Jihadismens rötter behöver granskas

mohamed omar

Mohamed Omar

Prästen Jacques Hamel slaktades i sin kyrka. När församlingen i den lilla orten Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie firade mässa på morgonen stormade två jihadister in och tog honom och några nunnor som gisslan. Sedan tvingade de ner den 84 år gamle mannen på knä, läste Koranen över honom och slaktade honom.

Det är inte första gången jihadister slaktat en människa i Frankrike. I staden Lyon i juni 2015 skedde den första fullbordade jihadistiska slakten av en människa i Västeuropa i modern tid. Jag skriver Västeuropa. Räknar man Europa som helhet blir det för många slaktningar att hålla reda på. Då får man ju också räkna jihadisternas framfart i Balkankriget på 90-talet.

De har också försökt förut i Västeuropa. I maj 2013 hackade två jihadister ihjäl den brittiske soldaten Lee Rigby i London. Mitt på dagen, på öppen gata.

Vi vet alla att jihadister ständigt och utan uppehåll attackerar kyrkor och slaktar präster i Mellanöstern, och i islamvärlden i stort, men nu har alltså detta krig mot kristendomen kommit till Västeuropa.

En kyrka har faktiskt attackerats i Sverige, även om händelsen fick väldigt liten uppmärksamhet i mainstreammedia. Den 27 juni i år gick en man till attack mot Sankt Pauli kyrka i Malmö. När polispatrullen kom in höll han på att slå sönder saker och skrek ”Allahu akbar!”. Han ska ha varit klädd i ”arabiska kläder”.

”Han var fullständigt galen och gick till attack mot poliserna med träpåk. Han greps efter visst tumult och tumultet har fortsatt här inne på polisstationen”, sade Mats Attin på kriminaljouren i Malmö till Sydsvenskan.

Lars Förstell, presstalesman på Malmöpolisen, gav ytterligare förklaringar till 24Malmö.se. Mannen var ”ilsken och hade synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”.

Polisen misstänkte att mannen gick till attack mot kyrkan för att den är en symbol för den kristna tron. De är inte säkra, de misstänker.

Varför attackerar jihadister kyrkor? Jihadister är muslimer som tar sin tro på stort allvar. De försöker att in i minsta detalj följa Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Enligt Muhammed måste varje ”avgudabild” förstöras. Han ansåg sig stå för den renaste formen av monoteism och betraktade kristna som ”avgudadyrkare” eftersom de tillber Jesus och har bilder och statyer i sina kyrkor. I Koranen sägs att de som kallar Jesus ”Guds son” är förbannade. Men samtidigt kunde Muhammed beundra hängivenheten hos kristna munkar.

Jihadisterna tror att det pågår ett krig mellan islam och icke-islam, mellan sanning och falskhet, mellan den ende sanne guden och avgudarna. När väst bombar jihadister heter det i jihadisternas propaganda att väst dödar muslimer. När väst för krig mot terrorismen heter det i jihadisternas propaganda att väst för krig mot islam.

Eftersom det är krig gäller de delar av Koranen och Muhammeds yttranden som talar om det heliga kriget eller jihad. I Koranen, kapitel 47, vers 4, uppmanas de troende att slakta sina fiender: ”När I möten dem, som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem.”

Det finns de som invänder och säger att Muhammed gett de kristna en förtryckt, men ändock skyddad, ställning i den islamiska staten. Det stämmer, men det gäller kristna som gett upp och lovat att lyda den islamiska staten. De som lever på den islamiska statens territorium.

Eftersom kalifen Abu Bakr al-Baghdadi, som ser sig muslimernas ledare, har utropat krig, så råder krig. Och före honom utropades krig av Usama bin Ladin. Visst, långt ifrån alla muslimer bryr sig om vad dessa ledare har att säga. Men vissa gör det. Tillräckligt många för att världen ska skaka av terror.

Koranen, kapitel 9, vers 29, befaller de troende att föra krig mot de kristna tills de är besegrade och de som finns kvar underkastar sig den islamiska staten och ödmjukt betalar skatt:

”Striden mot dem, som ej tro på Gud och den yttersta dagen, ej helighålla vad Gud och hans apostel förklarat heligt och ej bekänna sanningens religion, dem, som fått skriften, nämligen, tills de villigt giva skatt och ödmjuka sig!”

