GÄSTSKRIBENT HANS LANNERHEIM: EN GRÄSROT HAR VAKNAT

logo­DGSNär jag läste Patrik Engellaus krönika den 15 april ”Dags att pröva demokratin” hoppade jag till. Precis så är det, vi vanliga medborgare har ingen kontakt med ”våra folkvalda”, i vart fall inte särskilt ofta vad jag förstår.

Hur ska de kunna företräda oss i riksdagen om vi inte ger oss tillkänna på ett bättre sätt och framför våra åsikter? En gång vart fjärde år får vi chansen, men de flesta av oss går till vallokalen och röstar på det parti vi alltid röstat på. (Här ser vi förstås en vi förändring de senaste valen. Väljarna har blivit mer ”otrogna”.) Men det som våra folkvalda lovade att genomföra eller driva, hur blir det med uppföljningen? Vilket ansvar utkrävs för brutna löften?

Det har kanske fungerat någorlunda genom åren med en passiv befolkning, men en ny situation står för Sveriges dörr, som så många på denna sajt och i andra fora allt oftare påtalar.

Vart är vi på väg? Vi känner inte igen oss. Vad händer? Många med mig känner att det planerande, hänsynstagande och framsynta Sverige vi byggt – och som varit ett föredöme för andra länder – nu håller på att gå om intet.

För att återknyta till PEs krönika den 15 april där han uppmanar oss att kontakta våra folkvalda och framföra våra synpunkter på politiken idag har jag för egen del som skåning börjat framföra mina synpunkter till skånska riksdagsledamöter (inom alliansen, för min del).

Dock tror jag inte de skulle ha särskilt stort intresse av att höra vad en nyligen pensionerad gymnasielärare på skånska landsbygden skulle kunna ha för uppfattningar om den förda politiken.

Nej, istället gör jag så här: eftersom jag är pensionär och intresserad av samhällsfrågor ägnar jag lite tid varje dag till att leta på internet efter vad kloka människor*) skrivit. Sedan ”kärleksbombar” jag (ok, bombar bara, men jag vill att de ska lyssna) de skånska riksdagsledamöterna med e-mail (alltid med samma rubrik ORO), alltid med en liten kommentar, men framför allt med länk till inlägget jag vill att politikerna ska uppmärksamma.

För övrigt anser jag att riksdagsledamöternas antal borde reduceras med 50 procent.

*) Exempelvis D Eberhard, A Teodoresco, A Dalhberg, S Hedlund, P Engellau, K Thelin, A Cwejman, PM Nilsson, E Edfors, T Lifvendahl, W Andersson, M Omar, I Sadé, M Birro och många fler.

Hans Lannerheim,  f d gymnasielärare på Hässleholm Tekniska Skola. Tidigare värnpliktig furir i svenska armén. Efter högskolestudier anställd som inköpare och produktionsplanerare för ett större internationellt företag i Lund. Därefter egen företagare i omkring 15 år.

16 reaktioner på ”GÄSTSKRIBENT HANS LANNERHEIM: EN GRÄSROT HAR VAKNAT

 1. Erling skriver:

  Till 100% håller jag med om en minst 50%
  reduktion av riksdagsledamöter. Bra förslag med värdefull besparing. Samtidigt kunde partibidragen elimineras. Det är nog åtskilliga miljoner. Affischering inför val med förskönade foton och meningslösa floskler ter sig idiotiskt.

  Nej, jag undrar om inte en direktdemokrati
  vore värd att undersöka?
  Tekniken är nu på plats när så gott som alla ständigt bär med sig en kommunikator
  inom armlängds avstånd.

  Vid större frågor anlitas sakkunniga med uppgift att med maximal objektivitet bereda alternativ.
  Sen är det dags för oss alla att lägga vår röst.
  I mina ögon skulle det skapa en delaktighet och vara en demokrati värd namnet!
  En dylik förankring skulle sannolikt också
  bidra till en större acceptans efter fattat beslut eftersom vi alla i realiteten fått vara med och säga vårt.

  Gillad av 5 personer

 2. larslindblog skriver:

  Väldigt bra Hans ! Vi måste försöka påverka människor i rätt riktning.
  I min egen omgivning kan jag dock se en viss uppgivenhet ; ”skönt att man är pensionär och inte har långt kvar till gravens frid” .
  Själv blir jag bara allt ettrigare och mer beslutsam !

  Gilla

 3. Sten Lindgren skriver:

  Jag kan förstå tankegångarna och idéerna och är i en liknande situation själv. Dock måste jag samtidigt få komma med några egna funderingar. Jag har själv en del korrespondens med en del opinionsbildare och politiker. Min erfarenhet är att om man skriver personligt och genomtänkt så kan det ibland öppna för ett seriöst tankeutbyte. Möjligen kan detta ha en viss påverkan. Att däremot mera mekaniskt göra massutskick leder ingenstans, det drunknar i spamkorgen.
  Ska man påverka så det får effekt måste man nog tillgripa andra metoder, samtala med folk, se till att inte uppfattas som gnällig pensionär etc. Med andra ord, det krävs att man deltar i möten, ordnar möten, väcker den yngre generationen, använder ett språk som gör att man blir svår att direkt placera i en viss kategori som inte är värd att lyssna på.
  Jag tror också man ska propagera för seriösa alternativa medier som DGS, Ledarsidorna, m fl.

