Den stora förvirringens tid

helena

Helena Edlund

”När det börjar smälla i skogen, ska ni sätta er ner på en stubbe och ta en snus!” Kaptenen Nilssons råd kom sakta och med eftertanke, där vi stod mitt i den fuktiga sörmlandsskogen och frös in i märgen en tidig morgon i januari. Vi talade om eldöverfall, om vad man bör göra om man helt utan förvarning hamnar i strid. För de flesta av oss verkade kaptenens ord vara ett värdelöst råd. När det börjar smälla ska man väl agera så snabbt som möjligt? Göra något? Lita på magkänslan?

Ja. Och nej.

Något måste man ju självklart göra, men den som utan eftertanke kastar sig in i något, riskerar att agera ”fort och fel”, för att fortsätta med de militära uttrycken. Många gånger gör det kanske inte så mycket att vi agerar så, oftast går det att ”göra om och göra rätt” utan alltför stora negativa konsekvenser. Men det finns tillfällen där det inte går att backa. Tillfällen där ditt allra första beslut anger riktningen för allt som kommer sedan. Vid sådana tillfällen måste man därför tänka efter före.

Närhelst jag möter något i de stora sammanhangen som jag har svårt att greppa, plockar jag fram mina matematikkunskaper från mellanstadiet och försöker räkna ut minsta möjliga nämnare. Genom att montera ner de stora frågorna till en skala där jag kan relatera dem till min egen vardag så blir även de riktigt stora och svåra problemen påfallande ofta möjliga att närma sig.

Men när jag letat efter minsta möjliga nämnare för att försöka förstå vad som just nu händer i Sverige, har jag fått problem. De senaste veckorna har lämnat mig fullständigt förvirrad. Att vi just nu befinner oss mitt i ett skeende som radikalt och i grunden kommer att förändra vår omvärld, vårt samhälle och vår egen vardag har nog gått upp för de flesta. Om inte annat, kommer det att stå klart vid en betraktelse i backspegeln.

Begreppet folkvandring har fått en ny innebörd. Aldrig tidigare har så många samtidigt gett sig ut på så långa resor för att bosätta sig i länder så långt bort. Moderna transporter gör dessutom att det går snabbt. Människor som på måndagen korsar gränsen till Europa, står innan helgen på Malmö Central. Det krävs ingen större analysförmåga för att förstå att de nu pågående flyktingströmmarna kommer att förändra samhället. Om det sedan är positivt eller negativt kan vi ha olika åsikter om, men förändringar kommer det att bli.

Även om vi alla påverkas, så är det upp till våra folkvalda att fatta de nödvändiga besluten. Det är här det blir riktigt intressant – och faktiskt rätt så skrämmande. Det visar sig nämligen att politiker i olika länder tycks resonera väldigt annorlunda. Eller mer korrekt: Politiker i Sverige tycks resonera väldigt annorlunda än politiker i övriga europeiska länder.

Samtidigt som många andra europeiska ledare tycks ha lyssnat till kaptenen Nilssons råd och i nuläget försöker stanna upp, tänka efter och uppbåda en smula saklig analysförmåga, så tycks svenska politiker och svenska journalister fångade av en stormvind av känslor. Det talas mycket om skuld och ansvar, men det tycks existera en förvirring om vem som är skyldig och vilka det svenska samhället bär ansvar för.

Missförstå mig rätt: Omtanke om medmänniskan är något gott och det borde vara en fullständig självklarhet för alla att ställa upp och hjälpa människor som flyr för sina liv.

Men vill vi hjälpa dem som lider mest, måste vi också tänka efter så vi gör just det. Det gäller nämligen att hjälpa på rätt sätt och på rätt plats. Annars så löper vi en stor risk att tömma resurserna på dem som skriker högst istället för där hjälpen behövs mest. Då lämnas fortfarande kvinnor och barn åt sitt öde i händerna på IS slaktare – och det var väl främst offren för det pågående folkmordet vi ville hjälpa?

Så varför har det blivit så här? Jag menar att det går att tala om tiden före och tiden efter fotot på Alan. Varje normalt funtad människa reagerar med avsky och förtvivlan på bilder av döda barn. Men när den sunda reaktionen är att först tillåta sig att reagera men sedan samla ihop sig för att agera sansat och genomtänkt, så har många i Sverige fastnat i reaktionsfasen.