Jihadisterna är inte vilka muslimer som helst. De är hängivna och eftersträvar renhet i tro och gärningar. För att göra oss av med jihadismen, som är ett problem för hela mänskligheten, behöver vi en öppen och ärlig diskussion om islams grundtexter. Så länge Muhammed upprätthålls som en absolut och oklanderlig förebild inom mainstreamislam så kommer det att finnas alltför många muslimer som vill följa profeten och hans bok även i frågan om jihad och i fråga om att bygga den islamiska staten.

Att fördöma en slaktning här eller där, som många imamer gör, kommer inte att stoppa den jihadistiska terrorn. Vi måste gå till dess rötter i de islamiska texterna och i den traditionella uppfattningen att Muhammed inte kunde ha fel och att hans ord och gärningar gäller för alltid. Vi är inte där än.

36 thoughts on “Jihadismens rötter behöver granskas

 1. Utlandssvensk skriver:

  ”I staden Lyon i juni 2015 skedde den första fullbordade jihadistiska slakten av en människa i Västeuropa modern tid.”

  Jaha, det är väl nästa steg i utvecklingen om man vill ”förstå islam”, nämligen att differentiera mellan äkta och oäkta jihadistiskt slakt. Nu har jag läst en hel del om just islam, men jag kom aldrig så långt i mina studier innan jag helt enkelt inte klarade av att läsa mer om denna mordiska hatkult.

  Men de som är mer bevandrade i detaljerna, som t.ex vår utmärkta skribent här, kanske kan förklara varför mordet på Theo Van Gogh år 2004 inte var fullbordad jihadistisk slakt. Det var nämligen inte uppenbart för lekmannen!

  Herr van Gogh hade gjort en imslamkritisk kortfilm med den inte helt obekanta Ayaan Hirsi Ali som, självklart, väckte en del vrede i muslimska kretsar. En jihadist mördade honom på ett synnerligen spektakulärt sätt kort efteråt. Enligt Wikipedia hände följande:

  ”Van Gogh was murdered by Mohammed Bouyeri while cycling to work on 2 November 2004 at about 9 o’clock in the morning, in front of the Amsterdam East borough office (stadsdeelkantoor), on the corner of the Linnaeusstraat and Tweede Oosterparkstraat (52°21′32.22″N 4°55′34.74″E).[8] The killer shot Van Gogh eight times with an HS2000 handgun. Bouyeri was also on a bicycle and fired several bullets, hitting Van Gogh and two bystanders.

  Wounded, Van Gogh ran to the other side of the road and fell to the ground on the cycle lane. According to eyewitnesses, Van Gogh’s last words were ”Don’t do it, don’t do it.” or ”Have mercy, have mercy, don’t do it, don’t do it.”[9] Bouyeri walked up to Van Gogh, who was on the ground, and calmly shot him several more times at close range.[10][11]
  Bouyeri cut Van Gogh’s throat with a large knife and tried to decapitate him, after which he stabbed the knife deep into Van Gogh’s chest, reaching his spinal cord. He attached a note to the body with a smaller knife. Van Gogh died on the spot.[12] The two knives were left implanted.”

  Så, var detta äkta eller oäkta jihadistisk slakt?

  ”Så länge Muhammed upprätthålls som en absolut och oklanderlig förebild inom mainstreamislam så kommer det att finnas alltför många muslimer som vill följa profeten och hans bok även i frågan om jihad och i fråga om att bygga den islamiska staten.”

  Ja, absolut! Men det är bara ett annat sätt att säga: ”Så länge islam existerar i nuvarande form kommer det att produceras jihadister”. Det finns i praktiken inget vi kan göra åt detta, annat än att skydda oss själva i våra egna länder. Åtgärd nummer ett bör vara att helt förbjuda islam och sen med morot och piska se till att alla som önskar vara troende muslimer lämnar landet.

  Liked by 9 people

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Sven,

    ”RECONQUISTA !!!!!!!!”

    inte mig emot, men betänk att den förra tog 700 år! Vill vi undvika detta, förefaller det önskvärt att stoppa islamiseringen medans vi fortfarande är i kontroll över våra egna länder, istället för att sen behöva återerövra dem.

