BIRGITTA SPARF: Kanalen Riks avgör saken

Jag har vissa problem med SD. Eller rättare sagt, jag har vissa problem med den av SD helfinansierade opinionskanalen Riks.

När jag i samband med valet reagerade starkt emot det veritabla stolpskottet Rebecka Fallenkvist, som märkbart berusad stod och sluddrade och hojtade om ”Helg seger!” fick jag veta av Richard Sörman, som är något slags ankare på kanalen, att jag inte tillhör kanalens målgrupp.

Det är ju lite intressant att jag inte gör det, när jag röstat på SD sedan valet 2010. Han förklarade också för mig att Fallenkvist var en stor tillgång för kanalen eftersom hon var så kontroversiell.

Fallenkvist anklagades även, med rätta, för antisemitism när hon påstod att Anne Frank var ”kåtheten själv”, efter att hon tragglat sig igenom 50 sidor av boken. Efter en internutredning fick hon lämna kanalen, och lämnade även sin plats som invald i region Stockholm. Tack för det! Nu sitter hon istället på ekonomiavdelningen för SD i riksdagen. En kraft att räkna med, för SD.

Nu har Riks istället anlitat Chang Frick som frilans för kanalen. Jag vet inte speciellt mycket om Frick, mer än att han också är en provokatör av Guds nåde. Och jag skulle inte välja att köpa en begagnad bil av honom, om jag säger så.

Angående sin egen inblandning i Paludans senaste bränning av koranen säger Frick till Svenska Dagbladet:

”– Jag hade en bild i huvudet att man tar en turkisk flagga och skriver ‘kuken’ på den med en spritpenna, och tänder eld. Det hade funnits en viss humor i att det också var Paludan som gjorde det av alla galningar.”

Kul, verkligen jättekul, Frick! Vidare från SvD:

”– Jag har fått frågor om jag ville krossa Natoförhandlingarna. Nej, men jag ville se en debatt om det. När Turkiet ställer orimliga krav på Sverige, som att vi ska lämna ut 130 personer – varav en har drivit en tidning och begått det hemska brottet journalistik. När hela min position i Sverige själv är oppositionell media och att vara en bråkstake är det klart att jag måste stå upp för en annan som spelar samma roll. Det är vad det handlar om.

Chang Frick menar att han till en början inte stod i direktkontakt med Rasmus Paludan, men förklarade för reportern på Exakt24 att han gärna ställde upp med praktiska förberedelser, som att ordna med ljudanläggning eller betala de avgifter som krävdes.

Slog det dig då att Rasmus Paludans grej är just att bränna koraner?

– Mitt misstag var såklart att jag borde haft en direktkontakt med Paludan. I efterhand var det lite halvt hål i huvudet att jag lät den dialogen ske via andra. Det är att be om missförstånd.”

Frick har därefter försökt förmå Paludan att inte bränna koranen utan enbart den Turkiska flaggan, enligt hans egna briljanta anvisningar. Utan resultat.

Detta inlägg handlar inte om vår yttrandefrihet. Det handlar om hur den SD-finansierade kanalen Riks beter sig och vilka medarbetare de väljer att ha. Det är möjligt att de ibland har intressanta gäster. Det vet jag inget om. Jag tittar inte längre eftersom jag ”inte tillhör målgruppen”.

Jag har svårt att känna förtroende för ett parti som väljer att finansiera en kanal som inte ens når upp till gymnasienivå. Både Fallenkvist och Frick befinner sig på högstadienivå, och knappt det. Omogna, impulsstyrda, barnsliga, gapiga och skrikiga.

SD fick min röst i höstens val, men det var för sista gången. Vilket naturligtvis inte rör SD i ryggen. Jag är bara en enda röst av cirka 1,3 miljoner väljare. Men om fler reagerar som jag på kanalen Riks så kanske de kan få vissa problem.

Birgitta Sparf