Jihadismens rötter behöver granskas

mohamed omar

Mohamed Omar

Prästen Jacques Hamel slaktades i sin kyrka. När församlingen i den lilla orten Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie firade mässa på morgonen stormade två jihadister in och tog honom och några nunnor som gisslan. Sedan tvingade de ner den 84 år gamle mannen på knä, läste Koranen över honom och slaktade honom.

Det är inte första gången jihadister slaktat en människa i Frankrike. I staden Lyon i juni 2015 skedde den första fullbordade jihadistiska slakten av en människa i Västeuropa i modern tid. Jag skriver Västeuropa. Räknar man Europa som helhet blir det för många slaktningar att hålla reda på. Då får man ju också räkna jihadisternas framfart i Balkankriget på 90-talet.

De har också försökt förut i Västeuropa. I maj 2013 hackade två jihadister ihjäl den brittiske soldaten Lee Rigby i London. Mitt på dagen, på öppen gata.

Vi vet alla att jihadister ständigt och utan uppehåll attackerar kyrkor och slaktar präster i Mellanöstern, och i islamvärlden i stort, men nu har alltså detta krig mot kristendomen kommit till Västeuropa.

En kyrka har faktiskt attackerats i Sverige, även om händelsen fick väldigt liten uppmärksamhet i mainstreammedia. Den 27 juni i år gick en man till attack mot Sankt Pauli kyrka i Malmö. När polispatrullen kom in höll han på att slå sönder saker och skrek ”Allahu akbar!”. Han ska ha varit klädd i ”arabiska kläder”.

”Han var fullständigt galen och gick till attack mot poliserna med träpåk. Han greps efter visst tumult och tumultet har fortsatt här inne på polisstationen”, sade Mats Attin på kriminaljouren i Malmö till Sydsvenskan.

Lars Förstell, presstalesman på Malmöpolisen, gav ytterligare förklaringar till 24Malmö.se. Mannen var ”ilsken och hade synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”.

Polisen misstänkte att mannen gick till attack mot kyrkan för att den är en symbol för den kristna tron. De är inte säkra, de misstänker.

Varför attackerar jihadister kyrkor? Jihadister är muslimer som tar sin tro på stort allvar. De försöker att in i minsta detalj följa Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Enligt Muhammed måste varje ”avgudabild” förstöras. Han ansåg sig stå för den renaste formen av monoteism och betraktade kristna som ”avgudadyrkare” eftersom de tillber Jesus och har bilder och statyer i sina kyrkor. I Koranen sägs att de som kallar Jesus ”Guds son” är förbannade. Men samtidigt kunde Muhammed beundra hängivenheten hos kristna munkar.

Jihadisterna tror att det pågår ett krig mellan islam och icke-islam, mellan sanning och falskhet, mellan den ende sanne guden och avgudarna. När väst bombar jihadister heter det i jihadisternas propaganda att väst dödar muslimer. När väst för krig mot terrorismen heter det i jihadisternas propaganda att väst för krig mot islam.

Eftersom det är krig gäller de delar av Koranen och Muhammeds yttranden som talar om det heliga kriget eller jihad. I Koranen, kapitel 47, vers 4, uppmanas de troende att slakta sina fiender: ”När I möten dem, som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem.”

Det finns de som invänder och säger att Muhammed gett de kristna en förtryckt, men ändock skyddad, ställning i den islamiska staten. Det stämmer, men det gäller kristna som gett upp och lovat att lyda den islamiska staten. De som lever på den islamiska statens territorium.

Eftersom kalifen Abu Bakr al-Baghdadi, som ser sig muslimernas ledare, har utropat krig, så råder krig. Och före honom utropades krig av Usama bin Ladin. Visst, långt ifrån alla muslimer bryr sig om vad dessa ledare har att säga. Men vissa gör det. Tillräckligt många för att världen ska skaka av terror.

Koranen, kapitel 9, vers 29, befaller de troende att föra krig mot de kristna tills de är besegrade och de som finns kvar underkastar sig den islamiska staten och ödmjukt betalar skatt:

”Striden mot dem, som ej tro på Gud och den yttersta dagen, ej helighålla vad Gud och hans apostel förklarat heligt och ej bekänna sanningens religion, dem, som fått skriften, nämligen, tills de villigt giva skatt och ödmjuka sig!”

Jihadisterna är inte vilka muslimer som helst. De är hängivna och eftersträvar renhet i tro och gärningar. För att göra oss av med jihadismen, som är ett problem för hela mänskligheten, behöver vi en öppen och ärlig diskussion om islams grundtexter. Så länge Muhammed upprätthålls som en absolut och oklanderlig förebild inom mainstreamislam så kommer det att finnas alltför många muslimer som vill följa profeten och hans bok även i frågan om jihad och i fråga om att bygga den islamiska staten.

Att fördöma en slaktning här eller där, som många imamer gör, kommer inte att stoppa den jihadistiska terrorn. Vi måste gå till dess rötter i de islamiska texterna och i den traditionella uppfattningen att Muhammed inte kunde ha fel och att hans ord och gärningar gäller för alltid. Vi är inte där än.