BITTE ASSARMO: Floskelstinn ”ledarskapsbyrå” prisar Annie Lööf

”På Klara K-dagen 2022 samlas nytänkare, experter och makthavare för att tillsammans höja blicken och ta ut kompassriktningen mot en hållbar framtid. På scenen träffar vi framåtlutade näringslivsprofiler, nyfikna forskare, modiga aktivister och hängivna samhällsskulptörer.”

Pressmeddelandet kom från en DGS-läsare och det fångade genast min uppmärksamhet. Det var faktiskt längesen jag såg så många floskler inbäddade i ett par ynka meningar och eftersom jag dittills varit helt ovetande om Klara K blev jag förstås tvungen att ta reda på vad detta är för fantastiskt framstående (och framåtlutad?) organisation.

För den som inte vet vad Klara K är berättar de själva att de är en ”ledarskapsbyrå som stödjer, utmanar och utvecklar ledare, ledningsgrupper och styrelser för att vidga perspektiv, integrera värdegrunden i företagskulturen och fördjupa medarbetares engagemang.” De utbildar, föreläser och inspirerar, analyserar och skapar handlingsplaner för en positiv förändring, om de får säga det själva och de vill ”vara en tydlig och trovärdig opinionsbildare som bidrar till att förändra attityder och strukturer som idag står i vägen för ett hållbart arbetsliv på lika villkor”.

De har dessutom en förening kallad Klara K Demokrati, som främjar kvinnors deltagande i politiken och demokratiutvecklingen. Och det kan minsann behövas i ett land där endast fem av riksdagens sju partier har kvinnliga partiledare och där det fortfarande finns män på ledande poster lite här och var i samhället.

Allt det här är naturligtvis bara floskler från början till slut. Klara K är i grund och botten bara ännu en organisation som vill göra sig en hacka på värdegrunden och på kvinnors förmodat utsatta ställning i samhället. Digitalt medlemskap i det tjusiga och superviktiga nätverket kostar 5500 kronor per år och vill man vara med i ”fysisk form”, och träffa alla enastående förebilder i verkliga livet, får man punga ut med 10 000. Då får man möjlighet att träffa och lyssna på briljanta tänkare som exempelvis Annika Strandhäll, Frida Boisen och Helle Klein.

Man kan naturligtvis också beställa ett otal tjänster från denna eminenta ledarskapsbyrå. Föreläsningar och seminarier, jämställdhetsutbildningar och events av olika slag. Det är bara att anmäla sitt intresse så skickar de beredvilligt en offert, gissningsvis en offert av modellen ”smakar det så kostar det”.

Klara K delar förstås också ut priser. Det gör alla organisationer med god värdegrund. För att kunna komma ifråga som en Klara K-förebild ska man ha ”visat på mod, integritet och innovation” och gjort ”sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation.”

Ett av priserna är Pingvinpriset, som delas ut till ”dem som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati”. Antje Jackelén har fått det, liksom Monica Lewinsky, och den gigantiska offerkoftan Gina Dirawi. Den påfallande långa och känslosamma motiveringen till hennes pris löd:

”Ibland händer det att en ny stjärna föds. Någon som glittrar lite extra. Någon som går rakt igenom rutan och blir en del av vårt fredagsmys och vår lägereld. För en sådan stjärna borde karriären vara utstakad och klar, men för Gina Dirawi blev framgången en mardröm. Strålkastarljuset förvandlades till ett lasersikte och en mobb förgiftad av rasism, islamofobi och sexism bombarderade henne med vidriga hat och hot, fast beslutad att tysta henne. Kanske till och med sudda ut henne. Tack och lov blev det inte så. Erfarenheten gjorde henne starkare, om än med allt för många ärr från strider hon aldrig borde tvingats utkämpa. Med nya uttrycksformer är hon tillbaka med en tydligare röst och en skarpare analys. Hon berör och inspirerar och vi sluter upp i systerskap som en pingvinflock.”

Jo tack, det låter fint när katten skiter, som min mamma brukade säga.

En annan fin Klara K-förebild är den religiösa socialdemokraten Anna Ardin, som lyft fram jihadkramaren Yvonne Ridley som en förebild och som blev skogstokig när hennes skyddsling Omar Mustafa avslöjades som islamist och tvingades avgå. Hon fick 2021 års ”ögonöppnarpris” efter att hon skrivit en bok om sin historia med Julian Assange.

I år gick Klara K-dagen av stapeln den 27 oktober och denna gång delades det förnämliga pingvinpriset ut till Annie Lööf. Så här rörande uttryckte man sig i pressmeddelandet som föregick ceremonin:

Hon har aldrig låtit sig tystats. Tvärtom har hon varit en stark röst mot ett allt hårdare språkbruk i samhällsdebatten, vilket gjort henne till en förebild för många men också en måltavla för de mörkaste krafterna i samhället. I mer än ett decennium har hon frontat och blivit allt mer frostbiten av hatets isvindar. Klara K vill nu erbjuda henne en pingvinflock att värma sig hos.”

Med tanke på att Annie Lööf varit en politisk katastrof, som sålt ut sitt eget parti och som vänt kappan efter vinden för att säkra sin egen ställning, är hon givetvis ett självklart val för en organisation som på allvar lyfter Anna Ardin som en förebild. Grattis!

Bild: Skärmdump, Klara K

Bitte Assarmo