Varför hör man aldrig någon säga ”min tanke går också till våldtäktsmannen, det är också en människa bakom det dådet…”?

Thomasgur1

Thomas Gür

Det här med resonemang som ”sedan kan jag inte låta bli att tänka på mannen som utförde mordet, det är också en människa bakom” etc… som man brukar höra då någon har mördat, alltså tagit livet av en människa… Hur kommer det sig att man aldrig hör detta om en våldtäkt?

Typ: ”Ja det var väldigt otäckt att hon blev våldtagen av fyra män och slagen och misshandlad och mina tankar går till henne och hennes familj och barn och deras lidande, men sedan kan jag inte låta bli att tänka på de män som genomförde våldtäkten, det är också människor bakom det dådet…”

Min tes är att mordoffret är dött och att man därför kan skända och kränka den dödes minne så öppet och flagrant, genom att också låta sympatierna gå till mördaren och hans belägenhet. Och om de anhöriga skulle reagera, kan man alltid hänvisa till att de bär så stor sorg, att man förstår att de inte kan vara empatiska (men det kan jag, för jag är en fiiiiiiiin människa och en Humanist, med stort H).

I våldtäktsfallet lever offret och kan svara mot den verbala skändningen och kränkningen att någon också understår sig att visa empati/sympati för våldtäktsmännen och misshandlarna. Offret kan berätta vad hon varit med om, visa upp sina skador och det hon utsatts för. Hon kan därmed avvisa den befängda tanken att det också skulle vara synd om våldtäktsmännen.

Den förmenta humanism och hjärtnupenhet man tror sig uppvisa genom att tala i empatiska termer om en mördare som just tagit ett människoliv, är inget annat än att ge sig på och förolämpa en människa som dött och som inte ens kan försvara sig, uppvisa sina skador och det hon utsatts för.

Det är skamligt… Det är att betjäna ondskan genom att sudda ut skillnaden mellan mördad och mördare.

53 reaktioner på ”Varför hör man aldrig någon säga ”min tanke går också till våldtäktsmannen, det är också en människa bakom det dådet…”?

 1. blogfia skriver:

  Reblogga detta på PS Politik och kommenterade:
  ”Min tes är att mordoffret är dött och att man därför kan skända och kränka den dödes minne så öppet och flagrant, genom att också låta sympatierna gå till mördaren och hans belägenhet. Och om de anhöriga skulle reagera, kan man alltid hänvisa till att de bär så stor sorg, att man förstår att de inte kan vara empatiska (men det kan jag, för jag är en fiiiiiiiin människa och en Humanist, med stort H).”

  Liked by 1 person

  • Tom Tiiikainen skriver:

   Som du tog upp EMPATI, oerhört vanligt ord i alla sammanhang, men folket verkar inte förstå vad ordet betyder! Det är att förstå! DVS att förstå utan att behöva samtycke eller medlidande. Har du empati så förstår du våldtäktsmannen, men du behöver inte försvara gärningen. Du förstår sorgen men du behöver inte gråta! Så blanda inte ihop medlidande med empati! En bra schackspelare är empatisk, han/hon förstår hur motspelaren tänker och i slutändan planerar sitt spel och kan agera där efter! Detta gäller även enkla saker som trafikolyckor, skulle vi läsa av och sända ut signaler på ett rätt sätt så trafikanter läser av och förstår, skulle antalet olyckor minska.

   Gilla

   • Anna K skriver:

    Hej Tom, jag tror inte att du kan säga att empati är att förstå. Förstå betyder att förstå ingenting annat. Empati har betydligt större betydelse:
    1. ” Empati är en komplex psykisk process som innebär (1) att känna vad den andre känner (affektiv empati) (2) att förstå vad den andre känner (kognitiv empati) och (3) en mekanism som kan avgöra från vem (själv/annan) känslan härrör (empatisk precision). De här tre mekanismerna anses vara tätt sammanflätade och beroende av varandra för att empati ska ske.”
    2. ”Empati (sökande till kärlek) betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte; till exempel en psykolog kan ha empati med en brottsling utan att bli likadan eller vara likadan.

    Inom empatiforskningen finns en bred konsensus om att empati är ett komplext fenomen som saknar en enkel definition. Empati studeras inom socialpsykologi, kognitionspsykologi och neurovetenskap.”

    Så du har inte helt rätt ang. empati. Jag upprepar en mening: ”Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla.”

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Jag själv använder ordet empati då och då, fast jag borde inte det. Empati är ett modeord. Medkänska och medlidande (i viss mån), men det har kanske för många en alltför kristen betydelse. Jag använder dessa begrepp gärna, fast de är som sagt inte moderiktiga. Fördelen med dem är att de rätt så entydiga. Empatheia (klassisk grekiska) betyder snarare passionerad tillgivenhet.