    Liked by 1 person

 2. malmobon skriver:

  Det var ett j-a tjatande om olika ord för islam. Jihadister, radikal, moderata, salafister, sunni, shiaa…..
  Se till att nämn allt med ett ord. ISLAM. Allt går att läsa i Koranen. Börja med Koranen 47:4 där det beskrivs hur otrogna skall halshuggas. 109 ställen i Koranen talar om detta och denna ideologi får fritt spridas i ett demokratiskt samhälle och i världen och sponsras av Saudiarabien och feministisk regering i Sverige. VAKNA.

  Liked by 8 people

 3. thojak skriver:

  Visst ska den granskas. Men av vem?
  Väst gjorde det katastrofala felet, att inte läsa AH’s ”Min Kamp” utan lät sig förledas av allehanda löften, typ Chamberlains ”Piece in our time”. Om Väst bemödat sig lite med att inse/förstå vad ‘instruktionerna’ i boken, så hade det funnits en rejäl chans att kunna avstyra det senare skedda.

  Nu står hela världen inför en liknande katastrofsituation och jamsar med i att det egentligen är en fredlig religion… Jeez ! a) det är ingen ‘religion’ utan en ideologi (förklädd till religion),
  b) budskapen (‘instruktionerna’) är mångdimensionellt mycket allvarligare än motsvarande paralleller i ”Min Kamp”.

  Brrr… 😦

  Liked by 6 people

  • tuddi fruddi ahaneruddi skriver:

   Stavfel, piece in our time, eller tänker du på Bill Maher när hade sa att islam is a religion of piece, a piece of me here, a piece of me there?

   Liked by 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Det blir tokigt varje gång som människor utgår från sin egen uppfattning och sedan applicerar den på andra människor i andra kulturer och religioner. Kommer ni ihåg de gamla serietidningarna med japanska flygare som vrålade banzai inte bonzai som är trädet? Sedan störtdök de ner mot ett fartyg. De här vrålar Allahu akbar. Chamberlain mfl utgick från att så där gräsliga kan inga vara. Jo det kan de blev svaret och det blir svaret denna gång också-vi har varit naiva…Sk-t på dig säger jag och min uppfattning är inte din Vi fick mig osökt att tänka på gamla kungar i Sverige som sa i när de talade för sig och hela nationen. Nu har kronan fallit lite på sne för statsministern och hans prinsar och prinsessor. Undersåtarna går i otakt och tilltron sviktar betydligt Att lösa denna konflikt med västerländska värderingar är korkat och bygger på ett visst mått av översitteri-vi har rätt. Jag tycker det är bra i Väst och att vi har kommit en bra bit på vägen, jag vill inte tillbaka tusen år-i en annan kultur som aldrig varit min, de kom till Spanien. Och där bor jag nu och här är misstron total. Man vill gå framåt. Allt som har skapats efter 600-talet är väl fel enligt islam. Därför ska de sitta i öknen utan mobiler, datorer, industrier då det skapades efter Muhammed och det är då haram. Vattentoalett är ju fel enligt ett av pelarna som gäller tvättrutinen. Vårt västerländska liv är inte kompatibelt med islam anser jag och ändra er eller dra-ta seden dit ni kommer. Det är andra generationens invandrare som bevisar detta då de står för terrorn mm idag.

   Gilla

 4. Birgitta C skriver:

  Imamerna fördömer och spelar med i farsen mot väst. Taqiyya (har sett lite olika stavningar) finns tydligen som begrepp för det. Tyvärr är ju imamerna de största hindren för ett samarbete mellan väst och islamvärkden eftersom de talar med kluven tunga. Men som M Omar skriver här så är ju jihadistyttringar vardagligt förekommande i muslimska länder och då undrar jag vilken roll vi i väst har att gå till jihadismens rötter? Om inte muslimer själva kan eller vill, har kunnat eller velat, under alla år. Varför har man accepterat detta i sin religion under all tid? Varför är vi i väst så måna om att alla ska samsas tillsammans? Förr gick det ju att leva lite åtskilda, om man uttrycker det så. Låt alla få ha det som de vill och ta ansvar för det men kom inte in på min gård med det jag inte vill ha. Och kommer du in på min gård så är det mina regler som gäller. Välkommen ska du då vara. Det är ju egentligen barnsligt enkelt.

