BITTE ASSARMO: Tina Turner har gått ur tiden

Jag nås av nyheten att Tina Turner gått bort vid en ålder av 83. Hon hade varit sjuk en längre tid och avled i sitt hem i Schweiz, i Küsnacht nära Zürich. Och det är väl inget märkligt med att människor dör. Hennes liv däremot, det var i sanning märkligt och under sin långa och fantastiska karriär satte hon ett outplånligt avtryck i musikvärlden.

Tina Turner var en del av min uppväxt, då som ena halvan i duon Ike & Tina. Tack var min tio år äldre bror blev jag tidigt bekant med deras musik och jag älskade den. Tina Turners röst, energi och karisma liknade inget annat.

Tina Turner föddes 1939 som Anna Mae Bullock och växte upp i en jordbruksfamilj på landsbygden i Nutbush, Tennessee. Redan som ung flyttade hon till St Louis, där Ike Turner upptäckte hennes unika talang. Tillsammans började de turnera med Ike and Tina Turner Revue.

Genombrottet kom 1960, med låten A Fool in Love, som de snart följde upp med River Deep – Mountain High. 1962 gifte de sig, men äktenskapet var våldsamt och Tina Turner berättade senare i sina memoarer att Ike misshandlade henne brutalt. Det bekräftades av de andra musikerna i Ike and Tina Revue, som blev vittnen till många otäcka scener, och senare av Ike Turner själv i flera intervjuer.

När de skilde sig 1978 avsade hon sig all rätt till underhåll, men krävde i domstol att få behålla efternamnet Turner. Resten är, som man brukar säga, historia. Även om hon hankade sig fram utan att riktigt slå igenom de första åren efter skilsmässan så nådde hon till sist den absoluta toppen. Hennes första soloplatta Private Dancer, med megahiten What’s Love Got to Do with it (1984), sålde över 20 miljoner exemplar och gav henne tre grammies, bland annat för årets album och bästa kvinnliga sångare. Det blev början på en karriär som varade i decennier.

Jag hade glädjen att se henne uppträda vid några tillfällen och det var helt fantastiska upplevelser. Hon var aldrig stilla, alltid i farten och alltid villig att ge publiken det den ville ha – ett proffs ut i fingerspetsarna

Tina Turners betydelse för musikvärlden kan inte överskattas. Hon tog plats på ett helt unikt sätt, och trots att hon hade en galet sexig röst och en otroligt kvinnlig utstrålning så påminde hon mer om de största manliga rocksångarna än om andra kvinnliga. Få kvinnor sjunger på det sättet, men hon var en av dem. I mina ögon finns det ingen kvinnlig sångare idag, vare sig inom soul eller rock, som kan mäta sig med henne – inte särskilt manliga heller om jag ska vara ärlig. Hon var unik på samma sätt som Janis Joplin var unik. One of the few, helt enkelt.

Bild: Tina Turner 2009, wikimedia commons

Bitte Assarmo