ROBIN ERIKSSON: Se upp – gamnackarna invaderar 

Jag brukar ta promenader runt kvarteret där jag bor. Ibland möter jag 18 – 25 år gamla grannar. När jag möter dem på gatan kan de ej se mig för de går runt och kollar ner i mobilen. Johanna på Swebbtv kallar dessa människor för gamnackar. Jag måste gå någon meter åt sidan från dem. Om jag skulle möta dem rakt framifrån skulle de braka rakt in i mig för de är som blinda utan blindkäppar.  

Jag hörde en man säga att han brukar gå på stan. Då brukar folk gå in genom portar samtidigt som de surfar på mobilen med den arm som ej används för att öppna porten. Sedan släpper de bara porten rakt i ansiktet på personen som kommer bakom. Nu snackar vi ej om lätta dörrar utan om tunga portar som kan skada folk.  

En gång såg jag en kvinna som gick och surfade på mobilen samtidigt som hon sköt en barnvagn framför sig. Bebisen låg i barnvagnen och sökte kontakt med mamman. Han gjorde fula grimaser och viftade med armarna för att få mammans uppmärksamhet. Mamman ville bara kolla i mobilen så hon får veta om Blondinbella har köpt en ny handväska och om Bianca Wahlgrens senaste shoppingresa gick till London eller Dubai. Mamman gick rakt ut i bilvägen med barnvagnen framför sig. En bilist slängde sig på bromsen och tutade. Då kollade mamman upp utan att visa några känslor. Hon gick bara över vägen. Hon vinkade ej till bilisten för att tacka honom för att han räddat livet på hennes bebis.  

En gång var jag i en park. Jag såg en fyraårig pojke som sprang runt och letade olika intressanta saker som han ville visa för sin pappa. Pappan tittade i mobilen och sa att han ej ville bli störd.  

För ett tag sedan såg jag en granne som kom hem. Han var 20 – 25 år gammal. När jag såg honom var han fem meter från sin dörr. Han surfade på mobilen som han hade i vänster hand. När han kom fram till dörren tog han fram nycklarna ur byxfickan med sin högra hand (utan att släppa mobilen med ögonen). Sedan stod han i tre minuter och fipplade med nyckeln vid låset innan han fick upp dörren. Han kunde ej släppa mobilen med ögonen i några sekunder för att låsa upp dörren. Sedan gick han in genom dörren som en blind man.  

Jag hörde en man som ringde in till Swebbtv. Han hade besökt en gammal gubbe. De hade suttit vid matbordet. Helt plötsligt flög dörren upp. Det kom in två personer. Personerna klampade in i köket och slängde en matlåda på bordet. Sedan gick de. De sa inte ett ord och knackade inte när de kom. Gubben sa att de var från hemtjänsten.  

En gång hörde jag en funktionshindrad man säga att han fått hjälp av välfärdsstaten med en sak hemma. En kvinna hade knackat på. Sedan hade hon gått in i hans lägenhet utan att titta på honom och utan att säga något. Hon hade gått in i rätt rum och gett mannen den hjälp han skulle ha. Sedan hade hon gått ut genom dörren utan att titta på honom och utan att säga något. Mannen hade mat på bordet, tak över huvudet och fick den hjälp han skulle ha. Men han blev ej mänskligt behandlad.  

För några årtionden sedan var det en sydeuropé som hade besökt Sverige. När han kom tillbaka till Sydeuropa frågade folk hur det hade varit i Sverige. Han svarade att jag har just återvänt från ett land med sju miljoner zombier.  

När jag besökte Karibien kom en kvinna som hette Ramona och städade hos mig två gånger i månaden. Jag tyckte det räckte för jag hade inga vilda fyllefester som smutsade ner min lägenhet. När hon kom hem till mig började hon att le. Hon blev så glad över att få träffa mig att hon började hoppa upp och ner. Sedan började hon att dansa. I Karibien är de dåliga på att skapa BNP/capita. Deras BNP/capita kommer till stor del från turism och från västerlänningar som erbjudits låga skatter för att flytta dit. Men människorna där är väldigt mänskliga. De tycker turisterna är konstiga för att de ej går runt och ler hela dagarna så att alla tänder syns.  

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man. Den som vill kan swisha en gåva till 0760836744.  

Gästskribent