Det är ett gott betyg att så många vill hjälpa medmänniskor som har det svårt. Men det har gått överstyr.

Media hyllar mammor som beslutat att ta med sina småbarn för att hjälpa flyktingar i Grekland (att utsätta barn för den risken borde väl snarast rendera en orosanmälan till socialtjänsten?), båtägare och bilister kör anonyma flyktingar i skytteltrafik från Danmark till Sverige (i skrivande stund rapporterar danska nyheter om hur en dansk salafist gripits av den svenska tullen, misstänkt för människosmuggling) och glada amatörer anordnar allsköns insamlingar trots att alla som sysslat med hjälparbete avråder från det – insamlingarna är enormt arbetskrävande, kräver kostsamma transporter och slår dessutom ut den lokala handeln.

Det fascinerande är att så få försöker närma sig frågan med de massiva flyktingströmmarna ur ett sakligt och balanserat perspektiv. Situationen i Sverige är ju fortfarande densamma som för några veckor sedan: bristande integration, brist på bostäder för nyanlända, trångboddhet på flyktingförläggningarna, brist på resurser i skolorna, kommuner som signalerar att de inte klarar av situationen.

I ett läge där det dessutom är internationellt känt sedan länge att IS har som uttalat syfte att, i skydd av flyktingströmmarna, smuggla in terrorister i Europa får det väl anses som anmärkningsvärt att inte fler varnande röster hörs.

Samtidigt som svensken i alla andra sammanhang drillas att ta ansvar och tänka på konsekvenser av allt från amortering av bostadslån till återvinning av wellpapp, uppmuntras och uppmanas vi när det gäller den senaste veckans flyktingströmmar att koppla bort det kritiska tänkandet och svepas med av känslorna. Svensken ska bara känna, inte tänka. Det är som om hela Sverige strävar efter en kollektiv godhetsorgasm – strunta i alla eventuella tråkiga konsekvenser, njut av stunden! Känns det rätt, är det rätt.

När känslorna svallar och hjärtat svämmar över, är det ju bara jobbigt att tänka på alla dem som drabbas av att Sverige skär ner ännu mer på utlandsbiståndet för att istället bekosta flyktingmottagandet för det fåtal som kan ta sig hit? Eller att vi riskerar att prioritera hjälpen till en ung, frisk man som söker en bättre ekonomisk standard (eller till en IS-terrorist?) framför hjälpen som kan få hundra barn i ett flyktingläger i Syrien att överleva?

Det värsta är att vi, i mina ögon, helt tycks glömma bort varför flyktingarna kommer. Det finns bara ett sätt att få katastrofen att upphöra, och det är att gå till roten med problemet. Konflikten i Syrien och Irak måste upphöra, vilket i klartext betyder att IS måste slås ned med alla tillgängliga medel. Politiker, journalister och övriga må tala sig medvetslösa av floskler, men det löser inte grundproblemet, vilket Nuri Kino påpekade i torsdagens SvD.

Kanske är det inte så konstigt att jag är förvirrad. De flesta tycks vara förvirrade. Sverige är förvirrat. Europa är förvirrat. Det pågående folkmordet har resulterat i en folkvandring – och nu knackar det på vår dörr. Det finns inget facit och inga enkla lösningar, men beslut måste fattas.

Så vilken minsta möjliga nämnare kom jag fram till? Jag vet att några av mitt livs sämsta beslut har fattats i affekt och under känslostormar. Sensmoral: när man är upprörd, stressad eller på andra sätt oförmögen att tänka klart ska man helt enkelt inte fatta några beslut som är livsavgörande. Det blir inte bra.

Om Sverige ska kunna hjälpa dem som behöver det allra mest och undvika att störta nationen i fördärvet, måste våra politiker helt enkelt lyssna till kaptenen Nilsson, och sätta sig ner på stubben och tänka. Med eller utan snus.

22 reaktioner på ”Den stora förvirringens tid

 1. Ivar skriver:

  ”Omtanke om medmänniskan är något gott och det borde vara en fullständig självklarhet för alla att ställa upp och hjälpa människor som flyr för sina liv.”

