Läs Naser Khader i Berlingske Tidende

IMG_5315 - version 2

Merit Wager

Hur många svenskar följer vad som sägs och skrivs i Norge, Danmark och Finland? Alldeles för få. I de tre övriga nordiska länderna har man god pejl på vad som sker i Sverige, men i en Humanitär Stormakt som Sverige kanske det inte finns så stort behov av – i varje fall inte bland politiker och journalister – att följa med vad de Icke Så Humanitära Småmakterna sysslar med. Men för andra, som gärna vill veta hur grannarna tänker, tycker och uttrycker sig är det lätt att göra det*.

Naser Khader är en dansk-syrisk skribent, föredragshållare, politiker, tidigare partiledare för Liberal Alliance. Så här skriver han i en krönika i Berlingske Tidende:

Flygtningenes luksusproblem

En sak är att Dublinförordningen som bland annat ålägger det första mottagarlandet att registrera personer som vistas olagligt i landet, helt och hållet har kollapsat. En annan sak är att många flyktingar som har kommit till Danmark men inte vill söka asyl eller låta sig registreras, befinner sig i ett ganska bekvämt dilemma: De flyr inte flyr från något utan till något.

Jag önskar att en stor del av min familj och mina vänner i Syrien hade samma lyxproblem: Vilket land ska vi välja? Ett sådant val har 13 miljoner syriska flyktingar inte. De har inte pengar att ta sig hit, och det är också nästan omöjligt ta sig ut ur Syrien. De kan inte välja mellan Italien, Grekland, Tyskland, Danmark och Sverige. De har bara ett alternativ: De kan försöka fly till närmaste säkra område. Och fly igen om konflikten flyttar sig.

Dessutom ska man ha klart för sig att många av de flyktingar som kommer hit just nu, inte har kommit direkt från Syrien till Danmark. Många har bott i Turkiet i månader eller år, men har nu fått upp ögonen för en fri passage genom Europa. Andra är i själva verket libaneser eller nordafrikaner, som påstår att de är syrier. De är inte på flykt från ett olyckligt inbördeskrig, utan söker sig helt enkelt en bättre framtid.

Läs gärna hela texten!

*Här är några förslag:

Jyllands-Posten (Danmark)
DR (Danmark)

Verdens Gang (Norge)
NRK (Norge)

Hufvudstadsbladet (Finland)
Svenska Yle (Finland)

 

23 reaktioner på ”Läs Naser Khader i Berlingske Tidende

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Svenska politiker och media ger inte prioritet till en förnuftig lösning på migrationsproblemet utan det enda som räknas är att man har en annan uppfattning än SD. Sedan får det bli hur irrationellt som helst. Till slut får man hoppas att övriga länder i Europa gör klart för Sverige att de är tvungna att bli förnuftiga. Ett första steg blir att övriga länder gör som Tyskland och temporärt lämnar Schengen överenskommelsen.

  Om Sverige ändå aktivt önskar mer flyktingar eftersom detta anses lönsamt är det bättre att flyga dem direkt från flyktlägren i Turkiet och Libanon till Sverige så slipper de riskera livet på Medelhavet. Eftersom Sverige har plats enligt flera politikers uppfattning så är ju ett sådant förfarande både mer rationellt och mer mänskligt.

  Gillad av 4 personer

  • Jan skriver:

   Ledande SD företrädare har hävdat att jorden är rund. Massmedia och de etablerade partierna planerar nu en omfattande kampanj för att övertyga det Svenska folket att jorden är platt.

   Gillad av 1 person

 2. Ipse Cogita! skriver:

  Naser Khader var på dansk tv igår. Jag skrev efter det följande lilla reflektion:

  ”I Danmark på en av tv-kanalerna (DR2) finns den debatt som ingen verkar mäkta med i SVT. Dagligen kör man Deadline; ett program med stake. Alla kommer till tals, ingen hånas. Den ende som nödvändigtvis skulle spela storebror i det programmet var en svensk, Hans Rosling. Hans har rätt i mycket men han hanterar siffror som en glytt emellanåt. Rosling klarade inte samtalet utan att mästra. Svensk toppgren.