    Gilla

 2. Mathias skriver:

  Wow. En otrolig tankeställare och så rätt och tragiskt som du skriver.
  Ser framemot att läsa kommentarer om denna text!

  Har bockat ”Meddela mig om kommentare…”

  Liked by 3 people

 3. BjörnS skriver:

  Amen.

  Senaste uppvisningen av ovanstående är Rikspolischefen Dan Eliasson (kan karln aldrig undvika negativ publicitet?) uttalande om att man inte vet vad hemskt den unga man som högg ihjäl en 22-årig kvinnlig vårdare har varit utsatt för. Underförstått; stackars honom!
  Det är snarare så att ännu en oskyldig människa har fått sätta livet till. DE kan inte medge detta eftersom han själv i högsta grad bidragit till den förda asylpolitiken. Alltså måste empatin flyttas från offret till förövaren. Tyvärr är DE rikspolischef och de flesta av våra beslutsfattare precis lika ryggradslösa och cyniska.

  Liked by 9 people

  • Ådärkomdenja skriver:

   Är denne Eliasson en genuint ond människa, eller råkar karl’n ha en märklig förmåga att uttrycka sig ondskefullt, i högre grad än de allra flesta?

   Ann Heberlein menar att ondska existerar som summan av de mänskliga handlingar som får onda konsekvenser för andra människor. En förutsättning för att en händelse ska kallas ond är att den är utförd av en moraliskt ansvarig agent, det vill säga en person som är ansvarig för sina handlingar och som vet vilka konsekvenser de kan få för andra människor. ”Förutsättningen för att en handling ska betecknas som ond är att den handlande har insikt i handlingens konsekvenser samt uppsåt att orsaka skada. ” Heberlein definierar en ond människa som: ”…. en människa som medvetet gör ont för det ondas skull, en ond människa är således en människa som njuter av att tillfoga andra varelser smärta.”

   Knivig fråga, om DE njuter av sina ofta förekommande utspel och ageranden är svårt att veta, ironiskt iaf att han agerar under den förmenta ‘godhetens’ hägn, som kritiker menar är missriktad, t ex för gruppen svenskar. Vilka f ö inte är ett ‘folk’ enligt en annan misstänkt ‘ond’ man, Bengt Westerberg, kan tilläggas.

   Båda dessa herrar delar gemensamt en tydligt arrogant, och kylig attityd, uttrycket ‘en trevlig prick’ har sannolikt aldrig använts om dem. Jag ryser iaf av herr Eliassons stil, som när han totalt skämde ut sig, att i rollen som GD, högste chefen på försäkringskassan, offentliigt py ut sitt privata hat mot SD-Åkesson, då rök säkringarna i mitt personliga proppskåp. Ingen inom den politiska adeln kommenterade eller kritiserade, tystnad rådde. Hur han skyfflas omkring och förstör den ena myndigheten efter den andra, faller tungt på högsta politiska ledningen, som han sorterar under och rapporterar till, det är minst sagt häpnadsväckande. Gissar att han har hållhakar på många, från sin tid inom Säpo, vilket blir ett närmast teflonliknande skydd mot att själv råka illa ut.

   Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Detta måste vara droppen som får den överfulla bägaren att rinna över!

   Vilken KRÄNKNING…

   Jag trodde naivt nog att polisen ”bara” skulle UTREDA BROTT…

   Att sen domstolar svarar för påföljder,
   i detta fall rimligen LIVSTIDS UTVISNING GENAST!

   Då sparar vi advokatkostnader fängelsekostnader o livstids FÖRSÖRJNING!

   Spelar INGEN ROLL vilket asylskäl som angetts,
   han förtjänar INTE VÅR HJÄLP!

   Men hon kränkte kanske ”gossens” HEDER…

   Typ: Sa till att han skulle gå och lägga sig…

   Liked by 5 people

 4. Hortensia skriver:

  Lysande beskrivning av vårt pinsamt snedvridna samhällsklimat, Thomas Gür.

  Personligen har jag mycket liten förståelse för nidingar och deras magstarkt ”naiva” beskyddare.

  Jag tycker helt enkelt inte det minsta synd om våldsamma mördare och aggressiva gruppvåldtäktsmän, men jag tycker verkligen att det borde BLI synd om dem när myndigheterna axlar sin förväntade roll: Att ge OFFREN upprättelse.

  Gilla

 5. Folke Lidén skriver:

  Det beror även på vem som säger det och i vilken egenskap personen talar.
  Om Nisse i Hökarängen på detta sätt förolämpar en mördad människa är det illa nog.
  Om Rikspolischefen gör det borde han av sin uppdragsgivare avkrävas en förklaring med åtföljande varning.
  Tyvärr verkar det som om chefer för statliga verk tillsätts för sin lojalitet mot Den Humanitära Stormakten, ej för sin kompetens.

