förändras till det sämre.

  Nima Dervish är en sådan person, andra exempel är tex. ekonomen Tino Sanandaji (tino.us; se även hans lysande uppgörelse med ”multikulturalismen”: https://www.youtube.com/watch?v=y6dDMU_JfXw ).
  Likaså min granne, en numera pensionerad industriarbetare från Grekland, som redan första gången vi möttes sedan jag flyttat hit häromåret, förkunnade att han ansåg att Sverige var ”förstört” och att han röstade ”på Jimmie!”
  Jag kunde bara hålla med. 🙂

  Till min nuvarande bostad i en liten ort i norra Skåne flyttade jag delvis just för att undgå den såkallade ”mångkulturen”.
  Jag har inget emot invandrare som min granne ”Greken” eller Nima Dervish ovan — det jag bara inte klarar är att konfronteras med individer som uppför sig som om de tillhörde en ockupations-armé från främmande makt, och som är här för att plundra och förnedra vårt land och vår kultur!

  Det handlar om majoriteten av de individer som numera kommer hit från MENA-länder (MiddleEast-NorthAfrica) = länder dominerade av ISLAM.

  Detta är exakt vad dessa personer faktiskt ÄR >> EN OCKUPATIONSARMÉ! <<

  Och att de som regel inte möter något motstånd är egentligen ytterst märkligt, men förklarligt med hänsyn till svenskarnas traditionellt stora förtroende för myndigheterna i kombination med dessa myndigheters MASSIVA propaganda.

  En propaganda som söker framställa ockupanterna som "offer, på flykt undan krig och förföljelse" — vilket nästan alltid är en förbannad LÖGN.
  I själva verket kommer de vanligen hit lockade av möjligheten att — på vår bekostnad — skapa sig ett muslimskt samhälle i Sverige, styrt av muslimska sharialagar!

  Undersökningar visar att cirka hälften av Västeuropas muslimer är fundamentalister, dvs. för dem är islamsk lag och islamska sedvänjor deras FÖRSTA prioritet. De känner däremot liten eller INGEN lojalitet med det land de faktiskt lever i.

  Man behöver bara gå in i något av Sveriges såkallade "utanförskapsområden" för att få en försmak av vad detta innebär i praktiken. Eller läsa de rapporter som sipprar igenom censuren i statskontollerad media om stenkastning mot ambulanser, handgranat mot polisbuss, brandbomb mot linjebuss…. osv. Eller om hur de kvinnor som har oturen att leva i dessa islamifierade områden trakasseras och kontrolleras av fanatiska muslimer — eller hur de "oförklarligt" "råkar" ramla från balkonger på hög höjd.

  Dessa fanatiska muslimers framtidsvision är att de tänker ta över HELA SVERIGE och omvandla vårt fd. land till en del av ett muslimskt kalifat.

  Ska vi finna oss i detta utan motstånd??

  Gillad av 2 personer

 29. Älskar 70-tal (@gumman99) skriver:

  Jag tror inte att dessa fenomen finns för att vi tolererar dem utan för att vi inte vet vad vi ska göra med dem eller bekämpa dem. Ok att det finns svenska uteliggare är inget svårt problem att åtgärda de ska ha plats på gruppboende eller få vård. De andra problemen som tiggare vad ska man göra då man får sitta ner på rumpan med en mugg på kommunal mark? Våldtäkter gör man nåt åt efteråt man dömer mannnen osv. Men som sagt kriminalitet och fattigdom som EU har fört med sig kan man inte göra mycket åt.

  Gilla

 30. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Dervish inkluderade inte något som i dagens föränderliga samhälle har blivit allt viktigare, nämligen att bosätta sig på ”rätt” ställe. Detta är viktigt av många skäl, men främst tänker jag på att barnen skall få en bra utbildning, utan att behöva resa över halva stan, och att den fastighetsresa, som familjen är mitt i, och som har inneburit en viss förmögenhetsuppbyggnad, inte får ett abrupt slut. Får man inte ett vettigt pris för sin bostad, när man en gång säljer den, kan det ju få dramatiska effekter vad avser den materiella standarden. Det gäller alltså inte att hitta dagens oas, utan den om kanske 20 år. Alla kommer tyvärr inte att klara detta. Det synes uppenbart utifrån den samhällsutveckling, som vi nu upplever. Gänget på Södermalm sitter dock sannolikt tryggt och kan fortsätta sprida sina visdomsord.

  Gilla

 31. Luis skriver:

  Ami
  Du skrev om elefanten i rummet, jag vill påstå att det är en hjord av elefanter. Jag vill kanske inte gå så långt som Hovs-Hallar men vi är på god väg.

  För att kommentera krönikören så undrar jag varför han inte själv står på barrikaden, jag inser att det är svårt att göra sig hörd i toleransbruset men samtidigt så såg jag en intervju med honom och två muslimska tjejer i TV 4 angående handslaget där han vek ner sig rätt rejält. Visst det fanns poänger i resonemanget men inget som vi dödliga kunde förstå som kritik mot sharia lagar.