  Liked by 1 person

 5. Birgitta C skriver:

  Jag säger som Malmöbon – VAKNA !
  Det verkar inte gå in hos västs ledare att delar av islam har förklarat krig mot väst . I Frankrike sa presidenten att IS förklarat krig mot väst. . Alla dessa statslösa ideologiska grupper utan ansikte som förklarar krig och för krig mot både väst och sina egna länder är ett gissel bland mänskligheten . Deras egna länder har ju uppenbarligen aldrig förmått komma till rätta med det , varken genom lagstiftning eller mänskligt förnuft. Och väst vill undvika konflikt till alla pris . Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla, är västs filosofi. Så stor är denna ideologis makt att ingen förmår ta sig ur. Tydligen. Ok dödsstraff om man lämnar islam. Men om många gör det samtidigt och strider för sin nya tolkning då?! När får vi se det? Det gick ju att skapa islam och bryta sig ur kristendom och judendom . Då går det väl att skapa något nytt nu också. Visserligen får man nog strida för det med blod och svett, men det gjorde även Martin Luther när han skapade protestantismen inom kristendomen. I en dagstidning såg jag ett platsreportage från en yazidisk familj där faster och farbror, eller farmor och farfar, kommer inte ihåg, men inte föräldrarna i alla fall för man visste inte var de var, hade lyckats köpa loss en 10årig pojke från IS. Han hade utbildats och hjärntvättats till mördare stod det. Han hade tydligen stora hjärnskador av detta, då han fortfarande var helt oregerlig och slog sina systrar, rånade sin farmor och krävde allt . Han såg dem fortfarande som otrogna tydligen. Hans äldre syster skulle också ha varit fången av IS under samma två år som sexslav men lyckats bli fri på något sätt, kanske utköpt också . Han slog henne också, men hon gick omkring med ett enligt journalisterna underligt leende! Ingen i familjen vågade sätta sig upp mot honom. Hela historien låter i mina öron konstig. Varför vågade eller kunde ingen vuxen man i närheten få bukt med en 10 åring , nu utan vapen? Något låter konstigt, stämmer inte med en bild av hur vuxna borde agera . Är detta en vanlig undfallenhet av vuxna inför barn i muslimsk kultur? Då förstår man ju att det ser ut som det gör i dessa länder. Trots både det ena och det andra så finns det ju vettiga muslimer också , tror jag ännu i alla fall men jag kan ju ha fel, och dessa tycker jag uppriktigt synd om.

  Gilla

 6. Thor skriver:

  10-åringen bör sändas till Sverige som ensamkommande. Bert Karlsson eller Jan Emanuel ska nog få ordning på battingen. Kosta vad det kosta vill.

  Gilla

 7. gmiksche skriver:

  ”Då får man ju också räkna jihadisternas framfart i Balkankriget på 90-talet”. Jag har för mig att det snarare var bosnienserbernas framfart, ca 90 % av offren var bosniaker (muslimer) och några procent kroater. Jag förmodar att med Balkankriget avses i första hand kriget i Bosnien Krajina och sydöstra Kroatien, i andra hand kriget i Kosovo. Även i Kosovo lyste jihadisterna med sin frånvaro. Visserligen begick albanerna många illdåd, men inte värre än serberna. På senare tid har jihadister fått fotfäste i Bosnien och Kosovo. Tack var ett frikostigt stöd från Saudiarabien. Och tack vara Västs ovilja att ingripa i Bosnienkriget.

  Gilla

 8. Gösta Svensson skriver:

  En fascistoid mördarideologi förklädd till religion och därför kommer man undan. Hade man kallat det för vad det är hade jag närt ett hopp om att det hade kunnat stoppas så som kommunism och nazism kunnat stoppas. Nu vet jag inte. Tom svenska kyrkan svassar ju för lärans hantlangare, och vi skall inte ens tala om vilka missuppfattningar och vilken okunnighet som råder hos tjänstemän, politiker och mannen på gatan.

  Liked by 4 people

 9. bomarkusson skriver:

  Koranen är som Hitlers Mein Kampf. Få av de tilltänkta fienderna läste den förrän efteråt. Framför allt har man inom Tro och Solidaritet inte läst den. Vår ärkebiskop Antje Jackelén bör ha studerat Islam. Läst men inte förstått. Hon har valt en politiskt korrekt kyrka framför den kristna tron. Att jämföra Muhammed och Jesus som lika goda kålsupare. Public(?) Service känner bara Koranen till namnet. Inget av innehållet. Andra mainstream media likaså. Vänstern är lika tokig som vanligt. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är infiltrerade av islamister och tänker bara på muslimska röster.