  Liked by 8 people

  • arne f jaderfa skriver:

   Härlig kommentar skriven av en uppvuxen i en svunnen tid gissar jag. Förklaringar och varningar, de finns inte längre i det offentliga Sverige. Endast SD har motivation nog till det som måste göras.

   Staten har i högsta grad slutat skydda sina medborgare.

   Liked by 3 people

 6. arne f jaderfa skriver:

  En viktig illustration av dagens relativisering av ondska. Inget är rätt, inget är fel, inget är bättre, inget sämre, ingen är god, ingen är ond (utom muslimer, de är goda, de förstår ju inte bättre).

  Staten har slutat att skydda sina medborgare.

  Liked by 2 people

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Med denna perverterade empati att beklaga mördare och våldsverkare som uppenbarligen inte bara framförts av ett göteborgskt kommunalråd(S) i Möndalsposten efter mordet på den 22åriga kvinnan som arbetade på ett hem för ensamkommande flyktingbarn utan uppenbarligen på samma sätt även av landets rikspolischef. Vi kan bara hoppas att dessa uppgifter är felaktiga. För om de är korrekta då måste man ju också visa förståelse för de nazistiska och kommunistiska illgärningspersonerna.

  Liked by 2 people

  • Bo Adolfsson skriver:

   Marie Östh Karlsson (s) är inte göteborgare.
   Hon är tyvärr diktatoriskt kommunalråd i min kommun Mölndal.
   I övrigt hänvisar jag till (mina kommentarer om henne och hennes vurmande för s k ensamkommande flyktingbar) ledarsidorna.se.
   Bo Adolffson

   Liked by 1 person

  • Ådärkomdenja skriver:

   Det är naturligtvis inte fråga om nån sympati. Varför skulle den iskalle, känslobefriade Kräkman-Eliasson hysa några som helst sympatier för en okänd snorunge/mördare?

   Det är ett politiskt-/medialt spel. Dom förment ”goda” som Mölndalsfruntimret resp nämdne Kräkman, sniffar efter beröm, inom sina egna led, Pk-/kulturvänster/multikultiivrarna, sossetoppen, mp, gammelmedia, m fl m fl. Detta har blivit ytterligare en snedvridenhet, ända sen Löfven nonchalerade IKEA-morden, nu kommer fler som följer i husses spår.

   Liked by 2 people

 8. arne f jaderfa skriver:

  Skrivet till några ledarskribenter med anledning av Maria Ls ledare i dagens SvD där hon fortfarande ignorerar orsaken till det Thomas Guhr skriver om. Det är fint som Thomas gör att peka på hyckleri och logiska inkonsistenser, men problemet är ju att dessa våldtäktsmän och mördare befinner sig i Sverige överhuvudtaget. De som säger sig vara liberaler verkar tro att bara man luckrar upp regelverk så slutar folk begå mord och våldtäkt.

  Därför:

  Jag tror Maria och Anders L har studerat på samma universitet, det universitet Dick H varnar för. Det är samma utopism och avsaknad av analysförmåga. Jag skulle till och med säga att Anders Lindberg har insett mer än Maria L och andra liberaler. Han har insett att det finns en gräns för vad vi klarar, att vi är långt över den gränsen är en annan sak.

  Hur kan man som Maria ha en åsikt i frågan utan att ha fakta? Eller rättare sagt, även om media, polisen, Brå, domstolarna och politikerna dolt sanningen för svenskarna om invandrares brottslighet och kostnad så är det ju dessutom så att det inte finns ett enda gott exempel ute i världen där stora mängder muslimer integrerats. Den lilla klick i USA som finns kan inte användas som exempel och även där har de terrordåd och somaliska grupper skapar enorma problem för polisen etc. Twin towers? De tog emot färre än Södertälje från Irak. USA är inte Sverige, USA är robust på ett sätt som Sverige inte kommer i närheten av, Trumps,framgångar visar på detta, det finns en kärna av folk i USA som är villiga att kämpa för sitt land, att ni anser dem vara missledda är irrelevant. För att använda ett av era nysvenska uttryck, de står upp för USA. Sverige står inte upp för något, det är därför vi säger det hela tiden. Ryggraden består av hyckleri.

  Så,

  det finns helt enkelt inga goda exempel på muslimsk samexistens med andra kulturer, det finns exempel som lyfts fram långt tillbaka i tiden men även där fungerade det bara för att islam dominerade och kristna och judar var andra klassens medborgare, liksom dagens Malaysia. Det som är relevant dock är hur ser det ut i närtid. Då finns inga goda exempel överhuvudtaget. Så inga goda exempel och, det måste vi väl vara överens om, ingen som har fakta på hand som säger att den kulturella och ekonomiska integrationen i Sverige är i närheten av att lyckas?