  Det är faktiskt inte din ensak. Om du tvingar andra att hjälpa så är det inte hjälp längre, det är tvång och förtryck. En gåva som tvingas fram är ett rån. Och här är själva pudelns kärna, själva huvudproblemet. Decennier av socialistisk propaganda har gjort att vi inte har rätt att se om vårt eget hus längre. Märkligt nog så är de som gapar högst om allas ansvar att hjälpa och de som svartmålar de som vill behålla sitt, medlemarna i denna godhetskör, de är väldigt flinka med att se om sina egna hus. Och deras hus tycks bara bli större och större för varje år som går, deras kläder pråligare och deras nunnor mer självgoda och maktfullkomliga.

  Socialismen är till för andra. Att andra ska sluta försvara sina prylar och sina intressen. Så det blir lättare för de skrupelfria socialisterna i media och bland politiker att missbruka och bestjäla och förtrycka oss andra. Hela denna kavalkad av godhetsiver och hela denna änglakör handlar bara om cynism, utnyttjande och makt.

  Gillad av 4 personer

  • Sverige skriver:

   Bara att hålla med Ivar. Betänk Sveriges bistånd. Med vilken rätt ger Sverige bort dessa enorma summor? Är ganska säker på att extremt få svenskar vet om att summan av vårt bistånd genom tiderna uppgår till mer än vår statsskuld. Våra ”goda” politiker har i princip skuldsatt våra barn för att själva framstå som fina människor.

   Gillad av 4 personer

 2. Jan W skriver:

  Det mycket speciella med diskussionen som den förs av i stort sett hela den massmediala och politiska eliten är att jag som svensk inte över huvud taget får välja att ta hänsyn mina egna intressen av trygghet med mera. Den påbjudna åsikten är att varje människa som kommer hit och ber att få bo här och därmed omfattas av hela vårt välfärdsystem skall mottas med öppna armar.

  Kort sagt så krävs mer eller mindre gränslös solidaritet med alla människor som har det svårt. Åtminstone om de lyckas ta sig innanför våra gränser.

  Åtminstone jag kan inte annat än tro att om denna hållning fullföljs i praktiken skulle det få dramatiska konsekvenser för vårt samhälle.

  Märkligt nog gäller denna gränslösa solidaritet inte dem som sitter i flyktinglägren och inte har resurser att ta sig hit. Resurserna som FN har till sitt förfogande för att ge människorna i lägren den mest basala materiell trygghet (mat, sjukvård mm) är konstant för små. Varför ökar vi inte insatserna där?

  http://www.tino.us/2015/09/verklighetsforfalskning-ar-inte-humanism/

  Sen är det självfallet så att varje människa själv kan välja att vara gränslöst solidarisk.

  Såvitt jag uppfattar det så är det dock knappast någon av dem som förespråkar en sådan mer eller mindre gränslös solidaritet av hela folket som väljer att i egna handlingar tillämpa denna solidaritet i praktiken. Alla dessa journalister, kändisar och politiker lever i en materiell välmåga och trygghet som 100-tals miljoner människor i vår värld inte ens kan drömma om. Även om dessa opinionsbildare skulle skänka några hundralappar eller rent av 1000-lappar då och då är det för flertalet av dem bara en uppoffring på marginalen.

  Samtidigt skall alltså en svensk betraktas som någon sorts paria om hen öppet skulle gå ut och säga att jag förutom medkänsla med andra människor också prioriterar min egen trygghet och mitt eget välstånd och att detta får betydelse för hur stor invandring jag är beredd att acceptera.

  Gillad av 3 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Om Sverige enligt uppgift önskar en större invandring då detta enligt uppgift är mer lönsamt samt att den behövs för bl a den framtida åldringsvården är det enda rationella att flyga in flyktingarna får flyktinglägren i Turkiet och Libanon direkt till Sverige. De behöver då inte riskera livet på Medelhavet eller förhindras av ungerska stängsel. Med 10 flyg per dag skulle man klara en migration på ca 1500 personer dagligen eller ungefär 0.5 miljoner per år. Delar av migrationsmyndigheten kan förflyttas och sköta den primära kontrollen på plats.

