BITTE ASSARMO: När Sverige tar semester tar klimatförändringarna paus

Det är mycket rapporter om vädret just nu. Och om klimatförändringarna. Men huruvida värmeböljor, slagregn och andra väderfenomen är vanliga väderfenomen eller symtom på klimatkrisen beror mest på om svenskarna har semester eller inte. I alla fall om jag tolkar meteorologerna på väderinstitutet Storm rätt.

Att vi står inför domedagen, det vet vi alla vid det här laget. För varje år blir det varmare, kallare, mer torka, mer översvämningar, fler orkaner och mer stiltje – allt på en gång. Numera ritas väderkartan upp på en bakgrund som varierar från gul till eldröd, och i de områdena där det är allra rödast är det också hetast. 40 grader i länder som Frankrike, Spanien och Italien mitt i högsommaren är plötsligt så ovanligt att det endast kan vara ett tecken på att moder jord snart lägger av. Skogsbränder tycks uppstå av sig själva på grund av hettan, det är åtminstone väldigt ovanligt att det nämns att någon tuttat på.

Det finns dock ett undantag från regeln om domedagen och det är det svenska semesterfirandet. När denna efterlängtade ledighet infaller tar klimatförändringarna paus och meteorologerna börjar prata väder igen. Det är inte längre farligt hett i Europa. Nej, det är en alldeles vanlig hederlig gammal värmebölja – och tänk om den värmeböljan ändå kunde nå hit till Norden nu när så många går på semester!

Ungefär så uttryckte sig en meteorolog från väderinstitutet Storm för någon dryg vecka sedan, den 9 juli, då hon rapporterade om vädret på Expressen TV:

”Det ser ju ut som om det kommer att bli riktigt varmt neröver kontinenten, södra Europa, Spanien, Frankrike, även upp över Storbritannien med uppemot dryga 30, kanske 35 grader, i Storbritannien och Tyskland, Frankrike. Och med lite tur så kan vi få upp den här värmen upp över oss här i Skandinavien och då ser det ju ut som om det blir i slutet av nästa vecka och in i veckan därpå.”

Hon berättade att man dock ännu inte hade data som sträckte sig så långt fram men avslutade förhoppningsfullt:

”Men vi kan i alla fall hoppas och hålla tummarna på att den värmen kommer upp även till oss!”

Samtidigt som värmeböljan beskrivs som ”skräckhetta” och ett glasklart symtom på klimatkris, så ska vi alltså hålla tummarna för att vi får ta del av den. Blir det sedan kyligare än meteorologerna förutsett, ja då kallas det ”höstväder” och ”semestersmocka”.

Det här kan bara betyda en sak: Klimatförändringar blir till väder när svenskarna firar semester. Värmebölja och sol blir är inte farligt utan tvärtom eftersträvansvärt och härligt. Det är så inkonsekvent det kan bli. Och det skapar knappast förtroende för domedagsprofeterna.

Bitte Assarmo