  Varför skulle man i Sverige med mera liberala marknadslösningar lyckas där inget annat land gjort det? Livet är mera än ekonomi hur svårt det än kan vara att förstå från Stockholm. Därför, även om data dolts så att det blivit närmast omöjligt att föra statistik och därmed vetenskapligt kunna generalisera, så börjar de partikulära händelserna bli så många och allvarliga (knivmord,badhus,bibliotek,bilbränder,bråk på asylboenden, gatubarn, sexuellt våld,Kungsträdgården) att folk kan göra sina egna generaliseringar. Folk upptäcker att de blivit lurade och en del av dem finner en annan sanning på alternativmedier. Fler och fler.

  Min poäng är att, hur kan man som Maria L, argumentera för att liberala lösningar skulle leda till integration när det måste stå klart för alla att ingen har alla fakta på hand? Alla involverade har ju dolt fakta, lite till mans? Eller tror Maria att vi kan integrera bort Kungsträdgården med låglönejobb? Om man får putsa era skor utanför redaktionen så begår man inga våldtäkter? Det är ju en irrationell position Maria L intar, hon tycker och tror men har inga fakta på hand. En utopist.

  Jag trodde inte jag skulle säga detta men Anders Lindberg verkar ha bättre verklighetsinsikt än vad ni liberaler har. Säger han 100, så vet alla som förhandlat att han menar 70 och eftersom han är fullt ut pk så är talet så klart ytterligare lägre. Jag tror någonstans på -100,000 om året, det verkar som Ygeman och andra också börjat inse detta.

  Staten har slutat att skydda sina medborgare.

  Liked by 3 people

 9. Peter skriver:

  Så sant och så tydligt, det gäller att profilera sig när man rör sig i de fina kretsarna (humanister och slika ting). Jämför också med mordet i Broby, samma resonemang. Bäst vore väl om vi återgick till den gamla seden att kalla en spade för just en spade. En mördare är en mördare, punkt och slut. Konstigt att man skall behöva gå till utländsk press för att få nyktra och objektiva beskrivningar. Exvis MailOnline har uppmärksammat denna händelse och ger en avsevärt fylligare beskrivning jämfört med svensk media.
  Våldtäcktsynglet från Fåfängan i Stockholm är på rymmen, polisen har svårt att lysa denne på grund av hans osäkra identitet. Och allmänheten får gärna hjälpa till, dock är bilden av den dömde ogärningsmannen fortfarande pixlad, förmodligen för att skydda ynglets integritet.

  Liked by 2 people

 10. AHA skriver:

  Dan Elaissons omtanke för förövaren torde vara en ryggmärgsbetonad reaktion som etablissemanget ger uttryck för när invandrare/asylanter begår brott. Förövarna behöver försvaras så att invandringskritikerna inte får vatten på kvarn.
  Detta är mycket tydligt och någonting att tänka på framöver.

  Konsekvensen i detta förhållningssätt framgår av skolmördaren i Trollhättan. Var det någon från etablissemanget som uttryckte omsorg om skolmördarnas eventuella stigma?

  Liked by 6 people

 11. Martin Hedlund skriver:

  Primo Levi har en del intressanta tankar kring detta i ”The drowned and the saved”:

  ”I do not know, and it does not much interest me to know, whether in my depths there lurks a murderer, but I do know that I was a guiltless victim and was not a murderer. I know that the murderers existed… and to confuse them with their victims is a moral disease or an aesthetic affection or a sinister sign of complicity; above all, it is a precious service rendered (intentionally or not) to the negators of truth… confusing the two roles means wanting to becloud our need for justice at its foundation”

  Liked by 2 people

 12. Maria Küchen skriver:

  Nitton år gammal utsattes jag för en gruppvåldtäkt (unga friska blonda svenska käcka välartade idrottsgossar). Efter tjugo år kunde jag börja prata om det och insåg att jag är långtifrån ensam om denna erfarenhet i Sverige men vi som utsatts har det gemensamt att vi tigit – på goda grunder, kan jag tycka, eftersom risken är att den som talar skuldbeläggs, ”skylla sig själv” etc. Bara häromåret fick en svensk tonårsflicka hela bygden emot sig när hon polisanmälde en skolkamrat för våldtäkt, så den som talar tar en risk. Nå, det var egentligen inte det som skulle säga. Vad jag skulle säga var, att egen erfarenhet och samtal med andra säger mig att i dessa situationer finns ofta en kille som driver på och de andra agerar i varierande grad under press. Jag är säker på att några av killarna som våldtog mig mådde lika dåligt som jag av händelsen, jag har regelbundet tänkt på dem på exakt det sätt som Gür postulerar, det är också människor bakom det dådet. Nämligen. Bara till protokollet, så att ni vet att sådana tankar förekommer bland människor. De som ivrigast ägnar sig åt att ensidigt och aggressivt hata och förakta män som våldtar är ofta andra män – på anstalter, på nätet, och det handlar förvånande nog inte alltid om män med en progressiv kvinnosyn mer generellt.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag vet ju inte om din berättelse är sann eller påhittad. Vi har haft brandmän från Boden, miljarder i Sandviken och ihjälfrusna flyktingar som alla hittats på av möjligtvis välmenande, kanske ‘naiva’, aktivister i brist på sinnevärldsliga exempel som bekräftelse på deras övertygelse.

