Ett nytt steg framåt för det välfärdsindustriella komplexet

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det kommer fler immigranter än någonsin och Migrationsverket kan inte härbärgera dem alla. Migrationsverket har inte folk och boenden nog för uppgiften. Men Migrationsverket har pengar eftersom Riksdagen skickar  vad verket begär. Migrationsverket kan därför anlita privata företag för att ombesörja invandrarnas boende.

Marknadsekonomin och det enskilda entreprenörskapet är underbart effektiva inrättningar. Privata företag kan lätt och snabbt åstadkomma lösningar som den tröga staten inte skulle klara av på evigheter. Om det inte vore för det privata initiativet skulle invandringen troligen behöva begränsas på grund av brister i mottagningskapaciteten.

Det börjar med enskilda företag som tillsammans med upphandlaren Migrationsverket trevar sig fram till fungerande lösningar. Snart utvecklas praxis och det blir lättare för nya företag att etablera sig. Så småningom börjar dessa företag inse att de har gemensamma intressen och att de kanske borde organisera sig för att främja dessa intressen. De har därmed blivit en regelrätt bransch.

Almega är den största förbundsgruppen i Svenskt Näringsliv och representerar ett sextiotal branscher inom tjänstesektorn. Almega vet hur man organiserar branscher. I dagarna har organisationen skapat Almega Asylboendeföretagen, ”en helt ny branschorganisation för anordnare av asylboenden” (https://www.almega.se/press/pressmeddelanden/ny-branschorganisation-for-asylboendeforetag).

”Det är väldigt glädjande att asylboendeföretagen nu formerar sig och kan delta i den synnerligen aktuella debatten om migration och integration, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen. Branschen har behövt en röst, och den nya föreningen kan på ett positivt sätt delta som samtalspartner.”

Det är lätt att föreställa sig vad detta numera välorganiserade nytillskott till det välfärdsindustriella komplexet kommer att ha för uppfattningar i den synnerligen aktuella debatten om migration och integration. Som bransch har man också vana och skickliga tjänstemän som vet hur man talar till politiker.

Dessa privata företag i denna bransch har naturligtvis ett starkt intresse av att verksamheten gradvis expanderar. Företag vill växa. En metod är att invandringen ökar. Man inser att organisationen Svenskt Näringsliv kan ha anledning att engagera sig för just detta (se exempelvis http://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/annons-vad-vet-du-om-invandringen-och-invandringspolitiken_575039.html/binary/Annons:%20Vad%20vet%20du%20om%20invandringen%20och%20invandringspolitiken-).

Hela invandringspolitiken utbreder sig som ett vackert, böljande, bördigt och jungfruligt fält framför det privata initiativet. Här finns oändliga utvecklingsmöjligheter och en solid kund som tryggt betalar räkningarna. Vänta bara på att staten börjar upphandla den utbildning som anses behövas för de lågutbildade invandrarna. Det handlar om ett helt nytt skolsystem av universitetsväsendets storlek, en glimrande marknad på 10 miljarder kronor om året enligt mina osäkra och försiktiga beräkningar (https://detgodasamhallet.com/2015/04/14/mer-om-parhastarna/).

Det privata initiativet har anledning att gnugga händerna och det välfärdsindustriella komplexet kan med rätta gratulera sig till att ha fått en ny entusiastisk supporter och en engagerad röst i politiken.

4 reaktioner på ”Ett nytt steg framåt för det välfärdsindustriella komplexet

 1. rickarddahlin skriver:

  Svenskt näringsliv är också stora lobbyister när det kommer till arbetskraftinvandring (har själv pratat med en av företrädarna inom sfären).

  Finns det pengar att tjäna så kommer företagen stå på rad – det är så företagsamhet fungerar. Samma devis gäller friskolorna – staten och indirekt skattebetalarna står för notan, detta ses, helt felaktigt, som en garanterad inkomst.
  Detta synsätt att staten är en garant för inkomst, företagsamhet, välfärd och så vidare borde vi släppa och i stället fokusera på hur välfärden kan bibehållas. Digniteten av detta borde likställas med ”grön revolution” eller feminism. Men i stället fokuserar vi på HBTQ-frågor, mer invandring, mer press- och kulturstöd, fler hyreslägenheter till folk som själva inte kommer att betala hyran, mer genuspedagogik i skolan och så vidare…

  Gilla

 2. Bo Nordström skriver:

  Ibland har jag funderat över min situation, hade den blivit bättre om jag hade tagit mig i ekan över Atlanten, eller om jag tagit cykeln till Rumänien. Hade jag då blivit lika väl mottagen som de invandrare och tiggare som kommer hit. ELLER.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.