  Gillad av 3 personer

  • Jacob_UK skriver:

   Perfekt, Lennart. Problemet i dagen Sverige är att man knappast kan vara ironisk och sarkastisk längre. ”Verkligheten överträffar ironin.”

   Var ska alla migranter inkl IS-terroristerna bo då? Där har jag ett förslag som är alla förslags moder. Stäng ner hela det svenska genupatraskala skolväsendet från gosis, via kramis, grundis och klimatis [hette förr ”gymnasium”] upp t o m feminazis [hette förr ”universitet”] i ca 10-15 år. Låt migranterna inrätta sina hem i dom tomma lokalerna. ”To stun two birds with one stone – that’s the idea!”

   Vi slipper två besvärande inslag i samhällsdebatten:
   (1) Inga fler katastrofala PISA-ras. Det existerar helt enkelt ingen skola att mäta på.
   (2) Den nuvarande skillnaden mellan ”nyanlända” och aboriginerna raderas ut och den funktionella genusmatriarkalt inspirerade kravlösa analfabetismen vinner ostörd mark. Vad sägs?

   Jag medger att dom cykliskt återkommande skolbränderna i förortskalifaten kan sätta käppar i hjulet/-n för detta radikala bostadsbyggeriprojekt men nya skolor kan ju alltid byggas i synkade cykler. En minister för skolbyggen kan tillättas. Varför inte Fredrik ”Hjärtat” Reinfeldt?

   Eller så låter man helt enkelt svenska folket folkomrösta om massinvandring 1) med vidöppna gränser; (2) ordnad och mkt begränsad invandring eller (3) (tillfälligt) stopp för all invandring. Demokrati och inte demokratur/teokratur är kanske den bästa idén ”trots allt”.

   Gillad av 1 person

 4. B skriver:

  Jag tycker själv inte det är godhet att börja skänka gamla avlagda kläder som hjälporganisationerna inte vill ha eller att smuggla in människor utan ID-handlingar som kan vara allt från riktiga flyktingar till terrorister till Sverige. Ska lag och ordning inte längre upprätthållas? Vem vinner egentligen på det? Om man nu inte ska behöva följa utlänningslagen eller Dublinförordningen, vilka andra lagar kan man strunta i? Ska Sverige inte längre ha myndigheter som ser till att lagar följs? Vilken sorts samhälle får vi då?

  Gillad av 3 personer

 5. lensof skriver:

  I dessa tider då vi i landet förväntas vara styrda av goda känslor för dem som är svaga och utsatta så är det något som jag inte förstår. Ja jag mår direkt illa när jag försöker tänka tanken fullt ut.
  Vi ser bilder på mängder av flyktingar på väg till såväl fysisk som ekonomisk trygghet. De är många och ger även ett intryck av att vara aggressiva. Kanske på grund av att det är nästan bara män och dessa män tycks vara välnärda, välutrustade och dessutom inte sällan unga och vältränade.
  Bilderna från lägren i krigsområdena ger helt andra signaler. Där finns barnen, kvinnorna och de gamla. Fattigdomen lyser i ögonen och på kroppen, de är oftast undernärda, smutsiga och svaga. Uppgivenheten finns där och den är befogad för de har inte stöd från något håll. Inte ens från sina landsmän tycks det som.
  Dessa konstraster väcker frågor i mig som inte bara är förvirrande, de gör ont.
  Varför flyr de som är starka och välutrustade, de som borde kunna göra motstånd? Hur är de funtade som lämnar sina anhöriga i en flyktingmiljö utan skydd? I en miljö som har mindre resurser än någonsin, rapporterna därifrån är förfärande.
  De som kommer därifrån borde veta detta. Bryr de sig inte? Eller kommer de inte därifrån? Varifrån kommer de då?
  Och hur kan våra styrande prioritera de ofta välutrustade människor som har förmåga och resurser att ta sig hit. Ge dem skydd och pengar utan krav livet ut och detta med pengar som man tar från de svältande magra och smutsiga barnen?
  De som vill utge sig för att vara goda ser de inga bilder från flyktinglägren? De som styr läser de inte rapporterna därifrån eller bryr de sig inte? Tänker hellre på sig själva och att gör därför sådant som ger mest till den egna kistan samtidigt som man säger något helt annat.
  Är de högljudda verkligen så korkade som de framstår som? Eller är de riktigt, riktigt likgiltigt illvilliga?