  Varför ger vi statliga och kommunala bidrag till alla Islamska föreningar när de verkar för att utplåna oss. De är salafister. Salafismen innebär att man vill gå tillbaka till den ursprungliga tron. Den tro som finns i Koranen och Profetens Sunna. Där st¨år uttryckligen att man ska sprida tron, även genom svärd. Ha alltid i minnet att det är tillåtet att ljuga för de otrogna om detta gagnar Islam.

  Men varför i h-e fattar inte makthavarna vad som håller på att hända?? Makthavarna är politikerna, journalistkåren, domstolsväsendet och #Morgan, #Anders, # Alice Ba och #samt framförallt ##Gustav och ##Danne. Löven är troligen snäll iallafall.

  Varför vågar så få tala om vad som kommer att ske med ekonomin. Varför bryr man sig inte om att Malmö, Sveriges mest multikulturella stad, trots 4 000 000 000 spänn i statsbidrag och kommunal utjämning behöver höja skatten med närmare sex skattekronor. Mindre kommuner kommer att i det närmast utplånas genom ”The White Flight”. I Malmö, som inte är en liten kommun, ser man redan det när personalomsättningen i kommunen är omkring 10% per år för lärare och 15% för socionomer.

  Tyvärr är det så att utvecklingen är irreversibel. Vi kommer att ha människor, som lever utanför samhället, motsvarande minst en medelstor svensk stad. Vi har människor som har flera identiteter och kan pungslå välfärdssystemet. Vi ser redan undanträngningseffekter inom sjukvård, tandvård och äldrevård. De människor, som idogt jobbat ihop vårt välstånd, sätts nu åt sidan.

  Jag kan inte förstå att så få reagerar, De, som reagerar, stigmatiseras. Det finns mycket liten debatt och all försök till diskussion om problematiken, tystas med ”rasist” och ”islamofob”.

  Liked by 7 people

  • B skriver:

   Det är obegripligt i att folk finner sig i att vara andra klassens medborgare i sitt eget land, men jag tycker faktiskt att det börjar ändras i hur man talar om det. Inte så många verkar längre säga att de inte vågar säga något för att inte bli betraktade som rasister utan nu har det gått så långt att man struntar i om man blir kallad rasist och nazist och allt vad det är. Jag vet nästan inte en enda människa som inte är djupt oroad över samhällsutvecklingen, islams roll i Sverige, ekonomin, framtida sjukvård och äldreomsorg och hur det ska gå för våra barn och deras möjlighet att leva i fred och frihet.

   Liked by 3 people

  • Pekka Rousu skriver:

   Liten korrigering. Malmös ekonomi är sämre än så. Kunnunala utjämningsbidraget är 5 mrd och till landstinget 6 mrd.Totala skatteintäkter (alltså kommunal- och landstingsskatt) är ca 11 miljarder.

   6 kr i ökad skatt räcker inte, alltså från 33 kr till 39 kr. Dessutom är trenden klar i Malmö, det blir värre för varje år. Vänta bara till asylsökare börjar flytta från landsbygden runtom Sverige. De kommer att flytta till våra storstäder och områden där likasinnade redan bor. Då blir det ÄNNU dyrare.

   Liked by 2 people

   • bomarkusson skriver:

    Tack!
    Jag upptäckte att jag hade fel beträffande kommunalskattens höjning. Jag vill minnas att det var 6,74%. Bidraget till landstinget kände jag inte till. Hur som helst, invandringen är lönsam!! Såg i SvD att av de somalier som kom 2000, har idag endast 20% arbete. Vilket klara våra pensioner!. Konjunkturinstitutet föreslog minskad bemanning i äldrevården. Alltså för de som jobbat ihop pengarna. Vad vi ser nu inom sjukvården är inte bara semesterproblem utan också undanträngningseffekter. Västernorrlands län har numera fri sjukvård för asylsökande. Inte enbart vård som inte kan anstå.

