BITTE ASSARMO: Polisen som blev en av landets värsta massmördare

För några veckor sedan såg jag om filmserien Skånska mord på SVT Play. Det är en rad gruvliga historier, och en av de absolut grymmaste är förstås den om polisen och massmördaren Tore Hedin, mästerligt gestaltad av Ernst-Hugo Järegård.

Tore Hedin föddes den 7 januari 1927 och var enda barnet till småbrukaren Per Alfred Hedin och hans hustru Hilda Maria. Han växte upp på föräldrarnas gård i Annelöv och som 17-åring tog han värvning vid regementet A3 i Kristianstad och omnämndes som en både energisk och lydig stamanställd militär. Efter att han genomgått en underbefälsutbildning fick han tjänst som extra ordinarie fjärdingsman i Tjörnarp, en ort med omkring 600 invånare i Brönnestads landsfiskaldistrikt.

Det var vid den tiden han lärde känna kvarnägaren Allan Nilsson, som blev hans första mordoffer. Tore Hedin var en stor bilfantast, som bytte till nya modeller oftare än hans ekonomi medgav, och när han fick veta att Nilsson förvarade stora summor pengar för Lantmännens lokalförenings räkning, beslutade han sig för att mörda Nilsson. Natten till den 28 november slog han ihjäl Nilsson med en yxa, tog hans pengar och satte eld på huset. Ett mord som han senare var med och utredde tillsammans med poliser från Malmö.

I mars 1952 förlovade han sig med den 24-åriga Ulla Östberg, som arbetade som biträde på ålderdomshemmet i Hurva. Men han var kontrollerande och svartsjuk och Ulla bröt förlovningen redan efter några månader efter att han misshandlat henne vid två tillfällen. Eftersom hon anmälde honom miste han sin anställning som fjärdingsman och kort därefter, natten till den 22 augusti, begick han massmorden i Hurva.

Först upptäcktes de två sönderbrända kropparna av Tore Hedins föräldrar. Kort därefter påträffades också sju lik på ålderdomshemmet i Hurva, som även detta hade eldhärjats. De döda var ålderdomshemmets föreståndarinna, fem inackorderade och Ulla Östberg, Tore Hedins före detta fästmö. Han hade mördat både föreståndarinnan och sin före detta fästmö med flera dödande yxhugg och sedan tänt eld på byggnaden, trots att så många gamla och sjuka befann sig i sina rum. Att så många av de boende trots allt hade klarat sig berodde enbart på bybornas hjältemod och raska räddningsaktion.

Tore Hedin blev genast misstänkt för morden och flydde från platsen. Man hittade senare hans bil övergiven vid Bosarpsjön, nordost om Hurva, tillsammans med et självmordsbrev där han redogjorde sakligt för sina brott:

”Telefonen ringer, polisen springer och letar efter mig, men mej hittar dom ej. Men min övergivna bil har ni hittat nu och det är ju ändå något och vill ni gissa en gåta så leta i det våta ifall ni tror att jag är där.

I november 1951 närmare bestämt den 28 kl. 02.30 mördade jag kvarnägare John Folke Allan Nilsson i Tjörnarp samt satte samma dag kl 03.00 fyr på hans fastighet. Skälet var behov av pengar och jag kom över 4369:- vid ifrågavarande tillfälle.

Och nu är anledningen den att jag blivit bedragen av den tös, som betytt allt för mig här i livet. Hon har handlat svekfullt mot mej och det lönar jag så här.

Den 21 augusti klockan 24.00 slog jag ihjäl min mor och far samt satte eld på huset, därefter körde jag till den svekfulla flickan i Hurva och kom dit kl 00.30. Efter att ha studerat ut lämpligt sätt slog jag ihjäl henne och hennes chef klockan 01.30 varefter jag klockan 02.00 satte eld på huset efter att ha dränkt in det med bensin.”

Han avslutade brevet med signaturen Tore Hedin, mördare och tillade i ett PS:

”Mina föräldrar dödade jag för att dom skulle få slippa att se och lida för vad jag nu gjort.”

Senare fann polisens hans döda kropp i sjön, intill en vassrugge. Han var fullt påklädd och hans armbandsklocka hade stannat på sex minuter över fyra.

Efter hans död försökte psykologer och rättspsykiatriker utröna hur en till synes normal 25-åring kunde begå sådana brutala våldsdåd. Det framkom att det fanns schizofreni i hans släkt och experterna trodde att han själv drabbats av samma sjukdom och fått en kraftig psykos. Än idag, drygt 70 år senare, är Tore Hedin något av en gåta och Sveriges värsta massmördare i modern tid.

Bild: Tore Hedin var med och utredde sitt eget mord i Tjörnarp. Bilden togs av Blekinge Läns Tidning.

Bitte Assarmo