  Gillad av 3 personer

 6. Clary Barrett skriver:

  Edlund du är min nya GURU…klockrent…väl genomtänkt och framfört…i min värld så är du alternativet som människor söker efter ist för att i protest rösta på SD. Underbart:)

  Gilla

 7. Sixten Johansson skriver:

  Jag instämmer helt med Helena Edlunds beskrivning, men tyvärr hjälper det inte att bara sätta sig ner och försöka tänka klart. Den senaste månadens händelser har övertygat mig om att det här inte enbart är ett svenskt problem. Sverige är bara föregångslandet, pilotlandet. Samma utveckling syns nu klart i Finland, trots att befolkningen tidigare verkat ha en stabil förankring i sina traditioner, sin historia och sin samhällsstruktur och har mycket mer realistiska och handlingskraftiga ledare än Sverige. Andra västländer kommer att följa efter och när Tyskland går samma väg är Europa illa ut. Det hjälper inte att placera orsakerna på en vänster-högerskala. Den gamla förankringen i klasser, ekonomi och hierarkier är borta och ett känslostyrt flockbeteende kan kasta stora delar av befolkningen än hit, än dit. Vi behöver en ny ideologi som förklarar det som sker och helt nya arbetssätt och organisationer som kan hantera problemen och hitta en vettig kurs mellan de farliga grunden.

  Gillad av 1 person

 8. Tyrgils Saxlund skriver:

  Kloka ord i krönika och inlägg.
  Som kyrkvärd i min församling i Svenska Kyrkan har jag noterat hur man i t ex Kyrkans Tidning slår knut på sig själv för att understryka hur mycket kyrkan hjälper flyktingar och tiggare och värnar om muslimer. Jag tipsade Kyrkans Tidning med anledning av det ökande antalet hatbrott mot kristna och judar om M Omars inlägg i Det goda samhället. Han har faktiskt publicerats tidigare i den tidningen . Jag fick – som väntat – inte ens svar från dem på detta tips.
  Kyrkan har haft kollekt till rådgivningsbyråer för asylsökande, utan att informera församlingsborna om att rådgivare fakturerar mångmiljonbelopp till Migrationsverket
  Så det tål nog att sätta sig ner och fundera över vart vi är på väg. Om vi inte gör det kan backlashen bli svårare än det nuvarande problemet..

  Gillad av 1 person

 9. Hedvig skriver:

  Zulmay Afzali, fd regeringestjänsteman i Afganistan, bosatt i Sverige sedan närmare fyra år, journalist, författare, lärare larmade i höstas om att IS-jihadister frekvent droppade av från moskéns fredagsbön och åkt till Syrien för Jihad.

  http://www.svd.se/4023543

  I går beslutade Tyskland att stänga gränsen till Österrike och kontrollera migranternas/flyktingarnas pass/identitetshandlingar vid tyska gränsen. Klokt beslut!
  Sverige bör enligt min mening enbart ta emot – ett ökat antal – kvotflyktingar från UNHCR:s flyktingläger!

  I dagens SvD skriver också den svenskassyriske journalisten och aktivisten Nuri Kino från transitläger i Serbien:

  ”Jag hämtar vatten till mig och en av danskarna. En afghan står bredvid i kön, han pratar lite engelska. Han flydde från talibanerna för fem år sedan, han fick snabbt jobb i ett skrädderi i Turkiet men nu hägrar Sverige och Tyskland. Han viskar att det finns radikala bland de yngre arabiska männen. Jag frågar vad han menar, han ler och går.”

  http://www.svd.se/nastan-alla-jag-talar-med-vill-till-sverige/om/flyktingkrisen-i-europa

  När får regeringen Löfven ändan ur vagnen och följer det tyska exemplet, att kontrollera identiteten på all de som släpps in i landet?

