BIRGITTA SPARF: Kriminolog – en framtidsbransch!

I ett annat liv hade jag blivit kriminolog istället för socionom.

Det finns väl ingen annan akademisk disciplin där det går att göra en strålande karriär på att man ingenting vet. Ju mer och längre man studerar, desto mindre vet man. Och ju mindre man vet, desto mer upphöjd kan man räkna med att bli.

Nestorn som vägleder alla nya kriminologer är kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki. Han har bildat skola för sina efterföljande elever. Och om Sarnecki inte vet någonting alls så vet hans efterträdare om möjligt ännu mindre.

Varför har just Sverige de allra flesta dödsskjutningarna i Europa bland kriminella invandrargäng? Ja, varför?

Vi vanliga dödliga har naturligtvis sedan länge listat ut vad det beror på. Men Sarneckis lärjungar fattar nada:

– Vi ser allvarligt på utvecklingen, men vi har ingen förklaring till varför det ser ut som det gör. Vi har inga svar!

Att forska på den allvarliga och dödliga gängrelaterade brottsutvecklingen i Sverige, samtidigt som man måste väga varje ord på guldvåg, för att inte kränka någon kriminell i orten, kräver utan tvekan sin man. Då måste man vara en politiskt korrekt akrobat i världsklass!

Jämför med att våra mest framträdande nationalekonomer vore lika ovetande:

– Varför väljer Riksbanken att höja räntan just nu?

– Vi har ju följt trenderna över tid, men vi har faktiskt ingen aning. Vi vet inte! Vi undrar också vad det beror på, och får forska vidare.

Mitt råd till ungdomen är: Vill du göra karriär på att ingenting veta, få vara med i TV och säga att du ingenting vet – bli kriminolog!

Birgitta Sparf