    Gilla

  • adam o eva skriver:

   Såg en svensk gubbe rota i soptunnor, han liknade min svärfar, inne på sjukhuset sitter muslimerna i kö och när de vaknat så beger de sig till köpcenter, för mina och gubbens pengar. När ungdomarna vaknar fram emot eftermiddagen så vet vi alla vad deras sommaktiviteter är, i Löfvensommaren (merkelsommer verkar vara ett bra uttryck).

   Gilla

 10. Ami skriver:

  Mycket viktig video, Toleranskulten är faktiskt en av grunderna till att människor blir mördade av en annan kult dvs religionen islam.

  Gilla

 11. Ami skriver:

  Är det någon som har hört ett fördömande från Antje Jackelen? Skulle inte tro det för vad skulle hon kunna säga? Människan har målat in sig ett hörn och dagen kommer när hon måste svara inför den rätta Guden och han kommer inte bli henne nådig.

  Gilla

 12. Ami skriver:

  Attacken mot kyrkan var noga uttänkt eftersom rädslans hos folk att besöka kyrkor blir så pass stor att de kommer att stå öde.
  Eftersom de som har svurit på att skydda oss inte går till botten med rotproblemet, vilket är religionen islam, så kommer vi snart inte våga gå ut.
  Nästa steg i terrorkampanjen är att helt slumpmässigt gå in i folks hus och skära halsen av dem.

  När är måttet rågat?

  Liked by 2 people

 13. PerR skriver:

  Jag ser att Cassandra länkar till en väldigt bra information om Jihad.Denna videon förklarar varför muslimer som levt ett västligt liv i synd är det största hotet. Detta är troligen den bästa beskrivningen om vad som föregår idag i Frankrike/Tyskland. Den förklarar även varför alla muslimer inte är terrorister.

  Liked by 2 people

  • Lars Åhlin skriver:

   David Wood för ett mycket övertygande resonemang om mekanismen som gör en muslim till en massmördare. Många av oss icke-muslimska europeer har frågat oss vad vi och vårt samhälle kan göra för att motverka terrorismen. David Wood har två mycket trovärdiga och genomförbara rekommendationer (som jag tolkar hans video):
   1. Slå ned på all brottslighet, i synnerhet i utanförskapsområden (för att ersätta bristande föräldra-auktoritet och inre moralisk kompass med insatser av polis, domstol, fångvård). Kräver fler poliser, hårdare lagar, kanske bättre ledning mm, men har gjorts i t ex New York, och kan göras i Sverige.
   2. Diskutera och kritisera öppet och envetet islamsk teologi och praktik. I synnerhet den säkra genväg till paradiset som koranen pekar ut för mujahedin (dvs jihadister) som dör i strid, och som David Wood talar om i videon.

   Gilla

 14. Madelaine Fusfield skriver:

  Det slår mig att fel frågor ställs i den här debatten. Om religionen, i det här fallet Islam, enbart är orsak till våldsdåd måste man fråga sig varför inte alla muslimer är terrorister? I själva verket lever de flesta ett fridfullt liv och önskar inget hellre än att terroristerna ska fångas. Koranen må innehålla vidriga passager som tjänar till inspiration. Frågan är varför så många unga män blir inspirerade? Bibeln innehåller sin andel av våld och mayhem men leder inte till liknande inspiration. Vad är skillnaden?

  Gilla

  • adam o eva skriver:

   Hur vet du detta Madelaine, stora undersökningar visar på stöd till terror och sharia, det är snarare ett önsketänkande som idag endast är möjligt med Atlanten som buffert, det är tydligt att du inte lever i Europa.

   Om det nu endast är små grupper inom islam så verkar det ändå som dessa små grupper förmår orsaka stor skada? Enligt dig så kan vi alltså uppmuntra ytterligare utbredning av islam utan problem?

   Skillnaden är att koranen i huvudsak är expansiv krigsskrift, det är bara att läsa innantill, Din ståndpunkt innebär att vi Europeer måste lära oss att leva med terror och våld i proportionalitet med antalet muslimer, det hade varit intressant med en graf, jag gissar på hög korrelation.