  Gillad av 3 personer

 10. MartinBohman skriver:

  Jag kan bara råda alla som känner sig förvirrade i nuläget — och det verkar vara många — att, som alternativ till att ta en snus på en stubbe i skogen läsa Tino Sanandajis analys (länken redan omnämnd ovan):
  http://www.tino.us/2015/09/verklighetsforfalskning-ar-inte-humanism/

  Tino, som är från Kurdistan, utbildad ekonom vid Handelshögskolan, och som doktorerat vid University of Chicago, anser det vansinnigt att till enorma kostnader ta emot ”flyktingar” — mest unga starka män — från Mellanöstern samtidigt som miljontals flyktingar sitter fast i läger i Libanon osv. För samma pengar som årligen används för asylindustrin i Sverige kunde man betala HELA FNs kostnad för alla miljonerna flyktingar från Syrienkriget!

  Dessa verkliga flyktingar i lägren är HELT beroende av insatser från FN-organ och liknande instanser, och för närvarande håller pengarna för sådana insatser på att ta slut.
  Inga braskande rubriker om detta har jag sett i media, alla verkar vara hypnotiskt fixerade vid den migrantström som tar sig hit.

  Ingen verkar heller ifrågasätta varför alla dessa migranter absolut måste ta sig ända till Sverige för att söka asyl, och mot reglerna passera en hel rad EU-länder på vägen?

  Svaret är naturligtvis att Sverige erbjuder mer generösa bidrag för asylinvandrare än något annat land i världen — och detta är allmänt känt. Inga migranter ville stanna i Danmark, eftersom Danmark numera ställer villkor som inte faller migranterna i smaken.

  Sänkta bidragsnivåer, arbetsplikt osv. — den SVT-reporter som intervjuade några av dem framställde det som att de var ”RÄDDA” för dansk flyktingpolitik!! Tja, man kan väl isåfall tala om ”arbetsskygghet”, men SVT-reportern fick det enligt sin vänsterpolitiska agenda att låta som om migranterna i Danmark hotades av att sättas i koncentrationsläger.

  Förvirringen i Sverige verkar total. Fyra småpartier (MP, C, FP och KD) kräver att gränserna ska öppnas helt. Det enda parti som håller huvudet kallt är SD, som vidhåller sin åsikt att flyktinghjälp bör ske i konfliktens närområde, eftersom de flesta flyktingar befinner sig där och varje insatt hundralapp hjälper långt fler behövande där än här.

  Gillad av 2 personer

  • Jacob_UK skriver:

   ”Sänkta bidragsnivåer, arbetsplikt osv. — den SVT-reporter som intervjuade några av dem framställde det som att de var ”RÄDDA” för dansk flyktingpolitik!! Tja, man kan väl isåfall tala om ”arbetsskygghet”, men SVT-reportern fick det enligt sin vänsterpolitiska agenda att låta som om migranterna i Danmark hotades av att sättas i koncentrationsläger.”

   Ja, du har levererat en perfekt bild av läget, Martin.

   SVT:s perspektiv på massinvandringen från MENA är som bekant att alla ska beredas plats i just Sverige – oavsett om dom är ekonomiska flyktingar, Daesh/ISIS-barbarer som vill slitsa upp halsen på oskyldiga stockholmare på Västerlånggatan och spränga dom i småbitar i Gallerian eller är verkliga flyktingar med ett dokumenterat asylbehov. ALLA ca 60 miljoner som enligt uppgift är på marsch på jorden just nu ska till Sverige. Den som hävdar något annat är enligt SVT:s ortodoxi rasist, ”islamofob”, fascist, främlingsfientlig och nationalist. Världshistoriens största folkvandring någonsin är mera att jämföra med en invasion av dödsfiender till vår civilisation. Förortskalifaten och dom >200 ”utanförskapszonerna” är en försmak av denna massiva attack på vår högkultur.

   (”Islamofob” är ett hittepå-ord som inte betyder något alls. Användes tidigt av Jeremy ”Death to Capitalism” Corbyns ”friends” – Hamas och Hizbollah och snappades blixtsnabbt upp av den globala vänstern och naturligvis svensk public ”Piketty” service.)

   Enligt SVT är en nationalist bland det mest avskyvärda som en europé eller amerikan kan vara idag. En vidrig person som vill bevara vad den västerländska högkulturen byggt upp i sitt hemland. En högkultur som förresten skapades nästan till 100% av dom som psykiskt labila genusmatriarker och hysteroida feminister ständigt kallar ”jordens cancersvulster”, nämligen ”vita europeiska män”. Denna aggressiva skara extremfeminister/neorasister är den grupp vansinniga kvinnor (och män) som formulerar SVT:s aktionsplaner för hur ”diskursen” [nonsensbegrepp hämtat från bluff-filosofin postmodernismen] för dagens massinvandring ska formuleras. Och sen skedmatas in i svenska folket.

