BITTE ASSARMO: Jag vill återfödas som Morgan Johansson

Tror du på reinkarnation? Det gör inte jag, men om jag gjorde det skulle jag vilja födas som Morgan Johansson i mitt nästa liv.

Det kanske låter konstigt att man vill återfödas som en av de mest inkompetenta politiker Sverige har skådat sedan Hedenhös, men det finns faktiskt en fördel med att vara Morgan Johansson. Om man är Morgan behöver man nämligen inte ta ansvar för någonting, allra minst sitt jobb. Man tjänar dessutom rejält med pengar, är omhuldad av den socialdemokratiska partiapparaten och får fortsatt förtroende oavsett hur man bär sig åt. Visst låter det som en bekymmersfri tillvaro!

Nu senast avsvär sig Morgan Johansson allt ansvar för den eskalerande kriminaliteten. Det är polisen som har misslyckats, inte Morgan.

-Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han i intervjun med TT.

Bör kunna förvänta sig? Ok. Han är alltså besviken.

Det är jag också. Men inte så mycket på polisen som på Morgan Johansson. Hans kompetens har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren. För att vara rakt på sak: Han har misslyckats med att växa på det sätt som jag tycker man bör kunna förvänta sig.

Och nej, jag menar inte växa i fysisk storlek. Jag bryr mig inte ett skvatt om justitieministernd längd. Jag menar växa som tänkande människa. För det är faktiskt så att man bör kunna förvänta sig vissa elementära egenskaper hos en justitieminister, till exempel integritet, eftertanke, ödmjukhet, kunskap. Men Morgan Johansson besitter ingenting av det, i alla fall inte att döma av hur han sköter sitt jobb.

Istället beter han sig mest som en trotsig treåring. Så fort han får en fråga han ogillar kröker han munnen och blänger trumpet och börjar skylla ifrån sig – precis som den där dagisungen som ständigt förstör för andra men som alltid pekar på dem som står närmast och hysteriskt skriker: ”det var han, det var hon, det var dom, det var alla utom jag!”

I det här fallet är det Stockholmspolisen som misslyckats eftersom Stockholms drägg fortfarande skjuter på varandra. Malmöpolisen har lyckats bättre, menar Morgan Johansson, för där har man kunnat minska antalet skjutningar genom olika kampanjer, som bland annat inkluderar hemliga pizzaluncher med gängledare.

Är karlen tappad bakom en vagn? Tror han på fullt allvar att det är ett framsteg att de kriminella slutat skjuta ner varandra och istället börjar komma överens? Fattar han inte att det är då det blir riktigt farligt? Att de kriminella börjar dela upp områden sinsemellan, och på allvar kan bygga sina skuggsamhällen?

Det är, ärligt talat, svårt att veta vad Morgan Johansson fattar eller inte fattar. Men det spelar egentligen ingen större roll för han bryr sig inte ett skvatt om vad som sker i människors vardag. För Morgan Johansson, och för hela det socialdemokratiska hydet i Rosenbad, är medborgarna bara en kassako som ska mjölkas tills varenda droppe är slut medan de själva skor sig och leker statsmän. De är vår nya adel, och om man ska vara ärlig är de inte ett dugg mer nyttiga för samhället än de forna bleksiktiga, överprivilegierade adelsmännen.

Morgan Johansson har inte åstadkommit mycket mer i sitt, till synes, evighetslånga uppdrag i den socialdemokratiska toppen än en hoper malliga tweets, anklagelser mot oliktänkande och attacker mot yttrandefriheten och demokratin. Likväl sitter han där på sin tron med mallig min och tror sig vara förmer.

Att återfödas som Morgan Johansson ger med andra ord oanade möjligheter till ett kravlöst och bekymmersfritt yrkesliv där man aldrig behöver visa upp några resultat för att få behålla jobbet. Jag vet förstås inte om det är så himla kul i längden, men det skulle definitivt vara ett avbräck från den pliktfyllda vardag som de flesta av oss andra lever i.

Bitte Assarmo