   Faktum kvarstår emellertid att den traditionella metoden att handskas med brott och ondska är att utmäta personligt ansvar av faktiska gärningsmän och endast i begränsad omfattning överväga ultimativa eller bakomliggande faktorer. Orsaken till detta är att vi alla ständigt är omgivna av frestelser, av möjligheter och propåer om att begå brott. Det som skiljer hederliga människor från brottslingar är inte den miljö de befinner sig i, utan deras inre styrka, deras egenskap att kunna eller inte kunna, att vilja eller inte vilja, begå brott och ondsinta handlingar. Alla de som mördar är mördare. Alla de som våldtar är våldtäkt smän eller -kvinnor eller -hen. De är människor och måste behandlas mänskligt, men på detta sätt skiljer de sig INTE från andra. Offer, närstående, drabbade och utomstående är alla människor och förtjänar att behandlas mänskligt. Brottslingar, inte offer, skall bestraffas och kritiseras, låsas in och i möjlig mån uppfostras och förbättras.

   Liked by 2 people

   • gmiksche skriver:

    Jag delar den uppfattningen. Om vi inte tillmäter varje vuxen människa ett eget ansvar, då hamnar vi i förklaringshypoteser och handlingsmönster, som till slut leder till paradoxala resultat, men där varje steg till det paradoxala resultatet verkar ”rimligt”. Det är naturligtvis hårt att ta ett ansvar för det man gör och det man predikar, man låser s a s in sig eftersom ansvar betyder att agera enligt sin egen värdeskala, om den nu är medveten eller omedveten. Men decenniers fördumning har tagit ansvaret från medborgarna och lagt det på staten, som ju är ett tomt hölje utan ansvarsfulla medborgare.

    Liked by 3 people

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Jag har varit med om händelse [X], jag har anhöriga med bakgrunden [Y], och jag har [egenskapen] [Z]; därför kan jag förgripa mig på den vars motsvarande summa är lägre, utan att jag skall ses som ansvarig för mina egna gärningar.

    Ungefär så är det väl som man förväntas resonera – ett kastsystem istället för likhet inför lagen

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Liked by 2 people

  • Hedvig skriver:

   Maria Küchen, strongt av dig som känd författare och kulturskribent, att här berätta om den gruppvåldtäkt du som 19-åring utsattes för av unga etniskt svenska män!

   Jag tillhör din föräldrageneration och har 40 års yrkeserfarenheter av att möta och behandla psykiskt lidande bl a traumatiserade våldtäktsoffer.

   Visst hade vi i Sverige problem med sexuella övergrepp och våldtäkter, innan den stora flyktinginvandringen accelererade för några decennier sedan. Men på den tiden tog ändå i stort sett hela samhället avstånd från förövarnas brott. Självklart med vissa undantag. Rättsväsendet släpade efter.

   De nu aktuella sexuella trakasserierna, våldtäkterna och gruppvåldtäkterna utförs av unga migranter från förmoderna och patriarkala stam/klansamhällen, där kvinnan saknar mänskligt värde. Sexualförbrytarna applåderas av sina släktingar, vänner och landsmän.
   Kulturskillnaderna spelar med andra ord roll.

   Och trots att jag också mött och behandlat sexualförbrytare, har jag aldrig kunnat känna någon som helst empati med den delen av deras personligheter.

   Liked by 1 person

 13. Fredrik Östman skriver:

  Fisliberalerna, vars rationalisering du återger, är bara nyttiga idioter i marxismens tjänst. Ideologisk diskurs består av två steg. Först kommer man fram till en slutsats med irrationella medel. Sedan rationaliserar man denna med inte sällan mycket sofistikerade och raffinerade rationella metoder. (Försvaret för tillvägagångssättet som sådant består i hänvisning till en halmdocka kallad nihilism. Detta trots att man avfärdar teism och religion.)

  Den marxistiska slutsats som ligger bakom Spyans uttalande är att all brott, om sådana alls existerar, beror på felaktiga och onda sociala strukturer. Vikten ligger inte på tyckasyndommandet, utan på gärningsmannens sociala bakgrund och dess förment ondsinta orsaker. När man som du fokuserar på tyckasyndommandet — vilseledd, kan man tänka sig, av de finaste av instinkter — gör man sig till marxismens nyttiga idiot.

  Liked by 1 person

 14. B skriver:

  Mycket osmakligt detta med rikspolischefens ömmande ord om den misstänkte mördaren. Själv tror jag att han ville markera någon sorts ”tycka synd om” eftersom det rör sig om ett så kallat ensamkommande flyktingbarn.