  Ikväll har Deadline haft politiker (Khader) och en FN-höjdare på plats. Här togs det ett rejält grepp på helheten. Allt från akuta problem till att bygga säkra zoner och korridorer på plats i Mellanöstern/Afrika. Övervakat av det internationella samhället. Här togs också grepp på hur man måste stävja IS.

  Innan hann jag glutta lite på Agenda (tror jag det var). Där var Camilla Kvartoft tjafsande med Jomshof, SD. Pinsamt dåligt. Att jämföra den svenska debatten med den danska går inte; den svenska sker på dagis, i sandlådan, den danska sker mellan vuxna människor med respekt för varandras synpunkter. Inget fnysande, inget tramsigt kroppsspråk, ingen indignerad ton — bara engagerade människor med en vilja att förstå, analysera och komma med lösningar.

  Här hemma talar man aldrig om vad som är problemet och vad man skall göra åt det. Hos oss dundrar man på med SD:s fel och brister. That´s it.”

  Jag blev igår påmind i en kommentar att Horace Engdahl sagt: ”Tyskland är som Sverige,fast för vuxna…”. Det går alldeles utmärkt att byta ut Tyskland mot Danmark.

  Gillad av 3 personer

 3. Lennart Jonasson skriver:

  Den politiskt intresserade allmänheten har till stora delar redan upptäckt alternativmedia liksom utländsk etablerad media för länge sedan och fler lär det bli.
  Gammelmedia kan fortsatt hetsa mot SD men knappast uppbåda någon större entusiasm för sjuklöveristernas taffligheter, inlåsning i det korporativistiska, särintressenas Sverige. Finns inget som tyder på att de skulle vakna till liv.

  Läget för att bilda ett nytt oppositionsparti förutom det enda har aldrig varit större. Potentialen torde vara enorm! Go for it Patrik!

  Gillad av 1 person

 4. Aha skriver:

  Tusen-talet ideella krafter skulle kunna slå sig samman och bilda en rikstäckande internetbaserad och kombinerad tidning och TV.
  Framgångsfaktorn blir dessa ideella krafters yrkesbakgrund som medger stor förmåga att ställa inträngande frågor.
  Rättesnöre bör vara sådant som sans, förnuft, kunskap samt konsekvensneutralitet.
  Ett tjugotal centralt anställda leder arbete – finansieras via annonser.
  I stort sett används endast Internetteknik, billigt och någorlunda bra.

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   På motsvarande sätt och med samma rättesnöre skulle vi även kunna bilda ett rent personvalsparti! Nominera, granska och välja kompetenta, förtroendeingivande kandidater via intensiv kommunikation på internet och klart och tydligt sikta på att komma in i riksdagen. På så vis behövs ingen djupare partiorganisation och år av arbete för att få fram ett nytt, vettigt parti!

   Gilla

   • Aha skriver:

    Intressant förslag. Ligger i tiden, liksom Internetbaserad av folket driven tidning och TV. Båda förslagen har potential att bli kunskaps-/kompetensintensiva vilket borde leda till stort intresse och därmed också bli opinionsbildande.

    Gilla

 5. Lennart Jonasson skriver:

  Vi är alla utbytbara i våra yrken. Journalister är dessutom utbytbara mot snart sagt vilken yrkesgrupp som tänkas kan. Internet har gjort detta möjligt. Skrivförmåga och specialkompetens krävs samt etos och patos förenat med en analytisk förmåga. Torde gå tiofalt eller mer skrivkunnig person med kunskap på varje journalist. Detta spelar nog en inte oväsentlig del i journalistskråets räddhågsna von oben attityd och behov av att fjäska för makten när de mörkar, vinklar, förvanskar.

  Mycket i görningen nu. Förtala, gammelmedia intill dess undergång och sprid information om ansvarsfulla bloggar som denna och andra. Håller i övrigt med AHA och Sixten.

  Gilla

 6. Hedvig skriver:

  Det FINNS kloka och omdömesgilla journalister även i Sverige. Läs gärna Adam Cwejmans sakliga och också upprörande ledare ”Den bortglömda flyktingkrisen” i Göteborgsposten!

  ”Merparten av alla syriska flyktingar befinner sig i underfinansierade flyktingläger, det är där den stora insatsen behövs.”
  Men eftersom det mest är barn, kvinnor och äldre verkar inte världens mest humanitära stormakt,dvs Sverige tycka, att det ger lika många godhetspoäng.

