BIRGITTA SPARF: Dagens Nyheter efter de muslimska upploppen

Vid genombläddring av dagens DN (16/4), pappersupplagan på Påskafton, hittar jag inte mindre än tre reportage med kvinnor i Sverige iförda hijab. Eller rättare sagt två kvinnor och en flicka på 11 år. Som om detta att bära hijab är den mest naturliga sak i världen.

Först ut har vi Tülün, som hittade sin 18-årige son Emirhan skjuten i familjens bil i södra Stockholm. Enligt polisen är alla skjutningar i de här områdena kopplade till gängkriminalitet. DN:s reporter frågar Tülün om hon varit orolig för att han var inblandad i kriminalitet:

”Hon blir irriterad på frågan och säger:

– Varför ska bakgrunden spela en sådan viktig roll för er? Blir min sons död mindre värd om han var kriminell eller om hans kompisar är det?”

Sedan följer 11-åriga Fatima Naema som på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fått nya lungor inte bara en gång, utan två. Första gången när hon var nio år, då utan hijab på bilderna. Och nu som 11-åring, iförd hijab. Både Fatima och pappa Ali är glada nu när hon börjar bli bättre igen. Fatima:

”– Det är det jag längtar efter. Att slippa alla sjukhusbesök och kunna komma ut lite mer. Eller resa bort nånstans långt, långt bort. Kanske till Dubai, säger hon.”

Sist ut har vi IKEA-företaget DM (Do More) som satsar ett tvåsiffrigt miljonbelopp och bygger något slags projekt i miljonprogramsområdet Drottninghög i Helsingborg. IKEA/DM vill utforska ”Det tredje rummet” som varken är arbete eller hemma.

Det kommer att bestå av bageri, möteslokal, systuga, inomhusodling och en marknadsplats för lokala entreprenörer, scener för uppträdanden, yoga och gym.

En trevlig plats för daglediga Drottninghögsbor att vistas på, tolkar jag det som. Där de kan sysselsätta sig med sin hobby eller bara hänga i största allmänhet.

Anna-Carin Alderin på IKEA/DM förklarar:

”Här är det många som är nyinflyttade och som inte har den anknytning till Ikea som vi har som har bott i Sverige under en längre tid. Ja, det handlar även om att skapa en relation och anknytning till den kundgruppen.”

Notera här extra noga Alderins uppdelning av IKEA:s kundgrupp. Den består av ”Nyinflyttade” och ”Vi som har bott i Sverige under en längre tid”.

Jag hoppas verkligen att jag som ättling till Vikingarna i rakt nedstigande led kan räkna in mig i kundgruppen som bott i Sverige under en längre tid.

IKEA/DM har redan hunnit etablera en ny kundkontakt: Dawlat ”Shaimaa” Abdou, 42 år och född i Egypten. Hon ska förestå restaurangen och har genom detta fått sitt första jobb sedan hon flyttade till Sverige för sex år sedan. Även hon sedesamt klädd i tättsittande hijab.

Detta var dagens skörd från DN. Nu undrar många:

– Hur fan kan du läsa DN?

Svaret är att DN är Sveriges största dagstidning. Jag skulle inte känna till den normaliseringskampanj för islam, ofrihet och kvinnoförtryck som tidningen ihärdigt bedriver om jag inte läste den.

Jag skulle inte heller kunna påtala och varna för den gradvisa underkastelse gentemot islam och den normalisering som dagligen sker genom våra övriga medier, som SR och SVT, om jag inte ständigt tar del av vad de sänder och publicerar.

DN är långtifrån ensamma i sina strävanden att vilja normalisera hijaben och det fruktansvärda politiska och totalitära förtryck av både kvinnor och män som hijaben och Sharialagarna står för.

Det pågår en ständig och frenetisk kampanj för hijab och därmed islam. I våra medier, i reklamen, i statlig och kommunal information och presentation i allt ifrån idrottsföreningar till övriga ideella föreningar.

DN kallar faktiskt de blodiga och våldsamma upploppen i Örebro i går för ”våldsamt upplopp”. Då blir jag så där dumt och svenskt tacksam och glad för att de inte skriver ”stökigheter” eller ”oroligheter”. Så långt har det gått.

Birgitta Sparf