  Både krönikören och Omar är väldigt duktiga på att berätta vad som är helt absurt med islam, jihadister och våra politiska ledare och det är superbra, för att använda ett tramsigt uttryck, men det är bara superbra.

  Jag vill inte skapa en konflikt, jo det vill jag, men jag känner att våra vänner måste förbli våra vänner. Men jag kan personligen med många andra inte externt ta fighten själv. Jag heter Luis inte Ahmed eller Abdullah. Oavsett mitt ursprung så kommer jag att förbli en islamofob och en rasist.

  Vi behöver Omar, Nima, Ahmed och Abdullah i den stora debatten. Vi behöver er och ni oss för att förstå att vi kan alla leva tillsammans om vi ”rättar in oss i ledet” och med det menar jag ur ett samhällsperspektiv. Vad man gör privat är varje medborgares eget liv och leverne.

  Vi vet alla vad som gäller och vad som behövs göras, är det inte på tiden att vi gör det tillsammans. Vi kan skriva vad vi vill så här långt, men betänk att det var inte längesedan en jude kunde gå i kippa och handla på torget, i dag är det omöjligt.

  Om vi skall stå upp för varandra oavsett religion eller icke religion så är tiden kommen. Låt oss debattera som Sam Harris och Majid Nawaz utifrån ett ateistiskt perspektiv. Jag är inte ateist långt ifrån det men jag böjer mig för att få igång en debatt som kan rädda Sverige och Europa.

  Jag är inte känd, bara engagerad, men många har möjligheter att kontakta andra människor som är författare eller har har samma syn på saker. Låt oss börja där och få igång en debatt som kan sprida sig bland våra döva och blinda politiker.

  Vem kastar första stenen då vi alla är utan arvsynd enligt min religion.

  Gillad av 1 person

 32. Ivar L skriver:

  Precis sådant som jag också tänker på numera. Dock sim infödd.
  Två saker mal i mitt huvud:
  – En präst har mördats under högmässa av islamister som vrålade ”allahu akbar” mitt i Europa!
  – Hur hade Sverige sett ut idag om vi fört en rimlig, konsekvent och framsynt invandrarpolitik och skippat EU:s mest idiotiska idéer som fri rörlighet för tiggare?

  Jag kan inte förstå hur det kunnat gå såhär. Från ett rimligt men lite tråkigt land till ett land på randen till kaos. Inte imorgon, men hur ser det ut om 20-30 år? Kanske hela Västeuropa…
  Och ingen verkar vara ansvarig på riktigt. Alla går som katten kring het mjölk.

  Gillad av 3 personer

 33. Apg17 skriver:

  Varför lyssna till en kurd som bevisligen åker på semester till sitt ”hemland”? Själv har jag sedan länge övergett tanken på att islam och dess satanistiska följeslagare (om de benämner sig liberala eller radikaliserade är mig egalt) går att resonera med. Kurdiska ateister eller socialister är en parantes i Sveriges historia. De har inget väsentligt att tillföra debatten. Om Dervish kan semestra i sitt hemland borde han stanna där och svenskt pass återkallas. Hårt? Ja. Men det är vad som kommer krävas.

  Dock uppskattar jag såklart Dervish, Sanadajji och allt vad de heter. När kommer Tino publicera sin bok om invandring till Sverige? Han crowdfundade några hundra tusen. Var är resultatet? Har han i hemlighet finansierat PKK eller liknande kurdnationalistisk rörelse för pengarna?

  Nä, låt svenskar ta hand om muslimerna. Kurder och utlänningar kan gärna åka hem. Så är stämningsläget i Sverige anno 2016. Om det rycker i censur-fingret är det endast att beklaga.

  Gillad av 1 person

 34. Ana Druz skriver:

  Det fattas något i din allmänbildning,Dervich.Du måste absolut läsa Coudenhove-Kalergis två böcker ”Praktischer Idealismus” och ”The Paneuropean Manifesto” så förstår du den plan som Eurokommissionen nu implementerar i Europa.Den kallas Kalergi-planen och går ut på att få de europeiska nationerna att implodera genom en påtvingad-”forced”-massimmigration av araber och afrikaner m m till Europa.Viktigt ja väl viktigast i planen är européernas utplåning genom påtvingad ”hybridisering” dvs rasblandning och skapandet av en ny europeisk helt rasblandad befolkning.Coudenhove_Kalergi var en av EU:s grundare.Utöver det var han dessvärre pedofil eftersom han gifte sig med en 13-åring.Han var även ej europé utan väl meztis och ville väl att alla skulle vara som han dvs ”rasifierad”.Han avskydde nog européer.Prins Otto von Habsburg,Angela Merkel och van Rumpoy har alla fått det jättefina sk Kalergi-priset som delas ut i Wien till alla dem som varit bäst på att genomföra Kalergi-planen som går ut på att genom massimmigration ta bort alla européer.Viktigt är naturligtvis också att ta bort kristendomen från Europa och det gör man ju enklast enligt Kalergi genom massimport av muslimer.Ocb Du-de hemlösa i Sverige består nu mest av svenskar som tvingats från sina bostäder och arbeten.En invasion pågår.Nya oskyldiga dödsoffer varje dag nu,

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   Ditt inlägg låter som den värsta konspirationsteorin! Om du vill vara seriös, måste du allt belägga dina påståenden med mer trovärdiga källor.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Detta är ett faktum!