  Liked by 1 person

 15. Apg17 skriver:

  Eliassons uttalande visar på en empatistörning. Sannolikt en diagnos inom narcissism eller psykopati. Man säger helt enkelt inte något dylikt när en ung kvinna brutalt knivmördats.

  Man blir så innerligt förbannad att Sverige har en sådan polischef!

  Liked by 3 people

 16. Rebella undrar skriver:

  Det hör man visst. T.ex. det amerikanska fallet där unga män bar runt på en berusad kvinna och våldtog henne i flera timmar. Collage-ungdomar. Där blev sociala media raskt fulla av massor av funderingar om dessa stackars unga män som nu förstört sitt liv. Sen blev de skandal.

  Det är så här: så länge vi inte känner männen, inte har någon relation till dem, är de bara mörkermän och skurkar som djävulen borde hämta hem fortast möjligt. Om vi däremot sett att även de är människor börjar vi tvivla på att det verkligen var våldtäkt. Och så skuldbelägger vi kvinnan.

  Gilla

 17. Lennart Jonasson skriver:

  Om psykopati och karriärmänniskor har det skrivits och forskats kring. De kan köra över människor utan att blinka på väg upp i karriären. En nödvändig förutsättning för att nå toppen är förmågan att charma uppåt som nedåt samt få med sig folk i vad det nu än gäller.
  Det som brister för psykopater är förmågan att känna, vilket kompenseras med att imitera känslor, värderingar. Kan fungera bra men psykopaten brukar avslöja sig med dålig tajming, särskilt då stämningar, attityder förändras.

  Går liksom inte att låta bli att tänka på Eliasson. När han tror sig imitera godhet så är det i själva verket ondska vi ser som Gür så lysande lyfter fram.¨

  Liked by 7 people

  • Jan W skriver:

   Intressant kommentar om psykopater som simulerar känslor. Förutom den aktuella händelsen så associerar jag till ”spyan”. Det är nåt orimligt också med den kommentaren och det sätt den framförs på (på myndighetens hemsida).

   Liked by 2 people

 18. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet Tomas G.. tyvärr är det vad rikspolischefen och ett korkat kommunalråd ägnar sig åt. Skäms…fyrfaldigt skäms. De bör avlägsnas från sina poster snarast möjligt. De skickar fel signaler ut i samhället!

  Liked by 1 person

 19. Hmmmm skriver:

  Det är väl inte så ovanligt att folk, familj och vänner, försvarar en våldtäktsman? Minns en händelse då en ung kille enligt medias rapportering fick uppbackning av ”hela bygden” efter en våldtäktsdom eller -anklagelse.

  Liked by 2 people

 20. Alexander Zetterberg skriver:

  Tidsandan håller glädjande nog på att ändras. Dan Eliassons kommentar skulle för bara några månader sedan antagligen passerat helt obemärkt. Hur skall man annars förstå att en händelsefattig, långsam film som ”Efterskalv” får Guldbaggen som årets bästa.

  Filmens huvudsyfte verkar just vara att få oss att förstå och sympatisera med en ung man som mördat sin före detta flickvän.

  Tror inte detta sömnpiller till film hade fått ens ett omnämnande på nästa Guldbaggegala om den haft premiär 2016.

  Liked by 1 person

 21. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Apropå Eliassons m fl:s alla ”toppjobb” så är det nog så, att sådana jobb i dessa tider är oerhört svåra och otacksamma – med den lagda politiken och med det kaoset som därmed skapats – så bara rena tokstollar – med stor fräckhet och arrogans, är villiga att ta sådana jobb. Eliasson är inte enda exemplet … Många hel- eller halvtokiga har satts på betydande poster. Sunda ledare inser det omöjligas uppgift och vill inte ha jobben. Sunda människor vill inte ha med vansinnet att göra.
  För de som ser så är det ingen merit att ha haft sådana jobb.
  Eliasson har ju betett sig ondskefullt på alla sina tidigare chefsposter.

  Liked by 1 person

 22. Gunhild skriver:

  Atomfysik och kaosteori är knappast ett allmänintresse. Ren kvantfysik är nog än mindre i allmänhetens fokus. Kanske lite dumt. För så borde det faktiskt vara. För det tillhör faktiskt ämnet idag. Moral och fysik hör samman. Hur då?

  Alla har sett spelet på ett biljardbord. Biljardbollarna studsar mellan varandra och väggarna. Orsak och verkan i en briljant uppvisning. Fysik i praktiken.

  Men världen består också av atomer. En slags fysiken bollar, av kondenserad energi, inlåst till partiklar. De liknar biljardbollar. De växelverkar också på en spelplan. Orsak och verkan i en fysikens dans.

  Om allt är fysikaliskt lagbundet styrt, vart tar då valfriheten och ansvaret vägen? För vad spelar det för roll om materien består av atomer i en hjärnvävnad, i ett nervsystem, som växelverkar med en omgivning, de uppgör ju ändå ytterst av små biljardbollar i växelverkan.