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2830036-cwejman-den-bortglomda-flyktingkrisen

  Gillad av 1 person

 7. Carpe Diem skriver:

  Det som slår mig bär jag läser Khaders krönika är ordvalet, flyktingarna har enligt Khader ett ”lyxproblem” och står inför ”ett bekvämt dilemma”. Khader menar alltså att människor som i bästa fall ”bara” fått avbryta yrkeskarriärer och studier samt varit tvungna att avyttra företag, affärslokaler eller bostäder för en spottstyver står inför ett lyxproblem, är detta något slags aprilskämt eller menar Khader allvar?
  Många av de flyktingar som nu strömmar in har råkat ännu värre ut, de har misshandlats rånats, våldtagits och sett anförvanter dö.
  Även de som klarat sig helskinnade har fått leva med skräcken, kommer flyktingsmugglarna att döda mig eller sälja mig till fienden. Hur har inte kvinnorna känt det när beväpnade män lyst på dem med ficklampa i mörkret där de suttit hopkrupna i baksätet på en skrotfärdig taxi mitt ute i ödemarken när deras transport stoppats i en ”rutinkontroll”.

  Khader vet att allt detta händer men väljer ändå ord som verkar ämnade som förolämpningar mot dessa människor, varför?

  Att många européer känner oro och ångest inför flyktingströmmen från Syrien är inte konstigt eller skamligt men att raljera över deras olycka som Khader gör är vidrigt!

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   Svar till Carpe Diem:

   Du kan knappast ha läst Khaders text särskilt noga, när du kan uppfatta honom förolämpande och raljerande i det han skriver om flyktingarna/migranterna som nu i stora strömmar tar sig till Nordeuropa.

   ”många flyktingar som har kommit till Danmark men inte vill söka asyl eller låta sig registreras, befinner sig i ett ganska bekvämt dilemma: De flyr inte flyr från något utan till något.

   Jag önskar att en stor del av min familj och mina vänner i Syrien hade samma lyxproblem: Vilket land ska vi välja? Ett sådant val har 13 miljoner syriska flyktingar inte. De har inte pengar att ta sig hit, och det är också nästan omöjligt ta sig ut ur Syrien. De kan inte välja mellan Italien, Grekland, Tyskland, Danmark och Sverige. De har bara ett alternativ: De kan försöka fly till närmaste säkra område. Och fly igen om konflikten flyttar sig.

   Dessutom ska man ha klart för sig att många av de flyktingar som kommer hit just nu, inte har kommit direkt från Syrien till Danmark. Många har bott i Turkiet i månader eller år, men har nu fått upp ögonen för en fri passage genom Europa. Andra är i själva verket libaneser eller nordafrikaner, som påstår att de är syrier. De är inte på flykt från ett olyckligt inbördeskrig, utan söker sig helt enkelt en bättre framtid.”

   Vad Khader skriver är att det är en mycket liten del av alla Syrienflyktingar, som ö.h.t. kan lämna Syrien och ta sig till Europa. Och att många av de sk flyktingarna i själva verket är ekonomiska migranter.

   Gillad av 1 person

   • Carpe Diem skriver:

    Khader driver två linjer i sitt resonemang. För det första hävdar han att situationen i Syrien är så helvetisk att människor måste fly, inte bara en gång utan flera gånger i takt med att fronterna i landet förändras. Jag har ingen invändning mot den analysen.

    Khader fortsätter sedan med att misstänkliggöra de människor som flytt till Europa från detta enligt Khaders så helvetiska Syrien. De människor som kommer till Europa är inte ”riktiga” flyktingar, de är människor som visserligen förlorat nästan allt i sitt liv men Khader tycker att de har ett ”bekvämt dilemma”.

    Khader får helt enkelt bestämma sig, om Syrien är så farligt som Khader påstår så går det inte att kalla de som flyr därifrån till Europa för ”ekonomiska migranter” eller så får Khader ändra sin beskrivning av läget i Syrien. Det kanske inte är så farligt där och hans vänner och bekanta som påstår sig fly kriget till säkra zoner är nog bara fegisar och ekonomiska migranter.

    Att Khader sedan kryddar sin värdelösa analys med spydigheter mot de människor som gått igenom en helvetesresa av skräck, faror och försakelser är onekligen anmärkningsvärt i sig.
    Hade de inte bara räckt att påstå att misstänkliggöra deras syften och flyktingsstatus.