    Kalergi var själv ”rasifierad” med Österrikisk pappa Japansk mamma,
    förespråkade Integration, dvs Europeisk rasblandning med Araber o Afrikaner,
    för att skapa en helt ny blandras.
    Vi kan knappast undgå att se resultatet i dagens flyktingpolitik!

    Pan-Europa – The parent idea of a united Europe

    The history of the Pan-Europa Union is closely associated with the names of two prominent personalities: with its founder Richard Graf Coudenhove Kalergi (1894-1972) and his successor as International President (until 2004), Dr. Otto von Habsburg (born 1912).

    Coudenhove-Kalergi was the son of the Austrian diplomat Heinrich Graf Coudenhove-Kalergi and his Japanese mother, Mitsuko Aoyama. He grew up to be multilingual and was educated multiculturaly in his parents’ castle in the small Czech town of Pob?žovice (Ronsperg).
    His homeland is Europe.

    Coudenhove first formulated the vision of a politically, economically and militarily united Europe in the article ”Pan-Europa – a proposal” on 15 November 1922 in the ”Vossische Zeitung“ Berlin, and this appeared two days later in the Vienna-based ”Neue Freie Presse”.
    In 1923, he wrote his programmatic book ”Pan-Europa”, which he described as the starting signal for a ”great political movement”. Coudenhove envisaged the inter-war period of Europe as having an alternative ”integration or collapse.” Even in 1923, he vehemently warned against the ”future war” and of the danger that Europe, after the war, would be ”divided” by an artificial border ”into a Soviet colony and an American protectorate.”

    Gillad av 1 person

 35. Ina Höst skriver:

  Sådana här minnesbilder är väldigt värdefulla som förebilder när vi ska återta vårt land! Vi ska inte glömma vad landet varit och kan bli!

  Kan tillägga några minnesbilder: Jag fick visserligen min skolgång i Norge och gick första året i gymnasiet där (Reallinjen hette det då) och sedan de två sista åren i svenskt gymnasium. Men det var ingen väsentlig skillnad på de båda ländernas skolor eller utbildningskultur. Jag tog studenten i Stockholm 1968. Det var sista året med riktig studentexamen med studentskrivningar och studentförhör. Sedan tog man bort det. Orsaken var någon jämlikhetstanke. Vad jag vill säga är att lärarna var högt utbildade, ofta med fil. lic.-examen. Allting vi fick lära oss stödde sig på välunderbyggda fakta. Inget flum! Vi fick tycka vad vi ville, men vara beredda på sakliga motargument, men med respekt för varandra. Dvs inga personangrepp eller andra argumentationsfel. Detta vidgade perspektivet. Det bästa uppslagsverket som gjorts i Sverige är Svensk uppslagsbok (1952) som är skriven i samma anda, dvs välunderbyggda, allsidig fakta utan värderingar.

  Sedan kom Olof Palme och ville höja välltemperaturen och uppmanade väljarna att tycka till. Spontant och det spelade ingen roll om påståendena inte var så välunderbyggda och det offentliga samtalet fylldes med sådant. Men motargument var inte lika välkomna längre, diskussionen och tankeutbytet dog mer eller mindre. Varje parti hade sin ståndpunkt som de drev, men det var ingen mångfald i frågorna. Tabun började komma fram, det blev OK med personangrepp och andra osakligheter. Det blev en polarisering och en maktkamp. Inget konstruktivt konsensus. Och där är vi nu!

  På 80-talet (?) kom yuppie-eran. Trenden var då en överdriven individualism, för att inte säga egoism. Man blev mer kosmopolitisk pga. ökad rörlighet och kände sig mer tillhöriga andra grupper än nationen. Man föraktade kollektivet. Man slutade mer eller mindre med att organisera sig för att arbeta för det allmänna bästa och politiskt. Istället började man se om sitt eget hus. Därmed tog yrkespolitiker över istället. Partierna utsåg ledarna internt, inte väljarna. Det är kanske därför vi i dag inte vet vad vi ska göra när vi ser att ledarna gör fel, maktmissbruket, orättvisorna och skadorna på samhället ökar. Vi måste bygga upp nya organisationer från grunden samtidigt som vår livsstil är hotad.

  Individens frihet är viktig för samhällets framåtskridande, men kollektivet står för skyddet och resurserna. Det måste finnas en balans mellan individens frihet och kollektivets sammanhållning. Spinoza har diskuterat denna balans ingående.

  Gillad av 1 person

 36. Kristoffer skriver:

  Alltså det hela är egentligen mycket enkelt.
  Så länge vi låter några få berätta för oss att svaret på alla frågor är att det är främlingsfientligt, rasistiskt, anti-feministiskt och faktaresistent att ställa frågor så går det åt pipsvängen.
  Vi har ett val att göra.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.