   Kulturmarxismen och värderelativismen är dom två största farorna för den västerländska demokratins och högkulturens överlevnad. Båda filosofierna är inbyggda i väggarna på SVT och SR.

   OBS! Varje gång man kritiserar det förbittrade och svårt intellektuellt utmanade genusmatriarkatet SVT så m-å-s-t-e man tillägga i samma andetag (eller nästa) att det trots allt finns ett antal mkt smarta och kreativa journalister på nyhetsredaktionen som gör ett enastående bra jobb med att leverera så objektiva och spännande nyhetssändningar som är möjligt, givet den omfattande pseudo-etik och dom censur- och desinformationsreflexer som frodas in the back-rooms och i dom hysteriska ylandena från genusmatriarkhåll i nyhetsankarnas plug-ins som alla vi med mkt god hörsel kan fånga upp. Ylandena i plug-insen blir särskilt frekventa/hysteriska när en studiodebatt mellan ”höger” och ”vänster” riskerar att gå överstyr/”urarta” och exponera vänstergubbens/-gummans [av alla åldrar] floskler pga det tjänstgörande nyhetsankarets intelligenta och skoningslösa frågor. Sådana moment är värda ”mycket”. För att snacka lågwattsspråk. Heder åt dessa briljanta medarbetare på SVT.

   Gilla

 11. sören holdar skriver:

  Lösningen? Ja det blir väl Förenta staterna som igen får sätta terroristerna på plats genom att bomba sktn ur dem. Sen kan vi sitta och vojna vojna oss och ifrågasätta Den store satans beslut som får till földjd att även oskyldiga drabbas. Europas ledare borde ha tagit fram skämskudden redan då det gick så långt att USA/Nato var de som satte stopp för inbördeskriget i forna Jugoslavien. Vad rör Europas bakgård Europa?

  Gillad av 2 personer

 12. Benny skriver:

  Sören Holdar, har du missat att det är USA som har skulden till att det är krig i mellanöstern? Så USA kommer inte att rädda någon (det har dem aldrig gjort för övrigt) om du nu tror det utan det borde vara ett krav att USA städade upp den röra man skapat i området! Och tyvärr var det USA och Nato som förvärrade kriget på Balkan, det har jag från säkra källor dvs s.k exjugoslaver från alla läger.

  Gillad av 1 person

  • sören holdar skriver:

   Utveckla. Gärna i sammanhang med den ryska inblandningen i Syrien. Till det kan sägas att att efter att Nato och USA intervenerade i fd Jugoslavien och en skör fred kunde ganska snart skönjas, sättas och utvecklas.

   För övrigt kan du fundera över hur Förenta staternas (ovilliga) insteg påverkade utgången av och tidsapekten för de båda världskrigen.

   Och Tror gör man i kyrkan.

   Gillad av 1 person

 13. Stefan Jonasson skriver:

  En intressant ide som lösning på flykting krisen, ”sätta sig ned på en stubbe”. Men det vore än effektivare om det var syrierna – som istället för att fly – och istället för svenskarna ”sätter sig ned på en stubbe”. Då slapp vi det problemet också dvs att leta rätt på en stubbe.

  Gillad av 1 person

 14. Sintram skriver:

  För tre fyra år sedan började jag alltmer tänka på Sverige som ett ”vuxendagis”.

  Då tyckte jag kanske tog till lite i överkant. Men med tiden så har jag fått allt svårare att undkomma slutsatsen att Sverige faktiskt är ett vuxendagis.

  Vi måste givetvis hjälpa människor – de som verkligen är flyktingar. Men den hjälpen kan omöjligen bestå i att miljontals får flytta till Europa. Det kommer att trasa sönder Europa i blodiga konflikter (mellan olika icke-västliga invandrargrupper och mellan européer och dessa grupper). För att inte tala om den fullständiga kollapsen av välfärden i Europas länder.

  Ja Helena, här har du en till som är förvirrad.

  (Och bedrövad.)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.