   Gilla

 15. Ulla L skriver:

  Jag är så innerligt trött på alla problem som gruppen muslimer fört med sig när man invaderade Sverige. Är det någon som vet om invasionen är slutförd eller kommer det mer? Innan denna grupp kom till vårt land var problemen hanterliga och jag kände frid och förnöjsamhet med livet. Nu verkar problemen stiga oss åt huvudet. Finns det någon lösning? Vad säger landets ledning om utvecklingen? Har man någon strategi för vad som måste göras för att få balans igen? Varför har man fört en politik som uppmuntrat till islamisering av ett av jordens mest sekulariserade länder?

  Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Missa inte dagens artikel på ledarsidorna.se, ”Från mycket illa till ännu värre”. Där intervjuas en av världens främsta kännare av islamistisk terrorism, den jordanske journalisten och författaren Fouad Hussein. Han har redan i en bok från 2005 beskrivit hur Al-Quaida och andra jihadistiska grupper smidigt har skiftat taktik allt efter framgångarna eller motgångarna. Det hjälper inte ens om man lyckas slå ut IS / Daesh militärt, för tyngdpunkten förskjuts till Europa. Det största hotet framöver kommer från första och andra generationens invandrare.

  Det är lätt att skissera scenarier och rörelser, som i Europa skulle kunna starta en motoffensiv mot fundamentalismen. I Sverige är allt detta än så länge bara ren utopi. Kärntruppen som skulle behöva mobiliseras är andra generationens invandrare. De skulle kunna initiera en eldande väckelse, ett generationsuppror, en revolution i allians med unga sekulära och kristna i väst. De bortklemade unga västerlänningarna skulle i sin tur behöva återvinna sin stolthet och den styrka som finns i kreativiteten och toleransen, i det kalejdoskopiskt rika, som ofta bara ter sig som västerländsk degeneration, glättad yta och inre tomhet, men som ändå alltid står mycket närmare livet än döden. Världen skulle behöva uppleva en motståndsrörelse som lyckas förena motsatser, hårt och mjukt, manlighetskult och kvinnlig frigörelse, förmågan att respektera och lyssna på erfarna äldre, men låta sig värmas av ungdomens glöd, beslutsamhet och framtidstro.

  Gilla

 17. Sten Lindgren skriver:

  En iakttagelse: Man tenderar trots de dåd vi sett att fortsätta med att sopa under mattan. Jag tänker på att exempelvis dådet i den franska kyrkan framställs som att IS gjort detta. Dvs det finns något avlägset och mystiskt otäckt som gör alla hemskheter, inte en vanlig kille som vuxit upp i Frankrike

  Liked by 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Sten Lindgren
   ”Vanliga killar” i franska städers utanförskapsområden tycks ha en viss fallenhet att radikaliseras. Det kan ju bero på att de i 99 procent av fallen är utlandsfödda eller har utländsk härkomst. Och från MENA-länderna!

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Det är totalt fel att likställa attentatsmännen med ”vanliga killar” som vuxit upp i franska utanförskapsområden. I de flesta av dessa områden finns det fortfarande gott om vanliga killar av fransk, spansk eller portugisiskt ursprung som nog skulle tycka illa om att bli ansedda som potentiella attentatsmän. Det som förenar och kännetecknar attentatsmännen är tron på islam. I Frankrike, Tyskland och annorstädes finns etniska fransmän, tyskar o s v som blivit omvända till Islam, radikaliserats och rest till ME för att göra vapentjänst åt Allah. Visserligen ett litet antal, men ändå. Som bekräftar regeln.

    Gilla

   • Sten Lindgren skriver:

    Jo jag är medveten om det och uttryckte mig lite otydligt. Vad jag menar är att det rör sig om personer i vår befolkning som gör detta och som i viss mån finns mitt ibland oss. Genom att säga att ”IS tog på sig attacken” anonymiserar man brottet i stället för att säga som det är, att det rör sig om tredje generationens invandrare som pratar franska, gått i fransk skola, bor i Frankrike osv. och som sannolikt påverkats av olika krafter i landet.

    Gilla

 18. janne skriver:

  Min schakspelande släkting, halvryss, Malle var heltroende ateist.Han hade mest åsikter om ekonomiska frågor, men religion hade han spolat för länge sedan. Hans insikt var att människor styrda av religion var dubbelt styrda i livet då ekonomin var nästa stora styrmedel.
  Att fungera i ett samhälle där dessa instrument penetrerade den vilja att existera begränsade livsformena till den samexistens som byggdes upp för så, så länge sedan.
  /janne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.