Dags för ytterligare en haverirapport

Johanna 3

Johanna Andersson

En av de bloggare som följer militant islamism inom det svenska kulturområdet är socialdemokraten Torbjörn Jerlerup. I ett av många tänkvärda inlägg skriver han om hur svenska IS-anhängare försvarar och argumenterar för slaveri. År 2015! Jerlerup häpnar, naturligtvis, för han trodde detta tillhörde en för länge sedan passerad tidsålder. Men, konstaterar han:

Så sitter jag här i min soffa och inser att jag hade fel, fan så fel. Plötsligt växer det fram en svensk politisk rörelse mitt framför mina ögon, stödd av lika många som stödjer nazismen, som vill återinföra slaveriet igen.

Nu finns det väl inte så många nazister i Sverige, så man ska kanske tolka Jerlerup som att också de slaveriförsvarande jihadisterna är få. Men ändå har det framförts många varningar för en framväxande nazism de senaste åren. Svenska kyrkan har manifesterat mot nazism genom klockringningar för att störa olika torgmöten. Så om nazisterna är farliga trots att de är få borde jihadisterna också uppfattas vara farliga och föranleda en mängd aktiviteter bland annat i Svenska kyrkan.

Jerlerup citerar en kvinna som enligt hans uppgift är en skånsk jihadist med namnet Rasha Umm Khadija. Hon skriver på svenska men befinner sig i Raqqa i Syrien, ett område ockuperat av den islamiska staten IS. Jerlerup citerar från Umm Khadijas slaveridiskussion på Facebook, där hon kritiserar någon som har rest invändningar:

Sa du menar vi gor nagot som inte kommer fran quran och sunnah? Vem ska mata, kla och ta hand om dessa dottrar? Hur ska islam na dom? Anser du det vara battre att dom ar kvar hos yazidier eller andra? Ukhti, slavar har det battre an manga andra manniskor. Tro inte dom behandlas daligt.

Man kan, apropå detta inlägg, tänka sig att de yazidiska flickor som rövas bort från sina familjer för att säljas på auktion som sexslavar till IS-terrorister kan ha andra uppfattningar i denna fråga än den skånska jihadisten. Men Rasha Umm Khadija fortsätter oförskräckt att försvara slaveriet (för andra kvinnor, troligen vill hon själv inte utsättas för detta).

Jerlerup citerar också på sin blogg en debatt där en annan jihadist försvarar dödsstraff för kristna som inte övergår till islam. Samt för homosexulitet, naturligtvis.

Nå, detta är knappast några nyheter. Den som vill kan, för att ytterligare få belägg för IS bristfälliga människosyn, läsa i e-magasinet Dabiq nr 9, där en kvinna försvarar att andra kvinnor hålls som sexslavar av IS. Det hela kulminerar på sidan 44, där Michelle Obama prissätts utifrån prisbilden för sexslavar inom IS. Ytterligare kommentarer är svåra att formulera när argumentationen nått denna absoluta bottennivå.

Det hela borde dock föranleda en allvarlig och självkritisk svensk prövning. En kvinna, uppenbarligen uppvuxen i Sverige av språket att döma, men som frivilligt har begett sig till IS i Syrien, varifrån hon på nätet försvarar slaveri och övergrepp på minderåriga flickor, bör ge anledning till en haverikommission. Hon är uppvuxen med fruktstund, friluftsdagar och folktandvård men har alltså hamnat katastrofalt vid sidan av allt det den svenska skolan försökt förmedla. Hur gick det med värdegrundsarbetet, demokratin och respekten för alla människors lika värde? För att inte tala om jämställdheten och talet om alla individers frihet och rättigheter? Vad händer med Rasha Umm Khadija om hon kommer hem till Sverige igen? Ska hon också få förtur till bostad och sociala insatser eller måste hon först visa att hon varit militärt stridande? Eller inser vi att också förespråkandet av sexuellt slaveri och hennes internetspridda legitimerande av våldtäkter på andra folkgruppers barn också är en form av brott mot mänskligheten? I jämförelse hör kanske inte bara de sjunkande resultaten i Pisa-rapporteringen till den svenska skolans värsta misslyckanden.

