Gästskribent GABRIEL OXENSTIERNA: Nu kokar oceanerna 

Se videon nedan hur förre vicepresidenten Al Gore försöker göra en ’arg-Greta’ vid Davosmötet.  

Visst verkar han arg, nästan som på riktigt! Gore säger alltså att den globala uppvärmningen är som att det smälls av 600 000 Hiroshimabomber varje dag. Detta får ”oceanerna att koka”, det skapar ”regnbomber” och ”atmosfäriska floder” vilket gör att vi nu har ”miljontals klimatflyktingar”. Detta påstår han har skapat främlingsfientlighet och auktoritära trender runtom i världen. Vilket inte bådar gott inför den ”miljard klimatflyktingar” som han påstår ska välla fram över världen framåt kommande sekelskifte. 

Men hur mycket har den dagliga dosen av Hiroshimabomber värmt upp världshaven egentligen?  

Klimatupplysningen var det nyligen en artikel som belyste detta. Det rör sig enligt officiella data om, hör och häpna, en temperaturhöjning med närmast omätbara 0,04 grader per decennium. Eller sammanlagt 0,3 grader sedan Al Gore började skolan 1955.  

Dessutom beror en stor del av uppvärmningen inte på människans aktiviteter, utan på naturens egna variationer. (Siffrorna för uppvärmningen gäller ner till 700 meters djup. Därunder är de ännu mindre.)  

Nej, det är inte oceanerna som kokar, utan snarare Al Gores egen hjärna. 

En annan klimatkämpe uppträdde också i Davos, denna gång som Jordens ET-Räddare. John Kerry, f.d. utrikesminister och numera Bidens klimat-tsar, framställde det som nästan ”utomjordiskt” att makteliten kunde sammanstråla i Davos i syfte att rädda Jorden från den kommande klimatundergången.  

Ja, och sen flög han hem igen i familjens privatjet över de kokande oceanerna.  

Privatjet är det enda valet för en sån som jag”, förklarade han när han åkte för att motta ett pris för framstående klimataktivism på Island 2019. 

Gabriel Oxenstierna är fil.dr. i nationalekonomi vid Stockholms universitet, författare till böcker för finansmarknaden och aktiv som klimatskribent på bloggen Klimatupplysningen.  

Gästskribent