BIRGITTA SPARF: En märklig ”debatt”

Agenda Special (12/11) tog under två timmar upp gängkriminaliteten och vad som eventuellt ska kunna göras åt den. Någon debatt skulle absolut inte föras, utan de olika partiernas rättspolitiska talesmän skulle få framföra sina bästa förslag utan debatt.

Ett något annorlunda programkoncept för Agenda, men detta upplägg visade sig fungera alldeles utmärkt. Åtminstone för programledaren Camilla Kvartoft, som genom detta blev den enda i studion som fick debattera mot det som sades.

Ett antal kriminologer var inkallade till studion för att säga det som de alltid säger. Politikerna var också där för att säga vad de alltid sagt och alltid kommer att säga.

Kvartoft var dock i högform under de två timmarna och ifrågasatte i stort sett allt som yttrades från M, SD, KD och C. Hon var påläst och laddad med argument mot längre straff, sänkt straffmyndighetsålder och borttagna ungdomsrabatter.

Hon hänvisade ideligen till ”forskningen” som ”tydligt visar att långa straff inte hjälper”. Vilket indikerar att hon helt missat att ta del av den forskning som säger raka motsatsen.

Några ifrågasättanden eller upprörda argument mot de förslag som framfördes från vänsterhåll hördes inte från Kvartoft, då dessa är helt i enlighet med hennes egen mycket tydliga politiska vänsterlinje i frågan. Och därmed även Statstelevisionens.

Visst ska en programledare ställa motfrågor och kunna ifrågasätta för att få fram argument och förtydliga. Men när det bara sker åt det ena hållet blir det enbart parodiskt.

Att SVT skulle vara politiskt oberoende är ett påstående som enbart ledningen för SVT och deras anställda själva tror på. Vi övriga ser hur det fungerar i praktiken, med en totalt ohämmad politisk vänsterpropaganda både när det gäller kriminalpolitik, miljö- och klimatfrågor samt migrationspolitiken.

Vilket oftast ger oss märkliga men ibland för all del rätt underhållande intervjuer och debattprogram.

Birgitta Sparf