  Gillad av 1 person

 4. Aha skriver:

  Bra grej, att kärleksbomba riksdagspoliker, att skicka mail med länkar och med en kort kommentar.
  Bra också att märka mailet med signatur. Har man skickat för riksdagsmannen lämpliga länkar, så kanske det uppstår en förväntan när mail med signaturen dyker upp.
  Frågan blir då vad riksdagsmännen skulle göra om många blir inspirerade av skribenten och göra samma sak. Redan överfulla mailkorgar lär väl svämma över alla bräddar.

  Oavsett detta så kanske bloggen Det Goda Samhället kan bistå med en flik ”Maila din riksdagsman” och där ange mailadresser till Sveriges riksdagsmän?
  Det blir en liten operativ markering av bloggens opibionsbildande funktion, inte så pjåkigt med tanke på att bloggen procentuellt lär ha många kvalificerade läsare när det gäller kunskap, bildning och erfarenhet, kvalifikationer som parats med en viss framgång i livet. Egentligen borde mailen därmed för riksdagsmännen bli extra intressanta att läsa. Men det blir väl tvärtom i många fall, cirklar rubbas.

  Gillad av 1 person

 5. Hortensia skriver:

  Tack, Hans Lannerheim, för dina inspirerande ord. Fler gräsrötter kommer förhoppningsvis att kunna vakna till liv och frodas nu när vissna maskrosor och andra brunbrända blomster har börjat rensas bort ur landet(s) ”kultiverade” 7-klöveräng, som visat sig vare en veritabel grogrund för islamism, rasism, antisemitism och dylika farsoter, framgångsrikt spridda genom multikulturell favorisering av en invasiv, importerad flora…

  Gillad av 1 person

 6. nutkickerblog skriver:

  Tanken är god men tyvärr så är de inte intresserade. Jag har gjort detta under en längre tid och på alla möjliga nivåer, från minister till lokalpolitiker, men av de hundratals mailen jag skickat så har jag fått ett par svar. Dessa svar har varit standardiserade svar från någon sekreterare och det har författas av en ”kommunikatör”.
  Som jag ser det så låser politikerna in sig efter att de fått nyckeln in till maktens korridorer och de gläntar inte ens på ett fönster för att släppa in några intryck från verkligheten.

  Gillad av 2 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Instämmer. Särskilt moderater tycks besvärade och undvikande. Iofs förståeligt, efter svenskhataren och landsförrädaren Reinfeldts kapning av partiet, och dess transformation till ett kulturmarxistiskt och islambejakande Mena-invällarparti, skyldigt till en bottenskrapsinvandring av gigantiskt format under den svarta tiden från 2011. Moderater i gemen skäms och vill helst ha vadd i öronen, mörka solglasögon och uppfälld kavajkrage när de blir påminda. Allrahelst som de fortfarande är under klacken på likaledes skyldiga Reinfeldt-klonen Batra.

   Gillad av 2 personer

 7. matbirblog skriver:

  Hej Det är väll inte riktigt sant att det bara är var fjärde år vi kan påverka politiken. Politkerna av alla färger är ju ute bland folk och far ganska mycket. Hur och vad de tar till sig folks åsikt
  är svårt att säga, men helt döva är de nog inte, Sen kan en skriva till dem, även till ministrar
  departement. Det har jag gjort ett par gånger, både till den föregående och nuvarande regering och sås småningom fått ett svar. Även detta kan säker ge en viss påverkan på olika beslut. De är inte mer än människor. Politikerna blir också lobband en hel del som säker påverkar dem./ Mats Birgersson

  Gilla

  • Drutten skriver:

   Om det är en person med offentligt uppdrag kan ett sätt vara att efter några dagar kontakta registrator och be om diarienummer för den inkomna handlingen. Om jag inte har fel så gäller regeln även e-post. Annars finns möjligheten med traditionella brev, men då tillkommer kostnad för kuvert och frimärke om man inte lämnar brevet direkt. Det fina är att man har rätt att läsa även inkomna handlingar från andra personer och vad de fått för svar.

   Gillad av 2 personer

 8. Hortensia skriver:

  Hur sådant här är möjligt i Sverige, skulle jag gärna vilja ha någon proffspolitikers svar på:

  ”En person har arbetat som läkare utan legitimation – i 19 år.
  Det är VLT som rapporterar om den märkliga situationen.
  – Rent juridiskt gör varken läkaren eller landstinget fel, säger Pernilla Ek på Socialstyrelsen.
  Läkaren ska enligt tidningen ha jobbat inom primärvården i Västmanland. Personen hade en legitimation från sitt hemland som ligger utanför EU. Men när personen gjorde sin provtjänstgöring 1997 kom Socialstyrelsen fram till att läkaren inte uppnådde kraven för en svensk legitimation.
  2002 beslutade Socialstyrelsen att läkaren behövde göra så kallad allmäntjänstgöring, AT, för att kunna söka legitimation.”

  http://www.expressen.se/nyheter/lakare-jobbade-utan-legitimation-i-19-ar/

  Gilla

 9. Tahmas Nuri skriver:

  Finns ingen anledning att kontakta mähän som våra folkvalda är. Valet 2018 är avgörande för Sveriges framtid. Tänk på det när ni lämnar in röstsedeln.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.