BITTE ASSARMO: Facebook-censuren allt hårdare – nu är det ”vilseledande” att kritisera regeringen

Igår skrev vi om att debattören och dissidenten Pär Ström startat en ny Youtubekanal. Jag gick själv in på Youtube för att kolla den första videokrönikan och jag tyckte den var mycket bra. För visst är det sant att våra folkvalda monterar ner det samhälle som våra tidigare generationer byggde upp. Ansvarsfulla politiker skulle aldrig ha tillåtit det som nu sker i samhället; hedersvåld, klankriminalitet, historieförfalskning…

Ja, just historieförfalskning. Varenda gång en politiker säger att ”vi bygger Sverige” försöker de skriva om historien. Sverige byggdes nämligen för flera generationer sedan, innan dagens styrande ens var påtänkta.

Jag skrev också en kommentar på Pär Ströms Facebooksida, och sa att jag tänkte prenumerera på nyhetsbrevet:

”Spännande! Det nyhetsbrevet vill jag gärna prenumerera på”

Rätt oskyldig kommentar, tycker jag, men när jag dagen därpå loggade in på Facebook fick jag ett meddelande om att den bröt mot Facebooks communityregler.

Hur en sådan kommentar kan bryta mot några regler överhuvudtaget kan man ju fundera över, men det visade sig snart att varenda en som kommenterat inlägget om nyhetsbrevet råkat ut för samma sak. Motiveringen var följande:

”Vi tillåter inte personer att få gilla-markeringar, delningar eller visningar på sätt som är vilseledande för andra”

Det är alltså innehållet i Pär Ströms Youtubekanal som är vilseledande. Han kritiserar nämligen de sittande politikerna, och det ska man naturligtvis inte göra. Därför tillåter inte Facebook att han får gilla-markeringar eller liknande.

Det här är så sjukt så det finns inte ord för det. Det är illa nog att Facebook och andra nätjättar får handskas med vår lagstadgade tryck- och yttrandefrihet så vårdslöst – än värre att censuren dessutom understöds av de folkvalda.

2018 kallades Facebook, Google och andra jättar till ett möte med regeringen, där Morgan Johansson krävde att de skulle ta bort ”olagligt” innehåll på sina plattformar.

Tydligen räknas alltså kritik mot regeringen in i sådant som räknas som ”olagligt”. Det är minst sagt skrämmande. Och det blir mer och mer uppenbart att våra styrande inte har minsta lilla känsla för verklig demokrati. Var ska det sluta?

Bitte Assarmo