Läs Naser Khader i Berlingske Tidende

IMG_5315 - version 2

Merit Wager

Hur många svenskar följer vad som sägs och skrivs i Norge, Danmark och Finland? Alldeles för få. I de tre övriga nordiska länderna har man god pejl på vad som sker i Sverige, men i en Humanitär Stormakt som Sverige kanske det inte finns så stort behov av – i varje fall inte bland politiker och journalister – att följa med vad de Icke Så Humanitära Småmakterna sysslar med. Men för andra, som gärna vill veta hur grannarna tänker, tycker och uttrycker sig är det lätt att göra det*.

Naser Khader är en dansk-syrisk skribent, föredragshållare, politiker, tidigare partiledare för Liberal Alliance. Så här skriver han i en krönika i Berlingske Tidende:

Flygtningenes luksusproblem

En sak är att Dublinförordningen som bland annat ålägger det första mottagarlandet att registrera personer som vistas olagligt i landet, helt och hållet har kollapsat. En annan sak är att många flyktingar som har kommit till Danmark men inte vill söka asyl eller låta sig registreras, befinner sig i ett ganska bekvämt dilemma: De flyr inte flyr från något utan till något.

Jag önskar att en stor del av min familj och mina vänner i Syrien hade samma lyxproblem: Vilket land ska vi välja? Ett sådant val har 13 miljoner syriska flyktingar inte. De har inte pengar att ta sig hit, och det är också nästan omöjligt ta sig ut ur Syrien. De kan inte välja mellan Italien, Grekland, Tyskland, Danmark och Sverige. De har bara ett alternativ: De kan försöka fly till närmaste säkra område. Och fly igen om konflikten flyttar sig.

Dessutom ska man ha klart för sig att många av de flyktingar som kommer hit just nu, inte har kommit direkt från Syrien till Danmark. Många har bott i Turkiet i månader eller år, men har nu fått upp ögonen för en fri passage genom Europa. Andra är i själva verket libaneser eller nordafrikaner, som påstår att de är syrier. De är inte på flykt från ett olyckligt inbördeskrig, utan söker sig helt enkelt en bättre framtid.

Läs gärna hela texten!

*Här är några förslag:

Jyllands-Posten (Danmark)
DR (Danmark)

Verdens Gang (Norge)
NRK (Norge)

Hufvudstadsbladet (Finland)
Svenska Yle (Finland)