JAN-OLOF SANDGREN: Vilket parti uppvisar den största personkulten? 

Personkult må vara ett starkt ord, som lätt leder tankarna till jättelika bronsstatyer av Kim Il Sung på torget i Pyongyang, eller helgonlika idolporträtt av Mao Zedong. Men faktum är att ingen politisk rörelse klarar sig med enbart ett partiprogram, det må vara aldrig så genialt. Man behöver också en ledare, som i kraft av sin personlighet kan ge politiken ett ansikte. Men ibland händer det att ansiktet blir viktigare än politiken. Som till exempel när Magdalena Andersson ena veckan säger att NATO är dåligt och andra veckan säger att NATO är bra. Det kan verka motsägelsefullt, men eftersom det är Magdalena som säger det finns ingen anledning att tvivla.

 

”En personkult är inte detsamma som vanlig popularitet” skriver Wikipedia. Populära ledare kan ifrågasättas och debatteras, men att kritisera en kultförklarad ledare framstår som ”hädiskt”.   

Utan att resa några vetenskapliga anspråk har jag försökt mäta graden av ”personkult” bland riksdagspartierna. Istället för att räkna bronsstatyer på torgen, använde jag mig av bildmaterialet på partiernas officiella hemsidor. För varje parti öppnar jag huvudmenyn och eventuella undermenyer (men utan att klicka vidare på ytterligare länkar). Sen räknar jag bilderna och noterar hur många som porträtterar ledaren. 

I antal bilder vinner Centerpartiet en jordskredsseger med hela 59 bilder på Annie Lööf. Nästan tre gånger så många som tvåan Moderaterna, som bara uppvisar 21 bilder av Ulf Kristersson. Vänsterpartiet kommer sist med ynka 4 bilder på Nooshi Dagostar. 

Som andel av det totala bildmaterialet vinner dock Ebba Bush. På KD’s hemsida finns hon med på 48 procent av bilderna, medan Ulf Kristersson syns på 44 procent av moderaternas bilder. Annie Lööf kommer på tredje plats med 42 procent, och jumboplatsen intas av Jimmie Åkesson. Bara 8 procent av Sverigedemokraternas bilder föreställer partiledaren. Även om Åkesson är en kultfigur i vissa kretsar, håller han en blygsam profil på hemsidan.   

En svaghet i undersökningen är förstås att totala antalet bilder varierar mellan hemsidorna. Flest bilder har Sverigedemokraterna (149 st) och Centern (141 st). Minst har Vänsterpartiet (15 st) och KD (21 st). 

För att om möjligt få ett mer objektivt mått vänder jag mig till Google. Jag gör en bildsökning för varje parti och för de 100 första bilderna, räknar jag hur många som föreställer partiledaren. 

 

Den som kommer klart närmast Kim Il Sung i ledardominans är Annie Lööf. Hon figurerar på hälften av alla bilder som Google bedömer har med Centerpartiet att göra. En bra bit ner på skalan kommer Märta Stenevi, tätt följd av Ebba Busch och Ulf Kristersson. Längst ner hittar vi andrafiolen Per Bolund och nykomlingen Magdalena Andersson.  

         

Jan-Olof Sandgren