  Och om allt är lagbundet styrt, vart tar ansvaret för individens egna handlingar då vägen?
  Allt tickar ju då ändå på som ett redan förutbestämt fysikaliskt urverk. Hur får då straff och ansvar plats i våra liv? Hur får själva vägvalen i livet plats? Allt är redan ju redan styrt på fysikalisk nivå! Och då började orsak och verkan kanske redan sitt spel vid universums begynnelse.

  Om allt är fysikaliskt lagbundet handlar det ju ytterst bara att hitta redan förutbestämda sambanden. Och ingen skyldig finns! Att hitta skyldiga vore så som att söka skyldiga bland moln och vindars lek. En moralisk ansvarsfrihet skulle då ingå i själva fysikens grundvalar.

  Men så kan vi ju inte ha det. Inte kan atomernas biljardbollar friskriva våldtäksmän från ansvar! Kan fysiken rädda oss ur den här knipan? Kan kvantfysikaliska fenomen eller ett flerdimentionellt universum hjälpa oss ur de här svårigheterna? Kan rentav Heisenbergs osäkerhetsprincip rädda moralen och etiken för oss? Eller skall vi skippa alla mer djuplodande fysikaliska resonemang, så vi kan utkräva hämnd och straffansvar? För att det känns skönt och rätt!

  Många gånger resonerar människor som om vi bara kunde blottlägga och följa kedjor av orsak och verkan, så inträder automatiskt en slags ansvarsbefrielse. Ungefär så resonerar Rikspolischefen Dan Eliasson. I vad mån han är insatt i kvantfysik och kaosteori undandrar sig helt min bedömning.

  Liked by 3 people

  • Gunilla Solara Rundby skriver:

   Helt riktigt – men i dessa naturlagar ingår också människors tankar och känslor som sänder ut SINA frekvenser – i den gemensamma ”soppan” – om vad som är mänskligt rätt eller fel för ett kärleksfullt liv och samhälle. Så att agera för att stoppa det som är människo- och livsfientligt ingår helt i Spelet – på EN nivå. Allt måste upplysas och balanseras upp.

   Sen blir nästa steg – för de som är redo för medveten förändring – att inse att vi har allt detta krig och våld inom oss – och när vi försonats med detta inom – så mår vi inte längre dåligt av det som ännu kan ske i det yttre – och vi hjälper samtidigt till att minska våldsenergierna i det kollektiva medvetandet – det blir allt mindre och mindre våldsamma biljardbollar i dansen. Mindre och mindre våldsenergier i det kollektiva medvetandet att ”tanka in”.

   Allt är ordnat för att vi skall ta oss ur denna våldsamma upptäcktsresa – ta oss tillbaka till Sanningen.
   Anden (det osynliga – liggande på högre frekvenser) och materia är ETT. Anden styr materian.

   https://gunillasolara.wordpress.com/2013/01/11/den-gamla-varlden-ett-vackert-vordnadsfullt-absurt-skadespel/

   Gilla

 23. John Nilsson skriver:

  Kontrasten mellan detta fall, och den närmast totala bristen på empati med den man och hans mamma som mördades på IKEA i augusti 2015, är slående. Ingen empati kom heller till uttryck, när den unge man som gick bärsärk i Trollhättan sköts ner av polisen, men vilken etikett man skulle ge gärningsmannen stod snabbt klart. Jag tror minsann att man nämnde att han hade lyssnat på hårdrock också…

  Den svenska migrationspolitiken utsätter människor i olika läger för stress. De tre mordhändelser jag nämnt är exempel på det, vilket de som har beslutat om och lobbat för den förda politiken inte vill medge, eftersom det skulle peka ut dem som själva som särskilt ansvariga. Bättre då att visa empati, alternativt etikettera, på ett sätt som avleder uppmärksamheten från det egna ansvaret och pekar ut ”rätt” problemgrupp – de som man säger sig vilja representera när det lackar mot val och som förväntas betala den förda politiken. Den princip som styr om man väljer att urskulda eller fördöma aktuell gärningsperson, verkar i vilket fall inte vara den så ofta hyllade principen om ”allas lika värde”. Varför döms annars så olika?

  Liked by 2 people

 24. Tahmas Nuri skriver:

  Varför blir vi förvånade över att politiker och rikspolischefen uttrycker sig på det här sättet?
  Precis som att 50 är det nya 40 så är det Onda det nya Goda.
  Vi medborgare har blivit överrösta med att det inte finns kulturella skillnader mellan folk utan det handlar enbart om frustrationer hos personer som inte har något att göra på dagarna därav att det är kaos och mord på asylboende etc.
  Oavsett vilket helvete man har kommit ifrån så betyder väl inte det att man måste återskapa det helvetet när man får en fristad i det numera världskända ”Välfärdistan”
  Det är andra gången på kort tid som ungdomar blir mördade av asylsökande utöver det är det våldtäkter och annat jävelskap.
  Jag undrar när dessa politiker och rikspolischefer börjar tycka synd om Hitler, Bin Laden, Pol Pol Pot m.m. Deras barndom måste ha varit brutala och om de skall vi tala.