    Syftet med Khaders krönika är ganska tydlig, flyktingarna som kommer hit borde försvinna för de är inte ”riktiga” flyktingar och förtjänar ingen medkänsla!

    Gilla

 8. Thorbjörn Pedersen skriver:

  Ja i Danmark er det en fornøjelse at følge debatten på DR2 (hver aften kl 22.30 ). Noget som jag ser frem til hver dag. Naser Khader deltager jo ivrigt i debatten, og det er et interessant indlæg han har i Berlingske hvor pointen at flygtningene ikke bare flygter fra noget men også til noget. Her i Danmark bruger vi ordet menneskesmuglere, jeg vil hellere pege på at menneskesmuglere er en slags rådgivere, konsulenter for de personer der vil væk fra deres hjemland (især Syrien) frem til noget hvor de kan bygge noget op, begynde et nyt liv. Og de har gennem disse menneskesmuglere hört om Sverige, et land der er så stort og som gerne vil tage imod flygtninge. Jeg er uenig med Merit Wager med påstanden om at vi i Danmark er godt orienteret om hvad der sker i Sverige. Det er ikke tilfældet, aviserne, tidningarna, skriver meget meget lidt om hvad der sker i Sverige. En dansk historiker har ligefrem sagt, at da Danmark tabte landsdelene, Skåne Halland, Blekinge, Bohus Län, och Härjedalen til den svenske Konge, og statsmagt i 1660, så var resultatet at Danmark vendte ryggen til Sverige, et Jerntæppe gik ned.” Frit citeret efter denne historiker. Og der er ikke den store interesse for de politiske forhold i Sverige, i den danske befolkning, ringe nyfikenhet om den svenske historie, og måske derfor ingenting i tidningerna. Min nysgerrighed kommer af at jeg er født, vokset op i Skagen, 7 mil fra min nærmeste storby, Göteborg. Fortrolig med svensk. Jeg har ikke slået op i en svensk dansk ordbog håber at teksten forstås alligevel .

  Gilla

  • Kim skriver:

   Kul att du hittat hit, Thorbjörn! Du behöver inte vara orolig över språket – danska är lättare att läsa än att lyssna sig till. Hoppas att du vill fortsätta kommentera och ge oss inblick från ett danskt perspektiv inom flera områden.

   Gilla

 9. MartinBohman skriver:

  Ja, det är verkligen intressant hur den närmast religiösa tesen ”alla människors lika värde” tillämpas i praktiken.
  Somliga ”flyktingar” är tydligen värda en enorm massa pengar, sisådär 2000-3000 kr PER DYGN, eller en miljon på ett år — de kallas officiellt för ”ensamkommande flyktingbarn” men är enligt vad jag och många andra noterat INTE några ”barn” alls utan vuxna människor — nästan enbart män.

  Andra människor, även de på flykt och sittandes i gigantiska flyktingläger, är däremot inte värda ens några få kronor per dygn enligt svenska makthavare — då dessa makthavare dragit ner på det internationella bistånd som bland annat skulle gå till flyktinglägren i Mellanöstern, med 10 miljarder kronor. FN:s pengar är på upphällningen och om inget görs väntar ren svält för dessa miljontals flyktingar.

  Dessa tio miljarder kronor går istället till ”flykting”-mottagandet här i Sverige och räcker då till ungefär 10 000 ”ensamkommande” per år Antalet sådana stiger brant år från år, och inflödet kommer i år att överstiga 10 000 personer. Det är skillnad på folk och folk.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.
   Lite utanför diskursen men jag har börjat göra följande när jag konfronteras med ”Alla människors lika värde”: jag frågar personen om den har barn/annan lämplig anhörig. Därefter frågar jag om personen, ifall den anhörige samt en okänd person är i livsfara där bara den ene kan räddas, väljer sin anhörige eller singlar slant. Om man menar allvar med den (i mitt tycke postmoderna frasen) ”allas lika värde” måste man singla slant, eftersom man annars diskriminerar, alltså väljer utifrån bestämda parametrar, och därmed värderar personerna olika.

   Därefter brukar svordomar, hot, anklagelser om fascism och SD-medlemskap inte vara långt borta. Smällar man får ta.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.