HITTAT PÅ NÄTET: Hur saklig är Amnestys rapport om Israel?

Amnesty International anklagar Israel för apartheidpolitik i en ny rapport. Israel avvisar rapporten, och kallar den antisemitisk, ett påstående som det möjligen kan finnas fog för, med tanke på Amnestys generalsekreterare Agnes Callamards tidigare utspel mot Mellanösterns enda demokrati.

2013 hävdade Agnes Callamard att den israeliska staten hade mördat Yasir Arafat. Trots kritik lät hon inlägget på sociala medier stå kvar ända till förra året, och valde därmed att understödja en grundlös konspirationsteori som hålls vid liv av den palestinska ledningen och som påverkar relationen mellan Israel och Palestina. Huruvida hennes syn på Israel påverkat inriktningen på organisationens rapport är inte klarlagt.

Läs Amnestys hela rapport här.