  Om Dan Eliassons beteende får fotfäste, så kommer vi inom kort att se hur media och andra obehagliga grupperingar kommer att ondgöra sig över offret och sälla sig till skaran som hyllar förövaren. Vi ser det inte minst hur Margot Wallström, Ban KI-moon och skämtet till FN:s högkommissarie Zeid Ra’ad Al Hussein som fördömer Israel för att försvara sig mot terrorister som angriper människor på offentliga platser, människor som shoppar, tar en fika eller bara strövar i ett demokratiskt samhälle.

  Tretusen människor dog i 9/11 sedan har vi Madrid, London, Paris och våra egna Fadime och Pela det är kanske deras eget fel att de dog, vi kanske skall sörja förövarna istället?

  Det Onda har blivit det nya Goda

  Liked by 2 people

 25. Fredrik S skriver:

  Ja, en postmodernist som chef över våldsmonopolet är onekligen oroande.
  Jag tror att skillnaden i synen på mord och våldtäkt snarare beror på maktförhållandet än huruvida offret lever eller inte. Det är alltid den med mer makt, enligt de identitetspolitiska kategorierna kön, etnicitet etc., som i någon bemärkelse är förövaren och den svagare parten är värd empati oavsett vad denne gjort.
  Vid en våldtäkt är förövaren i regel en man och sympatierna hamnar, som sig bör, hos brottsoffret.
  I fallet där Dan E fick oss alla att må illa var förövaren ett ‘barn’ och ‘flykting’ och därför värd att skänka en tanke.
  Jag är rädd för att Svensk lagstiftning redan har inspirerats av det här tänkandet och vi är på väg att överge en av grundbultarna i ‘Pax Romana’, Romersk lag som vår rättstradition vilar på.
  Enligt ‘lagen om kränkande särbehandling’ får man inte göra våld på den kränktas upplevelse av att ha blivit kränkt. Det kan i praktiken resultera i omvänd bevisbörda d.v.s. att det är den ‘tilltalade’ som ska bevisa sin oskuld och inte ‘målsägaren’ som ska bevisa skuld.
  Om ‘samtyckeslagen’ skulle gå igenom innebär det att det är den som är anklagad som har bevisbördan. Föreställ er den ordningen gällande andra brottstyper!
  Om postmodernismen får råda så är det det alltid ‘den starkare’ parten som har bevisbördan oavsett mot vem brottet är riktat.

  Gilla

 26. Gunilla Solara Rundby skriver:

  Man kan också inse att alla dessa asylboende män och ynglingar nu på allvar har insett att de gått i en gigantisk FÄLLA och agerar ut sina aggressioner över det. OCH – ingen kan rymma från sig själv och sitt eget inre – så nu kommer hela deras inre ”byk” ifatt dom. Nu ställs de inför sitt eget mörker. Instängda – med alla de andras mörker och kanske inser att ”det här” var ju ännu jävligare än det jag rymde från…. Och har de inte varit med om gränssättning förut så är det verkligen på tiden. Man kan ju bara hoppas att de vill hem igen.

  Liked by 1 person

 27. bombadill skriver:

  Polischefen i fråga har väl otaliga gånger klargjort sina värderingar, t.ex. i dennes magnum opus, ”Knulla i Bangkok”..

  Gilla

 28. Tom skriver:

  Misshandlat utryck EMPATI=FÖRSTÅ, dvs du förstår våldtäktsmannen , du förstår mördaren MEN du behöver inte hålla med eller förlika dig. Du förstår sorgen men du behöver inte gråta. Drunkna inte i ord eller snygga formuleringar. Sanningen är enklare än så. vi har lagar förordningar, traditioner dom gäller. DET kallas suveränitet, så dom som kommer innanför vår riksgräns eller har föds inom vår riksgräns får vackert inordna sig men glöm inte, när ni reser till ett anat land gäller deras suveränitet inte våran!

  Gilla

 29. Mikael Steinwall skriver:

  Eliason igen : I SvD (30/1) förklarar han den ökande brottsligheten med trångboddhet. På klassiskt PK-manér tassar han kring den heta gröten och undviker att tala om den uppenbara risken med att människor med olika religiösa uppfattningar bor under samma tak. Vi har varit naiva, sade Löven.

  Gilla

 30. idehistoria2016 skriver:

  Det är fullständigt orimligt och smaklöst att i samma andetag beklaga sorgen över en död människa och samtidigt uttrycka en inlevelse i en mördares reaktioner / förståelse för vad han gjort. Dan Eliasons uttalande gör mig spyfärdig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.