https://ligator.wordpress.com/2015/06/01/is-och-argumenten-for-att-aterinfora-slaveriet/

https://ligator.files.wordpress.com/2015/05/isis-isil-islamic-state-magazine-issue9-they-plot-and-allah-plots-sex-slavery.pdf

4 reaktioner på ”Dags för ytterligare en haverirapport

 1. Tritonen skriver:

  Ett problem är att islam är både en religion och en politisk ideologi. Om det vore politiskt möjligt, skulle jag önska att man avskaffade religionsfriheten som en särskild rättighet. Det räcker bra med föreningsfrihet. Så länge man ger religiösa (van-) föreställningar ett särskilt skydd, blir det svårt att agera mot dess avarter och kraven från anhängarna att få vistas i sitt reservat och slippa kritisk granskning. Hittills har man från medias och politikernas sida inte kunnat fördöma islamistisk terror utan att helt PK dra in kristendomens (!) hemskheter eller ”det bruna giftet”. Tack för en bra artikel.

  Gilla

 2. tangoS skriver:

  +Tritonen
  Du har i grunden missuppfattat vad religionsfrihet. Det innebär bland annat att man har rätt att slippa religion. Islam lär ut att det inte kan finnas någon muslimsk organisation. Inga ämbeten. Inget medlemskap. Och viktigast: inget sätt att lämna islam, förutom genom att avfalla och då ska man dödas.
  Religionsfrihet innebär att den som är född muslim har rätt att sluta vara muslim. Utan religionsfrihet finns ingen rätt för den som vill sluta vara muslim att sluta vara muslim. Därför är religionsfriheten stötande för muslimer.

  Gilla

 3. Sixten Johansson skriver:

  Tack, Johanna, mycket angeläget att få mer kunskap i det här ämnet. Jag instämmer i Tritonens synpunkter. Politiker och journalister har en liten repertoar av etiketter – t ex ”nazism” – som egentligen bara är komplicerade och delvis omstridda samlingsbegrepp för historiska företeelser. Om tillräckligt mycket i nutida skeenden uppvisar likheter med det historiska, då trumpetar man genast ut att Nazismens Spöke Har Vaknat Till Liv igen! Uppstigen ur sin grav kommer den Fasansfulla Hitler-Zombien och äter upp oss! Denna barnsliga tro på spöken och besvärjandet av dem genom att Nämna Spöket Vid Namn gör att man inte ens bryr sig om att titta efter hur verkligheten faktiskt ser ut.

  Den nutida ideologi och praxis som allra mest liknar den historiska nazismen är nog just fundamentalistisk sunni-islam. Dess religiösa dimension har helt skymt sikten för många västerländska analytiker. Särskilt i det sekulära Sverige har man svårt att förstå vilken politisk, militär, social och mental kraft religioner kan ha.

  I alla tider har världsliga och religiösa härskare ömsom stridit med varann, ömsom lierat sig för att hålla folket i schack. ISIS erkänner ingen världslig härskare, bara Guds ofelbara bud, dikterade till Muhammed. De närmaste och mäktigaste grannarna, saudierna, har i huvudsak samma tro (likt majoriteten av muslimerna i världen), men i dag accepterar de en viss världslig överhöghet. Det är värt att fundera över vad som kan hända om inställningen förändras – när t ex det saudiska kungahuset störtas…

  Gilla

 4. larsaahlin skriver:

  Jerlerup är alldeles för intresserad av att sätta etiketter på folk för att jag ska uppskatta honom riktigt. Men de Facebook-konversationer han hittat är intressanta. Att salafister tillämpar och stödjer slaveri är ingen nyhet. Men jag blev glad när jag läste Umm Bakrs envetna argumentering mot slaveri och ISIS attacker mot människor som bara vill leva i fred. Det är så oerhört sällan muslimer hörs kritisera islamism och salafism. Jämför t ex Mona Sahlins efterlysning av muslimska avståndstaganden av ISIS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.